Dodaj do ulubionych

tak sie obala mity

11.01.13, 15:35
W sondażu Moto.pl na najlepsze pięcioletnie auto z segmentu D nieoczekiwanym zwycięzcą została Alfa Romeo 159 bijąc konkurencje na głowę

W artykule "Wybieramy najlepsze używane auto segmentu D (2006)" przedstawiliśmy zestawienie 23 samochodów klasy średniej. Jak się okazało, czytelnicy Moto.pl najbardziej chcieliby jeździć piękną Alfą Romeo 159, która zdobyła 18% głosów. Na drugim miejscu uplasował się stateczny Ford Mondeo, nieznacznie wyprzedzając porządne (czyt. dobrze prowadzące się) BMW serii 3 (po 8% głosów).

Na ostatnim miejscu uplasował się Nissan Primera, który oprócz kontrowersyjnej stylistyki wsławił się zawodną elektroniką.

pozdrawiam, mam AR 159 od dwóch lat, swietne auto.
Obserwuj wątek
    • soner3 Re: tak sie obala mity 11.01.13, 15:57
      Klepac po klawiaturze a dokonac wybory wyciagajac banknoty z potfela to dwie rozne sprawy.
      Ci klepacze to w zdecydowanej wiekszosci pelne dzieci jeszcze , zmieniaja poglady gdy musza zderzyc sie z rzeczywistoscia.
      Ne twierdze ze 159 to zly samochod ale ze tego typu sondaże maja taka wartosc
    • qqbek Tak się tworzy mity! 11.01.13, 16:28
      Bo rzeczywiście Alfa 159 jest ładna, ale w rankingu Dekry za 2012 rok jest delikatnie mówiąc... awaryjna.

Porównamy więc z "3" BMW.
      (dla przebiegu 50-100 tys. km):
      Samochody bez stwierdzonych usterek: Alfa - 76,5% (przeciętna dla kategorii - 75%), BMW - 84,5%
      Nieznaczne usterki: Alfa - 13,2% (średnia - 15,3%), BMW - 10,1%
      Poważne usterki: Alfa - 10,3% (średnia - 9,7%), BMW - calutkie 5,4%

I wiesz co jest najśmieszniejsze?
      Primera rzeczywiście wychodzi jeszcze gorzej niż Alfa... ale BMW wcale nie jest liderem rankingu (jest nim Audi A4/A5, a przed BMW "wskakuje" jeszcze Mietek W204 :)

Co więc ma głos pryszczatych nastolatków, zachwyconych piękną linią "159" do głosu rozsądnych konsumentów, którzy Alfie po prostu nie wierzą (i mają ku temu kilka realnych a nie estetycznych powodów)?
    • jarbad Nic dziwnego- to naprawde swietny woz 11.01.13, 18:46
      Wystarczy spojrzec na opinie w autocentrum i Twoje slowa znajduja natychmiast potwierdzenie. A zapytam przy okazji czy mila pani w serwisie tez Ci robi taka przepyszna jajeczniczke jak autorowi? Czy to mozliwe?
      www.autocentrum.pl/oceny/alfa-romeo/159/ocena-kierowcy-396631952/
    • carfan Re: tak sie obala mity 11.01.13, 22:30
      Tu zachwalają takie auto, tam z kolei inne, a czego najwięcej jeździ w PL? Passatów ...
      Stare, nowe. Do wyboru i koloru, a jak w dalszym ciągu utrzymają te kilkanaście tyś. rabatu to pewnie Niemcy poprawią statystyki.
    • do.ki Czy opalony tu jakiś mit? 11.01.13, 23:07
      Jeśli tak, to jaki?

Alfa Romeo to świetne auto... Jako czwarty albo piąty samochód. Tak, żeby mieć, bo ładny. Ale jeśli trzeba gdzieś dojechać na czas, to należy mieć w garażu inne opcje.
      • piotr33k2 Re: Czy opalony tu jakiś mit? 11.01.13, 23:31
        zgadza sie ,to napewno nie jest samochód do codziennego uzytku .
      • pies_w_studni Re: Czy opalony tu jakiś mit? 12.01.13, 02:10
        Oh really? Uzywam na codzien dwoch takich i nie narzekam. I zdanzam na czas.
        • do.ki Re: Czy opalony tu jakiś mit? 12.01.13, 12:29
          pies_w_studni napisał:

> Oh really? Uzywam na codzien dwoch takich i nie narzekam. I zdanzam na czas.

Bo masz dwa. Większa szansa, że przynajmniej jeden jest sprawny. :-)
    • grzek Re: tak sie obala mity 12.01.13, 13:29
      W tego typu rankingach i w porównywaniu samochodów należałoby najpierw zdefiniować pojęcie - najlepszy. Dla każdego to co innego znaczy. Nie ma szans, żeby na forum dojść do sensownych wniosków. Jeżeli mialbym głosować to też być może zagłosowałbym na AF159.
    • jeepwdyzlu Re: tak sie obala mity 12.01.13, 13:53
      159 to fajne auto
      ale o realnej wartości samochodu decyduje rynek
      a ten woli paski czy mondeo
      zarówno nowe jak i używane
      Co innego zabawa i TEORETYCZNE badania
      Co innego prawdziwe zachowania konsumentów.
      Czy to źle?
      Niekoniecznie - zła opinia o 159 - prawdopodobnie przesadzona - przekłąda się na niskie ceny tych au jako 3 czy 5 latków.
      Powiedz z ręką na sercu - czy gdybyś za 159 miał zapłacić TYLE samo co za A4 albo BMW 3 ( z takimi samymi motorami czy wyposażeniem) - wziąłbyś Alfę?
      No właśnie...
      Pozdrawiam
      jeep
      • ulubiony19 Re: tak sie obala mity 12.01.13, 18:46
        Ale wy to przeżywacie.
        Jak dla mnie to takie 159 z dizelkiem trr trr trr to nie żadne wydziwianie, bella maszyna, kawalino rampante, skudeto, włoski temperament, najlepszy styl i co tam jeszcze oklepanego, tylko dość zwykły, na pewno zwyczajnie ładny wóz, ale dalej taki sam jak no cóż, krowiaste Mondeo. Tyle że 159 jest tanie jak barsz i chyba taniej można je naprawiać. Piszę o ropniaczku, bo jeszcze na oczy nie widziałem benzynowej 159. Tak, wiem... Oferta benzynowa dość beznadziejna w sumie.
        Zastanawiam się tylko, czy ktoś chcący kupić dupowóz tego segmentu wybiera pomiędzy markami i widzi, że z tyłu 159 jest bardziej ciasno, niż przestronnie, a Passat ma kupę miejsca, czy chodzi po prostu o poziom prestiżu.
        Mój znajomy kupił w ostatnim momencie w Niemczech nową 159 Ti 1750. Piękna, czerwona, środek prawie jak w Miurze, felga taka, że aż zruszenie ogarnia. No cut mjut. To jest wóz do zachwycania, prawdziwa Alfa Romeo, do tego jeździ wybornie, dziewczynom się podoba. Po co komu inne auto?
        • wujaszek_joe Re: tak sie obala mity 12.01.13, 21:24
          niedawno na spacerze zepsułem taką Alfę. Byłem sobie z wózkiem dziecięcym i miły pan kierowca zdecydował się mnie przepuścić. jakoś tak zdławił przy tym silnik że nie mógł go potem rozjarzyć. osiągał może 500rpm/min i po minucie walki zmarł.
          Ale samochód całkiem całkiem, chciałbym taki.
          • jarbad Re: tak sie obala mity 12.01.13, 22:52
            zwyczajnie sie zapowietrzyl. W alfie takie rzeczy nie dziwia . Za to ladnie wyglada. Bo alfa jest do ogladania a do jazdy sa inne pojazdy.
            • qqbek Akurat 159... 12.01.13, 23:06
              ...nadaje się też do jazdy.
              Ale Alfa bardzo dużo zrobiła już po to, żeby klienci jej autom nie ufali.

Mam tylko nadzieję, że po mechanicznie średnio udanej (czyli jak na Alfę - "bardzo udanej") 156, dość udanej (czyli jak na Alfę "wybitnej") 159, pójdą za ciosem i w końcu zrobią coś, co będzie w stanie konkurować w segmencie "D" z "wielką trójką" (Miecio "C", Audi A4 i BMW 3) - wcale im wiele nie brakuje. A stylistycznie to już kilkadziesiąt lat temu przegonili całą stawkę. Wystarczy porównać same zegary 156 z zegarami w BMW E36 czy E46... o Audi B5/B6 czy Mietku W202 nawet nie wspomnę... tutaj sztuka - tam rzemieślnictwo (choć solidne, to jednak nie zachwyca niczym, poza wzorcową wprost ergonomią).

Ale na chwilę obecną pozostanę Alfistą - podziwiaczem.
              Pojeżdżę sobie "Panzerwagenami"... licząc, że kiedyś poza pięknem Alfa zaproponuje mi coś ponad przeciętną, jeżeli chodzi o technikę.
            • wujaszek_joe Re: tak sie obala mity 13.01.13, 20:12
              jak to się zapowietrzył?
              • jarbad jaktojak? 14.01.13, 00:24
                normalnie, niczym czlowiek. Nigdy sie nie zapowietrzyles? Jesli nigdy to latwo Ci mowic
    • roney03 Re: tak sie obala mity 14.01.13, 09:37
      No i jaki mit obaliłeś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka