Dodaj do ulubionych

Libia była rajem

20.03.14, 22:20
Wśród przywilejów były m.in. : 1) brak rachunków za prąd i za wodę, które były darmowe dla wszystkich obywateli; 2) brak oprocentowania pożyczek; banki w Libii były państwowe, pożyczki były prawnie zagwarantowane dla wszystkich; 3) dotacje państwowe na mieszkania dla młodych małżeństw; 4) książeczka rodzinna, na którą małżeństwa kupowały za symboliczną kwotę sprzęt gospodarstwa domowego, a wszystkie środki czyszczące i chemiczne były również dotowane; 5) bezpłatna edukacja i opieka zdrowotna; 6) wysokie becikowe i wyprawka dla dziecka za darmo. Valko podkreśla też, że wszystkie produkty dziecięce począwszy od odżywek, mleka w proszku po pampersy były dotowane.
- Rząd ustanawiał liczne stypendia dla studentów, w tym do Polski, gdzie w latach 70-80-tych student dostawał comiesięczne stypendium w wysokości 500 dolarów, darmowe mieszkanie oraz ubezpieczenie zdrowotne. Dziewczęta libijskie miały pełny dostęp do edukacji, w tym również były objęte programem stypendialnym – opisuje, zaznaczając, że "dzięki temu jedna czwarta Libijczyków posiada uniwersyteckie wykształcenie".
- Libijczycy, którzy chcieli zostać rolnikami, otrzymywali ziemię, budynki gospodarcze, sprzęt, nasiona, żywy inwentarz za darmo. Również przepiękne farmy, w tym te wybudowane przez Poznański Kombinat Budowlany w górach Gharianu i okolicy – wylicza dalej.
- Jeśli Libijczyk potrzebował skomplikowanego zabiegu medycznego, rząd fundował mu wyjazd zagraniczny i w całości pokrywał przelot, leczenie i rekonwalescencję.
- Libijczyk "kupował" samochód, a rząd dopłacał mu połowę ceny auta, zaś osobom pracującym w urzędach państwowych i rządzie fundował auto, a obdarowany musiał tylko zapłacić cło w wysokości 1 proc. wartości pojazdu
- Cena benzyny w Libii wynosiła 14 centów amerykańskich za jeden litr.
- Kaddafi przeprowadził największy na świecie projekt irygacji, Great Manmade River (Wielka Sztuczna Rzeka) w celu zapewnienia dostaw wody pustynnemu krajowi - kończy Valko.

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/libia-pograzyla-sie-w-anarchii-o-tym-sie-nie-mowi/1tss4
Obserwuj wątek
    • nannek Re: Libia była rajem 20.03.14, 22:36
      Być była ale dziś jej już niema.

Ciekawe dlaczego?
      Komu ten prawie najbiedniejszy w latach 50 kraj na świecie a przed zniszczeniem przez zwyrodnialców cieszącym się wielokrotnie wyższym standardem życia w porównaniu do neokoloni krainy utylizacji Niemieckich sprzętów i gaci z lumpexu zwanej Polska.

• nannek Re: Libia była rajem 20.03.14, 22:43
        Przeszkadzał...

Złoty dinar czy socjalistyczna "Zielona książka" ?

• przycinek.usa zloto 21.03.14, 02:46
      Oczywiscie calkowicie sie zgadzam z opinia, ktora pada w tym artykule:
      "Tanya Valko ma zupełnie inny od powszechnie przyjętego pogląd na pomoc państw Zachodu: "Państwa Zachodu bombardowały Libię we własnym interesie, a nie w interesie Libijczyków, a teraz "wypięły" się na ludzi, niewinnych cywilów, którzy najbardziej ucierpieli, bo już zrealizowały swój pokrętny plan. Jednak należałoby zadać pytanie, komu zależało na destabilizacji w regionie? Czy kolejne źródełko z ropą jest aż tak ważne, żeby niszczyć kraj i jego mieszkańców?" - pyta.

To nie ulega watpliwosci.
      Pamietajmy tez, kto destabilizowal Libie.
      Nasz kochany Radus Sikorski.
      Pierwszy jechal i robil sobie zdjecia.
      I Polska oczywiscie miala w tym swoj maly interesik.
      Sprzedawaliscie amunicje.

Warto bylo?

Osobiscie podejrzewam, ze jednym z motywow tego rajdu bylo zloto Kadafiego, ktore zniknelo niejako przy okazji tego calego rewolucjonizowania wiosennego. To sie rewolucjonisci nachapali. smile
    • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 09:12
      Libia reprezentowala model socjalizmu arabskiego - czyli dykatury, rozdajacej ludowi czesc wplywow z ropy. Ten model mial szczyt prosperity w polowie lat 70-tych, gdy ZSRR zdolal naklonic Iran do proby wymierzenia ciosu w miekkie podbrzusze USA, to jest w pola naftowe Iraku i Polwyspu Arabskiego, wskutek czego ceny surowcow energetycznych poszybowaly pod sufit.

Od zakonczenia Gulf War, czyli od lat 80-tych, model socjalizmu arbaskiego biednial i sie degradowal do, mniej wiecej, zamachu na WTC, po ktorym ceny ropy i gazu piely sie w gore przez dekade. Ale ostatnio przestalo sie piac... i w Libii znow zaczelo sie pogarszac.

Co, jednak, kliuczowe: moze i mieli ciepla wode w kranach, ale kosztem trwania w skorumpowanym do szpiku kosci zamordyzmie; cos jak PRL, ale role Partii mieli plemienni wspolbracia Kadafiego.

Ja tam sie nie dziwie, ze po 40 latach dyktatury, skorumpowalo sie tam wszystko tak, ze ludzie nie wytrzymali i sie zaczeli buntowac.
      • przycinek.usa Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 09:23
        zapominasz o 5000 zolnierzy z Kataru i broni USA. Malowana rewolucja i realne straty socjologiczne.
        • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 09:32
          przycinek.usa napisał:

> zapominasz o 5000 zolnierzy z Kataru i broni USA. Malowana rewolucja i realne s
          > traty socjologiczne.

Nie wiem, jaka byla rola zewnetrznych inspiracji w tej rewolucji, pamietam natomiast PRL i wiem, ze czasem moze byc ciepla woda w kranach, a i tak jest, spoleczenie tragicznie, jak widzisz rozwydrzonych, skorumpowanych zamordystow u wladzy; 10% populacji to donosiciele, a caly system relacji jest upadlajacy.

W takim wypadku, ludzie potrafia zdobyc sie na duze poswiecenia, by taki system wywrocic, jesli tylko widza na to realne szanse. Oczywiscie, ze wolnosc ma swoje koszta.
          • widz102 Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 10:04
            Libia była rajem
            -... a Kaddafi był bogiem w tym raju... wink

Upadł zaś WYŁĄCZNIE dlatego, że zaproponował wprowadzenie (zamiast petrodolara) parytetu złota za sprzedawaną ropę. Co baaaardzo spodobało się innym eksporterom tego surowca, w tym Rosji (czemu daje ona dzisiaj wyraz, bo wówczas nie była jeszcze na to gotowa). I nie spodobało się dla odmiany Stanom Zjednoczonym...wink
            p.s. przypomnijcie mi, gdzie się podziało 400 ton libijskiego złota?... Bo nie wiem...
            • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 10:38
              widz102 napisał:

> Libia była rajem
              > -... a Kaddafi był bogiem w tym raju... wink
              >

O tym raju, to ja sporo slyszalem od ludzi, ktorzy tam pracowali w czasach najwiekszego dobrobytu... i bym nie przesadzal z ta rajskoscia wink

Ale:

> Upadł zaś WYŁĄCZNIE dlatego, że zaproponował wprowadzenie (zamiast petrodolara) parytetu złota za sprzedawaną ropę.

Ponawiajac te tezy naprawde mnie zaiteresowales i skloniles do ponownego przemyslenia zagadnienia smile Co do zasady, nie mam problemow z Twoja teza, o mozliwym znaczeniu zlota, wszak to forum bylo wrecz pionierskie w tym temacie wink tylko ja nie wiem, czy "zlota bron" nie byla najgrozniejsza przed kilkoma laty; pisalem Ci juz, zupelnie bez zlosliwosci, ze mam wrazenie, ze na mnie Twoje tezy sprawiaja wrazenie "retrospektywnych". Po prostu, wiele mysli, ktore przekazujesz, moglbym nazwac moimi - ale kilka lat temu.

Libijskie zloto (chyba 140 ton?) pewnie jest dobrze zabezpieczone, ale to Pan Pikus, w porownaniu, z czasowo aresztowanymi tysiacami ton niemieckiego zlota. To jest dopiero znak gry o duza stawke miedzy faktycznymi potegami.
              • widz102 Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 11:36
                Mój błąd - nie postawiłem słowa rajem w "" wink

No właśnie. Wreszcie docieramy do sedna. 1500 ton złota Niemiec w USA. TYLKO 300 ton miało wrócić w ciągu najbliższych dekad do Niemiec - jako kraju który JUŻ CZUJE SIĘ BEZPIECZNIE - czyli europejskim pokojowym hegemonem.
                A mimo to Stany się nie wywiązały, czyli powiedziały Niemcom: MIELIŚCIE u nas ZŁOTO.
                Ale już go NIE MACIE.
                Ot, jakieś 1350 ton podp...e na wyrwę... To ile to będzie w dolarach? Drobnostka - jakieś 60 miliardów. WEDŁUG DZISIEJSZYCH CEN ZŁOTA. A po wejściu nowych parytetów? I ostatecznym rozjechaniu się kruszcu "papierowego" z fizycznym? Przypominam, że Bundesbank JUŻ wycofał się z londyńskiego fixingu...
                A propos - gdzie docelowo będzie Polska trzymać SWOJE 100 ton fizycznego złota, jezeli Wielka Brytania nie powtórzy wobec nas numeru USA wobec Niemiec, tym bardziej w obecnej sytuacji międzynarodowej i ostatecznym wejściu do europejskiego imperium na zasadach PAX GERMANIA? (przypominam - Cameron proponuje de facto WYJŚCIE z niego swego kraju.
                Nadal w Londynie? wink Bo przecież nie w Zegrzu...
                • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 11:54
                  widz102 napisał:

>
                  > No właśnie. Wreszcie docieramy do sedna. 1500 ton złota Niemiec w USA. TYLKO 30
                  > 0 ton miało wrócić w ciągu najbliższych dekad do Niemiec - jako kraju który JUŻ
                  > CZUJE SIĘ BEZPIECZNIE - czyli europejskim pokojowym hegemonem.
                  > A mimo to Stany się nie wywiązały, czyli powiedziały Niemcom: MIELIŚCIE u nas
                  > ZŁOTO. Ale już go NIE MACIE. Ot, jakieś 1350 ton podp...e na wyrwę...

Nie zgadzam sie z takim postawieniem tej sprawy. Nie masz podstaw do oskarzania USA o probe kradziezy. To koszmarne splycenie. Zastanow sie, jak to sie stalo, dlaczego niemieckie zloto jest w USA. Przyczyny sa dwie:

1) Niemcy wywolaly dwie koszmarne wojny swiatowe i, w skali geopolitycznej, wciaz sa na cenzurowanym. Stad zaleznosc wojskowa, polityczna (brak pozycji w ONZ) i finansowa od centrum swiatowego bezpieczenstwa, ktore jest oparte USA, czy sie nam to podoba, czy nie.

2) Niemcy Zachodnie byly krajem granicznym z blokiem sowieckim od 1945 roku. Nota bene, w 1945 roku niemiecka armia i ludnosc robily wszystko, by jak najwieksza czesc terytorium Niemiec wpadla pod okupacje aliantow zachodnich.... Wiec - tak, przez pol wieku Niemcy Zachodnie sie baly zagrozenia sowieckiego, swoje bezpieczenstwo militarne i finansowe opieraly o USA.

W swietle punktow 1) i 2), jesli by tak bylo, ze zostalo stwierdzone, ze Niemcy daza do pelnej mocarstwowosci, grajac przeciw USA karta rosyjska, to USA mialy pelne prawo zatrzymac to niemieckie zloto, jako pewna rekojmie niemieckiej LOJALNOSCI i ROZSADKU w burzliwym czasie, w ktorym znow trzeba robic porzadek w Europie...

Tak to widze.

I teraz wracamy do Twojej hipotezy - zlotej broni, petrozlota. Do takiego tanga trzeba dwojga, a jesli ten drugi nie kontroluje swoich zasobow zlota, to ponioslby najdotkliwsze skutki uzycia monetarnej broni jadrowej.

I chyba to zrozumial...

