Dodaj do ulubionych

Sytuacja w PLL LOT i co dalej.

04.11.11, 14:25
W dokumencie "Czarny Serial" ( dokument o katastrofach radzieckich samolotow latajacych w barwach PLL LOT), ktory obejrzec mozna na Youtube, narrator smutno zauwaza, ze sytuacja w Locie byla odzwierciedleniem sytuacji w Polsce w czasach schylku socjalizmu. Nie bylo podobno nawet jak odsniezac pasow startowych.
Potem nastapila slawetna czarna seria, dwa IL-62 i drobniejsze incydenty.

Wladze klamaly w kwestii sytuacji w firmie LOT. Wladze klamaly w kwestii sytuacji w Polsce czasow schylkowego socjalizmu.

Wczoraj kolejny samolot zladowal w Warszawie w trybie awaryjnym. Tym razem pilot jednak zawrocil z trasy do Brukseli, chociaz awaria byla mniej istotna (podobno).
Na necie jest troche informacji, ze podano klamliwa przyczyne ladowania. LOT mowi, ze to okno peklo ( szyba) sie rozszczelnilo, pazaserowie twierdza ze nie domknieto drzwi od luku bagazowego i to on sie "rozszczelnil"
Oczywiscie, pasazerowie sie myla, to tylko laicy jak ja, kadi.

Fakty: Samolot po raz pierwszy wystartowal o 19.35, zawrocil i ponownie wystartowal o godzinie 20.30. Tu uklon w strone serwisantow LOT- peknieta szybe do B737 nie tylko mieli w posiadaniu na stanie, ale rowniez odalo im sie w ciagu-10-15 minut ja zainstalowac w samolocie, na plycie lotniska , nawet bez sciagania maszyny do hangaru. To kolejny przyklad wspanialej roboty. Az za wspanialej.
Warto jeszcze raz zauwazyc, ze tym razem samolot rowniez ladowal na Okeciu. Jest to o tyle istotne, ze we wtorek potrzeby zawrocenia samoloty wg. Pana Wrony NIE BYLO. Wczoraj, we czwartek, potrzeba taka byla. Teraz PLL Lot byc moze wyjasnic na konferencji prasowej co bardziej dociekliwym, dlaczego tak bylo. Albo nic nie wyjasniac co bardziej prawdopodobne.

Teraz jeszcze kilka uwag w kwestii incydentu z wtorku, tego wiekszego.
W B767 siadl system hydrauliczny, tzw. centralny. Co wyszukalem w temacie jako laik:
Samolot B767 ma 3 systemy hydrauliczne. Centralny, Lewy, Prawy. Sa odpowiedzialne za rozne rzeczy. Wazne rzeczy w lecacym samolocie. 3 systemy nie sa niezalezne, gdy jeden siada, inny moze przejac CZESC jego zadan.
Wizualizacja ponizej pokazuje, jak dziala hydraulika samolotu ( to dla B757, tylko wiec ilustracyjnie podaje ten graph):
biggles-software.com/software/757_tech/hydraulics/nso.htm
Mozna poklikac na zbiorniki u gory, wtedy widac jak to dziala, tez caly system.

WAZNE PYTANIE- Centralny system w calosci odpwiada za wypuszczenie przednich kol podwozia. Tak wiec, nawet gdyby elektrycznie opuszczono glowny landing gear to i tak musztarda po obiedzie, bo przednich kol i tak nie mogl wypuscic? ( Odsylam do tabelki ponizej)
Wiec Pan Wrona jako fachowiec z 20 latnia praktyka WIEDZIAL ze " proby grawitacyjego wypuszczenia podwozia" to bzdura na resorach, dla laikow jeszcze wiekszych niz Kadi? tylko tak pytam.

System centralny w B767 jednakze wylacznie i sam steruje praca ponizej wymienionych zespolow:

DISTRIBUTION/CENTER SYSTEM

Tail Skid
Flaps & Slats
Main Gear
Nose gear
Nose Wheel Steering
Alternate
Brakes
5 KVA Gen
Center A/P
RAT

(Link:
www.smartcockpit.com/data/pdfs/plane/boeing/B767/instructor/B767_Hydraulics.pdf )

Samolot B767 PLL Lot polecial wiec 4800 w milowa trase BEZ tych tych urzadzen. Pilot wiedzial, ze poniewaz centralny system hydrauliczny nie pracuje to i tak wyladowac nie da rady.
Kolejna nurtujaca kwestia, scisle zwiazana z poprzednimi rozwazaniami, to to czy lotowski samolot mogl ladowac np. w Bostonie , w okolicy to ktorego miasta wykryto awarie. By ladowac mogl, musialby zrzucic paliwo. Czy mogl?
Otoz co ciekawe, samoloty tego typu system zrzutu paliwa maja ....lub nie. Jest to platna opcja w zaleznosci od zyczenia kupca, co pokazuje ponizsza tabelka:

www.boeing.com/commercial/airports/faqs/fueldump.pdf

Nurtuje mnie to jako badacza-amatora, bo tak Pan Wrona jak i LOT konsekwentnie omijaja te kwestie i nie odpowiadaja na pytanie, jak dokladnie ma sie sprawa z tamtym samolotem. Mial, nie mial ? Jesli nie mial- to zakupiono tanszy samolot, nie zracajac uwagi na ten wazny ze wzgledu bezpieczenstwa pasazerow system. Jesli mial- to odsylam to mego poprzedniego postu, ktory usunieto. jesli mial, to tamten moj post powinien tu wrocic .......

Internauci maja trzy wersje: Mial, nie mial, mial tylko na zbiornik centralny, wiec zostalo by mu 36 ton paliwa tak czy siak. Mlyn sie w zwiazku z tym powieksza, LOT w tej kwestii milczy. Jesli wersja # 3 jest prawdziwa tak nawiasem, to po co w ogole taki system skoro nawet po zrzutce samolot i tak nie moglby ladowac ?

Prokuratura warszawska , ku oburzeniu gawiedzi, wszczela sledztwo w sprawie calego "incydentu". Podnoszac reke na Pana Wrone, co zakrawa na jawne swietokradztwo. (Brawo dla prokuratury BTW, to moje zdanie. trzeba zbadac co sie da. Prawdopodobnie niewiele sie da- zdewastowany samolo juz jest w naprawie , bo za 3 tygodnie ma znow powiezc pasazerw w sina dal.Wiec dowodow rzeczowych nie bedzie. Pan Wrona pozostanie w takiej sytuacjibohaterem ).

U mnie w firmie to jest tak, ze jak sie co popsuje, to sie inicjuje tzw. corrective action. Jest to prawdziwy pain in the ass, bo nie dosc ze trzeba robic raporty co sie stalo i dlaczego ale tez niezaleznie pisac papier, co robi sie by sytuacji takowej uniknac na przyszlosc.
Sfrustrowany do kosci Kadi podjal taka akcje na wlasna reke w kwestii PLL Lot, zabraniajac kategorycznie ( pisemnie) czlonkom swej blizszej i dalszej rodziny podrozwania samolotami PLL LOT.
Jesli zas chodzi o forumowcow z tgo forum, to ciekawi mnie, czy wam cos to w tej calej sprawie zwyczjanie nie pachnie brzydko? Czy tez sie po prostu nie zastanawiacie nad tym , siadajac ufnie w fotelikach samolotow waszego narodowego przewoznika? I tu nawet nie tyle mi chodzi o same techniczne aspekty zapewnienia bezpieczenstwa, ale o to czy nie budzi waszych obaw to mataczenie?
Pozdro.
kadi
Obserwuj wątek
    • leny20-4-7 kadi z innej beczki pytanie 04.11.11, 17:12
      dzis bardziej przesmiewca niz dziennikarz podzielil sie z szeroka publika takimi oto przemysleniami: walterowicz.nowyekran.pl/post/23316,zyje-tylko-sikorski . mozna je okreslic wyrazeniem od sama do lasa. ale biografia radzia zaczela interesowac kilka osob bo oto trafilem na to: www.forum.michalkiewicz.pl/viewtopic.php?f=4&t=17204&start=0

u Ciebie, jako u osoby znanej tutaj m.in. z afektu do naszego bohatera, spodziewalbym sie jakiejs refleksji o tym co tez w polskiej blogosferze zaczyna sie dziac z w/w panem i jak myslisz dlaczego?

ps. poza tym nie moge znalezc Twojej wypowiedzi recenzujacej zascianek bygdoski - masz moze gdzies link pod reka?
      • byly-kadi Zaraz dostaniesz 04.11.11, 17:36

Kijem po grzbicie od admina za pisanie nie na tematsmile I oba polecimy na traffke.

Temat mojego ukochanego ministra troche odpuscilem......szkoda bic przyslowiowa piane. Poza tym- chlop pojdzie znow w ministry, chca go, co pokazaly wybory.
        Czas zaleczyl moje rany smile
        Chceta to mata, co mi w sumie do tego? Troche w strone tematu zbocze- z tym Radkiem to jak z LOT-em. Chceta, to latajta, jak sie zwalicie zdobiac drzewa w lesie jelitami, to lzy nie uronie, kazdy ma prawo umierac jak chce. Nawiasem mowiac- widze ze na taki sam termin lotu bilety na LOT ERW-WAW sa dwukrotnie drozsze niz Lufthansa. Zapewne juz wiedza, ze nie ma szans na wydebienie kasy od ubezpieczyciela ?

Chodzi o tem link?
        forum.gazeta.pl/forum/w,17007,117760745,117784294,Bydzia_Bydzia_Bydzia_.html
        Czy Radek studiowal na Oxfordzie? Studiowal. Pod swym dawnym nazwiskiem, Radoslaw Rosenblum.
        • leny20-4-7 Re: Zaraz dostaniesz 04.11.11, 17:51
          Kadi tylko spokojnie bo co nas nie zabije to nas wzmocni!

dzieki za odp i za link. wlasnie chodzilo mi o ten Twoj opis miasta.

co do p. Radoslawa S. to mysle, ze majacza mu w glowie najwyzsze godnosci w tym kraju. nie jest to naganne - to dazenie/ambicja - ale takie jakies "małe" akurat w jego wykonaniu. ale ja po lekturze wczesniejszych Twoich textow oraz temu jak go w mediach przedstawiaja to nie jestem akurat w jego stosunku obiektywny.

poza tym wydaje mi sie, ze swiadomie podaje nieprawde odnosnie swojego wyksztalcenia wyzszego - casus o malo co magistra kwasniewskiego przypomina mi to - i takze niesmak mi to powoduje. az sie prosi aby ten bohater z obecnej Rady PP odwazyl sie i zaczal procesowac jak swego czasu ze s.p. Szkrzypkiem za co przeciez "w nagrode" do w/w Rady "sie dostal".

co sie tyczy samolotow i avia-techniki to Stary nie narzekaj na tę maniere dusigroszowa w LOTcie, prosze Cie! znajomy odbywal lot nad Rosja i o malo ducha nie oddal, ja zas mam alergie na wewnetrzne chinskie linie lotnicze...ostatnio skrzydlo naprawial ziomal MŁOTKIEM z rozkladanej, zamalej drabinki tuz przed odlotem! drzwi zamkniete, nawet wyjsc nie moglem...nie pamietam kiedy ostatnio tak gorliwie sie modlilem!

ja jesli juz musze latac to tylko lufftwafem albo air china. to w jeszcze w miare normalne linie pozostaly. cathy sie troche popsul...szkoda. a reszta to OSZCZEDNOSCI gdzie i na czym sie da.

• byly-kadi Re: Zaraz dostaniesz 04.11.11, 18:04
            >nie narzekaj na tę maniere dusigroszowa w LOTcie, prosze Cie! znajomy odbywal lot nad >Rosja i o malo ducha nie oddal, ja zas mam alergie na wewnetrzne chinskie linie lotnicze...

Nie za bardzo.....sa linie i sa linie. LOT to linia zwana przewoznikiem narodowym, a moze juz nie, czy to sie zmienilo? tak jak American Airlines czy Air France albo Lufthansa.
            Co nie znaczy, ze Wizzair i LOT powinny obowiazywac inne safety standards, ale chyba bycie takim narodowym przewoznikiem i flagowymi liniami MOGLOBY ( jesli nie powinno?) do czegos zobowiazywac ? Do unikania lipy, do unikania lgarstw, oszustw, drozki na skroty tu czy tam, ogolnie do zachowania jakichs standardow przyzwoitosci. Za to sie w koncu placi, placac wiecej za te sama trase niz tanimi liniami. Zas dostaje sie chyba mniej?

Matactwa sa tym bardziej perfidne, ze zamazuja obraz dla konsumenta, ktory powinien miec przeciez prawo "glosowania nogami" i wyboru innych linii?
            • leny20-4-7 Re: Zaraz dostaniesz 04.11.11, 18:46
              kadi - przewoznik narodowy - to taki papierek ktorym owijasz cukierek zaby lepiej smakowal. za ten papierek of kors musisz extra zaplacic, ale stac Cie bo to koszt aspiracji do tych, ktorych stac i stawiajacy Cie w opozycji do tych, ktorzy kupuja "na wage". nic ponad to!

sam LOT jaki jest kazdy widzi. kiedys nadrabiali standardem obslugi pasazerow, jedzeniem na pokladzie...ale odkad zakontraktowali sie na iles tam lat do przodu na rope po 140usd bo miala isc juz tylko wyzej...to ciecia Panie i groszowe oszczednosci na wszystkim.

byl pomysl z lotami do Pekinu ale Moskwa uwalila pomysl nie dajac korzystnego korytarza powietrznego, odwolywane sa rejsy zdaje sie do Czikago ( z krakowa zdaje sie ale nie jestem pewny)! to jaki z niego "przewoznik narodowy". dowiezc pasendzerow do Hub we Frankfurcie albo Monachium, odwiezc z Diseldrofu to jeszcze potrafi. czasem wygra jakis wiekszy czarter...ale to wszystko na co w tej chwili go stac. brak pomyslu, brak "piniędzy", spore koszta. marginalizacja postepujaca.

za to pilotow mamy mysle, ze dobrych. przyziemiaja z gracja, angielski nie jest dretwy. mam do nich wieksze zaufanie niz do innych nacji. i nie pisze tego po ostatnim wyczynie p. Wrony. wyobraz sobie ze jakis anglosas musilaby kombinowac co tu zrobic jesli faktycznie palwia nie mogl zrzucic tylko musial go "wylatac" niemal do oparów. panika...a koelzka spokojnie jak na symulatorze posadzil. stad tez tak trudno mi uwierzyc w ten opisywana niekompetencje i nieduczenie pilotow oraz ogolny balagan w 36spec pulku, ktory to wedle oficjalnych zrodel byl glowna przycyzna pewnej Katastrofy. jakby cos mozesz po mnie nie plakac...ale lepiej abys nie musial. pozdro
              • byly-kadi Chyba jednak nie musial wypalac ? 04.11.11, 19:10
                leny20-4-7 napisał:

i nie pisze tego po
                > ostatnim wyczynie p. Wrony. wyobraz sobie ze jakis anglosas musilaby kombinowac
                > co tu zrobic jesli faktycznie palwia nie mogl zrzucic tylko musial go "wylatac
                > " niemal do oparów. panika..
                Ciekawa wypowiedz pana Wrony:

" Przy drugiej próbie sprawdziliśmy listę czynności, przy drugiej próbie lądowania, gdy podwozie nie ustawiło się w pozycji wypuszczonej, poinformowaliśmy kontrolera wieży, że możliwe będzie lądowanie awaryjne. To było 30-35 minut przed lądowaniem. "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10575758,Kpt__Wrona__Probowalismy_wypchnac_podwozie_przez_przeciazenie.html

Ta...30 minut przed lodowaniem. A tymczasem Pan Wrone "kontynuowal lot bo paliwo musial wypalic" jak to niektorzy uparcie twierdza.
                Niesamowite.
    • jack79 Re: Sytuacja w PLL LOT i co dalej. 04.11.11, 18:52
      oj kadi, jak tylko mozna coś kopnąc bo polskie to jesteś pierwszy

ja Ci powiem że zrobiłem "corrective action" i na jego podstawie też wyciągnąłem konsekwencje
      zakazałem swojej rodzinie latać.... samolotami marki Boeing smile
      na pewno wiesz że w tym wypadku wadliwa może być konstrukcja samolotu, jego wykonanie, lub też obsługa połączona z konserwacją
      a nie kupno samolotu bez możliwości zrzutu paliwa smile
      • byly-kadi Re: Sytuacja w PLL LOT i co dalej. 04.11.11, 19:02
        Odpowiadasz na:
        jack79 napisał:

> oj kadi, jak tylko mozna coś kopnąc bo (polskie-OUT) glupie (in)to jesteś pierwszy

Ano jestem.
      • byly-kadi Tego to nigdy nie rozumialem 04.11.11, 19:12
        jack79 napisał:

> oj kadi, jak tylko mozna coś kopnąc bo polskie to jesteś pierwszy
        >
        > ja Ci powiem że zrobiłem "corrective action" i na jego podstawie też wyciągnąłe
        > m konsekwencje
        > zakazałem swojej rodzinie latać.... samolotami marki Boeing smile

Ale pewnie LOT ma jakies wytlumaczenie iw tej kwestii?
        Dalczego kupuje sie amerykanski produkt bedac w UE i majac niegrsze Airbusy ?
        Dlaczego Niemiec lata prawie wylacznie na samolotach z EU?
        • jack79 Re: Tego to nigdy nie rozumialem 04.11.11, 19:49
          > Dalczego kupuje sie amerykanski produkt bedac w UE i majac niegrsze Airbusy ?

ba... jeśli chodzi o awaryjność wypadają podobno nawet lepiej

a dlaczego kupujemy amerykańskie?
          o tym pisze dość często, np. tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,17007,129824150,130183763,Re_film_prezentacja_faktow.html
          ale nikt mnie nie bierze na poważnie smile

• byly-kadi Robia wam wode z mozgow, moi drodzy.. 08.11.11, 17:20
      Do siedmiu razy sztuka ?
      Przykre, ale doigracie sie. Zaloba narodowa, jelita porozwieszane na drezwie i tym podobne atrakcje. Wladze i media ciagle maja ten narod za przyglupow.

"Ekspert: To standardowa procedura

- Powrót na lotnisko macierzyste, jeśli samolot znajduje się w jego bliskości, to standardowa procedura w wypadku możliwości rozszczelnienia - wyjaśnia Tomasz Białoszewski, "

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,10608235,Awaria_czarterowego_boeinga__Zawrocil_na_lotnisko.html
      Z tej samej pisaniiny:

"- Co do krążenia nad lotniskiem i wypalania paliwa, to też standardowe działanie. Każdy samolot do lądowania musi mieć określoną masę, zależną od maszyny"

"Nie demonizowałbym "czarnej serii" awarii

Pytany o to, dlaczego właśnie w ciągu zeszłego tygodnia doszło do sześciu zdarzeń lotniczych z udziałem boeingów na terenie naszego kraju, stwierdza, że był to po prostu zbiór przypadków. - Nie demonizowałbym tej "czarnej serii". Awarie zdarzają się niezależnie od wieku czy producenta samolotu."

Ta........
    • byly-kadi Zielona wyspa w powietrzu 27.12.11, 07:04
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10873324,Samolot_do_Frankfurtu_zawrocil__Nie_schowaly_sie_kola.html
      Juz widze smutne ryje politykow skldadajace kondolencje rodzinom przyszlych ofiar.....bo chyba nikt nie jest tu tak naiwny ze wierzy ze to sie nie stanie??
      CO mozna by zrobic a czego nie zrobi sie przez tradycyjne skapstwo i glupote? Ano, zapewne na;ezaloby uziemnic te cala Lotowska "flote" kilkunastu samolocikow i dokonac gruntownego przegladu latajcych trumien. Dokupic lub wyleasowal kilka samolotow by zastapaic te ktore dzis absolutnie nie nadaja sie do latania ?
      Na razie to zamiast wam zyczyc z okazji Nowego Roku tego czy tamtego dobrze wam radze- nie latajcie z tymi szalencami !!!!
    • byly-kadi Ta niesmaczna sprawa ma ciag dalszy. 27.06.12, 19:44
      p://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12021965,Pozew_zbiorowy_w_sprawie__lotu_Wrony_.html

Boenig zatrudni firme Shmygege & Shmygege i bedzie sie sadzila az umrze ze starosci ostatni POLSKI pasazer. Przy okazji wyjdzie na jaw, kto nie sprawdzil i nie wcisnal bezpiecznika C928 i Wrona pojdzie do pudla, a raczej do klatki? A co z medalem pochopnie nadanym przez Detego Prezydenta?
      Teraz taka sprawa: LOT zlikwidowal loty Newark Warszawa, kapitalne odciazenie dla JFK, zawsze zaladowane po brzegi samoloty.
      Dlaczego? Czy dlatego, ze „bochater” Wrona tak rozpizdzil ten samolot, ze nie da sie go zrobic, wiec nadal stoi pod szmata na Okeciu? Koszt remontu 20 mln?
      Ale przeciez jak LOT odda sie trase, to za pol roku nie bedzie co zbirac, inni to wezma.
      I wy checie przetrwac w prawdziwym kapitalizmie, jak juz sie urwa doplaty z Eurokomuny dla firm, chlopow, robotnikow, studentow i prostytutek?
    • byly-kadi Nie kcem, ale bede musial powiedziec Wam 28.06.12, 15:07
      „A nie mowilem”? Moze to bedzie LOT, wyczyniajacy ostatnio jakies niezrozumiale cuda ( linia ERW-WAW) moze ktoras z powietrznych linii autobusowych, but it’s coming. Oh, it is...

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,12028928,Chwile_grozy_na_pokladach_samolotow_ATR_linii_OLT.html
      Czarne naglowki w mediach, zaloba narodowa oglaszana przez Smutnego Prezydenta i jelita rozwieszone na drzewach.
    • byly-kadi 2 ciekawe linki 28.06.12, 16:19
      www.tvn24.pl/lot-chce-sprzedac-boeinga-wrony-ale-to-nie-takie-proste-komisja-wypadkow-mowi-nie,261477,s.html
      I raport , fascynujacy:
      www.transport.gov.pl/files/0/30680/20111400RWenglish.pdf
    • byly-kadi Blisko, coraz blizej .... 06.07.12, 18:31
      www.alert24.pl/alert24/1,84880,12084364,Nieplanowane_ladowanie_samolotu_LOT_u_w_Genewie__Pasazerowie.html
    • byly-kadi Lot do Chicago 09.07.12, 15:19
      www.alert24.pl/alert24/1,84880,12097549,Weekendowe_problemy_z_lotami_PLL_LOT_do_Chicago.html
      PS
      Mam nadzieje ze kontunowanie tego watku oprzez mnie nie drazni za bardzo uzytkownikow. Chodzi o to ze watki po jakims czasie trafiaja do archowum i nie mozna dopisywac, a na pewno chetnie wrocimy do tego tematu po katastrofie .
    • byly-kadi Tajemnicza likwidacja polaczenia z Newarku 13.07.12, 16:27
      www.dziennik.com/blog/artykul/pozegnanie-z-newarkiem
      • byly-kadi …i tajemniczy zakup + szkolenie 100 pilotow 21.09.12, 14:21

finanse.wp.pl/kat,9231,title,Pirog-100-pilotow-PLL-LOT-nauczy-sie-pilotowac-boeinga-787-dreamliner,wid,14933466,wiadomosc.html?ticaid=1f356
        LOT nabyl 8 Dreamlinerow i szkoli 100 pilotow w ...Anglii ! I to wlasnie po likwidacji polaczenia WW –EWR, ktore te nowe samoloty moglyby idealnie obslugiwac. Czy Polska szykuje sie do jakiejs wojny? Czy bedzie potrzeba szybkiego przerzucenia zolnierzy do Australii ? A moze ewakuacji rzadu i kolesi z dobytkiem ?
        A moze tradycyjnie ktos wzial gigantyczna lapowke, nie zwracajac uwagi na to ze ani piloci ani samoloty nie beda mialy z kim i dokad latac ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka