Dodaj do ulubionych

Koszty ...

18.01.15, 09:03
Jest rok 1917 - mała grupa ludzi dokonuje zamachu stanu który później przez 70 lat nazywano nie wiedzieć czemu Rewolucją Październikową
Jest rok 1920 - całe szczęście nieudana próba przeniesienia "rewolucji" na Europę Zachodnią - Polska dokonuje skoku i rozwija się dynamicznie aż do 1939 roku
Dwudziestolecie-
Stalin Hitlerowi który się zawahał czy uderzyć na Polskę czy nie po gwarancjach brytyjsko- francuskich proponuje wspólne uderzenie w zamian za 52% terytorium Polski =
Wybucha Druga Wojna Światowa
Stalin dostaje swoje 52% terytorium Polski ale dokłada warunek - nie może powstać żaden twór państwowy który by miał w nazwie Polska
Powstaje Generalna Gubernia ze Stolica w Krakowie - na banknotach jest Bank Polski
NKWD przesłuchuje naszych oficerów czy im podoba ustrój radziecki czy nie?
Większość odpowiada, że nie - niby dlaczego miałby się im podobać ustrój dla idiotów - który miał już na sumieniu i głód na Ukrainie i ofiary czystek w armii i gułagi i burzenie cerkwi i kościołów
Wiec Stalin wydaje na nich wyrok - ustrój wam się nie podobie - wyrok śmierci
---
--
Mijają lata - ustrój dla idiotów padł - a koszty jego wprowadzenia?
Znów się Rosjanom marzy CCCP...
Niedobrze..
Obserwuj wątek
    • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 10:53
      wynika że najjaśniejsza rz-plita w dwudziestoleciu była krainą mlekierm i miodem itditp.
      no moja maTeńka nie wyprowadziła się do rębkowa. mieszkała w mieście ŁODZI.rodzina 7-osobowa w jednej izbie. woda w studni,kibel na podwórku.nie był to przypadek jednostkowy. w takich warunkach w tymże miescie mieszkało 60% łodzian.
    • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 11:16
      no patrzta ludkowie moi kochani-zapomniałem o wypadka krakowskich.
      zapomniałem też o zamykaniu do pierdla DEMOKRATYCZNIE WYBRANYCH posłów naqjjaśniejszej rzeczpospolitej.- naturalnie BEZ WYROKU SĄDOWEGO.
      • sjs2011 Re: Koszty ... 18.01.15, 12:37
        Ależ pamietaj -
        zapomniałem też o zamykaniu do pierdla DEMOKRATYCZNIE WYBRANYCH posłów naqjjaśniejszej rzeczpospolitej.- naturalnie BEZ WYROKU SĄDOWEGO.
        tylko pamiętaj całość
        Bereza Kartuska mogła pomieścić jednocześnie około 200 więźniów a w tym samym czasie w Gułagach już od dawna siedziały miliony a w III Rzeszy w obozach koncentracyjnych dziesiątki tysięcy
        • gandalph Re: Koszty ... 18.01.15, 12:42
          "Bo w tamtej Polsce przy pensji 170 zł miesięcznie wystarczało na to aby zona nie pracowała, dwoje dzieci chodziło do szkoły i na wynajęcie mieszkania z dwoma pokojami i kuchnią "

Mój dziadek tuż przed wojną zarabiał ~180 zł (+60 zł dodatku mieszkaniowego) jako nauczyciel wiejski, babcia nie pracowała, a służącą mieli. Nie oni jedni!
          Żeby nie było: obydwoje dziadkowie wywodzili się z galicyjskiej biedoty.
            • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 15:49
              cóś mi się widzi że chłop/rolnik powiedzmy sredniorolny, na srednich ziemiach pozwalał se nawet na pasję MYŚLISTWA.
              at,dam se spokój-ani ty mnie, ani ja ciebie nie przekonam.
              • sjs2011 Re: Koszty ... 18.01.15, 16:00
                Biedny jest ten którego łańcuchem do budy są własne przekonania
                Powiem ci więcej - to wieś przed wojną wynajmowała swoje pola na polowania np za wartość krowy /80zł/ na rok,
                Na zdjęciach są ci którzy mają od 4,5 h do około 12h
                Średniacy
                Nie wierzysz?
                Nie musisz ale tak było tylko, ze ten obraz nijak nie pasował komunie więc puszczano do druku i filmach tylko takich jak ty...
                • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 18:29
                  centralna polska-łowickie.
                  prąd doprowadzono do wsi na poczatku lat 60. tylko ten obraz nie nijak nie pasuje dla czcicieli-no bo panie przed wojną to chocho!!!!!!
                  4,5 ha-i się utrzymywali????? rożśmiesz mnie jeszcze.
                  • sjs2011 Re: Koszty ... 19.01.15, 01:18
                    Warto prowadzić dyskusję z kalafiorami...?
                    • krzy-czy Re: Koszty ... 19.01.15, 08:36
                      4,5 ha-POD SZKŁEM.
                    • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 13:02
                      W przeciągu dwóch lat długość życia mężczyzn w Rosji wzrosła o pięć lat - nie zgadza się to z logiką? - nie szkodzi - tym gorzej dla logiki
                      --------------------
                      ????

j.
          • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 15:27
            służącą, lokaja i dwie pokojówki-przestałbyś sie wygłupiać.
            zapodaj jaka też była gaża tej służącej!!!!!!!!
            naturalnie tzw.kamienicznicy nic innego do roboty nie meli jak tylko wynajmować dwupokojowe z kuchnią za darmo.
            • gandalph Re: Koszty ... 18.01.15, 15:59
              "zapodaj jaka też była gaża tej służącej!!!!!!!! "

Mieszkanie + wikt + np. 30 zł kieszonkowego. Mało?
              (Nie zapominaj o tym, że służąca nie miała żadnych kwalifikacji pozwalających na pracę inną niż przynieś-wynieś-pozamiataj.)
          • stasi1 Re: Koszty ... 25.01.15, 20:56
            ciekawe czy tą służącą było stać aby mieć swoją służącą.
        • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 15:38
          napisałem -jeśli potrafisz zrozumieć- że w mieście łodzi ok.60% ludków mieszkało w takich warunkach.byli to wszystko BEZROBOTNI, pijacy-jak subtelnie zauważyłeś. było to przedłużenie ZIEMI OBIECANEJ.
          rozumiem ze istnienie kacetów i łagrów USPAWIEDLIWIA zamykanie dempkratycznie wybranych posłów???zresztą-jak wyglądała gospodarka w tej mlekiem i miodem rzeczpospolitej-pokazał wrzesień 39.
          • gandalph Re: Koszty ... 18.01.15, 16:02
            "jak wyglądała gospodarka w tej mlekiem i miodem rzeczpospolitej-pokazał wrzesień 39"

Za to maj-czerwiec 1940 pokazał, jak wyglądała znacznie wyżej stojąca gospodarka Francji. No a już szczytem był 1941, od czerwca do grudnia.
            • krzy-czy Re: Koszty ... 18.01.15, 18:26
              wisi mi zgniłym kalafiorem francja i ruskie.
              piszę co było w mlekiem i miodem najjaśniejszej.
              • gandalph Re: Koszty ... 19.01.15, 13:38
                krzy-czy napisał:

> wisi mi zgniłym kalafiorem francja i ruskie.
                > piszę co było w mlekiem i miodem najjaśniejszej.
                I przy okazji piszesz knoty. Bo podane przeze mnie przykłady świadczą o tym, że w 1939 przegrać można było NIEZALEŻNIE od stanu gospodarki, a więc piszesz głupstwa.
        • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 12:55
          Bereza Kartuska mogła pomieścić jednocześnie około 200 więźniów a w tym samym czasie w Gułagach już od dawna siedziały miliony a w III Rzeszy w obozach koncentracyjnych dziesiątki tysięcy
          -------------
          Jakiś link na potwierdzenie tej tezy?
          Albo chociaż źródło książkowe?
          j.
          • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 13:03
            -------------
            Jakiś link na potwierdzenie tej tezy?
            Albo chociaż źródło książkowe?
            Oczywiście chodzi mi o DZIESIĄTKI TYSIĘCY więźniów obozów w Niemczech
            w sierpniu 39 rzecz jasna
            • sjs2011 Re: Koszty ... 19.01.15, 18:49
              W 1937 r. obóz ? pierwotnie zaprojektowany na 3000-5000 więźniów ? okazał się za mały. Obóz rozbudowano w latach 1937-1938, powiększając liczbę baraków dwukrotnie.
              a obozów było kilka ale...
              Czytam własnie dobrą książkę o Auschwitz i tam jest kilkadziesiąt tysięcy..
              Jak znajdę gdzi eto był oto podam
              • gandalph Re: Koszty ... 19.01.15, 20:14
                Wojciech Śleszyński w książce "Obóz odosobnienia w Berezie Kartuskiej, 1934-39" podaje, że liczba osadzonych nigdy nie przekraczała 520. Odnotowano 13 zgonów (w szpitalu w Kobryniu) i 1 samobójstwo. Dzienna stawka żywieniowa wynosiła 50 gr.
                Ciekawa jest struktura "zawodowa" osadzonych. Gdzieś od 1937 r. 2/3 stanowili kryminalni (paskarze, lichwiarze itd.), a tylko 1/3 komuniści.
              • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 23.01.15, 12:49
                Czytam własnie dobrą książkę o Auschwitz i tam jest kilkadziesiąt tysięcy..
                ---------
                czepiam się roku 39
                więc nie pisz o Auschwitz
                j.
    • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 12:58
      Jest rok 1917 - mała grupa ludzi dokonuje zamachu stanu
      -----------
      a i owszem
      ale to jest inna grupa niż Ty myślisz
      ta "rewolucja" to zamach stanu zrobiony rękami oficerów niemieckiego sztabu generalnego
      a dokładnie - pułkownika Nicolai - on był autorem akcji mającej na celu pokój na foncie wschodnim...

Polska dokonuje skoku i rozwija się dynamicznie aż do 1939 roku
      ------------
      Tu można dyskutować....
      Dość paskudnym byliśmy krajem, rozwój był za słaby, przemysł dychawiczny
      a najgorsze - że elity durne, spsiałe i w dużej mierze na pasku obcych wywiadów....
      • sjs2011 Re: Koszty ... 19.01.15, 13:23
        historia.siudalski.pl/dwudziestolecie-miedzywojenne.html
        Było lepiej niż za PRLu - zerknij na liste na podanej stronie..
        Bo za PRLu wszyscy u władzy byli na pasku NKWD najpierw a później KGB
        • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 13:37
          etam
          sukcesy to mieli Niemcy i Włosi
          nasza zbrojeniówka to żart w porównaniu do działań naszych wrogów - vide kolosalne sukcesy zsrs

co do paska nkwd
          niestety - spora część elit i generalicji II RP była na takim samym pasku
          a moze i krótszym

Niestety sjs nie oszukuj się.
          Tych 20 lat bardzo było ważnych , sporo zmieniło
          ale do grona państw efektywnych i nowoczesnych NIE weszliśmy...
          jeep
    • jeepwdyzlu Re: Koszty ... 19.01.15, 13:01
      Hitlerowi który się zawahał czy uderzyć na Polskę czy nie po gwarancjach brytyjsko- francuskich
      ----------------
      Hitler nie chciał uderzać na Polskę
      Chciał naszej współpracy i naszych dywizji
      A jeśli nie - to chociaż korytarza i Gdańska...
      Po co?
      żeby ze Słowacji i Prus uderzyć na sowietów...
      A pakt R-M był pochodną naszej buty - jeśli my nie gwarantowaliśmy III Rzeszy spokoju na wschodzi
      to musiał to zrobić Stalin...

a "gwarancje" brytyjskie były warte mniej niż papier na których je napisano - uwierz, że Brytyjczycy sami się zdziwili, że im uwierzyliśmy...

jeep
      • tbernard Re: Koszty ... 20.01.15, 02:22
        > Hitler nie chciał uderzać na Polskę

Tylko Franek Dolas mu szyki pomieszał.

> Chciał naszej współpracy i naszych dywizji
        > A jeśli nie - to chociaż korytarza i Gdańska...

W skrócie chciał abyśmy uznali się za wasala. Wtedy faktycznie nie było by potrzeby, aby uderzać. Jako wasal musielibyśmy tylko wystawić do dyspozycji odpowiednią ilość mięsa armatniego.

> a "gwarancje" brytyjskie były warte mniej niż papier na których je napisano - u
        > wierz, że Brytyjczycy sami się zdziwili, że im uwierzyliśmy...

No a gdyby tych "gwarancji" nie dali, to co by się zmieniło? Polska złożyła by hołd lenny i dała w prezencie zachcianki plus te dywizje na mięso? Jeśli tak, to słusznie się Brytyjczycy a zwłaszcza Francuzi obawiali, że od wschodu mając tarczę w postaci Polski, Niemcy zechcieli by rachunki z zachodem wyrównywać.
        • gandalph Agitator PPR/PZPR nie ująłby tego lepiej! 20.01.15, 16:32
          • tbernard Re: Agitator PPR/PZPR nie ująłby tego lepiej! 20.01.15, 19:54
            Z tym agitatorem PPR/PZPR to trafiłeś mniej więcej tak celnie jak ja kiedyś zarzucając Ci sympatię ze zbrodniami hitlerowskimi.
            • krzy-czy Re: Agitator PPR/PZPR nie ująłby tego lepiej! 21.01.15, 12:33
              no bo to widzisz tak jakoś smiesznie na tem forumie kużden co ma inne zdanie niż twój interlokutor to komuch, esbek i woda na młyn zachodnioniemieckich imperialistów.
              no z tymi zach.niemieckimi tro ździebko ptrzresadziłem un jejich lubi.
              • tbernard Re: Agitator PPR/PZPR nie ująłby tego lepiej! 21.01.15, 13:34
                Po prostu "logika" jest zdumiewająca jeśli ktoś widzi komuchów w ludziach mało sympatyzujących z Niemcami. Według tej "logiki", to uczestnicy Powstania Warszawskiego też musieli być komuchami, no bo za Niemcami nie przepadali.
                • krzy-czy Re: Agitator PPR/PZPR nie ująłby tego lepiej! 23.01.15, 17:17
                  no,może inaczej -uny śwabów lubili, ale p.w. musieli zrobić żeby czynem przeciwstawić się wrednym ruskim.
    • stasi1 Re: Koszty ... 25.01.15, 21:06
      z tym dynamicznym rozwojem przez całe 20lecie to nie wszyscy się zgadzają:
      ,,Wartość gospodarki na mieszkańca w Polsce po raz pierwszy przekroczyła poziom 2 tys. dolarów (tj. 2117 dol.) dopiero w kryzysowym roku 1929, aby potem przez prawie dekadę być znów poniżej tego poziomu. Dopiero w 1938 roku nasz kraj pod względem wartości PKB na mieszkańca osiąga wartość 2182 dol. "
      forsal.pl/artykuly/732064,pkb-polski-historyczne-rozwoj-gospodarki-przez-150-lat.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka