przycinek.usa
09.04.26, 05:19
Nie ma nawet o czym gadac, to jest zupelnie oczywiste, ze dzialania Trumpa i Israela ida w poprzek interesom Europy. Rosja dostala prezent w postaci wysokich cen ropy i perspektywe dalszego wzrostu tej ceny, a Europa czeka wlasnie na efekt dalszego wzrostu cen paliwa. Europejczycy sa wiec niejako dawca kapitalu i jest dosyc dziwne dla mnie, ze nie ma w Europie zadnych glosow nawolujacych do tego aby Trump i Israel przestali.
Sa wprawdzie slabe glosy aby nie dawac USA i Israelowi prawa do wykorzystywania lotnisk i przestrzeni powietrznej, ale sa to glosy odosobnione i niepoparte przez wladze centralne.Wprawdzie Hiszpania postuluje sankcje dla Israela, ale trudno sobie wyobrazic to w praktyce. A moze trzeba?
Mnie to wszystko dziwi.
W mojej ocenie - jedyna przyczyna tego chwilowego zawieszenia broni - to sa braki amunicji USA.
Prawdopodobnie znowu w piatek dojdzie do eskalacji. Ja nie wierze w zaden pokoj. Oni sie znowu pokloca. Israel jest zbyt agresywnym panstwem a USA poszlusznie wali w kazdego kogo Israel wskaze. Tak nie moze dalej byc.
Europa powinna cos zrobic. Protestowac. Byc moze faktycznie oglosic sankcje dla Israela. Moze nawet trzeba oglosic sankcje dla USA. Ja nie wiem. Ale cos trzeba Panowie zrobic. Tego nie mozna tak zostawic.
Europa w ciszy zgadza sie na ponoszenie kosztow tej wojny - bezmyslnie przygladajac sie wydarzeniom.
Przeciez to sie wam nie oplaca!