Gość: czyngis-chan IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.09, 11:52 Marduk - Warschau www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=0SuANS261KI www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=Eag8Z2YkEW4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kar-rudy102 Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 01.08.09, 12:28 zaczyna ten temat być niestrawny.zawsze miałem szacunek do powstanców i tragedi tamtych dni ale patos i ogólne zamieszanie z PW zaczyna przynosić odwrotny skutek.od "powstańczego" sukcesu grupy Lao che wszystkie kapele chcą śpiewać teraz piosenki powstańcze i ronić łzy /do kamery/.jak tak dalej pójdzie za 2 lata obchody rocznicy będą farsą Odpowiedz Link Zgłoś
calli Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 01.08.09, 23:07 święte słowa, Lao Che zarządziło i pokazało, że można Polakom przypomnieć w świetny sposób nawet o takim smutnym i niepotrzebnym wydarzeniu jak PW, ale teraz cała banda pajaców chce się podpiąć pod sukces - klony do dziury! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Proponuję: warszawskie klony idą w bój. 01.08.09, 13:57 Warszawskie klony idą w bój. Lata czyszczą z pamięci. Więc etos fałszywców nęci. Powstaniec Śląski - Anna. Młodzież heiluje naganna. Wielkopolanin – Poznań. Powstania miewa doznań. Potyczek etos liczny. „Akowiec genetyczny”. Warszawka hekatomba. Powstańcem byle trąba. Żoliborska awanturka. Walczą chłopcy z podwórka. Dwa zuchy za piecami. Przechodzą kanałami. Skok za płot stoczni będzie. Wetowanie, orędzie. Suną podłogą dwa kaski. Akowcy „z bożej łaski”. Dwa hełmy jak żółwiki. Prawdą są dwa nocniki. Może Powstanie Warszawskie zatrzymując Josifa Wissarionowicza Dżugaszwili ( ksywa Stalin) na pół roku spowodowało, że nie doszedł on do rzeki Ren. Stalin gdyby zdobył całe Niemcy, miałby silne partie komunistyczne we Francji i Włoszech. Prawdopodobnie socjalizm byłby udziałem całej kontynentalnej Europy. Ale to tylko mniemanologia stosowana przez Pajace i Styropian! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Muzyczne ścierwojady nadlatują IP: *.chello.pl 01.08.09, 14:02 Inaczej nie sposób nazwać tego, co robi ta drewniana paniusia i jej kumple od chlania gorzały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztukir Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek IP: *.promax.media.pl 01.08.09, 14:23 gdybyś znała genezę powstania nie tworzyła byś dla czegoś co było niepotrzebne a wręcz szkodliwe dla polski ,zarozumiałość i buta przemawiały za ambicjami nie do końca racjanalnymi wkó...ony POLAK Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 02.08.09, 11:24 Cóż, gdybyś miał choć cień szacunku dla tych dzieciaków, które zginęły, nauczyłbys się poprawnie pisać po polsku - tworzyła byś, polska, wkó.r.wio.ny - oni gineli, zeby mówic po polsku, a ty nawet nie nauuczyłeś się pisać, kiedy mogłeś to zrobić bez poblemu. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 01.08.09, 15:06 Jak widać, każda metoda jest dobra, żeby się wylansować. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.09, 17:31 Niedługo o powstaniu warszawskim śpiewać beda zespoły disco-polo, a dzieciaki w koszulkach z kotwicami i polskimi flagami będa przy tej muzyce podskakiwać. ;) Propaganda jak widać spisuje się świetnie. Można największą klęskę Polski przedstawić jako jej największy sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek IP: *.chello.pl 01.08.09, 19:26 taka drobna uwaga - niech Pani Jopek zapyta historyka co oznaczalo posiadanie tatuażu przez kobietę w czasach na ktory stylizuje swoj teledysk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lex Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 20:29 Beznadziejne dno w wykonaniu "anomali" . Myslałem ze okres piosenek "ku czci i chwale" polskiego oręża wykonywanych na festiwalu w Kołobrzegu minał bezpowrotnie a tu zonk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybrudas Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 20:44 Ta pani siedziała w więzieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
wujotte Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] 01.08.09, 20:50 Gość portalu: antybrudas napisał(a): > Ta pani siedziała w więzieniu? o co ci qrwa chodzi? abstrachując od durnej piosenki ma fajne dziary :) co na wsi w polsce nawet nie b a de jak do dupy zyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M+ Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.acn.waw.pl 01.08.09, 23:12 ABSTRAHUJĄC - matole jeden! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJTrauma Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 21:06 Jeszcze nie tak dawno politycznie poprawna chołota inaczej śpiewała. Teraz powstanie jest ok, cool. Ot, moda.. Gloria Victis!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 21:23 Tej pani już dziękujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emigrant Uwielbiam Pania AMJ ale piosenka zla, IP: *.dip.t-dialin.net 01.08.09, 21:29 teledysk marny, makijaz, zalosny. Ktorz to PÜani uczynil? Osobiscie wydaje mi sie iz powstalko duzo wybitnych tekstow/wierszy o Powstaniu. Proba pisania nowego tekstu poswieconego tej Tragedii jest bardzo ryzykowna proba. Niestety Pani sie nie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Uwielbiam Pania AMJ ale piosenka zla, 03.08.09, 12:24 Przecież tekst napisał Miron Białoszewski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bone Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.icpnet.pl 01.08.09, 21:33 Piękne i Ona piękna Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 01.08.09, 21:41 Pani Aniu, na co to Pani było? Kiedy jest się artystką Pani miary, nie robi się takiej chały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PsssSs Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 21:43 Tu konczy sie uczczenie wydarzen, a zaczyna kicz i szopka. Uroczystosci tak - ale nic o charakterze komercyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:11 Piękny utwór i przejmujące wykonanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:14 wróć: przejmujący utwór i piękne wykonanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meuterer Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.wislaNET.pl 01.08.09, 22:25 Nienawiści w tych komentarzach więcej niż było w powstańcach przeciwko Niemcom w 44... Odpowiedz Link Zgłoś
abcd-only Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] 01.08.09, 22:43 Wspaniale uczciła pamięć o poległych, świetny utwór i bardzo dobry teledysk. Co do większości wcześniejszych komentarzy, a raczej komentujących: Musicie być strasznie sfrustrowanymi, przegranymi ludźmi. Tak łatwo oceniacie powstańców, którzy po niemal 5 latach wojny, oglądaniu egzekucji na ulicach, ciągłego strachu i upodlenia postanowili w końcu się bronić, woleli zginąć w walce niż dalej żyć w tym piekle. Co do opluwania AMJ, żałosne. Wiadomo piosenki Dody to szczyt waszych umysłowych możliwości, do tekstów Białoszewskiego musielibyście chociaż liceum skończyć i mieć szczyptę wrażliwości. Jeśli chodzi o obchodzenie rocznic powstania jako święta narodowego to zły pomysł moim zdaniem. Każde miasto w Polsce ma jakąś historię w której znajdą się momenty tragiczne, heroiczne lub zwycięskie i na tych lokalnych przede wszystkim powinniśmy się skupiać. Minuta ciszy dla okazania pamięci obrońcom stolicy oraz korzystanie z tego co daje nam demokracja jest chyba najlepszym dowodem szacunku dla ich czynu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schiaparelli Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.09, 23:12 To nie tak - chodzi o to, by z tragicznego wydarzenia, o którym należy pamiętać z czcią i szacunkiem nie robić medialnego spektaklu, pretekstu do artystycznego "lansu". Wystarczy chyba prosta, jednak wymowna minuta ciszy i zamyślenia niż kiczowate produkcje, teledyski i bajery. Też pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd-only Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] 02.08.09, 13:34 Dla mnie kiczem jest głupia, spalona na solarium dziewczyna z kilogramem tapety na twarzy śpiewająca o tym, że fajnie jest na imprezie i każdy che ją ru.... Albo LP z piosenką dla filmu o robotach-samochodach. To jest właśnie dno i chęć robienia kariery na siłę. Piosenki o różnych wydarzeniach historycznych są według mnie fajną formą edukacji. AMJ nie gloryfikuje powstańców, jej piosenka (bardzo mi się podoba) jest jakby z perspektywy ówczesnego mieszkańca stolicy. Takie po prostu odnoszę wrażenie, a gust i interpretacja jest indywidualną kwestią każdego z nas. Mi się podoba, wam nie, ja będę do tej piosenki wracał, wy nie i tyle w tej sprawie. P.S.: Odetchnąłem z ulgą, bo obawiałem się, że odpowiedzą mi jacyś naziole ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.pp.com.pl 02.08.09, 00:12 Nie oceniam ani Powstańców, ani AK, ani historycznych, ani politycznych, społecznych i innych konsekwencji Powstania Warszawskiego dla PL, Europy i świata bo ani to nie miejsce temu służące, a i pretekst żałosny. Wszystkich, zwłaszcza młodszych forumowiczów odsyłam do książki Normana Daviesa Powstanie '44. Dlaczego akurat do niej? Napisana z perspektywy obcokrajowca znającego jednak dość dobrze specyfikę nie tylko polskiej historii i ducha tamtego czasu, ale i zachowująca potrzebny dystans, obiektywizm oraz doskonale pokazująca mechanizmy perfidnego kupczenia Polską przez aliantów etc... Przechodząc do AMJ... Martwi mnie niesamowicie tandetny spektakl medialny jaki odbywa się na przestrzeni kilku ostatnich lat przy okazji obchodów kolejnych rocznic powstania. Na początku rzeczywiście było LAO CHE ze swoją płytą Powstanie Warszawskie, a potem dłuuuuugo, dłuuugo długo nic. Pamietam jak pierwszy raz przesłuchałem Powstanie, potem drugi, trzeci, dziesiąty. Pamiętam to było coś. Pomyślałem sobie, kurcze chłopaki z Jarocina i Metalmanii zrobili coś genialnego. Gdyby to oni byli rocznikami Kolumbów pewnie walczyliby w Powstaniu. No kto, jak kto ale LAO CHE miał PRAWO żeby coś takiego zrobić!!! Do AMJ mam stosunek obojętny, nie jestem ani jej zacietrzewionym przeciwnikiem, ani zagorzałym fanem. Jednak spłodzenie czegoś takiego, zbudowanego na czterech akordach, na dodatek z dolepionymi, pociętymi i posklejanymi byle jak kawałkami materiału filmowego nazywanego szumnie teledyskiem, musi budzić zdziwienie. Rówieśnicy Kolumbowie pewnie byliby bardziej dosłowni w swojej ocenie i zastanawialiby się czy AMJ kwalifikuje się do ogolenia na zero... Odpowiedz Link Zgłoś
abcd-only Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] 02.08.09, 13:52 Dla mnie właśnie prostota tej piosenki bardzo mi się podoba. O guście już pisałem wcześniej, więc nie będę się powtarzał. Co sądzili by ludzie z pokolenia Kolumbów? Tekst piosenki jest oparty na poezji Białoszewskiego, świadka powstania, więc piosenka właśnie jest po części głosem tych ludzi. Nie wiem co ja bym zrobił gdyby teraz wybuchła wojna, dlatego członków LAO CHE też nie będę pod tym względem oceniał. Książki, o której piszesz, nie przeczytałem, ale poszukam jej, bo chciałbym poznać opinię z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słuchacz Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 23:10 Nie podoba mi się słaby scenariusz, słaby tekst, muzycznie stylistyka AMJ też mi śie nie podoba : (( Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek [WIDEO] 03.08.09, 12:32 A mnie się ten tekst bardzo podoba, mimo, ze za Białoszewskim nie przepadam. Szczerze mwóiać to chyba pierwsza piosenka, która mówi o tym, jak wyglądało to miasto w trakcie koszmaru, a nie o tym, jak biją się powstańcy. Przecież tam mieszkali ludzie, ktorych domy i zycie zamerniały się w kupę gruzu,nie tylko powstancy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek IP: *.dsl.bell.ca 02.08.09, 19:43 Lao Che 01. 1939 Przed Burza 02. Godzina W 03. Barykada 04. Zrzuty 05. Stare Miasto 06. Przebicie Do Srodmiescia 07. Czerniakow 08. Hitlerowcy 09. Kanaly 10. Koniec Z calym szacunkiem dla Pani Marii Jopek, zrobiono z tego tragicznego wydarzenia, zrywu bohaterstwa (nie powiem ze glupoty) zeby nie obrazic Tych Wspanialych ludzi ktorzy walczyli, zrobiono polityczna szopke... I to boli i Lao Che kompletnie wystarczy..... Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Powstańczy teledysk Anny Marii Jopek 03.08.09, 12:39 Tak brzmi ten tekst w oryginale : "Warszawa zdradzała się ze wszystkich swoich sekretów. Już się zdradziła - nie ma co ukrywać. Już się sypnęła. Wkopała. I te sto lat wkopała. I te dwieście. I te trzysta. I te więcej. Wszystko się wydało. Od góry do dołu. Od książąt mazowieckich. Do nas. I z powrotem. Staś, Sobieski, Sasy, Wazy. Wazy, Sasy, Sobieski, Staś, Fukier. Sobiescy, Marysieńka, Sakramentki " I niech mi k.ur.na nikt nie mówi, ze to jest słaby teskt. To po prostu jest tekst o tym, co sie działo dookoła AK-owców Odpowiedz Link Zgłoś