• widz102 Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 12:04
                    Ty diagnozujesz diagnozę od strony USA. Ja analizuję diagnozę od strony Niemiec (a wcześniej - od strony Rosji). Ot, dwie strony medalu.
                    Właśnie po to, byśmy mogli (i to jest główny powód dla którego tu to wszystko piszę) - jako jak mniemam wszyscy tu - POLACY - wysnuć dla siebie i naszego kraju wnioski POPRAWNE, więc niosące NAM długofalowy pożytek a nie klęskę.
                    A zacząłem właśnie od Rosji, bo na niej lepiej się znam po prostu. I stąd myślę, że moja teoria dotycząca motywów Putina i jego zaplecza oraz motywów USA jest poprawna i trafna.
                    Ty uzupełniasz ją o europejski moduł regionalny oparty na interesach Niemiec. I także słusznie.
                    A z tego wszystkiego wychodzi całkiem udatna STRATEGIA DŁUGOTERMINOWA dla Polski. Bo już widzimy rzeczywiste WYZWANIA stojące przed nami w zaproponowanym układzie nowych geostrategicznych interesów (nowego rozdania, które, powtórzę - właśnie się na wielką skalę, moim zdaniem, zaczęło)
                    • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 21:54
                      widz102 napisał:

> Ty diagnozujesz diagnozę od strony USA. Ja analizuję diagnozę od strony Niemiec
                      > (a wcześniej - od strony Rosji). Ot, dwie strony medalu.

Nie calkiem, mnie interesuje tego medalu krawedz, to jest polska racja stanu oraz jego material, czyli istota rzeczy smile

> Właśnie po to, byśmy mogli (i to jest główny powód dla którego tu to wszystko p
                      > iszę) - jako jak mniemam wszyscy tu - POLACY - wysnuć dla siebie i naszego kraj
                      > u wnioski POPRAWNE, więc niosące NAM długofalowy pożytek a nie klęskę.
                      > A zacząłem właśnie od Rosji, bo na niej lepiej się znam po prostu. I stąd myślę
                      > , że moja teoria dotycząca motywów Putina i jego zaplecza oraz motywów USA jest poprawna i trafna.
                      > Ty uzupełniasz ją o europejski moduł regionalny oparty na interesach Niemiec. I
                      > także słusznie.
                      > A z tego wszystkiego wychodzi całkiem udatna STRATEGIA DŁUGOTERMINOWA dla Polsk
                      > i. Bo już widzimy rzeczywiste WYZWANIA stojące przed nami w zaproponowanym układzie nowych geostrategicznych interesów (nowego rozdania, które, powtórzę - właśnie się na wielką skalę, moim zdaniem, zaczęło)

Twoje wnioski, o ile zapamietalem, brzmia: nie narazac sie Rosji, wisiec u klamki Niemiec?

Moje wnioski sa inne: podtrzymywac obecnosc USA w Europie Srodkowej i Wschodniej, wrocic do budowania koalicji politycznej panstw Miedzymorza, od Szwecji, Estonii, Lotwy i Litwy, przez Polske, Ukraine, Czechy, Wegry, Slowacje, Rumunie, Bulgarie, Slowenie, Chorwacje, Serbie, az do Gruzji, Azerbejdzanu, Turcji i Izraela.

Czyli - budowac strefe geopolityczna wolnosci, suwerennosci i praworzadnosci srednich i niewielkich (liczebnie) narodow, a nie zadne tam zakulisowe geopolityczne uklady oparte na dominacji duzych (ale nie wielkich).
                  • thor-sten Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 12:08
                    > USA mialy
                    > pelne prawo zatrzymac to niemieckie zloto, jako pewna rekojmie niemieckiej LOJ
                    > ALNOSCI i ROZSADKU

Twoim więc zdaniem USA szantażują niemcy groźba kradziezy złota.
                    Jest coś takiego jak prawo własności, ale widzę że jeśli chodzi o USA to oni nie muszż go przestrzegać?
                    No i skąd pomysł że Niemcy muszą być lojalne wobec USA? To jakieś nowe prawo fizyki?
                    Zawsze myślałem że w "wolnym świecie" każdy kraj sam sobie wybiera wobec kogo będzie lojalny i jak będzie prowadził politykę.
                    Straszysz gdzieś tam ZSRR bis a tu bez skrępowania piszesz że taki ZSRR to tworzy USA i trzyma innych w ręku "złotym szantażem", wymusza lojalność itp.

Jesteś tak proamerykański że już zupełnie odjechałeś
                    • widz102 Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 12:27
                      Thor-stenie...
                      Zlituj się. Po co te prop-agitki TU? Ja rozumiem, że panslowianizm, miłość do rosyjskiej myśli imperialnej i zwycięskiego komunizmu czasami wysysa się z pierwszym łykiem szwajcarskiej Humany wink , ale ... bez przesady wink.
                      Przypominam także, że dwa socjalizmy (klasowy ZSRR i narodowy III Rzeszy) były IDENTYCZNIE ludobójcze w swym periodzie szybkiej ekspansji, aż wreszcie parteigenossen wsiech stran sojedinilis'. W bratobójczej walce dwóch totalizmów o równie krwawych sztandarach, planach i genezach. Bo jak to mówią - najbardziej żrą się ludziska po własnych rodzinach...
                      Niemcy rzecz jasna nie muszą być lojalne wobec USA. Ale to kosztuje. Na dzień dzisiejszy - potencjalnie 60 mld dolarów. Dzisiejszych oczywiście. Bo i rozgrywka idzie dziś na świecie na całego. Praktycznie o wszystko. Co własnie tu opisałem.

A co do żałowania Niemiec.... No cóż - trzeba było jednakowoż nie napadać kiedyś na Polskę.... A przede wszystkim - nie urządzać Holokaustu i genocydu innych nacji, do czego jak widać i na tym forum - do dziś co poniektórych miłośników wszelkiej maści totalizmów łapki swędzą.
                      MORALNA RACJA - przypominam. Bardzo trudno ją zyskać, bardzo łatwo na dziesięciolecia stracić.
                      Dlatego nie lekceważmy tej morderczej broni w tej wojnie, jako Polacy. Tylko mając do końca moralną rację (czyli nie będąc hienami dla sąsiadów) - możemy skutecznie nazywać ludobójców i agresorów ludobójcami i agresorami. . A więc także - mieć moralne i materialne wsparcie dla innych form naszej walki z międzynarodowym rozbójnictwem wymierzonym np. w Polskę.
                      • thor-sten Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 24.03.14, 12:45
                        > Zlituj się. Po co te prop-agitki TU? Ja rozumiem, że panslowianizm, miłość do r
                        > osyjskiej myśli imperialnej i zwycięskiego komunizmu czasami wysysa się z pierw
                        > szym łykiem szwajcarskiej Humany wink , ale ... bez przesady wink.

W poprzednim poście skupiłem się na relacjach USA-niemcy, nie wiem czemu nawiązujesz do rosyjskiej myśli imperialnej....nie wiem o jakiej agitce mowa...

> Niemcy rzecz jasna nie muszą być lojalne wobec USA. Ale to kosztuje. Na dzień d
                        > zisiejszy - potencjalnie 60 mld dolarów. Dzisiejszych oczywiście. Bo i rozgrywk
                        > a idzie dziś na świecie na całego. Praktycznie o wszystko. Co własnie tu opisał
                        > em.

Jak to kosztuje?
                        Kurka, co się dzieje?
                        Jak bank w którym trzymacie oszczędności każe wam być wobec niego lojalnym i chodzić na pochody 1-majowe które on zorganizuje bo inaczej nie odda wam kasy to uznacie to za normalne? Chyba tak skoro uznajecie za normalne że niemcy mają być lojalne bo inaczej nie dostaną złota.
                    • glupi_jasio Re: Libia była rajem: dla ziomali Kadafiego 25.03.14, 11:14
                      thor-sten napisał:

> > USA mialy
                      > > pelne prawo zatrzymac to niemieckie zloto, jako pewna rekojmie niemieckie
                      > j LOJ
                      > > ALNOSCI i ROZSADKU
                      >
                      > Twoim więc zdaniem USA szantażują niemcy groźba kradziezy złota.

Raczej odwrotnie, Moim zdaniem Niemcy zdradzaja (a przynajmniej zdradzaly) pewne inklinacje do prowadzenia polityki miedzynarodowej, ktora podkopuje fundamenty bezpieczenstwa europejskiego. Ruch, polegajacy na zadaniu natychmiastowego wydania calego zlotego depozytu jest posunieciem bardzo agresywnym i niepokojacym.

NIemcy zas nie moga zapomniec, do jak wielkich zbrodni popchnely ich niezdrowe ambicje i ekspansywnosc oraz tego, ze udalo im sie zjednoczyc tylko dzieki temu, ze USA zapewnialy im bezpieczenstwo, ze wygraly, kosztem olbrzymich nakladow, zimna wojne i zaaprobowaly zjednoczenie Niemiec.

Wobec tego, Niemcy, po pierwsze maja bardzo powazne dlugi wdziecznosci i zobowiania, a po drugie, w ich sytuacji, dobrze, ze sa realne gwarancje tego, ze wlasne ambicje im znow nie zacmia rozsadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka