18.07.05, 09:06
Ostatnio Gazeta Krakowska opublikowała listę potencjalnych kandydatów do
sejmu i senatu z naszego regionu. Nie chce mi się komentować składu, bo nie o
to mi tym razem chodzi. :o)

Tak się zastanawiam - czy to w porządku, że w reklamówce /która idzie w
telewizji publicznej/ swoją twarz pokazuje jeden z samorządowców, konkretnie
wójtów? Gra niby - złapanego na ulicy przechodnia. Obok niego radna z
ramienia tej partii, też udaje zaaferowaną, przechodzącą niby to przypadkiem
panią na ulicy. Rozumiem słowo "reklama" i "reklamowka", ale po kiego grzyba
aż tak ustawia się scenariusz i naciąga. Zresztą - pozostałych osób
wystepujących w spocie nie kojarzę, więc może i one są "swoimi ludźmi". Czy
tak trudno faktycznie znaleźć prawdziwych zwolenników, ktorzy swoje poparcie
wyrażą nie tyle zarabianiem praca dla partii, ale po prostu - poprzez oddanie
swojego głosu w wyborach? Zwłaszcza, ze progam partii aż puchnie od
sformułowań typu "zwyczajni ludzie, prości obywatele". Błe.
Rozczarował mnie ten spot. Fałszywy z gruntu. W moim odczuciu.
Obserwuj wątek
    • szarka_el Re: Polityka 18.07.05, 09:10
      no, to widzę, że u Was to wszystko spontaniczne!
      dobreeeeeee
      podoba mi się
      :)
      • uriel1 Re: Polityka 18.07.05, 09:17
        Szarka nie dobijaj mnie, proszę :o)
        Ja tu się delikatnie staram, rozpisuję się na kilkanaście zdań, buduę nastrój,
        opisuję okoliczności, a Ty - ryms! Jednym trafnym zdaniem o spontaniczności.

No ale powiedz sama - czy moje wrażenia wynikające z takiego spostrzeżenie są
        błędne?
        • szarka_el Re: Polityka 18.07.05, 09:32
          mam wrażenie, że niektorzy starcili poczucie rzeczywistości i dobrego smaku.
          Ale to ich problem, tylko, że póxniej ich problemy stają się naszymi problemami.
          Nie masz recepty.
          Mój starszy syn opowiadał mi o pewnych zależnościach, które aby to (mówię o
          organizacji), w czym działa - działało prawidłowo i miało poparcie. Mówię do
          niego - to jest niesmaczne, a on - mamo, to jest taka gra. Zatkało mnie - to
          mówi nastolatek o zależnościach, o układach dorosłych. To jest to, co my wiemy,
          że jest, ale nie chcemy o tym mówić, bo jest żenujące. A on widzi, bo widzi, i
          mówi, bo widzi. Słabo się robi.
          Jak to jest? Oni udają, że to jest spontaniczne, a my udajemy, że wierzymy, że
          jest to niewyreżyserowane.

Uriel - coś Ty za temat wymyślił?!
          Ale właściwie co ja się czepiam?
          Pewnie moje ograniczenie znowu wychodzi - czubek własnego nosa widzę...

hehehe
          :)))
          • uriel1 Re: Polityka 18.07.05, 09:40
            Temat jak temat. A dotyczy nie tylko Nowego Targu. :o)
            Czepiaj się, czepiaj.
            Ja po prostu czasem tak sobie cichutko marzę, by ci, któzy mają potem kierować
            naszym krajem wymyślili coś, w co bym uwierzył. Chcę wierzyć. Chcę się dać
            nabrać. Chcę zeby byli subtelnijsi, bardziej się starali, żeby byli
            DYSKRETNIEJSI w kradzieżach, przekrętach. Taki mały zmęczony tchórz czasem ze
            mnie wychodzi. :o(
            • szarka_el Re: Polityka 18.07.05, 09:42
              to ja się już nie odzywam!
              • uriel1 Pięknie. 18.07.05, 09:58
                To ja tu dusze odkrywam, staje bezbronny w swoich oczekiwaniach, a taka jedna
                pisze:
                szarka_el napisała:
                > to ja się już nie odzywam!
                =======
                Porzucony uriel oddala się do pracy. Czołem. :o))))))
    • redykolek Re: Polityka 18.07.05, 13:11
      uriel1 napisał:

> Czy
      > tak trudno faktycznie znaleźć prawdziwych zwolenników, ktorzy swoje poparcie
      > wyrażą nie tyle zarabianiem praca dla partii, ale po prostu - poprzez oddanie
      > swojego głosu w wyborach? Zwłaszcza, ze progam partii aż puchnie od
      > sformułowań typu "zwyczajni ludzie, prości obywatele".

Jeśli mam być szczery, to nie chce mi się za bardzo wierzyć, żeby
      wśród "zwykłych, prostych ludzi" można było znaleźć prawdziwych zwolenników
      jakiejś partii (jeżeli oczywiście odliczymy hobbistów, jak bym to nazwał).
      • ciupazka Re: Polityka 18.07.05, 13:21
        Wy lepiyj pilnujcie, coby Wom w teczkach nie przywlekli z dołu do władzy
        gotowyk , tacy bedom pilnować cego inksego (komuny). Tu strak. Wase
        problemy, nifto lepiyj nie zno, jako Ci, ftorzy som jest tam, tam siedzom
        i poziór na syćko majom. Tyn ino nie błądzi, ftory siedzi na rzyci i nic
        nie robi. Niestety, metodom prób i błędów , ba patrzynio na ręce syćkim
        trza pchać biyde swojom do przodka i nifto za wos tego lepiyj nie zrobi,
        haj!

Telo.Pozdr.
      • uriel1 Re: Polityka 18.07.05, 13:36
        Uff. Jestem juz.
        Redykołem nie zrozumiałeś mnie.
        redykolek napisał:
        > Jeśli mam być szczery, to nie chce mi się za bardzo wierzyć, żeby
        > wśród "zwykłych, prostych ludzi" można było znaleźć prawdziwych zwolenników
        > jakiejś partii (jeżeli oczywiście odliczymy hobbistów, jak bym to nazwał).

A ja zapytałem czy trudno znaleźć zwolenników, którzy swoje poparcie dla
        partii wyrażą po prostu samym aktem głosowania. na przykałd - wiem, że pójde do
        urny i oddam głos na PiS, więc moge w takiej reklamówce to potwierdzić. Albo
        zebrać kogoś z mniej znanych aktywistów. Albo po prostu zapłacić "aktorom".
        Rozumiem, że w reklamóce ważne są znane twarze jako tych, co niby kształtują
        opinię publiczną, ale wtedy pospisuje się ich ładnie z nazwiska i
        mówią "zaglosuję bo uważam, ze to dobrzy ludzie i dobry program.
        Mnie ruszyło - bo konwencja spotu była tak 'a ludzie w różnych miastach, na
        ulicy mówią"... No i jako złąpany na ulicy Krakowa wójt Raby Wyżnej Edward
        Siarka - deklaruje - ja zagłosuję. Z kolei "złapana" na ulicy w Nowym Sączu
        Anna Paluch /z Nowego Targu zresztą radna/ robi to samo. Głupie.
    • redykolek Mam pomysł! 18.07.05, 13:48
      A może by tak odwrócić sytuację: to wyborcy zorganizują się w jakieś
      stowarzyszenie polityczne, opracują program łącznie z propozycją jego
      realizacji, a następnie poszukają polityków, którzy mogliby go zrealizować i
      właśnie na nich oddaliby swój głos. Oczywiście ważna byłaby tu kontrola
      wykonania zadania, choć należy pamiętać przy tym, że nie ma idealnych metod
      zrobienia czegokolwiek (szczególnie w tak "płynnych" dziedzinach jak polityka,
      czy ekonomia) i dlatego nie ma sensu oczekiwać stuprocentowej skuteczności.
      Załózmy że polityk, któremu nie uda się rozwiązać 60 % zadań ze swojego
      programu (w tym wszystkich spośród trzech najważniejszych), nie będzie mógł
      liczyć na poparcie takiego stowarzyszenia w nastepnych wyborach. Chyba że uda
      mu się sensownie uzasadnić fakt, że dana rzecz mu nie wyszła.

Obok partii politycznych powstaną więc także, niezależne od nich, organizacje
      wyborców. I co o tym sądzicie?
      • ciupazka Re: Syćko o W.C. 19.07.05, 11:45
        Pomysły inksi tyz majom, hehe...

hotnews.pl/artpolska-544.html
        • ciupazka Re: Syćko o W.C. 19.07.05, 11:48
          Hej! Chłopcy, na kogo bedziecie głosować , he? Sprógujcie ino nie...

www.cimoszenko.info/
          • ciupazka Re: Syćko o W.C. 19.07.05, 12:01
            Juchacha...

www.cimoszewicz.neostrada.pl/
            • ciupazka Re: Syćko o W.C. 19.07.05, 12:03
              "ZOMBIE .. POKOLENIE"

eSeLDe - to znak Kocha Cię, o tak
              Czerwień barw, Twój krzyk - zew natury!
              Masz już kopę lat
              Wiesz co w partii gra
              Dobro zło i śmiech w lewe oczy
              władzy smak jak skok
              Kumple są, jest noc
              Partia jest o krok - już wybrałeś

Każde pokolenie ma własny czas
              Każde pokolenie chce zmienić świat
              Każde pokolenie odejdzie w cień
              A nasze - nie

Okres zmian twój bunt
              Wolność ma swój gust
              Rzucasz las by kwas nam zapodać
              Dzieci płacz z USej
              Gorzki smak Basi łez
              I ta myśl by to - wszystko wygrać
              A nasze - nie

Każde pokolenie ma jeden głos
              Każde pokolenie chce ugrać coś
              Każde pokolenie rozejdzie się
              A lewe - nie

Droga na sam szczyt
              A tam będzie git
              Tylko ślady po... pokoleniach

A nasze - nie

Każde pokolenie ma jeden głos
              Każde pokolenie chce ugrać coś
              Każde pokolenie rozwieje się
              a nasze - nie

• szarka_el Re: Mam pomysł! 21.07.05, 18:00
        Wiesz Redykolek - znam to z autopsji. Jedna wielka kicha, ze tak powiem.
        Skończyło sie na tym, że zamieszanie w starych strukturach zrobiło się, ale jak
        to kiedyś mawiano "ORMO czuwa" - tak było i tym razem. A było to lat temu
        cztery. Nie powiem - doświadczenie przednie. Duuuuużo nauczyło. Zobaczyło się
        również wiele i chyba dziękowac mi wypada, że stało się jak się stało.
        Myślę, że my ludzie tak naprawdę lubimy byc mamieni, oszukiwani, kiwani bo to
        daje nam to w konsekwencji jakieś poczucie - nie wiem - bezpieczeństwa, że to
        ONI się babrzą w czymś tam, co to łajnem nazywają, że znowu ONI nam sprzedali
        jakąś głupote i pędzą życie, za którym tęsknimy, a które nawet nie chcielibyśmy
        pędzić. Bo czy naprawdę potrzebujemy stresów, jakie przeżywają politycy i
        politykierzy? Strach.
        Eeeeeeeeeeee tam. spłycam temat, bo może ja go widzę od tej strony. Zapewne
        wyłazi moja zaściankowość, ale jakiegoś pędu do władzy nie odczuwam, bo nawet
        nie wiedziałabym, co z nią zrobic, widząc zależności. Jestem za mała duchem.
        Nie mam recepty na nic.
        Che Guewara to ja nie jestem.
        Ooooo - polecam film "Dzienniki motocyklowe" własnie o w/w panu opowiadający.
        Widoki - przednie, muzyka powalająca. I oczywiście nie jest film anglojęzyczny,
        wreszcie człowiek dowiaduje się, że oprócz języka ojczystego i angielskiego
        ludzie porozumiewują się równiez po hiszpańsku. :)))
        Film polecam.
        Ma swój klimat
        :))) Tyle ode mnie
        • uriel1 Re: Mam pomysł! 21.07.05, 21:09
          Fajnie redykołek. Zapominasz tylko o jednym drobiazgu. Ludzie mają dość partii.
          Jakichkolwiek. Zniechęceni do wszelkich struktur - nie garną się do urn. Patrz
          jaka jest frekwencja. Dlatego nie widzę możliwości namówienie tych
          zniechęconych do polityki - lokalnej też - by skrzyknęli się do jakieś nowej
          partyjki. :o)
          A ordynacja wyborcza jest tak sformułowana, że idą "w politykę" wedle klucza.
          Ciagna listy liderzy i wchodzą potem do sejmu, rady miasta, czy gminy jakieś
          tajemnicze ćwoki z dziewiątego miejsca. No bo oczywiście ci z pozycji 3, 4 i 5
          nagle rezygnują, bo takie były ustalenia polityczne, wyszeptane za plecami
          wyborców.
          Ja się nawet już nie złoszczę, tylko po cholerę mają mnie znowu oszukać? Jeśli
          głosowałem świadomie na pana Józia i zdobył on odpowiednią ilośc głosów, to
          dlaczego pan Józio zrobil nas, wyborców w ciula /za przeproszeniem/ i
          zrezygnował? Podobnie zrobił następny pan Henio, bo dostał w zamian ciepłą
          posadke w biurze. No i nagle objawił się nam marnie obłożony głosami pan
          Wiesiu. I to ma być "wybrany przez lud"? Daj spokój.
          A imionsa tak sobie wymyśliłem. Chociaż opisałem prawdziwą sytuację. Kojarzysz -
          jaką? :o))))))
          • szarka_el Re: Mam pomysł! 21.07.05, 21:32
            a ja przed chwilą dostałam coś fajnego na GG:

W sondażach wyborczych przy pytaniu: "Czy głosowałbyś na kandydata X" powinny
            pojawić się:
            - Tak
            - Nie
            - A kto to jest?

:)
            • uriel1 Haha! Sedno sprawy! n/t 21.07.05, 21:56

• ciupazka Re: Polityka - nowy wortal wyborczy! 29.07.05, 21:34
                Teraz się możecie na nim wyżywać, są i tematy i kandydaci, popatrzcie:

www.wyborczy.pl/index.php
                • ciupazka Re: Polityka - nowy wortal wyborczy! 31.07.05, 10:57
                  Kogo my tu widzimy? Przebierańca?!

www.wyborczy.pl/zdjecie.php?id=72
                  • dunajec1 Re: Polityka - nowy wortal wyborczy! 31.07.05, 14:34
                    Ciupazka,ja slepawy czy widze Relige?
                    • ciupazka Re: Polityka - nowy wortal wyborczy! 31.07.05, 20:29
                      Bajako! Toś Ty dobrze ślepawy, mos daaalyko i temu, hehe...
                      Telo.Pozdr.
                      • dunajec1 Re: Polityka - nowy wortal wyborczy! 01.08.05, 03:19
                        Musym psiokrew isc do okulisty,z ocami ni ma ziartow.
                        • ciupazka Re: Polityka - nowe ocy... 01.08.05, 10:53
                          Nie trza stękać , ino trza iść. Jo tyz dwie pory ocu za sobom dźwigom, no
                          hale mnie juz pasuje, jedne dal drugie do cytanio. Teroz robiom dobre
                          okulory, hale nie bier dwuogniskowych, bo do nicego.Lepiyj mieć dwie pory i
                          te na dal fotochromy, hale one i piyknie kostujom. Trza nom dobrze na syćko
                          patrzeć, hehe...MYŚLALAK, ZE PRZYJEDZIES WYBIYRAĆ i Ty do kraju? Hale ka
                          ta , co ta...Bieres sie ku nom?
                          Telo.Pozdr.
                          • dunajec1 Re: Polityka - nowe ocy... 02.08.05, 02:21
                            A juz tak dobrze szlo z wyjazdem do kraju,a potem jak przyszlo placic za bilety
                            to mi ulzylo,moze na jesieni?Tylko teraz to dalsze plany,eh zycie.
                            • ciupazka Re: Polityka - nasi kandydaci,,,..KACZYŃSKI 03.08.05, 21:17
                              ....i ich antystrony:

www.kaczynskimamalegofiutka.org/

Hehe, dają popalić, poczytaj te wszystkie teksty i jego hasło: Spie.... To jest
                              kampania wyborcza, hehe. W Ameryce tyz tak? Tam mieli 2 kandydatow bo
                              mądrzy, a nasi( cytoj SLD) fce ozbić głosy wykorzystując ciymnote narodu,
                              kie przyłozymy roz a dobrze, kie wybieremy za piyrsym razym, to wte beemy
                              mogli pedzieć spieprzać dziady! Ech... marzenia... A tak po prowdzie g...
                              ludzi obchodzom wybory, telo majom syćkik w "zocy" i to skutkuje , tym,ze
                              ci sami choć nie tacy sami. A Wy tam w Hameryce jak jedem mąż stawiocie
                              na prawice? Cy do lewa i na lewo, he?

Telo.Pozdr.
                              • ciupazka Re: Polityka - nasi kandydaci walczą.... 19.08.05, 12:20
                                ...Hehe.... oj walczą, podobnie jak tu? :

www.mult.3dway.org/look.php?id=21

Nie daj Bóg!
                                • ciupazka Re: Polityka - autor filmikow aresztowany 20.08.05, 13:14
                                  Za co? Obejrzcie, póki można, ano za to:

www.mult.3dway.org/mult_pl.php
                                  • ciupazka Re: Polityka - autor filmikow aresztowany 20.08.05, 13:54
                                    ciupazka napisała:

> Za co? Obejrzcie, póki można, ano za to:
                                    >
                                    >
                                    > www.mult.3dway.org/mult_pl.php

Łukaszenko zaczyna walkę z internetem

Białoruskie KGB aresztowało we wtorek rano Wiktara Bazukiewicza, autora
                                    witryny internetowej żartującej z Łukaszenki. Internetowe filmiki Bazukiewicza
                                    cieszą się na Białorusi ogromną popularnością

Rzecz się dzieje po przyszłorocznych wyborach prezydenckich - ubrany w strój
                                    hokeisty Łukaszenko płacze w ramionach dżudoki Putina. Prezydent Rosji
                                    podpisuje dekret o udzieleniu azylu prezydentowi Białorusi.

W mrocznych salach Kremla pochlipujący Łukaszenko nie jest bynajmniej sam.
                                    Opodal widać zdziecinniałego Wiktora Janukowycza - niedoszłego prezydenta
                                    Ukrainy, któremu zaplanowane na Kremlu przejęcie władzy uniemożliwiła
                                    pomarańczowa rewolucja.

Janukowycz ze smoczkiem w ustach rzuca lotki w tarczę ze zdjęciem prezydenta
                                    Ukrainy Wiktora Juszczenki. Kawałeczek dalej buja się obalony w marcu prezydent
                                    Kirgizji Akajew, a wszystkiemu towarzyszy znany rosyjski hit muzyczny "Nie
                                    płacz".

To tylko jeden z wielu filmów animowanych, których autorem jest białoruski
                                    artysta ukrywający się pod pseudonimem Wiktar Bazukiewicz. Umieszczone na
                                    stronie www.mult.3dway.org filmiki cieszą się ogromną popularnością. Stronę
                                    obejrzało już 180 tys. osób, witryna rejestruje ponad 30 tys. wejść
                                    miesięcznie, a co najważniejsze - większość internautów jest z Białorusi, choć
                                    sporo ludzi loguje się na stronie także z USA, Polski i Rosji.

- Mult-Klub prowadzę sam - mówił nam kilka dni temu Bazukiewicz. - Sam rysuję,
                                    sam piszę scenariusz i sam opracowuję podkład muzyczny. Na pomysł tworzenia
                                    filmów Bazukiewicz wpadł po zeszłorocznym referendum, po którym Łukaszenko może
                                    startować w wyborach prezydenckich po raz trzeci. - Wyprowadził mnie wtedy z
                                    równowagi - mówił artysta. - Nie mam żadnych skrupułów, by go atakować i
                                    ośmieszać.

We wtorek rano przyjaciele Bazukiewicza poinformowali "Gazetę", że o 8 rano KGB
                                    weszło do mieszkania Bazukiewicza w Grodnie. Artysta został aresztowany,
                                    postawiono mu zarzut zniesławienia głowy państwa. Grozi mu pięć lat więzienia,
                                    gdyż w styczniu 2001 r. białoruski parlament dodał do kodeksu karnego nowe
                                    przestępstwo - publiczne szkalowanie prezydenta i rządu.

Bazukiewicz wiedział, że KGB na niego poluje. - Czuję się jak partyzant na
                                    okupowanym przez wroga terytorium - mówił "Gazecie". - Choć większość
                                    Białorusinów nie popiera Łukaszenki, paraliżuje ich strach. Moje filmy są
                                    krzykiem rozpaczy.

Reżim najwyraźniej dostrzega w internecie niebezpieczeństwo. Jest w nim sporo
                                    informacji i wydawnictw surowo tępionych przez reżim - choćby
                                    powieść "Najście". Książkę, napisaną po rosyjsku w stylu popularnych czytadeł
                                    ulicznych, można kupić w Mińsku u zaufanych kolporterów, choć za samo jej
                                    posiadanie grożą kary.

"Najście" to odmienna od oficjalnej biografia Łukaszenki. Jej autor twierdzi,
                                    że Łukaszenko był niegdyś skierowany na badania psychiatryczne, że jako
                                    dyrektor sowchozu dotkliwie pobił pracownika, że ma kochankę, a żonę zaniedbuje
                                    i że zlecał mordy polityczne na byłych współpracownikach, którzy przeszli do
                                    opozycji - Wiktarze Hanczarze i Jurym Zacharance.

Na białoruskich stronach internetowych można również zamówić antyreżimowe
                                    koszulki z cytatami z białoruskiego prezydenta: "Wychowałem się wśród zwierząt
                                    i roślin", albo "Jestem ateistą, ale ateistą prawosławnym". Są też dźwiękowe
                                    kolekcje złotych myśli i żarty o Łukaszence. Przeciwwagą dla reżimowych mediów
                                    jest internetowy serwis Radia Swaboda.

- Internet jest dla białoruskiej opozycji niezmiernie ważnym medium - mówi
                                    Wincuk Wiaczorka, przywódca Białoruskiego Frontu Narodowego. - Zdecydowana
                                    większość internautów to ludzie młodzi, negatywnie nastawieni wobec reżimu,
                                    dlatego reżim dostrzega w nim duże niebezpieczeństwo.

- Aresztowanie Bazukiewicza może świadczyć o tym, że teraz Łukaszenko wziął się
                                    za internet - uważa Pawał Mażejka, grodzieński dziennikarz, który sam siedział
                                    w więzieniu za szkalowanie prezydenta. - To jasny przedwyborczy sygnał do
                                    opozycji: Uwaga, śledzimy was i pociągniemy do odpowiedzialności za to, co
                                    piszecie w internecie.

Na Białorusi działa tylko jeden dostawca usług internetowych. Podczas wyborów
                                    prezydenckich cztery lata temu białoruscy internauci nie mogli wejść na
                                    jakiekolwiek witryny opozycyjne, bo wszystkie zostały zablokowane.

- W ostatnich dniach sporo było ataków hakerskich na opozycyjne strony
                                    Zjednoczonej Partii Obywatelskiej, czy ruchu Małady Frant - mówi Mażejka. Nie
                                    ma on wątpliwości, że za atakami stoi KGB.

ŹRÓDŁO: GW(Łukasz Adamski 17-08-2005, ostatnia aktualizacja 17-08-2005 10:44)

• ciupazka Re: Polityka - piosenka wyborcza...2005 22.08.05, 13:38
                                      .....i z humorkiem poważnie wybieramy:

schlesien.nwgw.de/spiywka_wyborczo.mp3
                                      • ciupazka Re: Polityka - piosenka wyborcza...2005 30.08.05, 14:13
                                        Sondaż sierpniowy, a ostatni - podobno Leppiej wyżej stoi od WC: patrz
                                        F..Kraj, ło Matko Bosko, ratuj...

www.pgb.org.pl/pdf/pref082005.doc
                                        • ciupazka Re: Polityka - Tu politykow nie ma! 03.09.05, 18:09
                                          --------------------------------------------------------------------------------
                                          Robi sie "wesoło", az sie chce spiywać: "wesoło było na moim pogrzebie,
                                          jeszczem się nigdy nie ubawił tak..."

No! Coby mi to było ostatni roz! Pamiętoj se o tym:

forum.gazeta.pl/forum/1,59000,2810934.html
                                          Forum Cimoszewicz - jak zachęcać? Co poradzić?

Może tak:)

www.cimoszenko.info/
                                          Takiyj kampanii wyborcyj jesce nifto ni mioł!!! "Nie kcem ale musem".
                                          Nei uwidzimy. Walka wyborcza perfidna, wyuzdana... O koryto.. Jesce takiej
                                          nikie nie było. Jacy zdolni som Ci nasi politycy, hehe....Krucazeks!
                                          Cemu tak ryjom???

• ciupazka Re: Polityka - Tu politykow nie ma! Galeria 03.09.05, 18:21
                                            Tylko galeria! Bez słów!

sitepalace.com/viilo/pictures.html
                                            • ciupazka Re: Polityka - Tu politykow nie ma! Galeria 03.09.05, 18:24
                                              ...i treść...:

republika.pl/viilic/
    • redykolek Re: Polityka 04.09.05, 12:15
      Wszysto o czym piszecie, to jeszcze nic. Już w najbliższej przyszłości
      przekonacie się, czym są prawdziwe

Wybory
      • ciupazka Re: Polityka 19.09.05, 14:45
        Obywatel WC "Nie pytaj o akcje".

To nie prima aprilis ale kłamać chcę
        I będę kłamał w każdy dzień
        To nie jest problem ale wkurzam się
        Gdy ciągle wciąż pytają mnie
        To nie jest moje ale córki mej
        Komisjo Ty uwierzyć chciej
        Taki zmęczony i wkurzony wciąż
        Dlatego nie, nie pytaj więcej mnie
        Nie pytaj mnie, dlaczego Orlen był
        Nie pytaj mnie, dlaczego nie mam już
        Nie pytaj mnie, dlaczego myślę że
        Że tylko pomyliłem się.

Źródło: TW Nikt
        • ciupazka Re: Polityka 21.09.05, 08:59
          SLD chce pieniędzy od Cimoszewicza
          (Maciej Sandecki, Gdańsk 21-09-2005, ostatnia aktualizacja 21-09-2005 07:26)

- Badamy, jakie są możliwości prawne zmuszenia Włodzimierza Cimoszewicza do
          zwrócenia pieniędzy wydanych na jego kampanię wyborczą - mówią członkowie
          gdańskiego SLD. - To prawicowa dywersja - stwierdza Tomasz Nałęcz, rzecznik
          byłego kandydata

O jaką sumę chodzi? Sztab wyborczy marszałka na kampanię wydał 1,8 mln zł. Z
          tej sumy nawet 1,5 mln mogło pochodzić od SLD.

- Cimoszewicz zachował się niepoważnie. Był naszym kandydatem, wszyscy
          członkowie partii go popierali, a on bez konsultacji z nami się wycofał. Mówiąc
          wprost, zrobił nas w balona - mówi Janusz Krzyczyński, działacz SLD z Gdańska.

Krzyczyński i kilku innych członków gdańskiego Sojuszu napisało w tej sprawie
          pismo do przewodniczącego SLD Wojciecha Olejniczaka.

"W związku z samowolnym porzuceniem misji wyborczej przez Włodzimierza
          Cimoszewicza i wyłożonymi nakładami finansowymi ze składek członków SLD
          domagamy się, aby poczynił Pan kroki w celu zwrotu tych nakładów przez
          Włodzimierza Cimoszewicza" - czytamy w piśmie.

- To były nasze pieniądze ze składek. Zostały wyrzucone w błoto - mówi
          Krzyczyński.

- Domaganie się zwrotu pieniędzy przez członków SLD to jakiś ponury żart - mówi
          Tomasz Nałęcz, do niedawna rzecznik prasowy Włodzimierza Cimoszewicza. -
          Wygląda mi to w ogóle na jakąś prawicową dywersję. Pan przewodniczący
          Olejniczak był obecny na konferencji Włodzimierza Cimoszewicza, na której ten
          poinformował o rezygnacji z kandydowania. Przyjął tę decyzję z żalem, ale też
          ze zrozumieniem. SLD przekazał pieniądze na kampanię, ale żądanie teraz ich
          zwrotu jest moim zdaniem nieuzasadnione. Podobnie jak nieuzasadniony byłby taki
          zwrot, gdyby przegrał wybory.

- Słyszałam o tym pomyśle. Rozumiem, że wielu członków Sojuszu i naszych
          sympatyków jest decyzją Cimoszewicza rozgoryczonych. Ja również należę do tej
          grupy - mówi Joanna Senyszyn, wiceprzewodnicząca SLD. - Ta decyzja dla wielu
          była niezrozumiała. Oto oddaliśmy fotel prezydencki prawicy walkowerem. Ale
          czym innym jest rozgoryczenie, a czym innym roszczenia finansowe. Kierownictwo
          SLD na pewno nie ma takich pomysłów i jestem pewna, że do niczego takiego nie
          dojdzie.

Lider partii Wojciech Olejniczak potwierdza te słowa. O rezygnacji Cimoszewicza
          mówi: - To już przeszłość. Zajmijmy się kampanią parlamentarną - taka jest moja
          rada dla wszystkich członków SLD.

Grupa gdańskich działaczy zapowiada jednak walkę o zwrot pieniędzy.

- Konsultuję się z prawnikami, jakie są możliwości odzyskania pieniędzy. Jeśli
          będą, pójdziemy z tym do sądu - stwierdza Krzyczyński.

- Ja się pod tym pismem nie podpisałem i nie sądzę, żeby poparło je wielu
          naszych członków - mówi Krzysztof Andruszkiewicz, szef gdańskiego SLD. - Myślę,
          że w Gdańsku frustracja z rezygnacji Cimoszewicza jest większa, bo nasze
          kierownictwo jako kandydata na prezydenta wskazywało Longina Pastusiaka. On nie
          chciał kandydować, więc poparliśmy Cimoszewicza, no i wyszło, jak wyszło. Pisać
          pisma każdy może, a czy przyniesie to jakiś skutek, zobaczymy.

No cóż, zrejterował, to niek płaci! My ni momy zamiaru z nasyj
          kiesonki fundować kampanii wyborcyj SLD!
          Telo!
          • ciupazka Re: Polityka i co teraz? Kaczyński?! 14.10.05, 22:53
            PO i kandydat TUSK na prezydenta? Kampania wyborcza prawdę ci powie?

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?
            kat=1342&wid=8040709&rfbawp=1129315505.067&ticaid=15cc
            • ciupazka Re: Polityka i co teraz? Kaczyński?! 15.10.05, 17:46
              Ciekawe refleksje:W więzieniach głosowano na Tuska

Źródło: PAP Dodano: 2005-10-10 (18:50)

Osadzeni w aresztach i zakładach karnych nie chcą, aby Lech Kaczyński został
              prezydentem. W niedzielę otrzymywał on ledwie kilkuprocentowe poparcie więźniów
              i aresztantów.

W woj. kujawsko-pomorskim, w czterech aresztach i sześciu zakładach karnych,
              Donald Tusk zdecydowanie wygrał pierwszą turę wyborów prezydenckich, zdobywając
              od 55,26 do 80,56% głosów. Drugie miejsce zajął Andrzej Lepper, za którym
              opowiedziało się od 15 do 34,21% osób.

Lecha Kaczyńskiego wyprzedzili jeszcze Marek Borowski i Henryka Bochniarz.
              Kandydat PiS zdobył od 0,87 do 3,94% głosów.

Najwięcej osadzonych głosowało na Donalda Tuska w Zakładzie Karnym nr 2 w
              Grudziądzu - 80,56%, Bydgoszczy-Fordonie - 79.48% i Włocławku - 77,76%.
              Kaczyński największe poparcie uzyskał w areszcie w Chełmnie - 3,94%.

W kobiecym Zakładzie Karnym nr 1 w Grudziądzu wygrał Tusk - 70,38%, przed
              Lepperem - 20,62% i Kaczyńskim - 2,84%.

Najniższa frekwencja była w męskim Zakładzie Karnym nr 2 w Grudziądzu - 46,17%,
              a we wszystkich pozostałych placówkach przekraczała 60%.

Generalnie w woj. kujawsko-pomorskim wybory prezydenckie wygrał Donald Tusk
              uzyskując 32,76%, przed Lechem Kaczyńskim - 27,77%. Trzeci był Andrzej Lepper -
              20,76%. Frekwencja wyniosła 47,48%.

PiS w swoim programie wyborczym zapowiedział wprowadzenie w życie Kodeksu
              karnego, przygotowanego przez Lecha Kaczyńskiego. Zapowiedziano m.in. dłuższe
              niż 25 lat kary pozbawienia wolności, bezwzględne dożywocie, konfiskaty mienia
              pochodzącego z przestępstw, radykalne podniesienie dolnych granic kar dla
              recydywistów, zaostrzenie kar za przestępstwa związane z użyciem przemocy.PAP.
              (mg)

• ciupazka Re: Polityka i co teraz? Kaczyński?! 15.10.05, 20:41
                No, pewnie że tylko Kaczyński, a nie ten t y t a n pracy:

www.orzelpocztowy.pl/tusk_len/index.htm

Oj, wesoła ta kampania wyborcza, wesoła... tylko nam już nie wesoło.
                • ciupazka Re: Polityka i co teraz? Kaczyński?! 19.10.05, 19:32
                  Premiera już mamy, a kampania wyborcza nadal trwa i na prezia wszyscy
                  czekamy, tylko mi nie zartować i właściwego POLAKA dla POLSKI wybierać!!!

hotnews.pl/artpolska-599.html
                  • ciupazka Re: Polityka i mamy RZĄD !!! 31.10.05, 12:37
                    Wreszcie! Coś się wydarzyło, brawo Marcinkiewicz! I do roboty "NIETOTY"

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/8,53600,2993671.html

Dajemy radę!!!
                    • ciupazka Re: Polityka . Mamy RZĄD !!! 11.11.05, 18:18
                      ...który otrzymał w Sejmie votum zaufania w czasie głosowania - ZA. No ale
                      momy tyz cłeka z charakterem a nie z zasadami. Hehe... Demokracja jego
                      wybrała:

www.legialive.pl/galeria/foto.php?id=99&f=146
                      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3010457.html

Nei uwidzimy syćka teroz jakimi "zasadami" będzie głosowali
                      w Sejmie teroz SLD i PO
                      • ciupazka Re: Polityka . Mamy RZĄD !!! 12.11.05, 09:43
                        No i możemy już wszyscy wyluzować, czas na humor, hehe :

www.joemonster.org/article.php?sid=5210
                        • ciupazka Re: Polityka . Mamy RZĄD !!! 19.11.05, 12:00
                          Teroz dokucajom Rządowi, bajako, syćkie media sie uwziyny? I nie ino, nom
                          tyz...Do roboty nietoty... Tu tyz trza śrubke przykręcić, bo jazda
                          przegranyk w starym stylu, nieładnie, galba do im rade? Moze?

galba.blox.pl/html

• ciupazka Re: Polityka . Momy problemy ?! 03.12.05, 14:36
                            Nei, jak to w polityce... kto co fce, to o nos godo i pise pise:

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3039400.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka