Dodaj do ulubionych

Serial "Duży Pałac". Sezon pierwszy.

05.06.25, 09:25
...no, na razie to jest tylko support. Główny lokator jeszcze się nie wprowadził; poznajemy dramatis personae.

Jedną z głównych może być Sławomir Cenckiewicz. Podobno przyszły szef BBN. Już Wam chodzą ciary po plecach? smile To nawet nie początek.

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,29848360,slawomir-cenckiewicz-zlustrowal-walese-i-wlasnego-dziadka.html#s=S.MT-K.C-B.1-L.2.maly

Nie mamy wyboru, serial i tak zostanie wyemitowany. Cóż, będzie to interesujące widowisko. Szekspir nie wymyślił tylu łotrów, ile pojawi się u nas. W Pałacu.
Obserwuj wątek
    • zimna-wodka W pałacu mniejszym... 05.06.25, 12:11
      Giertych wstępuje do PO a ma być rekonstrukcja rządu. Jeśli Giertych zostanie ministrem to ja udam się na dożywotnią emigrację wewnętrzną.
      • dorota_333 Re: W pałacu mniejszym... 05.06.25, 12:49
        Nie o tych łotrach chciałam mówić, ale tak z ciekawości zapytam: czemu nie lubisz Giertycha? (w młodości wielu jest endekami, to przechodzi).
        • stefan4 Re: W pałacu mniejszym... 05.06.25, 13:21
          dorota_333:
          > czemu nie lubisz Giertycha? (w młodości wielu jest endekami, to przechodzi).

A do jakiego wieku można tak być endekiem, żeby jeszcze zdążyło przejść?

Giertych został ministrem edukacji w 2006, miał wtedy 35 lat i już 17-letnie doświadczenia endeckie z Młodzieży Wszechpolskiej. Żadna z decyzji pana ministra mnie nie ucieszyła (z wyjątkiem przywrócenia matury z matematyki). Być może ludzie istotnie się zmieniają, ale jeśli on pójdzie w ministry, to ja (przynajmniej początkowo) będę zachowywał pewną nieufność w stosunku do nowego składu Rządu.

- Stefan
        • zimna-wodka Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 13:02
          dorota_333 napisała:

> Nie o tych łotrach chciałam mówić, ale tak z ciekawości zapytam: czemu nie lubi
          > sz Giertycha? (w młodości wielu jest endekami, to przechodzi).

OK. Nie na temat więc krótko. Nie podoba mi się cała koalicja a nie konkretnie Giertych. To temat na inny wątek. Ale co do Giertycha. Jest powszechnie znany ze swojej obsesyjnej nienawiści di PIS. Nie tewierdzę, że nie słusznej. Ale wszystko co on by zrobił jako minister sprawiedliwości będzie doskonale łatwe do zakwestionowania. W Polsce i poza.
          Myślę, że Tusk jest spalony w UE więc Giertych jako minister byłby gwoździem do trumny.

PS. Tusk mnie cholernie rozczarował. Co nie znaczy, że polubiłem Kaczorka albo Mentzena.
          Chujowo.
          • dorota_333 Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 14:23
            > wszystko co on by zrobił jako minister sprawiedliwości będzie doskonale łatwe do zakwestionowania

Nie. Jeśli zrobi to zgodnie z prawem (nawet jadąc po bandzie) to nie ma podstaw do kwestionowania. Pomijam oczywiście propagandę pisowską, bo ona zakwestionuje wszystko.

Giertych jako Minister Sprawiedliwości może być szansą dla Polski. Żeby była jasność: Adama Bodnara uważam za ideał na tym stanowisku - ale jego super poprawne sposoby działania zderzyły się z rzeczywistością stajni Augiasza. W białych rękawiczkach jak widać nie da się posprzątać.

Giertych mógłby zrobić co trzeba nie przekraczając granicy legalności ale skuteczniej. Z pisowskiego szamba może nie być innego wyjścia.

> Myślę, że Tusk jest spalony w UE

Że CO?? Dlaczego tak sądzisz??

> Chujowo.

Też nie. Trudno, ale nie beznadziejnie. Pamiętaj, że różnica głosów była niewielka. Jest ogromny kapitał społeczny po stronie demokratycznej.

Co nie znaczy oczywiście, że nie zobaczymy rzeczy, które nam mózg zlasują, Więc w tym sensie owszem, ch...owo.
            • zimna-wodka Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 16:03
              dorota_333 napisała:

> > Myślę, że Tusk jest spalony w UE
              >
              > Że CO?? Dlaczego tak sądzisz??

Van der Leyen złożyła Nawrockiemu gratulacje jako jedna z pierwszych. Albo podkochuje się w Nawrockim albo był to mesydż dla Tuska żeby nie kombinował (bo nie będzie miał wsparcia).
              A sam Nawrocki jest dla UE wrzodem na dupie. A Tusk dopuścił do jego wyhodowania.
              źle to widzę.
              • mateusz572 Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 16:18
                zimna-wodka napisał:

> Van der Leyen złożyła Nawrockiemu gratulacje jako jedna z pierwszych. Albo podk
                > ochuje się w Nawrockim albo był to mesydż dla Tuska żeby nie kombinował (bo nie
                > będzie miał wsparcia).
                > A sam Nawrocki jest dla UE wrzodem na dupie. A Tusk dopuścił do jego wyhodowani
                > a.
                > źle to widzę.

Będzie więcej czasu na haratanie w gałę?
              • dorota_333 Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 16:23
                Eee, nie. Ani jedno, ani drugie. Von der ma męża arystokratę, wątpię, żeby zagustowała w prymitywnym kibolu. A poważniej: to również nie był mesydż dla Tuska.

Wręcz przeciwnie: teraz KE będzie wspierała Polskę bardziej, bo już istnieje niezerowe ryzyko Polexitu. I zapewniam Cię, zobaczysz na tym forum wściekłe bulgotanie w reakcji na to wsparcie. Zachowanie rosyjskich trolli, pisowczyków i trumpistów powie nam wiele.

Rozumiem Twój gniew i rozgoryczenie. Nie są jednak w żaden sposób konstruktywne i nie warto ich żywić.
          • szczurek.polny Re: W pałacu mniejszym... 06.06.25, 23:14
            > Myślę, że Tusk jest spalony w UE

Wręcz przeciwnie. Tusk zrobił to czego od niego oczekiwano - przegrał wybory. Taka w tym momencie jest mądrość etapu. Für Deutschland. Für Europa. Tak trzeba było.

Dlatego tak szybkie gratulacje od Ursuli van der Leyen, dlatego takie gładkie uznanie wyniku przez Tuska i jego otoczenie, dlatego nie mamy żadnych numerów z Sądem Najwyższym który przecież wyniku wyborów mógłby nie uznać (i co mu kto zrobi?).

Gdy tylko się okazało że Trzaskowski przerżnął to Tuskowi spadł kamień z serca. Jego pozycja w Europie jest obecnie znacznie lepsza niż w Polsce.
    • dorota_333 Paweł Szefernaker szykowany na szefa kancelarii 06.06.25, 11:37
      ...prezydenckiej.

Czyli smycz jednak będzie. Może nawet krótka.
    • dorota_333 Szef BBN bez dostępu do informacji niejawnych 04.07.25, 16:48
      ...na razie przynajmniej, ale nie zanosi się, żeby dostęp uzyskał.

Taki szczegół, nieprawdaż.

tvn24.pl/polska/przyszly-szef-bbn-slawomir-cenckiewicz-na-razie-bez-dostepu-do-tajemnic-kraju-i-nato-st8539927
    • dorota_333 Odc.1. Inauguracja. Orędzie. Z przytupem 06.08.25, 10:59
      ...zaczął nowy Prezydent RP.

Orędzie wygłoszone z głowy i całkiem sprawnie. Fantastyczny body language - wyszedł na mównicę sejmową jak kibol.

I przemówienie było kibolskie. Wykrzyczane, konfrontacyjne. Zapowiedź kursu maksymalnie twardego, "przywracania Polski na drogę praworządności" i dalszych nominacji neosędziowskich. Także zapowiedź powołania jakiejś rady ds. naprawiania ustroju Polski, czy jak tam to ujął.

Najgorsze przypuszczenia potwierdzone. Duzy pałac będzie pracować z całych sił na rzecz przywrócenia PiS do władzy - co nie jest niespodzianką oczywiście.

Niespodzianką jest (dla mnie) zaskakująco sprawnie poprowadzone to orędzie. Nawrocki będzie zawodnikiem w cięższej wadze intelektualnej niż zakładałam.

Właściwie bardziej powinien być zmartwiony Kaczyński niż Tusk.
      • zimna-wodka Re: Odc.1. Inauguracja. Orędzie. Z przytupem 06.08.25, 12:50
        Nie widziałem. Ale rozumiem, że nie mam czego żałować.
        Typek (tak go nazwijmy) wygląda na typowego katolickiego ortodoksa, który uważa, że cały świat powinien stosować się do jego przekonań ale on już niekoniecznie.
        Zapewne się modlił żeby było mu dane a teraz uważa, że wymodlił więc ma bezpośrednie relacje w niebiosach. Pomazaniec.
        Nie dotyczą go żadne ograniczenia - chce to ma. Jak Trump.
        (PS: ciekawe kto pierwszy mu powie, że tak naprawdę to on niewiele może)
        • dorota_333 Re: Odc.1. Inauguracja. Orędzie. Z przytupem 06.08.25, 13:33
          No, nie żałuję także, że zobaczyłam. Orędzie było na swój sposób ciekawe: pokazało typ człowieka, który właśnie wszedł do polskiej polityki z drzwiami. Kibol (podkreślę jeszcze raz ten rozkoszny body language, podobny mieli wysocy aparatczycy NSDAP), ale kibol piśmienny. Ojców niepodległości polskiej z 1918 wymienił wzorowo, z cytatem z każdego.

Naprawdę mnie zaskoczył; intelektualnie to było znacznie sprawniejsze, niż się spodziewałam. Więc będzie to prezydentura - przynajmniej początkowo - z przytupem, a potem może i mordobiciem. Zapowiada się interesujący spektakl. Pomijam oczywiście, jak Polska na tym wyjdzie, mówię o spodziewanym show.

Takiego mamy Nikodema Dyzmę, na jakiego połowa narodu w pełni zasłużyła. Reszta dostanie to, na co nie zasłużyła.

Czy może wiele czy nie - to było najfajniejsze w orędziu, że właściwie to on przejął władzę w Polsce smile Była to mowa tronowa.

W ławach PiS euforia na granicy orgazmu. Tylko jeden człowiek czegoś się nie cieszył. Zgadłeś: Jarosław Kaczyński. On zrozumiał, co się stało na prawicy. Zresztą był tak wytrącony z równowagi, że kwadrans później na korytarzu napyskował jakiemuś dziennikarzowi. Cóż, Jarek, wszystko ma swój kres.
          • zimna-wodka Re: Odc.1. Inauguracja. Orędzie. Z przytupem 06.08.25, 14:25
            Kibolski jest z wykształcenia historykiem i poszedł na te studia raczej z pasji niż dla pieniędzy. Na etapie wyboru mógł mieć tylko perspektywę etatu nauczyciela. Czyli wiedzę historyczną ma i tak często się do niej odwołuje, że podejrzewam, że nie ma innej.
            Entuzjazm piSSkurów nie dziwi. Przy nim nikt z tej bandy nie pójdzie siedzieć a i Tuska może uda się pogonić. Teraz tylko dorwać się i chapać, chapać, chapać....

Chapać dla Polski, rzecz jasna, z czystego patriotyzmu.
      • dorota_333 Kilku dzwonników z Wawelu wyrzucą 06.08.25, 22:05
        ,,,Jędraszewski miał taki pomysł, żeby dzwon Zygmunt zabrzmiał dla nowego prezydenta. Ale się dzwonnicy zbuntowali.

krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,32159889,dzwonnicy-z-wawelu-zbuntowali-sie-przeciwko-abp-jedraszewskiemu.html#s=S.MT-K.C-B.3-L.3.duzy

Ciekawie jest więc od początku.

PS. Szłam sobie dzisiaj po południu moją ulicą i patrzę - a tu ktoś w oknie flagę wywiesił. W jednym oknie. To chyba można przyjąć, że reszta zdrowa.
        • zimna-wodka Re: Kilku dzwonników z Wawelu wyrzucą 06.08.25, 22:43
          Myślę, że reszta ma ten temat głęboko, co faktycznie jest oznaką zdrowia psychicznego. Podniecają się tym hobbiści (jak ja) i dewianci (jak pepe).
          Usłyszałem dzisiaj ciekawą rzecz, cytuję:
          "Już zaraz pewnie będziemy tęsknić za Dudusiem. A ja już się boję co będzie jak zaczniemy tęsknić za Nawrockim".

Wieszczę, że Dyzma AD 2025 będzie problemem dla wszystkich. Bokser, kibol, sutener, ćpun i prezydent. To się nie może dobrze skończyć.

PS. Skąd ćpun? Ano stąd, że facet odwalil ogromną robotę i ani przez moment nie wyglądał na zmęczonego. I teraz też od razu zacznie latać. Albo cyborg albo na amfie jedzie. Podobno dobrze dobrane dawki terapeutyczne, znacznie niższe od "rozrywkowych", istotnie poprawiają wydolność, także intelektualną bez poważniejszych skutków ubocznych (wikipedia).
          • dorota_333 Re: Kilku dzwonników z Wawelu wyrzucą 06.08.25, 23:26
            Tęsknota za Nawrockim? Ki diabeł? Przecież to dopiero początek początku, nie sięgamy wyobraźnią, co może odwalić. Temat odejścia Dudy natomiast celowo pominęłam, bo to niewarte nawet pierdnięcia.

Ćpun? A może te snusy tak dobrze trzymają? Natomiast jeśli amfetamina, to nie wierzę w brak skutków ubocznych nawet podprogowych dawek. Ale mówię to jako nieuleczalna abstynentka, więc tylko przypuszczenie.

PS. Rzuć okiem na ostatni wykres - zaufanie do polityków. Ćpun, sutener i co tylko - nie ma znaczenia. Ręce opadają:

www.onet.pl/informacje/okopress/ranking-cbos-o-zaufaniu-nawrocki-z-mentzenem-rozdawaliby-karty/jgzq7rt,30bc1058
            PPS. Hobbiści i dewianci? Obawiam się, że masz rację.
            • zimna-wodka Re: Kilku dzwonników z Wawelu wyrzucą 06.08.25, 23:39
              dorota_333 napisała:

> Tęsknota za Nawrockim? Ki diabeł? Przecież to dopiero początek początku, nie si
              > ęgamy wyobraźnią, co może odwalić.

Każdy następny gorszy jest od poprzedniego, więc...

> Ćpun? A może te snusy tak dobrze trzymają? Natomiast jeśli amfetamina, to nie w
              > ierzę w brak skutków ubocznych nawet podprogowych dawek. Ale mówię to jako nieu
              > leczalna abstynentka, więc tylko przypuszczenie.

Snus to nikotyna. Niby trochę dopinguje ale nie aż tak. Poza tym nałogowcom nie pomaga - im daje tylko brak pogorszenia (wiem z autopsji).
              O amfie tak wyczytałem w wiki. Sam doświadczeń nie mam.
              >
              > PS. Rzuć okiem na ostatni wykres - zaufanie do polityków. Ćpun, sutener i co ty
              > lko - nie ma znaczenia. Ręce opadają:

Bo człowiek z ludu, od nas co temi rencyma .... A poza tym da wszystkim dobrobyt. Wyegzekwuje to od Tuska.
              I, trzeba to przyznać, prawica opanowała sztukę komunikacji. W przeciwieństwie.
      • dorota_333 ...a Mentzen na to: 08.08.25, 11:34
        ...samego Mentzena nie było na zaprzysiężeniu, ale pogratulował w sposób elegancki.

Trochę pieprzu dodała jego kancelaria:

https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/528983830_1073231688292459_7786998876304886626_n.jpg?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=sd7_kvh7f2YQ7kNvwHTgKNi&_nc_oc=AdnW-rObL_1trQ2TKxW1Frv6Hf9TFjtIf2TcwpbEAJMCtKFqepxRflbAo4uXn9PqeEU&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=Pq-pWypraiRytndqgvNLtA&oh=00_AfXhSNui2etyC5fNKxYdxVhNRL16u-ocD7ZFTXNsh7g6mg&oe=689B8325
        • zimna-wodka Re: ...a Mentzen na to: 08.08.25, 17:53
          Albo tak:
    • szczurek.polny Re: Serial "Duży Pałac". Sezon pierwszy. 08.08.25, 18:36
      Udało wam się medialnie "przykryć" zaprzysiężenie Nawrockiego. Nikt już o tej uroczystości nie mówi.

KPO = Kumple Platformy Obywatelskiej.
      • dorota_333 Re: Serial "Duży Pałac". Sezon pierwszy. 08.08.25, 19:08
        To sukces (chwilowy) prawicy, trzeba przyznać. Nieprawidłowości 1. dotyczą ok. 0,5% środków i 2. są zapowiadane śledztwa i ukrócenie.

Po prostu: wojna informacyjna, a nawet bardziej dezinformacyjna. Jeśli Tusk nie nauczy się sprawnie odpierać dezinformacji, to będzie niedobrze.
    • dorota_333 Są pierwsze weta i potwierdzają się obawy 25.08.25, 21:31
      ...mamy więc koniec mrożenia cen prądu dla odbiorców indywidualnych, koniec Starlinków dla Ukrainy i zablokowanie podwyżki akcyzy na alkohol (za to wypijemy?).

Drogi prąd, tania wóda, walczącą Ukrainę olać (i poczekać na sołdatów u nas).
    • dorota_333 Pierwsza Rada Gabinetowa 27.08.25, 22:10
      ...czyli Prezydent próbuje pokazać Radzie Ministrów, jak dotkliwym wrzodem na d..pie może być jeśli zechce, a zechce.

Oglądałam fragment wystąpienia premiera Tuska, poradził sobie doskonale. Oberwał werbalnie nawet głupawy Horała.

Prezydent Nawrocki będzie pewnie zwoływał Radę regularnie, żeby utrudnić życie rządu jak tylko może. Zastanawiam się, czy w sytuacji nadużywania tego ciała premier może delegować na radę jakichś podsekretarzy stanu w ministerstwach.

W każdym razie Nawrocki wziął się z werwą. Kolejne weta zresztą też nastapiły.
      • bottom600 Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 27.08.25, 23:05
        dorota_333 napisała:

> Oglądałam fragment wystąpienia premiera Tuska, poradził sobie doskonale.

To doskonale że doskonale ! Jest super!
        He he, sama Agora zauważa że Donek już nie dowozi, czar prysł, sfrustrowany, niepewny siebie :

"Zdaniem eksperta Tusk wypadł podczas tego spotkania znacznie gorzej. - Premier przyjął konkretną pozycję, która miała sygnalizować kontrolę emocji. Nie do końca to wychodziło. Od postawy, gestykulacji, mimiki, którą zastosował, ważniejsze było to, że ludzie widzą jego ruch dłoni- zwraca uwagę ekspert. Tusk miał spięte mięśnie, a także pochyloną głowę, ale demonstracją siły miał być gest tzw. wieży. - Zaczął masować dłonie, które się stykały i odbijały, a ten ruch sygnalizował zdenerwowanie. Jednocześnie zastosował skrzyżowanie nóg, a także przeniesienie ciężaru ciała w stronę Kosiniaka-Kamysza - dodaje. Choć premiera był staranny, jego mowa ciała zdradzała, że był zestresowany.....Problemem były jednak liczne pauzy i wypełniacze. - Trochę jak u nieprzygotowanego ucznia podczas odpowiedzi - ocenił specjalista. - Elementami uzupełniającymi miały być gesty, które świadczyły o pewności siebie, mi.in. wyprostowane kciuki. Pojawił się inny problem, które zdradzał zdenerwowanie u premiera. Pojawiło się mlaskanie, co powodowało, że jego głos stawał się męczący. Premier zaczął być bardziej twardy, stanowczy i obronny. Nie zawsze dobrze mu to wychodziło. Niestaranne wypowiedzi są odbierane przez ludzi jako elementy niepewności ...
        To nie było jednak wszystko, co zdradzało zdenerwowanie u Tuska. - Zaczął poprawiać marynarkę, łamiącym głosem sygnalizować, że nie czuje się komfortowo. Do tego doszły niekontrolowane ruchy nogami. Kiedy mówił o kwestiach światopoglądowych, jego wypowiedzi były bardziej płynne i staranne. Wchodząc w szczegóły, wypadał coraz gorzej - brakowało mu słów czy nawet danych statystycznych "

www.plotek.pl/plotek/7,111483,32205272,nerwowo-na-radzie-gabinetowej-nawrocki-z-ironia-tusk-probowal.html#s=BoxMMtImg2
        • dorota_333 Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 28.08.25, 08:05
          Idiotyczny post.
      • szczurek.polny Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 28.08.25, 11:30
        > Zastanawiam się, czy w sytuacji nadużywania tego ciała premier może delegować na radę jakichś podsekretarzy stanu w ministerstwach.

Nie, nie może. Musi się stawić osobiście na każdą zwołaną radę gabinetową. I ma stać dopóki Pan Prezydent nie pozwoli mu usiąść.

Może oczywiście podać się do dymisji i wypierdalać w Dolomity. To zawsze może.

Nie zaklinaj rzeczywistości, wszyscy widzieli jak Donek słabo wypadł.
        • dorota_333 Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 28.08.25, 12:37
          > wszyscy widzieli

TO jest właśnie klasyka zaklinania rzeczywistości. Ale nie ma sensu spór na ten temat, bo każdy widział co innego, jak się okazuje.

Problem, jaki się wyłania, to bezprecedensowo agresywna formuła sprawowania urzędu Prezydenta RP (bo lepiej raczej nie będzie). I wynikający z tej formuły problem bezprawnego rozszerzania kompetencji przypisanych Prezydentowi.

Art.141 Konstytucji RP:

Art. 141. 1. W sprawach szczególnej wagi Prezydent Rzeczypospolitej może zwołać Radę Gabinetową. Radę Gabinetową tworzy Rada Ministrów obradująca pod przewodnictwem Prezydenta Rzeczypospolitej. 2. Radzie Gabinetowej nie przysługują kompetencje Rady Ministrów.

No to teraz zastanówmy się, jak często mogą występować sprawy szczególnej wagi.

Nadużycie kompetencji będzie musiało być jakoś miarkowane. Prezydent Nawrocki chce jechać po bandzie, ale jest jakoś usytuowany w systemie organów państwa.
          • szczurek.polny Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 28.08.25, 13:45
            Słuchaj, gdyby to nawet był remis to by nam tu na Forum od rana dorota_333 pisała jak to Tusku "odważnie wszedł do jaskini lwa i wrócił z tarczą, wygrał na wyjeździe, a plany Nawrockiego zostały w całości zniweczone'.

A tego nie ma. Zamiast tego jest jojczenie że teraz podłoga w Pałacu Prezydenckim regularnie będzie Donaldem wycierana.

Jeśli Donkowi poszło tak dobrze to dlaczego nie chcesz powtórki?

Art. 141.1. Nie pozostawia żadnych wątpliwości - Prezydent zwołuje i Prezydent decyduje co jest "sprawą szczególnej wagi". Kropka.

> Nadużycie kompetencji będzie musiało być jakoś miarkowane.

Tak! Zdecydowanie! Powinien zostać powołany młodszy podchujaszczy w ministerstwie kultury, który będzie Prezydentowi Rzeczypospolitej wyznaczał kiedy i ile razy Prezydent może zwołać Radę Gabinetową. Może niech to będzie sędzia Żurek?

Legitymacja demokratyczna rządu Tuska jest dużo słabsza niż Prezydenta RP. Prezydent wygrał wybory powszechne i bezpośrednie. Donald Tusk nie wygrał nawet wyborów parlamentarnych a premierem został w wyniku knowań i porozumień międzypartyjnych.
            • dorota_333 Re: Pierwsza Rada Gabinetowa 28.08.25, 14:34
              > dlaczego nie chcesz powtórki?

Bo częste powtarzanie takich eventów nie ułatwi pracy rządu (i o to właśnie Prezydentowi chodzi, ubolewam nad tym).

W ogóle bardzo zabawny post, Szczurku. Porównywanie "legitymacji demokratycznej" przypomina mi scenę porównywania k..tasów z serialu 1670 (linkowałam kiedyś, nie będę powtarzać). Ten sam sens.

Ale skoro już mowa o tym, to pozwolę sobie zauważyć, że prezydent Nawrocki wygrał bardzo niewielką większością głosów. Bezprecedensowo niewielką.

Poza tym: w demokracji parlamentarno - gabinetowej rządzi ten, kto ma większość w Sejmie. To urzekająco proste i łatwo to zrozumieć. Nazywać tworzenie koalicji "knowaniami" jest uroczo bezsensowne.

Krótko mówiąc: u was całą długość k..tasa robią nitki z frędzli.
    • dorota_333 Wielki Bu, przyjaciel Prezydenta, kibol wyklęty 13.09.25, 14:59
      ...z całkiem ładnym dorobkiem karnym, został podstępnie uprowadzony przez wrażą policję niemiecką. Miał lecieć do Dubaju, gdzie chronią się niektórzy polscy patrioci (klimat lepszy niż w Budapeszcie).

Nie. Prawa łaski na tym etapie postępowania nie stosuje się.
    • dorota_333 Póki urzędnicy pilnują, żeby dawka była pod ręką 23.09.25, 11:48
      ...to wszystko gra i widać zadowolenie na twarzy.

x.com/i/status/1970194992850251863

PS. Uwaga do rosyjskich trolli: nie, nie użyłam słowa "narkoman". A tak przy okazji: chować woreczek wyjęty z ust do kieszeni marynarki, hm smile

• dorota_333 Służby. Próba przejęcia 09.11.25, 20:25
      ...z relacji obu stron wynika, że prezydent wezwał do siebie szefów służb specjalnych (tak rzecznik prezydenta, potwierdził Siemoniak, że prezydent wezwał ich na "konsultacje"). Nie ma takich uprawnień; podlegają premierowi.

A ponieważ się nie stawili, to prezydent zablokował awans na stopień oficerski ponad stu pracowników służb. No ewidentna próba podporządkowania sobie służb, niekonstytucyjna.

Do tego seryjne wetowanie kolejnych ustaw.

Duży pałac jest na wojnie z polskim rządem. Jak ktoś ostrzegał, że zatęsknimy za Dudą, to mógł mieć rację.

tvn24.pl/polska/tomasz-siemoniak-decyzja-prezydenta-karola-nawrockiego-w-sprawie-nominacji-oficerskich-nie-do-obrony-st8743853
      • zimna-wodka Re: Służby. Próba przejęcia 09.11.25, 21:43
        Chciał przejąć służby. Pominąć premiera w kontaktach.
        Trzeba przyznać - don Alphonso ma ciąg na władzę.
    • dorota_333 Sławomir Mentzen, trzecia dramatis persona na praw 10.11.25, 12:55
      ...prawicy. Wspomnę o nim w wątku o dużym pałacu bo Mentzen najprawdopodobniej będzie kluczowy niebawem.

Spełnił się najgorszy koszmar Kaczyńskiego - na prawo od niego nie tylko jest coś poza ścianą (jak chciałby), ale sporo tam elektoratu, który już nie jest jego elektoratem. W najnowszym badaniu opinii publicznej przeprowadzonym przez CBOS obie Konfederacje (Mentzen z Bosakiem oraz Braun) mają łącznie więcej głosów niż PiS.

A to jest sytuacja mogąca mieć spory wpływ na pałac prezydencki, na jego orientację polityczną.

Tym bardziej, że między Kaczyńskim a Mentzenem bardzo wyraźnie nie ma chemii i ich ewentualna koalicja powyborcza nie jest już tak pewna jak kiedyś. Mentzen personalnie ma jednak jakiś słaby punkt (jestem zaskoczona), a Kaczyński uderza w niego z charakterystyczną dla siebie brutalnością:

tvn24.pl/polska/slawomir-mentzen-ostro-o-jaroslawie-kaczynskim-jest-chamem-st8744233

Czy to jest wypowiedź przyszłego koalicjanta? Nie mam pewności. Więc prezydent może uznać, że lepiej będzie się nastawić na współpracę z Konfederacją.

Na prawicy zdaje się mamy sukcesję. Nie będzie bezkrwawa i nie będzie szybka, ofkors.
      • zimna-wodka Re: Sławomir Mentzen, trzecia dramatis persona na 10.11.25, 14:18
        Ten sen może być gorszy niż się wydaje. Zauważ, że wszelkie profity ze zwycięskiej kampanii prezydenckiej poszły w PIS-du. Poobijana, gasnąca po wyborach platforma odzyskała wigor i dominuje w sondażach. PIS się dokumentnie pogubił - głęboka defensywa i to czasem w stylu pepego (PIS kradł po to żeby obdarować PO).
        A będzie gorzej. Jak słychać, dokonało się czyszczenie prokuratury z poziobrowych dywersantów i sprawy przyśpieszą. A jest ich sporo. Takich spektakli jak ostatnio może być dużo. I będzie to miało wpływ na sondaże.
        Propaganda a'la pepe przekona tylko takich, których nie trzeba przekonywać.
        Będzie przybywać wątpiących. Sukces konfy i "Brałna" to efekt zniechęcenia do duopolu. Poszukiwanie ludzi nie umoczonych we władzy czyli w aferach. Zwolennicy platformy tam nie pójdą - jednak to towarzystwo im nie może pasować. Ale konfa+"Brałn" będą pożerać PIS i trochę podtuczą się symetrystami.
        PIS generalnie ma przesrane i to ostro.

Don Alphonso nie gra w drużynie PIS. Gra we własnej. Wojna z Tuskiem nie jest chęcią obalenia rządu tylko wyrwania mu realnej władzy. Don Alphonso będzie równie dobrze wyrywał rządowi Kwakacza. PIS nie ma sojusznika w Pałacu. Łączy ich tylko wspólny wróg.

• dorota_333 Re: Sławomir Mentzen, trzecia dramatis persona na 10.11.25, 15:31
          Sytuacja zrobiła się tak niejasna po spięciu m. Mentzenem a Kaczyńskim, że w sumie nie wiadomo co myśleć. Dlatego odnotowuję to w tym wątku, bo możemy mieć całkiem nowe rozdanie w kraju.

Koalicja PiS z Mentzenem - po tak mocnych, brutalnych wzajemnych zarzutach? Koalicja KO z Konfederacją?? Który elektorat to kupi i jak wtedy ustawi się prezydent.

Na pewno masz rację, że prezydent już nie jest sterowalny przez Kaczyńskiego, mimo że tam jacyś ludzie z PiS przy nim siedzą (przestaną go pilnować, a zaczną współpracować). Kaczyński już jest za słaby, żeby wymuszać lojalność na kimkolwiek. Gra też element osobowościowy: obecny prezydent to kibol, ale nie debil.

Tak czy tak większość sceny politycznej jest już brunatna, a rządzi koalicja centrowo-lewicowa. Niech się spieszą z rozliczeniami.

PS. Jak mi się zdaje Mentzen i jego ludzie głosowali w piątek przeciw Ziobrze w większości zarzutów. Czyli podtopienie PiS jest im na rękę, nie będzie wsparcia.
          • zimna-wodka Re: Sławomir Mentzen, trzecia dramatis persona na 10.11.25, 15:51
            dorota_333 napisała:

> PS. Jak mi się zdaje Mentzen i jego ludzie głosowali w piątek przeciw Ziobrze w
            > większości zarzutów. Czyli podtopienie PiS jest im na rękę, nie będzie wsparci
            > a.

Głosowali za postawieniem zarzutów ale przeciw aresztowaniu. Co nic nie zmienia.
            A sypie się dalej:

Pan poseł Kowalski zorganizował spotkanie, na którym byłem z Pawłem Kukizem u ministra Ziobry. Poseł Kowalski proponował przy ministrze Ziobro, żebyśmy skorzystali - uwaga - z Funduszu Sprawiedliwości na własne cele, które nam pomogą politycznie - powiedział Tyszka. "Fakt" zapytał Pawła Kukiza o te doniesienia. - Takie spotkanie, jako jedno z kilku w latach 2015-2021, było, jednak nie zanotowałem sytuacji, w której Janusz Kowalski składałby jakieś propozycje związane z finansami. Ale nie wykluczam, że to mogło mieć miejsce - stwierdził Kukiz.

wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32389251,chodzmy-stad-to-sa-zlodzieje-kukiz-o-spotkaniach-u-ziobry.html#s=BoxPWD
            • dorota_333 Re: Sławomir Mentzen, trzecia dramatis persona na 10.11.25, 16:04
              Dobre. Poseł Kowalski ostatnio powiedział kilka słów ministrowi Żurkowi, gdy ten udzielał wywiadu w Sejmie z okazji głosowań nad Ziobrą. Cos tam wspomniał Kowalski, że wydarzy się z Żurkiem za dwa lata.

Dla niego może być wcześniej.

Ale nic, ale to nic nie cieszy mnie tak, jak widok stropionych pisowskich mord, jak dzisiaj przy pomniku. bezcenne smile
    • dorota_333 PAP: Prezydent oczekuje przeprosin i stawienia się 11.11.25, 18:39
      ...u niego szefów służb specjalnych.

"- Czekam na przeproszenie i na stawienie się szefów służb u prezydenta Polski, żeby rozmawiać także o awansach oficerskich - zaznaczył."

Zaskakujące, naprawdę. Coraz większa bezczelność.
      • zimna-wodka Re: PAP: Prezydent oczekuje przeprosin i stawieni 11.11.25, 21:49
        I jednak głupota. Po takiej awanturze nikt do nie pójdzie bez zgody Tuska bo byłby skończony. A i ewentualny pisi następca też nie będzie pochwalał nielojalności, szczególnie w tej branży.

Małpa chce rządzić. Nie zdaje sobie sprawy, że każdy premier skoczy mu gardła, nawet taki z konfy.
        • dorota_333 Re: PAP: Prezydent oczekuje przeprosin i stawieni 11.11.25, 22:20
          Ja myślę, że jest gorzej niż zakładasz. Prezydent chce złamać lojalność służb wobec premiera RP. Bo dał jasno do zrozumienia, że za jego kadencji żadnych awansów oficerskich nie będzie (przy tej władzy). A to jeszcze dwa lata - a potem władza może się zmienić, niestety. Ci młodzi pracownicy, którzy mieli być właśnie awansowani na stopnie oficerskie praktycznie mają przerwę dwuletnią w karierze, a potem - jeśli chcą mieć robotę, to muszą ustawić się już teraz "pod" prezydenta i ewentualną nową władzę. Oficerowie zresztą podobnie, ale bez wyrwy w życiorysie zawodowym.

Poza tym osiąga inny cel - destabilizację służb specjalnych RP przez wywołanie w nich kryzysu kadrowego.

Gdyby Nawrocki był rosyjskim agentem wpływu, to nie wymyśliłby tego lepiej. Operacja - może nie zniszczenia, ale silnego osłabienia polskich służb - może się udać doskonale.
    • dorota_333 Careless whispers 12.11.25, 16:09
      ...czyli prezydent odmawia nominacji 46 sędziów. Nie podając przyczyn merytorycznych.

"(...) Dodał, że nie będzie dawał także awansów tym sędziom, którzy "kwestionują porządek konstytucyjno-prawny Rzeczypospolitej".
      (...)
      Prezydent zaznaczył, że nie będzie dawał awansów sędziom, którzy "słuchają złych podszeptów ministra sprawiedliwości pana Waldemara Żurka", który ma "zachęcać" sędziów do kwestionowania systemu prawnego Rzeczpospolitej."

wyborcza.pl/7,75398,32393216,nawrocki-odmawia-nominowania-46-sedziow-sluchaja-zlych-podszeptow.html#s=S.TD-K.C-B.1-L.2.duzy

Nie, to nie jest przepychanka dużego pałacu z małym. To jest atak na instytucje państwa, próba ich sparaliżowania - jeśli się nie podporządkują oczekiwaniom prezydenta.

Mamy pełzający zamach stanu.
      • bottom600 Re: Careless whispers 12.11.25, 22:20
        Mamy mocnego, prawego Prezydenta, brawo Karol!
        • dorota_333 Drwal sobie poradzi 12.11.25, 23:24
          x.com/i/status/1988693120062730680

Chyba się zakochałam.
      • zimna-wodka Re: Careless whispers 12.11.25, 22:46
        dorota_333 napisała:

> Mamy pełzający zamach stanu.

Don Alphonso zauważył, że premier odpowiada za wszystko a prezydent nie odpowiada za nic. I będzie rozwalał.
        • dorota_333 Re: Careless whispers 12.11.25, 23:27
          Jak ktoś miał nadzieję, że to nie pójdzie na siekiery, to już nie ma. Mam wrażenie, że chodzi o jak najszybszą rozwałkę rządu, bo w przyszłym roku 66 mld środków unijnych do rozdysponowania. No, ale tak szybko nie rozwalą.

Niemniej jestem pesymistką w długim terminie.
    • dorota_333 Kosy kibola z rządem RP ciąg dalszy 27.11.25, 14:16
      ...zakładnikami są nieodmiennie oficerowie służb specjalnych. Wnioski o awans odesłane po trzech tygodniach bez słowa wyjaśnienia. Z wywiadu kibola wynika, że dalej oczekuje stawiennictwa szefów służb i przeprosin (za niestawiennictwo wcześniejsze).

No żesz, [...], jak żartowałam, że jeszcze zatęsknimy za Dudą, to przecież tylko żartowałam.

wyborcza.pl/7,75398,32429229,karol-nawrocki-odeslal-oficerskie-awanse-bez-podpisow-siemoniak.html#s=S.TD-K.C-B.1-L.2.duzy
    • dorota_333 Marszałek patrzy zasępiony 29.11.25, 23:30
      ...czytałam dzisiaj wypowiedź prof. Nałęcza, który dworował sobie z wynurzeń p. prezydenta, że każdego wieczora rozmawia z Piłsudskim. Faktycznie, prezydent kieruje te bajeczki do ludzi o zerowej wiedzy historycznej. Piłsudski endecji, kiboli i nazioli nienawidził, w przeciwieństwie do Nawrockiego.

https://bi.im-g.pl/im/ed/ee/1e/z32434669IHG,Protestow-przeciwnikow-i-zwolennikow-prezydenta-Ka.jpg
      • bottom600 Re: Marszałek patrzy zasępiony 30.11.25, 08:11
        dorota_333 napisała:

> ...czytałam dzisiaj wypowiedź prof. Nałęcza... bajeczki do ludzi o zerowej wiedzy historycznej.

A jakaż to głęboka wiedza historyczna kazała być Nałęczowi 20lat w PZPR od 1970r! Pełnił m.in. funkcję I sekretarza POP na Wydziale Historycznym UW, a także sekretarza komitetu uczelnianego PZPR. ..
        Zapewne zauroczyła go masakra na wybrzeżu w 1970r, mord w kopalni Wujek oraz mord Popiełuszki że dotrzymał wierność komunistycznemu faszyzmowi do samego końca PZPR w 1990r. Wot молодец!
        Putinica jak widać lubi to.
        • dorota_333 Re: Marszałek patrzy zasępiony 30.11.25, 09:57
          Daleko mniej chwalebny życiorys niż np. prokuratora Piotrowicza (i kilku innych koryfeuszy PiS). Kaczyński też to lubi.

Ale nie chce mi się brnąć w tę dyskusję i rozmywać wątku. EOT.

Aha, gdyby ktoś chciał koniecznie wiedzieć skąd mam informację, że Marszałek nienawidził endeków, kiboli i nazioli - sam mi to powiedział. Rozmawiam z nim co wieczór.
    • dorota_333 Prawdziwy powód odwołania spotkania Nawrockiego z 30.11.25, 16:07
      ...Orbanem. Kancelaria prezydenta twierdzi, że Nawrockiego nagle ruszyło sumienie (wcześniej jakoś nie ruszało). Niekoniecznie.

Poniżej analiza sytuacji, ale tak rozwlekła, że streszczę krótko: powodem odwołania spotkania jest to, że byłoby zabezpieczane przez kontrwywiad (7:30 nagrania), a - dodam swoimi słowami - Nawrocki nie może sobie na to pozwolić, żeby szczerze z Orbanem rozmawiać w obecności oficera kontrwywiadu. No to nie ma sensu spotkanie.

Czyli kosa kibola ze służbami zaczyna mu się odbijać czkawką. Wielu rzeczy bez wsparcia służb on zrobić nie może, więc... Batyr już nie pofika.

www.youtube.com/watch?v=DXzGWt-dkzg
    • dorota_333 Kibol próbuje przejąć polską politykę zagraniczną 17.12.25, 12:28
      ...a w sytuacji wojny w kraju ościennym ta kibolska ustawka może nie wyjść Polsce na dobre.

"Wicepremier, minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz poinformował w minioną sobotę, że attaché wojskowy przy ambasadzie RP w Waszyngtonie gen. Krzysztof Nolbert nie został dopuszczony przez współpracowników prezydenta Karola Nawrockiego do rozmów w Pentagonie, które przygotowywał.
      (...)
      - Polski generał dywizji, polski attaché wojskowy w Stanach Zjednoczonych, który zresztą był mianowany przez ministra (obrony narodowej Mariusza - red.) Błaszczaka, został niewpuszczony na spotkanie z Amerykanami przez Polaków, czyli przez pana generała (Andrzeja - red.) Kowalskiego, wiceszefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego - opisywał Tomczyk."

tvn24.pl/polska/general-krzysztof-nolbert-niewpuszczony-na-rozmowy-w-pentagonie-przez-ludzi-prezydenta-karola-nawrockiego-szef-mon-wyjasnilem-sprawe-st8803928
      (wytłuszczenia moje)

No dobrze, jeśli nie dopuścili do rozmów osoby przygotowanej merytorycznie, to o czym rozmawiali? O nap... się po ryjach w lesie? Tak wyobrażają sobie funkcjonowanie w sojuszu ze Stanami?
      • zimna-wodka Na święta 23.12.25, 18:33
        Karol Nawrocki osobiście wyciął i przyniósł choinkę do Pałacu Prezydenckiego! Głowie państwa towarzyszył syn Antoni
        Tak wielkimi literami krzyczy Karnoś.
        I zamieszcza odpowiednie wideo. Oczywiście ściągnięte z oficjalnej strony p. don Alphonso.
        1. P. Don A. osobiście wybiega z pałacu.
        2. P. Don jedzie limuzyną z obstawą do plantacji choinek.
        3. Ktoś od plantacji wręcza p. Don A. piłę mechaniczną.
        4. Miejscowa gawiedź podziwia nieoficjalny strój dostojnego gościa
        5. Don A. biegnie z siekierą po drzewko. Piła gdzieś się zapodziała.
        6. Don A. wali siekierą w drzewo. Skutek niby mizerny ale za chwilę don A. kroczy z drzewkiem na ramieniu.
        7. Koń i prezenty (serio!)
        8. Don A. wnosi drzewko do pałacu. A duże jest. Ale daje radę choć chyba ktoś mu pomagał ale poza kamerą.
        9. Zonk!!!!
        Don A. ścinał drzewko siekierą a wnoszone do pałacu jest obcięte piłą.
        OK, pepe ma rację. Sam ściął i sam zaniósł a nikt nie twierdził, że to było to samo drzewko.
        10. Kurtyna czyli reklama kancelarii prezydenta RP.
        • dorota_333 Re: Na święta 23.12.25, 20:12
          Zaciekawiło mnie i sprawdziłam na stronie prezydenta, faktycznie, drzewko inaczej obcięte. Ale to szczegół: główny przekaz jest taki, że osobnik lubi rąbanie w lesie i nie uchyli się od niego.

No więc zobaczyłam i żałuję. Widok kibola łażącego po lesie z siekierą zburzył mój spokój. Nie żyjemy w bezpiecznym kraju.
          • zimna-wodka Re: Na święta 23.12.25, 23:51
            dorota_333 napisała:

Widok kibola łażącego po lesie z siekierą zburzył
            > mój spokój.

Niepotrzebnie. Don A. posługiwał się siekierą tak, że możesz czuć się bezpieczna. Co innego jakby chciał dać w ryj albo chociaż z liścia.
        • bottom600 Re: Na święta 23.12.25, 21:09
          O mały włos fajtłapa Rafi byłby na tym miejscu... ufff :
          m.youtube.com/watch?v=90WRIdx7cC4&pp=ygUbVHJ6YXNrb3dza2kgbmFwcmF3aWEgc3p5YsSZ

A Nawrockiego akcja bezbłędna-wystarczy poczytać komentarze naród zachwycony, szkoda mi was sierotki, Prezydentowi TYLKO rośnie bo piastuje swój urząd bezbłędnie póki co.
          • dorota_333 Re: Na święta 23.12.25, 23:11
            > szkoda mi was sierotki, Prezydentowi TYLKO rośnie

Mnie raczej szkoda narodu, bo my sobie jakoś poradzimy.

Niewykluczone też, że kibol minie jak pierdnięcie na wietrze i naród będzie miał tylko kaca jak po głosowaniu na Tymińskiego.

A kibol z powiązaniami w szulerni krypto... no, może być ciekawie, jak to kiedyś rozliczą.
          • zimna-wodka Re: Na święta 24.12.25, 00:04
            bottom600 napisał(a):

> A Nawrockiego akcja bezbłędna-wystarczy poczytać komentarze naród zachwycony,

Poczytałem. Z pierwszych 10 wybrałem najciekawsze:
            1.dobry materiał !
            snusowy zawsze na posterunku
            2. Reżyserowane. To nie ta sama choinka.
            3. Jaka z ciebie jest pizda gościu, to ja nie mam pytań. Typ który połowę kontentu kradni innym.
            4. Nas Pan nie nabierze. To nie jest ta sama choinka. Ta druga została ścięta piłą motorową!
            5. A tą kto ci ukradł po drodze ?
            6. Zajebana z jakiejś kawalerki czy razem z kawalerką?

itd. Ale najtrafniejszy komentarz zostawiłem na koniec:

Kolejna kampania wizerunkowa typu "osiłek"...

Ty masz być chlopie mężem stanu, a nie typem z siekierą czy sztangą w łapie...

Kto ci te krzywde robi?
            • bottom600 Re: Na święta 24.12.25, 07:23
              No i dlatego przegrywasz, jak na 10 stron komentarzy 6 sztuk hejterskich znalazłeś to jaki wniosek? Dobra, podpowiem, od zaprzysiężenia ocena Nawrockiego na "dobry prezydent" wzrosła o 10 procent! Także ten...
              • zimna-wodka Re: Na święta 24.12.25, 12:55
                Błąd. To było 6 komentarzy z 10 komentarzy. 60%.
    • dorota_333 Prezydent wszystkich kiboli 11.01.26, 17:52
      ...jedzie na Jasną Górę i wita się z ziomkami:

https://pbs.twimg.com/media/G-YT1joXcAEqaRZ?format=jpg&name=4096x4096

Uniewinnienie dopiero po prawomocnym wyroku, przypominam.

tvn24.pl/polska/wp-serdeczne-powitanie-prezydenta-karola-nawrockiego-z-szefem-gangu-kiboli-tomaszem-p-dragonem-w-czestochowie-st8841400

PS. Połączenie naziolstwa, bandyterki i katolicyzmu - czyż może istnieć bardziej smakowity koktajl?
      • zimna-wodka Re: Prezydent wszystkich kiboli 11.01.26, 21:24
        dorota_333 napisała:

> PS. Połączenie naziolstwa, bandyterki i katolicyzmu - czyż może istnieć bardzie
        > j smakowity koktajl?

Nie ma się czym się ekscytować. To pospolite połączenie - tak jak wodoru z tlenem.
        • dorota_333 Re: Prezydent wszystkich kiboli 11.01.26, 22:36
          Przeciwnie, Schłodzony, jest się czym ekscytować. Ta naziolska bandyterka prawdopodobnie weźmie władzę po następnych wyborach. A kościół jej gorąco pobłogosławi. Do tego obie Konfederacje (blisko z kibolami) są ewidentnie agenturą Rosji.

To nie jest tylko problem estetyczny, ostatecznie można zwymiotować. To będzie problem egzystencjalny.
    • dorota_333 Czołem panie prezydencie! Czołem kibice! 12.01.26, 11:16
      ...o, k... .

Ktoś nie rozróżnia wojska polskiego od bandyckich bojówek. Tak, doszło do znieważenia munduru.

tvn24.pl/polska/kibice-powitani-jak-zolnierze-slowa-zarezerwowane-dla-szczegolnej-sytuacji-st8841807
    • dorota_333 Popatrzcie na tę gębę i logo na czapce 10.02.26, 14:39
      ...to pierwszy obywatel Rzeczpospolitej Polskiej.

Na czapce logo firmy, którą prowadzi jego siostra i koleś z biura prawnego IPN. Czegoś nie rozumiecie?

https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-4484960-spotkanie-prezydenta-karola-nawrockiego-ze-sportowcami-ph8893704/alternates/WEBP_LANDSCAPE_1620

Pomysł tak dobry, że aż się prosi o rozwinięcie. Może by sprzedawał gościom zaproszonym do Pałacu Prezydenckiego wejściówki? Ostatecznie dlaczego mają za darmo brudzić parkiety. A może w pałacu jakiś biznes pokrewny temu, czym sie zajmował w Grandzie? Tylko tak pytam. Dziewczyny ofkors inne, tamte już nie w branży.
      • zimna-wodka Re: Popatrzcie na tę gębę i logo na czapce 10.02.26, 15:58
        Jego siostra nie prowadzi tej firmy. Prowadzi ją koleś samodzielnie. Jego siostra jest cukiernikiem. A przy okazji właścicielką zastrzeżonego znaku firmowego. Ma z tego jakieś korzyści?
        (I tak dobrze, że nie została przewodniczącą TK bo kucharka zrobiła precedens).
        Nawrocki reklamuje firmę kolegi nachalnie. Kto chce może popatrzeć na FB. Warto zajrzeć ale dla komentarzy.

Ale obrazki dam dwa:

1. Bez komentarza.

https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/
t39.30808-6/627686498_122119233879132683_904614588308233688_n.jpg?stp=cp6_dst-jpg_tt6&_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=02uud5Js6BMQ7kNvwHUN9sv&_nc_oc=Adn9xEVG-wM6-b70-snLyb9BlG7G5d_88EFfNGKtDN7r_COukOTvvx705493LLG9xW8nYJmVhLkwXVvlJcI0moCl&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=7NzDY-Ygdxk7qLgdg4zSiA&oh=00_AfsR-w23ElYGvXPeg7_ZlZJ4tbM5W7tFx-c35PJjjvrlHA&oe=6991234B

Z komentarzem ale nie moim tylko właściciela konta:

Postawa zaczyna się od ludzi, którzy dają przykład.
        Wystarczy spojrzeć na Prezydenta Karola charakter, konsekwencja, spokój

I do tego taka focia. Nowe wcielenie snusmana:

https://scontent-waw2-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/616233088_122115577953132683_2908161830254008228_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=833d8c&_nc_ohc=NqUMtPqSwOkQ7kNvwGQbEzQ&_nc_oc=AdnzVed-EEk17QaOluSeNPFHHftmxN4a9bUhj0Ja2qO025DleE2zv5tDLeMEKN1GcRvFK4Y-hbFdqQoBfIilj4Nn&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-2.xx&_nc_gid=QqNf3xbQ4YAATUeWfVcuQg&oh=00_Afs7wVobWR0qyHo7GNjJPMGq5Y9m-NzgNTJo7hAtCzhq0g&oe=69911C69

Jak dla mnie apetyczny choć może niezbyt męski

I jeszcze polecam wideo. On/ona zjeżdża na snowboardzie, bluza z napisem odpowiednim , a nad filmem komentarz, cytuję : Po pierwsze Polska, po pierwsze Polacy 🇵🇱.
        I byłoby banalnie gdyby nie to, że na koniec on/ona się wypierdala.
        (linka nie daję, kto chce niech szuka)
        • dorota_333 Re: Popatrzcie na tę gębę i logo na czapce 10.02.26, 16:25
          No, jeśli jego siostra ma prawa do znaku firmowego to zarabia nic nie robiąc/produkując. Czyli fucha idealna. Kobyła na ostatnim zdjęciu reprezentuje jak sądzę nowy prawicowy ideał Polki: przerzuci kupę gnoju i nawet tipsa nie złamie.

Coraz bardziej sie kulturowo rozjeżdżam z prezydentem, cóż poradzę. Moja niechęć jest tyleż natury etycznej co estetycznej. Kibol i jego rozumienie sprawowania najwyższej funkcji w państwie mnie wk..wia i zniesmacza.
          • zimna-wodka Re: Popatrzcie na tę gębę i logo na czapce 10.02.26, 17:40
            Oj, nie taka znowu kobyła. Choć orzechy może łupać. Ale w tym przypadku chodziło mi o to, że według zajawki to jest focia prezydenta (charakter, konsekwencja spokój). Ja tam nie wiem jaki ma charakter ale cycki OK.

A na rodzinne relacje prezydenta spójrz z innej strony. Bo sporo było takich "wielkich" co nic dla bliskich nie zrobili. Np. córka Kaczyńskiego. Trzy razy musiała wychodzić za mąż żeby się ustawić i jeszcze urodzić masę bachorów. Koszmar.
            Albo taki syn JP II. Podobno gdzieś taki chodzi po świecie. I ten to ma przesrane. Nie może powiedzieć kto jest jego tatusiem bo od razu walą w ryj. Zdurnieć można - czy lubią tatusia czy wręcz przeciwnie.

Zatem chyba nie masz pretensji za to, że snusman broni najbliższych przed tragediami, prawda?
            • dorota_333 Re: Popatrzcie na tę gębę i logo na czapce 10.02.26, 19:48
              Ciebie to bawi, a mnie oburza. To jest kolejny krok w luzowaniu standardów, prezydentura Nawrockiego w końcu zejdzie do poziomu szamba.

Kiedyś poważnym skandalem było całowanie ziemi kaliskiej przez Siwca, a największym zarzutem wobec Komorowskiego był orzeł z białej czekolady. Teraz mamy w pałacu kogoś, kto wita się z kibolami "czołem kibice" (osobno i serdecznie wita się z kryminalistą) i lokuje produkt firmowany przez siostrę i produkowany przez kolegę.

Sh.t.
      • dorota_333 Okazuje sie, ze znak towarowy jeszcze nie zarejest 14.02.26, 11:20
        ...zarejestrowany. Nawrocki (ani nikt inny) nie może posługiwać się znakiem R w kółku przed jego rejestracją, co jeszcze nie nastąpiło.

Czyli działanie Prezydenta RP nie tylko że łamie zasady transparentności, to jest bezprawne. Czegoś znowu nie rozumiecie?

Kibol po prostu nawykowo działa bezprawnie. Kibol mieszkający w pałacu prezydenckim, i robiący ustawki w postaci zebrań BBN, tak się złożyło.

Czego się naprawdę boję - to tego, że naród się do tego szamba w Pałacu przyzwyczai. Że uzna to za nową normę. Będzie to przegrana państwa polskiego. Bo to standardy rosyjskie.

Tutaj szczegóły:

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,32599080,nowrocky-bezprawnie-posluguje-sie-znakiem-bedzie-grzywna-za.html#s=S.index-K.C-B.1-L.1.duzy
    • dorota_333 Rada Nowych Mediów 16.04.26, 16:33
      ...prezydent powołał takie ciało doradcze, a w nim facet szerzący dezinformację rosyjską na temat dronów (które wtargnęły na terytorium RP). Facet, przed którym ostrzegała NASK i polskie służby.

No, to mamy coś w rodzaju formalnej farmy trolli pod patronatem Prezydenta RP.

Wyciągnęli wnioski z porażki Orbana i będą próbowali opanować media społecznościowe. Tak wygrali w 2015 i dobre rozeznanie mediów pomagało im także później. Znaczy się: kampania przed wyborami 2027 oficjalnie otwarta.

tvn24.pl/polska/pawel-swinarski-w-radzie-nowych-mediow-kontrowersje-wokol-youtubera-st9000975
      • dorota_333 Re: Rada Nowych Mediów 19.04.26, 23:35
        www.facebook.com/reel/2193531508144418?locale=pl_PL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka