Gość: www IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 08:29 ŚWIETNA INICJATYWA. DO USŁYSZENIA wwwiercioch.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dos Włącz sobie teatr IP: *.aster.pl 19.11.08, 09:02 To ekscytująca wiadomość z rana. Cieszę się, że dziennikarze podjęli się realizacji marzeń o teatrze! To osłoda, wielka osłoda po informacji o przekształceniu Jazz Radia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacqueline81 Włącz sobie teatr IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.08, 09:45 Projekt wspaniały! Piszę doktorat właśnie o słuchowiskach. Niejednokrotnie zastanawiałam się, czy ktoś, biorąc go za kilka lat do ręki, nie powie - o tekst o schyłkowych latach radiowego teatru... Teraz już nie mam wątpliwości - sztuka ta przetrwa, więcej, teraz dla radia artystycznego nadchodzi renesans! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Włączmy sobie umysł 19.11.08, 10:06 Dość tych zachwytów [sponsorowanych?] "Po owocach ich poznacie". [... społeczeństwo czuje się gospodarzem we własnym domu, podmiotem, a nie przedmiotem polityki ...]. Polityki programowej w radiu? Od lat, próbując słuchać nowego typu radia, osobiście nie czuję się podmiotem jego starań. Starań o masowego słuchacza, w miejskich mega-aglomeraacjach, broń Boże na "prowincji". Starań o zalanie mi umysłu reklamozarazą. Starań o pogoń za sensacją. Starań o zalewanie muzyką przyziemnej wartości. Starań o upadek polszczyzny. etc. I po latach takiej komercji - mam uwierzyć w podmiotowość? Straciło radio - radio nowego, komercyjnego typu - mnie już dawno. I to słuchowiskowe łaszenie się nic dziś nie zmienia. Może zmieni dolę aktorów radiowych, od 18 lat zapomnianych przez te nowe radia. Tym - życzę zadowolenia ze swej pracy. I - życzę aktorskiej pracy. Nie każdy żyje polity[cz]ką i komercją... Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Włącz sobie teatr 19.11.08, 19:57 Dlaczego w Radomiu nie mogę odbierać radia Tok FM,czy przewidywane jest w najbliższym czasie uruchomienie nadajnika,co prawda mogę odbierać przez internet ale nie mogę odbierać tego radia poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Włącz sobie teatr IP: 83.142.203.* 21.11.08, 10:54 Szkoda, że czas nadawania audycji pokrywa się z porą Teatru Telewizji na TVP1. Konkurencja konkurencją, warto chyba jednak pomyśleć o widzu, który ma szansę jedynie raz w tygodniu obejrzeć coś w TVP, za którą płaci abonament. Poza tym poniedziałkowe seanse w TVP1 to tradycja. W tej chwili wygląda to nie na wychodzenie w stronę widza tylko przepychankę w walce o niego. Mam nadzieję, że ktoś to jeszcze przemyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Włącz sobie teatr IP: *.mobile.playmobile.pl 23.11.08, 13:00 Bardzo bym chciał żeby teatru można było słuchać w internecie o dowolnej porze. W końcu to XXI w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paniczzezwisem Włącz sobie teatr IP: *.pools.arcor-ip.net 23.11.08, 13:28 pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82uchowisko A co to za rewelka? Polskie radio i teatr albo sluchowisko. Historia z dluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuga broda. Lo matko boska pozno lobjawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Włącz sobie teatr IP: *.acn.waw.pl 23.11.08, 13:39 Włącze, dziękuję za tą inicjatywę, oby wypaliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec... Włącz sobie teatr IP: *.3s.pl 23.11.08, 13:57 "Ta audycja powstaje bez wpływów z abonamentu". Na pochybel publicznym dusigroszom. Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Włącz sobie teatr 23.11.08, 14:14 wszystko pieknie, ale czemu z calego tygodnia wybrano poniedzialkowy wieczor, kiedy w tvp jest teatr telewizji? moim zdaniem to glupia decyzja :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ada Ponury politruk z Gazety Wyborczej 23.11.08, 14:16 dyrektorem radiowego teatru... To zła wiadomość dla teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam ada, na stos z lizutem, pasuje ci to? IP: *.swietojanska.net 23.11.08, 16:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Najlepszy tabloid: Gazeta.pl IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.08, 17:03 Najlepszy tabloid: Gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mujer82 Włącz sobie teatr 23.11.08, 20:16 Świetny pomysł.Jako dziecko uwielbiałam teatr dla dzieci w radio.Jako dorosła osoba też uwielbiam teatr i utwory dramatyczne.Słucham ich na bbc.Nie sądziłam,że jeszcze doczekam się tego rodzaju słuchowiska w polskiej stacji radiowej.Słucham regularnie TOK FM ale miałam wrażenie ,że odchodzi od audycji tematycznych za którymi tęsknię w kierunku dyktowanym przez stacje pokroju RMF Fm , którego już nie da się słuchać.Teraz TOK FM podoba mi się jeszcze bardziej niż dotychczas.Tak trzymać! Macie świetne pomysły. ;-))) Uwielbiam też audycje o zwierzętach.No i kompletnie w sensie pozytywnym zaskoczyła mnie dziś rozmowa o twórczości Hanny Arendt.Nie sądziłam,że w jakimś radiu trafię na tak ambitną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
harp Włącz sobie teatr _ do niejakiego mujer82 23.11.08, 21:10 Tego typu audycje (o twórczości pisarzy, malarzy itp.)a także słuchowiska i teatr radiowy znajdziesz w Programie II Polskiego Radia. Niestety radio komercyjne nigdy nie osiągnie poziomu radia publicznego jeżeli chodzi o ambitną sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ Włącz sobie teatr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 21:17 Gratuluję pomysłu i proszę zróbcie podcast na sieci. Czlowiek jest zabiegany, ma pełno spraw na głowie i nie zawsze daje rade posłuchac tego na co miałby ochotę, bo ramówka nie pasuje do rytmu dnia i obowiązków. Teatr Polskiego Radia "powiesił" na sieci ( niestety tylko niektóre) swoje słuchowiska i w ten sposób my zabiegani mamy szansę tego wysłuchać. Liczę na to, że pod tym względem dorównacie radiu publicznemu.Swoją drogą gdyby ktoś miał ochotę ze mną powalczyć o dostęp do kultury o dowolnej porze, to dołączcie się!!!. Pisanie wniosków , maili i prósb w pojedynkę bywa mało skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Włącz sobie teatr IP: *.centertel.pl 23.11.08, 21:44 Z pewnością wysłucham, przede wszystkim pierwszych utworów. Chciałabym i życzę powodzenia oraz wielu stałych słuchaczy i mam nadzieję należeć do ich grona. Trzymam kciuki! Lilka K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kran Włącz sobie teatr IP: *.chello.pl 23.11.08, 23:50 Młodym liberalnym nieukom znowu się wydaje, że świat narodził się razem z nimi. Słuchowiska radiowe na znakomitym poziomie artystycznym mają w Polskim Radiu tradycję liczącą ponad 50 lat (ile ponad nie potrafię powiedzieć, bo nie jestem aż tak stary). Prawda, nie było w nich polityki, bo komuniści by na to nie pozwolili, ale była wielka klasyka teatralna, nowoczesne dramaty oraz adaptacje klasycznych i nowoczesnych utworów literackich na potrzeby teatru. To było wspaniałe - to była jedna z tych rzeczy, które pozwalały zapomnieć o szalejącym za oknami komuniźmie i wznieść się na wyższy poziom. Tą właśnie drogą poznałem (w wieku nieco ponad 10 lat) Lema i zostałem jego entuzjastą na całe życie. Mam całą półkę, mocno już pożółkłych, pierwszych wydań jego książek. Panie Lizut, trochę skromoności proszę i szacunku dla poprzedników - nie robi pan niczego nowego, tylko usiłuje pan wykopać się częściowo z pokładu liberalnego barbarzyństwa, pracowicie nasypanego na nas miedzy innymi przez pańską Gazetę Wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jer Też mi nowość ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 01:53 Pan Lizut odkrył dawno odkryte. Wykształciuchy z GW nie wiedzą, że choćby o 19.30 leci teatrzyk dla dzieci ? Nie wiedzą, że radiowy teatr istnieje jak świat radiowy światem ? Nie pamiętają filmowej sceny, w której Pan Dymsza robi jednoosobowy teatrzyk ? Takie teksty i zadęcie nie służą tej pozytywnej inicjatywie jednej z komercyjnych radiostacji ociekających na co dzień paplaniną i bezmózgowiem. Znacie takie stare przysłowie : "Nie widziała dupa słońca i zgorzała od gorąca" ? Oby tak się nie stało...Będę ten projekt śledził z uwagą i drżeniem serca, aby mamona nie zabiła sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Tia, "kulturotwórcza" rola Tok FM, usłyszałem 24.11.08, 03:19 w piątek trochę po 12 w południe zajawkę tej "sztuki" i usłyszałem w ciągu niecałej minuty niewypikane słowa: - sk...syn - pieprzony sk..syn i jeszcze parę "kulturalnych" słów, które odebrały mi chęć do słuchania tej nawiedzonej sztuki realizowanej przez nawiedzoną reżyserkę do tekstu nawiedzonego autora. Co mnie obchodzi rzucanie płytami chodnikowymi ? Tak się zachowuje podburzony motłoch niszczący wszystko na swej drodze a nie wnoszący nic pozytywnego do sprawy. I ile można słuchać o 1968 roku ? POBUDKA 40 lat mineło (jak jeden dzień) WSPÓŁCZESNOŚĆ SKRZECZY ! A już na pewno nie toleruję knajackiego języka w życiu publicznym a szczególnie w sztuce. Zauważyłem od dłuższego czasu, że wolność słowa polega na tym kto powie głośniej K..WA, a już szczególnie jak nie ma pomysłu na cokolwiek. To samo dzieje się w kabaretach, gdzie finezję i grę słów zastąpiono niecenzuralnymi słowami, po których "egzaltowana" publisia rechocze jak jakieś menele (choć nawet menele mają jakiś swój poziom poniżej którego nie schodzą). Nie wiem w co gra Tok FM ale to na pewno nie jest kultura (podobnie z resztą było z nowymi przygodami Wuja Alberta (kiedyś dawno to była perełka humoru i zabaw słownych), które są utrzymane w słownictwie filmu Psy. TOTALNY UPADEK. Jak nie macie czym zastąpić słów ogólnie uznawanych za wulgarne to lepiej wogóle nie piszcie i nie nadawajcie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
w.s3 Włącz sobie teatr 24.11.08, 05:59 Wskrzeszenie teatru radiowego cieszy.Może jeszcze powrócić do codziennego czytania w odcinkach książek.To może być dla wielu zachętą do odwiedzenia księgarni.Pamiętam ,że codziennie o tej samej porze kolejny odcinek 'Podróży z moją ciotką'grpmadził wielu słuchaczy.Na te kilka minut zamierała praca w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinacz Biurowy Włącz sobie teatr IP: 212.160.227.* 24.11.08, 07:37 Oczywiście będzie to powrót do najlepszych wzorców teatru zaangażowanego, by wspomieć takie sztuki jak "Brygada szlifierza Karhana" czy "Pamiątka z celulozy". Wystarczyło napisać, że Lizut będzie dyrciem artystycznym i wiadomo, czego się będzie można spodziewać. Dziękuję, nie posłucham, wolę teatr telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fucka Włącz sobie teatr Polskiego Radia...lepiej chyba IP: *.chello.pl 24.11.08, 07:58 to dla mnie coś niepojętego. Publiczne radio niemal od początku swego istenia nadaje spektakle teatralne.Zarówno klasykę, jak i rzeczy bardzo współczesne, również oparte na faktach.. Istnieje przecież festiwal teatru radiowego ( i telewizji) DWA TEATRY...Co nowego do tej formuły chce dodać RMF -FM? Jakie to wskrzeszanie? TO raczej najzwyklejsze wykorzystanie istniejącego już pomysłu...i aż żal się nie odnieść ni słowem do pierwowzoru... tym którzy nie wiedzą polecam : www.polskieradio.pl/teatr/ I oby nowo powstające pasmo było w stanie dorównać poziomem artystycznym, oryginalnością i odwagą spektaklom Teatru Polskiego Radia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fucka Włącz sobie teatr Polskiego Radia...lepiej chyba IP: *.chello.pl 24.11.08, 08:02 tok Fm...się przejezyczyłem z tego wszystkiego...:D Odpowiedz Link Zgłoś