Dodaj do ulubionych

Wątek na początek

19.04.18, 23:31
Witam na forum przeznaczonym dla ludzi, którzy lubią rozprawiać o szeroko pojętych dobrych obyczajach!

Wiadomo, ostatnimi czasy kindersztuba jest w odwrocie i w ogóle etykieta jest passe od co najmniej dekady. Jednak, nie raz i nie dwa zdarzyło się większości z nas mimowolnie zastanowić - czy wypada? To forum jest właśnie dla takich ludzi, którzy poświęcają chwilę na zastanowienie nad zachowaniem, dla tych którzy chcą się upewnić, poradzić, roztrząsnąć wątpliwości i może czasem dowiedzieć się (lub nauczyć innych) tego i owego o dobrym zachowaniu.

Zapraszam do rozmowy,

Positronium
Obserwuj wątek
    • positronium Przeczytaj zanim zaczniesz! 20.04.18, 09:52
      To nie jest regulamin, to tylko kilka wskazówek. smile

1. Oczywiście, na tym forum obowiązuje przede wszystkim Regulamin forum prywatnego Gazeta.pl, w którego skład wchodzi Netykieta.
      2. Forum jest moderowane, ale tworzą je wszyscy forumowicze. Wspólnie dbajmy o jego poziom.
      3. Wszystkie publikowane treści powinny być profesjonalne i uprzejme. Masz prawo nie zgadzać się z innymi członkami społeczności i wyjaśniać swój punkt widzenia...
      ...ale nie zapomnij o tym:
      4. Szanuj innych użytkowników, moderatorów i administratorów.
      5. Przestrzegaj zasad ortografii języka polskiego - to też wyraz szacunku do innych!
      6. Ignoruj użytkowników, których jedynym celem jest dokuczanie i krytykowanie. Twoje odpowiedzi na ich posty będą jedynie zachętą do dalszej działalności.

I na koniec - jeśli chcesz nawiązać kontakt z innym użytkownikiem forum lub odpowiedzieć mu prywatnie, to załóż sobie bezpłatne konto pocztowe na gazeta.pl w postaci - nick@gazeta.pl (jeśli jeszcze go nie masz).

Na takie konto możesz też wysłać uwagi do mnie: positronium@gazeta.pl. Na razie jestem jedynym moderatorem, ale jeśli ta sytuacja ulegnie zmianie na pewno dam znać.
      • duckduckgo1 Re: Przeczytaj zanim zaczniesz! 02.08.18, 13:46
        Czytam sobie jak to tu wygląda i mam taki wniosek: nikt się nie trzyma zasad forum, i nikt nie chce mieć zwracanej uwagi na nietrzymanie się ustaleń.
        Niezły ubaw!
    • dostojnick Re: Wątek na początek 14.05.18, 15:15
      14 lat temu 38mln ludzi weszło do Unii Europejskiej, europeizujemy się, westernizujemy - to jest najważniejszy proces ostatnich 14 lat - więc w tym świetle obserwacja z zagajenia o kindersztubie w odwrocie i etykiecie będącej passe od co najmniej dekady, zaskakuje!
      • puczasec Re: Wątek na początek 14.05.18, 19:00
        To jedna z przyczyn, dla których etykieta jest w odwrocie. Przystąpiliśmy do dziczy, więc nic dziwnego, że dziczejemy. Kto z kim przystaje...
        • bene_gesserit Re: Wątek na początek 14.05.18, 23:56
          Nie bardzo rozumiem.
          My, Polacy, paw narodów, przystąpiliśmy do dziczy (Francja, Niemczy, Wielka Brytania i parę innych dzikich krajów) i dziczejemy w związku z tym? Dobrze rozumiem? Jeśli tak - to pliz zdefiniuj dzicz, jeśli nie, wyjaśnij, czego nie pojęłam.
          • positronium Re: Wątek na początek 15.05.18, 08:12
            Puczasec, Bene

Byłabym zobowiązania, gdybyście przenieśli tę dyskusję do innego wątku (może być mój "etykieta jest passe" albo nowy, jak wygodniej).
            Nie dlatego, że temat nie ten, po prostu chciałabym, aby ten wątek pozostał zwykłym, krótkim tematem na rozpoczęcie przygody z tym forum. smile
            • bene_gesserit Re: Wątek na początek 17.05.18, 19:46
              'Zwykły, krótki temat', w którym pada kuriozalne zdanie o 'wstąpieniu do dziczy'? Po pierwsze - to nie jest grzeczne, po drugie - jest zwyczajnie głupie. Takie średnie to zaproszenie do dyskusji... Tylko dlatego to skomentowałam. IMO powinno wylecieć w kosmos.
      • panicz1223 Re: Wątek na początek 30.12.22, 16:58
        Dobre obyczaje nigdy nie są passe dla ludzi kulturalnych. Inna sprawa, że wielu myli się nowoczesność z buractwem.
        • vermieter Re: Wątek na początek 17.01.23, 19:29
          panicz1223 napisał:

> Dobre obyczaje nigdy nie są passe dla ludzi kulturalnych. Inna sprawa, że wielu
          > myli się nowoczesność z buractwem.

Co to znaczy "buractwo"? Niby kulturalny panicz a tu takie słownictwo.
    • panicz1223 Re: Wątek na początek 30.12.22, 16:31
      Interesuje mnie Wasze zdanie na poniższą sytuację. Małżonek daje żonie prezent. Oczywiście w najlepszej wierze. Prezent okazuje się nietrafiony o czym jest on informowany słowami "Mam już takie coś w szafie i do niczego mi to niepotrzebne". (co ciekawe po pewnym czasie ów zbędny prezent jest używany "na co dzień"). Mija parę lat i sytuacja się powtarza - znów "udaje się" fatalnie trafić z prezentem. Reakcją jest kwaśna mina i b.nieprzyjemne słowa. Moje pytanie : Czy nie powinniśmy doceniać faktu, że ktoś o nas myśli, że CHCIAŁ sprawić nam przyjemność ? Czy nie należałoby podziękować , a później, w delikatnej formie, powiedzieć, że prezent jest nietrafiony i zaproponować jego wymianę (możliwą) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka