Dodaj do ulubionych

Polska nareszcie Chrystusem Narodow

07.11.10, 03:00
A slowo cialem sie stalo i mieszkalo mieeeedzy nami....

www.gazeta.pl/0,0.html
Tak to bylo.? (Szczescie ze juz nigdy wiecej nie dostane w ryja od ksiedza-katechety bo czegos tam zapomnialem.)
W imie Ojca i Ducha Swietego. Amen.

Po co? Nie pytam. Nie pytam juz od wielu lat po co moj byly narod i Rodacy robia , to co robia.
I swiatlosc wiekuista.......
Obserwuj wątek
    • kadi-lak Link sie zle wkleil. 07.11.10, 03:02
      zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,8623346,Najwiekszy_na_swiecie_Chrystus_juz_gotowy_.html
    • przycinek.usa Re: Polska nareszcie Chrystusem Narodow 07.11.10, 08:20
      Chcialbym ci w pokojowy sposob zwrocic uwage, ale jedyne co mi przychodzi do glowy, to pytanie, czy nie uwazasz, ze w ramach rownouprawnienia ludzie powinni miec mozliwosc budowania posagow i pobijania rekordow swiata? Co cie tak wzburzylo? Wybudowali pomnik i sie ciesza. Ciesza sie tak, ze sie az poplakali z radosci. Jak im tej radosci troche nawet zazdroszcze, choc nie do konca rozumiem jak sie mozna cieszyc z pomnika. No ale to jest kwestia indywidualnego podejscia i jest pewna ciekawostka. Ja bym tego nie dawal na front forum polityczno gospodarczego, ale niech bedzie - w sumie co mi zalezy, niech wisi. Tylko nie bedziesz miec zadnego odzewu, ani zrozumienia.
      • demergis Re: Polska nareszcie Chrystusem Narodow 07.11.10, 09:51
        kadi jako amerykanin popatrz na to od strony biznesu: wpływy z turystyki wrosna w tej gminie tysiąckrotnie, dlaczego odmawiasz biednym Polakom, aby trochę się wzbogacili? to jest legalne i zdrowe - tutaj nikt nikomu nic nie kradnie a zyski będą z korzyścia reinwestowane
        • kadi-lak Chwila moment, proba obrony ! 07.11.10, 13:52
          Pytanie: Podoba sie Tobie/ Wam ta statua ? mam na mysli wzglad estetyczny? Mnie nie, dla mnie to bohomaz ale gusta sa rzecza wzgledna, wiec moze sie ona komus sie podoba?
          Owszem i brazylijski pomnik nie jest piekny, no ale przeciez co Europa i jej gusta to nie jakas tam ....? Co, nie?
          Teraz kwesia nastepna- pilegrzymki, turystyka " do statui" ,oczywiscie o ile takowa bedzie czyli dasze skomercjalizowanie wiary. Jak do Czestochowy, gdzie sie pielgrzymuje zdaje sie ogladac obraz na Gorze? Czy kilkaset ton betonu przejmie role slawetnego obrazu i pielgdzymki rusza do....zaraz, dokad? musze sprawdzic ktore to miasto pobilo wielkoscia statui 15- milionowe Rio de Janeiro, gdzie statue widac z kazdego punktu bo stoi na gorze, mimo ze dwa metry mniejsza.Sorki juz mam, to 21- tysieczny Siebodzin, gdzies miedzy Wrockiem a Zielona Gora.
          Sa juz drogi, hotele, knajpy. I co ludziska beda robic "pod statua? Zmodla sie, popatrza klokna ze dwa zdjecia?
          Przyjada? Zobaczymy....
          • demergis Re: Chwila moment, proba obrony ! 07.11.10, 14:33
            co cie to obchodzi gdzie, jak i przy czym ludziska sie modlą?c o cie to obchodzi co jest i jak skomercjalizowane. Osobiście wolę biznes na tandetnej nawet figurze chrystusa niż biznes na dopalaczach. Chrystus przynajmniej nie zabija, (dopóki sie nie zawali na ludzi)
            • kadi-lak Alez ja sie tylko dziwie!O krzyz sie pozabijalisci 07.11.10, 16:05
              Nic wiecej. Pozabijaliscie sie o jeden (byla ofiara) krzyz na placu, warty, dyzury, policja i kuria stoczyly boj godny Grunwaldu.
              Teraz staje monstrualna figura i jak widze wszyscy sa "za". Moge zrozumiec ze znaczenie maja tu jakies sprawy prawa wlasnosci gruntu, na ktorym sie te symbole stawia (?) ale nawet jesli Chrystusa postawiono jak nalezy i na legalu , to przciez ogladac rowniez go musza wszyscy w miescie, chcial czy nie chcial ?
              Wiec jak--
              • demergis Re: Alez ja sie tylko dziwie!O krzyz sie pozabija 07.11.10, 16:16
                nie wiem czy jestesmy, ale wiem ze ty jestes MEGAHIPOKRYTĄ do tego ślepym i głuchym. Zalew tandety na każdym kroku w twojej ukochanej ameryce która musisz nie tylko oglądać ale co gorsza musisz konsumować jest gorszy niż gaz paraliżująco-drgawkowy. A ty o jednej figurze chrystusa prawisz.... tutaj strzeliłes kiksa, kadi
              • gate.of.delirium Kadi-lak, Ty jestes z Hameryyki... 07.11.10, 19:49
                kadi-lak napisał:

> Nic wiecej.

...to Ty musisz to rozumieć, bo to u Was jak Ewangelia - ten pomnik to Bewegung, a gdzie jest Bewegung, to jest Gescheft, a tam gdzie jest Gescheft to musi być Gewinn..., a zresztą co ja Ci będę Ewangelię po hamerykańsku tłumaczył, daleko to masz Rothschildów...
          • przycinek.usa Re: Chwila moment, proba obrony ! 07.11.10, 19:01
            "Pytanie: Podoba sie Tobie/ Wam ta statua ? mam na mysli wzglad estetyczny?"

oczywiscie, ze nie.
    • dirloff e tam, zawracanie głowy... 07.11.10, 16:17
      Sorry Kadi, ale Przycinek ma całkowitą rację, ten wątek to naprawdę pierdoły...
      1. Tak, masz rację, wszystko z tą figurą związane, to w jakimś sensie kicz - i to, że to kopia, zatem jest to odtwórcze, a nie twórcze, i to, że to akurat w takim miejscu, na typowej prowincji, bez odpowiedniej, godnej otoczki krajobrazowej, jak w Brazylii, i to, że powstało to wyłącznie w celach merkatylnych, komercyjnych, promocyjnych, a nie ze względów religijnych, kulturowych - przecież tam nie ma żadnego sanktuarium, żadnego miejsca pielgrzymkowego, tam nikomu nie ukazał się Zbawiciel, prosząc czy żądając uczczenia...
      Co jednak - to wszystko powyższe - nie oznacza, że:
      2. Miejscowi mają święte prawo do wybudowania takiej figury. Cóż, mamy - niby, hehe - wolny kraj i kapitalizm, zatem miejscowi wzięli sprawy w swoje ręce i wymyślili coś "oryginalnego". Tak to przynajmniej "tłumaczyli" dziennikarzom. Tylko pozazdrościć inwencji i przedsiębiorczości. Oby więcej takich samorządów i lokalnych biznesmenów. Punkt dla nich. Z drugiej strony, ponoszą spore ryzyko. Zważywszy na powyższe w 1ce, wcale nie muszą na tym "skorzystać". Ta inwestycja może spotkać się z obojętnością.
      3. Przypomniałem sobie, że w którymś z afrykańskich państw, jakiś "szalony", wpływowy arcybiskup namówił miejscową wierchuszkę i wspólnie wybudowali replikę Placu św. Piotra z Bazyliką św. Piotra w Watykanie... Chyba nawet trochę większe, hehe... I cóż z tego, poza zażenowaniem osób czytających o tym? Nic. A i tak niewielu w ogóle o tym wie, np. ja już nie pamiętam nazwy tego kraju w Afryce. Z drugiej strony:
      4. Mamy w Polsce Licheń. Niesamowita sprawa. I dobre zobrazowanie polskości oraz polactwa. Doszło tam rzekomo to objawień. Na bazie tego miejscowy ksiądż zaczął całą tę inwestycję. Na przekór wszystkim i wszystkiemu. I tam naprawdę z niczego powstała ogromna świątynia i cała ta infrastruktura pielgrzymkowa. Wcześniej jednak ten ksiądż spotkał się z szyderstwem, niedowiarzaniem, negacją i atakami. Przez lata Wybiórcza obsmarowywała go i cały ten pomysł, inwestycję, jako typowo "ciemnogrodzkie". Pod koniec nawet wykreowano jakąś pseudoaferę pedofilską. Włączył się w to jednak Rydzyk, jego media, i budowę dokończono.

Zatem, jak sam widzisz, interpretacji tego jest wiele. Skoro mogą i robią, to niech robią. A my możemy przyklasnąć albo poczuć absmak...

news.yahoo.com/s/ap/eu_poland_giant_jesus#mwpphu-container
      • kadi-lak Kontra-Pomysl 10.11.10, 13:10
        >Tylko pozazdrościć inwencji i przedsiębiorczości. Oby więcej takich samorządów i lokalnych >biznesmenów. Punkt dla nich. Z drugiej strony, ponoszą spore ryzyko. Zważywszy na >powyższe w 1ce, wcale nie muszą na tym "skorzystać". Ta inwestycja może spotkać się z >obojętnością

No wlasnie, ale gdyby postawic 40 metrowego krasnala i pomalowac na czerwono, ty ryzyko byloby znacznie mniejsze ! Z calej Polski zjezdzalyby sie dzieci i dorosli. Dzieci fotografowalyby sie, mozna by zrobic winde na glowe krasnala, wjechac, poogladac okolice. Widac by go bylo z Zielonej Gory i Wrocka, na auotstradzie z jakichs 100 km. Wieczorem dorosli poszli by sie nachlac do knajp, bo przeciez to nie zadna pielgrzymka wiec moznaby chlac, panie na disco, co mlodsi panowie do agencji tu...towarzyskich.
        A moze ustawic krasnala tak, zeby w panoramie z czapki krasnala byl Pan Chrystus? Wtedy by siem ustrzelilo dwa wroble za jednym zamachem, bo zjezdzaliby i jedni i drudzy. CoTy na to, poszukamy inwestorow ?
        A jesli nie to tylko jednak zamiast (teoretycznie) , to mozna by mu dac wielgachnego fiuta, wtedy zjezdzaliby sie z calej Polski uczniowie najmlodszych klas na pogladowe lekcje wych. w tzw rodzinie czyli seksualnego ( jak sie to teraz nazywa?). Albo na lekcje biologii , lub zoologii.
        Jak widzisz, Pan Chrysrus wcale nie byl taki super z punktu widzenia biznesowego.

.
        • dorota_3 Re: Kontra-Pomysl 10.11.10, 13:37
          No to pojechałeś smile Apage, Satanas.
    • demergis polska obrzydliwa cecha 07.11.10, 16:31
      jakie to jest obrzydliwie polskie: figura jeszcze dobrze nie stanęła a już jest ględzenie jak w maglu: a to, że tandeta, a nie tandeta, a podobna do tej z Rio, a nie podobna, a jest to odtwórcze a nie jest twórcze, a kopia, a nie kopia, a licheń gówniany, a nie gówniany, a cel komercyjny a nie światobliwy. Dajcie ku...a spokój temu pieprzeniu, na litośc boską!!! kadi, ty jestes tak długo w ameryce a jesteś bardziej zblazowany jak niektóre dewotki na polskiej wsi które w wyglansowanych lakierkach na pierwszej ławce na sumie co niedziela ręcę do nieba wznoszą, a potem cały tydzień wszystko i wszystkich obgadują
    • kadi-lak Oki, skasujcie ten watek :) 07.11.10, 17:24
      A ogolnie to jestescie naprawde komiczni smile)
      Ubawilem sie. To moj najlepszy watek na tym forum !!!
    • szczurek.polny Re: Polska nareszcie Chrystusem Narodow 10.11.10, 09:17
      demotywatory.pl/2251882/Prosze
    • dorota_3 Re: Polska nareszcie Chrystusem Narodow 10.11.10, 12:40
      No masz rację, Kadi. Też nie wiem, po co. Taki jest po prostu polski ludowy katolicyzm - płytki, powierzchowny, skupiony na symbolach i obrzędach.
      Ludziska są tak naprawdę poganami. Dlatego Dyrektor Radyja może pławić się w luksusie i głosić nienawiść do poszczególnych grup, a wśród jego wyznawców żadnej refleksji to nie budzi. To jest Polska właśnie.

A to co widać na załączonych obrazkach to przejaw czystego bałwochwalstwa.
      • szczurek.polny Re: Polska nareszcie Chrystusem Narodow 10.11.10, 22:58
        Świetny wpis! Gratulacje!
        Uważam, że w ramach Polityki Miłości powinniście rozważyć wykończenie Ojca Inwestora siejącego nienawiść i tych wszystkich płytkich, powierzchownych i nienawistnych obrzydliwców - jego stronników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka