klip-klap 06.03.05, 13:04 Jestem ciekawy, bo chyba czesc osob tu piszacych wiaze z ta nowa formacja pewne nadzieje, przynajmniej na stabilizacje i "srodkowe" rozwiazania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grosik22 Re: Kto z was zaglosuje na PD ? 06.03.05, 17:38 Partia ta zapowiada się dość ciekawie. jest prawdziwym centrum w poruwnaniu do coraz bardziej prawicowego PO. Czekam tylko na bardziej konkretny program gospodarczy!! W polsce brakuje na partii środkowej.PD może zadowolić ludzi którzy są znudzeni lewicą i boją się prawicy.Trzymam kciuki za PD, jeśli im sie uda mnie nie zawiesc to mój głos powędruje do nich Odpowiedz Link
wislok1 Partia ta zapowiada się dość ciekawie ??? 06.03.05, 19:03 Taki Front Jedności Narodu BIS: PZPR + bezpartyjni popierający socjalizm Odpowiedz Link
wislok1 Lektura 06.03.05, 19:19 "Nowa jakość" Tadeusza Mazowieckiego Autor: moonfleet Data: 06.03.2005 14:18 Witam, w ostatnich tygodniach w mediach zawrotną karierę robi określenie "nowa jakość". Tak odpowiada niekwestionowany autorytet moralny, ostatni premier PRL, pan T.Mazowiecki gdy zapytać go czym jest jego kolejna (po PZPR, ROAD, UD i UW) partia – PeDe. Niestety Pan Premier nie chce bliżej wyjawić na czym owa "nowa jakość" polega rzucając zgłodniałych odpowiedzi na to ważkie pytanie PD-filów na pastwę ich własnych domysłów. Aby ulżyć trochę mękom owych PD-filów, którzy jak wiadomo zbyt bystrymi nie są (wstępne sondaże mówią, iż 30 proc. wyborców PeDe wcześniej popierało Samoobronę a 25 proc. SLD) postanowiłem rozwikłać ową tajemnicę – owszem, było to zadanie niezwykle ciężkie, wymagające hartu ducha oraz niezgłębionych wręcz pokładów wiedzy… ale czegóż się nie robi by pomóc bliźnim dotkliwie doświadczonym straszną chorobą zwaną martwicą kory mózgowej (z łaciny – Agoraphilis Maximus). Dojście do prawdziwego znaczenia "nowej jakości" przypominało w dużym stopniu heroiczną pracę odcyfrowywania tzw. kodu Leonarda da Vinciego. Ileż ślepych zaułków, ileż ścieżek prowadzących wprost w maliny, ileż nieprzespanych nocy i niedopitych kaw było świadkami mojego poszukiwania PRAWDZIWEGO znaczenia tej tajemniczej, ale jakże obiecująco brzmiącej frazy! Lecz warto było – teraz już wiem! I wiedzą się podzielę… Oto prawda, która nas zbawi (lub, jak kto woli, ziluminuje nas światłem mądrości – wersja dla ateistów i wielbicieli Dana Browna): Klasyczna mądrość mojego autorstwa mówi: NOWE od STAREGO zasadniczo różni się tym, że było tak dawno, że zdążyliśmy już o nim zapomnieć (ergo – obecne STARE kiedyś też będzie NOWE i tzw. vice versa). Tak więc źródeł tajemnicy szukać trzeba w przeszłości (mrocznej najlepiej żeby było bardziej tajemniczo). Najstarszym członkiem loży założycieli PeDe jest wzmiankowany i tajemniczy Pan Tadeusz i to on jest kluczem do sekretu "nowej jakości". Oczywiście nie dzisiejszy Pan Tadeusz (stary jest to i mówi mniej niż wie albo i myśli) – trza sięgnąc po Pana Tadeusza z przeszłości mrocznej, gdy chłopięciem szczerym, niezepsutym doświadczeniem życiowym był i pisał co myślał wgląd w otchłań swojej pełnej godności i autorytaryzmu moralnego duszy dając. Tak więc źródeł NOWEJ JAKOŚCI (zbiliżając się do sedna szlachetnej i pełnej miłości Ojczyzny tajemnicy słów Pana Tadeusza należy używać liter wielkich jak sam wybitny autorytet) szukać należy w programowym dokumencie młodego Tadzia – artykule z dn. 27 XI 1953 r. opublikowanego w gadzinowym... przepraszam... postępomym, w najlepszym tego słowa (tj. europejskim) znaczeniu, Wrocławskim Tygodniku Katolickim (strony 3-4). Artykuł jest donosem... ponownie przepraszam - nie tak łatwo pozbyć się nawyku nazywania rzeczy po imieniu, obiektywną informacją na temat sądzonego w owym czasie biskupa Karczmarka i jego współpracowników, proces był wstępem do rozprawy z kardynałem Wyszyńskim, oskarżonym groziła Kara Śmierci... Fragmenty: +++ Równocześnie milionowe rzesze wierzących w naszym kraju dają codziennie ofiary, i twórczy wkład w nowe budownictwo gospodarczo-społeczne. I właśnie ludowa ojczyzna przywróciła godność ludzką milionom prostych ludzi, w olbrzymiej większości wierzących, przekraczając raz na zawsze stosunki społeczne, w których urodzenie czy majątek decydowały o wartości człowieka, otwarła dzieciom robotników i chłopów dostęp do nauki i kultury i buduje w niezwykle trudnych warunkach powojennego życia podstawy lepszego bytu (...). Na rozprawie sądowej zanalizowana została przestępcza działalność oskarżonych jak i jej skutki. Wychowanie nacechowane podejrzliwością i wrogością wobec postępu społecznego, atmosferą środowiska społecznego rozniecającą lub choćby tylko podtrzymującą bezwzględną wrogość wobec osiągnięć społecznych Polski Ludowej, wpływy polityczne przychodzące z zewnątrz i wyrosła na tym wszystkim błędna postawa polityczna ks. bp. Kaczmarka, która doprowadziła go do kolizji z prawem - oto sumarycznie ujęte przyczyny działalności przestępczej oskarżonych. Doprowadziły one do czynów skierowanych przeciwko interesom własnego narodu. Ku tej szkodliwej działalności kierowały ks. bp. Kaczmarka i współoskarżonych poglądy prowadzące do utożsamiania wiary ze wsteczną postawą społeczną, a dobra Kościoła z trwałością i interesem ustroju kapitalistycznego. Z tego stanowiska wynikało wiązanie się z imperialistyczną i nastawioną na wojnę polityką rządu Stanów Zjednoczonych Proces ks. bp. Kaczmarka udowodnił również naocznie, i to nie po raz pierwszy, jak dalece imperializm amerykański, pragnący przy pomocy nowej wojny, a wiec śmierci milionów ludzi, narzucić panowanie swego ustroju wyzysku i krzywdy społecznej krajom, które obrały nową drogę dziejową, usiłuje różnymi drogami oddziaływać na duchowieństwo oraz ludzi wierzących i kierować ich na drogę walki z własną ojczyzną, stanowiącą wspólne dobro wszystkich obywateli. Przedstawiając się jako obrońca cywilizacji chrześcijańskiej, imperializm amerykański dokonuje nadużycia, pragnąc oszukać katolików w krajach demokracji ludowej, w szczególności Polsce, że nowa wojna, wojna dokonywana przy pomocy neohitlerowskiego Wehrmachtu ma pozostawać w zgodzie z dobrem Kościoła. To nadużycie wymaga stanowczego odporu od nas, którzy wiemy że dobrem Kościoła nie jest wojna, a katolicyzm pełni swą misję przez apostolstwo, a nie przez siłę polityczną i militarną. Stawiający na skłócenie wewnętrzne Polaków imperializm amerykański musi otrzymać stanowczą odprawę od polskich katolików. W szczególności ważne jest wyraźne i stanowcze odcięcie się od tych usiłowań przez władzę kościelną w Polsce - Episkopat, na przeciwstawienie którego interesom naszego narodu i jego nowej drodze rozwojowej liczy wciąż imperializm amerykański Katolicy polscy co dnia pogłębiając swój wielki udział w pracy całego narodu, jednocząc się we wspólnym Froncie Narodowym, będą dalej pracować nad tym, aby stwarzać perspektywę dla misji Kościoła w nowej epoce, usuwać istniejące trudności i nie dopuszczać do tragicznych konfliktów w sumieniach wierzących, jak to miało miejsce w związku z procesem ks. bp. Kaczmarka. +++ Czym więc jest owa NOWA JAKOŚĆ, której Pan Premier poszukiwał już od wczesnej młodości i której kamień filozoficzny albo i magiczną formułę począł był (nieskalanie i dziewiczo ma się rozumieć) w latach 50ych? Oto program Pana Tadeusza, który będąc równocześnie programem PeDe programem Narodu jest: "przywrócenie godności ludzkiej" (tak jak pod światłym berłem tow. Biureta), wierność "interesom własnego narodu", reaktywacja "Frontu Narodowego" (rozumieć należy, że nazwa już nieaktualna – w świecie postępu moralnego PeDe jest znacznie bardziej trendy) stawiającego odpór "neohitlerowskiemu Wermahtowi" (tzw. moherowe berety bpa Karczmarka… przepraszam – ks. Rydzyka). Itd... - całej tajemnicy ujawniał nie będę bo i to na Nobla wystarczy a niech i inni coś mają z życia. To by było na tyle w kwestii NOWEJ JAKOŚCI PeDe. Smacznego! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=21347986 Odpowiedz Link
robisc Re: Kto z was zaglosuje na PD ? 06.03.05, 17:50 Nigdy w zyciu, ale chetniej widze okraglostolowcow w Sejmie niz LPR; mam tylko nadzieje, ze PO stworzy rzad z PiS-em; tylko wowczas bedzie mozna rozwalic uklady ktore niszcza ten kraj; PeDerasci zbieraja sily po to, aby zakonserwowac status quo. A propos LPR przeczytaj sobie felieton Tyma www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_050305/plus_minus_a_12.html Odpowiedz Link
przycinek.usa fragment polityczny, he he he 06.03.05, 18:04 Fajny felieton. Czyli Tym ma podobny do mojego poglad na debilizm Giertycha Seniora. No tak, to LPR to faktycznie straszna zbieranina matolow. Co do PD to nie bede sie wypowiadal ponad moze to, ze podeslalem chlopakom z UPR pomysl na nazwe "Republikanie Rzeczpospolitej" - to lewica podjela temat i zrobili Partie Demokratyczna. A Republikanie oczywiscie zdechli. Co za zycie.-( Ten fragment spodobal mi sie najbardziej. Samo zycie: "jeszcze trzy miesiące tej głupawki i do wyborów pójdzie 11 procent. Jeśli nie będzie padać. Jeśli będzie padać, to pójdzie 12 procent, bo my, Polacy, lubimy pokonywać trudności. Ale nawet gdyby było w dniu wyborów ogólnopolskie oberwanie chmury i gdyby frekwencja wzrosła do 15 procent, to i tak będzie to polityczna plama jak sto diabłów." Odpowiedz Link
klip-klap Re: Kto z was zaglosuje na PD ? 06.03.05, 21:58 Tak, PD po to wlasnie jest. Trzeba zdac sobie sprawe,ze spora czesc spoleczenstwa chce takiej konserwacji i liberalizmu jeszcze bardziej rozwodnionego niz PO-ski. Ta czesc wyborcow albo dobrze funkcjonuje w takim zlodziejskim systemie albo nie lubi radykalizmu i szuka starych sprawdzonych(przy podnoszeniu posrednich podatkow,hehe). Na razie mozna sondaze przyrownywac do tych SdPl czy nowopowstalej PO - na poczatku duze poparcie pozniej spadek. Mysle,ze tu bedzie inaczej. Oni sa przekonywujacy jako lewicowe-centrum. Co prawda mity o umiarkowaniu nieco Frasyniuk psuje,ale moze go zepchna na dalszy plan. Nie wiadomo co z poparciem Kwasa,ja stawialem na to,ze troche z tym poczeka,ale zeznania Dochnala, Wieczerzaka i wystapienie Belki moglyby wskazywac,ze Kwasa tez sie wytnie. Wtedy postawi sie na sojusz komunistow (prezydent Belka) z liberalami lewicowymi czyli UW. Z drugiej strony narod wiele wybacza temu prezydentowi - i klamstwa o wyksztalceniu i kontuzje golenia czy marnotrawienie pieniedzy na rozbudowana kancelarie czy palacyki. > A propos LPR przeczytaj sobie felieton Tyma Polskie partie sa takniekonskwentne,ze gdybym mial po kolei wyliczyc 5 ,na ktore oddalbym glos to bylby z tym problem. Kazda, ma jakies duze wady i jakies zalety. O ile z pierwsza w kolejnosci problemu nie mam, to potem juz w ogole nie wiem. LPR mruga do wolnorynkowcow, tak jak PO do koserwatystow - te mrugniecia sa siebie warte. Odpowiedz Link
klip-klap jeszcze jedno 06.03.05, 22:38 Ta nazwa PD nie jest przypadkowa. To bardzo mi przypomina podzial w USA. Widac,ze lewica laczy sie pod nowa nazwa i byc moze jesli bedzie stac na to prawice to powstanie jakas struktura republikanska. Dla mnie PO-PiS-UPR bylby do przelkniecia pod jednym warunkiem - jasny sprzeciw wobec projektu uniokonstytucji. Odpowiedz Link
plopli Czekając na Lewandowskiego 07.03.05, 11:19 Nie ukrywam, że możliwość głosowania na tę partię poważnie rozważam, ale ponieważ wątek się rozrósł ponad temat, więc kilka uwag. 1. Na razie mamy do czynienia z centrolewicą, przynajmniej w sferze wizerunkowej, a to z uwagi na obecność Belki i Hausnera. Nie można jednak wykluczyć, że nową formację zasili część PO z Lewandowskim na czele. Wówczas będziemy mogli mówić o klasycznej partii liberalnej. Oczywiście chodzi tutaj zarówno o liberalizm gospodarczy (po to Lewandowski) jak i światopoglądowy (część UW i chyba transfery z SLD). 2. Myślę, że przejście Lewandowskiego (a może innych znaczących postaci spośród dawnych liberałów) byłoby większym wstrząsem dla sceny politycznej niż samo powstanie PD. 3. Klip-klap napisał o "rozmiękczonym liberalizmie". Mi się ta nazwa nie podoba. Wolę używać po prostu słowa liberalizm zamiast w odróżnieniu od konserwatyzmu, który jest na PiG reprezentowany nader powszechnie (wbrew nazwie tego forum) oraz którego zasady głosi pod płaszczykiem liberalizmu PO. 4. Co do programu gospodarczego. Nie wiem, czy poznamy jakiś szczegółowy program PD. Bardziej szczegółowy niż NPR, który przecież z pewnością zostanie przez PD uznany za własny. Problem w tym, że to i tak więcej, niż w sferze gospodarczej zaprezentowały inne partie. No chyba, że za program PO uznamy wystąpienie Rokity na spotkaniu w PAIG. Programu SLD nie ma, bo nie ma już prawie tej partii. Po SDPL nie wiadomo nawet za bardzo, czego się spodziewać; czy będzie to lewica dryfujaca do centrum, czy raczej twardo obstająca przy socjaldemokratycznych zasadach. Jakiś program gospodarczy przedstawiły chyba PiS i LPR, ale z uwagi na prezentowane przez te partie poglądy pominę je milczeniem. Odpowiedz Link
klip-klap zbaczanie z watku 07.03.05, 12:13 > 3. Klip-klap napisał o "rozmiękczonym liberalizmie". Mi się ta nazwa nie podoba > . > Wolę używać po prostu słowa liberalizm zamiast w odróżnieniu od konserwatyzmu, > który jest na PiG reprezentowany nader powszechnie (wbrew nazwie tego forum) > oraz którego zasady głosi pod płaszczykiem liberalizmu PO. Na mysli mialem przede wszystkim liberalizm gospodarczy, gdzie za najbardziej liberalna uwazam UPR,potem PO, potem UW. > . > Wolę używać po prostu słowa liberalizm zamiast w odróżnieniu od konserwatyzmu, > który jest na PiG reprezentowany nader powszechnie (wbrew nazwie tego forum) > oraz którego zasady głosi pod płaszczykiem liberalizmu PO. Na taka terminologie zgodzic sie nie moge. Z dwoch powodow: konserwatyzm PO mam za naciagany, liberalizm w Twoim rozumieniu oznaczalby lagodny liberalizm gospodarczy i daleko posuniety obyczajowy. Poza tym konserwtyzm ma kilka cech z ktorymi w ogole sie nie zgadzam (np.mocna rola autorytetu i obrona zastanego porzadku) i moze sie laczyc zarowno z liberalizmem jak i socjalizmem gospodarczym. Odpowiedz Link
vice_versa Re: zbaczanie z watku 14.03.05, 02:54 Podzielam wszystkie Twoje uwagi, klip-klap, sa bardzo trafne. Jesli chodzi o konserwatyzm to pojecie moze niesc ze soba takze inna tresc niz ta niewygodna i leksykalnie nietrafiona (tj mocna rola autorytetu i obrona zastanego porzadku). Jest nia, nazwijmy to tak, wiara w pewien naturalny porzadek rzeczy i wartosci które sa wspólne wszystkim ludziom i idace za tym przekonanie o subsydiarnosci instytucji panstwowych i systemu prawa. Wiem jak nieokreslone sa slowa których uzylem. Tym wiec co wyróznia konserwatystów jest postulat racjonalnego stosunku wobec wladzy, z niego wlasnie wynika KONIECZNOSC wzmacniania autorytetu, az do momentu kiedy mozna samemu tenze autorytet sprawowac w sposób nawet RADYKALNIE odmienny od sposobu sprawowania wladzy przez poprzedników. Konserwatyzm oznacza tez pewien PRAGMATYCZNY stosunek do KAZDEJ aktualnej WLADZY, nie koniecznie oznaczajac aprobate celów i metod jej sprawowania. Lacze wiec pojecie konserwatyzmu ze stosunkiem do wladzy. Ale mozna tez laczyc pojecie konserwatyzmu laczyc z wartosciami tyle, ze wtedy powstaje pytanie co jest antynomia konserwatyzmu... nie znam wartosci liberalnych i konserwatywnych, które nie bylyby romantyczne... taki np Maciej Giertych konserwa(tysta) a zachowywal sie w stanie wojennym zupelnie nieromantycznie, a z takiego Aleksandra Halla wychodzi romantyczny konserwatysta...różnica? Jasne ze jest... Hall wiedzial ze wladza nalezy do narodu, a Giertych, ze do rosyjskiego... Ale to sa juz spekulacje konserwatysty, bo przeciez wiadomo, ze wladza nie nalezy do narodu tylko do tych co ja sprawuja, no nie? Pzdr Odpowiedz Link
kimmjiki Re: Kto z was zaglosuje na PD ? 07.03.05, 14:02 > Jestem ciekawy, bo chyba czesc osob tu piszacych wiaze z ta nowa formacja > pewne nadzieje, przynajmniej na stabilizacje i "srodkowe" rozwiazania. Z nowosci jest tylko Hausner i (miejmy nadzieje) Belka. Innych zmian nie widze, poza przyjeciem beznadziejnej nazwy. Ale oczywiscie na moj glos moga liczyc. Odpowiedz Link
robisc komentarz 09.03.05, 23:21 Przeczytane Prezydenckie układanki polityczne, w które włączyła się Unia Wolności, stanowią niebezpieczeństwo nie dla prawicy, ale dla Platformy Obywatelskiej, mimo że jest ona częściowo prawicowa. PO wyszła niegdyś na czoło sondaży opinii dzięki temu, że przepłynęły do niej głosy części zniechęconego elektoratu SLD. Teraz ten, jak to mówią złośliwi, chwilowy depozyt zostanie PO odebrany i przekazany do banku o nazwie Partia Demokratyczna. Osłabienie PO ze strony lewicy i centrolewicy postawi na porządku dziennym pytanie o "psa przewodnika". Określenia takiego użył ponad rok temu polityk PiS Ludwik Dorn, stwierdzając, że wynik wyborczy zdecyduje, czy PO, czy PiS będzie w przyszłej koalicji pełnić rolę wiodącą. Wydawało się, że powiedział to w złym momencie, gdyż zaraz potem PO oderwała się od PiS i samodzielnie zaczęła przewodzić w rankingach popularności. Ale teraz ta sytuacja może się zmienić. PO atakowana przez prezydenta, rząd, Unię Wolności i część wpływowych mediów oraz - z drugiej strony - przez PiS może rychło stracić koszulkę lidera w wyścigu wyborczym. Bracia Kaczyńscy musieliby całkiem zaspać, gdyby nie zwietrzyli dziś wielkiej szansy dla swojej partii. Krzysztof Czabański, publicysta, w komentarzu pt. "Po PO?", "Rzeczpospolita". Odpowiedz Link
klip-klap Re: komentarz 09.03.05, 23:50 Pedeki jak nie wezma jakiegos sensowniejszego przywodcy i nie pozbeda sie Frasyniuka wiele nie zdzialaja. Facet w ogole nie budzi zaufania i jest zbyt agresywny co powoduje dysonans miedzy deklaracjami a rzeczywistoscia. Odpowiedz Link
sirland Hmmm.... 10.03.05, 09:58 Tacy dojrzali, inteligentni i dorośli, wieszacie psy na rządzących, a jak się przefarbują, rzucą kilka pustych centrowych haseł, to już są dla Was piękni i pokładacie w nich nadzieje. Taki środeczek milutki, jak to pięknie brzmi. Byleby nic nie robić. "Piękny" mają program na swojej stronie. Lud dostanie aborcje i niech się zamknie, oni swoje dalej będą robić. A ja myślałem, że to głównie kobiety są naiwne... pzdr Odpowiedz Link
robisc Re: Hmmm.... 10.03.05, 20:00 rozumiem, ze to bylo skierowane do fanow UW (PD) niesopodziewanie licznie reprezentowanych w tym watku Odpowiedz Link
sirland Re: Hmmm.... 11.03.05, 09:48 robisc napisał: > rozumiem, ze to bylo skierowane do fanow UW (PD) niesopodziewanie licznie > reprezentowanych w tym watku Jak ktos jest fanem sld i tez się poczul to przyzaje, ze tak mial powody Odpowiedz Link
klip-klap nie jestem wielbladem 10.03.05, 20:23 Poniewaz to odpowiedz na moj post, to musze zripostowac. Nie moge zaczac dyskusji na temat PD od przedstawienia swojego radykalnego stosunku do UW i ukladowcow. To z gory zniecheciloby zwolennikow i zadnej wymiany zdan by nie bylo. Odpowiedz Link
vice_versa Nowa Żółwia czyli Żwawa, Prężna 14.03.05, 04:22 Przeczytalem zapis programu "Co z tym kurnikiem?" by Tomasz Lis. Zdarzyło sie w nim Cheer Leader'owi Demokratów Tadeuszowi Mazowieckiemu, osobie nobliwej i Chodzacemu (jeszcze) Autorytetowi Nowej Żółwiej Formacji(czyt. żwawej i prężnej), podczas nagabywań przebieglego Lisa, (co do kurnika nie aspiruje choć nie zaprzecza ze chcialby, ino sie przechadza po ogródku witajac Kaczory i Donaldy) odpowiedzieć tak: Tomasz Lis – Czy jesteście szalupą dla SLD, bo to jest często powtarzany zarzut? Tadeusz Mazowiecki – Nie, absolutnie nie. Przeciwnie. Siedze i dumam, ze prawda mu sie wymsknela i faktycznie jest PRZECIWNIE, czyli ze to SLD jest szalupa ratunkowa dla UW, która tonie z calym swoim Rozsadkiem. Oj glupi ten Rozsadek w tym kraju, glupi, tepy i nierozumny, za nic zmieniac sie nie chce, prawie tak samo jak najczystsza Glupota, a wyksztalcony tak strasznie, ze stupor nie tylko w myslach, slowach i czynach ale i w zmarszczkach sie objawia... Oj biedny Rozsadek, biedny, że tez z Glupota w koalicje przeciw Radykalom szyki zwierac musi i 5 % przkroczyc nie potrafi... Wiadomo, rozsadek i umiar nie od tego sa zeby gustom ludzi schlebiac, ino co by ex authoritatae jemu schlebiano... O dziejach Rozsadku i Umiarkowania w Polsce moznaby nie jeden tom Pochwaly Glupoty napisac, tylko Erazmów brak. Widac Erazmy wyjezdzaja chwalic sobie zycie gdzie indziej a nie glupote u siebie... Ot...znak czasów... Jak Tadziu sie żalił Tuskowi w rozmowie z Monika: "4 lata żescie mieli i zadnego gestu w strone UW nie zrobiliscie, UW mialo nie byc..." to juz wiedzialem, ze z Rozsadkiem w kraju zle sie dzieje, ze Rozsadek znowu poza Sejmem bedzie, ze Polska rypnie sie niechybnie, bo 8 lat bez Rozsadku i Sily Spokoju to juz na pewno by sobie nie poradzila i juz wtedy wszystkie łzy wspólczucia dla losu Rozsadku same napłyneły mi do oczu i pociekły rzesistym strumieniem... Po tej wypowiedzi Leadera Niekwestionowanego Auto Rytetu (czymkolwiek by ten Rytet nie byl, ot chocby: Promocją Umiaru, Oazą Rozsadku, Siłą Spokoju, Wybawieniem Konfidentów, Ucieczką Grzeczsznych do Przodu, czy Amenem bez Pacieża) doszedlem do wniosku ze władza to nie narkotyk, ale ilez można żyć na odwyku, prawda? Odpowiedz Link
robisc Re: Nowa Żółwia czyli Żwawa, Prężna 14.03.05, 06:17 przycinek.usa napisał: > bardzo dobre. Kolega blysnal talentem. Odpowiedz Link
lastboyscout Re: Nowa Żółwia czyli Żwawa, Prężna 14.03.05, 13:59 Faktycznie swietne: myślowo i warsztatowo. Domyślam się, że to efekt nartowego szusowania, ogromu świeżego powietrza i rownie świeżych panienek ... Odpowiedz Link