Dodaj do ulubionych

bardzo niskie żelazo

18.11.09, 09:30
Wczoraj odebrałam wyniki mojej siedmioletniej córki i poziom zelaza mnie zaszokował przy normie 50-170 moje dziecko ma 10!

Nie ma żadnych typowych objawów niedokrwistości.

Pozostałe wyniki morfologii raczej w normie, tzn.:
WBC - 7 (4-12);
RBC - 5,78 (4,50-5,50);
HGB - 11,3 (12-15,5);
HCT - 37,2 (37-43);
MCV- 64,4 (78-92);
MCH - 19,6 (26-32);
MCHC -30,4 (32-36);
PLT - 266 (150-400)

LYMPH% - 23,6% (35-55);
MXD% - 12,4% (0-18);
NEUT% - 64,0% (40-60);

w nawiasach podałam normy laboratorium.

Kilka dni temu moje dziecko przeszło jakąś dziwną infekcję - trzydniowa gorączka, ból jednej nogi(w kolanie) i zawroty głowy.

Myślałam o pasożytach, ale nie boli jej brzuch, poza tym staram się co jakiś czas odrobaczyć całą rodzinę.

Co mogło spowodować taki niedobór żelaza i ewentualnie, jakie badania powinnam jeszcze zrobić?

nasza pediatra choruje, a ja miotam się nerwowo, dlatego proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: bardzo niskie żelazo 18.11.09, 15:02
      samo niskie zelazo może wynikac z infekcji, mała ma niedokrwistość mikrocytarną
      mogąca wynikać z niedoboru żelaza ale także niedoboru żelaza i innej choroby
      układu czerwonokrwinkowego, jak wyglada dieta? czy ktoś w rodzinie ma podobne
      wyniki MCV, MCH i MCHC, Warto póki co wzbogacic dietę w żelazo ew preparat z
      żelazem i w razie braku poprawy za ok miesiąc warto rozszerzyć diagnostykę
      niedokrwistosci
      • dziubelek2 Re: bardzo niskie żelazo 19.11.09, 09:50
        Dziękuję za odpowiedź.

Dieta córki nie jest zbyt bogata-chociazby z tego względu, że od dłuższego czasu mała nie ma apetytu- jednak staram się, by w tych niewielkich ilosciach, które zjada było wszystko, czego jej organizm potrzebuje.
        Oprócz mojego męża wszyscy( tzn. ja i troje dzieci) mamy ponad normę erytrocytów, które są przy tym niewielkie. Ale nie przysparza nam to żadnych dolegliwości - poza tym dwójka moich starszych dzieci, przy podobnych wynikach morfologii ma żelazo na poziomie ok 130 ug.
        • kasiaalbrecht Re: bardzo niskie żelazo 19.11.09, 15:02
          może warto przebadać rodzinę w kierunku ew niedokrwistosci wrodzonych talasemia?....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka