Dodaj do ulubionych

ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 27 września

25.09.05, 13:31
Rajd na Głodówce ZAPRASZAMY!!! Patrole na start! WYRUSZYLI!!!

Dzisiaj na trasy wyruszają uczestnicy II Ogólnopolskiego Rajdu z okazji
Światowego Dnia Turystyki, organizowanego przez schronisko harcerskie na
Głodówce. Oprócz atrakcji terenowych organizatorzy przygotowali także
atrakcje muzyczne - koncert zespołu "Dom o zielonych progach".

Światowy Dzień Turystyki obchodzony jest co roku 27 września jako święto
wszystkich turystów i ludzi aktywnych.

Schronisko ZHP na Głodówce włącza się w światowe obchody już po raz drugi.
Dzisiaj rano uczestnicy wyruszą na trasy rajdu - górskie, nizinne i
specjalistyczną (wyczynową). Organizatorzy przygotowali trzy propozycje:
Trasa L (lekka, łatwa i przyziemna), czyli "Ciekawi ludzie i miejsca
zapomniane przez Boga" - Głodówka - Bigosówka - Rynias - Głodówka; Trasa S
(średnio trudna, ale warto), czyli "Z Głodówki do najpopularniejszych miejsc
Tatr" - Głodówka - Dolina Pięciu Stawów Polskich - Morskie Oko - Głodówka
oraz Trasa W (specjalność i wyczyn), której przebieg organizatorzy trzymają w
tajemnicy do ostatniej chwili.

Wieczorem w schronisku odbędzie się koncert "W górach jest wszystko, co
kocham". W roli głównej wystąpi zespół "Dom o zielonych progach", czyli
Wojtek Szymański z Przyjaciółmi. Zespół znany jest z wykonywania skocznych
piosenek ze szlaków na męski głos wiodący i kilkuosobowy żeński chór.
Zakończenie rajdu zaplanowano na niedzielę o godz. 12. (KOV)

A gdzie jeszcze kto wyrusza? Piszcie! Jesienią pięknie w górach ,
nie marnować życia, wędrować, wedrować....To jest to! Ja też chcę! No kto
ze mnbą ???
Hej!

Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 27 września 25.09.05, 17:17
      To ja se ,turystycznie zreszta, połaziłem dzisiaj po starówce,poszedłem se
      szlakiem królewskim,mordę do słonka wystawiłem na ławeczce w saskim
      ogrodzie.tak jakoś wszedłem w górkach w ten turystyczny rytm,że dalej trzymam.
      wczoraj oblazłem stare kąty wokól cytadeli.
      • Gość: c_n Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 27 września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 18:31
        Ja uprawiam turystykę leśno-rowerową:))
        • Gość: Ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 27 września IP: *.it-net.pl 25.09.05, 19:03
          W lesie teroz jest fajnie, troske za wartko robi sie zmrok i ni ma
          grzybów. Nachodzis sie i nic. Uwielbiam marszrute po lasak. Rower by mi
          zawodzol, ni ma jak na nozkak. Jedno, to sie boje, ze mi autko sprzątnom z
          parkingu w lesie. Zdarzajom sie takie cuda, niestety.
          • ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 27 września 26.09.05, 10:42
            Konkurs "Czysty Bizns" w turystyce też! ]

Zapoznaj się z nim i zgłoś swoje uczestnictwo w Konkursie do 30
            września:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10509&w=28161013&a=28161013
            • ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 01.10.05, 22:48
              Obchody Światowego Dnia Turystyki 1 października 2005:

www.wrotamalopolski.pl/root_Aktualnosci/Informacje/2005/10/dzien_tur1001.htm
              • ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 01.10.05, 22:53
                Od 26 lat pod patronatem Światowej Organizacji Turystyki obchodzony jest co
                roku w dniu 27 września Światowy Dzień Turystyki.

Światowy Dzień Turystyki obchodzony jest jako święto turystów, ludzi
                aktywnych, a także ludzi, którzy zajmują się turystyką w ramach działalności
                samorządowej lub społecznej.

Marszałek Województwa Małopolskiego, co roku organizuje Małopolskie Obchody
                Światowego Dnia Turystyki, które są doskonałą okazją do integracji
                przedstawicieli władz samorządowych oraz środowiska turystycznego i branży
                turystycznej. Obchody tego dnia pozwalają na uhonorowanie osób zasłużonych dla
                turystyki, a także na wymianę doświadczeń, poglądów oraz na podsumowanie
                dotychczasowych działań podejmowanych w zakresie turystyki.

Rokrocznie Światowy Dzień Turystyki obchodzony jest pod innym hasłem
                ustanawianym przez Światową Organizację Turystyki. Tegoroczne hasło
                brzmi: "PODRÓŻE I TRANSPORT - Od wyobraźni Juliusza Vern'a do rzeczywistości
                XXI wieku". Hasło ukazuje złożoność i zależność procesów jakie zachodzą
                pomiędzy turystyką a gospodarką, uświadamia jednocześnie o
                interdyscyplinarności turystyki, która "przeplata się" przez różne dziedziny
                życia społeczno-gospodarczego.

Tradycyjnie Małopolskie Obchody Światowego Dnia Turystyki odbywają się w
                miejscowości, która zdobyła Grand Prix Marszałka Województwa Małopolskiego
                Janusza Sepioła w Plebiscycie Wielkie Odkrywania Małopolski w roku poprzednim.
                W myśl tej zasady w tym roku uroczyste obchody odbędą się 7 października w L i
                p n i c y W i e l k i e j na Orawie.

Program przewiduje wręczenie honorowych odznak "Za zasługi dla turystyki" oraz
                wyróżnień Marszałka Województwa Małopolskiego dla osób zasłużonych dla rozwoju
                i promocji turystyki w regionie. Obchody połączone są z uroczystą galą
                laureatów VI edycji Plebiscytu "Wielkie Odkrywanie Małopolski 2005".
                ZAPRASZAMY!

• Gość: Ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI IP: *.it-net.pl 04.10.05, 11:58
                  Kosmiczna światowa turystyka, to przyszłość, ciekawe, ciekawe... obiecują za
                  trzy lata turystycznie na księżyć, hehe, moze wcześniej sami
                  polecimy... i taniyj.

serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2945263.html
                  • ciupazka Re: ŚWIATOWY .. DZIEŃ.. TURYSTYKI 09.10.05, 11:08
                    Wczoraj w Lipnicy Wielkiej rozpoczęto małopolskie obchody Światowego Dnia
                    Turystyki. Podczas uroczystości w Domu Ludowym marszałek Janusz Sepioł wręczył
                    dyplomy wszystkim zasłużonym dla rozwoju i promocji turystyki w naszym
                    regionie. Ogłoszono też wyniki VI Plebiscytu "Wielkie odkrywanie Małopolski".

Światowy Dzień Turystyki obchodzony jest już od 26 lat jako święto turystów
                    oraz osób na co dzień zajmujących się turystyką zarówno w ramach działalności
                    zawodowej, jak i społecznej. Co roku organizowany jest on pod innym hasłem,
                    ustanawianym przez Światową Organizację Turystyki. Za każdym razem nawiązuje
                    ono do problematyki bardzo szeroko rozumianej turystyki.

Tegoroczne hasło "Podróże i transport - od wyobrażeń Jiuliusza Verne'a do
                    rzeczywistości XXI wieku" wskazuje - jak nas poformowano w Urzędzie
                    Marszałkowskim - na złożoność zjawiska turystyki i równocześnie uświadamia, iż
                    turystyka to dziedzina również z pogranicza życia gospodarczego i społecznego.

Tradycyjnie małopolskie obchody odbywają się w miejscowości, która otrzymała
                    grand prix marszałka w poprzednim roku. Tym razem więc uroczystości
                    przygotowano w Lipnicy Wielkiej. Gmina jest nie tylko bardzo atrakcyjna ze
                    względu na swe położenie, ale i pełna charakterystycznego orawskiego
                    budownictwa - zarówno mieszkalnego, jak i sakralnego. Działa tam także znany
                    zespół regionalny "Orawa" oraz dziecięcy "Orawianie".

Kapituła plebiscytu "Wielkie odkrywanie Małopolski" nominowała do drugiego
                    etapu aż 69 kandydatów spośród 174 zgłoszonych, w tym: 17 miejscowości, 13
                    atrakcji turystycznych, 13 obiektów z bazami noclegowymi, 13 lokali
                    gastronomicznych oraz 13 ofert w dziedzinie "wydarzenie". W
                    kategorii "miejscowość turystyczna" grand prix marszałka i 25 tys. zł otrzymał
                    Tarnów.

Oczywiście, wśród wyróżnionych były i atrakcje z naszego terenu. W
                    kategorii "atrakcja turystyczna" wyróżnienie otrzymał Szlak Architektury
                    Drewnianej oraz Dom Pamięci ks. prof. Józefa Tischnera, w kategorii "baza
                    noclegowa" - hotel "Jan 2" w Szczawnicy, a w kategorii "baza gastronomiczna" -
                    nowotarska restauracja "Góralsko strawa".(BES)

Organizatorami plebiscytu byli: Polska Organizacja Turystyczna, Małopolska
                    Organizacja Turystyczna oraz władze samorządowe województwa małopolskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka