16.12.09, 21:49
Jakie suplementy na rozwój mowy dajesz swojej córci? Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • izzy69 Re: do izzy69 16.12.09, 22:35
      Na razie tran , wit.b compleks i b12 i DMG. W Święta powinnam już mieć mycholine.
      • magda292 Re: do izzy69 17.12.09, 20:11
        Dzięki Izzy.Masz prześliczną córeczkę.
        P.S Może mogłabyś mi napisać co mówi teraz twoja córcia, jak się rozwija - ja
        też bardzo martwię się o moja czterolatkę, chętnie z kimś o tym pogadam.jeśli
        chcesz napisz na priva jari72@wp.pl
        • malamegi.b Re: do izzy69 17.12.09, 20:54
          a ja chcialabym zapytac jak podajecie DMG, ja mam w kapsulkach i ten
          proszek dodaje do herbaty z cukrem lub miodem, zastanawiam sie czy to
          nie ma wplywu na dzilanie DMG. Moj synek tak duzej kapsulki nie
          polknie, a sam proszek niesmakuje mu, wiec musze przemycac:-)
          • izzy69 Re: do izzy69 19.12.09, 01:19
            Odkąd dostaje te wszystkie specyfiki jest każdego dnia lepiej, czy też "lepij"
            cyt.Amelę :D
            Na chwilę obecną:

- Do rozumowania nie mam zastrzeżeń

- Wyrazy mówi właściwie wszystkie, szybo przyswaja nowe i raczej wprowadza do użytku

- Zdań jeszcze nie ma, tzn. są proste takie 2-3 wyrazowe zdania , zwroty .
            Generalnie chodzi o łącznie, bo z tym był problem od początku. Najpierw z
            łączeniem liter, potem sylab, teraz wyrazów.
            Zaczęłyśmy naukę od tego , że się z nią na żarty kłóciłam - 'tak, nie' i
            zaczynałam w połowie 'tak, tak, tak', Amela zaczęła odbijać 'nie,nie,nie' i tak
            jakoś powoli sie to rozwija. Do tej pory np. jak chciała bajkę, to mi przynosiła
            pilota i miałczała "aja" (baja) a dzisiaj rano przyszła z pilotem i powiedziała
            "plosie włąć".

- obcina początki lub końcówki wyrazów i często przekręca. Większość często jej
            nie rozumnie, ale są i tacy (np. niektórzy rodzice dzieci z przedszkola) którzy
            ją rozumieją. Ważne jest to, że ta jakość się poprawia, powoli ale jednak.
            Gorzej gdy chodzi o część wyrazu którą można przypisać do innej i trzeba
            dyskretnie strzelać, bo Amela się b.denerwuje gdy jej nie rozumiemy.

- próbuje śpiewać piosenki - zazwyczaj są to ostatnie wyrazy wersu, albo
            końcówki wszystkich wyrazów

- ciągle manualnie jest licho, coś pobazgrze, ale byle jak. Nie ubierze się
            sama, nie włoży butów, ale ćwiczymy. Cóż robić.

- w przedszkolu dobrze sobie radzi i jest bardzo lubiana przez dzieci. Tego się
            bałam, bo wiem ,że dzieciaki mogą być złośliwe a zwłaszcza gdy w grupie maja
            taką niemówiącą gapę.

- zdarza jej sie jeszcze wałkowanie tego samego tematu np. teraz jest w kółko -
            " dużo śniegu leci, mikołaj leci u góry , do dzieci, da enty (prezenty)". To też
            ma minąć.

Do ideału daleko, nawet nie do ideału, ale do normy, ale ważne, że coś drga.
            A jak u Was sytuacja wygląda ? Pisz, pisz, bo ciekawa jestem.
      • bubbelek Re: do izzy69 19.12.09, 23:37
        izzy69 Witam:)Od kiedy zamierzasz podawac myocholine,ja też czekam na lek.Pisz o efektach,ja też będę pisac.Mam cichą nadzieję na efekty.
        ps.Twoja Amelka bardzo przypomina moją Natalkę,tzn.mowa,zachowanie.
        Stosuję nawet te same suplementy i nie ukrywam jest różnica w mowie i zachowaniu podobnie jak u Was.Dużo u nas robi eyeq i dmg.Sprawdzone po 2 tyg.przerwie w podawaniu.
        Po odstawieniu mleka brak już histerii-uff.
        To też sprawdzone-tydzień temu Natalka skonczyła 5 lat,pozwoliliśmy jej zjeśc kawałek śmitankowego tortu.Po chwili od zjedzenia wpadła w szał,nie wiadomo bylo z jakiego powodu.Jednym slowem test się sprawdził.Odezwały się grzyby(candida).
    • bubbelek Re: do izzy69 19.12.09, 23:41
      www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=12;t=5794
      podałam link-zapraszam Was,skarbnica wiedzy-polecam
      • izzy69 Re: do izzy69 19.12.09, 23:56
        Ale moja Amela nie ma autyzmu, a to chyba strona dla dzieci autystycznych.
        Kiedyś czytałam dużo o candidzie, ale jakoś nie widzę symptomów u Ameli, po
        mleku tez jakoś strasznie się nie zachowuje. Zresztą ona mało mleka pije.

Co do mycholiny to nie myślałam jeszcze jak to będzie ze stosowaniem, najpierw
        czekam aż dojdzie .
        • bubbelek Re: do izzy69 20.12.09, 14:41
          Moja też nie ma stwierdzonego autyzmu.Na tej stronie są dzieci też bez diagnozy z problemami ,więc warto ją odwiedzic,ja jestem bardzo zadowolona.Dużo porad dla naszych maluszków.
          -dzieci autystyczne mają zaburzenia mowy także.Dużo jest ciekawych sprawdzonych metod(terapia,leki itd.)Tym dzieciom pomaga więc i naszym może pomóc.O myocholinie właśnie tam się dowiedziałam-czytałam posty(efekty leczenia)są obiecujące.
          Powiedz izzy69 czy wam myocholine zalecił lekarz?
          • magda292 Re: do izzy69 20.12.09, 18:27
            hej dziewczyny. U nas nie jest tak źle, bo mała mówi, buduje zdania, ale ciągle
            ( mimo 4 lat ) mówi niewyraźnie, nie wymawia niektórych głosek, przekręca
            wyrazy, czasami zapomina jak się mówi dany wyraz mimo ze wcześniej mówiła
            poprawnie. Mnie to bardzo martwi, mój mąż mówi, że przesadzam, ale obcym trudno
            jest ją czasami zrozumieć.Ja daję na razie tylko tran, szczerze mówiąc to boję
            się podawać te wszystkie suplementy, pytałam w aptece o wit. B kompleks i
            witaminę B12, ale powiedziano mi, ze dawki są tylko dla dorosłych. Jakie wy
            podajecie dawki tej B12 i B kompleks?
            • izzy69 Re: do izzy69 20.12.09, 23:43
              Eh to o czym my tu mówimy. Nie ma co porównywać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka