Dodaj do ulubionych

optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie

29.03.25, 22:21
To jest taka mysl, ktora wynika z dzialan ktora podejmuje administracja USA. Oni faktycznie doprowadza do pokoju na Ukrainie. Tylko nie w sposob, ktory widza. Wydaje mi sie, ze to bedzie bardzo prosta sprawa - najpierw zostana opublikowane dane o przeplywie finansowym do USA za luty, a najdalej kolejny raport za marzec, po czym spadnie kurs dolara, spadna oboty handlowe z USA, spadnie produkcja, spadnie popyt na rope, spadnie cena ropy i Ruscy zbankrutuja i bedzie koniec wojny.

Jaki z tego wynika wniosek? Ano tak, ze powinnismy sie spokojnie zgadzac ze wszystkim, co Trump mowi, zgadzac sie na cla - im wieksze cla on wprowadzi - tym szybciej to sie wszystko odbedzie. Analogicznie -jest jak najbardziej w kolektywnym interesie Europy sprzedaz obligacji USA, bo to powoduje presje dolarowe - zatem wplynie na spadek wzrostu gospodarczego w USA i obnizy popyt na rope. Europie i Polsce oplaca sie oslabienie dolara.

Poniewaz tylko cena ropy mozna zniszczyc Rosje i jej ambicje imperialne.

Zatem dobrze ze towarzysz Krasnov robi sobie cla i oplaty. Bardzo dobrze. To jest swietna wiadomosc dla Europy Srodkowej. Oby tak dalej.
Obserwuj wątek
    • kadillllak Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 00:35
      przycinek.usa napisał:

- najpierw zostana opublikowa
      > ne dane o przeplywie finansowym do USA za luty, a najdalej kolejny raport za ma
      > rzec, po czym spadnie kurs dolara, spadna oboty handlowe z USA, spadnie produkc
      > ja, spadnie popyt na rope, spadnie cena ropy i Ruscy zbankrutuja i bedzie konie
      > c wojny.

To,ze upakowales kase w PLN i domy w Polsce, nie znaczy ze spadnie kurs dolara. Nieruchomosci padly na morde i nigdy sie nie podniosa tam, w dalekiej Polsce. Zreszta, w USA ( NYC) tez padaja na morde, a powinno byc dokladnie odwrotnie. Na morde , padaja, 25% w najlepszych dzielnicach.
      • przycinek.usa Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 00:43
        Eeee. Wlasnie takie myslenie jest bledne. Zakladajac roboczo, ze zysk roczny na czysto po odliczeniu podatku i oplat wynosi 4.5% to takie mieszkanie sie zwraca po 16 latach. Ja mam czas i moi spadkobiercy tez maja czas. To sa dobre murowane i betonowe budynki. Nie musze robic remontow generalnych czesciej niz 1 na 20 lat. Ty natomiast duzo gadasz, a malo robisz. Wez wreszcie i kup cos. Ja jade na wakacje w lipcu i zamierzam kupic nastepny budynek. Te budynki sa naprawde tanie. Idealny moment na kupno. Zlotowki juz czekaja na oprocentowanym koncie w PKO BP.
        • stefan4 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.04.25, 09:18
          przycinek.usa:
          > Ja jade na wakacje w lipcu i zamierzam kupic nastepny budynek.

W Polsce zanosi się na wprowadzenie podatku katastralnego od nieruchomości. Jego wysokość zależna by była od wartości lokalu. Obciążeni nim byliby właściciele więcej niż 3 mieszkań. Radzę: sprawdź szczegóły, zanim kupisz, bo możesz wtopić.

- Stefan
    • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 00:53
      przycinek.usa napisał:

> To jest taka mysl, ktora wynika z dzialan ktora podejmuje administracja USA. On
      > i faktycznie doprowadza do pokoju na Ukrainie. Tylko nie w sposob, ktory widza.

Jak widzimy sprawa sie dosc powaznie zaostrzyla powodem tego byl pan Zielenski i ukrainski parlament. Pileczka trafila teraz do pana Trumpa wiec czekamy z ciekawoscia na jego reakcje. Zareaguje albo zignoruje?
      Notabene ukrainskie potyczki nie sa wojna Rosja vs. Ukraina albo Rosja vs. USA jest wojna systemow bipolarnego (rywalizacja dwoch mocarstw) i unipolarnego (swiat jednobiegunowy z swiatowym rzadem) z multipolarnym (swiat wielobiegunowy z nacjonalnymi, suwerennymi panstwami), wiec pytanie po jakiej stronie jest prezydent Stanow pan D. Trump i wiele, wiele panstw unijnych np. Wegry, Slowacja, Wlochy, ...? smile

> Wydaje mi sie, ze to bedzie bardzo prosta sprawa - najpierw zostana opublikowa
      > ne dane o przeplywie finansowym do USA za luty, a najdalej kolejny raport za ma
      > rzec, po czym spadnie kurs dolara, spadna oboty handlowe z USA, spadnie produkc
      > ja, spadnie popyt na rope, spadnie cena ropy i Ruscy zbankrutuja i bedzie konie
      > c wojny.

Nie bede wnikac w sprawy finansowe USA (ciekawy temat bez konca) ale prezydent Stanow pan D. Trump wiele razy oznajmial ze jest za niskim kursem dolara by zmniejszac deficyty handlowe.
      Piszesz spadnie popyt na rope, na nosniki energii jak myslisz przecinku wplynie to na twoje zycie w USA i gospodarke Stanow? Rosjanom przypisywalo sie juz tysiace razy bankructwo z powodu spadajacych cen na nosniki energii i o dziwo Rosja do dzis istnieje a co ciekawsze wyprzedza z gospodarka zachodnie kraje, patrz ranking WTO i Banku Swiatowego.

>
      > Jaki z tego wynika wniosek? Ano tak, ze powinnismy sie spokojnie zgadzac ze wszystkim, co Trump mowi, zgadzac sie na cla - im wieksze cla on wprowadzi - tym szybciej to sie wszystko odbedzie. Analogicznie -jest jak najbardziej w kolektywnym interesie Europy sprzedaz obligacji USA, bo to powoduje presje dolarowe - zatem wplynie na spadek wzrostu gospodarczego w USA i obnizy popyt na rope. Europie i Polsce oplaca sie oslabienie dolara.

Poniewaz tylko cena ropy mozna zniszczyc Rosje i jej ambicje imperialne.

Zatem dobrze ze towarzysz Krasnov robi sobie cla i oplaty. Bardzo dobrze. To jest swietna wiadomosc dla Europy Srodkowej. Oby tak dalej.

Nie bardzo rozumiem dlaczego nam polecasz (cytyt) "Ano tak, ze powinnismy sie spokojnie zgadzac ze wszystkim, co Trump mowi ..." Ja osobiscie nie zgadzam sie z wieloma rzeczami u pana D. Trumpa, ma bardzo dobre strony i te niezbyt o ktorych nie pisze poniewaz jest moje osobiste prywatne zdanie a nie zadne FAKTY. Swiat POTRZEBOWAL takiej osoby jak pan D. Trump.
      Co do cel, clo placi ten ktory sprowadza towar wiec zadna korporacja nie siadzie na nich tylko przekaze je dalej w formie podwyzki cen produktow natomiast dostawcy ktorych dotkna cla znajda sobie nowe rynki zbytu i zignoruja amerykanski przemysl czy handel (patrz Chiny).
      Nie bardzo tez rozumiem jak pozytywnie mogla wplynac sprzedaz amerykanskich obligacji na Europe Srodkowa? Raczej powinno byc postawione pytanie jaki negatywny wplyw bedzie miala kleska poludniowo-wschodniego sasiada Polski i jego nieuchronny rozbior?
      • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 01:28
        (...) spadnie cena ropy i Ruscy zbankrutuja i bedzie konie
        > c wojny.

Sugerujesz ze presja dolara wpynie na spadek ceny ropy, chetnie bym uslyszala w jaki sposob skoro USA nie maja wpywu na OPEC+ a ropa sie handluje (vide Saudyjska Arabia, Katar, Emiraty, Rosja, Indie jako posrednik, itd. itd.) nie tylko w dolarze wiec te twoje prognozy wiesz co mozna z nimi zrobic? Rosja jest obecnie powaznym partnerem dla pana Donalda Trumpa z ktorym rozmawia i rozwiazuje problemy swiata w przeciwnosci do genderowskiej, teczowej unii ktory coraz bardziej jest ignorowana i izolowana w swiecie. Kto chce jeszcze z Bruksela rozmawiac, no kto?
        • przycinek.usa Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 01:44
          No cos niesamowitego. Naprawde tego nie widzisz? Ale jaja. He he he he. Nie do wiary. Ha ha ha ha. Z panem towarzyszem Krasmovem Ukraina wlasnie wygrywa te wojne. To sa 3 ruchy do przodu. Grasz w szachy? Nie. To widac. Ja bardzo lubie grac w szachy. Mysl 3 do 6 ruchow do przodu i jakos to bedzie.
          • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 01:47
            He, he mi nie wystarczy, mysli twoich czytac nie potafie, moze troche jasniej. smile
      • przycinek.usa Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 01:37
        O rany, ale wszystko poplatalas. No zaskakujace. Europa Srodkowa jest narazona na atak Rosji po okolo 5 latach od tzw. Pokoju na Ukrainie. Wtedy tez od nowa zaatakuje Ukraine. To jest kluczowa sprawa polityczna. Nie wzrost gospodarczy, ani poziom bezrobocia. Nic nie dorownuje waznoscia temu zagadnieniu. Czyli mowiac inaczej jedyna sluszna sprawa jest walka z ta agresywna Rosja w kazdej formie. Czas gra na korzysc Ukrainy i Polski w przypadku cel. Im wieksze cla tym bardziej gwaltownie zmaleje wymiana gospodarcza i spadnie popyt na rope. Im wieksze cla tym slabszy dolar, bo nie bedzie popytu ze strony bankow centralnych. Trump rozpoczal proces dedolaryzacji swiata. To jest wspaniala informacja dla Ukrainy, Polski i panstw Baltyckich. To jest moment przelomowy w tej wojnie. Trump zaczal rozpiepszac swiat i idzie mu to swietnie. Jemu sie to uda, bo jest sprzyjajacy uklad sil. Banki zagraniczne sa wystraszone Maralago Accordem i publikacja danych bedzie szokiem w Ameryce. Kurs dolara jest ustawiany swapami dolarowymi, wiec ten szok bedzie mial straszny wplyw na rynek. Dolar po prostu peknie i bedzie koniec zabawy. Jak tylko Ukraina dotrwa do tego momentu to ma wygrana w kieszeni.
        • przycinek.usa Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 01:47
          Ja mysle, ze to bedzie juz za ok. 3 tygodnie, bo mam silne podejrzenia co do tego raportu za luty. W koncu w lutym bylo 6 sesji na to, aby zaczac spiepszac. 3 tygodnie na to aby kupic zlotowki. He he he he.
        • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 03:05
          Co poplatalam? smile Od kiedy Europa Srodkowa jest narazona na atak Rosji, mozesz podac date? Ja ci moge udokumentowac ze Europa Srodkowa (nie tylko!!!) przygotowywali plany do wojny, do jakiej? Naturalnie z Rosja. Znaczy plany byly wczesniej jak Rosjanie weszli na Ukraine!
          Gdyby Rosja byla agresywna szczegolnie za czasow staruszka ltoremu Amerykanie pokazali czerwona kartke napadla by na Stany z innej strony bo przeciez pewne amerykanskie wyspy sasiaduja z rosyjskimi w odleglosci rzutu beretem, przecinku troche logicznej mysli propaganda nie wystarcza. Dzis odsluchalam widea dyskusji trzech panow na temat "przyszlej wojny" (lol) z polskiego chyba polsat, moja ocena PSYCHITRYK!

Chce przylozyc ucho do poduszki wiec w skrocie zapytam sie ciebie na jaka korzysc gra Ukraina, na korzysc podazenia losu Haitii? O POlsce nie bede juz wspominac jaki los moze ja spotkac bo to tylko gdybania ale z gdybyn wynika ze pod przywodstwem POPiS niezbyt dobry. Przecinku widze ze swiat widzisz oczyma serwowanych ci wiadomosci a nie realistycznych wydarzen.
          Przeczytalam twoj post po lepkach wiec po lepkach z powodu pozniej godziny odpowiadam, dolar nie zniknie z rynku handlu bedzie nadal w obiegu o to starali sie (liczac na wygrana Trumpa) i postaraja sie dalej BRICS-panstwa. Tak jak pan D. Trump wyciagnal reke do Rosji tak Rosja i BRICS panstwa odpowidaja mu tym samym bo sa to powazne, suwerenne panstwa.
          Teraz juz koniec z rozmowau nac godz. 03:04 wiec dobranoc zycze spokojnego wieczoru w USA.
          • przycinek.usa Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 10:35

>
            Ja ci moge udokumentowac ze Europa Srodkowa (nie tylko!!!) przygotowywali plany do wojny, do jakiej? Naturalnie z Rosja. Znaczy plany byly wczesniej jak Rosjanie weszli na Ukraine!

O tak? Ale jaja.
            Nie bylo takich planow. Nic a nic. Byly plany owszem na to, aby sie opierac o NATO.

I cofnac do linii Wisly, co powiedzial Blaszczak. Takie byly plany.

Inne warianty to propagandowe bzdury radzieckie.
            • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 19:55
              przycinek.usa napisał:

>
              >
              > >
              > Ja ci moge udokumentowac ze Europa Srodkowa (nie tylko!!!) przygotowywali plany
              > do wojny, do jakiej? Naturalnie z Rosja. Znaczy plany byly wczesniej jak Rosja
              > nie weszli na Ukraine!
              >
              >
              > O tak? Ale jaja.
              > Nie bylo takich planow. Nic a nic. Byly plany owszem na to, aby sie opierac o N
              > ATO.
              >
              > I cofnac do linii Wisly, co powiedzial Blaszczak. Takie byly plany.
              >
              > Inne warianty to propagandowe bzdury radzieckie.

😅😎 Jaja jak berety, naturalnie bzdury radzieckie 🤣 (wedlug propagandzistow) opublikowane w Monitor Polski w roku 2019 sporzadzonej umowy w dniu 02 grudnia 2016 roku. 😅😎

Czym jest monitor Polski?
              Monitor Polski - Dziennik Urzędowy Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski" – oficjalny publikator aktów prawnych nie będących źródłem prawa powszechnie obowiązującego, a także wszelkich decyzji organów władzy publicznej, które z różnych względów powinny zostać upublicznione.
              • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.03.25, 20:01
                Dodam:

Co publikuje Monitor Polski?
                W Monitorze Polskim ogłasza się uchwały Sejmu i Senatu oraz Zgromadzenia Narodowego inne niż wy- mienione w ust. 2, wyroki Trybunału Stanu, a także po- stanowienia Marszałka Sejmu, jeżeli ich ogłoszenie w Monitorze Polskim jest przewidziane w tych uchwa- łach lub postanowieniach albo jeżeli odrębne ustawy tak stanowią.

Ot tak cichaczem podpisano pewna unowe miedzy dwoma panstwami, ratyfikowano ja bez wiedzy spoleczenstwa.
            • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 31.03.25, 22:56
              przycinek.usa napisał:

> O tak? Ale jaja.
              > Nie bylo takich planow. Nic a nic. Byly plany owszem na to, aby sie opierac o N
              > ATO.
              >
              > I cofnac do linii Wisly, co powiedzial Blaszczak. Takie byly plany.
              >
              > Inne warianty to propagandowe bzdury radzieckie.

Przecinku specjalnie dla ciebie

www.youtube.com/watch?v=NdFaYAcstuo&t=336s
              Tylko ludzie bez tak powszechnie zwanego "kregoslupa", dokladniej bez wiedzy, bez wlasnego logicznego myslenia wierza i powtarzaja to co inni im do glow wloza. Dokument czyli wideo Szwajcara Pascal Lottaz pracujacego na uniwersytecie w Kioto/Japonia potwierdza slusznosc moich twierdzen ze wiele spoleczenstw jest chlonna na propagande. Najlepszy przyklad tego jest te forum.

Ciekawe jest tez poprzednie czyli wczorajsze (30.03,25) jego wideo, tu zbior ich

www.youtube.com/@neutralitystudies/videos
          • stefan4 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 30.04.25, 09:32
            monalisa2016:
            > Od kiedy Europa Srodkowa jest narazona na atak Rosji, mozesz podac date?

Pewnie. Europa narażona jest na atak Rosji nieprzerwanie od 7 maja 1682 — czyli od wstąpienia na tron carski niejakiego Piotra I Romanowa.

- Stefan
    • dorota_333 Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 11:13
      Przede wszystkim sprzeczność, którą już kiedyś zauważyłam i której do końca nie rozumiem: z jednej strony jedziesz w lipcu kupować budynek (!) w Polsce, ale jednocześnie Europa wschodnia ma tylko 5 lat pokoju po zakończeniu obecnej wojny na Ukrainie.

Poza tym: cieszysz się, że Rosja padnie z powodu niskich cen ropy, tyle że padnie również wydobycie w Stanach. I Trump o tym pewnie wie od kolegów nafciarzy.

A już w ogóle twierdzenie, że "Ukraina ma tę wojnę wygraną" jest uroczo optymistyczne, bez zakotwiczenia w rzeczywistości.

O prognozie kolapsu dolara za trzy tygodnie nawet nie wspomnę (Kadi Ci przypomni).

No wiele chciejstwa w Twoich poglądach, Przycinku.
      • kadillllak Kadi mu powie .... 30.03.25, 15:24
        dorota_333 napisała:

> Przede wszystkim sprzeczność, którą już kiedyś zauważyłam i której do końca nie
        > rozumiem: z jednej strony jedziesz w lipcu kupować budynek (!)

W lipcu? W lipcu w Polsce to mi sie nei chce nawet branzlowac. Mniejsza o to....klimy jest slaba nawet jak jest, a ogolnie prawie nigdzie nie ma. Bo Polska na tym oszczedza.
        A poza tym, nikogo nie ma bo Polacy w lecie jezdza do cieplych krajow, normalka przeciez. No, ale moze ma wszystku ustawione a notariusz jest bez nog i siedzi w biurze na dupie caly rok?

kupować budynek (!)

Budynek jaki i po co? WIelomieszkaniowy na wynajem Ukraincom i Hindusom? Moze. Powodzenia w Polsce z wynajmem. Sa firmy niby do tego, ale i tak jest to udreka. Siostra przeszla przez to i pamietam ,ze obnizyla czynsz o 200 jak gosciu chcial odchodzic, zeby tylko zostal smile

w Polsce, ale j
        > ednocześnie Europa wschodnia ma tylko 5 lat pokoju po zakończeniu obecnej wojny
        > na Ukrainie.

> Poza tym: cieszysz się, że Rosja padnie z powodu niskich cen ropy, tyle że padn
        > ie również wydobycie w Stanach. I Trump o tym pewnie wie od kolegów nafciarzy.

Na razie tradycyjnie sie myli- na mojeje stacji BP poszla w gore benzynka o 20 centow w tydzien smile
        Wydobycie w USA nie padnie,,,,,,ale moze sie nigdy nie zaczac jak planowal Trump.Temat jakos przycichl.

> A już w ogóle twierdzenie, że "Ukraina ma tę wojnę wygraną" jest uroczo optymis
        > tyczne, bez zakotwiczenia w rzeczywistości.

Ukraina przegra, Rosja zblizy sie do Europy ale nei w pozytywnym sensie i wojna zapewne bedzie. Mlodzi sie moszcza na wyjazdy i szukaja dokad, bo ci co zostana do ostatniego dnia w Polsce, beda mieli kompletnie przejebane.
        Dalej dodam- Polska narzeka na brak rak do pracy, sprowadzo sobie rece do pracy, pracy nie bedzie bo jak sie amerykanski kryzs rozleje po swiecie, to w PL bedzie 15% bezrobocia i zrobi sie prawdziwy syf.
        Bandytym juz wymyka sie spod kontroli( wojna, Ukry, Tuska, lewica):
        wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,31801855,twarza-w-twarz-z-wlamywaczem-stal-na-wprost-mnie-i-swiecil.html
        Pozdrawiam slonecznie.
        Wasz Kadi.

> O prognozie kolapsu dolara za trzy tygodnie nawet nie wspomnę (Kadi Ci przypomn
        > i).
        >
        > No wiele chciejstwa w Twoich poglądach, Przycinku.
        >
        >
        • dorota_333 Re: Kadi mu powie .... 30.03.25, 16:45
          Generalnie może masz rację, ale co do poziomu bezpieczeństwa stanowczo nie.
      • przycinek.usa Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 17:41
        1. Jak juz mowilem, to kwestia dywersyfikacji. Poza tym sa w Polsce piekne domy i apartamenty. Ludzie zaczeli robic rzeczy naprawde atrakcyjne. Ja wierze w pozytywne zakonczenie tej sytuacji, ze ta cala wojna sie skonczy i bede nowe sojusze, ktore lepiej zabezpiecza Europe przez ruskimi.
        2. Ja sie nie martwie o wydobycie w stanach. To nie jest wielki problem. W USA jest pelno energii i nic sie nam nie stanie, jak ropa stanieje, wrecz przeciwnie, bedzie nam lepiej. Problem ceny ropy dotyczy przede wszystkim biednych eksporterow. Zwlaszca tych idiotow, ktorzy prowadza wojne. Bo chyba tylko ruscy moga byc takimi idiotami, aby przeznaczac cala zarobiona forse na bomby i inne produkty zamienne na zlom w Ukrainie.
        3. Dolar moze nie zrobi kolapsu za 3 tygodnie, ale moze sie powaznie zachwiac. I zwykle tak to wlasnie wyglada, ze cos sie zlego zaczyna dziac a pootem jest wielkie zdziwienie - tak jak teraz, kiedy wszyscy republikanie sie dziwia, ze gielda spada od 20 lutego. Bo wlasciwie dlaczego ona spada? Oni tego nie rozumieja. Kupuja caly czas. Nie wierze w dolara po tych kretynskich pomyslach Trumpa i tych obligacjach 100 letnich. To trzeba byc idiota, aby cos takiego promowac.

• monalisa2016 Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 20:04
          Zwlaszca tych idiotow, ktorzy prowadza wojne. Bo chyba tylko ruscy moga byc takimi idiotami, aby przeznaczac cala zarobiona forse na bomby i inne produkty zamienne na zlom w Ukrainie.

Pan D. Trump i Rosja chca pokoju kto stoi na przeszkodzie Przecinku?
          • monalisa2016 Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 20:39
            monalisa2016 napisał(a):

> Zwlaszca tych idiotow, ktorzy prowadza wojne. Bo chyba tylko ruscy moga byc
            > takimi idiotami, aby przeznaczac cala zarobiona forse na bomby i inne produkty
            > zamienne na zlom w Ukrainie.

>
            > Pan D. Trump i Rosja chca pokoju kto stoi na przeszkodzie Przecinku?
            >

Przecinku cos dla ciebie:
            Pulkownik Douglas Macgregor.

www.youtube.com/watch?v=IWGhXB1uszI
            tu wiecej w roznych jezykach.

www.youtube.com/@GDiesen1/featured
            • zimna-wodka Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 21:58
              monalisa2016 napisał(a):

> > Pan D. Trump i Rosja chca pokoju kto stoi na przeszkodzie Przecinku?

I to jest dobre pytanie - kto psuje humor takim urodzonym pacyfistom?
              Beads, flowers, freedom, happiness!!! (To po angielsku - prośba do moni o tłumaczenie na rosyjski)

• przycinek.usa Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 31.03.25, 02:46
              monalisa2016 napisał(a):

> monalisa2016 napisał(a):
              >
              > >
              > >
              > > Pan D. Trump i Rosja chca pokoju kto stoi na przeszkodzie Przecinku?
              > >
              >
              >

No to ty chyba faktycznie pracujesz dla ruskich, no nie do wiary.
              • zimna-wodka Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 31.03.25, 17:01
                Też byłem sceptyczny. Choć nie rozumiem jak można tak łatwo się wysypać. Spała na szkoleniach?
              • monalisa2016 Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 31.03.25, 17:13
                przycinek.usa napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > monalisa2016 napisał(a):
                > >
                > > >
                > > >
                > > > Pan D. Trump i Rosja chca pokoju kto stoi na przeszkodzie Przecinku
                > ?
                > > >
                > >
                > >
                >
                >
                > No to ty chyba faktycznie pracujesz dla ruskich, no nie do wiary.

Z braku argumentow produkuje sie duzo prymitywnej propagandy bez tresciwej substancji przyczepiajac latki innym tak jak tu wyzej.smile
        • monalisa2016 Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 30.03.25, 20:15
          2. Ja sie nie martwie o wydobycie w stanach. To nie jest wielki problem. W USA jest pelno energii i nic sie nam nie stanie, jak ropa stanieje, wrecz przeciwnie, bedzie nam lepiej. Problem ceny ropy dotyczy przede wszystkim biednych eksporterow.

Ropa stanieje twierdzisz przeciez Keystone Pipeline jest oblozomy clami 😅😎 a wydobycie w Stanach ma tez granice oplacalnosci wiec Przecinku powiedz mi jak to jest z twoim twierdzeniem niskimi cenami ropy i twoim twierdzeniem bankructwa Rosji, Rosji czy ... ? Przeciez to juz bylo raz przerabiane przez Stany, zapomniales?
          • przycinek.usa Re: Ciekawy wątek, pełen sprzeczności 04.04.25, 05:36
            wystarczyl 1 dzien, aby ci to udowodnic rynkowo. wierzysz teraz? Czy dalej nie?
    • przycinek.usa ropa spadla 03.04.25, 19:03
      przycinek.usa napisał:

spadnie cena ropy i Ruscy zbankrutuja i bedzie konie
      > c wojny.
      >

No wlasnie ropa spadla.
      7%

Dzisiaj Trumpov vel Krasnow rozpoczal swoj najwiekszy plan pokojowy z Rosja.
      Bad dog. smile

Teraz trzeba jesc popcorn i patrzec jak ropa dalej spada. Bedzie 60, 50 40 i wojna sie skonczy.
      Gratuluje tow. Trumpov, opss przepraszam, Krasnov.

No to sie szef nie bedzie cieszyl z idioty podwladnego. Tylko jak go odwolac?
      He he he. Nie da sie.
      • dosamegokonca_waszego Re: ropa spadla 03.04.25, 20:14
        No wlasnie ropa spadla.
        7%

Dzisiaj Trumpov vel Krasnow rozpoczal swoj najwiekszy plan pokojowy z Rosja.
        Bad dog. smile

Teraz trzeba jesc popcorn i patrzec jak ropa dalej spada. Bedzie 60, 50 40 i wojna sie skonczy.
        Gratuluje tow. Trumpov, opss przepraszam, Krasnov.

No to sie szef nie bedzie cieszyl z idioty podwladnego. Tylko jak go odwolac?
        He he he. Nie da sie

Bo ten Trump jest cool i w ogole, prawda Przycinek? 🤦‍♂️
        • dorota_333 Re: ropa spadla 03.04.25, 21:26
          Nie wytrzymał na wygnaniu.
          • dosamegokonca_waszego Re: ropa spadla 03.04.25, 22:13

Nie wytrzymał na wygnaniu.

Wiesz, ty po za pisaniem na tym forum z twojego domu wariatow nie robisz calymi dniami nic innego.

Ja mam wlasne zycie i je lubie 😁

P.S. Przyznasz babolu, ze to urocze notowac jak sie osmieszacie ?

Woooooc !
            He, he:
            "Zmieniacie" "poglady" ? 🤡🤡🤡🤡🥱🤦‍♂️

Dobra spadam. Ciao ! 🫡
      • dorota_333 Re: ropa spadla 03.04.25, 21:26
        Ropa ma ciekawy wykres, jak teraz spadnie bardziej, to co najmniej do 60:

https://stooq.pl/c/?s=cl.f&c=5y&t=l&a=lg&svg&1743708287
        • przycinek.usa Re: ropa spadla 04.04.25, 05:42
          bedzie 40. Juz niedlugo. U ruskich koszt wydobycia ropy jest 42 inland i 44 offshore zgodnie z danymi za rok 2019. To jest koszt calkowity - tzw all-in. Byl opublikowany przez Markit. Jak ropa tam spadnie - to zapanuje pokoj na Ukrainie.

Na tym wykresie mamy stosunkowo duzy opor na 66 a potem dlugo nic, az do wlasnie 40
          Radujmy sie. Idzie pokoj.
      • szczurek.polny Re: ropa spadla 03.04.25, 21:48
        Nie jest tajemnicą że pierwszy Związek Radziecki nie przegrał żadnej wielkiej wojny tylko najzwyczajniej w świecie zbankrutował. Zbankrutował i się rozpadł. A zbankrutował między innymi dlatego, że Stany Zjednoczone dogadali się z Saudami i zaczęli pompować ropę na potęgę, utrzymując ceny nisko przez dłuższy czas.

Dlaczego z drugim Związkiem Radzieckim miałoby być inaczej?

Dolar już nie ten co kiedyś, zmieniły się też warunki geologiczne i techniczne wydobycia więc i cyfry nominalnie będą inne. Nie ma możliwości i potrzeby zjechać z ceną baryłki ropy do 17 dolarów.

Myślę, że poniżej 65 dolarów za baryłkę Rosjanie zaczną odczuwać wyraźny dyskomfort. Objęci są sankcjami, Europa ani Stany od nich ropy nie kupią, muszą sprzedawać do Chin i Indii. A ci odbiorcy domagają się "dyskontów" bo wiedzą że ich dostawca jest pod ścianą.

Gdyby ropa osiągnęła 60 dolarów za baryłkę to Rosjanie poczują ból. Przy 50 dolarach za baryłkę będą w astronomicznym tempie przepalać swoje wątłe rezerwy walutowe, czy co tam z nich po trzech latach wojny zostało.

Biorę popcorn, siadam wygodnie, będę oglądał smile
        • przycinek.usa Dzisiaj WTI po 56 a brent 59 05.05.25, 03:01
          szczurek.polny napisał:

>
          > Myślę, że poniżej 65 dolarów za baryłkę Rosjanie zaczną odczuwać wyraźny dyskom
          > fort.
          > Gdyby ropa osiągnęła 60 dolarów za baryłkę to Rosjanie poczują ból. Przy 50 dol
          > arach za baryłkę będą w astronomicznym tempie przepalać swoje wątłe rezerwy wal
          > utowe, czy co tam z nich po trzech latach wojny zostało.
          >
          > Biorę popcorn, siadam wygodnie, będę oglądał smile

Tak. Sytuacja sie rozwija w dobrym kierunku. Brent 59. Bardzo dobrze.
          Ja juz siedze z popcornem i czekam na ruskie propozycje pokojowe. smile smile

• monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 03.04.25, 21:59

* optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie

Oj będzie, będzie ujadania na pana Trumpa ponieważ pan Pete Hegseth sekretarz obrony prawdopodobnie nie weźmie udziału w spotkaniu tak zwanej "Grupy Ramstein", skupiającej wiele krajów, które koordynują wsparcie militarne dla Ukrainy. Bez amerykańskich pieniędzy, bez amerykańskiej logistyki będzie krucho oj krucho może w końcu wojna się zakończy.
    • pepe49 Od 12 marca US nałożyły największe sankcje 03.04.25, 22:12
      na Rosję od początku jej najazdu na Ukrainę. Mówi pan Wojczal.
      Mówi, że p. Tramp złości się na p. Putina i przygraża nałożeniem ceł na rosyjską ropę.
      Że to byłoby bardzo złe dla RF.

Historycznie, sprzed 5-ciu lat, analiza p. Wojczala pt.
      Rosja słabnie - dlatego wywoła wojnę [Analiza geoekonomiczna]

www.youtube.com/watch?vshockybxpPTXQ-M

117.520 Aufrufe 02.03.2020
      Po 2022 roku Moskwa może stracić kontrolę nad eksportem gazu, w Rosji spadnie wydobycie ropy naftowej, zaczną się problemy demograficzne, gospodarcze i społeczne. Ludzie na Kremlu o tym wiedzą. I szykują się na ostrą grę. Zapraszam do odsłuchu nagrania, jednocześnie odsyłam do innego, z którego dowiecie się, dlaczego nie dojdzie do drugiej Jałty/resetu z Rosją: "

**

Artykuł dla lubiących czytać

www.krzysztofwojczal.pl/geopolityka/europa-wschodnia/rosja-europa-wschodnia/do-2022-roku-rosja-wywola-wojne-w-europie-lub-na-bliskim-wschodzie/

"... Widoczna jest wobec tego strategia Stanów Zjednoczonych polegająca na dociskaniu władz z Moskwy na jedynej płaszczyźnie, na której Rosja uzależniona jest od świata zewnętrznego. Pamiętać bowiem należy, iż Federacja Rosyjska to państwo heartlandowe, niezwykle odporne na zewnętrzne naciski handlowo-gospodarcze. Sankcje oraz izolacja polityczno-gospodarcza są dla rosyjskiej gospodarki stosunkowo niegroźne. O ile nie dotyczą surowców energetycznych. W tej kwestii, uzależnieni od rosyjskiego gazu i ropy Europejczycy byli gwarancją utrzymania stałego źródła dochodów dla budżetu Moskwy. Jednakże sytuacja w tej materii może w najbliższych latach ulec zmianie. ...

... Rosjanie posiadają jeden, bardzo konkretny argument. Argument siły. Federacja Rosyjska jest zbyt słaba gospodarczo, finansowo, handlowo, a także politycznie, by zagrozić pozycji Stanów Zjednoczonych. Nawet w sposób pośredni. Waszyngton stanowi nieosiągalny dla Moskwy cel. Rosja praktycznie nie może symetrycznie odpowiedzieć na nałożone na nią sankcje i ograniczenia. Jednakże władze z Kremla dysponują lądową potęgą militarną, zdolną do osiągania przewag na konkretnych frontach. O ile interwencja w Syrii stanowiła szczyt rosyjskich możliwości, jeśli chodzi o działanie w bardziej odległych zakątkach świata, o tyle w swoim najbliższym sąsiedztwie Rosjanie posiadają duże przewagi. Których dotychczas NATO nie było w stanie zrównoważyć. ..."

Czytanie polecam, lub słuchanie. Dużo tego, ale warto.

*

.
      .
      • przycinek.usa Re: Od 12 marca US nałożyły największe sankcje 04.04.25, 05:43
        dlatego kupili sobie prezydenta i jakos to bedzie. smile
    • pepe49 Podatek dla firm już z 41% do 21%. Tramp chce 15% 04.04.25, 12:57

Prof. Adam Prokopowicz, amerykanista:

przez wiele lat Stany Zjednoczone ponosiły wyższe koszty ceł niż inne kraje, co obecnie ma się zmienić.

polityka taryfowa to element szerszej strategii gospodarczej Trumpa, której celem jest reindustrializacja USA.
      Straciliśmy około 80 tysięcy przedsiębiorstw, które wyemigrowały za granicę. Trump chce je sprowadzić z powrotem

Jako przykład podaje przemysł tekstylny, który niemal całkowicie zniknął z USA.

Państwa naszego regjonu odczują skutki nowych ceł. Prof. Adam Prokopowicz zwraca uwagę na reakcję Wielkiej Brytanii:

Brytyjczycy cieszą się, że zrobili Brexit. Ich cło wynosi 10%, podczas gdy niemcy, Francja i ich sąsiedzi otrzymali stawkę 20%. Ocenia się, że straty Polski mogą wynieść 10 miliardów złotych, a PKB może spaść o 0,4%

Na nowe taryfy natychmiast zareagowały giełdy: Kapitalizacja nowojorskiego rynku akcji spadła o 1,5 biliona dolarów – cytuje „Rzeczpospolitą” Krzysztof Skowroński. Prof. Adam Prokopowicz zaznacza:

Giełdy mają to do siebie, że spadają i rosną. Nie ma potrzeby panikować. Jest zakłopotanie, bo ludzie stracili na giełdzie, ale wiedzieliśmy, że to nastąpi.

Jednocześnie zauważa, że amerykańskie społeczeństwo zaczyna patrzeć na sytuację przez pryzmat własnych portfeli.
      Co dalej z polityką gospodarczą Trumpa?

Amerykanista podkreśla, że taryfy to tylko jeden z elementów programu Trumpa, obejmującego również obniżkę podatków.

Podatek dla firm już spadł z 41% do 21%, a Trump chce go jeszcze obniżyć do 15%

– wyjaśnia.

To może być czynnik skłaniający amerykańskich inwestorów do powrotu z Chin do USA.

Przyszłość handlu międzynarodowego

Na pytanie o potencjalną wojnę handlową prof. Adam Prokopowicz odpowiada:

Nie mówiłbym o wojnie handlowej. To raczej dostosowanie stawek celnych do uczciwej konkurencji.

Wskazuje, że reakcje innych krajów mogą być różne, ale siła gospodarcza USA daje im przewagę.

Podsumowując, zmiany w polityce celnej Stanów Zjednoczonych są wyzwaniem dla niemiec, Francji i pozostałych państw regjonu, ale mogą też być okazją do przemyślenia ich strategii gospodarczej.

Na podstawie
      wnet.fm/2025/04/04/prof-adam-prokopowicz-polska-bedzie-tracic-10-mld-zlotych-rocznie-na-handlu-z-usa/

*

Można powiedzieć, że przez 70 lat władze USA prowadziły politykę tworzenia czy rozwoju przemysłu w różnych państwach za granicą. Kosztem swojego przemysłu. Okazało się, że to pomyłka. Rząd USA rozpoczyna proces naprawczy.
      Gdzieś mówiono, że niemieckie stawki celne po zmianach p. Trampa będą nadal wyższe od amerykańskich. Nie wiem czy to prawda. Ale pasuje.

*

Zastanawiałem się czy nie zatytułować notki "Trzeba więcej E.ropy", bo taka będzie reakcja rządu niemieckiego. Ale patrzmy tam gdzie rośnie. A potem US wrócą.
      Optymizm!

*

U. E. musi zostać zakończona.
      Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska z tego wyszła.
      • cojestdoktorku Re: Podatek dla firm już z 41% do 21%. Tramp chce 04.04.25, 15:30
        Pan Prokopowicz chyba nie wspomniał o jednym, o tym ze deficyt handlowy USA przekraczajacy już bilion rocznie był w istocie dotacją całego swiata dla amerykanów
        prawie kazdego dnia, amerykanie przekazywali swiatu 4 miliardy dolarów w postaci impulsów elektronicznych, a w zamian cały świat przekazywał USA towary i usługi o tej wartosci
        tzw. "renta hegemona"
        wszyscy tego USA zazdrościli, a Trump uwaza ze ten przywilej jest oszustwem

rezygnacja z tego przywileju spowoduje ogromny szok, bo moze i do USA wóci powoli przemysł, ale to oznacza ze pracownicy w garniturach parzacy kawę i podszczypujący sekretarki maja sie teraz wbic w kombinezony robocze i pracowac więcej, w gorszych warunkach za niższa płacę, jak jacyś chińćzycy

odnosząc do sytuacji kazdego z nas, kto by nie chciał sytuacji w której nie musi pracowac tylko wypisuje kwitki w takiej ilosci jakiej chce i w zamian za te kwitki moze kupic co chce w kazdym sklepie?
        USA tak właśnie funkcjonowało, budowało z mozołem przez dziesieciolecia ten system
        teraz Trump najwyraźniej tego nie rozumiejac chce z tego zrezygnowac
    • szczurek.polny Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 11:12
      I mamy ropę poniżej 60 USD za baryłkę.

Boli? I bardzo dobrze że boli. Ma boleć. Ruskie sku...syny!
      • sevenseas Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 11:56
        Rosyjski URAL handluje ponad 'price cap' czyli ponad 60$. Jedyne co spadlo to WTI, Brent czyli nasze plus Chiny nalozyly taryfy na US LNG i Rope....pierdolnie ale w USA.

Wiec ktos kupuje rosyjska 'drozej' rynkowo, ale w zasadzie to tanie bo nazozyli taryfy. Indie kupowaly od ruskich, potem sprzedawaly z premium EU, Chiny kupuja od rosjan i beda dalej tymbardziej jak nalozyli tafyfy na amerykanska.
        • szczurek.polny Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 14:58
          Nie od dziś wiadomo, że notowania Urals mają znaczenie "symboliczne" (albo jak kto woli "propagandowe"). Nikt nie kupuje Urals po kursie giełdowym - rzeczywiste kontrakty na dostawy zawierają "discount" albo "rabat", zwykle między 5 a 8 dolarów na baryłce.

Byłoby to bardzo dziwne gdyby Chińczycy za zasiarczony i niskiej jakości Urals płacili więcej niż za słodką WTI. Powiedziałbym wtedy, że Chińczycy sami strzelają sobie w stopę, że Chińczycy zachowują sie jak idioci. A tego nie powiem.

Więc Rosjanie dostają za swoją ropę pewnie 55 - 58 dolarów za baryłkę. A koszt wydobycia i transportu zbliża się do 50 dolarów za baryłkę. Słabo to widzę dla Rosji, całkiem nieźle dla Chin.
          • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 15:15
            Szczurku czyja rope lejecie do baku, amerykanska czy ta jak twierdzisz ta zasiarczona? Oj durnora bez wiedzy, jezdza na rosyjskiej ropie kupiona u Hindusow za wielkie pieniadze ale o tym nie wiedza. Kto jest najwiekszym odbiorca rosyjskiej ropy w Indiach? No kto szczurku i tobie podobni?
          • sevenseas Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 16:04
            'Byłoby to bardzo dziwne gdyby Chińczycy za zasiarczony i niskiej jakości Urals płacili więcej niż za słodką WTI.'

Taryfy 34% objejmuja WTI i LNG, wiec jest dziwnie. Chiny glownie kupuja 'kwasna' bo ich rafinerie wola taka niz WTI (juz 21 roku to bylo 70%, a sami mowili ze zwieksza import 'kwasnej'), a wiadomo kto sprzedaje slodka. W ostatnich latach i tak wiecej importowali gazu z USA, duzo duzo wiecej niz ropy.

'Więc Rosjanie dostają za swoją ropę pewnie 55 - 58 dolarów za baryłkę.'

To ile dostaja zalezy od 'tankowca' i na jaki handel sie umowili z Chinami, ale glownie z Indiami i innymi. Pewnie maja kontrakty dlugoterminowe. To ze Rosja bankrutuje to piekny Polski sen ktory sie nie zmaterializuje, a na pewno teraz, bo ani USA ani EU ani Chiny na ta chwile na to nie pozwoli.

Jesli myslicie ze USA Wam jakis prezent robi to sie zdziwicie, predzej flaga matuszki na Wiejskiej zawieje, oczywiscie po akomodacji i za 'zgoda' nam panujacego kogokolwiek. Wiec w pospiechu, ze strachu przyjmiecie Euro i oddacie ostatek wladzy.
            Jesli ktos ten prezent, upadajaca Rosje, moze wam dac na tacy to Chiny, ale to w dluzszym okresie kilku dekad. Ale na takie myslenie Polacy sa narazie za krotcy, poki co USA i EU gwarantuje im stolki. A to oni decyduja, nie wy, wy tylko legimityzujecie taki obrot spraw.

' całkiem nieźle dla Chin'

Znow jestescie za zakretem, jak z wszystkim innym. Polecam sprawdzic jak bardzo chinska gospodarka zmienila sie z perspertywy produkcji energi i popytu na weglowodory. Energia elektryczna bez udzialu weglowodorow to 2TW (ponad 22% calosci) z czego 1460GW to energia sloneczna i wiatr. Dla porownania, EU zuzywa 2,7TW, a USA 4,5TW. Popyt na gaz i rope nie rosnie od kilku lat i jest na jednym poziome, pomimo ze produkcja energi elektrycznej wzrosla o 20% (2021-2025) i jest w tym momencie x2 wieksza niz w USA.

ps. TW jest w trylionach kWh zanim jakis geniusz zacznie cos pisac.
            • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 16:50
              Polacy twierdza ze od Ruskich nic nie kupuja, czy na prawde jest tak? Oklamuja samych siebie.

tradingeconomics.com/poland/imports/russia
            • przycinek.usa rosja ma straszne straty na wojnie 21.04.25, 12:55
              sevenseas napisał:

To ze Rosja
              > bankrutuje to piekny Polski sen ktory sie nie zmaterializuje, a na pewno teraz,
              > bo ani USA ani EU ani Chiny na ta chwile na to nie pozwoli.
              >

Wiem z dobrych zrodel, ze ruscy traca na froncie okolo 17 tysiecy ludzi miesiecznie, zgodnie z informacjami za marzec, a w kwietniu bylo lepiej, bo okolo 26 tysiecy do tej pory, ze wzgledu na podwyzszona aktywnosc na froncie. Co ciekawe, sa to w znacznej liczbie straty dobrze udokumentowane filmowo, poniewaz sa wykonywane przez drony, ktore przesylaja obraz z powrotem do Ukraincow. Te straty sa nie do utrzymania w dlugim terminie i jest jasne, ze rosja boryka sie z wielkim problemem organizacyjnym, o ktorym nie mowi sie publicznie, poniewaz zagranica po prostu nie wie co sie dzieje, a w dane Ukraincow po prostu nie wierzy.

Mowa o tym, ze ruscy zbankrutuja - i to juz wkrotce - jest jak najbardziej uzasadniona.
              Oni po prostu nie maja obecnie rezerw i jest calkiem mozliwe, ze "negocjacje" Trumpa sa ich ostatnia szansa na unikniecie katastrofy, zarowno finansowej - jak i militarnej.

No, ale Zelenski nie wspolpracuje i nie chce sie poddac.
              Ukraincy maja naprawde dobre rozeznanie w sytuacji rosji - tylko my - czyli zagranica nie ma do tych informacji bezposredniego dostepu. I w naszych kolektywnych glowach nie miesci sie mozliwosc, ze ruscy moga po prostu przegrac z dnia na dzien. W ktoryms momencie moze tam po prostu dojsc do zwyklej paniki i ucieczki calych jednostek i ten ich front moze sie po prostu rozpasc.

• monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 12:35
        szczurek.polny napisał:

> I mamy ropę poniżej 60 USD za baryłkę.
        >
        > Boli? I bardzo dobrze że boli. Ma boleć. Ruskie sku...syny!

Przeciez juz ten temat przerabialismy w niedalekiej przyszlosci ale ze wy macie krotka pamiec, moc zlosliwosci jak i nienawisci w sobie wiec dlatego denne, bzdurne wpisy. Zapomieliscie jak bylo, jak magazynowali spekulanci w tankowcach rope a pozniej oddawali prawie za darmo by ktos tylko pokryl koszty leasing'u tankowcow? Kto zbankrutowal, Rosja? Bankrutowali chciwi spekulanci, jak jest dzis? Dlaczego z upadkiem gield upada cena zlota, nie mowi wam to nic? Czy na prawde jestescie tak denni z wasza wiedza, z wasza samodzielna mysla, czy czekacie az ktos wam zaservuje wam to ma tacy? Spotkalam madrych Polakow ale takiej dennosci jak tu na forum to rzeczywiscie trudno jest spotkac.
        • monalisa2016 Re: optymistycznie o Trumpie i wojnie w Ukrainie 07.04.25, 12:37
          Sorry jest: "w niedalekiej przyszlosci" powinno byc w niedalekiej przeszlosci.
    • dorota_333 Trump ostatnią nadzieją Putina 21.04.25, 12:30
      ...ciekawy artykuł:

wyborcza.pl/7,75399,31871415,rosja-rozpada-sie-niczym-dom-w-filmie-durak-bez-trumpa-czeka.html#S.TD-K.C-B.1-L.1.duzy
      • przycinek.usa Re: Trump ostatnią nadzieją Putina 21.04.25, 12:56
        To dobrze opisana desperacja rosji.
      • kadillllak Z nim trzeba uwazac. 22.04.25, 02:28
        Bo on jest niebezpieczny. Zrobil doskonala robote z czyszczeniem wewnetrznych spraw, zamknieciem granic, wywalaniem bandytów, odcieciem kasy dla rozkradajacych ja "demokratow" .
        Ale teraz jak sami widzimy, wali go w leb. A moze nie spodzielismy sie coona ma wplanach tak naprawde.
        Wydaje mu sie ze jest alfa omega i ze wszyscy sie go boja...jest inaczej. On nie ma pojecia o globalnym handlu na przyklad . Ani o tym, jak zakonczyc te wojne.
        Jak jego plany sie dokladnie zjebia, wyjdzie na jaw ze w ekonomii i delikatnej dyplomacji jest durniem to swia moze sie zaczac z niego smiac. I wtedy dojdzie do tragedii, bo on sie wqurvvi i rozpeta nam prawdziwa wojne.
        Niestety, byl i jest mniejszym zlem, wiec trzeba to przelknac i morda w kubel. Sytuacja nie jest taka, jakiej czekiwal przecietny wyborca miesnego lba....
        • dorota_333 Re: Z nim trzeba uwazac. 22.04.25, 09:31
          > Sytuacja nie jest taka, jakiej czekiwal przecietny wyborca miesnego lba....

Rozczulające. I to pewnie było nie do przewidzenia. Dla przeciętnego wyborcy może faktycznie nie.
        • szczurek.polny Re: Z nim trzeba uwazac. 22.04.25, 10:58
          > o on sie wqurvvi i rozpeta nam prawdziwa wojne.

Reichstag. Najpierw musi zapłonąć Reichstag. Ktoś dokona czynu spektakularnie okropnego, być może trochę ludzi MAGA zginie. Winne będzie oczywiście "oszalałe lewactwo" które się zdelegalizuje. A potem dla waszego amerykańskiego dobra wprowadzi się zakaz zgromadzeń, kontrolę korespondencji, "areszty prewencyjne", zakaz działania innych partii politycznych i trzecią kadencję.

A wojna oczywiście też będzie ale później. I bombardowanie Drezna też będzie.

Naprawdę uważasz że mniejszym złem jest mieć bomby spadające na łeb niż musieć tolerować dziwnego stwora paradującego z tęczową flagą?
    • dorota_333 Najbardziej optymistyczne byłoby, gdyby Rosję 29.04.25, 22:18
      ...przestało być stać na prowadzenie wojny.

businessinsider.com.pl/gospodarka/dwie-zle-informacje-dla-wladimira-putina-budzet-rosji-w-zagrozeniu/e9s8f18
      • przycinek.usa ropa dzisiaj po 58 !!!!!!!!!!! 01.05.25, 07:21
        Jak w tytule, wreszcie cos pozytywnego sie dzieje. Dzisiaj ruscy na sto procent traca na ropie.

Nie ma szans na to, aby cokolwiek zarabiali.

Zatem TERAZ Putinowi zacznie STRASZNIE zalezec na tym, aby ten konflikt zakonczyc.
        Beda zatem artykuly w gazetach o tym, ze Rosja jest otwarta na negocjacje i tak dalej.
        Co za piepszone skurwysyny.

Moja teza o tym, ze Trump nieswiadomie doprowadzi do pokoju jest zaskakujaco prawidlowa.
        Ciekawe tylko co dalej bedzie z dolarami i naszym GDP, poniewaz ten dzisiajszy spadek jest spowodowany olbrzymim wzrostem importu. To jest naprawde ciekawe co sie dzieje. Kolejny kwartal moze byc bardzo pozytywny. Zwlaszcza, jesli taka cena ropy sie utrzyma. Bardzo interesujace.
        • zimna-wodka A dzisiaj.... 02.05.25, 16:06
          przycinek.usa napisał:

> Jak w tytule, wreszcie cos pozytywnego sie dzieje. Dzisiaj ruscy na sto procent
          > traca na ropie.

No to dalsze pozytywy:

Trumpov wczoraj dostał ukraińskie złoża więc dzisiaj wycofał się z mediacji.

Rzeczniczka Departamentu Stanu USA Tammy Bruce poinformowała w piątek 2 maja, że Stany Zjednoczone ograniczą swój udział w negocjacjach w sprawie pokojowego zakończenia wojny w Ukrainie. - Będziemy nadal pomagać, ale nie będziemy już latać po całym świecie jako mediatorzy na spotkaniach - przekazała. Tammy Bruce stwierdziła, że Ukraina i Rosja same muszą porozumieć się w sprawie warunków zakończenia wojny.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31902708,usa-wycofuja-sie-z-mediacji-pomiedzy-ukraina-i-rosja.html#s=BoxPWD
          Ktoś czegoś nie rozumie?
          • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 17:03
            Pan Donald Trump zapedzil sie sam w kozi rog z ktorego nie ma wyjscia, miala byc to wojna pana Bidena a teraz stala sie wojna pana Donalda Trumpa. Gdyby chcial ja zakonczyc zrobilby to bardzo szybko ale niestety nie widac woli nawet u niego do tego. Gadanina pod publike nie wystarcza!!!
            • senioryta13 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 17:56
              monalisa2016 napisał(a):

> Pan Donald Trump zapedzil sie sam w kozi rog z ktorego nie ma wyjscia, miala by
              > c to wojna pana Bidena a teraz stala sie wojna pana Donalda Trumpa. Gdyby chcia
              > l ja zakonczyc zrobilby to bardzo szybko ale niestety nie widac woli nawet u ni
              > ego do tego. Gadanina pod publike nie wystarcza!!!

Zelazny wszystko robi, aby toczyla sie nadal. Przez 3 miesiace tylko wszystkich zwodzil. Niby sie juz zgadza, a potem raptownie w tyl, chocia znal warunki od poczatku. To czyni go cwaniakiem jakich jeszcze nikt nie znal. Jak dla mnie, wojna moze trwac, nic mi do tego. Cwaniactwem sie brzydze.
              • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 18:10
                Co robil za pierwszej jego kadencji, a teraz mialoby byc inaczej? tja, tja.
                Jak masz czas to posluchaj ale do konca.

www.youtube.com/watch?v=Ip_JQvW-Cd4
                • senioryta13 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 19:44
                  monalisa2016 napisał(a):

> Co robil za pierwszej jego kadencji, a teraz mialoby byc inaczej? tja, tja.
                  > Jak masz czas to posluchaj ale do konca.
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=Ip_JQvW-Cd4

Wyslucham chetnie wieczorkiem.
                  Dziwne, ze nikt nie czepia sie Pana O. i Pana B. tylko Pan T. jest zawsze wszystkiemu winny. Obecnie nawet lokalne sady go skarza, ze deportuje przestepcow.
                  Pewnie, ze mozna walnac, ale przez te 3 lata, Putin doskonale poznal do czego wszyscy zmierzaja, mial czas sie przygotowac. A MY czy Europa jest przygotowana?
                  T. jest tylko 3 miesiace, zastal burdel w kazdej dziedzinie.

• monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 20:03
                    Senioryta oni juz wariuja (durchdrehen) bo wiedza co moze nastpaic, u nas jest to samo. Az strach pomyslec jaka przyszlosc moze nas czekac skoro wygraja.
                • senioryta13 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 23:39
                  monalisa2016 napisał(a):
                  > Jak masz czas to posluchaj ale do konca.
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=Ip_JQvW-Cd4

Musze przyznac, ze dawno juz go nie sluchalam, tak mam dosc wojny na ukrze i zelaxnego.
                  Wysluchalam teraz do konca, tak jak radzilas. Z jednym sie tylko nie zgadzam, ze wini Trumpa podczas pierwszej kadencji, ze zbroil ukraine. Zapomnial tylko dodac, ze to kongres zatwierdza budget, Trump przeciez nie mogl zabronic wysylki tego czy owego. Tak jak i teraz, budget jest jeszcze uzgodniony jeszcze za bidena. We wrzesniu, beda dopiero pracowac nad wlasnym budgzetem. Senat jest nasz, wiec jest jakas szansa. Poza tym, trump musi tez umiejetnie lawirowac, aby w 2026r. nie stracic swoich ludzi, bo wtedy nic nas juz nie uratuje. Nie liczylabym na Kamale czy oszoloma AOC. Sama wiec widzisz, jakie spoleczenstwo jest glupie, niedouczone, wstawia sie za bandytami, mordercami, aby ich nie deportowac.
                  • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 03.05.25, 15:05
                    "(...) Z jednym sie tylko nie zgadzam, ze wini Trumpa podczas pierwszej kadencji, ze zbroil ukraine (...)"

Senioryta gdybym od niego tego nie slyszala a tylko z mediow nie napisalybym tego. Jest to na wideo, juz nie pamietam na ktorym ale o ile sobie przypominam skoro sie nie myle to na tym z Oval Office podczas przepychanki slownej z ua-aktorzyna.

Moim zdaniem pan Trump musi troche uporzadkowac swoja administracje, juz kiedys w ktoryms watku o tym wspomnialam ale teraz nie bede szukac.

Czy u was, czy u nas, czy ... spoleczenstwa sa oglupione propaganda, brakiem obiektywizmu jak i rzetelnosci polityczno-medialnej, sama widzisz chocby na tym forum oni nie zdaja sobie sprawe co to jest globalizm a mimo tego go propaguja > patrz damulka z forum & co.smile
                  • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 03.05.25, 15:50
                    " (...)Tak jak i teraz, budget jest jeszcze uzgodniony jeszcze za bidena. We wrzesniu, beda dopiero pracowac nad wlasnym budgzetem. Senat jest nasz, wiec jest jakas szansa. (...)"

jak masz czas i ochote Senioryta posluchaj, przejdzie to czy nie przejdzie?

rumble.com/v6svttv--breaking-trump-backs-1-trillion-pentagon-budget-seeks-163-billion-in-gover.html?e9s=src_v1_ucp
            • szczurek.polny Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 19:27
              > Gdyby chcial ja zakonczyc zrobilby to bardzo szybko

Oczywiście! Wystarczy 500 kT w Woroneż i od razu Putin nabierze ochoty do rozmowy.

Niestety, Putinowi ciągle się wydaje, że może sobie z Panem Donaldem Trumpem pogrywać. I to może doprowadzić do sytuacji, że Pan Donald Trump będzie musiał udowodnić Putinowi, że sytuacja jest poważna i trzeba poważnie rozmawiać. Putin może swoim głupim i upartym zachowaniem wymusić sytuację, że jednak te 500 kT w Woroneż poleci. Straty będą symboliczne, bo na co komu taki Woroneż, kłopot z tym tylko.

Ale wiadomość zostanie przesłana i poważne rozmowy się zaczną.

Mieszkańcy Rosji powinni mieć świadomość, że Putin swoim upartym cwaniactwem naraża ich na wielkie niebezpieczeństwo!
              • senioryta13 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 19:47
                szczurek.polny napisał:

> Niestety, Putinowi ciągle się wydaje, że może sobie z Panem Donaldem Trumpem po
                > grywać.

A co powiesz o Panu O. i o Panu B.? Boisz sie zostac rasista? Dawaj, nie badz tchorzem.
              • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 20:04
                Szczurku ty tyle wiesz ile ci twoje media pozwola, znaczy nic nie wiesz!!!
                • szczurek.polny Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 21:41
                  Akurat na ten temat jest w zachodnich mediach kompletny szlaban. To znaczy o możliwości że to NATO pierwsze użyje broni jądrowej przeciwko Rosji. Nie wolno o tym mówić i już. Blokada kompletna i szczelna.

To nie znaczy, że na taki temat nie mogło się odbyć spotkanie grupy ekspertów w pewnym bardzo przytulnym bunkrze koło Mons w Belgii. Teoretycznie takie spotkanie mogło być, mogło go też nie być. Raczej takiego spotkania nie było i takich wariantów nie omawiano. Zwłaszcza 16 lutego tego roku, na pewno nie 16 lutego. W inne dni też o tym nie mówiono ale 16 lutego to już najbardziej nie mówiono.

W ogóle ilość zapytań do zespołów eksperckich w stylu "A co by się stało jeśli byśmy... ?" bardzo wzrosła od objęcia urzędu Prezydenta Stanów Zjednoczonych przez Pana Donalda Trumpa. Analizowane są scenariusze co do których kiedyś była pewność, że "my przecież tak nie zrobimy więc po co to analizować?". Stopień niepewności w czasach Pana Donalda Trumpa wzrósł kosmicznie!

Więc mieszkańcy Woroneża wiedzą tyle ile im ich lokalne media pozwolą. I dzięki temu śpią spokojnie. Nie mają świadomości, że Putin gra w bardzo niebezpieczną grę o wielu niewiadomych. A jeden z wariantów jest taki, że o porażce Putina dowiedzą się na szczycie grzyba, 12 km nad ziemią, będąc wtedy już w postaci pyłu i pary.

Gdybym mieszkał w Woroneżu to bym się czym prędzej wyprowadził na wieś, minimum 60 km od miasta.
                  • senioryta13 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 21:48
                    Niejaka Pani Kallis, powiedziala, ze Europa nigdy nie zaakceptuje planu pokojowego Pana Trumpa. To kto dazy do eskalacji?
                  • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 21:59
                    Szczurku, Putin czy unia europejska wraz z Wielka Brytania? Wojna by byla zakonczona w roku 2022 gdyby nie wtracil sie pan Johnson wraz z Bruksela relacja bylego izraelskiego premiera pana Naftali Bennett'a. Faktow sie nie zaklamuje szczurku!
                    • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 22:04
                      monalisa2016 napisał(a):

> Szczurku, Putin czy unia europejska wraz z Wielka Brytania? Wojna by byla zakon
                      > czona w roku 2022 gdyby nie wtracil sie pan Johnson wraz z Bruksela relacja byl
                      > ego izraelskiego premiera pana Naftali Bennett'a. Faktow sie nie zaklamuje szcz
                      > urku!
                      >

Wrzuc sobie na tlumacza:

www.friedenskooperative.de/friedensforum/artikel/naftali-bennett-der-westen-brach-die
                      www.berliner-zeitung.de/open-source/naftali-bennett-wollte-den-frieden-zwischen-ukraine-und-russland-wer-hat-blockiert-li.314871
                      • monalisa2016 Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 22:16
                        Austriacy pisali obszerniej na ten temat:

exxpress.at/politik/israels-ex-premier-nato-staaten-blockierten-deal-zwischen-putin-und-selenskyj/

exxpress.at/politik/9-april-2022-als-boris-johnson-selenskyj-eine-einigung-mit-putin-ausredete/

exxpress.at/politik/9-april-2022-als-boris-johnson-selenskyj-eine-einigung-mit-putin-ausredete/

Widzisz szczurku tyle wiesz ile ci twoje media na talerzu zaserwuja, czyli NIC. smile
                        • szczurek.polny Re: A dzisiaj.... 02.05.25, 22:25
                          Skoro już o faktach mowa to faktem jest że Rosja zadarła z niewłaściwym gościem.

23 lutego 2022 roku Rosjanie byli na pewnej linii. I powinni byli tam zostać. Dla ich własnego dobra. Ale 24 lutego 2022 roku tę linię przekroczyli. Wleźli na nieswoje.

Zadarli z blokiem militarnym dysponującym bronią atomową. Nie możesz wygrać wojny z blokiem dysponującym bronią atomową.

Przeczytaj to jeszcze raz: