nirelle Trzecia droga Stachury 26.07.09, 23:56 Artykuł tendencyjny, autorem kierują polityczne przesłanki. Gazeta schodzi na psy.Nie dziwię się że nakład spada. Stachura bedzie nadal czytany, bo zawsze w ludziach, niezaleznie od statusu społecznego, istnieje pragnienie prawdziwej wolności, dobroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lechu i to was najbardziej boli Michniki i Kuronie IP: 124.176.80.* 27.07.09, 00:13 ze was totalnie olal... Choć żył w latach, w których nie trzymano paszportów w domowych szufladach, to przecież nieustanne podróżował po świecie. Obok - nie mógł tego nie widzieć - rozgrywały się dramaty Marca '68, Grudnia '70, Czerwca '76. To, że echa tych wydarzeń nie przedostały się do publikowanych oficjalnie książek Stachury, niespecjalnie dziwi, ale to, że żadna ze spraw życia społecznego nie przedostała się do jego prywatnej korespondencji, zdumiewa. Jakaś mała skarga na brak cukru, który na kartki, jakaś drobna złośliwość pod adresem partyjnych nadzorców kultury? Nic z tych rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanna69 Re: i to was najbardziej boli Michniki i Kuronie IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 00:32 Właśnie! Nie każdy poeta musi interesować się polityką i kartkami na cukier. Poeta fruwa nad światem! A ten artykuł...to nędzne wypociny jakiegoś dupka pełnego kompleksów, który w dodatku z wiochy do stolicy przyjechał(to się wyczuwa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Trzecia droga Stachury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 00:13 Mam 17 lat i czytam Stachurę. Jego mądre i przemyślane wiersze, to coś czego brakuje w dzisiejszych czasach. Dużo wierszy Stachury poznałam dzięki twórczości zespołu Stare Dobre Małżeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majonezy Trzecia droga Stachury IP: 41.234.167.* 27.07.09, 00:14 autor tego artykułu to zwyczajny debil. Szkoda słów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agi26 nic na sile IP: *.cable.ubr15.haye.blueyonder.co.uk 27.07.09, 00:16 mam 26lat i nie jestem fanatykiem Stachury-kto czyta, ten czyta i czytac bedzie! nie wnikam w to kim tak do konca byl Stachura!!! Nie ma naprawde sensu i powodow by sie teraz nad tym zastanawiac. Mam 5tomowe kultowe wydanie dzinsowe i jestem z tego powodu bardzo szczesliwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Trzecia droga Stachury 27.07.09, 00:43 Stachura to mój ulubiony poeta. Szkoda, że jest dziś tak bardzo zapomniany. Myślę, że w szkołach powinno się przerabiać jego z pozoru "proste" wiersze, bo życiopisanie to jedna z ciekawszych konwencji literackich. Odpowiedz Link Zgłoś
durruti Trzecia droga Stachury 27.07.09, 00:46 Stachuromania, stachuromanią, jaka była taka była. Ktoś Stachurę lubi, inny mniej, nie ma co sobie Gombrowiczem nomen omen gęby wycierać w tym kontekście. Ale o wiele bardziej ciekawa jest umysłowość piszącego ten artykuł. Te wkręty IPN-owskie, te marce i grudnie - przebrzmiałych bohaterów chce oceniać ktoś, kto żyje przebrzmiałymi datami sprzed 40 lat. To faktycznie bardzo gazetowyborczy tekst. Acha i tak na marginesie - postmodernizm też już jest passe, ale autor pewnie o tym nie wie, bo głowę ma jak widać w innej epoce (pewnie gdzieś tak druga połowa lat 90.), jak całe gazetowyborcze (prawie) środowisko. Dość zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reno Trzecia droga Stachury IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 00:53 Juz 30 lat temu twierdzilem, ze Stachura to cienias. Po latach mi ktos przyznal racje. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latek-wtedy Trzecia droga Stachury IP: 81.147.59.* 27.07.09, 00:59 wypir...moi...jacy-tacy.to nie sa zwiazki frazeologiczne czy historia literatury. pokolen "zlapanych"czy "generacji"moge policzyc ...trzy chyba i konirc,kroPka....wypirdalac...niemacie czego tu szukac paskudy. Dobry artykul btw.nie spodziewalem sie ,ze ten portal{kiedys ulubiony,jak sama prasa w pewnym,trudnym czasie]uniesie taka jakosc.;] juz nikt nie jezdzi w gory po dzeszcz i ser.sprzedane!!!! za qrwa wino ,kgtore sie niby kojarzy....czyta ,co znowu rzuca...jak aniloy spod mocnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Trzecia droga Stachury IP: *.range86-147.btcentralplus.com 27.07.09, 01:06 Twórczosc Stachury nie jest ważna literaturoznawczo? A jego zabawy słowem? Jego próby znajdywania słów dla zjawisk,uczuc,zdarzeń jeszcze nienazwanych?Stachura nie jest na antypodzie wobec Gombrowicza! Ani w sensie podanym przez autora artykułu (przede wszystkim nie w takim sensie!doprawdy mozna znaleźć o wiele gorszych twórców,których badanie twórczości poostawi nas w literaturoznawczym ogonie),ani w zadnym innym.Twórczość Stachury jest po prostu zupełnie gdzie indziej.Myslę,że i o "Się" dałoby się :) sporo napisać,równiez pod wzgledem filozoficznym.Moje ulubione opowiadanie?"Pokocham ją siłą woli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzący panie autorze pisze pan... IP: *.promax.media.pl 27.07.09, 01:18 "W projekt literatury czynnej, w utopię zniesienia granic między sztuką i życiem nikt już dziś nie wierzy"... nieprawda, ja np. wierzę... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieciel27 Trzecia droga Stachury 27.07.09, 01:22 Świadomość nam się zbyt spostmodernizowała_chyba tobie{sic!] autorze tego artykulu-belkotu.adas michnik byc moze bedzie zadowolony na pewno bedzie bo napisales co do jotry wedlug jego wytycznych)ale ludzi myslacych to ty nie oszukasz kacapie Odpowiedz Link Zgłoś
mieciel27 Trzecia droga Stachury 27.07.09, 01:24 Henryka Berezę-litosci !!!!!na kogo ty sie czlowieku powolujesz!to tak jak w sprawach religi pytac olka kwasniewskiego!prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
mieciel27 Trzecia droga Stachury 27.07.09, 01:27 Tutaj najistotniejsza wydaje się apolityczność pism Steda, a także jego wolność jako obywatela Polski Ludowej_znowu bredzisz...to bereza byl apolityczny?bredzisz chlopie! Odpowiedz Link Zgłoś
mieciel27 Trzecia droga Stachury 27.07.09, 01:30 zapytaj sie swego pryncypala(adasia m.) czy jemu teraz lub kiedykolwiek cukru brakowalo.ludzie!przestancie wierzyc w te bzdury przedjrzyjcie na oczy-gazeta w. was robi w wala.nas wszystkich!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mieciel27 Trzecia droga Stachury 27.07.09, 01:36 Dariuszu Nowacki-pobiles kilka pagorkow glupoty ale zeby zdobyc sztyty musisz sie bardziej postarac.sugeruje zabrac sie za norwida lub ulubionego polskiego poety adasia michnika-herberta Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Dzieła Jana Pawła II są poniżej tego poziomu!! 27.07.09, 01:48 Dowodem wypowiedź Miłosza! Odpowiedz Link Zgłoś
lidioza Trzecia droga Stachury 27.07.09, 02:17 Co za bzdury! Szkoda czasu na czytanie tych beznadziejnych wypocin ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Trzecia droga Stachury IP: *.brnt.cable.ntl.com 27.07.09, 02:21 "Sęk w tym, że przekonanie, iż twórczość Stachury jest zjawiskiem szczególnie wartościowym, arcyważnym w perspektywie historii literatury polskiej XX wieku, to pogląd, mówiąc delikatnie, ekscentryczny." Sęk w tym, że żeby autorytatywnie wypowiadać się i krytykować w taki sposób w jaki pan to robi, albo trzeba chyba urodzić się cynicznym, nieprzychylnym innym i światu dookoła człowiekiem albo trzeba rzeczywiście znać się na rzeczy. W wypadku poezji na rzeczy znać się nie można bo poezja to coś co nigdy nie zostanie poznane. Nawet przez tego, który ją tworzy. Powiem tak - o gustach się nie dyskutuje i mogę zrozumieć, że twórczość Stachury się panu nie podoba, tak jak mi piosenki discopolo, ale nie mogę zrozumieć jak ktoś używając wyszukanych zdań próbuje tworzyć coś tak płytkiego jak pana powyższy tekst. O poezji nie można i nie powinno się dyskutować - jest jak fala na której się płynie albo się po prostu nie płynie. Koniec. A jeśli zaś chce pan napisać coś o samym Stachurze lub kimkolwiek innym - proszę bardzo, dobrze by było pozostać w tym wypadku nieuprzedzonym i bezstronnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marzzenna Trzecia droga Stachury 27.07.09, 03:42 (...) Jechać by można do miast Lub w las Na błoń. Na koń I goń Nieboskłon. Ale czy warto? Może nie warto? Ech, chyba warto... Tak, tak - warto. Bardzo to warto. O, tak - to warto. Jeszcze jak warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Stachura Wielkim Poeta Byl! IP: *.tagen.tohoku.ac.jp 27.07.09, 04:23 Wsrod kilkudziesieciu polskich ksiazek ktore mamy ze soba na drugim koncu swiata (Japonia) jest maly tomik poezji Steda. Nawet tutaj Stachura jest czytany... w domu, w shinkansenie, na wycieczce w gorach czy nad morzem... Japonia czyta Stachure:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Trzecia droga Stachury IP: *.zone5.bethere.co.uk 27.07.09, 05:02 Podwórkowe kundelki szczekają a Edward Stachura miał styl... Odpowiedz Link Zgłoś
sejmik_bociani Ale słabiutki tekst 27.07.09, 05:11 Aż dziw, że "gazeta Wyborcza", znana z tego że swoje polityczne i biznesowe interesy załatwia na łamach choć, to prawda, zwykle w wyszukany sposób, wpuściła na łamy tak prymitywną intelektualnie prowokację. Przyjmuję do wiadomości, że sezon urlopowy, że redaktorzy na wakacjach, ale nie rozumiem i nie godzę się na takie praktyki. Oczywiście, jak to w GW - musiała się znaleźć złośliwość pod adresem IPNU. Niedługo gdy będę czytał jakieś wspomnienie z PRLu, że emalia z nocników często odpryskiwała, będzie to wina współczesnych urzędników z Okopowej. Ale niech im tam... najgorsze jest to, że pod pozorem naukowego wywodu (proszę zwrócić uwagę na częstość występowania sformułowania "nie dające się obronić na gruncie..." i podobnych, autor podważa wbrew faktom istnienie autentycznego zainteresowania twórczością Stachury nie tylko wśród gminnych organizatorów Stachuriad, ale poważnej krytyki literackiej. Nie wykluczam, że autor świadomie chciał włożyć kij w mrowisko, dokonać historycznoliterackiej prowokacji. Trafił jednak na złych wujów, którzy jego intelektualny wysiłek wykorzystali we właściwy sobie sposób. Chętnie zobaczyłbym oryginał tekstu, żeby móc porównać to, co przetworzyli redaktorzy z GW> Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Kocham Was... 27.07.09, 06:45 A przede wszystkim trzymam z Wami. Trzymam z tymi, ktorym Sted sie nie wytarl, zdewaluowal i na drobne rozmienil. Drogi Panie Profesorze Roguski, Raz jeszcze dziekuje Panu za nakierowanie mnie na tworczosc Edwarda Stachury. Panski wdzieczny uczen, WS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lelumpolelum Trzecia droga Stachury IP: 89.174.178.* 27.07.09, 07:33 Tak to jest jak wieprze piszą artykuły na temat pereł. Odpowiedz Link Zgłoś