Dodaj do ulubionych

Testament Niewiadomskiego

18.02.11, 22:39
portalwiedzy.onet.pl/4869,80559,1638121,3,czasopisma.html
wielu zadawało sobie pytanie, dlaczego ten świetnie wykształcony, powszechnie szanowany, uczciwy obywatel, uczestnik walk o niepodległość z 1920 roku, mąż i ojciec targnął się na życie prezydenta. Nie znajdowano na to logicznego wytłumaczenia. Wytłumaczenie miał jednak Niewiadomski. On czuł się po prostu rozgoryczony faktem, że Narutowicz, mason, ateista, przez wiele lat przebywający zagranicą (32 lata spędził w Szwajcarii), a co za tym idzie, nie znający interesów państwa został głową polskiego narodu. „W Sejmie kluby lewicowe w porozumieniu z żydostwem, stojąc na czele jawnych wrogów Polski, postanowiły za wszelką cenę nie dopuścić do prezydentury człowieka niezależnego. Potrzeba im było człowieka chwiejnego, uległego, dającego się powodować. W takim chcieli mieć powolne narzędzie matactw politycznych i gwarancję utrzymania kraju w stanie dotychczasowej anarchii. Udało im się przeprowadzić swojego kandydata głosami żydostwa przeciw większości polskiej. Narutowicz nie zorientował się i wybór przyjął. Przeciwko tym hańbom trzeba było zaprotestować głośno i silnie, bronić majestatu Rzeczypospolitej sponiewieranego przez ciury. Czy miałem do tego prawo? Miałem prawo i obowiązek. Miałem takie prawo jak każdy obywatel, dla którego Ojczyzna nie jest czemś, o czem się dowiaduje z gazet”.

W trakcie procesu 30 grudnia 1922 roku ku zaskoczeniu sądu i publiczności zgromadzonej na sali Niewiadomski przyznał się, że początkowo nosił się z zamiarem zabicia Józefa Piłsudskiego, Naczelnika Państwa. Co prawda, z początku podziwiał go i szanował, ale później obwiniał za anarchię w państwie, pusty skarb i wsadzanie swoich towarzyszy na ważne stanowiska państwowe. Zapewnił, że Piłsudskiemu uratowała życie jedynie jego rezygnacja z ubiegania się o fotel prezydenta…

Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Testament Niewiadomskiego 19.02.11, 08:26
      jedyna odpowiedź- w tamtych czasach- i dziś.

TREBA SE BYŁO INNEGO PREZYDENTA WYBRAĆ.
      piłudskiego takoż.
      • maccard Re: Testament Niewiadomskiego 19.02.11, 08:30
        billy.the.kid napisał:

> jedyna odpowiedź- w tamtych czasach- i dziś.
        >
        > TREBA SE BYŁO INNEGO PREZYDENTA WYBRAĆ.
        > piłudskiego takoż.

Lenin może by się zgodził.
        • billy.the.kid Re: Testament Niewiadomskiego 19.02.11, 15:44
          cardziku-czy zawsze musisz w towarzystwie puszczać bąki????????????
          • maccard Re: Testament Niewiadomskiego 19.02.11, 17:51
            billy.the.kid napisał:

> cardziku-czy zawsze musisz w towarzystwie puszczać bąki????????????

A co, Lenin by się nie zgodził? Eee, to po co wchodził w 1920?
    • stasi1 to te kluby lewicy jak też żydowstwo 19.02.11, 16:11
      nie mogło wybrać na prezydenta swojego człowieka?
      Inna sprawa jak im się to udało skoro piszesz że oni byli w mniejszości?
      • billy.the.kid Re: to te kluby lewicy jak też żydowstwo 19.02.11, 20:08
        cardziku,lenin wchodził w nadzieję krupską czego i wam zyczę.
        • maccard Re: to te kluby lewicy jak też żydowstwo 20.02.11, 06:33
          billy.the.kid napisał:

> cardziku,lenin wchodził w nadzieję krupską czego i wam zyczę.

Nadzieja Krupska, nawet za młodu, nie była zbyt urodna. Dlatego dziękuję, ale pozostawię to innym amatorom.
    • zlota_20 Re: Testament Niewiadomskiego 24.02.11, 12:18
      Świętej Pamięci Pan Niewiadomski był jednym z najwybitniejszych Polaków XX wieku.
      • janzczikago Re: Testament Niewiadomskiego 24.02.11, 17:49
        O tak zagadzam sie. U mnie w home moje mama co urodzila sie w 1923 roku i zyje do dzis to ona zawsze powtarzala mi ze Roman Dmowski i Eligiusz Niewiadomski to byli i sa bohaterowie najwieksi w naszej history. Ludzie odwazni ktore szli pod prond.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka