Dodaj do ulubionych

USA i Israel przeciw Europie

09.04.26, 05:19
Nie ma nawet o czym gadac, to jest zupelnie oczywiste, ze dzialania Trumpa i Israela ida w poprzek interesom Europy. Rosja dostala prezent w postaci wysokich cen ropy i perspektywe dalszego wzrostu tej ceny, a Europa czeka wlasnie na efekt dalszego wzrostu cen paliwa. Europejczycy sa wiec niejako dawca kapitalu i jest dosyc dziwne dla mnie, ze nie ma w Europie zadnych glosow nawolujacych do tego aby Trump i Israel przestali.

Sa wprawdzie slabe glosy aby nie dawac USA i Israelowi prawa do wykorzystywania lotnisk i przestrzeni powietrznej, ale sa to glosy odosobnione i niepoparte przez wladze centralne.Wprawdzie Hiszpania postuluje sankcje dla Israela, ale trudno sobie wyobrazic to w praktyce. A moze trzeba?

Mnie to wszystko dziwi.
W mojej ocenie - jedyna przyczyna tego chwilowego zawieszenia broni - to sa braki amunicji USA.

Prawdopodobnie znowu w piatek dojdzie do eskalacji. Ja nie wierze w zaden pokoj. Oni sie znowu pokloca. Israel jest zbyt agresywnym panstwem a USA poszlusznie wali w kazdego kogo Israel wskaze. Tak nie moze dalej byc.
Europa powinna cos zrobic. Protestowac. Byc moze faktycznie oglosic sankcje dla Israela. Moze nawet trzeba oglosic sankcje dla USA. Ja nie wiem. Ale cos trzeba Panowie zrobic. Tego nie mozna tak zostawic.

Europa w ciszy zgadza sie na ponoszenie kosztow tej wojny - bezmyslnie przygladajac sie wydarzeniom.

Przeciez to sie wam nie oplaca!
Obserwuj wątek
    • dorota_333 Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 10:23
      Europa robi jedyna rzecz, jaką można zrobić w tej zaskakującej, bezprecedensowej sytuacji: stara się pozostawać z boku na tyle, na ile może. Hiszpanie idą w tym najdalej, ale myślę, że reszta UE nie powinna do nich przyłączać.

Wygląda na to, że - jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało - w USA władzę wraz z Trumpem przejęło lobby izraelskie. Wiem, że to brzmi odczapowo, ale inaczej się tego nazwać nie da. Wojna z Iranem leży w interesie samego Izraela, nikogo innego.

Dlatego dyplomatyczna robota UE jest prawidłowa: dystansować się, ale bez ewidentnego odcinania.
      • dorota_333 Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 16:31
        Jakby ktoś miał mało dowodów na powiązania Trumpa z obecnym premierem Izraela - pamiętacie sprawę sędziego Guillou? :

"Sędzia MTK Nicolas Guillou wskutek sankcji nie może płacić kartami Visa, Mastercard, American Express, nie może korzystać z kont w serwisach big techów, ani zarezerwować pokoju w hotelu.

Nicolas Guillou, francuski sędzia Międzynarodowego Trybunału Karnego (MTK) został objęty sankcjami USA - informuje dziennik "Le Monde". Chodzi o decyzję Donalda Trumpa z 20 sierpnia, spowodowaną wydaniem zgody przez MTK na aresztowanie premiera Izraela Benjamina Netanjahu.

Wszystkie konta sędzi w amerykańskich firmach, takich jak Amazon, Airbnb, PayPal itp., zostały zamknięte.

"Niektóre banki, nawet jeśli nie są amerykańskie, zamykają konta osób objętych sankcjami. Wszelkie transakcje bankowe z osobami fizycznymi lub prawnymi z USA, transakcje w dolarach lub w walutach, których przeliczenie odbywa się w dolarach, są zabronione. W praktyce oznacza to, że nie można korzystać z usług bankowych w znacznej części świata" - wskazywał.

A to oznacza, że sędzia nie może też korzystać z systemów płatności, takich jak American Express, Visa, Mastercard. Z prostego powodu: wszystkie są amerykańskie. "Z dnia na dzień zostałem bez karty kredytowej, te firmy mają niemal monopol, przynajmniej w Europie" - podkreślał sędzia MTK.

Departament Skarbu USA uzasadnił nałożenie sankcji na sędziów MTK stwierdzając, że „Guillou został wyznaczony [na listę sankcyjną] za orzeczenie zezwalające MTK na wydanie nakazów aresztowania premiera Izraela Benjamina Netanjahu oraz byłego ministra obrony Yoava Gallanta". Obu postawiono zarzuty zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości za ich rolę w zniszczeniu Strefy Gazy."

wyborcza.biz/biznes/7,177151,32415781,sedzia-miedzynarodowego-trybunalu-karnego-objety-sankcjami-usa.html
        • sendivigius Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 21:24
          dorota_333 napisała:

> A to oznacza, że sędzia nie może też korzystać z systemów płatności, takich jak
          > American Express, Visa, Mastercard. Z prostego powodu: wszystkie są amerykańsk
          > ie.

Czyli siedzicie głęboko w d.....

Gdy idziesz do polskiego Społem i kupujesz polski chleb płacąc polską złotówką ale kartą to podlegasz prawu stanu Kalifornia.

To jest miejsce gdzie jesteś, więc nie trać po raz kolejny okazji aby siedzieć cicho.
          • dorota_333 Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 22:52
            O, witam, towarzyszu Sendi.

No więc co konkretnie mogłabym zrobić, żeby zmienić ten stan rzeczy?
    • bottom600 Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 10:28
      Europa czyli Niemcy przycinku to po uszy siedzą w byznesie z Izraelem, największy kontrakt na eksport uzbrojenia w historii Izraela to mają z Niemcami są to stosunki STRATEGICZNE ..

•System Obrony Powietrznej Arrow 3: Niemcy kupują od Izraela zaawansowany system obrony przeciwrakietowej Arrow 3, który ma stanowić trzon europejskiej tarczy (European Sky Shield Initiative). Jest to jeden z największych kontraktów zbrojeniowych w historii Izraela.

•System EuroPuls: Niemcy zamawiają izraelskie systemy artylerii rakietowej EuroPuls, co jest kolejnym sukcesem eksportowym izraelskiego przemysłu.

•Systemy Ochrony Aktywnej Trophy APS: Niemieckie czołgi Leopard 2A8 są standardowo wyposażane w izraelskie systemy ochrony aktywnej Trophy APS, produkowane przez Rafael.
      • kadzilak Re: USA i Israel przeciw Europie 09.04.26, 20:01
        Trzeba. I kto to zrobi?
        Trump. Wywola 3 wojne swiatowa.
        Chcesz pospekulowac kto bedzie Ententa a kto Central Powers?
    • senioryta13 Re: on one page. 10.04.26, 14:07
      przycinek.usa napisał:

> Europa powinna cos zrobic. Protestowac.

No, juz M.Rutte popiera Trumpa i dziekuje mu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka