Dodaj do ulubionych

Uzaleznienie od internetu

08.12.06, 16:04
Witajcie!
Wydaje mi sie, ze moja matka jest uzalezniona od intenretu , godzinami
moglaby siedziec na necie i nic nie robic innego. Gotuje obiad ktory musi nam
wystaryc na ok 4 dni bo nie ma czasu na gotowanie tylko na serfowanie po
internecie. Ja chodze jeszcze do szkoly wiec jeszcze się ucze a komputer jest
mi do tego potrzebny a ona mnie BŁAGA , ze tylko na 5 minut kiedy ja nap.
pisze referat !
Jak przychodze ze szkoly ona juz siedzi na kompie, wiec mowie do niej " momo
teraz ja chce wejsc " a ona przed chwila co usiadlam ... Lecz ja wiem ze
ona pewnie siedziala caly czas kiedy bylem w szkole !
Nie wiem co mam robic :(
Obserwuj wątek
    • czarownica-z-piekla Re: Uzaleznienie od internetu 10.12.06, 05:35
      mama ... pewnie na czatach..."nowego tatusia ci szuka"
      • grzesiek0000 Re: Uzaleznienie od internetu 10.12.06, 12:38
        Wlasnie na czaty nie wchodzi ... buszuje po forach itp.
        • czarownica-z-piekla Re: Uzaleznienie od internetu 10.12.06, 16:47
          grzesiek0000 napisała:

> Wlasnie na czaty nie wchodzi ... buszuje po forach itp.
          eeeee...ja mysle ze jak w szkole jestes to wchodzi tylko historie kasuje
    • e4ska Re: Uzaleznienie od internetu 11.12.06, 00:17
      Nie wydaje Ci się - uzależnienie od Internetu to fakt. Gdybyś przejrzał wątki
      tutaj, zauważyłbyś, jak wiele osób skarży się na problemy z manią netową czy
      komputerowymi grami.

Jak w każdym nałogu - osoba uzależniona nie zdaje sobie sprawy z tego, co się z
      nią dzieje. Wyobraź sobie taki nałóg jak pijaństwo - myślisz, że my, alkoholicy,
      wiemy, kiedy TO się zaczyna? Dopiero wtedy, kiedy narobimy szkód sobie i innym,
      kiedy stajemy się niezdolni do życia, kiedy wysiada nam zdrowie, nie jesteśmy
      zdolni do pracy zawodowej, rodzina się chwieje, tracimy bliskich - o, to my się
      dowiadujemy, ale trochę za późno. A co dopiero z nałogiem tak pozornie
      niewinnym, jak czytywanie forów... taka sobie ----zabawa???

Nie masz innego wyjścia, jak zebrać się na odwagę i - niestety - pogadać z Mamą.
      Nie tylko Ty - jeśli masz rodzinę. A jak nie masz - no, to na Ciebie spada tzw.
      rozmowa interwencyjna. Musisz się do niej dobrze przygotować. Wypisać na kartce
      wszystko, co chcesz powiedzieć, zeby Cię uzależniony nie zaplątał. Konkretnie -
      dzień po dniu, smutki i rozczarowanie... i swoje opuszczenie, poczucie zerwania
      więzi z Matką - strach i troski.

No - i najważniejsze - uzależniony musi się wystraszyć. Powiedz Mamie, że jeśli
      ona będzie nadal trzymać się netu, to udasz się po pomoc do poradni leczenia
      uzależnień - tam gdzie chodzą narkomani i alkoholicy... i kto wie, czy nie
      pójdziesz... nie życzę Ci, ale tak może się stać. Powiesz, że będziesz tam
      szukał pomocy dla siebie, bo czujesz się fatalnie, kiedy dla Mamy liczy sie
      przede wszystkim Internet. Że są przypadki odbierania praw rodzicielskich osobom
      uzależnionym od Internetu... rozwody... wyrzucanie z domu synów i córek... Więc
      --
    • promocja1000 Re: Uzaleznienie od internetu 15.12.06, 01:01
      Współczuję Ci strasznie bo wiem co to za demon opętał Twoją matkę. Sama jestem
      mamtą 17letniej panny i sama doświadczyłam tej błogiej jazdy w internecie.
      Widzisz to jest tak: w wirtualnej rzeczywistości można wykreowac się dowolnie,
      nie liczy się wygląd, pozycja ani prawda. Liczy się to co piszesz i to jak inni
      na to reagują. Twoja mama najprawdopodobniej przeżyła zachłyśnięcie się swoim
      wizerunkiem i zapomniała o szarej rzeczywistości od której ucieka. Bo jak każde
      uzależnienie i internet jest formą ucieczki.

Jaka jest rada? Zapytaj może jaki kolor oczy mają jej wirtualni przyjaciele,
      jaki mają głos, kim są? Zapytaj czy chodzi z nimi na kawę i co tak naprawdę
      wnoszą w jej PRAWDZIWE życie. Ale nie wiem czy pomoże. Ja musiałam się wyszale i
      trwało to ok. roku.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka