bieda_inwestor 18.05.12, 19:07 Ktos z was wie, gdzie mozna kupic (amerykanskie?) opcje put z mozliwie jak najdluzszym terminem na akcje Facebook-a? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 19:48 aha...jakos nie mam przekonania do ich modelu biznesowego. Juz prawie rok temu przestali przyciagac tylu nowych uzytkownikow w bogatszych krajach (fakt - praktycznie przyciagneli kazdego). Efekt nowosci/swiezosci juz tam mija. Reklamodawcy sie zaczynaja wycofywac - vide GM. Nie mowie ze padnie, po prostu nie widze mozliwosci rozwoju na tyle by uzasadnic te wycene. Co wiecej nie jestem sam. Gazety brukowe przescigaja sie w mowieniu jak bardzo bogaty jest facebook, ze ma waloryzacje na polowie Google itp, a w powazniejszych gazetach jak np. Franfurter Allgemaine juz teraz pojawiaja ankiety typu tego jak ta: www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/der-facebook-boersengang/pro-contra-ist-facebook-unsinn-11753745.html gdzie 79% juz teraz twierdzi ze facebook jest przeceniony. Slowem, podczas gdy mainstream nadal sie zachwyca, wszysko juz zaczyna powoli smierdziec. Wedlug mnie euforia potrwa jeszcze pare dni/tygodni a potem zacznie sie powolny spadek w dol. zwykle nie gram na gieldzie a tymbardziej na opcjach, ale sie zastanawiam czy nie zaryzykowac. Odpowiedz Link
poszi Re: IPO facebook-a 18.05.12, 19:42 > Ktos z was wie, gdzie mozna kupic (amerykanskie?) opcje put z mozliwie jak najd > luzszym terminem na akcje Facebook-a? W każdym biurze, w którym można kupować opcje z amerykańskich giełd. Jak zadebiutuje, to pojawią się odpowiednie serie. Ja też o tym myślałem, ale stwierdziłem, że co prawda jestem niemal pewien, że FB się zwali, to jednak nie wiem, kiedy to nastąpi. A opcje daleko w przyszłość są drogie. A ile jeszcze będzie trwać dmuchanie bani, nie wiadomo. Odpowiedz Link
byly-kadi Re: IPO facebook-a 18.05.12, 19:47 Ustawilem sobie zakup na $5.00 Moze nie strace Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 19:59 Trzeba bylo ustawic na $4,10 i liczyc na to ze ktos sie pomyli o zero Odpowiedz Link
poszi Poprawka 18.05.12, 19:49 > Jak zadebiutuje, to pojawią się odpowiednie serie. Debiut to za mało, musi jeszcze trochę być na giełdzie i wyrobić obrót. Giełdy opcyjne zapowiadają 29 maja: www.firstpost.com/fwire/facebook-options-seen-listed-on-may-29-310467.html Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 19:52 no wlasanie tez sie zastanawiam ile to potrwa. moze probowac kupic opcje europejskie z dlugim terminem, jesli kto w ogole to sprzedaje, zeby bylo taniej. Odpowiedz Link
poszi Re: IPO facebook-a 18.05.12, 20:34 > no wlasanie tez sie zastanawiam ile to potrwa. moze probowac kupic opcje europe > jskie z dlugim terminem, jesli kto w ogole to sprzedaje, zeby bylo taniej. Na amerykańskich giełdach opcyjnych wszystkie opcje na akcje są "amerykańskie". Europejskie opcje są tylko na egzotyczne stwory typu VIX. Różnica w wycenie między opcjami amerykańskimi i europejskimi jednak dla nieegzotycznych rzeczy jest niemal zerowa, bo w bardzo niewielu sytuacjach opłaca się wykonać opcję przed czasem. Główny koszt długoterminowej opcji, to ogromna wartość czasowa. Ta wartość będzie mała, jak się kupi opcje głęboko out-of-money, ale jest ryzyko, że tak nisko kurs nie spadnie. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: IPO facebook-a 22.05.12, 05:16 "Główny koszt długoterminowej opcji, to ogromna wartość czasowa." Nie lepiej kupic puty z delta 0.7 i mala premie czasowa? Nie kupujcie OTM putow. Odpowiedz Link
foksalgazeta Re: IPO facebook-a 18.05.12, 20:43 A dlaczego ma spadac juz zaraz? Zobacz dzis jaki jest mocny na bardzo slabym rynku. Jak bedzie odbicie to misie moga tutaj szybko zmasakrowac. Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 21:11 No wlasnie widze $38,50 w tej chwili. 1,5% od ceny wyjsciowej - <sarkazm on> faktycznie wspaniale IPO <sarkazm off> Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 21:24 $38,10 a dzien jeszcze sie nie skonczyl...jak zakonczy na czerwono, to w poniedzilek bedzie jatka... Odpowiedz Link
foksalgazeta Re: IPO facebook-a 18.05.12, 22:14 Zgadza sie, moj blad. Bylo czekac z wpisem do konca sesji. Ale i tak jest niezle jak na taka zwalista sesje. Zamkniecie indeksow bardzo interesujace z punktu widzenia bykow. S&P, dow jones gotowe do wzrostowej korekty. Z nasdaq100 jest tylko problem, bo jeszcze troche mu brakuje, jakies 2330-50 by sie zdalo wiec moze jeszcze poniedzialek, moze wtorek cos postrasza. Zloto i srebro wysmienicie w tym tygodniu. Polecam tez uwadze rynek zbozowo kukurydziany. Bardzo ciekawy w tym ygodniu. Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: IPO facebook-a 18.05.12, 22:24 No prosze, cena lezala przez pol godziny na 38,00 czyli 0% wzrostu, dokladnie 5 minut przed zamknieciem ktos (gwaranci emisji?) zaczal podbijac zeby to tak paskudnie na zamknieciu nie wygladalo. Pary wystarczylo im na 38,37, czyli niecaly 1% wiecej od ceny oferty. A po chwili na after market znowu zaczeli handlowac w okolicach 38,00-38,15. Dzis pewnie juz nic sie nie wydarzy, ale poniedzialek wedlug mnie bedzie na czerwono Odpowiedz Link
dorota_333 Re: IPO facebook-a 19.05.12, 18:44 Pewnie gwaranci emisji: read.bi/JcYswl Jednak nie mają powodu utrzymywac tej ceny długo, tym bardziej wbrew rynkowi. Odpowiedz Link
dorota_333 tak nisko to nie 22.05.12, 11:58 "a fair price for Facebook might be between $16-$24." read.bi/LcFXae Odpowiedz Link
byly-kadi Re: tak nisko to nie 22.05.12, 16:27 Prawdopodobnie nastapi to w okolicach konca maja ..... Odpowiedz Link
dorota_333 Niektórzy wiedzieli więcej 23.05.12, 11:05 www.reuters.com/article/2012/05/22/idUSL1E8GMB9I20120522 Odpowiedz Link
sowietolog skarżą Facebooka za straty... 23.05.12, 19:18 Trzech gości skarży Facebooka za poniesione straty: money.cnn.com/2012/05/23/technology/facebook-lawsuit/index.htm?hpt=hp_t1 Dla rzetelności - info zaczerpnięte z forum Świat: forum.gazeta.pl/forum/w,50,136103974,,Kanada_sie_budzi_a_w_USA_to_samo_.html?v=2 Odnośnie clou sprawy... Cały ten biznes - czyli portale społecznościowe, potencjał ich rozwoju i miliardową kapitalizację na giełdzie - odbieram jako Bańkę internetową 2.0, jako kolejny humbug made in USA. Tak jak napisał wyżej Kadi czy Bieda - rynek już jest skrajnie nasycony i tak jakby osiągnął punkt kulminacyjny. Teraz bardziej prawdopodobny jest trend spadkowy. Zresztą, zaczyna się rozkręcać moda na nie bycie na portalach społecznościowych. Oczywiście, przez jakiś czas, być może i kilka lat, ten biznes będzie się kręcił choćby z powodu rozpędzenia, jednak akcje powinny dołować. Odpowiedz Link
szczurek.polny wszystko to, panie, woda na młyn wiadomo kogo! 23.05.12, 21:26 Wszystko to woda na młyn antysemitów. Znowu będą marudzić, że ich starozakonne posunęły. Znowu będą siać nienawiść na tle rasowym i religijnym. Zupełnie bez powodu! Swoją drogą głupie te antysemity, że aż dziw, że takie coś po ziemi łazi. Najpierw pakuje to własną kasę w biznes firmowany przez Goldberga i Zuckermana, a potem ma pretensje, że go posuwają. Trza się nie nadstawiać, to nie będą posuwać (no, może i posuną, ale trudniej im będzie!). A tak już poważnie: bogaty zrobi wałek i zarobi, a biedny i niewinny dostanie wpier..ol za samą przynależność do tej samej grupy zawodowej/etnicznej/religijnej czy jakiej tam innej. Więc jak kogo łapy świerzbią, to niech się zastanowi, czy chce przyłożyć właściwej osobie. Bo nie ma sensu bić krawca za grzechy bankiera. Odpowiedz Link
bieda_inwestor Znowu sie zastanawiam nad shortami 16.09.13, 15:25 Nie rozumiem ostatnich wzrostow na facebooku - ktos ma jakies racjonalne uzasadnienie na prawie dwukrotny wzrost od maja? Bo sie zastawiem i moze chodzi o to by podrasowac ceny porownywalnych spolek przed IPO Twittera i ubrac frajerow w drogie akcje. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Znowu sie zastanawiam nad shortami 17.09.13, 05:45 JPM go promuje. Gada sie, ze maja duzo lepsze wyniki przez te nowe aplikacje reklamowe na telefony. To jest strasznie niebezpieczna spolka wedlug mnie. 24 lipca podali duzo lepsze wyniki, niz sie rynek spodziewal. Spodziewali sie 9 centow a okazalo sie, ze bylo 0.19 i dlatego poszedl w gore. Teraz jednak pytanie kiedy spadnie, bo wielkoscia jest juz prawie rowny Intelowi. Prawde mowiac faktycznie wszystko zalezy od tego jak sie powiedzie IPO tweetera. Korci mnie aby zrobic krotkie na tym FB. Prawde mowiac technicznie - to sygnal wejscia w krotkie byl dzisiaj po polowie sesji - kiedy przebil 43.80 w dol. Moze byc z tego powrot do 44.50 i wtedy bedzie idealny moment na krotka. Ale moze tez byc tak, ze jutro rano na otwarciu bedzie jedyna szansa. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Znowu sie zastanawiam nad shortami 18.09.13, 01:57 i prosze! 6% w gore. Technicznie ja to widze na krotkie jutro rano. To w sumie moze byc niezla okazja. Niecodziennie mamy takie wzrosty kapitalizacji jednej spolki. 6 miliardow dolarow w jeden dzien! I prosto na linie oporu. To jak? Robisz krotkie? Odpowiedz Link
bieda_inwestor Re: Znowu sie zastanawiam nad shortami 18.09.13, 08:25 Zrobilbym, ale prawde mowiac tak rzadko gram na rynkach kapitalowych, ze nawet nie mam w tej chwili otwartego zadnego rachunku. I sie obawiam, ze zanim znajde brokera dla kogos wlasnie grajacego tak rzadko, raczej na male kwoty i jakby nie bylo na specyficznych instrumentach a nie najpopularniejszych forexach itp, zanim otworze rachunek, przeleje srodki i tak dalej to okazja juz minie. Tak przy okazji jak ktos ma sugestie odnosnie brokera to chetnie wyslucham. Najlepiej jakiegos z siedziba/oddzialem w Hiszpanii. Odpowiedz Link
forall4a kupuje Fed albo nbp 03.10.13, 16:06 ale chyba te dolary to nie żetony czy tokeny jak myślą porządnie wyglądający polacy o tych walutach czy pieniądzach. też dla Ciebie Facebook to spółka ważna - wkońcu to są poszukiwania kontaktów. tak na marginesie - jeśli morgan czy goldman potrafią podrasować ceny akcji to muszą spotykać się z tymi regulatorami z sec-u czy innej agencji. dobrze by było gdybyś opisał mechanizm tego podrasowania co ma związek z tokenami lub żetonami (inaczej dollary) . nie widzę koneksji co do Facebooka a pakować się w ryzyko to lepiej wysłać ryśka k.na zabawę w Kazachu nad tamtejszą ropą naftową. Odpowiedz Link
przycinek.usa teraz czas na krotkie na FB 13.02.14, 05:33 Od dwoch dni otwieram krotkie na FB. 65 to jest dobra cena za takie nic. Ta spolka oszukuje ludzi - co mnie zupelnie nie dziwi znajac tego gnojka CEO. Nalazlo sie wystarczajaco wysoko. 160 miliardow dolarow to zupelnie wystarczy. To jest warte nie wiecej jak 1/10 tego. Odpowiedz Link
przycinek.usa Zuckerberg jest kompletnym idiota 22.02.14, 07:19 a to tylko jeden z argumentow: "Yesterday, Facebook announced it had acquired WhatsApp for $19 billion. WhatsApp had two founders, both former staff software engineers for Yahoo. Amazingly, both tried to get jobs at Facebook, and at least one at Twitter, but neither was hired. Zuckerberg wants to re-engineer the American population in the name of a supposed shortage of "qualified" domestic engineers. And yet Facebook's hiring system is so screwed up, it can't even recognize superb, highly experienced, U.S. citizen software engineers when they walk in the door asking for a job. They could've had the founders for maybe $100K/yr each. Instead, they ended up paying $19B. And we're supposed to trust this guy's opinion on whether there are enough good engineers? Unbelievable. Please write about this. Spread the word." Mam wrazenie, ze FB bedzie jednym z najlepszych shortow jakie mozna sobie wyobrazic. Odpowiedz Link
robsonwajher [...] 07.03.14, 18:06 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link