Dodaj do ulubionych

Kajam się...

26.10.15, 11:00
Od bardzo dawna już nie piszę na forum. Natomiast chciałem teraz publicznie powiedzieć: nie miałem racji.

Jakiś czas temu (dwa lata? nie pamiętam) powiedziałem, że PiS ma zbyt duży elektorat negatywny, i nawet jeżeli "lemingi" będą miały dość PO, pojawi się wtedy natychmiastowo jakaś nowa partia, takie odświeżone PO, które natychmiast zostanie napompowane przez tzw. mainstream i lemingi z ulgą rzucą mu się w objęcia. Nawet sądziłem, że po wyborach będę mógł wejść tutaj i powiedzieć "a nie mówiłem", patrząc na rosnące słupki Nowoczesnej.

A jednak pompowanie Nowoczesnej okazało się za małe, a rozczarowanie poprzednimi ośmioma latami okazało się tak duże, że akcja PO-bis się nie powiodła.
I to pomimo tego, że 70% wyborców PO głosowało na PO tylko dlatego, że nie lubiła PiSu...'

Tak więc wszyscy ci, którzy wtedy w dyskusji mieli inne zdanie niż ja - Panowie, mieliście rację.
Obserwuj wątek
    • byly-kadi Lewactwo I prawactwo . Of topic trooszke 26.10.15, 16:02

Media pokazuja zwyciezki PiS jak rigt- wing, co nie jest chyba prada. Moze ideowo to I konserwatywna prawica, natomiast ekonomicznie wydaje mi sie ze raczej nie ?

Podobnie z ta lewica czyli lewactwem, kojarzonym z PO. Lewactwo umyslowo- ideowe ale czy gospodarcze to nie jestem przekonany. Momirowoju gospodarczego ostatnich lat, tego widzialnego golym okiem, szary czle chyba jednak nadal bierze w dupe, w koncu za ostatnigo PO wyjechalo z Polski jajwiecej obywateli. CO lewactowo PO wskie tlumaczy jako… zadowolenie Polakow z sytuacji, znajdujace wyraz w tym ze Polacy mniej dbaja o to kto rzadzi Polska, czyli sobie na luzaku glosuja powiedzmy na taki PiS.
      Moze by PiS naywac po prostu kamlotami I PO-wiakow progresowcami, ktory to terminem uwielbia sie nazywac swiatowa spedalala lewica, budujaca swa sile nasmiewaniem sie z konserwatywnych “debili”?

• szczurek.polny Jest jak mówisz (prawie) 26.10.15, 23:09
        Z PiSem rzeczywiście jest tak, że w sprawach obyczajowych są dość konserwatywni - choć i u nich znajdzie się wiele osób, które prywatnie mają, powiedzmy, dość liberalne podejście do życia - natomiast w sprawach gospodarczych dla was Amerykanów mogą się wydawać dość lewicowi. Natomiast tu w Europie, która cała jest ideologicznie przesunięta w lewo względem Ameryki, PiS pod tym względem to taka partia głównego nurtu, wrażliwe społecznie centrum. Raczej program oficjalnie głoszony na rynek wewnętrzny przez Platformę mógłby uchodzić w krajach starej Europy za "dziwny" i "radykalny", ale nikt się tym przecież nie przejmował.

Sama zaś Platforma w rzeczywistości nie jest ani partią prawicową, ani lewicową - to zwykła bandyterka. Partia władzy i konfitur.
    • przycinek.usa Re: Kajam się... 27.10.15, 03:42
      O. Coraz bardziej mnie zaskakujesz. To bardzo dobrze umiec zmienic zdanie, a przyznac sie do tego przed wszystkimi to nie byle jaka sprawa. Mysle, ze po takim dictum bedziemy wiecej uwagi poswiecac argumentacji i z pewnoscia chetniej bedziemy wymieniac poglady.
    • glupi_jasio niezle ;) 27.10.15, 17:47
      Watek pamietam, ale za nic nie przypomne sobie, co w nim pisalem.

Tak wiec przypuszczam, ze w tym watku zakamuflowales (swiadomie lub podswiadomie) wskazowki, jak to zmienic...

Co by wskazywalo, ze przymawiasz sie o gratulacje wink Wstydz sie!
      • leny20-4-7 to i ja się przymówię 27.10.15, 19:17
        bodajże w 2010 r. zapowiedziałem dla PIS "długi marsz". taki red. Lis i jego pogrobowcy jeszcze rok temu w swoim tygodniku pisali o obecnych wygranych wieszcząc ich "schyłek". także taka sytuacja.

dziś postawiłbym stosunkowo odważną prognozę, ale wstrzymam się jeszcze z miesiąc.
        no pozdro!
        • glupi_jasio Re: to i ja się przymówię 28.10.15, 08:35
          leny20-4-7 napisał:

> bodajże w 2010 r. zapowiedziałem dla PIS "długi marsz". taki red. Lis i jego po
          > grobowcy jeszcze rok temu w swoim tygodniku pisali o obecnych wygranych
          > wieszcząc ich "schyłek". także taka sytuacja.
          >
          > dziś postawiłbym stosunkowo odważną prognozę, ale wstrzymam się jeszcze z miesiąc. no pozdro!

He, he, he. Jakies wybory podobno byly, tak? wink

I podobno wygrala je jakas partia zamknieta w ghettcie alias rezerwacie, otoczona kordonem sanitarnym 5 ugrupowan, z zerowa zdolnoscia koalicyjna? I co oni teraz zrobia?

O Fortuno! Masz Ty poczucie humoru i talent do suspensu...
          • dorota_333 Suspens będzie polegał na czym innym 28.10.15, 10:05
            > I podobno wygrala je jakas partia zamknieta w ghettcie alias rezerwacie, otoczo
            > na kordonem sanitarnym 5 ugrupowan, z zerowa zdolnoscia koalicyjna? I co oni te
            > raz zrobia?
            >
            > O Fortuno! Masz Ty poczucie humoru i talent do suspensu...

Do końca tej historii jeszcze dużo czasu upłynie.
            Partia z umysłowego getta wygrała - tak spektakularnie - dzięki kombinacji kilku czynników (naturalne zmęczenie 8-letnimi rządami PO, kryzys imigracyjny, bunt młodych).
            Wygrała również dlatego, że naobiecywała elektoratowi ogromne transfery pieniężne, a lud (jak na lud przystało) to kupił.

Teraz jednak - skoro słowo się rzekło - kobyłka przyjdzie do płotu ze wzrokiem pytającym. I to będzie właściwy suspens.

O kobyłce będzie odrębny wątek, a jakże.
            • leny20-4-7 If I were you 28.10.15, 11:35
              to bym omijał jakikolwiek wątek po-wyborczy szerokim łukiem, bo ANI JEDNA z twych wieloletnich przepowiedni nie okazała się prawdziwa! Ty masz zaś czelnosc nadal się wymądrzac!!! Szok w chińskim trampku.

Także taka sytuacja, że ja NIE jestem zainteresowany jakąkolwiek twoją analizą, daruj sobie zatem i...pisz gdzie indziej(jak już musisz). w swoim wątku.

ps. aż muszę sprawdzic w historii, w wolnym czasie, czy nie obiecałeś czegoś zrobic gdyby PiS jednak nie przestał istnieć, wygrał wybory, rozbił szklany sufit i ...RZĄDZIĆ miał.
              • dorota_333 Na szczęście nie jesteś 28.10.15, 12:08
                Tutaj "prognoza" jest banalna i każdy to zauważył. Ja tylko Jasiowi przypomniałam, że coś się dopiero zaczyna i na tryumfalizm jest za wcześnie smile

PiS poczynił w kampanii tak gigantyczne obietnice, że sam sobie wyznaczył niemożliwy do przeskoczenia próg.
                Teraz poobserwujemy jak się z nich rakiem wycofuje (mam nadzieję, nie chcę demolki finansów państwa) lub je - twardo idąc w zaparte - wypełnia.

> ps. aż muszę sprawdzic w historii, w wolnym czasie, czy nie obiecałeś czegoś
                Ułatwię Ci - miałam się kierować na Zaleszczyki smile Ale się rozmyśliłam.
                • leny20-4-7 chociaż nie! WYKRAKAŁAŚ 28.10.15, 12:49
                  Przeczytawszy to co napisałeś, zobaczywszy ten w sumie rzadko spotykany dystans, tak sobie pomyślałem, że jest jedna twoja prognoza, która się spełniła! Tyle lat krakałaś, że nawet jak PiS wygra, to nie będzie miał z kim rządzic, i bęc...PiS rządzi samodzielniesmile

Masz taki a nie inny track record. Ciągnie się za tobą taka sobie opinia. Wykorzystaj nadarzająca się okazję i jako Dorota 333 udaj się...demonstracyjnie!...do tych Zaleszczyk. Dorzuc na do widzenia, że słowo droższe od pieniędzy, i że w przeciwieństwie do tych czy owych słów nie rzucasz na wiatr. Po czym następnego dnia powróc jako Dorota 4 i zacznij w pewnym sensie od nowa. Pewne osoby mijaj, z innymi szukaj tematu do dyskusji. Jak nie chodzi o PiS, to ty przecież masz coś do powiedzenia. Zrobisz, co będziesz chciała. Ja z Dorotą z 3 nie bardzo mam chęc dyskutowac. Także taka sytuacja.
                  • dorota_333 Nie patrzeć wam na ręce? niedoczekanie 28.10.15, 13:16
                    Na tym ból polega, co? Jest po zwycięstwie, a obietnice nie do spełnienia. I inne zadania do wykonania: przeoranie sądów, prokuratury, służb.
                    Dlatego tylko o PiS mam nie mieć nic do powiedzenia? Niedoczekanie, Leny.

Doznacie na sobie, czym jest ta wolność medialna, którą tak sprawnie (tu ukłon) i brutalnie potrafiliście wykorzystać w kampanii. Także taka sytuacja.

A gadać ze mną nie musisz, jak nie chcesz (choć szkoda).
          • leny20-4-7 Re: to i ja się przymówię 28.10.15, 11:40
            hehehe Jasiu, ładnie streściłeś większość psełdo-analiz!

ale ja już patrzę dalej niż na jutro/tydzień, czy nawet do końca tego roku. Sytuacja PiSu jest trudna (chociaż po tym co dokonał w ostatnim roku, to impossible is nothing!!!) i kto wie, co będzie za 4 lata. Ale ja już jakieś dla siebie scenariusze piszę, w większym gronie jeszcze się wstrzymam. Tak smęcę jako nadwiślański kasander 2 klasysmile

na dziś gratulacje i pozdrowienia!

• lord_of_tenstoned zmiany, zmiany, zmiany 27.10.15, 19:37
      Osoby głosujące na PO "bo nie lubią PiSu" lub głosujące na PiS "bo nie lubią PO" to niestety
      ta zawirusowana wciąż większość społeczeństwa, która na kłamstwa i przekręty polityków reaguje opróżnieniem pamięci.
      (Niezawirusowanych można poznać po tym, że nie wybierają ponownie czegoś, co już raz
      kiedyś nie zadziałało.)

Ale te 11 % byłych wyborców PO, którzy przedwczoraj zagłosowali na PiS prawdopodobnie
      nie zmieniło aż tak radykalnie swoich poglądów. Chyba po prostu chcieli żeby z powyborczych
      statystyk wyszedł jak największy "fak" dla Platformy smile

http://s9.postimg.org/tlyfatkj3/2011_PO_2015.png

• fidziaczek Zawirusowani 28.10.15, 09:29
        są Ci co popierają jakąkolwiek partię, nie idee, rozwiązania, a partię.
        Jeśli popierasz partię to znaczy że wyłaczyłeś rozum a myśli za Ciebie wódz tej partii.
        Jeśli jesteś w zgodzie ze swoim sumieniem i światopoglądem to niemożliwe byś popierał wszystkie działania jakiejś partii, po prostu czasem musisz mieć inne zdanie.
        Popierać partię mogą tacy s.... jak Dorn który przez lata jedzie po PO, po czym wchodzi do PO i bez mrugnięcia okiem jedzie po PIS. Tacy jak on mogą popierać partię.
        Przy okazji Ci co przyjmują takiego Dorna też pokazują jacy są.
        Luzie przyzwoici, potrafiący samodzielnie myśleć żadnej partii nie będą popierać a co najwyżej niektóre je pomysły i czasem pomysły innych partii.
        • lord_of_tenstoned Re: Zawirusowani 28.10.15, 18:23
          Osoby popierające BEZKRYTYCZNIE jakaś ideę lub religię to też wirus mózgu.
          (Nawet jeszcze wyższa forma wirusa imho).

Ale z punktu widzenia reszty obywateli to już lepiej, żeby PO-PiS'owcy mieli wirusa ideologicznego niż partyjnego wink

Bo popieranie w ciemno jakiejś partii może jeszcze czasami być wynikiem prywatnej kalkulacji ekonomicznej, niepodpartej żadną ideologią. (Dotyczy to osób robiących interesy na styku publiczno-prywatnym.) ale dla ogromnej większości Polaków popierających PiS lub PO nic z tego finansowo nie wynika. Znaczy... nic pozytywnego. Tylko, że oni tego nie pamiętają (reset pamięci co wybory)

Ehhh... Poland... kraj zakręconych ludzi.
        • zimna-wodka Re: Zawirusowani 28.10.15, 21:50
          fidziaczek napisał:

> są Ci co popierają jakąkolwiek partię, nie idee, rozwiązania, a partię.
          > Jeśli popierasz partię to znaczy że wyłaczyłeś rozum a myśli za Ciebie wódz tej
          > partii.

Święte słowa. Choć teraz może trochę niepoprawne politycznie (vide - "prezes ma zawsze rację")
      • pepe49 Re: zmiany, zmiany, zmiany 30.10.15, 11:38
        Oprócz osób podjudzonych przez polityków (jak określał definicję demokracji p. Michalkiewicz - judzenie wyborców przez wybieranych), oprócz zainteresowanych osobiście wynikiem (utrata czy zyskanie stanowiska), oprócz osób ulegających modom i zwyczajom są osoby w rodzaju p. Winstona Churchilla, który pisał, że zmieniał partje dlatego, bo ich programy się zmieniały, a jego poglądy nie.

*

Unia Europejska musi być zakończona.
        Wcześniej Polska powinna z tego wystąpić.
    • seloso Re: Kajam się... 30.10.15, 12:11
      maskuj.pl/nielubiepis Szokujące szczegóły i wytyczne akcji 500 zł na dziecko. Miał dostać każdy dostanie tylko PIS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka