Dodaj do ulubionych

Oznakowanie CE, problem z odprawą celną

27.07.15, 17:27
Witam wszystkich,

Dzisiaj moja paczka z Chin nie przeszła odprawy celnej. W tej paczce było kilka innych paczek. Są to elementy/podzespoły do budowy drona do fotografii. Tylko jedno opakowanie nie miało CE- rama drona (w częściach, firmy Tarot). Elektronika (kontroler GPS, aparatura sterujaca, okablowanie itp) posiadała oznakowanie CE.
Moje pytanie jest takie: czy rama drona która jest pakowana w częściach podlega oznakowaniu CE?

Jutro paczka ma jeszcze raz przechodzić odprawę. Zobaczymy, może się uda.

Pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • leny20-4-7 mądry Polak PO szkodzie 27.07.15, 18:07
      szkoda, że nie zwróciłeś się z tym pytaniem PRZED. teraz masz faktycznie problem, bo celnicy za rządów PO "gnębią małe polskie firmy*" i jak staną przed wyborem przepuścic, a zrobic problem, to...sam wiesz co wybierze.

dlatego:
      1. lepiej jest zrobic import/odprawę przez NIEMCY! tam nie ma takiego rygoryzmu.
      2. jak masz jeszcze czas i nie złożyłeś deklaracji SAD oraz tłumaczenia faktury, to PRZECZYTAJ "dyrektywa nowego podejścia". Znajdziesz tam WYKAZ produktów, które MUSZĄ byc oznaczone CE.
      3. zawsze możesz ZAKWALIFIKOWAC ramę jako "coś" co nie jest w w/w wykazie.
      4. możesz zmienic procedurę i napisac, że faktycznie rama nie ma jeszcze atestu (przegadaj to z swoją agencją celną lub radcą prawnym, bo to = przyznanie na papierze i zatrzymanie paczki! w czarnym scenario przy nadgorliwym celniku) z racji WYSTĄPIENIA o atest w kraju. Czyli próbki handlowe nie do sprzedaży z przeznaczeniem certyfikacji. Na jeden raz powinno wystarczyc...a następne przez Niemcy.

powodzenia.

ps. jakim HS codem to robisz?

*forum.gazeta.pl/forum/w,17007,158294941,158294941,Jest_super_jest_super_wiec_o_co_ci_chodzi.html
      • robertwaw001 Re: mądry Polak PO szkodzie 27.07.15, 18:15
        Opłaty celno-podatkowe juz dokonane. Czytałem dyrektywe i nie znalazłem tych produktów z czym mam problem. Firma Tarot to potęga światowa więc wątpie by celowo tego nie dopilnowali.
        Rama jest w częściach, nie jest to gotowy produkt. Poza tym wiem że "akcesoria" nie podlegają oznakowaniu CE, a rama to nic innego jak akcesoria do fotografi lotniczej (głównym narzędziem jest aparat)
      • byly-kadi Nie umialbym juz zyc w tym kraju 27.07.15, 18:43
        Zamawialem wielokrotnie rzeczy z zagranicy i nigdy nawet nie slyszalem o zadncej odprawie celnej. Place za produkt, produkt przychodzi i do widzenia.
        Odprawy, Formy, SAD-y, squady ......Matko Boska ratuj.
        Przpraaszam zwchodzenie miedzy wodke a zakaske BTW. Ale dlaczego zycie musi byc takie trudne ?
        • robertwaw001 Re: Nie umialbym juz zyc w tym kraju 27.07.15, 18:47
          Nic mi nie mów nawet... Państwo z ułomnym systemem, rządzącymi debilami i wiecznie pod wiatr w biznesie.
          Jutro jeśli mi nie przejdzie to naprawdę się wkur... Kilka elementów z włókna węglowego a procedura jak przy imporcie broni
        • robertwaw001 Re: Nie umialbym juz zyc w tym kraju 27.07.15, 18:50
          poza tym to rama jest w Polskich sklepach więc WTF?
        • robertwaw001 Re: Nie umialbym juz zyc w tym kraju 27.07.15, 18:57
          nie ma już obowiązku umieszczania symbolu CE na opakowaniach. Rama składa się z ok 40 elementów więc jak tu umieścić CE?
          Tego typu towar nie jest (z tego co wyczytałem) w grupie towarów posiadających obowiązkowe CE.
          Trzeba będzie walczyć, ale licze że celnik będzie leniwy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka