Dodaj do ulubionych

Koniec krakowskiego "Radia Opera"

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 12:20
Niestety. Kurczy się przestrzeń dla tych ,którzy chcieliby posłuchać czegoś
jeszcze oprócz popu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg F. Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.pl 02.11.03, 12:48
      Czy chodzi o stację założoną przez Tyczyńskiego, szefa RMF?
      • Gość: Krzywak Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 13:04
        Nie mam pojęcia,kto tworzył tę radiostację,która nadawała non stop muzykę
        operową. Teraz na 87,8 wchodzi Radio Classic. Nie twierdzę ,że będzie złe, ale
        szkoda,że nie obok, a w miejsce opery.
        • viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 15:01
          To ta stacja. Czytałem, że na jej miejscu ma się pojawić nowo tworzony
          RMF CLASSIC.
          • kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 18:37
            to sie musialo tak skonczyc... a swoja droga classic to szerokie pojecie.
            • viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 19:11
              Obawiam się, że to będą kolejne «złote przeboje», ale może jestem niepotrzebnie
              uprzedzony.
            • Gość: yoguś Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.modlnica.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 19:12
              Owszem - Radio OPERA znika, ale wzamian niej wchodzi siec stacji "Radio RMF
              CLASSIC".

Oprocz krakowskiego radia OPERA zostana jeszcze zatapione 3 inne stacje w
              Polsce. To pierwszy krok w kierunku ekpansji nowej sieci "RMF CLASSIC".

Zobaczymy co z tego wyjdzie...

pozdrawiam,
              • Gość: Paweł Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 19:26
                Uważam że przemianowanie radia Opera w profil RMF Classic to dobry krok.
                Obecnie stacja emituje nie tylko utwory operowe ale również muzykę filmową i
                lekką klasykę. Dzięki temu repertuar jest bardziej rozbudowany i nadal ambitny.
                Tak trzymać !!!
                • viking73 Próbka RMF CLASSIC - jest nieźle 03.11.03, 11:44
                  Posłuchałem wczoraj wieczorem i dziś o poranku. Jest nieźle. Klimatem
                  najbardziej przypomina mi "Filmową tonację Trójki" z Pawłem Sztompke. Nie chcę
                  wpadać w nadmierny optymizm, bo ostatnio w Krakowie było kilka przypadków
                  stacji, które obiecująco zaczynały, a po kilku miesiącach nie nadawały się do
                  słuchania (np. Eska), bo je format zżarł. Stąd na razie będę jedynie ostrożnym
                  optymistą, ale... coś z tego może być. Nie ma w tym radiu jeszcze prezenterów,
                  nie ma wiadomości, jedynie Łukasz Nowicki swoim basem zapowiada: "Już wkrótce
                  na tej częstotliwosci usłyszysz nowe radio. Przygotuj się na wielką premierę
                  RMF CLASSIC". Ale jeśli klimat muzyczny byłby taki jak obecnie to nie będzie
                  źle.
                  Na razie tyle. Po moich niedawnych bardzo krytycznych wypowiedziach o Radiu RMF
                  ta brzmi chyba niemal jak pean pochwalny:)

PS. Nadają na częstotliwości 87.8 FM i mają mocny nadajnik. Powinno ich być
                  chyba słychać w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Krakowa - tak
                  przypuszczam.
                • kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 12:01
                  wiekszosc ze stacji tego typu gra glownie przeboje muzyki klasycznej i sporo
                  muzyki filmowej. Koncerty i wieksze formy kastruja niemilosiernie wybierajac
                  tylkoznane czesci, i tak z 1 koncertu fortepianowego Czajkowskiego leci tylko
                  uwertura, z andante spianato i wielkiego poloneza op. 22 Chopina usuwa sie z
                  zimna krwia druga czesc... Czy w Krakowie kastruja podobnie? Opery sluchalem
                  tylko przez jakies pietnascie minut (zasieg w samochodzie =( ) i szedl wlasnie
                  koncert fortepianowy. Nie wiem wiec co to radio nadaje
                  • viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 12:11
                    Nie słuchałem tego radia wcześniej. A wczoraj nie było oper, tylko głównie
                    muzyka filmowa. Za krótko słucham, żebym mógł coś więcej powiedzieć o tej
                    stacji.
                  • Gość: Krakus Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 12:46
                    "Opera" nadawała opery w całości. Od początku do końca. Często wersje
                    nie-studyjne tylko nagrywane w czasie przedstawień (reakcje publiczności były
                    czasem nieziemskie). Żadnych niusów, żadnych reklam - tylko opera. No ale nazwa
                    zobowiązywała, nie? :-)
                    • kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 16:14
                      no to stracilsmy cos naprawde cennego. I zdaja sie ze nie wskazniki i slupki
                      byly tu najwazniejsze...
                  • Gość: cosinus Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.am.lodz.pl 03.11.03, 14:31
                    W Łodzi istnieje "Radio Classic", które kiedyś, dawno, nadawało muzykę tzw.
                    poważną. Stopniowo była wypierana przez pop i w końcu zniknęła. Obecnie to
                    radio nadaje wyłącznie pop, a kilka lat temu nawet sponsorowało koncerty disco-
                    polo.
                    A tak na marginesie: w I koncercie fortepianowym Czajkowskiego nie ma
                    uwertury.
                    • kicior99 czajkowski 04.11.03, 11:46
                      fakt nie ma. chodzilo mi o 1 czesc, nie pamietam jak sie zwie
    • jacob_of_krakow Re: Koniec krakowskiego "Radia Opera" 03.11.03, 19:00
      Jesienią ruszy druga sieć radiowa powiązana z RMF FM. W środę spółka Multimedia
      złożyła odpowiedni wniosek do KRRiT. Projekt pod nazwą RMF Classic zakłada
      stworzenia radia o profilu kulturalnym, o charakterze muzyczno-literackim.

Program wypełni w większości muzyka, reszty dopełnią informacje ze świata
      szeroko rozumianej kultury. Muzyka ma być mocnym wyznacznikiem charakteru RMF
      Classsic, nowatorskie połączenie różnych jej gatunków i stylów - od muzyki
      klasycznej i operowej przez muzykę filmową i musicalową, aż po piosenkę
      poetycką, jazz i muzykę etniczną nada wyjątkowy profil nowo powstałemu
      projektowi.

W sferze słowa RMF Classic będzie informować i relacjonować najciekawsze
      wydarzenia teatralne, filmowe, wystawiennicze, wydawniczych itp. Do studia
      zapraszani będą twórcy, artyści, aktorzy.

Współpracę z RMF Classic zadeklarowało wiele osób ze środowisk kulturotwórczych
      Krakowa, część z nich m.in. Wisława Szymborska, Grzegorz Turnau, Bronisław Maj,
      Andrzej Mleczko tworzy Radę Programową stacji.

Zgodnie z obecnym założeniem centralny program RMF Classic ma być słyszalny w
      Krakowie, Warszawie i Szczecinie.

• Gość: Krzywak Re: Koniec krakowskiego "Radia Opera" IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 11:20
        Mnie jednak szkoda OPERY, była to moja ulubiona stacja muzyczna ,której
        słuchanie mnie bardzo wciągnęło .Przekonałem sie szybko,że muzyka operowa jest
        nie tylko ciekawa ale poza tym to świetne remedium na zmęczenie i zgiełk.W tym
        momencie trudno znaleźć na skali coś co odpręża i łagodzi nerwy. Zostaje tylko
        Program II. Radio Classic oprócz muzyki filmowej będzie zapewne nadawało
        jedynie "przeboje muzyki klasycznej", więc znowu przeboje.
        Chyba pozostają już tylko zagraniczne radiostacje nadające przez sat. Może ktoś
        poda jakieś namiary na ciekawe, klasyczne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka