pepe49
03.11.15, 17:58
Dziennikarz GW dla Niemców donosi na polski rząd.
"Bezkompromisowość i zaciekła walka o polskie interesy. To będzie charakterystyczną cechą nowej polskiej polityki zagranicznej."*
*(W tłumaczeniu p. Sławomira Sieradzkiego.)
Nic nowego.
Ale temu się udało.
Poskarżył się, że nowy polski rząd będzie twardo bronił polskich interesów.
Fantastyczne!
Najpierw znalazłem tu:
wpolityce.pl/media/270332-czerska-straszy-w-halloween-straszy-polska-pis-w-niemieckich-mediach-a-przy-okazji-wystawia-laurke-cel-pis-bezkompromisowosc-i-zaciekla-walka-o-polskie-interesy
Potem potwierdziłem sobie tu:
www.deutschlandfunk.de/polen-nach-der-parlamentswahl-kaczynskis-polen-wird-vor.720.de.html?dram:article_id=335526
Rzeczywiście:
"Kompromisslosigkeit und heftige Kämpfe um polnische Interessen - das werden die Merkmale der neuen polnischen Außenpolitik sein."
Dla dla niemieckich odbiorców Deutschlandfunka pewnie miała to być zła wiadomość.
Ja jestem czymś takim zachwycony.
(Rząd niemiecki też powinien być. Rząd polski, który zdobywa sobie poparcie wyborców obroną polskich interesów, jest rządem stabilnym. Warto z nim współpracować. Nie upadnie nagle, układy z nim zawarte będą miały walor stałości. Ale, gdy przyzwyczaiło się do posiadania lokajów w Warszawie... zmiany przyzwyczajeń są trudne.)
*
Teraz pomyślmy: jak wrogo trzeba być nastawionym do Polski, żeby napisać wiadomość, że nowy polski rząd będzie twardo walczył o polskie interesy, umieszczając ją w złym kontekście?
*
Z ludźmi wojującymi z Polską, mieszkającymi w Polsce, mamy problem. Duży problem. Czy będą potrafili nabrać dystansu do swoich przekonań?
Jak sprawić, żeby przestali uszkadzać Polskę?
Pomysły?
*
Coś jeszcze na temat dziennikarzy z Polski atakujących (przyszły) polski rząd:
sdp.pl/felietony/11972,wybory-wybory-i-co-dalej-komentarz-elzbiety-krolikowskiej-avis,1446541927
Generalnie: jeżeli idzie o relacje z Polski, to lewicowi ekstremiści z Polski opanowali dostęp do zachodnich medjów.
*
Na koniec coś optymistycznego.
Frankfurter Allgemeine Zeitung donosi z Turcji:
"Ten rząd rozprawił się z koncernami, których media mają inne zdanie niż rząd"
"Władze zmuszały gazety do umieszczania na stronach tytułowych „w bezwstydny i poniżający sposób” treści będących rządową propagandą."
Za:
wpolityce.pl/swiat/270431-niemiecka-prasa-krytykuje-wyniki-wyborow-erdogan-zrobil-z-turcji-paranoiczny-kraj
Naprawdę pocieszająca informacja. Czyli coś jednak można zrobić.
W sytuacji, gdy kilkadziesiąt procent Polaków jest odciętych od informacji o tym, co się dzieje i musi budować swój obraz świata na podstawie medjów niemieckich (lokalne, Onet, dziennik "Polska" (sic!)) lub postkomunistycznych (TVN, "Gazeta Wyborcza"),
gdy dla ludzi biednych, starszych, którzy nie mają internetu, źródłem informacji jest telewizja i tanie bulwarówki (z których tylko "Super Express" jest polski i nie postkomunistyczny);
w takiej sytuacji trzeba jakiś kanał informacji do tych ludzi znaleźć.
Pomysł na dawanie bezpłatnych informacyjnych ogłoszeń rządowych na pierwsze strony lub na pierwsze minuty dzienników tv jest, myślę, ... wart rozważenia.
Inne pomysły?
Nawet zupełnie nowe. Poproszę.
*
Unia Europejska musi być zakończona.
Wcześniej Polska powinna z tego wystąpić.