Dodaj do ulubionych

Perspektywy PLN/USD

25.10.12, 16:12

Zapewne relacje w okolicach 2,6 mozna juz wlozyc miedzy bajki albo gdzie komu pasuje, ale w jakich granicach moze sie obracac kurs wymiany w tej parze? 3,05 i 3,45 ? Zalozywszy oczywiscie ze zlotowka nie zwali sie kompletnie albo USA nie znikna z powierchni ziemi po nastepnych 4 latach prezydentury O.
BTW, gdzies widzilem kursy historyczne walut, nie moge znalezc tego, to chyba byla strona NBP ? Byl tam spreadheet w excelu na kilka lat wstecz. Zna moze ktos linka do tej strony?
Obserwuj wątek
    • forall4a Re: Perspektywy PLN/USD 25.10.12, 17:50
      jesli chcesz odniesc sukces na USD, to jest to bardzo proste. wynajmij bow wowa, bo ten wie gdzie mieszka Jerry Rozenblitt, a takze Jan Himmel. Metody dyplomatyczne zawiodły i teraz potrzebne jest rozwiazanie mniej standardowe. No wlasnie znalazl sie bow wow i wam doradzi ze jesli dyplomacja nie dziala, bo trzeba zakładac siedzibe na Mission St. w San Francisco, gdzie jest i bezpiecznie i spokojnie. bow wow wie, co robi Jerry Rozeblitt a takze czym sie zajmuje. Nie musisz mie wierzyc, po prostu sprawdz sam.

Jerry Rozenblitt - wykłada electrical engeneering bodajze w Tucson w Arizonie. Zadzwon do ambasady - tylko pamietaj - zeby dokumenty przywiezc ze soba wlasnie tam.
      • forall4a Bow wow nie działa - bow wow broke 24.01.13, 17:21
        www.complex.com/music/2012/12/the-25-biggest-hip-hop-fails-of-2012/bow-wow-broke
        ci ktorzy wiedza, o tych tajnych broniach prosto z Afryki, ci ktorzy sa zawiedzeni brak zdolnosci w tym miejscu w baskecie. teraz widac z perspektywy ze kurs 2.6 mozna wlozyc miedzy bajki. przygotujmy sie na ostra jazde na nn. słotówce i też na yenie.

nn. słoty/usd - 4.5
        yen/usd - 77
    • kurt76 Re: Perspektywy PLN/USD 26.10.12, 09:55
      Tez gram na tym crossie, od listopada 2011 do wrzesnia 2012 bylem krotki na USD (stopa zwrotu ok. 100% nie liczylem dokladnie), od 20 wrzesnia gram dlugie...
      • kurt76 Re: Perspektywy PLN/USD 26.10.12, 09:56
        kurt76 napisał:

> Tez gram na tym crossie, od listopada 2011 do wrzesnia 2012 bylem krotki na USD
        > (stopa zwrotu ok. 100% nie liczylem dokladnie), od 20 wrzesnia gram dlugie...

pisze o crosie USD/PLN czyli gram teraz na oslabienie złociszcza...
        • forall4a jestes slaby czy mocny? 26.10.12, 14:32
          bo jak jestes mocny np. w gębie to pisza w temacie w wypowiedzi forall4a, a jak nie to stad spierdalaj i przestan prosic boga w ktora strone to pojdzie. Proste, tak?
          • nowy-kadi O co Panu chodzi ? 26.10.12, 15:23

by dyskusja toczyla sie w realu to rozumiem, ze chcialbys Pan dostac w twarz ale na internecie ?

okazalo sie zbyt latwe. A moze to ABW ???
            byly-kadi zegna. nowy-kadi wita.

DISCLOSURE: Moj post w zaden sposob nie nawoluje do stosowania przemocy wobec slabszych, ulomnych na umysle i ciele ani zadnych mniejszosci narodowych oraz wyraza wylacznie moja prywatna opinie.
            • forall4a Re: O co Panu chodzi ? 26.10.12, 15:45
              czesc, witam tyz, sprawdzilem -> akcje FB jakos nie ida w dol, paradoksalnie zgodnie z prawem do paradoksu ida w gore. jak chcesz dac mi twarz, to prosze bardzo, kazdy moze, tylko to nie wychodzi smile) nie wiem dlaczego, szczescie czy szkola.
        • nowy-kadi Re: Perspektywy PLN/USD 26.10.12, 15:21
          Kurt, nie wiem na co ja gram ; ) Na razie posiadam znaczna sume w PLN na moim offshorowym koncie ( patrzc z USA) w Polsce , wiec prawdopodobnie gram na wzmocnienie PLN by zrobic zamiane PLN-> USD, czyli transfer na moje konto w USA.
          Poniewaz ta kasa nie jest mi potrzebna od razu do niczego a ryzykowac nie lubie zbytnio, to wymyslilem ze jak PLN pojdze w dol, to kaske wytransferuje z powirtem do Polski zyskujac tym samym miano „zlodzieja i spekulanta walutowego” ; )
          • zamieszanie Re: Perspektywy PLN/USD 26.10.12, 15:39
            A to i ja bardzo bym się chciał dowiedzieć. Na razie myslę, że prognostykiem jest Romney. Jak wygra, pójdzie w górę.
          • przycinek.usa Re: Perspektywy PLN/USD 27.10.12, 05:10
            Masz wybory u nas i posiedzenie RPP prawie jednoczesnie. Dolar sie umacnia od Romneya a zlotowka moze oslabnac od RPP. Wiec to sie moze skonczyc znacznym wzrostem tej pary.
            • forall4a co sadzisz o podwyzce stop %? 29.10.12, 15:58
              minister, ten ktory wzorem tadka konwickeigo, uczyl sie jezykow w Londynie, a nie na sgpisie, oglasza ze od lutego do grudnia nie bedzie kryzysu i forall4a mowi, ze ten minister ma racje. no skoro kryzysu nie bedzie to bedzie wieksza presja inflacyjna i juz w pazdzierku trzeba bylo podwyzszac stopy, tak jak rpp sugerowala juz w maju. po prostu bedzie lepiej jesli lepiej nie jest teraz.

minister rostowski na prezydenta.
    • llukiz Re: Perspektywy PLN/USD 26.10.12, 19:55
      > BTW, gdzies widzilem kursy historyczne walut

stooq.pl/q/?s=usdpln
    • szczurek.polny Re: Perspektywy PLN/USD 29.10.12, 19:45
      Kadi, widzę, że nikt nie chce ci konkretnie napisać co i jak, to ja ci napiszę.
      Jak wiesz porzuciłem analizę techniczną i wróżenie z gili w nosie i teraz jadę tylko na żołądkowej gorzkiej lub na wyborowej. Ta prognoza będzie z wyborowej (z oczywistych względów seanse prognozowania mogę przeprowadzać włącznie w weekendy, a właściwie tylko w soboty - w niedzielę jeszcze byłem nie do życia).
      A więc tak, w zasadzie nic się nie zmieniło i może 2,6 PLN za 1 USD nie jest realne, ale 2,8 PLN za 1 USD w dalszym ciągu jak najbardziej. Tylko trzeba było czytać moje wcześniejsze prognozy - mówimy o letnich wakacjach roku 2013, a więc jakiś lipiec-sierpień 2013.
      Co się zaś tyczny krótszej perspektywy, to zbliżamy się do najgorszego momentu na wymianę złotówek na dolary. Za dużo złotówek będą dawali mało dolarów. I tu muszę się walnąć w piersi, bo ja prorokowałem to na pierwszą połowę października, a pewnie przyjdzie to dopiero w listopadzie. No cóż, zima wcześniej, to osłabienie PLN później, he, he.
      Trochę się teraz boję pisać jakieś konkretne liczby, ale jakbym się nie bał, to prywatnie bym napisał, że pewnie ujrzymy 3,55 PLN za 1 USD. No to ostrożnie napiszę 3,40 PLN za 1 USD w listopadzie 2012 roku.
      Po tym szczycie zacznie się niespokojne, ale jednak umocnienie PLN. Według metody: trzy do przodu, dwa do tyłu. Będzie bujało. Aż gdzieś do poziomów poniżej 3,00 PLN latem, no niech będzie to 2,8 PLN za 1 USD, a co mi tam.
      Tak więc mam dwie wiadomości dla szerokiego elektoratu Platformy Obywatelskiej, jedną dobrą i jedną złą. Pierwsza to taka, że już od grudnia raty waszych kredytów nominowanych w CHF będą maleć. Druga, zła, to taka, że i tak nie będzie was stać na spłacanie tych rat, bo was korporacja wypier...li z roboty - przy mocnym złotym będziecie po prostu za drodzy. No ale moi drodzy, jako zwolennicy Tuska i jego wersji liberalnej filozofii, z pewnością ze zrozumieniem przyjmiecie te konieczne cięcia będące wynikiem dostosowywania gospodarki do nowej sytuacji rynkowej, he, he, he!
      • nowy-kadi Re: Perspektywy PLN/USD 29.10.12, 22:59
        Wniosek z tego prosty- nalezy dokupic PLN-a ??
        • szczurek.polny Re: Perspektywy PLN/USD 29.10.12, 23:52
          Nie, Kadi. Wnioski są trochę bardziej skomplikowane.

Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie: "Co ja tu k..wa robię i jaki jest sens mojego życia?"

A potem na pytanie bardziej szczegółowe: co chcę zrobić z tą kasą? Chcę chronić wartość posiadanej gotówki w czasach gdy i PLN, i USD mogą w pewnym momencie zacząć gwałtownie tracić siłę nabywczą? Czy też trafiła mi się jednorazowo większa kwota PLN i chcę ją po korzystnym kursie przewalutować na USD, bo w Ameryce jest centrum moich interesów życiowych i tą walutą się posługuję na co dzień? A może chcę zarabiać pieniądze na spekulacji na parze USDPLN? Przyciąć kawałek grosza na tym, że kurs się zmienia? Nie chce mi się więcej robić w moim zawodzie i zostanę międzynarodowym spekulantem walutowym, bo na bannerku w necie to tak fajnie wygląda. Czy chcę ze spekulacji uczynić moje główne źródło dochodu, czy też jedynie od czasu do czasu dorobić parę groszy na boku? Ile czasu mogę na to poświęcać REGULARNIE? I ile mogę stracić, żeby nie wpaść w kanał?

Jak sobie na te pytania odpowiesz (na piśmie - serio, napisz i schowaj do szuflady, nie musisz nikomu pokazywać, ale napisz), to będziemy mogli pogadać co dalej. Ja to cienki jestem, są tu na Forum dużo większe asy ode mnie. I oni ci pomogą - powiedzą co i jak i jeszcze za zupełną darmochę - ale najpierw musisz znać odpowiedź na najważniejsze pytanie: "Co ja tu k..wa robię i jaki jest sens mojego życia?"
          • nowy-kadi Re: Perspektywy PLN/USD 30.10.12, 01:02
            E, chyba przesadzasz troche smile
            No bo popatrz......mam dwa konta ( jak juz pisalem), oba oprozentoewane na blisko 0.
            Generalnie przyszlosc mam zabezpieczona finansowo, poza tym ciagle pracuje i am zamiar ( niezle ) zarabiac z 10 lat jeszcze.
            Ale, back to bank accounts. Oba sa bezpieczne jsli chodzi o bankructwo banku przynajmnie, jedno w USA, drugie w PL. Tak wiec teraz - dlaczego trzymac kase w walucie i na koncie gdzie "warta" jest ona mniej? Oba onta obsluguje na necie, przerzuceni kwoty kosztuje mnie 45 dolarow za transakcje plus 0,2 % kwoty, czyli niewiele.
            Swoboda przesylanie pelna, Urzad tzw. Akarbowy nie ma jeszcze na takie cos paragrafu.
            Juz to kalkulowalem tutaj. 300 000 PLN w PL dzis jest warte 93, 750 USD, ale przy kursie 2,8, to juz 107, 142. To pawie 14 000 USD? Dla tuzow tego forum to pierdniecie w kij, ale dla mnie to calkiem sympatyczny procent od pieniedzy, ktore trzymam na koncie. A to tylko pprzy zalozeniu ze kurs skoczy o te 0,4 PL raz w roku?
            Naklad pracy zerowy, ryzyko limitowane, bo najwyzej nie zarobie, a nie sadze bym utracic kwote bazowa.
            gdzie jest luka w tym rozumowaniu ?
      • forall4a Cursed be Canaan 30.10.12, 16:10
        kurs? 2.6? patrz bardziej realnie, gdzie jest ten kurs - na gieldzie, w nbp, w m.f, w agencji rynku rolnego, no chyba nie wszedzie na raz smile) z tego co ja wiem, w tym kursie brakuje oprócz nauczania spekulamtow ( takich jak GS czy J.P Morgen) takze tzw konca, bo nikt nie wie kiedy co sie konczy. pytania o konce zdarzaja sie codziennie tak jak ataki na walucie. takze szkolno-drzewiaste wzorki typu odłuzmy na bok, skupmy sie na oslabieniu slotego, jakie sloty ma problemy w strukturze, kto wie i kto pyta o strukturę, jak osobiscie gram nie na umocnienie czy oslabienie, lecz zanizenie kursu. wedlug mojego wzoru w sierpniu 2007 bylo 2.01 przy euro 1.6, a co bedzie kiedy dolec sie piwotuje w przypadku niewydolnosci grekow do bardzo ciezkiej pracy na rzecz lepszego i bardziej wydajnego systemu.
        • leny20-4-7 Re: Cursed be Canaan 30.10.12, 17:24
          Kolego trochę naciągany jak gumka w majtkach ten komentarz bo fakty są takie:

1. Grecy zapieprzają aż miło ( njusacz.blogspot.com/2012/10/njusy-pazdziernikowe.html )
          2. Belka jak mnie nie było ( taki żarcik) zapowiedział, że słabszy PLN mu do niczego nie jest potrzebny ( czek wis 1.bp.blogspot.com/-ZIj7cnrV0pk/UIks71xrmsI/AAAAAAAAD_M/_w3RR47BTOc/s1600/belka1.JPG )

Może rozwiń swa myśl aby nie zgadywac o co kaman,.
          • forall4a Re: Cursed be Canaan 30.10.12, 18:28
            rozpad strefy euro mysle nie jest mozliwy, bo grecy pracuja bardzo ciezko zeby wdrozyc lepszy i bardziej wydajny system przy podychczasowym poziomie zycia. jesli ten eksperyment sie uda, a mysle ze tak to strefa euro jest ocalona i juz nigdy wiecej sie powtorzy problem zadluzenia i pomocy od panstw Niemiec czy Francji.

watek dotyczy perspektywy kursowej, ale tu trzeba zauwazac niuanse i trza sie troche znac na liczbach. szczurek pisze o kursie 2.6, ale wedlug moich prawidel pojecie kurs lezy gdzies miedzy m.f a nbp. tam, na walucie, w spokoju mozna obserwowac przelozenie tego kursu na stawki, ktore banki i kantory oferuja w swoich oddzialach. wg stawki dzisiejszej jest 3.3. mysle i to myslee bardzo glosno ze ta stawka sie dlugo nie utrzyma, przynajmniej do wyborow w USA, gdzie duza szanse na wygrana ma obecny prezydent Barack Obama.Jesli wygra Obama to dolec sie gwaltownie umocni i jak mysle sloty tez.
      • zamieszanie Re: Perspektywy PLN/USD 20.11.12, 16:08
        Szczurek,

wiem, ze jestes przywiazany do swojej prognozy, bo prognozujesz ja od kwartalu chyba. Jestem ciekaw, co myslisz obecnie. Ja jestem L na USD. I szczerze mowiac martwie sie, ze poczekam. Ale tez z drugiej strony mam cicha mysl, ze to chwilowe odbicie, a dobra passa PLN musi sie skonczyc (klif, wojna, pewnie cos jeszcze). Takie tam intuicje. Na jak dlugo?
        • byly-kadi Re: Perspektywy PLN/USD 20.11.12, 16:22
          Czy 3,22 to jest doba passa PLN ?
          • zamieszanie Re: Perspektywy PLN/USD 20.11.12, 16:46
            to zalezy na co i kto patrzy. jak dla mnie dobra. bo to jest jakos nizej niz mi sie wydaje, ze wyglada srednia roczna.
            • zamieszanie Re: Perspektywy PLN/USD 22.11.12, 15:29

I tak rozmawiam sam z sobą, więc trudno, mam taką naiwną koncepcję, że

Złoty pójdzie w górę, bo nie będzie jak wywoływać inflacji. Prezydent zdaje sie obecnie spotyka z bankierami, aby wzmoc akcję kredytową, etc, ale te pieniądze są potrzebne gdzie indziej, więc bankierzy akcji kredytowej nie wzmogą. Więc BC ma związane ręce, pieniędzy będzie mniej, bardziej cenne, a po drugiej stronie granicy hulaj dusza piekła nie ma. to samo z USD. Ciekawie też obseruje się via gazeta przygotowania do szczytu w sprawie budżetu - oczywiście Anglia będzie się stawiać, ale wyczucie jest takie, ze oni już wiedzą, że i tak druk się liczy.

Tak sobie naiwnie myślę, troche jak filip z konopii i czekam, kiedy wyjsc z USD.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka