Dodaj do ulubionych

Węgry wracają do Europy

12.04.26, 21:54
...wszystko na to wskazuje, że Tisza wygrała wybory parlamentarne, możliwa jest większość konstytucyjna. Victor Orban pogratulował telefonicznie Peterowi Magyarowi (ładny gest, prawda? Kaczyńskiego tego nie potrafi). Już napływają gratulacje ze świata.

Mały kraj, marginalny w UE, a jednak rzecz cieszy. Po pierwsze: Rosja traci swojego konia trojańskiego w strukturach unijnych i przyczółek w Europie. Koniec torpedowania sankcji nakładanych na Rosję i koniec torpedowania pomocy dla walczącej Ukrainy. Po drugie: okazuje się, że nawet poparcie kapłanów MAGA nie wystarcza: prawicowa rebelia zatrzymana.

No, mnie cieszy także kontekst sytuacji Ziobry i Romanowskiego - jednak nie martwcie się, chłopaki, macie jeszcze kilka tygodni na znalezienie wygodnego miejsca do życia i spakowanie się. Niemniej jak zawsze zapraszamy do Ojczyzny.

Węgrzy się spisali. Jak pięknie. Radość.

Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Węgry wracają do Europy 12.04.26, 22:13
      Tu fajna strona do śledzenia ilości mandatów
      vtr.valasztas.hu/ogy2026
      • asia-loi Re: Węgry wracają do Europy 12.04.26, 22:24
        A tu link do forum e-mama. To forum gazety.pl, więc możesz pisać pod tym samym nickiem. Zapraszam. smile
        forum.gazeta.pl/forum/f,567,emama.html

a tu dyskusja na e-mamie o wyborach na Węgrzech
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,179924441,179924441,frekwencja_na_Wegrzech_juz_przekroczyla_54_.html
        • dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 12.04.26, 23:22
          Dzięki za zaproszenie, ale mam tutaj sprawdzone grono upierdliwych tetryków, których polubiłam. Na rozszerzenie aktywności nie bardzo mam czas.
          • kadzilak Re: Węgry wracają do Europy 12.04.26, 23:44
            dorota_333 napisała:

> Dzięki za zaproszenie, ale mam tutaj sprawdzone grono upierdliwych tetryków, kt
            > órych polubiłam. Na rozszerzenie aktywności nie bardzo mam czas.

Przestan gadac do siebie.
            Przejebal? Normalnie bym sie wkurwil, ale ze to jedak jest jakis job w Trumpa to zajmuje pozycje dluga neutralna.
            To tez krok w strone glebszego euroszalenstwa. Im bardziej jestescie w nim zjednoczeni, tym jestescie, paradoksalnie, slabsi.
            Euro sie oslabia. Zobaczymy co bedzie rano.
            • dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 12.04.26, 23:58
              > to jedak jest jakis job w Trumpa

Oraz: Putina, Kaczyńskiego i Bosaka. No i wszystkich tych pisowskich śmierdzieli. I samo to jest piękne.

Nie, nie jesteśmy słabsi przez zjednoczenie. Ktoś, kto wsadzał Europie kij w szprychy właśnie został wykopany. A przez sankcje na Rosję na pewno Europa się nie osłabi.

Jest pięknie.

Teraz pisowskie stado zawyje.
              • dorota_333 Najważniejsze, żeby Magyar uzyskał większość konst 13.04.26, 00:01
                ...konstytucyjną.
              • kadzilak Nie, zawyjecie to wy wszyscy. 13.04.26, 02:38
                dorota_333 napisała:

>
                >
                > Teraz pisowskie stado zawyje.

To dopiero bedzie codzienna norma....I setki innych kretynstw. Nikt juz nie stoi na przeszkodzie.
                Szykuj portfel.

Wsparcie uchodźców z Ukrainy, szczególnie matek z dziećmi, seniorów czy osób ciężko chorych, jest dla nas moralnym i strategicznym obowiązkiem. Dlatego zwołaliśmy pilne posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Polityki Migracyjnej, podczas którego analizowaliśmy niezwykle trudną sytuację Ukrainek i Ukraińców oraz szukaliśmy rozwiązań.
                Nikt nie może zostać bez wsparcia!

Niestety, po zakończeniu obowiązywania tzw. specustawy ukraińskiej, to właśnie najbardziej wrażliwe grupy pozostały bez dostępu do ochrony zdrowia i świadczeń społecznych. Jeżeli państwo nie zareaguje, tym ludziom grozić będzie bezdomność lub śmierć.
                Rząd musi zdać sobie sprawę, że specustawa wymaga nowelizacji. Obecny jej kształt powoduje, że osoby będące w toku leczenia onkologicznego nie mogą go kontynuować, osoby przebywające dotąd w DPS-ach zostają wystawione na ulice, a osoby mieszkające w ośrodkach zbiorowego zakwaterowania muszą natychmiast szukać dachu nad głową w bardzo trudnej sytuacji rynkowej.

Skutki wygaszenia specustawy najlepiej znają organizacje pozarządowe, które na co dzień wspierają migrantów. Dlatego cieszę się, że w posiedzeniu zespołu uczestniczyły przedstawicielki ponad 30 NGO, które robią, co mogą, by okiełznać tę trudną sytuację.
                I to one opowiedziały parlamentarzystom oraz przedstawicielkom Ministerstwa Zdrowia, jak dramatyczna jest sytuacja i jakie są potrzeby.

Bardzo żałuję, że zaproszenia na wczorajsze posiedzenie nie przyjęło Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji, bo to ono ma w rękach narzędzia do naprawy błędów w ustawie, a przez to uratowania życia i zdrowia wielu ludzi.

Tym niemniej, po posiedzeniu mamy konkretne pomysły i propozycje, które będziemy przedstawiać MSWiA oraz MRPiPS m. in. w trybie interpelacji.

Ukraińcy i Ukrainki zaufali, że w Polsce znajdą bezpieczne schronienie. Nie możemy ich zawieść. W interesie Polski jest szukanie i organizowanie takiego wsparcia dla Ukrainy, jakie tylko jest potrzebne, tak, by tę wojnę wygrała.
                🇵🇱🤝🇺🇦

Слава Україні!
                • dorota_333 Re: Nie, zawyjecie to wy wszyscy. 13.04.26, 10:07
                  Wypadałoby podawać źródło, które się cytuje.

No i najważniejsza rzecz: Victor Orban blokował rekompensatę przewidzianą dla Polski przez UE za wsparcie Ukraińców. Blokował 2 miliardy euro dla Polski. Teraz dostaniemy te pieniądze (nie jutro, oczywiście).

No więc takie są te Twoje argumenty. Gdzie by nie dotknąć, to zmiana w Budapeszcie okaże się korzystna dla Polski.

Po prostu: dobra zmiana. No i - cytując dalej klasyka - jest nadzieja, że będziemy mieli Budapeszt w Warszawie smile

• asia-loi Re: Nie, zawyjecie to wy wszyscy. 13.04.26, 11:09
                    dorota_333 napisała:
                    >
                    > No i najważniejsza rzecz: Victor Orban blokował rekompensatę przewidzianą dla Polski przez UE za wsparcie Ukraińców. Blokował 2 miliardy euro dla Polski. Teraz dostaniemy te pieniądze (nie jutro, oczywiście).
                    >
                    Orban blokował też 90 miliardów euro unijnej kasy dla Ukrainy. Teraz Ukraina te pieniądze dostanie.
                  • asia-loi Re: Nie, zawyjecie to wy wszyscy. 13.04.26, 11:12
                    dorota_333 napisała:

>Blokował 2 miliardy euro dla Polski.

Wydaje mi się, że to pół miliarda euro, czyli ponad 2 miliardy złotych. Zależy od kursu euro.
    • dorota_333 Polska prawica czyści pamięć do ustawień fabryczny 13.04.26, 15:46
      ...fabrycznych. Orban? Nie znam.

Nagle okazuje się, że popierający Orbana (także ci pielgrzymujący do Budapesztu z poparciem dwa dni temu) nie wiedzą, co tam robili. Przechodzili przypadkiem, z tragarzami.

Kandydat Czarnek: "Kompletnie nas to nie zajmuje". "Demokracja na Węgrzech ma się dobrze, Węgrzy wybrali, gratuluję Węgrom, że wybrali w demokratycznych wyborach, a my się zajmujemy Polską". Ale też nie odmówił sobie uwagi: "Całe lewactwo węgierskie głosowało na Magyara i to jest ich sprawa."

"O tym co dalej ze Zbigniewem Ziobrą i Marcinem Romanowskim będą decydować prawnicy". "Nie moja sprawa".

Lokator Pałacu Prezydenckiego dziś około południa się zreflektował, że należy wydać z siebie jakieś oświadczenie. Prezes nie wydał, bo ma to gdzieś.

Jakie to wszystko fajne smile Ile radości.

PS. A propos radości - piękne obrazki z Węgier. Ludzie skandują w budapeszteńskim metrze, wieczorem tańczyli na ulicach. Pogo w wykonaniu przyszłego ministra zdrowia (ortopeda) obiega świat. Pogo z wygibasami, rockowy chłopak.

No, cudo.

• zimna-wodka Re: Polska prawica czyści pamięć do ustawień fabr 13.04.26, 16:06
        Ale u pisich nadzieja umiera ostatnia. Tu rozmarzył się felietonista od Karnosia:

wpolityce.pl/polityka/757884-magyar-zwyciezyl-miazdzaco-ale-tacy-jak-tusk-moga-sie-zdziwic

Kto ma mocne nerwy i żołądek niech sam przeczyta.

Zwieńczeniem dzieła jest myśl strzelista:

Viktor Orbán zawsze górował nad takimi Europejczykami z przedszkola, jak Donald Tusk, bo wypracował ideową (metapolityczną) alternatywę dla wizji tego, czym ma być Unia Europejska (także w kontekście ewentualnego członkostwa Ukrainy)

Mam spory ubaw.
        • dorota_333 Re: Polska prawica czyści pamięć do ustawień fabr 13.04.26, 16:15
          Metapolityczną.

No a poza tym przegląd życzeń ze świata i stwierdzenie, że cieszą się naiwniacy i nierozgarnięci (w tym Ursula). Przejrzałam to, wyróżnia się opinia lidera hiszpańskiego Vox: "Orbán pozostawia Węgry znacznie lepsze, niż je otrzymał". No, rozliczenia Victora i jego kamaryli będą dużymi igrzyskami.

Ale sam ten ból d...y u prawicy cieszy jak mało co. Nie widziałam jeszcze, jak zareagowała administracja Trumpa.
        • senioryta13 Re: po trupach do celu. 13.04.26, 16:45
          zimna-wodka napisał:

> wpolityce.pl/polityka/757884-magyar-zwyciezyl-miazdzaco-ale-tacy-jak-tusk-moga-sie-zdziwic

a to mowi Ci cos:
          "Magyar partię przejął dopiero w czerwcu 2024 r., a wcześniej był znaczącym politykiem Fideszu, mężem minister spraw zagranicznych u Orbána w latach 2019-2023 – Judit Vargi (rozwiedli się w 2023 r.). Dzięki Orbánowi i partii Fidesz Magyar zajmował wiele ważnych stanowisk, zarówno politycznych - choćby w MSZ, jak i w spółkach."

napisz cos o jego polityce zagranicznej, jakie plany, czy tak jak nasi demokraci, woli milczec.?
          a jesli do tego poczytasz o jego rozwodzie, bedziesz mial pelny obraz czlowieka na stanowisku.
          • dorota_333 Re: po trupach do celu. 13.04.26, 17:25
            Rozwodnik?? Zgroza.

Jarek to by się nigdy nie rozwiódł.
            • senioryta13 Re: po trupach do celu. 13.04.26, 18:52
              dorota_333 napisała:

> Rozwodnik?? Zgroza.
              >
              > Jarek to by się nigdy nie rozwiódł.

Poszukaj i napisz co sadzisz o takim czlowieku.
            • senioryta13 Re: po trupach do celu. 13.04.26, 22:31
              dorota_333 napisała:

> Rozwodnik?? Zgroza.
              >
              > Jarek to by się nigdy nie rozwiódł.

"Magyar po raz pierwszy zyskał rozgłos dzięki krytyce polityków rządowych po skandalu z prezydenckim ułaskawieniem Katalin Novák . W lutym 2024 r. Magyar opublikował nagranie głosowe swojej żony, które potajemnie wykonał BEZ JEJ WIEDZY ANI ZGODY, a w którym ujawniono, że prezydent Węgier, Katalin Novák , ..."

Zona Pana Magyar'a byla ministrem sprawiedliwosci, a Pan Magyar pracowal tylko u Orbana, ktoremu wszystko zawdzieczal. Ile jeszcze mial blackmails I na kogo tylko on sam o tym wie. Przez 2 lata zrobil blyskawiczna kariere, olsnil niemalze caly swiat. Powiedzenia mozna tylko zyczyc Wegrom.
      • dorota_333 Tu jeszcze coś o stanie umysłu polskiej prawicy 13.04.26, 17:45
        ...paski Republiki biją na głowę każde szaleństwo Trumpa:

https://scontent.fktw6-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/668860012_27405827655667300_4432566089565869515_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=13d280&_nc_ohc=3Up1rWUAITQQ7kNvwGBRMtM&_nc_oc=Adq1-UCJsak3JWkznHTg_2YBuZtOLamNwgsTKJ6J2e6TFFiVdqcmBSr1oAhzBCNVlnaGGnR34VVd-QyqMaGmbLft&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fktw6-1.fna&_nc_gid=8mNWR7VA2D-8_vBD1Qp7pw&_nc_ss=7a3a8&oh=00_Af0opT4VhDcvHaBDSmuujTIglkHP021Exyl5q-0Z7O-tcw&oe=69E2F112
    • przycinek.usa Re: Węgry wracają do Europy 13.04.26, 17:34
      pije lampke wina za to ze wreszcie Wegrzy wywalili tego ruskiego agenta i bardzo dobrze.
      • dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 13.04.26, 17:44
        No nareszcie jest coś, za co możemy się napić oboje w zgodzie. Na zdrowie.
    • kadzilak To teraz doczytaj, jakie poglady 13.04.26, 18:07
      dorota_333 napisała:

> ...wszystko na to wskazuje, że Tisza wygrała wybory parlamentarne, możliwa jest
      > większość konstytucyjna. Victor Orban pogratulował telefonicznie Peterowi Magy
      > arowi (ładny gest, prawda? Kaczyńskiego tego nie potrafi). Już napływają gratul
      > acje ze świata.

Ma Piotrek I jego partia...zwrot od pro-europejskosci moze im zajac 5 minut.
      Moze taki byl plan od samego poczatku?
      • dorota_333 Re: To teraz doczytaj, jakie poglady 13.04.26, 20:41
        Jakbyś szukał dziury w całym, Kadi.

Sugerujesz, że Magyar wycofa się z pro-europejskości. No po pierwsze nic nie uprawnia takiego twierdzenia, a już na pewno nie w pierwszej dobie po wyborach.

A po drugie - przejrzyj sobie trochę media, popatrz, jak ludzie świętowali na Węgrzech, posłuchaj, co mówili dziennikarzom. Wszyscy, którzy się wypowiadali mówili o jednym: że głosowali, żeby Węgry pozostały w Europie. To był temat tych wyborów i to był motyw ogromnej frekwencji i miażdżącego zwycięstwa. Po to tak tłumnie poszli i na to głosowali. Nie ma możliwości, żeby ktoś to zignorował.
        • kadzilak Re: To teraz doczytaj, jakie poglady 13.04.26, 21:06
          Ja sobie tylko poczytalem kim on byl.
          I kim on jest. Oraz czym jest ta partia I jaka reprezentuje linie. A Ty chyba kompletnie pojecia nie masz. Albo wierzysz, ze Tusk tez centrycta jest !!
          Ludzie swietowali, bo ludzie sa IDIOTAMI.
          Ludzie swietowali zwyciestwo Trumpa, ale to byla pipka przy swietowaniu po wygranej Bidena.
          Fiesta trwala wtedy cala noc.
          Dlaczego?Ludzie swietowali, bo ludzie sa IDIOTAMI.
          Jak padnie KO I Tusk, ludzie tez beda swietowali.
          A na Wegrzech swietuja jakby wygral im jakis proEU lewicowy pajac.
          A ten tam na pewno nie jest.
          • dorota_333 Re: To teraz doczytaj, jakie poglady 13.04.26, 21:18
            Kadi, jak widzę Ty lepiej wiesz, czy ludzie powinni się cieszyć, czy nie. I z czego powinni się cieszyć. Pozostaw to jednak im samym, OK?
            • kadzilak Re: To teraz doczytaj, jakie poglady 13.04.26, 21:29
              dorota_333 napisała:

> Kadi, jak widzę Ty lepiej wiesz, czy ludzie powinni się cieszyć, czy nie. I z c
              > zego powinni się cieszyć. Pozostaw to jednak im samym, OK?

Oczywiscie, ja sie z IDIOTAMI nie mieszam ani nie identyfikuje.
              Madziar powiedzial, co musial powiedzic zeby wygrac.
              Inaczej nie mialby szans.
              Tancz, glupia tancz.
    • dorota_333 Ann Applebaum krótko o skali trudności 13.04.26, 21:44
      ...powodach zwycięstwa i wyzwaniach, jakie czekają Magyara:

tiny.pl/6z1d1k8y7
    • dorota_333 Szijjarto, co wy tam palicie? 14.04.26, 09:12
      ...ja? Radomskie, ale jak pan premier woli, to Franz ma Camele.

Uwagę obserwatorów przyciągnęła wczoraj nagła nieobecność MSZ Petera Szijjarto (tak pięknie obecnego ostatnio w opowieściach medialnych o rozmowach z Ławrowem).

Rzecz wyjaśnił Peter Magyar: Szijjarto był widziany rano w gmachu MSZ, gdzie wraz ze współpracownikami przystąpił do niszczenia dokumentów.

No więc to jest ten etap rządów Orbana, gdzie pali się Radomskie (ale Franz ma Camele). Jak pięknie, historia się dzieje smile
    • cojestdoktorku Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 12:14
      kolejny polityk oszołom u władzy, a czemu oszołom?
      a bo on twierdzi ze właśnie upada reżim
      no to niezły był rezim skoro odbiera mu władzę w demokratycznych wyborach
      • dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 12:40
        Dlatego właśnie czasem wydajesz mi się trollem: używasz prostych chwytów erystycznych właściwych trollom.
        • cojestdoktorku Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 13:00
          dorota_333 napisała:

> Dlatego właśnie czasem wydajesz mi się trollem: używasz prostych chwytów erysty
          > cznych właściwych trollom.

dlatego właśnie wydajesz mi się niezbyt mądra - nie przeszkadzaja Ci proste chwyty erystyczne Magyara a przeszkadza Ci gdy ja te prosty chwyty obnazam,
          przecież gdyby Magyar nie pier.... takich bzdur o "reżimie", ja nie mógłbym określać go jako oszołoma

jesli powiesz coś głupiego nie mozesz miec pretensji do kogos kto Ci ta głupotę wytyka, to nie ten co głupote zauwazył jest głupi, tylko ten co ją palnął

p.s. w ogóle zaskakuje mnie podejscie do tych wyborów węgierskich, po obu stronach takie wzmożenie jak gdyby tam startował PIS i PO

p.s.1 a drugie co mnie zaskakuje, to to ze najlepiej do wyborów startowac z hasłem rozliczeń
          to najlepiej "klika", dla ludzi jakieś programy gospodarcze, czy reformy administracyjne są mniej wazne niż to zeby popłynęła krew dotychczasowych władców
          ta krew oczywiscie w przenosni, ale tylko dlatego ze jakoś tak cywilizacja jest jednak wciaż poziom wyzej z humanizmem niz kiedyś,
          podejrzewam jednak ze gdyby dało się tej krwi upuścić naprawdę ludzie jeszcze chętniej by głosowali

• dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 14:18
            Magyar powiedział albo nie powiedział (brak cytatu) i po drugie: ze słowa "reżim" wysnuwasz wniosek, że nie oddaje władzy bezkrwawo. I tak moglibyśmy dyskutować do skichania i o to właśnie w robocie trollowskiej chodzi.

Co do "wzmożenia" natomiast - jest to ciekawy aspekt, do którego warto się odnieść.

Wybory na Węgrzech wzbudziły rezonans w Polsce z kilku powodów.

1. Przede wszystkim zakwestionowana została prawicowa narracja o nieuniknionych rządach populistów na wieki wieków. Według niej demokracja liberalna się wypaliła, a prawica najlepiej rozumie prosty lud i dlatego lud ją kocha aż po grób.

2. Tisza zwyciężyła nie tylko przeważająco, ale zrobiła to w sytuacji dużych utrudnień postawionych przez Orbana (ordynacja, okręgi, media). To tak jakby ktoś wygrał bieg przez płotki startując z obciążnikami na kostkach. Naprawdę imponujące.

3. Jest sporo wniosków do wyciągnięcia - jak Magyar to zrobił.

4. No i może nawet najważniejsze: dziką radochę mają przeciwnicy Rosji. Bo to Rosja przegrała wybory na Węgrzech. Rosja traci przyczółek i popychle w Europie. Traci najważniejszą część swojej piątej kolumny. Cele Rosji - rozpad UE i zabór Ukrainy - oddaliły się.
            • senioryta13 Re: Polska 14.04.26, 14:50
              dorota_333 napisała:

> 1. ...a prawica najlepiej rozumie prosty lud i dlatego lud ją kocha aż po grób.

zdradz mi wreszcie tajemnice, kogo reprezentuje twoja partia.
            • cojestdoktorku Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 15:01
              dorota_333 napisała:

> Magyar powiedział albo nie powiedział (brak cytatu)

polskie linki mogą nie przekonywac wiec The Guardian:
              "The Hungarian people didn’t vote for a simple change of government, but for a complete change of regime.”
              www.theguardian.com/world/2026/apr/13/peter-magyar-vows-to-pursue-those-who-plundered-hungary-after-election-win
              nie chciało mi sie dalej szukac wiec chatGPT:
              Tak — to jest prawda: Péter Magyar wielokrotnie używał pojęcia „reżim” wobec rządów Viktor Orbán, szczególnie w kontekście kampanii wyborczej i po zwycięstwie.
              Po wyborach 2026:
              👉 „Węgrzy zdecydowali o zmianie reżimu”
              👉 wezwał osoby, które „służyły reżimowi Orbána”, do rezygnacji
              To jest bardzo jednoznaczne — używa terminu „reżim” jako opisu całego systemu władzy.

i później ludzie idą za tym jak w dym:
              „To historyczny moment! Obaliliśmy dyktatora!" – mówi OKO.press 30-letnia fryzjerka Petra

Magyar jest winny temu szaleństwu,

> i po drugie: ze słowa "reżi
              > m" wysnuwasz wniosek, że nie oddaje władzy bezkrwawo. I tak moglibyśmy dyskutow
              > ać do skichania i o to właśnie w robocie trollowskiej chodzi.

to moze Ty wysnuwasz taki wniosek, gdzie ja nigdzie tak nie napisałem? sterotypowa kobieta teraz jesteś, przeczytałaś coś czego ja nie napisałem smile
              skup się na faktach, napisałem tylko ze jest oszołomem podgrzewajacym polaryzacje za pomoca pieprzenia głupot o reżimie gdy Węgry jak były tak zostaja krajem demokratycznym

więc jeszcze raz, jak Ci sie używanie "reżim" nie podoba to pretensje do Magyara a nie do mnie, próbujesz ścinać posłańca a nie winnego, jak w starożytnosci

> 1. Przede wszystkim zakwestionowana została prawicowa narracja o nieuniknionych
              > rządach populistów na wieki wieków. Według niej demokracja liberalna się wypal
              > iła, a prawica najlepiej rozumie prosty lud i dlatego lud ją kocha aż po grób.

wszyscy politycy są populistami, ze niby Magyar jej nie spełnia? albo moze Trump? Tusk?
              wszyscy ją spełniają, z prawej i lewej strony, generalnie na tym polega polityka dziś, na populixmie
              tylko ze chcesz używasz słowa "populiści" wobec tych których nie lubisz, a nie uzywasz wobec tych których lubisz

> 2. Tisza zwyciężyła nie tylko przeważająco, ale zrobiła to w sytuacji dużych ut
              > rudnień postawionych przez Orbana (ordynacja, okręgi, media). To tak jakby ktoś
              > wygrał bieg przez płotki startując z obciążnikami na kostkach. Naprawdę imponu
              > jące.

ach tam, po 16 latach rzadów? zobaczymy ile Magyar pociagnie
              po prostu im dłuzej dana władza jest u steru tym bardziej ludzie maja jej dośc, dlatego zmiana następuje najczesciej przy kolejnych wyborach, jesli dana władza utrzymuje sie dwie kadencje to juz sukces, skoro 4 kadencje to rewelacja, ale zmęczenie musiało nastąpić i tak bardzo długo to potrwało

w USA elity "za parawanem" o tym, wiedza i po to sa republikanie i demokraci zeby mozna sobie było zmienić, ale tylko w taki kontrolowany sposób by elity nie ucierpiały

> 3. Jest sporo wniosków do wyciągnięcia - jak Magyar to zrobił.

dla mnie ten podstawowy jest smutny, bo w PIS-ie podobno jest szansa na rozłam, media od KO sie na taka możliwośc aż ślinią (ja też, tu jesteśmy razem) bo mam nadzieje ze Morawiecki z ekpią opuszcza Jarka i zaczną być czyms pomiedzy PIS-em PO, czymś bardziej technokratycznym
              tylko ze to przecież nie ma szans, przecież taki odłam zajmujący sie gospodarką i snujący plany rozwoju, zostanie w kampanii przedywborczej zupełnie zmarginalizowany przez tych co beda gadac o rolziczeniach, o zamykaniu tych drugich
              w sumie juz w ostatniej kampanii pisiaki chyba popełniły błąd gadajac o Izerze o CPK, kogo tam gospodarka interesuje, liczy sie kiedy zamkniemy Ziobre, to jest najważniejsze w skali kraju, a nie jakieś CPK

• cojestdoktorku Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 15:02

> i później ludzie idą za tym jak w dym:
                > „To historyczny moment! Obaliliśmy dyktatora!" – mówi OKO.press 30-letnia fryzj
                > erka Petra
                >
                > Magyar jest winny temu szaleństwu, tej polaryzacji:

oko.press/budapeszt-w-euforii-ludzie-swietuja-na-ulicach
                • cojestdoktorku Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 15:04

> oko.press/budapeszt-w-euforii-ludzie-swietuja-na-ulicach

a jeszcze dobry cytat z tego artykułu:

"Dziękuję, dziękuję, dziękuję! Zrobiliśmy to! Tisza i Węgry wygrały te wybory! I to nie małą, a sporą przewagą! Razem pozbyliśmy się reżimu Orbána! Wspólnie wyzwoliliśmy Węgry, odzyskaliśmy naszą ojczyznę! Dziękuję wam! Bez was nie moglibyśmy tego zrobić. Nasze zwycięstwo może nie jest widoczne z księżyca, ale widać je w każdym węgierskim oknie” – mówił Péter Magyar ze sceny,

wiec jeszcze raz - do Magyara pretensje a nie do mnie ze odważyłem sie napisac iż gośc pieprzy głupoty które Węgrom zaszkodza, bo powieksza polaryzację
              • dorota_333 Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 15:06
                > kogo tam gospodarka interesuje

Tusk odblokował KPO. Interesuje.

Ale to na marginesie, bo najważniejszy w mojej wyliczance był pkt 4.
              • mateusz572 Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 17:48
                No ale przecież demokracja jest reżimem politycznym podobnie jak autokracja jest reżimem politycznym.
                Na Węgrzech powiedziałbym, że ostał się demokratyczny system wyłaniania władzy ale uprawnienia tej władzy przesunąłbym bliżej autokracji bo mechanizmy kontroli władzy zostały w dużym stopniu zaburzone. Dlatego Magyar będzie miał kupę roboty z tym aby to odkręcić jeżeli oczywiście będzie miał taką wolę. Pożyjemy zobaczymy.
                Magyar chce skrócić możliwość rządów do ośmiu lat. Co z tego wyjdzie zobaczymy.
                Na przykład w państwie moskiewskim nie widzę zmęczenia władzą, a kto był zmęczony został wyeliminowany.
                Co do pisuaru to ty masz widzę zdanie takie, że złodziei nie ma sensu rozliczać. To jest inna prosta droga do państwa mafijnego typu Moskwa i Węgry oczywiście bo Węgry uważam za państwo mafijne. Tutaj mamy fajny przykład do czego prowadzi państwo mafijne ano do tego, że rozwój gospodarczy spowalnia a wręcz załamuje się. Porównaj sobie Węgry i Polskę w 2000 roku i w 2025. Polska dzięki temu, że ścierają się opcje polityczne na bardziej równych i transparentnych zasadach niż na Węgrzech wyprzedziła Węgry i jest na dobrej drodze do jeszcze wiekszych sukcesów. Warunek: nie możemy dopuscić do państwa mafijnego co pisuar już zaczął robić.
                • dorota_333 > nie możemy dopuscić do państwa mafijnego co pisu 14.04.26, 19:05
                  >...pisuar już zaczął robić.

Amen. Właśnie dlatego tak tęsknię za Ziobrą i Romanowskim (i Kuczmierowskim też). Dobrze byłoby zobaczyć ich na ławie oskarżonych.

Tak nawiasem Magyar stoi przed zadaniem arcytrudnym. Zobaczymy, jaka będzie jego determinacja.
                  • mateusz572 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 09:52
                    dorota_333 napisała:

> Tak nawiasem Magyar stoi przed zadaniem arcytrudnym. Zobaczymy, jaka będzie jeg
                    > o determinacja.

Tego nie wiemy.
                    Jednakże zazdroszczę Węgrom, że mają takiego człowieka na szczytach władzy. Ma w sobie ogromny potencjał i jest przede wszystkim młody.
                    Nie widzę takiego nad Wisłą.
                    Takiego u nas brakuje, a przynajmniej jeszcze taki się nie wykreował.
                    • dorota_333 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 10:19
                      Sikorski. Nie jest młody, ale ma niewykorzystany potencjał. Połączenie inteligencji z twardością, takim "instynktem chuligańskim". Myślę o jego robocie w Afganistanie. Żaden z polskich polityków nie ma takiej przeszłości. Do tego szerokie znajomości i syn w US Army.

• mateusz572 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 10:39
                        dorota_333 napisała:

> Sikorski. Nie jest młody, ale ma niewykorzystany potencjał. Połączenie intelige
                        > ncji z twardością, takim "instynktem chuligańskim". Myślę o jego robocie w Afga
                        > nistanie. Żaden z polskich polityków nie ma takiej przeszłości. Do tego szeroki
                        > e znajomości i syn w US Army.

No jednak nie. Nie ta liga.
                        Gdyby był w tej lidze co Magyar wystartowałby sam. Nie zdobył się nigdy na to.
                        Zgadzam się natomiast, że w wyborach prezydenckich miałby większe szanse niż Trzaskowski. No ale to błąd Tuska bo przecież na Tusku się to opierało.
                        • dorota_333 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 11:07
                          Jak najbardziej ta liga - i niestety dlatego Tusk postawił na bezbarwnego, grzecznego Trzaskowskiego. Przypomnij sobie - to argument sam się nasuwający - jak Sikorski poszedł do piwiarni Mentzena. Poszedł do jaskini lwa ze swobodą, obyciem i luzem. Demonstracja autentycznej siły.

Przykro to powiedzieć, ale w tej chwili wszystko opiera się na tym, czy Donald Tusk pozwoli komuś młodszemu urosnąć na lidera demokratycznej strony polityki polskiej. To w głowie Tuska jest wynik przyszłych wyborów prezydenckich i los dużej części sceny politycznej.
                          • mateusz572 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 13:01
                            dorota_333 napisała:

> Jak najbardziej ta liga - i niestety dlatego Tusk postawił na bezbarwnego, grze
                            > cznego Trzaskowskiego. Przypomnij sobie - to argument sam się nasuwający - jak
                            > Sikorski poszedł do piwiarni Mentzena. Poszedł do jaskini lwa ze swobodą, obyci
                            > em i luzem. Demonstracja autentycznej siły.
                            >
                            > Przykro to powiedzieć, ale w tej chwili wszystko opiera się na tym, czy Donald
                            > Tusk pozwoli komuś młodszemu urosnąć na lidera demokratycznej strony polityki p
                            > olskiej. To w głowie Tuska jest wynik przyszłych wyborów prezydenckich i los du
                            > żej części sceny politycznej.

No właśnie wszystko opiera się na Tusku po tej stronie sceny politycznej o tym piszę
                            Sikorski nie wybił się na samodzielność tak jak Magyar. Do tego trzeba grać w ekstraklasie.
                            Wygląda na to, że Węgrzy tak mu zaufali, że dali mu większość konstytucyjną co jest dobrym prognostykiem dla Węgier bo być może uda się rozbić układy mafijne w gospodarce.

P.S.
                            Peter Magyar pojawił się w węgierskich mediach publicznych po raz pierwszy od półtora roku. Wszedł w konflikt z prowadzącymi i kpił z zachowania pracowników po wyborach parlamentarnych. - Widzę, że od 1-2 dni, odkąd nastąpiła zmiana władzy i odkąd Fidesz poniósł bardzo dotkliwą porażkę, niektórzy próbują funkcjonować w tym budynku jako niezależne media - mówił.

No fajnie.
                            • dorota_333 Re: > nie możemy dopuscić do państwa mafijneg 15.04.26, 13:39
                              > Węgrzy tak mu zaufali, że dali mu większość konstytucyjną

Dokładniej: dał mu ją Victor Orban tak zmieniając ordynację wyborczą, żeby zwykła większość przekładała się na dużą większość. Piszę o tym poniżej.

PS. Fajny link. Sytuacja dosłownie jak po upadku komuny.
    • monalisa2016 Ano wracaja Węgry do Europy 14.04.26, 17:32
      Ano wracaja przez to Kijow i Bruksela sa sfrustrowany i w panice, byc moze ze za wczesnie sie z Alexem Sorosem cieszyli. Czas swoje pokaze.

Cytat:

P. Magyar: Nowy premier Węgier będzie realizował tę samą politykę zagraniczną i energetyczną, co V. Orbán

Nie zamknęło to jednak drzwi przed Rosją, głównym dostawcą gazu ziemnego.

Nowy premier Węgier, Peter Magyar, wysłał jasny sygnał o ciągłości polityki energetycznej Węgier, pośrednio stwierdzając, że będzie podążał tą samą drogą, co jego poprzednik, Viktor Orbán.

Nowy przywódca podkreślił, że bezpieczeństwo energetyczne kraju pozostaje dla niego najwyższym priorytetem, zaznaczając, że rząd będzie nadal kładł nacisk na stabilność dostaw i utrzymanie niskich kosztów dla gospodarstw domowych i przedsiębiorstw.

Szczególną sensację wywołała jego wzmianka o Rosji, gdzie minister nie wykluczył kontynuowania współpracy w sektorze energetycznym.

Należy zauważyć, że Moskwa jest głównym dostawcą gazu ziemnego do Budapesztu.

Swoiście:

- Budapeszt będzie nadal kupował rosyjską ropę i gaz
      - Nie weźmie udziału w pożyczce UE dla Ukrainy
      - Sprzeciwia się przyspieszeniu akcesji Ukrainy do UE =
      - Ma nadzieję, że UE zniesie sankcje wobec Rosji po wojnie.
      - Żąda, aby Kijów rozwiązał kwestię ustawy językowej i umożliwił mniejszości węgierskiej legalne używanie języka węgierskiego

Jak stwierdził nowo wybrany premier, Węgry nadal pozyskują znaczne ilości gazu ziemnego z Rosji, co stwarza możliwość utrzymania tych relacji, pomimo napięć geopolitycznych i presji ze strony UE.

Stanowisko Petera Magyara potwierdza strategię nakreśloną przez poprzedni rząd, który przyjął bardziej realistyczne podejście do polityki energetycznej, kierując się interesami narodowymi.

www-pronews-gr.translate.goog/oikonomia/p-magiar-o-neos-ouggros-prothypourgos-diakirykse-oti-tha-akolouthisei-tin-idia-energeiaki-politiki-me-ton-v-ormpan/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp
      • monalisa2016 Re: Ano wracaja Węgry do Europy 14.04.26, 17:57
        Tytul widea:

"PETER MAGYAR droht EU PLÖTZLICH mit AUSTRITT! - EU ist außer sich! - MAGYAR macht weiter wie ORABN! / Peter Magyar nagle grozi wycofaniem się z UE! - UE jest oburzona! - Magyar kontynuuje jak Orabn!"

www.youtube.com/watch?v=waR7TCRrOE4
        Gdzie europejska flaga? smile

Przy okazji Cytat:

Słowenia: Rozważana jest możliwość przeprowadzenia referendum w sprawie wyjścia z NATO!
        Wzmocni swoje relacje z Rosją

A teraz z ostatniej chwieli, tlumaczenie Tweetu z ponizej zalaczonego linku

"⚡️Czy NATO się rozpada? Słowenia rozważa wyjście z sojuszu

Nowy przewodniczący parlamentu, Zoran Stevanović, zapowiedział zorganizowanie referendum w sprawie wyjścia z NATO.

Uważa, że ​​Słowenia powinna prowadzić niezależną politykę i nie dać się wciągnąć w konflikty zagraniczne.

Stevanović zapowiedział również podróż do Moskwy, podkreślając, że jego stanowisko nie jest „prorosyjskie”, lecz koncentruje się na interesach Słowenii.

Nie podjęto jeszcze decyzji w sprawie referendum, a faktyczne wyjście z NATO byłoby długotrwałym procesem.

Wcześniej Trump nie wykluczył możliwości wyjścia Stanów Zjednoczonych z NATO."

x.com/nexta_tv/status/2043922089405567368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2043922089405567368%7Ctwgr%5Ed0c0dd65a002bd4c5301f9e62983eed31b79596f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Fdiethnis-asfaleia%2Fslovenia-eksetazei-to-endexomeno-dienergeias-dimopsifismatos-gia-apoxorisi-apo-to-nato%2F
    • bernadetta-pijaczka Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 20:18
      No co Ty nie powiesz.
      Do tej pory to gdzie Węgry były? big_grin
      • monalisa2016 Re: Węgry wracają do Europy 14.04.26, 21:40
        bernadetta-pijaczka napisała:

> No co Ty nie powiesz.
        > Do tej pory to gdzie Węgry były? big_grin

Dla bezglowia bez kregoslupa Wegry wracaja do Europy tak jakby nie lezaly na europejskim kontynencie. Przeciez unia to dla nich Europa a przeciez wiemy ze sa panstwa ktore leza w Europie a nie naleza do unii. Ktos wypusci cos niefortumnego a bezglowie powtarza za nim. To jest juz smieszne jak ludzie dadza sie robic w baranow.
    • dorota_333 Większość konstytucyjna chyba będzie 15.04.26, 12:29
      ...w środę rano przeliczone ponad 98% głosów, TISZA ma 136 miejsc w parlamencie. Jeszcze pozostały do ponownego przeliczenia głosy w jednym z okręgów i - co ważne - głosy oddane za granica kraju. Ale powyżej 130 powinni mieć.

Dlaczego Orban oddał tak gładko władzę? resorty siłowe wprost wyrażały niezadowolenie z jego rządów. Po prostu nie miałby kim przejąć władzy siłowo.

I co zabawne:

"Inna sprawa, że zwycięstwo opozycji jest miażdżące głównie pod względem liczby zdobytych miejsc w parlamencie, bo jeśli porównać liczbę głosów oddanych na poszczególne partie, proporcja nie jest już tak szokująca: 52,44 do 39,15 proc. Za sprawą ordynacji, którą wymyślił Viktor Orbán i która miała zabetonować jego rządy na wieki wieków amen, połowa głosów w urnach przełożyła się na dwie trzecie mandatów w parlamencie. Tak oto autokrata sam ukręcił bicz na siebie."

wyborcza.pl/magazyn/7,124059,32727511,amerykanie-stracili-swojego-czlowieka-w-ue-teraz-wyznacza-nowe.html#s=S.MT-K.C-B.1-L.1.duzy

PS. Teraz Nawrocki ma przejąć role Orbana w Europie:

"Amerykanie bowiem, utraciwszy swojego człowieka w Europie – Viktora Orbána – mogą teraz postawić na innego kandydata: na Karola Nawrockiego. To jemu zapewne wyznaczą rolę głównego pionka i narzędzia do rozwalania Unii Europejskiej od środka. Bo że taki jest ich cel, nie ma najmniejszych wątpliwości. Otwartym tekstem powiedział to wiceprezydent J.D. Vance, tłumacząc się w poniedziałek w telewizji Fox News z amerykańskiego zaangażowania w węgierskie wybory:

„Jednym z powodów, dla których zdecydowaliśmy się to zrobić, nie jest to, że nie umiemy analizować sondaży. Z pewnością wiedzieliśmy, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że Viktor przegra te wybory. Zrobiliśmy to, ponieważ jest jednym z niewielu europejskich przywódców, którzy byli gotowi przeciwstawić się biurokracji w Brukseli, która wyrządza Stanom Zjednoczonym bardzo, bardzo wiele zła"."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka