Dodaj do ulubionych

ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis!

IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 01:23
LUDZIE!!!
To już przechodzi ludzkie pojęcie!
Pan $molar strasznie się nudzi na swoim stołku i postanowił tym razem
zmajstrować radiostację-bis.

www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1804844.html

Hej wy tam!
Get Your Filthy Hands Off My Desert!!! (Pink Floyd - The Final Cut)
Obserwuj wątek
    • Gość: Greg F. Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.pl 03.12.03, 00:04
      Po tym, co Smolar i jego podwykonawcy zrobili z Programem III, nietrudno się
      domyślić, jak będzie wyglądać reforma Biski:
      Literatura - won, muzyka poważna - won, historia - won, audycje językowe - won,
      Atlas Piosenek - won, magazyn ekonomiczny - won, audycje popularnonaukowe -
      won, muzyka świata - won.
      Ostaną się tylko niektóre bloki programowe z nijakimi prowadzącymi i z
      tuzinkową muzyką pop. No i audycje Redakcji Katolickiej, bo te są nie do
      ruszenia.
      • poziomk Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 03.12.03, 09:32
        Po co odmladzac kolejne stacje !!
        Nie dosc ze inne odmlodzili, a zamiast 4 programow z przed 1990 roku
        mamy +-20 stacji to jeszcze robic kazda na jeden kopyt?
      • Gość: Jureek Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: 212.20.131.* 03.12.03, 09:34
        Gość portalu: Greg F. napisał(a):

> Ostaną się tylko niektóre bloki programowe z nijakimi prowadzącymi i z
        > tuzinkową muzyką pop. No i audycje Redakcji Katolickiej, bo te są nie do
        > ruszenia

I bardzo dobrze, że niedzielna audycja Redakcji Katolickiej ostała się w
        Trójce, bo jest jedną z ciekawszych pozycji niedzielnego programu.
        Jura
        • Gość: Greg F. Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 09:43
          Ostatnie wydanie Muzycznych Rozmów było szczególnie ciekawe, bo jako gość
          pojawił się Józef Skrzek.
          Akurat tej audycji Laskowski nie może wyrzucić, bo Redakcja Katolicka ma
          ustawowo zagwarantowaną obecność na wszystkich antenach Polskiego Radia.
    • fdj Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 03.12.03, 10:21
      > "nowa koncepcja Radia Bis - rozgłośni mającej docierać ze swoim programem do
      > dzieci, młodzieży szkolnej i licealistów. - Badania dowodzą, że dwie trzecie
      > słuchaczy Radia Bis, to są osoby powyżej 45. roku życia, typowi słuchacze I
      > Programu Polskiego Radia. Natomiast młodzież i studenci stanowią zaledwie 10
      > proc. audytorium"

A poniżej napisano: "Obecnie sieć nadawcza Biski umożliwia jej dotarcie do
      ponad 50 proc. słuchaczy w Polsce".
      To zasięg zmieńcie, może te 50% obejmuje tylko starsze osoby ;-)
      Pewnie zasięg stacji będzie się równał zasięgowi operatorów telefonów
      komórkowych.
      Ponadto "dzieci, młodzież szkolna i licealiści" mieli wg założeń Pana Smolara
      sprzed dwóch-trzech lat pójść do "odmłodzonej" Trójki, która "starzała się
      razem ze swoimi słuchaczami". Może poszli. Jak się im znów każe łazić, to mogą
      zgłupieć. No chyba, że dostaną za SMSa (3 zł + VAT) informację, jak dojść. Żeby
      się tylko nie potknęli i zębów nie wybili po drodze ;-)

> "Smolar i podkreśla, że strategia rozwoju publicznego radia zakłada
      > rozciągnięcie działalności edukacyjnej, z której znane jest Radio Bis, na
      > wszystkie anteny"

Strategia edukacyjna Pana Smolara, na przykładzie Trójki (czyli ZPT, Matematyka
      i WOS):
      Lekcja 1 (ZPT): jak wysyłać SMSy na konkursy
      Lekcja 2 (Matematyka): SMSy na konkursy kosztują 2 lub 3 zł + VAT
      Lekcja 3 (WOS): w Muzycznej Poczcie UKF i tak puścimy to, co będziemy chcieli,
      a nie to, co przyjdzie zamówieniami SMSowymi. Bo to my mamy "waaaaadze".

> "Pomysł wprowadzenia audycji edukacyjnych na pozostałe anteny Polskiego Radia
      > i przeprowadzenia poważnych zmian w Radiu Bis został poparty przez zarząd,
      > radę nadzorczą oraz radę programową publicznego radia. Poparcie wyraziło
      > również Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, które w tym roku
      > przeznaczyło na treści edukacyjne w publicznym radiu 2 mln zł. W przyszłym
      > roku - według Smolara - ta kwota ma wzrosnąć do ponad 2,2 mln zł."

Super. Będzie na nową maszynkę do przyjmowania SMSów.

> "Jak zmieni się Radio Bis? - Rozgłośnia przekształci się w "młodzieżowe radio
      > poznawcze", a jej dziennikarze mają wypracować nową formułę komunikacji z
      > młodzieżą."

Nowa formuła komunikacji z młodzieżą?
      SMSy!!!!!! (ale to już nie nowość ;-/ Panie Smolar)

> "Znajdzie się w nim wszystko to, co Radio Bis robiło do tej pory, ale w
      > znacznie bardziej atrakcyjnej formie"

Atrakcyjna forma = (zapewne) nagrody za nadesłane SMSy.
      Na przykład trymer do włosów (i to nic, że zwycięzca jest łysy).

> "Więcej krótkich form oraz dyskusji na aktualnie interesujące młodzież
      > tematy - opisuje zmiany Smolar"

Więcej krótkich form = 160 znaków. I dwóch SMSów od jednej osoby nie
      przyjmujemy (tzn. przyjmujemy, bo kasa leeeeeci, ale olewamy drugiego SMSa
      jeszcze bardziej, niż pierwszego).
      (P.S. a co z obiecaną kilkanaście miesięcy temu dyskusją na temat Trójki, Panie
      Smolar? Ja jestem młodzież i mnie to interesuje)

> "Według niego cechą charakterystyczną odmienionego Radia Bis ma być
      > interaktywność"

Czyli SMSy zwrotne o treści następującej: "dziękujemy, że zdecydował się
      Pan/Pani wysłać nam SMSa i zapłacić za jego odczytanie i olanie".

> "Za pośrednictwem internetu młodzi słuchacze mają recenzować audycje albo
      > brać w nich udział."

"Za pośrednictwem internetu", czyli zapewne wysyłanie maili poprzez SMS. Albo
      SMSowe "Za a nawet przeciw". Nie uważa Pan, że np. rozmowy na żywo w Trójce,
      które kiedyś były a Pan pomógł je zlikwidować, nie były bardziej "interaktywne"?
      Ponadto: co z młodzieżą, która nie ma dostępu do internetu? A według badań, to
      jest całkiem spora grupa.

> "Strategia Polskiego Radia SA zakłada, że poszczególne programy będą
      > adresowane do słuchaczy w różnym wieku. Najmłodszą anteną będzie Bis
      > adresowany do grupy wiekowej do 20 lat. Radiowa "Trójka" ma zgromadzić
      > audytorium w wieku 20-40 lat, a "Jedynka" będzie adresowała swój program do
      > osób wieku ponad 40 lat. Program II skupiający się na wysokiej kulturze ma
      > docierać do wszystkich zainteresowanych"

To będzie tak:
      BISka: dla tych, co się uczą wysyłać SMSy (edukacyjna stacja w końcu),
      Trójka: dla tych, co już potrafią wysyłać SMSy,
      Jedynka: dla tych, którzy już SMSów wysyłać nie muszą/nie stać ich/nie potrafią
      i się nie nauczą.
      Dwójka: dla zbuntowanego chamstwa udającego kulturalnych ludzi, którzy wysyłać
      SMSów i nabijać szefostwu PR S.A. kabzy nie mają zamiaru.

> "Nowy pomysł na Radio Bis niezbyt spodobał się Krajowej Radzie Radiofonii i
      > Telewizji. - Na spotkaniu z zarządem i radą nadzorczą Polskiego Radia w
      > październiku niektórzy członkowie Rady wyrażali zaniepokojenie, że po
      > zmianach program utraci misyjność - mówi Dorota Jasłowska, rzeczniczka
      > KRRiT. - Jeden z radiowców określił wtedy nowy profil programowy jako
      > zbliżony do Radiostacji - dodaje rzeczniczka. Strategią rozwoju PR SA Rada
      > zajmie się na posiedzeniu w najbliższy czwartek"

Spoko. Myślę, że propozycja podziału łupów z SMSów może Pana Czarzastego
      skutecznie przekonać do pomysłów Pana Smolara. Co ostatniemu poddaję pod
      rozwagę.

--
      Filip
      • Gość: jw Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.torun.mm.pl 03.12.03, 12:14
        > Ponadto "dzieci, młodzież szkolna i licealiści" mieli wg założeń Pana
        Smolara
        > sprzed dwóch-trzech lat pójść do "odmłodzonej" Trójki, która "starzała się
        > razem ze swoimi słuchaczami". Może poszli. Jak się im znów każe łazić, to
        mogą
        > zgłupieć. No chyba, że dostaną za SMSa (3 zł + VAT) informację, jak dojść.
        Żeby
        >
        > się tylko nie potknęli i zębów nie wybili po drodze ;-)

;-D
    • Gość: Dawid Nie ma sie czym podniecać IP: *.perfopol.pl / *.perfopol.pl 03.12.03, 10:47
      Co to za stacja która dociera do 20 milionów ludzi a słucha jej 0,1% w porywach
      do 0,2% populacji? Komu tak naprawdę jest ta rozgłośnia potrzebna? Chyba tylko
      jej pracownikom. Zdaje mi sie że dalsze utrzymywanie takiej sytuacji jest po
      prostu niemożliwe. Nie podważam niewątpliwej wysokiej jakości programów Radia
      BIS ale olbrzymie , cięzko zarobione pzez płacących abonament obywateli
      pieniądze nie powinny byc marnowane na utrzymanie ponadregionalnej stacji
      mającej mniej słuchaczy niż każda regionalna rozgłośnia PR.
      • Gość: Jureek Re: Nie ma sie czym podniecać IP: 212.20.131.* 03.12.03, 11:15
        Gość portalu: Dawid napisał(a):

> Co to za stacja która dociera do 20 milionów ludzi a słucha jej 0,1% w
        porywach
        >
        > do 0,2% populacji? Komu tak naprawdę jest ta rozgłośnia potrzebna?

No przecież sam napisałeś, że są tacy, którzy jej słuchają. Im jest potrzebna.

> Chyba tylko
        > jej pracownikom. Zdaje mi sie że dalsze utrzymywanie takiej sytuacji jest po
        > prostu niemożliwe. Nie podważam niewątpliwej wysokiej jakości programów Radia
        > BIS ale olbrzymie , cięzko zarobione pzez płacących abonament obywateli
        > pieniądze nie powinny byc marnowane na utrzymanie ponadregionalnej stacji
        > mającej mniej słuchaczy niż każda regionalna rozgłośnia PR.

Oczywiście, lepiej marnować je na nie dające niczego kampanie reklamowe coraz
        gorszego radia, prawda?
        Jurek
      • Gość: joanna Re: Nie ma sie czym podniecać IP: *.garbatka.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 11:26
        Jasne Dawidzie, że to jest wstęp do likwidacji. Szefostwo nie powiększa
        zasięgu, nie uświadczysz reklamy. To radio istnieje od niedawnam nie ma co sie
        dziwic, że ma przy takiej polityce mało słuchaczy. Tylko, ze boja się ogłosić
        likwidację, bo już raz napotkali na mur.
        Najpierw sie wykurzy 90% słuchaczy (bo "młodzież" stanowi 10%), a potem ktoś
        napisze w dokumencie likwidacyjnym to, co Ty raczyłeś, tylko zmieni 0,1% na
        0,01%.
        Edukacja ma sie rozprzestrzenic na wszystkie programy? To po czorta ją
        uprzednio z nich wypychali? Naprawdę sądzisz, że te audycje, które doceniasz
        znajda się w innym programie?
        joanna
    • Gość: m nove rytmy w Radiu Bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:11
      nove rytmy Assendiego z "nowej" radiostacji w Radiu Bis:
      www.wirtualnemedia.pl/index1.php?act=4&id_artykulu=8209
      • Gość: Pluszak O kurvva! Ubezwłasnowolnić go! IP: *.chello.pl 07.05.04, 16:42
        Weźcie tego faceta gdzieś usadźcie, nie wiem, do Strasburga go poslijcie, czy
        do Uan Bator, czy gdziekolwiek, bo on to Polskie Radio do reszty rozpieprzy!

Mówię oczywiście o "gienialnym" Gieniu
    • Gość: Psychol Qrde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:38
      Qrde - a już zacząłem się przyzwyczajać do BISa (jest super bo nie ma reklam i
      gadają tam nie od rzeczy oraz ani śladu żyżużyżu). Może ktoś zna jakiś środek
      chemiczny do de$MOlaryzacji?
      • kicior99 Re: Qrde 04.12.03, 14:01
        nieplacenie abonamentu? :-)
        • Gość: Riff Re: Qrde IP: *.aster.pl 05.12.03, 17:50
          Biska to było wspomnienie po komunie. Długie, nudne, zramolałe audycje.

Nie wszystko, co nowoczesne musi być zaraz bełkotem w stylu stacji
          komercyjnych. Wierzę, że uda im się nie wylać dziecka z kąpielą
          • Gość: joanna Re: Qrde IP: *.garbatka.sdi.tpnet.pl 05.12.03, 18:59
            A słuchasz Ty aby?
            Owszem, audycja o rentach i emeryturach mnie nudzi. Ale potrafie zrozumiec, że
            dla kogoś innego jest to akurat sprawa najciekawsza. Nie jestem egoistką.

Jestem też realistką, w przeciwieństwie do p. wiadomo jakiego i wiem, ze nie
            istnieje takie coś, co podoba sie wszystkim na raz. Mam 100 stacji co sie niby
            wszystkim podobaja, a jednak wolę Bis.
            joanna
          • mh2 Re: Qrde 06.12.03, 20:48
            A kiedy Ty, lub Twoi siostrzeńcy ostatni raz słuchaliście tej stacji. I co to
            jest radio "nowoczesne". Czy potrafisz podać choć przybliżoną definicję?
            • Gość: Riff Re: Qrde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 16:40
              Słuchałem jak miałem tam pracować, rzeczywiście dawno temu. NIE DAŁO SIĘ
              SŁUCHAĆ. Pierdzielenie o Szopenie, w koło Macieju jakieś nadęte profesory i
              drętwe pogadanki. Nie jestem tłukiem, ale dziś nikt nie ma czasu na chłonięcie
              z radia każdego słowa i wsłuchiwanie się w treść wykładów akademickich. Radio
              pełni rolę chujograjka i "zaprawy towarzyszącej". Można próbować przemycić coś
              ambitniejszego, ale nie w tak odstręczający sposób jak robiła to Biska. Co do
              definicji, to jej nie podam bo nie ma takowej. Ale tak jak można uczyć
              języków "tradycyjnie" czyli sztampowo i np. na fragmentach popowych przebojów
              jak robiło to polskie BBC, tak samo każdą treść można podać mniej lub bardziej
              strawnie. Co do "nowoczesnego" ambitnego radia, to chwilami (rzadkimi
              niestety) było taką rozgłośnią TOK FM.
              • Gość: Janusz Re: Qrde IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 07.12.03, 16:48
                Gość portalu: Riff napisał(a):

Radio
                > pełni rolę chujograjka i "zaprawy towarzyszącej".

Ja się nie dziwię że tam nie pracujesz.
                • Gość: Riff Re: Qrde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 16:53
                  A Ty Kolego masz niewiele do powiedzenia
              • Gość: joanna Re: Qrde IP: *.garbatka.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 18:52
                Ale tak jak można uczyć
                > języków "tradycyjnie" czyli sztampowo i np. na fragmentach popowych przebojów
                > jak robiło to polskie BBC, tak samo każdą treść można podać mniej lub
                bardziej
                > strawnie.

Hehe, nieźle trafiłeś. Lekcje angielskiego w Bis są właśnie z BBC.
                joanna
              • Gość: jw Re: Qrde IP: *.torun.mm.pl 08.12.03, 10:54
                >ale dziś nikt nie ma czasu na chłonięcie
                > z radia każdego słowa i wsłuchiwanie się w treść wykładów akademickich.

Mów we własnym imieniu, a nie za wszystkich. Ja słucham i sprawia mi to
                przyjemność. I znam sporo takich osób.

> każdą treść można podać mniej lub bardziej
                > strawnie.

Dla mnie "zaprawa towarzysząca" to właśnie mniej strawnie ;-)

A "Klub Poliglotów" to świetne lekcje, oparte scenkach z życia codziennego -
                np. wyprawa na "ciuchy" dwóch młodych dziewczyn, jazda na wrotkach, opieka nad
                znajomym nieletnim, odprowadzanie go na lekcje judo itp.

• Gość: Greg F. Re: Qrde IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 11:15
                  Gość portalu: jw napisał(a):

> A "Klub Poliglotów" to świetne lekcje, oparte scenkach z życia codziennego -
                  > np. wyprawa na "ciuchy" dwóch młodych dziewczyn, jazda na wrotkach, opieka
                  nad znajomym nieletnim, odprowadzanie go na lekcje judo itp.

Zapomniałaś wspomnieć o Networds, czyli słówkach przydatnych dla internautów :-
                  ).
          • Gość: Pluszak Wierz dalej, posłuchaj Trujki, starcisz wiarę IP: *.chello.pl 07.05.04, 16:43
    • Gość: jw Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.torun.mm.pl 06.12.03, 15:29
      Oj, żeby to szukanie wspólnego języka z młodzieżą nie skończyło się jak u
      Waligórskiego ;-)

WSPÓLNY JĘZYK

Jan Dreptak skończył pracę i powstał od biurka
      I chciał poczytać książkę ciekawą szalenie,
      Gdy do pokoju wpadła Dreptakowa córka
      Wołając, że pojutrze zjawi się pan Heniek,
      Jej nowy narzeczony, pretendent do ręki,
      Co pragnie z nią zadzierzgnąć dożywotnie więzy,
      Więc tata ma dla niego być miły i miękki
      I ma się starać znaleźć z Heniem wspólny język.
      Ba! - zamyślił się tata - Co czynić należy?
      Zadanie to niewdzięczne i trudne nad wyraz,
      Nie znam bowiem języka współczesnej młodzieży
      I nie wiem, co oznacza u nich jaki wyraz...
      Tu sięgnął do współczesnych wspaniałych powieści
      Czytał je przez noc całą i następny dzionek
      Poznawał niezmierzone bogactwo ich treści
      I uczył się na pamięć różnych wyrażonek.
      Aż utrwaliła mu się ich metaforyka,
      Więc gdy konkurent we drzwiach stanął zesromany,
      Tata krzyknął życzliwie: - Ciao absztyfikant!
      Chcesz truć o grabę mojej pierworodnej brzany?
      Kit ci w oko. Pasuje? Wstawiaj mowę-trawę!
      Przytargałeś pół basa, to wypruj bez draki!
      Będziemy z tobą koleś sicher kumple klawe,
      Tylko się nie napalaj na ciężkie moniaki!
      Zresztą, co tam, chromolę! Bierz sobie tę szprycę.
      Tu młodzieniec się zatrząsł jakby tańczył twista,
      Obrócił się i z wrzaskiem wypadł na ulicę...
      Ba! Skąd tata miał wiedzieć, że to polonista???

;-)
    • greg_f Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 04.05.04, 22:29
      No i stało się - ponura wizja Radiostacji-Bis powoli staje się ciałem, a raczej
      fonią :-(.
      Od początku maja w Bisce straszą podobne dżingle co w TrUjce - tak jak kiedyś w
      PR III, tak i tu aksamitne damskie głosiki zostały wyparte przez źle pojmowaną
      nowoczesność: jazgot, łomot, umpa-umpa pod serwisami i odczytywanie newsów w
      taki sposób, że absolutnie nie idzie się skupić się na treści. Na tym nie
      koniec zmian - z pasma porannego (było "Wstawaj szkoda dnia", teraz jest z
      założenia bardziej młodzieżowe "Wszystko gra") wyrzucono niektóre kąciki
      edukacyjne (np. "3 minuty dla poliglotów", a Historii Polski można teraz
      słuchać tylko wieczorem), a innym zmieniono nazwy na bardziej "coolowe"
      (np. "Looki z nauki"). No, zobaczymy, czy młody target do lat 20 da się
      skusić ;-).
      Wygląda na to, że Smolar na odchodnym zrobił Polskiemu Radiu jeszcze jeden
      wątpliwej jakości prezent. Honoru porannej ramówki bronią już tylko Atlas
      Piosenek i Klub Poliglotów, ale nie zdziwię się, jeśli wkrótce i one ustąpią
      miejsca kolejnemu blokowi programowemu z konkursami i "niezłą muzą", najpewniej
      hip-hopową. Jeśli tak dziś się robi radio dla młodzieży, to ja się wypisuję.

ZMIANY TAK - ALE NA LEPSZE.
      • Gość: Preslaw Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 09:16
        Jeżeli tak się stało, to oznacza, że zarżnęli Polskie Radio. Ja rano mogę
        jedynie słuchać TOK FM, później, jeśli w ogóle ma ma czas, to radia nie
        słucham, tylko włączam płyty. Cala polska radiofonia do niczego się już nie
        nadaje. Kompletna katastrofa.
    • Gość: słuchacz Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.05.04, 13:24
      ja to mam wrażenie, że część ludzi na forum chciałaby, żeby radio publiczne
      było niezmienne - żeby trąciło lekko myszką, żeby prowadzący audycje się nie
      zmieniali, żeby w publicznym radiu czas płynął wolniej. niestety dla nich,
      świat się zmienia, to i radio musi być nowoczesne. zmiany w Trójce poszły o
      tyle za daleko, że nadają dużo Bajmu, Piaska itp. itd. jeśli natomiast chodzi o
      audycje, to co niektórzy prowadzący zwyczajnie nie pasowali do współczesnego
      radia. kiedyś może to było ok, ale już nie dziś. dżingiel pod wiadomości w
      bisce jest - według mnie - bardzo dobry. a co do muzyki poważnej - przecież
      istnieje radiowa Dwójka i tam jest to, czego ludzie bronią w Trójce i Bisce.
      jeśli ktoś słyszał radio BBC, to powinien wiedzieć, jak wygląda publiczne
      radiofonia. ta, która jest oceniania najlepiej na świecie. tam jest podział
      tematyczny na stacje. jest BBC1 dla młodych, BBC3 z kulturą wysoką itd. a u nas
      taki zwyczaj się utarł, że skoro 20 lat temu w Trójce była jakaś audycja, to
      powinna ona tam pozostać, bo ma wiernych słuchaczy. a czas antenowy nie jest z
      gumy.
      zmiany nie wszystkich zadowalają, mnie również nie. ale z pewnośćią idzie to w
      lepszym kierunku niż dawne Polskie Radio.
      • Gość: rolf Re: CHYBA CIĘ PORĄBAŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:58
        Wysoka kultura była w dawnym PR III, a zniszczono to na rzecz zrównania poziomu
        z papką komercyjną. Mieszkam w terenie gdzie nie dociera RADIO BIS, ale często
        przemieszczam się po Polsce i uważam, że jest tam mała cząstka tego co nam
        zniszczono. Jestem człowiekiem pamiętającym dawne lata PR III, ale nie dlatego
        uważam, że koniecznie trzeba na siłę zachować dawne audycje, tylko dla tego, że
        były DOBRE, a w ich sprawdzonych (i jak widać podobjącym się wielu) ramach
        umieścić współczesną muzykę i problemy dzisiejszej młodzieży. To, że mam lat
        tyle ile mam, nie znaczy, że w kółko chciałbym słuchać o problemach np. 40-
        latków, bardziej ciekawi mnie co odkrywa dzisiejsza młodzież, na moment
        przypomnieć swój młodzieńczy czas, odkryć nowe obszary muzyczne (niekoniecznie
        zgodne z moimi upodobaniami), poznać co robią dzisiejsi uczniowie, studenci.

A swoją drogą, smutne życie ma dzisiejsza młodzież bez medium takiego jak PR
        III. Gdzie mogą się wyszaleć twórczo? Gdzie mogą zadzwonić aby coś przekazać
        światu (paradoks - przez lata istniała a zliwkidowano w wolnej Polsce, rozmowę
        na żywo ze słuchaczami !)? Forum internetowe, email lub telefon zaufania to nie
        to samo. Gdzie mogą odkrywać nowe obszary estetyki słowa, muzyki? Napewno nie w
        RMF i Radiu Z.

Tego kto nie zauważa, że zniszczono pewne DOBRO KULTURY NARODOWEJ musiało
        porąbać a przynajmniej poskręcać

Pozdro dla wszystkich tęskniących.
        • Gość: słuchacz Re: CHYBA CIĘ PORĄBAŁO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 13:54
          tytuł Twojej odpowiedzi świadczy, że jesteś baaaardzo kulturalny. pozdrawiam
          • Gość: Humpty Łapy precz od Radia BIS!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 15:01
            > tytuł Twojej odpowiedzi świadczy, że jesteś baaaardzo kulturalny.

To pewno te emocje. Gdy ja mam pisać o $molarze, to aż klawiatura mi drży. Więc
            wybaczmy koledze :)
            Każdy głos w obronie radia Bis się liczy. Pamiętajmy, że starsi ludzie nie mają
            dostępu do internetu. Ich cichy protest jest niewidoczny! Co najwyżej, mogą
            zadzwonić spokojnie i grzeczniutko do smolarynki. A tam sekretara im da odpór.
            Tak więc krzyczmy choćby w tym miejscu, że słyszymy te chore zmiany i NAM się to
            nie podoba. Te cztery radiowe programy są za NASZE pieniądze!
            • Gość: Preslaw Re: Łapy precz od Radia BIS!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:35
              Bardzo to ładnie wymyśliłeś - smolarynka. Tylko, że to zdrobnienie powinno się
              ciepło i miło kojarzyć, a nijak Eugeniusz Smolar nie chce mi się tak kojarzyć.
              Forumowicz, który podpisał się jako "słuchacz" twierdzi, że Polskie Radio
              powinno się zmieniać i iść, jak rozumiem w kierunku BBC. Zawsze, ale to zawsze
              będę gorącym orędownikiem zmian w radiu, bo rzeczywiście radio, tak jak
              wszytsko musi się zmieniać. Tyle, że ja nie widzę bezwzględnej konieczności aby
              musiało ono ewoluoiwać w kierunku podziału tematycznego według BBC. Program III
              Polskiego Radia w swoim kształcie dawnym był czymś oryginalnym. Należało Trójkę
              zmienić, ale nie trzeba było tego formatować, nawet na modłę BBC. Trójka
              musiała się unowocześnić, uporządkować, przegrupować czy jakkolwiek to nazwać,
              ale dlaczego akurat za wszelką cenę trzeba korzystać z cudzych wzorów, skoro
              własne pomysły są dobre. To samo teraz dotyczy Radia Bis. To radio trzeba
              unowcześnić, ale jak słyszę, co zaczyna się dziać, to ogarnia mnie przerażenie,
              bo znowu wciska się na siłę tanią komercję lub twór komerycjnopodobny. Niestety
              najbardziej świadczą o tym te nieszczęsne nowe dżingle. I obawiam się, że
              pozostanie tylko idea "radia młodzieżowego poznawczego" a wykonanie będzie
              powodowało torsje.
          • Gość: rolf Re: Dla wrogów pokoju nie ma pokoju IP: 217.96.109.* 14.05.04, 11:56
            Dla wrogów kultury nie ma kultury
            • Gość: Adam Re: Dla wrogów pokoju nie ma pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.04, 23:20
              tak jest.
              • Gość: Humpty komunikat [długie] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 21:58
                Z grupy dyskusyjnej pl.rec.radio przeklejam długi tekst. Ale warto :)

Miło jest mi poinformować szanownych czytelników pl.rec.radio, że po
                zakończeniu reformy programowej Programu III Polskiego Radia i
                przekształceniu go w Trójkę - Radość Słuchania przystąpiłem do
                przekształcenia Polskiego Radia Bis w stację bardziej przystosowaną do
                naszej teraźniejszości.

Szeroko zakrojona akcja jest już w toku. Razem z moim konsultantem,
                doświadczonym dziennikarzem Witoldem Laskowskim, doszliśmy do wniosku, że
                Radio Bis jest, niestety, tworem lekko anachrnonicznym, któremu grodzi
                prozaiczne "wypadnięcie z rynku".

Nasz plan przewiduje kolejno:

1. Zmiany kosmetyczne, np. zastąpienie jingli bardziej nowoczesnymi oraz
                odpowiednio częstą ich prezentację, w celu ułatwienia identyfikacji Stacji
                i związanie z nią aktualnych słuchaczy, zgodnie z efektem odruchu
                warunkowego (tzw. odruchu Pawłowa),

2. Postawienie na młodych i zdolnych dziennikarzy. Chodzi o to, aby osoby
                przed mikrofonem posługiwały się naturalnym językiem mówionym, znanym jako
                język ulicy (np. "Koniec ściemy, teraz wiadomości"), w odróżnieniu od
                sztywnego i wyważonego stylu, którym posługują się w swoich audycjach np.
                pani Hanna Maria Giza, Małgorzata Tułowiecka czy np. jej częsty gość, prof.
                Markowski, który notabene nie ma nawet prawidłowej dykcji, bo nietrudno
                zauważyć, że nie wymawia "R",

3. Dostarczanie słuchaczom wiedzy w sposób nieprzerwany, czyli zgodnie z
                założeniami radia oświatowego. W tym celu w audycji porannej wprowadziliśmy
                co minutę po 4-5 kilkunastosekundowych spotów, w których prezenterzy
                przytaczają rozmaite nowinki i ciekawostki ze świata, posługując się
                wzmiankami z prasy popularnej albo poradnikowej.

4. Kolejnym elementem jest wyzwolenie słuchacza z okowów zniewalającej,
                porannej bierności; Radio Bis umożliwia teraz słuchaczom aktywny udział w
                audycjach poprzez wysyłanie SMS-ów z opiniami na rozmaite, podrzucone przez
                prezenterów tematy, np. "Jaki napis chciałbym mieć na koszulce", "Czy warto
                jest przechodzić na czerwonym świetle" i wiele innych. Tematy te, tworzone
                przez doświadczoną redaktor (współpracującą też z trójkową audycją "Za, a
                nawet przeciw") są już opracowane do listopada 2005.

Tyle o zmianach formalnych. Pragnąłbym też jednak zakomunikować, że w ślad
                za nimi pójdą też reformy merytoryczne. Kreślimy się hasłem "Wiedza nie
                musi być nudna". W tym celu, na antenę Radia Bis zostaną wprowadzone m. in.
                liczne konkursy z nagrodami (np. Konkurs Wiedzy Ezoterycznej) oraz nowe,
                profilowane audycje poświęcone zagadnieniom astrologii, różdżkarstwa,
                voo-doo, Tarota, Diecie Totalnej itp., czyli takim, jakie najczęściej
                interesują słuchaczy - co wynika niezbicie z badań statystycznych.

Życząc Państwu przyjemnego odbioru,
                pozdrawiam,

E. Smolar
                • Gość: koliber Re: komunikat [długie] IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.05.04, 22:12
                  RATUNKU.
                  Radio Bis trzeba zmieniać w kierunku edukacyjno-radostacjym, a nie w kierunku
                  RADIA DRES.
                  A ja do tej pory wspominam KLCW (innych aydycji HMG nie lubiłem) i CZY MÓWISZ
                  PO POLSKU (właśnie, Panie Smolar) Tułowieckiej i Markowskiego.
                  • Gość: ciocia Hela Re: komunikat [długie] IP: *.acn.waw.pl 17.05.04, 10:27
                    Koliber, gdyby głupota i naiwność miały silniki odrzutowe, Ty już dawno byłbyś
                    sondą na Marsie.
                • Gość: słuchacz Re: komunikat [długie] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 11:25
                  podpisywanie tekstów nazwiskiem osoby, która tego nie wypowiedziała ani nie
                  napisała jest karane. o tym, że jest to również NIEKULTURALNE nie wspomnę.
                • Gość: tekisk Re: komunikat [długie] IP: *.bielsko.dialog.net.pl 06.06.04, 18:39
                  panie Smolar - mnie nie przeszkadzało brak " r " w wypowiedziach
                  P . Markowskiego .
            • Gość: słuchacz Re: Dla wrogów pokoju nie ma pokoju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 11:38
              hmmm.
              nie czuję się wrogiem kultury. ale nawet dla nich mam kulturę, ponieważ moje
              zachowanie świadczy tylko i wyłącznie o mnie, a nie jest wyznacznikiem tego,
              czy ktoś inny jest kulturalny czy nie.
              a swoją drogą to lepperyzm szerzy się również w sieci, jak widzimy.
              pozdrowienia dla Ciebie
              • Gość: rolf Co ty wiesz o lepperyźmie? IP: 195.116.242.* 20.05.04, 16:22
                Człowiek, któremu być może nerwy puszczją podczas dyskusji o betonogłowych
                decydentach to lepperyzm? Powiedzmy, że trochę tak, ale dla równowagi (i
                przeanalizuj kto zaczął) porównaj sobie działania antykultulatorów:

- Zrobienie z radia na miarę Claude Monet'a, tubograja na miarę Józka z Koziej
                Wólki (sorry Józki i Kozia Wólka to tylko przykład) i wmawianie, że to Van
                Gogh - to nie lepperyzm?

- Nie oglądanie się na tysiące pokrzywdzonych, apelujących o jakiekolwiek
                przestrzeganie norm państwa prawa i uwzględnienie ich głosu przy ustalaniu
                zakresu programowego PAŃSTWOWEGO radia, na które płacą abonament - to nie
                lepperyzm?

- Nie podjęcie jakiejkolwiek dyskusji na temat z obywatelami = lepperyzm

- Ściągnięcie z anteny (wprowadzeonej za czasów komunizmu!) bezpośredniej
                rozmowy ze słuchaczami (a nuż któryś mongoł coś powie) = lepperyzm^2

- Odpowiedź pana Kostrzewy na list wyrażający swoje zaniepokojenie zmianami
                (grzeczny - jeszcze działały wzorce starej trójki) "Jeżeli się nie podoba to
                zmień se pan rozgłośnie" (gościu, który praował tam kilka lat tak odpowiada do
                ogółu słuchającego od dziesięcioleci - za grzeczny byłem, i nie odpowiedziałem:
                To może ty heblu zmień sobie mikrofon) = lepperyzm^3

Weź cyrkiel, skalpel i betoniarkę, przeanalizuj i wyjdzie, że lepperyzacja
                zaczęła się od butnej góry, a dotarła również do mnie po tych kilku latach
                trujkowego prania mózgu.

I ja również nad tym boleję.

• Gość: słuchacz Re: Co ty wiesz o lepperyźmie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 11:32
                  Gość portalu: rolf napisał(a):

> Człowiek, któremu być może nerwy puszczją podczas dyskusji o betonogłowych
                  > decydentach to lepperyzm? Powiedzmy, że trochę tak, ale dla równowagi (i
                  > przeanalizuj kto zaczął) porównaj sobie działania antykultulatorów:
                  >
                  > - Zrobienie z radia na miarę Claude Monet'a, tubograja na miarę Józka z
                  Koziej
                  > Wólki (sorry Józki i Kozia Wólka to tylko przykład) i wmawianie, że to Van
                  > Gogh - to nie lepperyzm?
                  odpowiedź: to radio ma słuchalność na poziomie 0,01%. to już nawet poniżej
                  błędu statystycznego. za państwowe pieniądze to i ja mogę robić radio z misją.
                  (a zapewniam, ze nie jestem sympatykiem britney spears itp.)
                  >
                  > - Nie oglądanie się na tysiące pokrzywdzonych, apelujących o jakiekolwiek
                  > przestrzeganie norm państwa prawa i uwzględnienie ich głosu przy ustalaniu
                  > zakresu programowego PAŃSTWOWEGO radia, na które płacą abonament - to nie
                  > lepperyzm?
                  > - Nie podjęcie jakiejkolwiek dyskusji na temat z obywatelami = lepperyzm
                  odpowiedź: może pragnący zmian też płacą abonament. poza tym "Jedynka"
                  i "Dwójka" są bardziej - nazwijmy to - "klasyczne" w formie i treści.
                  >
                  > - Ściągnięcie z anteny (wprowadzeonej za czasów komunizmu!) bezpośredniej
                  > rozmowy ze słuchaczami (a nuż któryś mongoł coś powie) = lepperyzm^2>
                  odpowiedź: ja tej "rozmowy ze słuchaczami" bym nie przeceniał, gdyż często
                  ludzie dzwonią i bzdury gadają. polecam tu tekst Jerzego Skoczylasa
                  z "Wyborczej", niestety nie pamiętam kiedy to było. tekst był przeciwko zmianom
                  w Trojce, ale wątek głupich telefonów się pojawił.
                  > - Odpowiedź pana Kostrzewy na list wyrażający swoje zaniepokojenie zmianami
                  > (grzeczny - jeszcze działały wzorce starej trójki) "Jeżeli się nie podoba to
                  > zmień se pan rozgłośnie" (gościu, który praował tam kilka lat tak odpowiada
                  do
                  > ogółu słuchającego od dziesięcioleci - za grzeczny byłem, i nie
                  odpowiedziałem:
                  >
                  > To może ty heblu zmień sobie mikrofon) = lepperyzm^3
                  odpowiedź: a może jest tak, że zawsze będzie ktoś niezadowolony ze zmian. ja
                  akurat szanuję Pawła Kostrzewę. pamiętaj, że wszyscy ci, którzy tam pracują są
                  pod silną presją "starych" słuchaczy, którzy wiecznie na nich narzekają.

>
                  > Weź cyrkiel, skalpel i betoniarkę, przeanalizuj i wyjdzie, że lepperyzacja
                  > zaczęła się od butnej góry, a dotarła również do mnie po tych kilku latach
                  > trujkowego prania mózgu.
                  odpowiedź: może dlatego Tobie wychodzi, że lepperyzacja zaczęła się w radiu "od
                  butnej góry", bo użyłeś "cyrkla, skalpela i betoniarki" :-) zartuje

a tak poza tym, to zmiany będą tak czy inaczej.
                  pozdrawiam
    • Gość: Dawid Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: 213.25.186.* 17.05.04, 11:38
      Niestety, przy dzisiejszym poziomie słuchalności dyrekcja PR mogłaby z
      powiodzeniem przenieść Radio Bis do internetu, i niewiele by stracono.
      Większość odbiorców tej stacji nma przecież net. Czy utrzmymywanie nadającego
      dla 20 milionów ludzi programu, którego słuchalność trudno okreslić nawet jako
      na poziomie błędu statystycznego ma sens? To radiu MUSI się zmienić! Powinno
      być przede wszystkim interaktywne. Jak najwięcej programów z telefonicznym i
      mailowym udziałem słuchaczy. Do tego nowoczesna, ale bardziej niż w stacjach
      komercyjnych ambitna muzyka.
      • Gość: jonasz Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: 195.245.217.* 05.06.04, 11:26
        a pomyślałeś DLACZEGO radio x, np. BIS ma niską słuchalność ? Ile pamiętasz
        ZEWNĘTRZNYCH kampanii reklamowych Biski od czasu wejścia na antenę (prawie 10
        lat) ?
        rozumujesz jak zarząd Polskiego Radia: macie niską słuchalność, bo jesteście
        kiepscy zamiast: macie niską słuchalność, bo nikt o was nie wie
        j
    • raszefka Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 24.05.04, 15:20
      Podpisuję się pod tytułem wątku. Na hasło 'najlepsza muza' nóż mi się wkieszeni
      otwiera. I te tematy do porannych dyskusji... "Bez jakiego gadżetu (dobrze
      napisałam?)nie wyobrażacie sobie życia?" A w nagrodę za najciekawszego smsa -
      oczywście bisowe gadżety >://// I wychodzi na to, że jestem mentalną
      czterdziestką.
    • stab_72 Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 25.05.04, 18:07
      A dziś w Słowach i Słówkach red. Tułowiecka powiedziała, że audycje językowe z
      prof. Markowskim będą tylko do końca czerwca, co dalej - nie wiadomo z powodu
      przeformatowywania na radio dla młodzieży, do której trzeba mówić: muza, bez
      ściemy, więcej czadu itp.
      Bez komentarza
      S.
      • Gość: Dawid Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: 213.25.186.* 26.05.04, 11:37
        stab_72 napisał:

> A dziś w Słowach i Słówkach red. Tułowiecka powiedziała, że audycje językowe z
        > prof. Markowskim będą tylko do końca czerwca, co dalej - nie wiadomo z powodu
        > przeformatowywania na radio dla młodzieży, do której trzeba mówić: muza, bez
        > ściemy, więcej czadu itp.
        > Bez komentarza

A przepraszam? Kto słucha profesora Markowskiego? 20 tys ludzi? 30 tysięcy
        ludzi? Czy radio którego słycha ćwierć procenta populacji powinno zajmować
        częstotliwości, które są przecież tak rzadkim dobrem?
        • obserwator17 Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 26.05.04, 12:05
          > Czy radio którego słycha ćwierć procenta
          > populacji powinno zajmować częstotliwości,
          > które są przecież tak rzadkim dobrem?

Masz rację - ja też uważam, że radio MTM Starachowice (czy jak się ta stacyjka
          nazywa) powinno zniknąć z eteru, bo niepotrzebnie blokuje częstotliwość.
    • greg_f Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! 28.06.04, 20:08
      Wklejam letnią ramówkę Biski. Wyleciały prawie wszystkie dotychczasowe audycje,
      a w ich miejsce wejdą następujące pasma:

00:00 Mocne nocne
      05:55 Wszystko gra (ten blok istnieje już od maja br.)
      09:00 Czat poliglotów
      11:00 Kolorowe wakacje
      12:00 Ucho w ucho
      16:00 BISowisko
      19:00 DJ gra
      21:00 Trendyzator
      23:00 Zostaw wiadomość
      • Gość: Humpty Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 02:39
        Z dawnego radia bis pozostał mi tylko mistrz sztuki radiowej - Orawski z
        Akademią Jana Sebastiana. Zagapiłem się po audycji i weszły wiadomości. Ale
        jakie. Silny zrytmizowany loop z riffem, bardzo mocno ustawiony w stosunku do
        prezenterki. W zasadzie zagłusza treść odczytywanych wiadomości. O to ma pewnie
        chodzić. Prole nie muszą rozumieć (vide 1984). Za chwilę przebitka na wypowiedź
        jakiegoś piskuba z parafiady. Piskub truje jak każdy czarny, a w tle nadal
        nieprzyciszony upiorny podkład. Śmiech, bo efekt jakby piskub był upalony i
        trochę miałby rapować. Karykatura radia.
        Po wiadomościach z konserwy rozmowa z B. Wierzbiętą, autorem polskich wersji
        filmów kinowych. Facet niegłupi, ale prowadząca - Justyna Majchrzak. Wiadomo:
        pitu-pitu. Śledziłem działania tej pitulki jeszcze w starej bisce. Nie dałbym
        jej odczytywać nawet czasu na antenie.
        Dla mnie było radio - nie ma radia. To boli i bardzo brakuje mi tej stacji.
        Brakuje mi audycji, do przygotowania których trzeba było poświęcić wiele godzin
        lub dni pracy. To boli, że byle chłystek coś tam sobie może dziamdziolić.
        Aha - bym zapomniał, po wiadomościach było "auto-promo" programu porannego z
        jakimś szczunkiem (pewnie gwiazdor Radia Bełchatów). To jest dopiero szczyt
        głupoty! Posłuchajcie i nie uwierzycie.
        Wylałem tu trochę żółci, a to i tak nic nie zmieni dla formatu radia bis. Prole
        piszą SMS-y.
      • Gość: hyjacynt Re: ŁAPY PRECZ!!! Od Radia Bis! IP: 158.75.34.* 30.06.04, 11:42
        no i taka ramówka (lekko zmodyfikowana) wejdzie pewnie od września na stałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka