Dodaj do ulubionych

Numer podatkowy ID

16.03.06, 15:10
Dlaczego firmy Polskie nie maja tego numeru?
Z wami nie mozna zaczynac zadnych interesow.
Chcielismy w Polsce cos zamowic, ale zadna firma nie mogla nam wystwic
fakture na export, tzn. bez VAT.
Nieduczone panie ksiegowe, nauczcie sie wreszcie nowych przepisow EU. Bez
miezdynarodowego numeru ID, nie mozna dostac zwrotu polskiego VAT, a tego
jest drobne 22 %.
Gdy chcecie produkowac cos na export, wasz Nr.ID musi byc na kazdej fakturze.
NIPy i inne bzdety sa wazne tylko na terenie Polski.
Obserwuj wątek
    • kot_behemot8 Re: Numer podatkowy ID 16.03.06, 15:29
      lunatix napisał:

> NIPy i inne bzdety sa wazne tylko na terenie Polski.

A obiło ci się może o uszy coś na temat NIP-UE czyli NIPu unijnego?
      I ciekawe z jakimi to firmami chcieliscie handlować, ze one tego nie miały. Czy
      żby Rysio z Klanu wziął się za handel zurawiną? wink
      • lunatix Re: Numer podatkowy ID 16.03.06, 15:38
        Jedno co mi sie o uszy obija, to ze polacy nic nie wiedza. Wytlumacz komus na
        zachodzie co jest NIP-UE.
        Twoje gadanie, jest takie typowo krajowe. Czyli mundre.
        Jeden taki mudndrala z Polski chcial mi wcisnac, ze wystarczy przed nr tego
        twojego NIPu tylko PL napisac. hehehe
        Polak potrafi.
        • kot_behemot8 Re: Numer podatkowy ID 16.03.06, 19:01
          lunatix napisał:

> Jedno co mi sie o uszy obija, to ze polacy nic nie wiedza. Wytlumacz komus na
          > zachodzie co jest NIP-UE.

To że mało ci się miedzy uszami obija to niestety widać, słychać i czucwink
          Jeśli masz problem ze zrozumieniem tego, ze w jednym kraju coś się nazywa ID a
          w drugim to samo NIP UE, to może ty po prostu potrzebujesz tłumacza?

> Twoje gadanie, jest takie typowo krajowe. Czyli mundre.

Moje gadanie jest gadaniem kogoś, kto w przeciwieństwie do ciebie wie jak
          funkcjonuje handel wewnątrz unii. Ty nie wiesz lecz zamiast grzecznie zapytać
          wpadasz na forum i awanturujesz się.

> Jeden taki mudndrala z Polski chcial mi wcisnac, ze wystarczy przed nr tego
          > twojego NIPu tylko PL napisac. hehehe

I najprawdopodobniej miał rację. Jeśli jego firma złozyła w US formularz VAT-
          R/UE i otrzymała NIP UE, to ten własnie numer poprzedzony przedrostkiem PL
          stanowi ID firmy. Jak zaczniesz handlowac czymś więcej niż własną słomą z butów
          to sam się o tym przekonasz.
          eot

> Polak potrafi.

• lunatix Re: Numer podatkowy ID 19.03.06, 23:36
            Nie mam ochoty z toba sie szarpac.
            Mam firme i mam miedzynarodowy nr. podatkowy jak i krajowy.

Gdybys to wiedzial, juz dawno bys to napisal, a mianowicie, ze te numery nie sa
            jednakowe. A teraz prosze odmaszeruj, bo sam jestes bez pojecia i sie
            awanturujesz.
            Tez handlujesz sloma?
            • szczurek.polny Re: Numer podatkowy ID 20.03.06, 12:45
              1. Weź sobie chłopie wejdź na:
              www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm
              wybierz "Member State" "PL-Poland" (poniżej, jako pierwsza część VAT number
              wyświetli ci się "PL"), potem wpisz numer twojego polskiego dostawcy (ten podany
              przez niego polski NIP, same cyfry, bez myślników) i kliknij na "Verify".
              Jak ci się wyświetli OK, to jest OK.
              Na próbę, to sobie możesz sprawdzić np. NIP Filharmonii Pomorskiej:
              PL 5540240549

2. Tak się kurka składa, że w Polsce (i kilku innych krajach UE) krajowy i
              międzynarodowy numer różnią się tylko prefiksem kraju - literkami "PL".
              Choć w sensie prawnym są to dwa różne numery, oddzielnie nadawane.
              NIP otrzymujemy w chwili kiedy uzyskujemy status płatnika.
              Wniosek o nadanie numeru NIP należy złożyć przed dokonaniem przez osobę
              pierwszej czynności podlegającej opodatkowaniu podatkiem VAT lub akcyzowym albo
              przed złożeniem pierwszej deklaracji podatkowej(w przypadku podatku
              dochodowego). Składa się go w urzędzie skarbowym miejsca zamieszkania (siedziby)
              przedsiębiorcy. Zgłoszenie musi zawierać określone dane dotyczące przedsiębiorcy
              (gdy jest on osobą fizyczną m.in. nazwisko i imię, adres, obywatelstwo, numer
              PESEL) oraz prowadzonej przez niego działalności ( jej forma
              organizacyjno-prawna, siedziba, numer REGON, organ rejestrujący).
              Wszyscy, którzy zamierzają rozpocząć wewnątrzwspólnotowe dostawy lub nabycia
              towarów muszą wcześniej uzyskać z Urzędu Skarbowego numer NIP-UE – ten sam, ale
              poprzedzony literkami PL. Nie można ich sobie po prostu dopisać, trzeba złożyć
              deklarację VAT-R (nowy wzór #7) z załącznikiem VAT-R/UE.

3. Zrobiłeś z siebie idiotę, chama i prostaka, a naprawdę wystarczyło tylko
              idiotę. W zasadzie to napisałem ten post tylko dlatego, że ktoś inny na Forum
              może potrzebować tych informacji i nie chcę, żebyś go wprowadzał w błąd.
              • lunatix Re: Numer podatkowy ID 20.03.06, 19:00
                To byloby na tyle jesli chodzi o Polskie definiowanie stanartow EU.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka