Dodaj do ulubionych

OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16.

09.11.16, 06:55
Szkoda ze nikt nie oglada albo nie pisze tu teraz, gdy dzieje sie historia.
Ja piajny, samotnie tu pisze jakby sam do siebie smile

MEDIA OSZUKALY NAS PONOWNIE.PO POLSCE, PO EUROPEI, PO BRXICIE, A TRAZ ZRIBILY NAD W ZBOJA PO RAZ KOLEJNY.
ALE CWANY LUD PO RAZ KOLEJNY SIE NIE DAL. Falszowi, zaklamaniu, progresywnym spod teczowj flagi i tym zonatym z wlasna koza albo psem rasowym.
Jedna prawde co podaja- wybory wygraly w kluczowych stanach ...gospodynie domowe, ale te z wyksztalceniem wyzszym ( college or university)

Wyglada na to, ze mamy wszystko: Prezydenta, Senat, Kongres. People have spoken.
CBS wlasnie zpodal, ze Trum wygral tam, gdzie w badaniach CBS nigdy nie prowadzil z Clinton , co ponownei pokazuje , jakim chamskimi, parszywymi lgarzami sa ci pozac sie Panie, progresywni.
Przestancie juz, chamy demokrayczne, wyzywac nas od idiotow, niewyedukowanych debili etc, bo niczym sobie na to nie zasluzylismy. Poslzismy glosowac i tyle, zwyciezajac, nie nazywamy Murzynow czrnuchami, Meksykow wetbackami ani progresywnych parszywymi, swinskimi lgarzami. A moze powinnismy.
Osobiscie to ja mam troche chora satysfakce, ogladam to CBS- trzesa sie im autentycznie glosy, placza sie jak dzieci wyrwane do tablicy. Lgali przez ostatnie 540 dni, parszywie, brzydko prosto nam w oczy.
Co za parszywstwo sad
Pewnie jutro zwolnie sie z roboty na nieregularne bicie serca albo co, jest tam taki gnojek, co mi przylazic
l do cubicle za kazdym razem jak polls podawaly ze ta malpa prowadzi, boje sie ze trzepne go w ryja jutro, ze zlamanego nosa siknie krew na buty a mnie wywala z roboty na rok przed emerytura....
BTW- nie pomogl Obama, Bon Jovi, tlusta miss Agrentyny, setki milionow dolarow na kampanie. W kanal wszystko poszlo, na darmo.
Obserwuj wątek
    • przycinek.usa Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 09.11.16, 08:38
      take it easy. ja tez sie ciesze. znam paru debili, glosujacych na wiedzme. W koncu te niebieskie kolory w NY nie wziely sie przez przypadek. Na szczescie jednak debili bylo mniej, choc wyraznie ich nie brakuje.

Teraz kluczowe pytanie, ktore wlasnie zadala moja zona - mianowicie czy wiedzma nie prysnie za granice. Bo to, ze Comey leci, to juz nie ma watpliwosci. Zaczyna sie piekna awantura. Mam nadzieje, ze nasz kandydat stanie na wysokosci zadania i zacznie sie rozliczanie = POLOWANIE NA CZAROWNICE. smile

• arthec_s Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 09.11.16, 10:08
        Pierwsza mowa bardzo koncyliacyjna. Slychac bylo zaskoczenie (rozczarowanie) zgromadzonych sprawgnionych krwi...

Kampania to jedno, faktycze sprawowanie wladzy dzien po dniu po drugie. Moim zdaniem to bedzie calkiem normalny i przewidywalny prezydent. Chociaz media stana na glowie by malowac go karykaturalny sposob.

• arthec_s Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 09.11.16, 10:14
        www.youtube.com/watch?v=XIX0ZDqDljA
    • cojestdoktorku Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 09.11.16, 10:29
      paradoksalnie wygląda ze w USA wygrali.... socjaliści

"75 proc. zapytanych amerykańskich wyborców, którzy już oddali głos we wtorkowych wyborach prezydenckich, chce na czele państwa przywódcy, który "odzyska kraj będący w rękach bogatych i wpływowych" elit"

forsal.pl/artykuly/991183,sondaz-75-proc-amerykanow-chce-lidera-ktory-odzyska-kraj-z-rak-bogatych.html

a złośliwi mówią ze wygrały amerykańskie wąsate janusze
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114944,20950598,ameryka-wybrala-wyborcy-clinton-placza-trumpa-triumfuja,,1.html#MegaMT

które sądząc po gestykulacji chcą dokopać wpływowym i bogatym
    • dorota_333 Jaka rewolucja? 09.11.16, 10:45
      Miałam wczoraj taką dyskusję, że straciłam głos (teraz mam spuchnięte gardło) smile Na przykładzie Wielkiej Rewolucji Francuskiej dowodziłam, że to, co mamy w Stanach, to rewolucja ludowa. Nie spodziewałam się jednak tak dużej wygranej Trumpa.

Teraz pytanie, jaka będzie ta rewolucja w praktyce władzy Trumpa.

PS. Przycinek coś mówił o rozliczeniach. Mam nadzieję, że za kilka lat najdalej w Polsce rozliczymy tą bandę, która teraz nam państwo demoluje. Tą hałastrę Misiewiczów a przede wszystkim dwóch: łajdaka i szaleńca u władzy (o d..ie nawet nie wspominam).

PS2. Clinton nawet nie wyszła do swojego sztabu. Nie podziękowała ludziom, którzy przez wiele miesięcy pracowali dla niej, czasem za darmo. Shame on her.

• poszi Trump wygrał minimalnie 09.11.16, 12:14
        > Nie spodziewałam się jednak tak dużej wygranej Trumpa.

Trump wygrał minimalnie, w zasadzie dzięki ordynacji, bo (choć jeszcze tego nie wiemy na pewno) najprawdopodobniej dostał mniej głosów ogółem. Gdyby co setny wyborca Trumpa zagłosował na Clinton, to ją mielibyśmy w Białym Domu. A że zwycięzca może być jeden i medalu za 2 miejsce się nie dostaje, to już jest inna sprawa.
      • zwolennik_twardej_reki 2 korekty 09.11.16, 14:35
        dorota_333 napisała:

mamy w St
        > anach, to rewolucja ludowa.

Nie, to my mamy, nie wy.

> PS. Przycinek coś mówił o rozliczeniach. Mam nadzieję, że za kilka lat najdalej
        > w Polsce rozliczymy tą bandę, która teraz nam państwo demoluje. Tą hałastrę Mi
        > siewiczów a przede wszystkim dwóch: łajdaka i szaleńca u władzy (o d..ie nawet
        > nie wspominam).

Nie rozliczycie nikogo. Nigdy. Nie rozliczyliscie UB, SB, nie rozliczyliscie bydlakow z zadnej wersjii komuszych partii. Znakomita wieszkosc dozyla spokojnej starosci na sutych emeryturach i umarla naturalna smiercia, chcichajac sie z was ,Polakow, w kulak .
        Nie rozliczyliscie bydlaka, co mi grozil smiercia na przesluchaniach, mojej matce wywalniem z pracy. A siostrze ze studiow. Mieszka w Poznaniu, ma cztery kamienice i kancelarie prawna.
        Ja go tez nie rozlicze bo zabije scierwo a pojde siedziec jak za czlowieka. Zreszta, Polska pomalu staje mi sie juz zupelnie obojetna a to czesc tego procesu.
        PiS tez nie rozliczycie , mnie macie do tego ani sily, ani jaj, ani ludzi ktorzy by to mogli zrvbic .Jestescie mialkimi tchorzami, niedobrym narodem ktory dba tylko o wlasna miche i nic wiecej.
        • dorota_333 Re: 2 korekty 09.11.16, 15:26
          Spałeś dzisiaj w ogóle, Kadi? Nie wiem, czy to będzie dobre dla Polski, co się właśnie stało, ale gratuluję. Jak widać, Clinton była absolutnie nie do przyjęcia dla bardzo wielu. Choć może Poszi dobrze zgadł i przewaga Trumpa w zdobytych głosach była niewielka lub nawet żadna (uroki ordynacji).

Ale jak czytam lewicowych ekonomistów, to się przejęli:
          www.nytimes.com/interactive/projects/cp/opinion/election-night-2016/paul-krugman-the-economic-fallout

• zwolennik_twardej_reki Re: 2 korekty 09.11.16, 15:37
            dorota_333 napisała:
            Spalem dwi godziny, adrenalina ......
            Nigdy nie mialem watpliwoci jak niektorzy.
            Zdaje sie, ze kryminalistka wygrala jednak popular votes.
            To NY i California, mnostwo ludzi, mnmostwo electoral votes. I tak za malo.
            Ten system nie jest dobry, powinny bc glosy elektorskie ale proporcjonalnie a nie winner takes it all.
    • zwolennik_twardej_reki Clinton ucienie za granice ? 09.11.16, 10:49
      Chodza sluchy ze Comey juz zwial.
      Pewnie lepsze, nie wiezenie.
    • zwolennik_twardej_reki Dzikujemy za zainteresowanie 09.11.16, 22:55
      Ale moze juz zajmijcie sie wlasnymi sprawami?
      Nie tylko problemow wam nie ubylo, ale pewnie przybedzie teraz ?
      A tu pierwsze strony gazet pelne USA i Trumpa, sami spece, dziesiatki roznych autorow, odpuscilem juz nawet wrzucanie uwag, bo sypia sie nie tylko wulgarne obelgi ale i jakies przesmiewstwo najgorszego soru- wystarczy napisac ze "glosowalem" i pada 30 postow pomyj, jaies Jackowo, Greenpint etc. kpiny jakbym pisal z bieszczadzkiej wsi do takiego tluka.
      Przy okazji, jak tak bedzie sie wasza polska mlodziez odnosic do innych, starszych, obcych ludzi, to zawsze was na swiecie beda uwazali za BYDLO najgorszego sortu. Pracujcie nad mlodzieza, jak sie w realu taki tak zachowa to w ryja go tak, zeby mu leb odskoczyl na plecy inaczej zapomni po 15 minutach od udzielonej lekcjo zapomni co uslyszal a i geby szkoda strzepic. inaczej nie ma metody, przeciez ustnie nie wytlumaczysz takiej wiji.
      Widac to na ulicach zreszta, wszedzie gdzie nie pojdziesz, strasznie schamieliscie Rodacy w ciagu ostatnich 10 lat. I zbrzydliscie rowniez : )
      • dorota_333 Re: Dzikujemy za zainteresowanie 10.11.16, 12:54
        Jak już się wyśpisz, to wyluzuj. Przecież wygraliście, prawda? To skąd ta wściekłość? Internet to śmietnik (pewnie nie tylko w Polsce), więc chodzi się na wybrane strony, a nie szlaja po onetach, gdzie można kosę pod żebro zarobić smile

A co do ostatniego zdania (po co ja z Tobą rozmawiam w ogóle) - chyba niewielu ludzi jest dziś ładniejszych niż 10 lat temu (choć to niewykluczone). Istotniejsze, żeby żyć lepiej i być mądrzejszym (choć troszkę). Fokusuj się na to raczej.
    • zwolennik_twardej_reki Polska popelnia dzis ogromny blad 10.11.16, 14:54

Rozmwaialem z Rosjaninem, z pracy. W Moskiwie po wyborze Trumpa byla spontaniczna feta. Gratulacje dla elekta I radosc.
      Media pozytywnie podeszly do wyboru Trumpa.
      Ameryka blyskawicznie zrozumiala ze ma takiego I nie innego prezydenta I trzeba z nim bedzie “zyc”. Gielda w gore, dolar w gore, zloto w miejscu.
      Polacy zareagowali wrednie , media dalej kpia I leja zolc. Trump tego nie rzecz jasna czyta ale jego ludzie w koncu dostrzega co wy tam wyprawiacie.
      Jak dojdzie do jakich zawirowac, napieca etc. to jak myslicie bedzie reagowal elect ?
      No I oczywiscie daje mu wasza paskudna postawa odskocznie do wycofania sie z obietnicy zniesienia wiz. To mzoe ne ma znaczenia…wam I tak zniesienie tych wiz pono nie jest do ncizego potrzebne. Ale kurutazka choby nakazywala by sie opamietac.
      Ale co tam ja, wy wszystko w Polsce wiecie lepiej a dla nas, Polonosow macie zawsze to samo. Wyziska, obelgi I pogarde ( chociaz to nie dotyczy tego forum bot u jest fair deal na ogol).
      Kadi.
      • klip-klap realizm 10.11.16, 15:44
        Przeciez USA nie dba o Polske. To nie jakis zarzut czy zal tylko realizm. USA ma wazniejsze problemy niz zajmowanie sie jednym z kundelkow Niemiec.

Wiec nie sadze by prezydent Trump sie przejal czyms czego nawet nie zauwazy.

Wizy - ich zniesienie nie jest w ogole w interesie polskich politykow i to jest glowny powod dla ktorego istnieja.
        • zwolennik_twardej_reki Re: realizm 10.11.16, 15:50
          klip-klap napisał:

> Przeciez USA nie dba o Polske. To nie jakis zarzut czy zal tylko realizm. USA m
          > a wazniejsze problemy niz zajmowanie sie jednym z kundelkow Niemiec.

Nie dba, fakt. Ale jak wam zaczna leciec bomby na glowy, czy jak sie to tam teraz robi- rakiety(?) to znowu zacnziecie skuczec, ze Polska samotna, zdradzona, etc.
          Wiec moze warto zrekoncyderowac ( dobrze spolszczam?)

> Wizy - ich zniesienie nie jest w ogole w interesie polskich politykow i to jest
          > glowny powod dla ktorego istnieja.

Dlaczego ?
          • klip-klap Re: realizm 10.11.16, 15:59
            > Nie dba, fakt. Ale jak wam zaczna leciec bomby na glowy, czy jak sie to tam ter
            > az robi- rakiety(?) to znowu zacnziecie skuczec, ze Polska samotna, zdradzona,
            > etc.

E tam, ale co niby polscy wladcy powiedzieli o zwyciestwie Trumpa, ze sie tak przejmujesz? Wieksze bzdury slyszalem z ust politykow szkockich. To sa dopiero kretyni, trzecia liga w UK.

> > Wizy - ich zniesienie nie jest w ogole w interesie polskich politykow i t
            > o jest
            > > glowny powod dla ktorego istnieja.
            >
            > Dlaczego ?

Bo kto bedzie na nich pracowac jak w Polsce zostanie 10 mln ludzi?
            Przesadzam, ale w przypadku UE to polscy politycy mieli jakas tam motywacje (unijne stolki i kasa) zeby otworzyc rynki pracy. A w przypadku USA to co zyskuja? Ze im niewolnicy uciekna?

• zwolennik_twardej_reki Re: realizm 10.11.16, 16:12
              Popatrz na okladke Wyborczej, poczytaj red. Zawadzkiego…. To raczej nie waaadza robi smrod to publika bardziej. Szary Polak + media.

Nawet jesli przesadzasz, to kolejny dowod na niezrozumienie calego systemu. Polacy nie dostana dosteopu do rynku pracy,nikt nie bedzie tu pracowal. chyba ze chca za 6 dolcow na godzine kosic trawniki w 40 st. upale od 6 rano do 21.00 . Mieszkac w piwnicy by odlozyc 200 dolarow na miesiac, ryzykujac do tego wiezeiniem I deportacja? Tak zle to nie jest chyba nawet w bylym Koszalilainskiem ?
              Zniesone wizy to: 90 dni pobyt uw USA pod warunkiem, ze sie wczesniej nie przekroczylo terminu pobytu ( I to nawet 30 lat temu….), a potem wypad. Kasa na taki np. Nowy Jork to lekko liczac, 300-500 dolcow na dzien. Tylko turystyka i nic wiecej, no moze zakupy ew.

Wklaejam na dole art. Nt Polonii. Takiego steku idiotyzmow nie widzialem chyba nigdy, nigdzie. Poacy w ogole nie macja pojecia o polskim wychodzstwie w USA.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/donald-trump-zniesienie-wiz-polacy-w-usa-sila,0,0,2186752.html
              • klip-klap Re: realizm 10.11.16, 16:24
                > Popatrz na okladke Wyborczej, poczytaj red. Zawadzkiego…. To raczej nie waaad
                > za robi smrod to publika bardziej. Szary Polak + media.

To tym bardziej nie ma znaczenia dla politykow.

> Nawet jesli przesadzasz, to kolejny dowod na niezrozumienie calego systemu.

Mozliwe, nigdy sie nie interesowalem emigracja do US. Jesli jest tak jak piszesz to tym bardziej nie rozumiem szopki wokol wiz.
            • dorota_333 Realistyczne podejście do emigracji (z obu stron) 10.11.16, 16:25
              > A w przypadku USA to co zyskuja? Ze im niewolnicy uciekna?

W naszym interesie (tzn. polskim) też nie leży duża emigracja do USA, bo częściowo emigrują ludzie wykształceni. Bardzo bym nie chciała, żeby umożliwiono emigrację np. lekarzom.

Patrz, co się stało w Niemczech: zamknęli swój rynek pracy dla Polaków na najdłuższy możliwy okres, a teraz skomlą o specjalistów: inżynierów, informatyków, lekarzy, pielęgniarki. Skomlą o każdego człowieka z kwalifikacjami, bo o maszynistów kolejowych np. też.

Przy polskim poziomie kształcenia mamy zasób, którego nie powinniśmy się pozbywać: dobrze wykształconą (na tle Europy) siłę roboczą. To będzie w najbliższych dekadach kluczowy zasób.

Niemcy to zrozumieli, Amerykanie też zrozumieją. Za późno, bo są głupcami.
              • zwolennik_twardej_reki Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 10.11.16, 16:38
                dorota_333 napisała:

> Niemcy to zrozumieli, Amerykanie też zrozumieją. Za późno, bo są głupcami.

Niestety, to Ty nie rozumiesz.
                Pierwsze primo to VW P nie ma NIC wspolnego z emigracja, praca itd. Zupelnie inny temat.
                Fachowcy maja czly czas otwarta droge do imigracji do USA (H1B)I z niej korzystaja, lekarz po nostryfikacji dyplomu dostaje od razu zielona karte . Daltego imigruja to z Indii, bo nie musza sie uczyc angielskiego I Amerykanowm latwo ich zrozumiec. Przy tym szybciej nostryfikuja swe dyplomy.
                Nikt tu was nie bedzie wiec prefoerowa, bo sie dlugo uczycie jezyka I stakacie dlugie lata z ciezkim akcentem.
                A moze za duzo sie naczytalas jednak polskich mediow “bez filtra”. To te wszyskie “Polacy znow…” “Polacy najlepsi”…” Tylko Polacy”, “Caly swiat patrzy …” I tak dalej. Iecej pokory, mniej megalowmaniii.
                Emigracji zPolski nie zatrzymasz, poki w Polsce beda mieszkac Polacy. Strasznie trudno sie z nimi pracuje I wspolmieszka. Kasa to nie wszystko. Kto raz posmakowal to zawsze w PL bedzie nieszczesliwy.
              • klip-klap Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 10.11.16, 17:14
                > W naszym interesie (tzn. polskim) też nie leży duża emigracja do USA, bo części
                > owo emigrują ludzie wykształceni. Bardzo bym nie chciała, żeby umożliwiono emig
                > rację np. lekarzom.

No ale chyba jest tak jak nizej pisze ztr, jak ktos fachowiec poszukiwany to droge do emigracji znajdzie. Z wizami czy bez. Ja myslalem, ze sprawa idzie o prace wlasnie, ale ztr wyjasnia, ze nie. A jesli nie to, te wizy maja tylko jakies takie finansowe znaczenie.

> Patrz, co się stało w Niemczech: zamknęli swój rynek pracy dla Polaków na najdł
                > uższy możliwy okres, a teraz skomlą o specjalistów: inżynierów, informatyków, l
                > ekarzy, pielęgniarki. Skomlą o każdego człowieka z kwalifikacjami, bo o maszyni
                > stów kolejowych np. też.

Jak rozumiem tzw. uchodzcy im w tym pomoga.
                Hahaha.

• dorota_333 Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 11.11.16, 10:04
                  > Jak rozumiem tzw. uchodzcy im w tym pomoga.
                  Z pewnością NIE pomogą. Ja piszę o tym, jak krótkowzroczni byli (i są) Niemcy blokując kiedyś przyjazd Polaków (i przyjmując teraz niepiśmiennych muzułmanów). Ta sama krótkowzrocznośc u Brytyjczyków: nie widzą dramatycznie narastającego problemu muzułmańskiego, a skupiają się na zwalczaniu pracujących w GB Polaków. Skrajnie głupie.

Jednak jeśli chodzi o emigrację, to jestem zdecydowanie za tym, żeby ją z Polski ograniczyć. Póki mamy jeszcze jakichś lekarzy w szpitalach.

Dlatego zresztą patrzę z radością na narastający problem muzułmański na Zachodzie. Każdy kolejny zamach witam z radością*: mniej Polaków tam wyjedzie. Kiedyś zresztą zaczną wracać. Dla Polski to rzecz kluczowa.

* radość jeszcze z innego powodu: im szybciej konflikt wyeskaluje, tym większe są szanse na przetrwanie naszej cywilizacji.
                  • klip-klap Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 11.11.16, 10:24
                    > Z pewnością NIE pomogą. Ja piszę o tym, jak krótkowzroczni byli (i są) Niemcy b
                    > lokując kiedyś przyjazd Polaków (i przyjmując teraz niepiśmiennych muzułmanów).

Zgadzam sie. Tyle, ze pewnie mieli jakies powody, ze woleli inne narodowosci. Byc moze bali sie powstania silniejszego lobby polskiego. Ich strata.

> Ta sama krótkowzrocznośc u Brytyjczyków: nie widzą dramatycznie narastającego
                    > problemu muzułmańskiego, a skupiają się na zwalczaniu pracujących w GB Polaków.
                    > Skrajnie głupie.

E tam, to sa jakies medialne bzdury. Mieszkam tu i nie czuje sie 'zwalczany'.

> Jednak jeśli chodzi o emigrację, to jestem zdecydowanie za tym, żeby ją z Polsk
                    > i ograniczyć. Póki mamy jeszcze jakichś lekarzy w szpitalach.

Niby jak i niby dlaczego? Ludzie nie isnieja dla Polski.
                    • dorota_333 Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 11.11.16, 10:54
                      > E tam, to sa jakies medialne bzdury. Mieszkam tu i nie czuje sie 'zwalczany'.
                      Że CO? Antypolskie incydenty i zabójstwo człowieka to są medialne bzdury? Naprawdę nic się nie zmieniło po Brexicie? Co było główną przyczyną Brexitu?

Co do emigracji z Polski - oczywiście my jej nie ograniczymy, póki zachodnia Europa przyciąga wyższym poziomem życia. Jednak powoli czynniki ekonomiczne ustąpią miejsca strachowi o własne życie. Jeszcze kilka zamachów islamskich, jeszcze kilka pobić i zabójstw Polaków, i emigracja będzie marginalna.

• klip-klap Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 11.11.16, 11:54
                        > Że CO? Antypolskie incydenty i zabójstwo człowieka to są medialne bzdury? Napra
                        > wdę nic się nie zmieniło po Brexicie? Co było główną przyczyną Brexitu?

Polecam wdech i wydech. Kilka razy.
                        Polakow zabijano i przed Brexitem, incydenty sa zawsze, pretekstem moze byc wszystko.

> kilka pobić i zabójstw Polaków, i emigracja będzie marginalna.

Skoro masz taki wypaczony obraz emigracji to moze i inni w Polsce w to uwierza. Widac karmia was takimi bzdurami.
                        • zwolennik_twardej_reki Wiekszosc tak ma. Wiec ostroznie tu 11.11.16, 14:29
                          klip-klap napisał:

> Skoro masz taki wypaczony obraz emigracji to moze i inni w Polsce w to uwierza.
                          > Widac karmia was takimi bzdurami.

Niedawno przeczytalem, chyba to bylo TVN czy cus takiego ze USA nie znoszac Polakom wiz do USA "odcina nam ( tzn. Polakom) dostep do amerykanskiego ryku pracy".
                          Od tego momentu gdy podejmuje temat, jestem ostrozny po Polacy po prostu m kompletnie nie czuja tego tematu. Wiec i idei emigracji/ imigracji i zwiazanych z tym problemow i regulacji- rowniez nie rozumieja. trzeba jak z dizeckiem po prostu. Albo neadertlaczykiem.
                        • dorota_333 Re: Realistyczne podejście do emigracji (z obu st 12.11.16, 09:48
                          Mam rodzinę w Anglii i we Francji. Rodzina brytyjska to są emigranci z Polski.
                    • zwolennik_twardej_reki Zobaczymy po Brexicie 11.11.16, 12:37
                      Jak bedzie z muziumanami. I ich imigracja do UK.
                      Jakbyscie nie rzumieli dlaczego glosowano "za" .?
                      A co do imigracji ( dokods tam) Polakow to mam swoja opinie ale sie zastanowie w pociagu, czy ja wypowiedziec : )
      • oka_blysk Polska popelnia dzis ogromny blad 10.11.16, 23:14
        A nawet popełnia go od dłuższego czasu.

Od kilku miesięcy nie mamy w USA ani polskiego ambasadora*, ani attache ds. obrony.
        Pewnie jak ktoś zajmuje się profesjonalnie dyplomacją, to znalazłby dla siebie teraz dużo pracy do zrobienia. Widocznie ktoś w Polsce uznał, że wybory w USA i nowy prezydent z nową ekipą nie jest czymś najistotniejszym. Dziwne to mimo wszystko, bo o samych wyborach i że będzie nowa ekipa w Białym Domu było wiadomo dużo wcześniej i można było się do tego przygotować zawczasu.

Wszelkie podziękowania w tej sprawie możemy kierować do ministra Waszczykowskiego i ministra Macierewicza (wielkie hasła na ustach, a jak przychodzi ogarnąć prostą sprawę, to kiepsko wychodzi).

----------------------------
        * ale żeby być uczciwiej, to muszę napisać, że ambasador jest tam, tylko chyba jeszcze oficjalnie nie objął stanowiska.
    • zwolennik_twardej_reki Podsumowanie- Dlaczego Trump ? 10.11.16, 23:42
      A raczej dlaczego nie CLinton?
      Warto przeczytac.....
      nypost.com/2016/11/10/trump-win-a-necessary-tonic-against-the-arrogant-liberal-establishment/
      • dorota_333 Re: Podsumowanie- Dlaczego Trump ? 11.11.16, 10:05
        Tak, to rewolucja ludowa.
        • zwolennik_twardej_reki Rewolucja 11.11.16, 12:39
          dorota_333 napisała:

> Tak, to rewolucja ludowa.

Rewolucja ludowa przeciwko tym, co to poswiecili swe zycie wlace dla dobra ludu. Czyli lewactwu wszelkije masci.
          • dorota_333 Re: Rewolucja 12.11.16, 09:52
            Tak, bo "elity" są teraz i na Zachodzie lewicowe. Najlepiej to widać we Francji - po wygranej Trumpa prasa po prostu oszalała.
            • zwolennik_twardej_reki Re: Rewolucja 12.11.16, 15:47
              dorota_333 napisała:

> Tak, bo "elity" są teraz i na Zachodzie lewicowe. Najlepiej to widać we Francji
              > - po wygranej Trumpa prasa po prostu oszalała.

Elity sa na zchdzie JESZCZE lewicowe? Tak chyba mialo byc ?
    • zwolennik_twardej_reki To wieksze niz wybor Trumpa ? 11.11.16, 04:09
      Pamietacie partie Republikanska miesiac temu ?
      GOP w rozszypce , trzeba rozwiazac, reformowac, odnowic, odswiezyc.
      Buahahaha. Miesiac pozniej calkowita, absolutna niemalze wladza w USA.
      Przeydent, Kongres, Senat, NY state - dmoekraci zrujnowani kompletnie.
      A burmistrz- idiota NYC prawie placze przed TV. Solidaryzuje sie z demonstrantami. Teraz kolej na niego.
      No swiat na glowie : )
    • cojestdoktorku Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 11.11.16, 16:41
      własciwie to Trump wygrał bo demokraci uwalili Sandersa.
      ludzie głosowali przeciwko systemowi i zagłosowaliby za Sandersem przeciwko Trumpowi który w walce z nim reprezentowałby sytstem tak jak w walce Clinton - Trump reprezentowała go clintonowa
      • zwolennik_twardej_reki Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 11.11.16, 16:50
        cojestdoktorku napisał:

Nie jest to wykluczone, ale raczej mialby problem bez glosow z Rust Belt. A nie mysle, by oni go poparli tak jak Trumpa.
    • dorota_333 W nowym, ale może nie całkowicie 12.11.16, 09:56
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,20967647,pierwszy-wywiad-trumpa-po-wygranej-zmienil-zdanie-ws-najwazniejszej.html#BoxNewsImg

To zresztą jest temat na odrębny wątek: jak Donald Trump wywiąże się ze swoich obietnic wyborczych. I co na to jego zwolennicy, że się NIE wywiąże smile
      • zwolennik_twardej_reki Polacy nie rozumieja 12.11.16, 15:45

Wiekszosci tego co sie dziej dzis w USA, tego, ze nie ma znaczenia co trump mowi dzis a co mowil wczoraj.
        Zaprzysiezenie jest w styczniu 2017 I wtedy sie zacznie.
        Widzei tu trzy przyczynki do toego, macie lewackie media ktore was tak ksztaltuja swym przekazem, rozumiecie I intepretujecie czesc rzeczy poprawnie, ale piszecie co innego, co z kolei wynika z wrodzonej polskiej , malpiej zlosliwosci, albo rzeczywiscie narod dzis ( bo chyba glowwnie mlodzi pizza te idiotyzmy na forach?) zglupial do imentu I naprawde nie rozumie nic.
        Trump powiedzial ,ze byc moze utrzyma dwa aspekty Obamacare…polisa rodzicow bedzie dla dzieci do 26 roku zycia ( popieram, ale zrobmy 18 a nie 26?) I polisy nie bedzie mozna odmowic ludziom juz chorym ( popieram takze)
        Na pocieszenie powiem, ze tu tez wielu ludzi nic nie rozumie, a powinni. Taki burmistrz NYC, wyraznie wystraszony, pieprzy trzy po trzy przed kamerami, w efekcie rzad federalny I Trump sie wk…I I zostawi miasto wlasnemu losowi. Nadmienie tu, ze w przypadku np. mej firmy, 80% kasy pochodzi akurat od rzady federalnego.
        Wiec bedzie syf. Mnie to nie dotknie osobiscie ale miasto ucierpi jak jasna cholera, przez uparte jak mul lewactwo.
        OK, teraz Polska. Macie od nas dostac 1000 zolnierzy do baz w Polsce. Radzilbym wziac sie do liczenia pieniazkow, to bedzie kosztowac rocznie jakies 70 mln dolarow, przygotujcie sie na to, to was bezposrednio dotyczy.
        • dorota_333 Re: Polacy nie rozumieja 12.11.16, 16:44
          Ano, mogę mówić za siebie, nie w liczbie mnogiej. Próbuję zrozumieć, co się stało, i na razie wychodzi mi, że to (ostatnia być może) próba przywrócenia Ameryki sprzed globalizacji. "Ameryki białych mężczyzn".

Nie byłoby w tym nic złego (dawne czasy się idealizuje, ale naiwne dążenie do ideału można zrozumieć). Tyle, że twarzą tych zmian stał się kompletny ignorant i psychopata. To powinno skłaniać do ostrożności.

> nie ma znaczenia co trump mowi dzis a co mowil wczoraj
          On obiecał pewne zmiany i konkretną linię polityki. Naprawdę nie ma znaczenia, czy będzie chciał i czy będzie mógł się z obietnic wywiązać? Czy to znaczy, że masa ludzi głosowała na zasadzie "byle nie Clinton, obojętne kto w zamian"?
          • zwolennik_twardej_reki Re: Polacy nie rozumieja 12.11.16, 17:30
            Znaczenia nie ma to w tym sensie ,ze nie jest wiazace w jakich powiedzmy, prano- legalny sposob, czy jak by to nazwac?
            Obietnicze wyborcze, kielbaska etc. Ale podejrzewam ze w tej sytuacji wybory wielkiego mial nie bedzie, bo presja bedzie za…ista na niego.
            Nie uwazam, ze bialych mezczyzn. Bardziej moze oryginalnych, amerykanskich tradycji imigracyjnych, to znaczy imigranta, ktory przyjezdza tu by pracowac, a nie zyc za podatki tego, co pracuje? To upiornie wk…ia jak odprowadzam co roku rownowartosc luksusowego samochodu, a w nos smieje mi sie jakis krotki Latynos, ktory dopiero co tu przyjechhal a za darmoche birzee mieszkanie, zarcie, opieke zdrowotna , szkole dla dzieci etc. Aha, jeszcze dostaje “zwrot” podatku, ktorego nigdy nei zaplacil. Podac Ci link ? Chcesz poczytac w szczegolach, jak to wyglada? Nawet stalego pobytu nie musisz miec do tego.
            A z drugiej strony to ,moze I lepiej z tym samochodem, haha……dobrego auta I tak bym nie kupil, bo w miescie lewactwa drogi sa tak gowniane, ze szkoda by bylo. Kasa w koncu idzie na niezaradnych bidniutkich a nie na infrastructure.
    • zwolennik_twardej_reki Uwaga w kwestii niemadrych prostestow 13.11.16, 02:10
      Bylem dzis na smakowitym cheesburgerze w tym samym barze, do ktorego wszedlem lata temu kiedys, by sie ogrzac podczas protesow przeciwko wojnie Busha z Irakiem. To byl marzec i gwizdzilo tego dnia strasznie. Jadlem tego samego, smakowitego cheesburgera.....ciagle sa w menu. Polecam.
      Dzis szedlem z 42 w gore Fifth Avenue, zapomnialem calkiem o tych protestach i wpadlem w pochod. Nielegalny nawiasem mowiac, bo bez zezwolenia miasta, ale to nie o to chodzi.
      Ze smutkiem skojarzylem, jaka jest ogromna roznica miedzy tamtym a tym protestem.
      Tamten protest byl przeciwko aktowi. Z ktorym i ja sie nie zgadzalem, nawet Trump nie popieral tamtej wojny i decyzji malego Busha by rozpoczac wojne. Ale , na wojne kraj zabral wybrany legalnie prezydent USA. I to przeciwko temu protestowalismy.
      A dzis? Odbyly sie wybory, nie byly ustawione jak wiadomo, nikt nie kwestionuje wyniku . Demokratycznemu aktowi stalo sie zadosc, mamy prezydenta- elekta. I mamy tez protesty. Przecie czemu ? Ano, nie przeciwko aktowi dokonanemu przez Elekta przeciez, bo Trump nie ma jeszcze zadnej mocy prawnej by cokolwiek zrobic, oglosisc ,podpisac, wydac albo zarzadzic. Nie mozna wiec i przeci temu protestowac, prawda?
      Wiec jest to protest przeciwko wyborom, legalnej metodzie wybierania prezydenta w USA, obowiazujacej od dziesiatek lat. Malo tego, Electoral College moze w sumie wcale nie musi nawet Trumpa wbrac prezydentem. Moze dac kopa w dulcze demokracji i wybrac Clinton. Albo kogos zupelnie w ogole innego, bo wybor Clinton oznaczlaby oczyiwscie automaycznie krew na ulicach. Duzo krwi.
      W pochodzie szli ludzie mlodzi , wiekszosc mlode kobiety. Ponoc statystyki pokazuja, ze mlodzi tradycyjnie zawiedli i w tych wyborach...nie poszli, nie zarejestrowali sie ( .....kropkuje tu sam siebie bo klne pod nosem jak pijany szewc.....) . Nie chialo im sie, nie przerejestrowali sie z poprzedniego miejsca pobytu, nie pojechali do domkow by tam glosowac. Jak w UK,jak w Polsce, dali doopy a teraz maja pretensje do wszystkich i wyja i krzycza, i wymachuja.
      Skanduja btw te same, nudne hasla, naprawde , jak katarynki. "Nie moj prezydent", "Wszyscy rownii", "wszyscy razem".
      Gdzie byli, kiedy mogli dac wyraz swej woli przy urnie? Trump oczywiscie przegral w NY, ale nie druzgocacao jak republikanie w poprzednich wyborach i ile sie nie myle. Trudno znalezc stats- poprzednio , jak wygrywali "swoi" czyli demsi, to rozijano wszystko nawet na dzielnice, teraz nikt sie w to nie bawi .No, ale zbaczam z tematu.
      Sednem rzeczy jest, ze te protesty sa po prostu niemadre, zywie nadzieje, ze sie szybko zakoncza i 19 grudnia prawu i tradycji stanie sie zadosc. Zanim ktos dostanie za mocno po nosie albo dojdzie do jakichs drastyczniejszych aktow.
    • cojestdoktorku Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 14.11.16, 14:37
      zawadzki to chyba Twój ulubieniec
      napisał że w nowym świecie wszystko będzie po staremu
      wyborcza.pl/7,75968,20972702,trump-okazal-sie-blagierem-zakwestionowal-wiekszosc-swoich.html#BoxGWImg
      • zwolennik_twardej_reki Re: OBUDZILISCIE SIE W NOWYM SWIECIE. 11/9/16. 14.11.16, 14:56
        A dziwisz sie : )
        On sobie nie zdaje nawet sprawy ze Trump na dzis nie jest jeszcze ani prezydentem ani nawet nie zostal wybrany na stanowisko przez Electoral College. ( 19 grudnia)
        Lgodiz sytuacje I ja to rzoumiem, ludzie przeciwko czemus tam protestuja, przykre to niezrozumienie procesow demokratycznych wsrod mlodych ludzi.
        Byloby dozu gorzej gdyby doszlo do rozlewu krwi. Milosnic wolnosci, ludu i demokracji lapia za kamienie jak cos nie po ich mysli idzie.
        Z Trumpa na razie taki prezydent jak z Zawadzkiego dziennikarz.
    • zwolennik_twardej_reki Burmistrz NYC pod plot 14.11.16, 16:21
      Oznacza to tylko jedno: Miasto stanie sie azylem dla wszystkich ktorych gdzie indziej wladze wezma za doope.
      Zlodzieje, mordercy, alimenciarze, szmuglerzy broni i narkotykow bez papierow na pobyt sciagna do NYC. Nie wspominajac juz o "zwyklych" nielegalnych.
      NEW YORK CITY (INTELLIHUB) — The city’s Mayor Bill de Blasio told the press on Thursday Thursday that he may have to destroy records kept by the city which contain limited personal information on nearly 500,000 illegal immigrants residing within the city.The 2015 IDNYC program, aimed at documenting illegal residents, provides illegal aliens with a means to maneuver within the city and function as a typical American citizen as part of a vast scheme concocted by billionaire tycoon and Black Lives Matter promoter George Soros, which ultimately makes NYC a ‘sanctuary city.’“We’re not going to tear families apart. So we will do everything we know how to do to resist that,” de Blasio said, promoting illegal immigration.moresitfu.comTaking a Closer Look at the Stories Ignored by the Mainstream Media
      Speak on It!
    • zwolennik_twardej_reki Trump & inflacja. Bedzie jechane ? 15.11.16, 15:02
      "Now, Trump's White House and a GOP-controlled Congress promise to pave the way for a big, fiscal stimulus package, taking the load off the Fed's shoulders. Trump has promised to spend big on the nation's infrastructure and cut taxes for everyone. "

money.cnn.com/2016/11/14/news/economy/trump-yellen-federal-reserve-wish/index.html
    • zwolennik_twardej_reki Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 01:19
      Nie ma się z czego cieszyć. Republikanie to dziś kompletnie inna partia niż ta, którą pamiętamy sprzed lat, w ogóle niewrażliwa na Polskę i Europę

Donald Trump niczego nie zawdzięcza Partii Republikańskiej. Nominację zdobył, bo na władze partii nacisnęły partyjne doły. Niechętnie mu ją przyznały. Zwycięstwo zawdzięcza samemu sobie, żadna z wielkich postaci partii nie wsparła go w kampanii.

Rodzina Bushów ostentacyjnie się odcięła nie tylko z powodu, w jaki Trump traktował ubiegającego się o nominację Jeba Busha. Mitt Romney, były republikański kandydat na prezydenta, krytykował kandydata, mówiąc wprost, że jego kandydatura legitymizuje rasizm. Legendarny John McCain zapowiedział, że ani on, ani jego żona nigdy nie oddadzą głosu na człowieka, który poniża kobiety. Paul Ryan, przywódca republikańskiej większości w Izbie Reprezentantów, jedna z najważniejszych osób w partii, ostentacyjnie nie udzielał się w kampanii. Uzależniony od Twittera Trump publicznie go za to zganił.

Dziś sytuacja oczywiście się zmieniła, Republikanie wzięli wszystko, co było do wzięcia, a nawet jeszcze więcej, bo prezydent elekt będzie nominował sędziego na wakujące od miesięcy stanowisko w sądzie najwyższym. Republikanie triumfują, ale to nie znaczy, że Donald Trump zapomni o upokorzeniach, których doświadczał od własnej partii w kampanii wyborczej. Tak, niczego jej nie zawdzięcza, potrzebuje jej o tyle, o ile potrzebuje Kongresu do przeprowadzania swoich planów. Stąd nominacja Reince’a Priebusa, lojalnego wobec niego szefa krajowego komitetu Partii Republikańskiej, na przyszłego szefa sztabu Białego Domu. Plany prezydenta elekta są dziś wielką niewiadomą, na razie wygląda na oszołomionego zwycięstwem.

Dlatego dziwi, z jakim entuzjazmem część środowisk w Polsce cieszy się z wygranej Trumpa. Cieszą się z wygranej republikańskiego kandydata, bo pokutuje w nich przekonanie, że tylko republikańscy prezydenci byli wrażliwi na sprawy polskie i tylko na nich można było liczyć. Mit niezłomnego Ronalda Reagana, twardego wobec Rosji i wspierającego Polaków w czasach stanu wojennego, jest już tylko mitem. Zapomniano, że to Bill Clinton wprowadzał Polskę do NATO, że to Obama zgadzał się na natowskie wojska na granicy z Rosją (realizacja tego stoi dziś pod znakiem zapytania).

Nie ma się z czego cieszyć. Republikanie to dziś kompletnie inna partia niż ta, którą pamiętamy sprzed lat, w ogóle niewrażliwa na Polskę i Europę, skłonna raczej sięgać do tradycji izolacjonizmu Ameryki.

A ci w Partii Republikańskiej, którzy rozumieją świat i jego złożoność, ci, za którymi tak tęskni polska prawica, będą dziś spychani na margines. To nie jest już partia Busha seniora i Ronalda Reagana, ale partia Newta Gingricha (potencjalny kandydat na sekretarza stanu), który o Estonii mówi jako o przedmieściu Petersburga. Co myśli o Polsce, można się tylko domyślać.

Wybór Trumpa, dokonany przez białych, średnio i słabo wykształconych mężczyzn, uruchomił siły, które Polakom wcale nie muszą się podobać. Dzień po wyborach amerykańskie stacje telewizyjne pokazywały nagrane komórką wydarzenia w kilku szkołach. Uczniowie krzyczeli na szkolnych korytarzach do swoich kolegów: „White power!” (biała siła) i „Built the wall” (buduj ten mur). Przerażający obrazek, symbolicznie pokazujący, w którym kierunku zmierza Ameryka.

I z taką Ameryką trzeba się będzie dziś zmierzyć. To nie jest Ameryka przyjazna dla obcych i dla różnorodności. Polakom w Stanach wcale nie będzie się żyło lepiej. Oni też są obcy. Program wizowy zostanie zmieniony, wizy zniesione? Co za naiwność. Raczej zostanie zaostrzony. Polska prawica, która wierzy szczerze w życzliwość Republikanów, bo czuje z nimi duchową łączność, może się srodze rozczarować. Tak jak samym Trumpem, który chwali się „ładnym listem” od prezydenta Putina.
      • kurt76 Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 11:59
        Mozliwosci sa dwie: albo przytoczona przeze mnie w temacie "Donald Trump, a deep state", czyli w skrocie mowiac wojna (militarna, gospodarcza?) globalna i odbudowa na zgliszczach, ale juz w systemie globalno-autorytarnym.
        Albo, jest to faktycznie trybun ludowy, ktory chce odbudowac "american deram". Wiec co musi zrobic? Dac dobrze platna prace wszystkim Amerykanom. Watek ten jest bardzo szeroki, wiec tylko zasygnalizuje, ze prosta "ucieczka do izolacjonizmu" i autarkicznej gospodarki jest juz nie mozliwy. Nie w epoce szalonej wydajnosci. Potrzebna bedzie polityka koncesji i licencji, skoncentrowana przedewszystkim u was, ale bedzie potrzebnych rowniez pare centrow dystrybucyjno-produkcyjnych obslugujacych poszczegolne strefy.
        Generalnie "swiat to juz za malo", ktos sie bedzie bogacil kosztem drugiego, zwyciezca wezmie (prawie) wszystko z paroma wasalami.
      • dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 12:28
        To raczej krytyczne wobec Trumpa, dziwię się, ze właśnie Ty to linkujesz.
        Utożsamiasz się z tym opisem: "białych, średnio i słabo wykształconych mężczyzn" ?

A tak na marginesie - co z zarządzaniem fortuną Trumpa (ma to dalej robić trójka jego dzieci) i jednoczesnym dostępem jego dzieci do tajemnic państwowych? Przecież to jawny konflikt interesów.

Ameryka przyjmie standardy rosyjskie? To o to wam chodziło?

PS. Jak się cytuje, to źródło trzeba podać.
        • zwolennik_twardej_reki Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 12:53
          dorota_333 napisała:

> To raczej krytyczne wobec Trumpa, dziwię się, ze właśnie Ty to linkujesz.
          > Utożsamiasz się z tym opisem: "białych, średnio i słabo wykształconych mężczyzn
          > " ?

Nie trzeba sie identyfikowac zeby glosowac. Napisalem, ze artykul jest dobry , a nie idealny zreszta. Te mantre powtarzaly media szczujac na trumpa przez wyborami. Ja u was, ze na PiS zaglosuje tylko wiejski debil.

> A tak na marginesie - co z zarządzaniem fortuną Trumpa (ma to dalej robić trójk
          > a jego dzieci) i jednoczesnym dostępem jego dzieci do tajemnic państwowych? Prz
          > ecież to jawny konflikt interesów.
          Zobaczymy. Ja nie mam nic przecowko zarzadzaniu firma przez rodzine. Jak sie komu nie podoba to niech mu robi impeachment smile

>
          > Ameryka przyjmie standardy rosyjskie? To o to wam chodziło?

O normalne standardy nam chodzilo. Ameryka obsuwaa sie w idiotyzm a teraz sie obudzila.
          Btw, to Putin z Rosji zrobil potege...m in reformujac podatki. A co, nie ?
          Art. trafnie podsumowuje podejscie Polski i Polakow do trumpa i daje smutna refleksje nt. tegoz
          >
          > PS. Jak się cytuje, to źródło trzeba podać.
          • dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 13:00
            > Ja nie mam nic przecowko zarzadzaniu firma przez rodzine. Jak sie komu nie podoba

Zarządzanie majątkiem przez rodzinę, która jednocześnie ma mieć dostęp do tajemnic państwowych. Czy to jest do przyjęcia w kraju takim jak Ameryka? Przecież to standard bananowy.

Wygląda na to, że Trump wygrał wybory wyłącznie po to, żeby powiększyć maksymalnie swój własny majątek. pierwszy taki przypadek w historii USA. A ta nędza, która na niego głosowała dostanie w zamian jakieś jasełka typu polowanie na imigrantów.
            • zwolennik_twardej_reki Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 14:29
              dorota_333 napisała:

> > Ja nie mam nic przecowko zarzadzaniu firma przez rodzine. Jak sie komu ni
              > e podoba

To kwestia nazwy i fantazji. Chalsea Clinton w domu siedziala jak matka byla Secretary of State?
              > Zarządzanie majątkiem przez rodzinę, która jednocześnie ma mieć dostęp do tajem
              > nic państwowych. Czy to jest do przyjęcia w kraju takim jak Ameryka? Przecież t
              > o standard bananowy.

Krotko miwiac Trump nie powinien sie brac za start w wyborach bo jego rodzina nie byla na zasilku . To jest standard lewicowy.

> Wygląda na to, że Trump wygrał wybory wyłącznie po to, żeby powiększyć maksymal
              > nie swój własny majątek. pierwszy taki przypadek w historii USA. A ta nędza, kt
              > óra na niego głosowała dostanie w zamian jakieś jasełka typu polowanie na imigr
              > antów.
              A po co? Po co 70 letniemu facetowi kolejny miliard dolarow? Albo 10 ?
              • dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 14:56
                Naprawdę nie widzisz niczego złego w tym, że jego dzieci będą zarządzać rodzinnym majątkiem - i jednocześnie on występuje o dostęp do informacji tajnych dla nich? Żadnego konfliktu interesów?

> Po co 70 letniemu facetowi kolejny miliard dolarow? Albo 10 ?
                Ja nie wiem. Zapytaj Sorosa smile

Kadi, nie ma się co czarować - już widać, że gościu wyślizgał swój elektorat. Wasz gniew jest słuszny, ale tylko on się na nim pożywi. Jesteście głupkami.

• zwolennik_twardej_reki Mury 16.11.16, 15:39
                  dorota_333 napisała:

> Kadi, nie ma się co czarować - już widać, że gościu wyślizgał swój elektorat. W
                  > asz gniew jest słuszny, ale tylko on się na nim pożywi. Jesteście głupkami.
                  Nie, to wy jestescie glupkami. Tylko ci co w USA mieszkaja ( Polacy) maja pojecie o sytuacji , zdaja sobie sprawe z tego ze technicznie Trump nie musi wcale zostac prezydentem. Wiec ja zacznie wywijac holubce, plus te kretynskie protest na ulicach to Electoral College wybierze innego prezydenta bo teoretycznie ma taka wladze.
                  Liczyc sie bedzie dopiero to co on zrobi po aprzysiezeniu. I tylko to.
                  Ale wy nas nie sluchacie, bo latwiej I przyjemniej jest powiedziec spadaj na azbest, do jackowa, albo na Greenpoint. Bo wy wszystko zawsze wiecie lepeij. Dopiero jak siew am bomby zaczna znowu sypac na glowy to podniesiecie wrzask, ze was zostawili wszyscy, opuscili I teraz samotnie musicie bohatersko walczyc.
                  BTW- Trumpa ponoc oskarza sie tez o antysemityzm : )
                  next.gazeta.pl/next/7,151003,20981984,ta-firma-buduje-mury-po-zwyciestwie-trumpa-jej-akcje-na-gieldzie.html#BoxBizImg
                • zwolennik_twardej_reki Bialy biedny nieuk to niekoniecznie Trumpista 16.11.16, 19:11

www.nytimes.com/interactive/2016/11/08/us/politics/election-exit-polls.html?_r=0
                  Te statystyki wcale nie sa tak przytlaczajace jakby sie moglo wydawac. Oczywiscie bialy niewyksztakcony miezczyzna czesciej glosowal na Trump niz Clinton ale to ne sa roznice na tyle duze, by tu stereotypowac.
                  Znamienne, ze Obama wygral glosami bialych. Oczywiscie czarni I Latyno glosowali na obame, ale bez glosow pi…tych w glowe, bialych wyksztalciuchow zostalby daleko w lesie.
                  • dorota_333 Re: Bialy biedny nieuk to niekoniecznie Trumpist 17.11.16, 10:12
                    Tak, ciekawe zestawienie. Widać dużą chęć zmian.
      • dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 16.11.16, 12:54
        Też trafne, rozmowa z Anne Applebaum:
        kulturaliberalna.pl/2016/11/15/anne-applebaum-polska-trump-usa/
        • przycinek.usa Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 06:11
          calkowita manipulacja. jestem zdumiony ze wierzysz tej babie, tzn. trzeba byc naprawde cynicznym, zeby te babe cytowac
          • dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 10:42
            Nie widzę w tym, co ona mówi, niczego cynicznego. Raczej diagnozę, która mnie przekonuje.

Widzisz, Przycinku, staram się zrozumieć wyborców Trumpa. Widzę w nich coś w rodzaju rewolucji ludowej przeciw elitom - i wcale tego nie potępiam. Myślę, że ten "gniew ludu" miał swoje podstawy i nie ma co dyskutować z masą rozgniewanych ludzi, raczej starać się pojąć, co ich rozgniewało. A pomysł obrony cywilizacji białego człowieka rozumiem i popieram.

Tylko, że na "trybuna ludowego" wybraliście człowieka, który jest zupełnie przypadkowy - on tylko wykorzystał gniew innych. Nie ma ze zwykłymi ludźmi nic wspólnego, zmanipulował ich prymitywnymi hasłami i wykorzystał do swojej kariery.

Zobaczysz coś absolutnie żenującego: będzie to pierwszy w historii prezydent USA, który w trakcie sprawowania urzędu będzie zajęty intensywnym bogaceniem się. Nic innego go nie interesuje.

Wybraliście sobie kompletnego ignoranta i psychopatę. Oczywiście, otoczy się jakimiś ludźmi, może nawet kompetentnymi. Problem w tym, czy zechce ich słuchać.

No i problem w tym, jak znajdzie się na stanowisku prezydenta, które jest ciężką pracą. W praktyce będzie tak, że rządzić będzie jego otoczenie, szare eminencje związane (a jakże) z Wall Street i Sorosem (wymienia się takich na giełdzie nazwisk). A Trump ze swoimi dziećmi będzie zajmował się swoimi biznesami. jak do tej pory.

Biedni, sfrustrowani ludzie zostaną (jak zwykle) wydymani. Wybrali źle - już na poziomie przedwyborów w partii republikańskiej, poniosą konsekwencje.
            • cojestdoktorku Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 14:25
              wybory miał wygrac Sanders
              wyborcy nie dostali Sandersa więc głosowali na tego kto im się mniej z elita kojarzy
              no więc padło na Trumpa

"75 proc. zapytanych amerykańskich wyborców, którzy już oddali głos we wtorkowych wyborach prezydenckich, chce na czele państwa przywódcy, który "odzyska kraj będący w rękach bogatych i wpływowych" elit"
              forsal.pl/artykuly/991183,sondaz-75-proc-amerykanow-chce-lidera-ktory-odzyska-kraj-z-rak-bogatych.html

• dorota_333 Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 16:20
                > głosowali na tego kto im się mniej z elita kojarzy
                Pokazali dzisiaj wnętrze tego penthausu, w którym mieszka Trump. Absolutnie nie kojarzy się z elitą smile Tandetny, badziewny przepych - coś prawie jak domy naszych bogatych Cyganów. Samo złoto, kryształy, lustra i jarmarczne malowidła.

Jeżeli tak mieszka przeciętny Jankes, to nie ma gustu, przykro to powiedzieć.
                • cojestdoktorku Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 19:37
                  to nie ma znaczenia ze trump jest bogaty
                  a raczej ma ale mniejsze
                  elity to rodzinne mafie powizane z aparatem państwowym
                  natemat.pl/121915,bush-i-clinton-zetra-sie-w-wyborach-prezydenckich-jak-dwie-rodziny-rzadza-usa-od-dwudziestu-lat

wielu rednecków nie będzie miało nic przeciwko jesli miasta razem z elitami spłoną
                  oni na prowincji mają swoją broń, swoje zapasy i swoje piwnice
                  przeczekają pożar
                  dla nich największe zło to politycy rządzący krajem , a trump choć bogaty to jednak nie pochodzi z polityki
            • zwolennik_twardej_reki To nieprawda 21.11.16, 14:41
              dorota_333 napisała:

> Tylko, że na "trybuna ludowego" wybraliście człowieka, który jest zupełnie przy
              > padkowy - on tylko wykorzystał gniew innych.

Przypadkowy? Dla kogo ???
              Dla mnie nie. Ale faktem jest, ja mialem gosci Polski tu w 2014 to pytalem, czy slyszeli o Trumpie . W kontekscie ze moga sobie “luknac” na Trump Tower albo zobacza to nzawisko na budynkach jadac rowerami wzdluz rzeki Polnoscnej ( teraz to sie nazywa Hudson River) i oni nie slyszeli nigdy tego nazwiska. A przyglupami nie san a pewn , raczej wrecz odwrotnie ( sklpey w calej Polsce plus Londyn, Kolonia, Frankfurt)
              Wiec dla nas tu w USA to nie jest zaden przypadkowy gosciu akurat.
              Ja Trumpa “znam,” od pierwszego dnia pobytu w NY, osoba I nazwisko przewija sie caly czas tutaj. Pracowalem w firmach kore robilu subkontrakty dla jegio firm etc.
              Trump zrobil I podarowal NYC pole golfowe- miasto odrzucilo oferte. Tzn. Pole jest, gaja, uzywaja I twierdza ze do doopy jest. Daj cos lewakowi.

PiS be with you.
              For another 1000 days.
              • dorota_333 Re: To nieprawda 21.11.16, 16:26
                Przypadkowy, jak na trybuna rewolucji ludowej - bo ma całkowicie w d... tzw. "lud". Trump słynie z tego, że robotnikom i poddostawcom nie płaci, agresywnie broni się w sądzie i po jednym z bankructw nie płaci podatków od 18 lat.

To jest archetyp brutalnego, cwanego geszefciarza, który oszuka każdego, kogo tylko może oszukać.

Jeśli ten człowiek ma wyrażać dążenia prostych ludzi, to najwyraźniej gniew ich jest tak duży, że jest im obojętne, jaki łajdak ich reprezentuje. Byle dowalić Clinton (co się przez przypadek rozkładu głosów elektorskich udało).
                Jednak rewolucji nie wróży to dobrze. Trump ją spienięży smile
                • zwolennik_twardej_reki Re: To nieprawda 21.11.16, 18:58
                  dorota_333 napisała:

> Przypadkowy, jak na trybuna rewolucji ludowej - bo ma całkowicie w d... tzw. "l
                  > ud". Trump słynie z tego, że robotnikom i poddostawcom nie płaci, agresywnie br
                  > oni się w sądzie i po jednym z bankructw nie płaci podatków od 18 lat.

Gdybys przstala przepisywac stereotypy serwowane przez notorycznie skretyniale polskie media narodowi notorycznych kretynow a siegnela do oryginalnych zrodel, to zapewne wyszlo by to Twym opiniom tylko na dobre.
                  • dorota_333 Re: To nieprawda 21.11.16, 20:03
                    Co jest nieprawdą z tego, co napisałam:
                    1. Nie płacił robotnikom
                    2. nie płacił poddostawcom
                    3. oszukał studentów prowadzonej przez niego uczelni
                    4. nie odprowadzał podatków przez 18 lat.

Co konkretnie tutaj jest nieprawdą?
                    • zwolennik_twardej_reki 1,2, 3& 4. 21.11.16, 21:20
                      dorota_333 napisała:

> Co jest nieprawdą z tego, co napisałam:
                      > 1. Nie płacił robotnikom
                      > 2. nie płacił poddostawcom
                      > 3. oszukał studentów prowadzonej przez niego uczelni
                      > 4. nie odprowadzał podatków przez 18 lat.
                      >
                      > Co konkretnie tutaj jest nieprawdą?
                      1& 2.
                      Aby odpowiedziec, musialby miec jakis link do tych bzdur, bo jest tego po polsku jest juz tyle, ze trudno ndazyc. Do tego jedne basnie zaprzeczaja drugim: Zatrudnial na czarno, nie placil robotnikom, nie placil podwykonawcom. Wiec komu nie placil? Jesli nie placil robotnikom, to dlaczego dalej pracowali? Jezeli zatrudnial podwykonawcow, ktorzy zatrudniali robotnikow ktorzy nie bylo oplacani, to kto komu w koncu nie placil? Nikt nikomu? Wiec jakim cudem Trump Tower stoi gdzie stoi?
                      Aha- jak robotnikow nielegalnie zatrudniali podwykonawcy, a Trump zatrudnial legalnie podwykonawcow, to Trump juz nikogo nielegalnie nie zatrudnial, bo nie mial obowiazku weryfikacji czy robotnik jest legalny, czy nie. Obowiazek takowy spade na podwykonawce, czyli tego kto bezposrednio zatrudnia robotnika( patrz: PLL LOT zatrudniajacy na smieciowkach swych pilotow).

3. Studenci czuja sie oszukani, bo nie zarobili milionow po ukonczeniu nieakredytowanego “uniwerku” Trumpa. Niektorzy nie zarobili, inni zarobili.
                      A tu mamy studentow wydzialow prawa ( bylo ich wiecej) renowmowanych, akredytowanych uniwersytetow amerykanskich, ktorzy po ich ukonczeniu pozdawali supertrudne Bar Exams a teraz ….sadza swoje uniwersytety.

www.nytimes.com/2016/03/07/business/dealbook/court-to-hear-suit-accusing-law-school-of-inflating-job-data.html?_r=0
                      O co sadza ?A o to, ze nie dostali stanowisk placacyh po minimum 150 000 rocznie, jak to obiecywaly im uniwersyteckie broszurki.

Prosze, cytat:”

“The nine had asked for $225 million in damages, on grounds that they had been misled by the school’s stated employment figures to believe they had rosier employment prospects than the job market actually offered.
                      Czyli jeden idiota sadzi srednio o 25 mln dolcow.
                      Co oznacza ze idiota ten musialby pracowac 166 lat przy zarobkach 150 000 rocznie by zarobic te 25 000 000. Correct ? Czy oni ochujeli w trakcie swego zycia jakos , urodzili sie pierdolnieci w glowe, czy pan bog ich opuscil gdzies tam na ich drodze zyciowej tak jak niektorych studentow Trump University ?

4. Nie placil podatkow, poniewaz mial wczesniejsze straty, ktore kwalifikowaly do odpisania tych strat od zyskow w latach nastepne lata. Ja nie placilem podatku w pelnej kwocie przez 3 lata poniweaz dostlalem w dooope na akcjach firm internetowych w latach 90. Rocznie moge odpisac 3000, wiec odpisywalem to przez 3 lata.
                      Prawdopodobnie bede siedzial w celi z trumpem kiedys, jak lewactwo w USA sie dorwie znow do koryta I zacznie posylac do wiezien ludzi ktorzy im sie wydadza winni wyimaginowaych przestepst.
                      To, ze czegos w Polsce nie rozumiecie, nie oznacza ze jest to przestepstwo albo rzecz niezgodna z rawem lub niemoralna.
                • fajnydamm Re: To nieprawda 21.11.16, 21:35
                  kiedys tacy jak D von T pierwsi szli do komór g...
                  ps. już nigdy nie bede miec zaufania do ludzi o imieniu Do...ld
                  • zwolennik_twardej_reki Dorota 22.11.16, 12:40
                    fajnydamm napisał:

> kiedys tacy jak D von T pierwsi szli do komór g...
                    > ps. już nigdy nie bede miec zaufania do ludzi o imieniu Do...ld

Dalej bronisz swych rodakow gdy ja napisze , ze jetescie narodem skonczonych idiotow czy pomalu zmieniasz zdanie ?
      • cojestdoktorku Re: Dobry, wywazony tekst 21.11.16, 14:18
        reagan wspierał polskę?
        sankcjami?
        to europa i usa teraz gorąco wspierają rosje sankcjami po aferze z krymem
    • zwolennik_twardej_reki Nie lewicuj, maly, nie lewicuj ! 16.11.16, 17:36
      Lewactwo robi wode z mozgow mlodym ludziom. Nialednie

www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/mlodziez-zwalniana-z-lekcji-na-protesty
      Oczywiscie to NY ale I to jest absolutnie nie do przyjecia. Nauczyciele, ktorzy zorganizowali hucpe, powinni zostac natychmiast zwolnieni z oracy.
    • zwolennik_twardej_reki Trump sie pyta ludu: 19.11.16, 02:24

Begin constructing the wall along the Southern border.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Repeal and replace ObamaCare.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Appoint a strong constitutionalist to the Supreme Court in the mold of the late Justice Antonin Scalia.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Sign into law the Senate’s existing bill to build the Keystone Pipeline.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Introduce an infrastructure package to modernize our country.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Unleash the Middle Class Tax Relief and Simplification Act, which will cut taxes for middle-class families and simplify the tax brackets in order to streamline the process.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Announce our official withdrawal from the TPP.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Renegotiate NAFTA into terms that protect the American worker.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Propose a constitutional amendment to impose terms limits on all members of Congress.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Lift the restrictions on the production of $50 trillion dollars worth of American energy, including shale, oil, natural gas, and clean coal.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Cancel billions of dollars in payments to U.N. climate change programs, and use that money to fix our own country.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Allow Americans to deduct childcare and eldercare from their taxes.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      End all federal funding to sanctuary cities that circumvent the law in order to provide protection to illegal immigrants.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Begin removing the more than two million criminal illegal immigrants.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Suspend immigration from regions compromised by terrorism and where vetting cannot safely occur.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Introduce plan to defeat ISIS.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Set the standard for an “America First” foreign policy that ends regime-change, nation-building, and instead focuses on a motto of peace through strength.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      End bans on offshore drilling in order to end our dependence on Middle East oil and make America energy independent.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Cut the government regulations that lead businesses to leave our country in the first place.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Enact a five-year ban on White House and congressional officials becoming lobbyists after they leave government service.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      End the defense sequester in order to rebuild our depleted military.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Pass the Restoring Community Safety Act in order to reduce crime, drugs, and violence in our cities, and provide funding for programs that train and assist local police.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      End Common Core and bring education supervision to local communities.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Pass school-choice measures that redirect education dollars to give parents the right to send their kids to the public, private, charter, magnet, religious, or home school of their choice.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Reform the Department of Veterans Affairs in order to provide proper treatment to America’s forgotten heroes.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Let veterans receive public VA treatment or attend the private doctor of their choice.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Direct the Secretary of the Treasury to label China a currency manipulator.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Pass the Clean Up Corruption in Washington Act in order to “drain the swamp” that has polluted our capital for decades.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion
      Cancel every unconstitutional executive action, memorandum, and order issued by Obama.
      Highly important
      Somewhat important
      Not important
      No opinion

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka