Gość: krzywak IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 12:20 Niestety. Kurczy się przestrzeń dla tych ,którzy chcieliby posłuchać czegoś jeszcze oprócz popu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Greg F. Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.pl 02.11.03, 12:48 Czy chodzi o stację założoną przez Tyczyńskiego, szefa RMF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzywak Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 13:04 Nie mam pojęcia,kto tworzył tę radiostację,która nadawała non stop muzykę operową. Teraz na 87,8 wchodzi Radio Classic. Nie twierdzę ,że będzie złe, ale szkoda,że nie obok, a w miejsce opery. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 15:01 To ta stacja. Czytałem, że na jej miejscu ma się pojawić nowo tworzony RMF CLASSIC. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 18:37 to sie musialo tak skonczyc... a swoja droga classic to szerokie pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 02.11.03, 19:11 Obawiam się, że to będą kolejne «złote przeboje», ale może jestem niepotrzebnie uprzedzony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoguś Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.modlnica.sdi.tpnet.pl 02.11.03, 19:12 Owszem - Radio OPERA znika, ale wzamian niej wchodzi siec stacji "Radio RMF CLASSIC". Oprocz krakowskiego radia OPERA zostana jeszcze zatapione 3 inne stacje w Polsce. To pierwszy krok w kierunku ekpansji nowej sieci "RMF CLASSIC". Zobaczymy co z tego wyjdzie... pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 19:26 Uważam że przemianowanie radia Opera w profil RMF Classic to dobry krok. Obecnie stacja emituje nie tylko utwory operowe ale również muzykę filmową i lekką klasykę. Dzięki temu repertuar jest bardziej rozbudowany i nadal ambitny. Tak trzymać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Próbka RMF CLASSIC - jest nieźle 03.11.03, 11:44 Posłuchałem wczoraj wieczorem i dziś o poranku. Jest nieźle. Klimatem najbardziej przypomina mi "Filmową tonację Trójki" z Pawłem Sztompke. Nie chcę wpadać w nadmierny optymizm, bo ostatnio w Krakowie było kilka przypadków stacji, które obiecująco zaczynały, a po kilku miesiącach nie nadawały się do słuchania (np. Eska), bo je format zżarł. Stąd na razie będę jedynie ostrożnym optymistą, ale... coś z tego może być. Nie ma w tym radiu jeszcze prezenterów, nie ma wiadomości, jedynie Łukasz Nowicki swoim basem zapowiada: "Już wkrótce na tej częstotliwosci usłyszysz nowe radio. Przygotuj się na wielką premierę RMF CLASSIC". Ale jeśli klimat muzyczny byłby taki jak obecnie to nie będzie źle. Na razie tyle. Po moich niedawnych bardzo krytycznych wypowiedziach o Radiu RMF ta brzmi chyba niemal jak pean pochwalny:) PS. Nadają na częstotliwości 87.8 FM i mają mocny nadajnik. Powinno ich być chyba słychać w promieniu kilkudziesięciu kilometrów od Krakowa - tak przypuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 12:01 wiekszosc ze stacji tego typu gra glownie przeboje muzyki klasycznej i sporo muzyki filmowej. Koncerty i wieksze formy kastruja niemilosiernie wybierajac tylkoznane czesci, i tak z 1 koncertu fortepianowego Czajkowskiego leci tylko uwertura, z andante spianato i wielkiego poloneza op. 22 Chopina usuwa sie z zimna krwia druga czesc... Czy w Krakowie kastruja podobnie? Opery sluchalem tylko przez jakies pietnascie minut (zasieg w samochodzie =( ) i szedl wlasnie koncert fortepianowy. Nie wiem wiec co to radio nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 12:11 Nie słuchałem tego radia wcześniej. A wczoraj nie było oper, tylko głównie muzyka filmowa. Za krótko słucham, żebym mógł coś więcej powiedzieć o tej stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 12:46 "Opera" nadawała opery w całości. Od początku do końca. Często wersje nie-studyjne tylko nagrywane w czasie przedstawień (reakcje publiczności były czasem nieziemskie). Żadnych niusów, żadnych reklam - tylko opera. No ale nazwa zobowiązywała, nie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' 03.11.03, 16:14 no to stracilsmy cos naprawde cennego. I zdaja sie ze nie wskazniki i slupki byly tu najwazniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosinus Re: Koniec krakowskiego 'Radia Opera' IP: *.am.lodz.pl 03.11.03, 14:31 W Łodzi istnieje "Radio Classic", które kiedyś, dawno, nadawało muzykę tzw. poważną. Stopniowo była wypierana przez pop i w końcu zniknęła. Obecnie to radio nadaje wyłącznie pop, a kilka lat temu nawet sponsorowało koncerty disco- polo. A tak na marginesie: w I koncercie fortepianowym Czajkowskiego nie ma uwertury. Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 czajkowski 04.11.03, 11:46 fakt nie ma. chodzilo mi o 1 czesc, nie pamietam jak sie zwie Odpowiedz Link Zgłoś
jacob_of_krakow Re: Koniec krakowskiego "Radia Opera" 03.11.03, 19:00 Jesienią ruszy druga sieć radiowa powiązana z RMF FM. W środę spółka Multimedia złożyła odpowiedni wniosek do KRRiT. Projekt pod nazwą RMF Classic zakłada stworzenia radia o profilu kulturalnym, o charakterze muzyczno-literackim. Program wypełni w większości muzyka, reszty dopełnią informacje ze świata szeroko rozumianej kultury. Muzyka ma być mocnym wyznacznikiem charakteru RMF Classsic, nowatorskie połączenie różnych jej gatunków i stylów - od muzyki klasycznej i operowej przez muzykę filmową i musicalową, aż po piosenkę poetycką, jazz i muzykę etniczną nada wyjątkowy profil nowo powstałemu projektowi. W sferze słowa RMF Classic będzie informować i relacjonować najciekawsze wydarzenia teatralne, filmowe, wystawiennicze, wydawniczych itp. Do studia zapraszani będą twórcy, artyści, aktorzy. Współpracę z RMF Classic zadeklarowało wiele osób ze środowisk kulturotwórczych Krakowa, część z nich m.in. Wisława Szymborska, Grzegorz Turnau, Bronisław Maj, Andrzej Mleczko tworzy Radę Programową stacji. Zgodnie z obecnym założeniem centralny program RMF Classic ma być słyszalny w Krakowie, Warszawie i Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzywak Re: Koniec krakowskiego "Radia Opera" IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 11:20 Mnie jednak szkoda OPERY, była to moja ulubiona stacja muzyczna ,której słuchanie mnie bardzo wciągnęło .Przekonałem sie szybko,że muzyka operowa jest nie tylko ciekawa ale poza tym to świetne remedium na zmęczenie i zgiełk.W tym momencie trudno znaleźć na skali coś co odpręża i łagodzi nerwy. Zostaje tylko Program II. Radio Classic oprócz muzyki filmowej będzie zapewne nadawało jedynie "przeboje muzyki klasycznej", więc znowu przeboje. Chyba pozostają już tylko zagraniczne radiostacje nadające przez sat. Może ktoś poda jakieś namiary na ciekawe, klasyczne? Odpowiedz Link Zgłoś