Dodaj do ulubionych

Charlie Kirk i amoralny nihilizm współczesnej praw

14.09.25, 09:55
...prawicy. Artykuł z Oko Press wywalony z FB.

"Niewiele jest rzeczy, które tak dobitnie pokazują amoralny nihilizm współczesnej globalnej prawicy (nie będę już jej nazywał alt-prawicą, bo chyba nie ma to żadnego sensu, skoro nurt ten ostatecznie przejął i zawłaszczył prawicowe ruchy praktycznie w całym świecie szeroko pojętego Zachodu), jak reakcje na zamordowanie Charliego Kirka.

Kim był bowiem Charlie Kirk? Otóż Charlie Kirk był gościem, którego życiowa misja to było szczucie na „podludzi” – którymi, w zależności od humoru czy też dostępnej amunicji erystycznej, byli: lewicowi akademicy (jego organizacja Turning Point USA opublikowała „czarną listę” „lewackich” pracowników naukowych – możecie sobie wyobrazić, jak wyglądał przeciętny dzień osoby, która znalazła się na takiej liście, albo wejść w sekcję komentarzy praktycznie dowolnego liberalno-lewicowego komentatora, który jeszcze ostał się na X/Twitterku), Latynosi, czarnoskórzy (ostatnie dni przed śmiercią spędził, organizując rasistowskie szczucie na czarnoskórych Amerykanów poprzez przypisanie im zbiorowej odpowiedzialności za zamordowanie uchodźczyni z Ukrainy, którą zabił czarnoskóry przestępca-recydywista)... słowem, facet praktycznie nie robił w życiu nic, tylko wskazywał palcem wrogów."

Dalej jeszcze ciekawiej, o prorosyjskości i mocno akceptującym stosunku Charliego do przemocy w polityce - o ile dotykała "lewaków", to był nią zachwycony.

Całość tutaj:

oko.press/charlie-kirk-i-amoralny-nihilizm-wspolczesnej-prawicy-oto-tekst-usuniety-przez-facebooka?utm_source=Lista+Podstawowa&utm_campaign=cb4c3b15ae-tygodniowy_13_09_2025&utm_medium=email&utm_term=0_3c81d4ef34-cb4c3b15ae-139242112

Sprawa warta jednak założenia wątku, bo oto mamy nowego prawicowego świętego. Nasz otumaniony, serwilistyczny wobec Trumpa PiS uczcił go minutą ciszy w polskim parlamencie!

PS. A najlepsze jest to, że - podobno - zabójca Charliego Kirka jest aktywistą skrajnie PRAWICOWYM.

PPS. Sprawa ma potencjał, sprawdźcie sobie nazwisko: Horst Wessel.
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 14.09.25, 13:45
      ...ktora biedna nic nie rozumie z polityki XXI wieku.

Kilka fotek Charlie z rodzina:
      www.usatoday.com/picture-gallery/news/nation/2025/09/11/charlie-kirk-family-photos-wife-children/86093676007/
      • stefan4 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 14.09.25, 23:36
        senioryta13 napisał:

> Charlie Kirk- dla dorotki ...ktora biedna nic nie rozumie z polityki XXI wieku.
        >
        > Kilka fotek Charlie z rodzina

Wiesz, ja niewiele rozumiem z polityki XX wieku. Proszę, wspomóż mnie wobec tego równie słodkimi fotkami niejakiego Horsta Wessela (o którym Dorota wspominała) z rodziną; albo może Łazara Kaganowicza, też koniecznie z rodziną. Jestem przekonany, że jak zobaczę takie focie, to zrozumiem obu zbirów.

- Stefan
        • dorota_333 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 15.09.25, 09:33
          Dziwi mnie, że rosyjski troll argumentuje tak idiotycznie. Bo może chodzi o to, żeby rozmowę kretyńsko wykręcić na tematy poboczne.

Ale co do Horsta Wessela, to takich fotek nie ma. Związał się z 18-letnią prostytutką i nie zdążył się z nią ożenić - choć miał taki zamiar, wbrew kolegom z SA. Jego pech polegał na tym, że zamieszkał u niej, w lokalu wynajmowanym od małżeństwa komunistów. Prowadzili bujne życie towarzyskie i mocno zalegali z czynszem, i to było zarzewie konfliktu. Kiedy bojówka dowodzona przez Wessela zabiła w bójce ulicznej młodego komunistę, to towarzyszom partyjnym puściły nerwy. Wysłali do Wessela człowieka, który zwyczajnie zadzwonił do drzwi i wypalił prosto w twarz z pistoletu.

Krótkie życie Horsta Wessela jest pięknym przykładem, że historia jest ciekawsza niż fikcja.
          • zimna-wodka Re: Charlie Kirk- dla dorotki 15.09.25, 11:13
            Ale takie fotki też chwytają za serce:

https://www.theoriginalunderground.com/cdn/shop/files/ted-bundy-christmas-card-856103_1296x.jpg?v=1729242892
            • dorota_333 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 15.09.25, 11:24
              Dobre podsumowanie słit foci. A ponieważ rosyjskie trolle nie zajarzą, to im podpowiem: to Ted Bundy.
              • zimna-wodka Re: Charlie Kirk- dla dorotki 16.09.25, 09:27
                Są i ładniejsze fotki Teda. Ale rodzinę mu odpuściłem.
                Panienki nie są zbyt bystre - to fakt. Pewnie na to przywiędłe forum zostały skierowane w ramach stażu. Nie wykazują się specjalnie to i staż się przeciąga.
                Ale za to doktorek prowadzony jest przyzwoicie. Trzymał umiar, dopiero ostatnio eksplodował. Widać ostatni przekaz dnia (niewinne ruskie) był tak ważny, że centrala straciła czujność i przesadzili.
                • dorota_333 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 16.09.25, 10:17
                  Protestuję przeciw nazwaniu naszego forum "przywiędłym" smile Nie ruch się liczy, a poziom merytoryczny i te chwile przyjemnych zaskoczeń.

Co do Doktorka moje podejrzenia są takie, że on jest po prostu upierdliwym nerdem. Ale możesz mieć rację.
            • cojestdoktorku Re: Charlie Kirk- dla dorotki 19.09.25, 12:27
              > Ale takie fotki też chwytają za serce:

co fotki jakiegos mordercy maja wspólnego z gosciem który tylko publicznie wyrazał swoje poglady?

• stefan4 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 15.09.25, 11:25
            dorota_333:
            > Dziwi mnie, że rosyjski troll argumentuje tak idiotycznie.

Być może Senioryta jest jeszcze w okresie kandydackim, nie otrzymuje jeszcze pełnego dopracowanego przekazu dnia i musi sama zmyślać... Choć ten jej okres kandydacki trwa już raczej dosyć długo.

Za komuny działacze PZPR, kiedy musieli wyrządzić komuś jakieś większe świństwo, często zwalali ten obowiązek na kandydatów do Partii: wykaż się, to prędzej cię przyjmiemy. Z tego powodu warto było zawsze mieć pod ręką kilkoro kandydatów, którym (w przeciwieństwie do dawnych towarzyszy) jeszcze zależało. Może to jest los Senioryty?

- Stefan
            • dorota_333 Re: Charlie Kirk- dla dorotki 15.09.25, 11:30
              Dokładnie metoda gangów i PiS. Bierze się ludzi już umoczonych, którzy w dodatku mają motywację. A jak zaczną robić świństwa, to są już partyjni/gangowi na wieki.

Potem jedzie taki petent do GB i pyskuje na demonstracji faszystów.
    • kadillllak Re: Charlie Kirk i amoralny nihilizm współczesnej 14.09.25, 22:23
      dorota_333 napisała:

> ...prawicy. Artykuł z Oko Press wywalony z FB.
      No to masz chyba odpowiedz?

www.facebook.com/share/v/1EydPiEK7E/

>
      > PPS. Sprawa ma potencjał, sprawdźcie sobie nazwisko: Horst Wessel.
      • dorota_333 Re: Charlie Kirk i amoralny nihilizm współczesnej 14.09.25, 22:49
        To jakieś brednie przecież, wzięte z Tiktoka.

Media społecznościowe stają się prawdziwym ściekiem, dlatego, że brak sensownej moderacji. Klikalność stała się priorytetem, promuje się treści prowokacyjne, a sensowne analizy wycina. Ten filmik przecież jest jawną prowokacją, ktoś chce sie wylansować drastyczną treścią.
    • kadillllak Najpierw bylem zly 16.09.25, 12:07
      Szczegolnie na sposob, w jaki go zdjal ten maly.
      Ale teraz pierdole . Ki.rka, starego chuja i cala te bande.
      Jestem politycznie w calkowitej prozni. Wszystkich nienawidze jednakowo, skurwysynow.'
      Trzeba jednak uwazac- setki ludzi stracily race w tym rezymie za wyglaszanie otwarcie swych pogladow na ten zamach.
      • dorota_333 Re: Najpierw bylem zly 16.09.25, 13:07
        > Jestem politycznie w calkowitej prozni. Wszystkich nienawidze jednakowo

Czy nie ma nikogo wśród Republikanów, kto by zachował zdrowy rozsądek? Trump nie ma żadnej opozycji w partii? NIKT nie jest wiarygodny?
        • kadillllak Re: Najpierw bylem zly 16.09.25, 15:44
          dorota_333 napisała:

> > Jestem politycznie w calkowitej prozni. Wszystkich nienawidze jednakowo
          >
          > Czy nie ma nikogo wśród Republikanów, kto by zachował zdrowy rozsądek? Trump ni
          > e ma żadnej opozycji w partii? NIKT nie jest wiaryg

Nie ma bo sie boja tego skurvvysyna.

Niweatpliwym plusem tej akcji jest to, ze teraz  ta banda oszustow rzadzaca dzis krajem, wymiotuje ze strachu wychodzac rano z  domu... daja temu wyraznie wyraz co chwile , w doslownie kazdej publicznej  wypowiedzi. Kroluje strach. Pytanie, dlaczego musza sie bac ,  podobno robiac dla narodu tak fantastyczna robote.

Minus to to, ze teraz jeszcze bardziej srube dokreca. Juz zyjemy w dziwacznej formie dyktatury kretyna. Obiecuje wolnosc i co chwila pierdolony domyka drzwi obozu , gdzie nie spojrzec. Strach sie bac, bo zostalo ponad trzy lata tego syfiarstwa

• dorota_333 Trump złoży wizytę w GB i zostanie przyjęty po kró 16.09.25, 18:06
            ...królewsku. Bo się Brytyjczycy zorientowali, że cholernie mu się to podoba i imponuje.

tvn24.pl/swiat/donald-trump-w-wielkiej-brytanii-szykuja-dla-niego-krolewski-park-rozrywki-st8651984

Tak tylko nadmieniam, bo warto śledzić ten kierunek jego myślenia. Olśnią go przepychem korony i ceremoniału i nie wiadomo, co się w tej ryżej główce wykluje smile
        • stefan4 Re: Najpierw bylem zly 16.09.25, 16:41
          dorota_333:
          > Czy nie ma nikogo wśród Republikanów, kto by zachował zdrowy rozsądek?
          > Trump nie ma żadnej opozycji w partii?

Pobieżny przegląd Interśmiecia znajduje coś nazwane ,,Never Trump'' oraz coś innego nazwane ,,Republican Accountability''. Wygląda na to, że oba twory powstały raczej po to, żeby zablokować wybór Trumpa, a kiedy to się nie udało, to mocno oklapły. Ale nie chciało mi się tego staranniej śledzić, więc może być, że się mylę.

- Stefan
      • senioryta13 Re: Najpierw bylem zly 16.09.25, 14:34
        kadillllak napisał(a):

> Jestem politycznie w calkowitej prozni. Wszystkich nienawidze jednakowo, skurwysynow.'

'Zbladziles synu' , tak sie to mowi?
        Zdarza sie...
        Urlop/odpoczynek dobrze Ci zrobi.

• szczurek.polny Re: Najpierw bylem zly 16.09.25, 19:14
        > Wszystkich nienawidze jednakowo, skurwysynow.'

Przynajmniej rasizmu ci teraz zarzucić nie można.
    • cojestdoktorku Re: Charlie Kirk i amoralny nihilizm współczesnej 19.09.25, 12:26
      no to udało sie zbanowac Kirka, jedyny sposób na bana dla niego to było zabicie go i prosze
      jest, teraz już nie trzeba z nim dyskutowac, nie słuchac jego argumentów,. jak wygodnie.....

bede upierdliwy smile
      tytuł jest tak błedny jak tylko moze być
      pl.wikipedia.org/wiki/Nihilizm
      prawicowcy nie sa nihilistami, Kirka można by nazwać anty-nihilistą - to by był prawidłowe
      to Ci co nie wierza w Boga, Ci co uznaja ze życie nie ma jakiegos wiekszego sensu i celu są nihilistami (spokojnie mnie mozesz tak nazywac)

widziałem kilka wykladów Kirka i myślę ze są tematy gdzie masz poglady zbliżone do niego, np w temacie Izrael - Palestyna, dla mnie Kirk to czesto tania erystyka i jego rozmówcy tylko poprzez swój brak wiedzy i niedobory inteligencji nie dawali rady w dyskusji, nawet stojac po słusznej stronie
      sam jestem tak bardzo odległy od jego pogladów jak sie da bo dla mnie najlepszy jest Sławoj Zizek - lewak na maksa

>Dalej jeszcze ciekawiej, o prorosyjskości i mocno akceptującym stosunku Charliego do przemocy w polityce - o >ile dotykała "lewaków", to był nią zachwycony.

na pewno nie był tak zachwycony jak teraz lewaki są zachwycone jego śmiercią

ogólnie zabito goscia za to ze "coś tam mówił", nic nie robił, tylko mówił, czyli niby wolnośc słowa, ale jak mówisz nie to co nam sie podoba to Cie zabijemy, ja pier....

>A najlepsze jest to, że - podobno - zabójca Charliego Kirka jest aktywistą skrajnie PRAWICOWYM.

nic z tego, to lewak zabił Kirka:

• senioryta13 Re: Charlie Kirk i amoralny nihilizm współczesnej 19.09.25, 14:59
        cojestdoktorku napisał:

> no to udało sie zbanowac Kirka, jedyny sposób na bana dla niego to było zabicie
        > go i prosze
        > jest, teraz już nie trzeba z nim dyskutowac, nie słuchac jego argumentów,. jak
        > wygodnie.....

Wylania sie drugie dno, jakze ciekawe. Podobno Bibi powiedzial juz 2x, ze on nie zabil Charliego. Ciekawe, prawda?
        Epstain, to jak afera podkarpacka (czy jest jakis watek o tym?)
        Jezeli chodzi o nihilizm, to pani dorotce sie pomylilo, w Usa, dokladnie pod ta definicje wpisuje sie lewactwo. Ale czy ona jest w stanie to sprawdzic?

• dorota_333 Budowanie kultu 22.09.25, 12:02
      ...a nie ma do tego lepszego wstępu niż duża impreza masowa z udziałem wdowy i najwyższych oficjeli. Nie był to pogrzeb, zaznaczam, impreza miała na celu wyłącznie zainicjowanie czczenia konkretnej osoby.

Wdowa oczywiście rytualnie, po chrześcijańsku "przebaczyła" mordercy, ale prezydent Trump nie przebaczył. Przemówienia były bardzo agresywne w tonie:

"(...) inny prawicowy komentator Benny Johnson - jeden z tych, którzy w ubiegłym roku przyjmowali rosyjskie pieniądze za promowanie rosyjskich narracji - wzywał obecne władze do zemsty, powołując się na list św. Pawła do Rzymian. - Co apostoł Paweł mówi w Liście do Rzymian o pobożnym przywództwie? Mówi, że władcy używają miecza dla ochrony dobrych ludzi i postrachu złych. Módlmy się, aby nasi władcy, prawowicie ustanowieni i obdarzeni władzą przez naszego Boga, używali miecza dla straszenia złych ludzi w naszym narodzie, ku pamięci Charliego - wzywał komentator."

tvn24.pl/swiat/charlie-kirk-memorial-zamordowanego-aktywisty-st8660901

Dobry pretekst do wszczęcia wojny domowej.
      • szczurek.polny Re: Budowanie kultu 22.09.25, 14:52
        Żona Kirka to by najlepiej zrobiła jakby w domu została i dziećmi się zajęła. A nie po zgromadzeniach latała. Sam Charlie tak mówił, że taka jest rola kobiety. Najlepiej by w ten sposób dziedzictwo Charliego uszanowała. Do garów, sio!

Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych, kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. 1 Kor 14 33:35
        • dorota_333 Doceniam ironię w postaci cytowania Koranu 22.09.25, 15:12
          ...w kontekście poglądów Kirka na rolę kobiety w społeczeństwie. Każdy skrajnie patriarchalny system wartości jest jednocześnie żałosny i parszywy, tu zgoda, czy to MAGA czy islam.

Ale nie to mnie zbulwersowało w tym funeralnym evencie. Tam padały jawne nawoływania do stosowania przemocy wobec przeciwników politycznych - ogółu przeciwników, bez związku z zamachowcem. I ton przemówienia samego POTUS był silnie konfrontacyjny.

Możemy sobie swobodnie robić heheszki z Koranu (i poglądów MAGA), że baba do garów. Ale faktem jest, że w USA mamy już w tej chwili werbalnie "przyklepaną" zgodę na przemoc państwa wobec przeciwników MAGA, dowolnie zdefiniowanych.

Z tego może być eskalacja rozwiązań siłowych.
          • szczurek.polny Re: Doceniam ironię w postaci cytowania Koranu 22.09.25, 16:05
            To nie jest cytat z Koranu

Pierwszy List do Koryntian, Rozdział 14, wersety od 33 do 35, tłumaczenie na język polski za Biblią Tysiąclecia (Tu Charlie nie byłby do końca zadowolony bo Biblia Tysiąclecia to przekład katolicki a on jak rozumiem bardziej w stronę protestantów. No ale biblia to biblia, w innych przekładach brzmi to podobnie).

Porządna chrzescijańska kobieta powinna siedzieć w domu i bez zgody męża dziobem publicznie nie kłapać, gdyż for it is shameful for a woman to chatter in the church. (za New Heart English Bible)
            • dorota_333 Re: Doceniam ironię w postaci cytowania Koranu 22.09.25, 16:39
              No, paczpan, to nie Koran smile Nie sprawdziłam, a zmyliło mnie to "niech zapytają w domu swoich mężów". Biblia czy Koran, z punktu widzenia praw kobiet to jeden patriarchalny [...].

Ale zasady stosowane do zwykłych niewiast nie stosują się do wdowy po męczenniku. I pozostają w mocy moje obawy co do rozwoju sytuacji.

Pretekst jest, reszta w głowie Trumpa.

PS. Z kultem Horsta Wessela było trudniej; nie pozostawił wdowy tylko kobietę lekkich obyczajów i NSDAP nie mogło jej wykorzystać propagandowo.
    • senioryta13 Re: do bladzacej owieczki 23.09.25, 12:47
      dorota_333 napisała:
      > PPS. Sprawa ma potencjał, sprawdźcie sobie nazwisko: Horst Wessel.

www.youtube.com/watch?v=2wD0irumbGs
      w prostych slowach o Kirku...Polak do Polaka.
      Polecam szczegolnie tym, ktorzy sa po lekturze lewackich mediow...uslysza tez troche o sobie.
      Powinno do nich trafic, ze debata jest rozwiazaniem na dzisiejsze problemy a nie morderstwa.
      Naprawde wzruszajace nagranie...
      • szczurek.polny Re: do bladzacej owieczki 23.09.25, 15:24
        Widzisz, Pan Bóg chciał ocalić Donalda Fredowicza Trumpa i go ocalił. Bo miał wobec niego plan aby uczynić go Wielkim Prezydentem Stanów Zjednoczonych Wielkich Ponownie. Najwyraźniej Pan Bóg nie miał podobnych planów wobec Charliego Kirka. Wbrew temu co Cejrowski mówi, najwyraźniej Opatrzność nie widziała Charliego w roli prezydenta Stanów Zjednoczonych Wielkich Ponownie.

Z Opatrznością chcesz się kłócić? A kim ty jesteś?

Modlitwy milionów Amerykanów na nic się nie zdały bo albo były nieszczere, albo większość modlących to byli protestanci. A Cejrowski powinien wiedzieć, że jedynym prawdziwy jest nasz Pan Bóg katolicki a wszyscy protestanci co nie wierzą w papieża to są heretycy i ostatecznie skończą w piekle. Zresztą sam Charlie Kirk był zdaje się ewangelikiem, więc jak już Cejrowski pójdzie do nieba to Charliego tam nie spotka.

Nie widziałem jeszcze Cejrowskiego żeby tak ostro po prawicowo-chrześcijańskiej młodzieży jechał. Nawet od transwestytów ich wyzwał.
        • dorota_333 Re: do bladzacej owieczki 23.09.25, 17:17
          Tam w pewnym momencie na jednym wydechu Cejrowski mówi "lewackie małpy" i "babcia Kasia".

Dno. Czyli prawica.

PS. Na samym początku się przeżegnał bezgłośnie i tylko powiedział "amen" smile Jak tak można?? Heretyk.
          • senioryta13 Re: do bladzacej owieczki 23.09.25, 23:50
            dorota_333 napisała:

> Tam w pewnym momencie na jednym wydechu Cejrowski mówi "lewackie małpy" i "babc
            > ia Kasia".
            >
            > Dno. Czyli prawica.

Cejrowski mowi o lewicy, wiec to jest lewica, a ty w kolko to samo, ze prawica. Zaplatalas sie.

Jeszcze raz wyjasnie:
            Republikanie to prawica.
            Demokraci to lewica.
            Jezeli piszesz o Ameryce, wyrazaj sie jasno.
        • senioryta13 Re: do bladzacej owieczki 23.09.25, 23:44
          szczurek.polny napisał:

> Nie widziałem jeszcze Cejrowskiego żeby tak ostro po prawicowo-chrześcijańskiej
          > młodzieży jechał. Nawet od transwestytów ich wyzwał.

jestes w bledzie, przeciez Cejrowski wyraznie mowi o mlodziezy z lewicowymi pogladami.
          Widze, ze nie dotarlo do Ciebie, ze czlowiek zostal z premedytacja zamordowany.
    • senioryta13 Re: Charlie Kirk 27.09.25, 15:55
      Scala reakcji na swiecie, po morderstwie Charli, jest wprost niespotykana. Od USA po Australie, Azje...
      Filmy zebrane z wielu panstw, miejscowosci, nawet w tv. nie mozna tego zobaczyc.

Zobaczcie i posluchajcie sami:

www.youtube.com/watch?v=HHnvdjEejqc&t=867s
      • senioryta13 Re: niesamowite 27.09.25, 18:07
        senioryta13 napisał:
        > Zobaczcie i posluchajcie sami:
        >
        > www.youtube.com/watch?v=HHnvdjEejqc&t=867s

Pod koniec nagrania sa piosenki, napisane i spiewane przez dzieci, mlodziez i starszych, ot tak, z serca,
        nie moga pogodzic sie ze smiercia niewinnego czlowieka, ktory zostal zastrzelony na oczach milionow...
        bardzo wzruszajace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka