sendivigius
29.03.11, 13:51
Kiedy zakładałem wątek "Zwyczajny kapitalizm" to wciąż sądzić można było że tak naprawde to w kapitaliźmie jedną chorobę zastąpiono drugą. Cóż, muszę przyznać ze moja wyobraźnia w zderzeniu z realiami nowego systemu okazała się niewystarczająca. Komuna to się okazuje mały pikuś, a jej walka z kułactwem to tania amatorszczyzna w porównaniu z "profesjonalizmem" opresji nowych czasów.
wyborcza.biz/biznes/1,101307,9272376,PIT_y_2010__Pozyczasz_znajomym__zaplac_podatek.html
Pożyc na pól litra - mógl powiedzieć Maklakiewicz do Himilsbacha za komuny, ale w nowych czasach:
Niby fiskus nie chce dużo. Ot, 2 proc. podatku od czynności cywilnoprawnych - od kwoty pożyczki (gdy jest ona udzielana w pieniądzu) lub wartości pożyczki (gdy jej przedmiotem są rzeczy). Ale 2 proc. od 10 tys. zł to przecież 200 zł.
Może dlatego część z nas woli pożyczki ukrywać przed fiskusem. - To nasza prywatna sprawa. Moja i znajomego, który mi pożycza - tłumaczą....Uwaga! Niestety, przepisy są nieubłagane. Jeśli sprawa się wyda, fiskus zażąda nie 2, ale aż 20 proc. podatku od pożyczki. To tzw. stawka sankcyjna. Obowiązuje od początku 2007 r.
Rzecz jasna stare dobre zwyczaje nie rdzewieja jak miłość do komuny:
Inna sprawa, że zazwyczaj fiskus ma kłopot z ustaleniem, czy pożyczka była. Jeśli bowiem w tej sprawie umawiają się między sobą dwie prywatne osoby, to niby skąd ma się o tym dowiedzieć urzędnik skarbowy. Oczywiście pomocny może być dla niego donos, np. od "życzliwego" sąsiada, którego w oczy będzie kłuł nowy, wielki telewizor plazmowy w oknie naprzeciwko.
Oczywiście urząd może czasem wybaczyć ale MUSI wiedzieć:
Bez podatku od czynności cywilnoprawnych można teraz przyjąć od najbliższej rodziny nawet bardzo wysoką pożyczkę. .... Warunek 1. ... , należy o niej poinformować urząd skarbowy. Składa się w tym celu wspomnianą już "Deklarację w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych" - tę oznaczoną symbolem PCC-3.
Tak więc, po pożyczniu na pół litra Himmilsbach grzecznie idzie do Urzędu Skarbowego wypełnić PCC-3. A Bareja stoi i filmuje.