Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

piwnica-win.pl

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 15:43
    Czy sądzicie, że to dobra domena na działalność zwiazną z winiarstwem- sklep, hurtownię, e-sklep, restaurację. Nabyłem taką i chciałbym się upewnić co do jej wartości i ew. rozpocząć działalność, najprawdopodobniej e-sklep. Drugą opcją jest jej sprzedaż komuś kto taką działalność zamierza rozpocząć. Ale najpierw chciałbym sie dowiedzieć co sądzicie o takiej domenie: www.piwnica-win.pl ? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Marcin
    Obserwuj wątek
      • Gość: viniaq Re: piwnica-win.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.11, 15:52
        Za ile kupiłeś? Ja napiszę szczerze - jest ona g... warta. Sprzedaż win a zwłaszcza win w internecie to dno i 5 metrów mułu (cały rynek wycenia się na około 10 mln rocznie a konkurencja bije się już do krwi o ten ochłap - połowa ma strony widma albo jest na skraju padnięcia). Jeśli dostaniesz za nią 1000 złotych netto od jakiegoś fana piwnic i win w nazwie możesz uważać się za szczęściarza. Troglodyta o współczynniku IQ 80 w ciągu 10 minut jest w stanie wymyślić wartościowszy adres wolny i zarejestrować go za darmo na home.pl. proszę bardzo:

wyborne-wina.pl
        super-wina.pl
        wino-ekstra.pl

zajęło mi to 30 sekund i te adresy są więcej warte od Twojego (analizowałeś tagi w google wcześniej?). Tak więc sorry ale jeśli kupiłeś ten adres za więcej niż 300 złotych to dałeś się zrobić w grzyba. Przykro mi mam nadzieję, że zbyt wiele nie zapłaciłeś.
        • Gość: winkkopinko Re: piwnica-win.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 19:13
          viniaq dobrze gada, polejcie mu

ta domena jest tyle warta ile kosztuje 1 roczna rejestracja

robienie czegokoliwiek w domenie

slowo-slowo.com czy tam .pl bez posiadania domeny bez myślnika slowoslowo.com
          jest głupotą i napędzaniem popularności cudzej strony - w tym wypadku napedzałbyś odwiedzajacych stronie piwnicawin.pl

jak chcesz to kup sobie domene taka jak winosklep.com (widze ze jest na sprzedaz) albo inne kombinacje ze slowem wino ale bez myślnika

• Gość: Marcin Re: piwnica-win.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 14:24
            Ok, dzięki za wypowiedzi. W tym co piszecie jest być może trochę racji, ale nie zgodze się z tym że wycena wartości domeny powinna się opierać wyłącznie o dopasowanie słów kluczowych. Jest jeszcze coś takiego jak wartość i dopasowanie nazwy domeny do działalności którą się pod nią prowadzi. Wolałbym mieć sklep z winami pod piwnica-win.pl niż pod wina-super.pl czy jakoś tak. Druga sprawa to znak pauzy. Oczywiście lepiej mieć obie opcje w swoim portfolio, ale jeśli ma się tylko jedną np. tą z "-" to sądzę, że nie ma podstaw twierdzenie że kupowanie domeny z"-" nabija popularność takiej samej domenie bez "-". Powiem więcej - może być wręcz odwrotnie:)
            No i jeszcze taki mały banał, który jednak w przypadku domen dość dobrze się sprawdza - domena jest tyle warta ile ktoś jest gotów za nią zapłacić. Ktoś może w pewnej nazwie dostrzec wartość i na tym oprzeć swój koncept marketingowy - w ten sposób pociągnąć swój biznes- wówczas może być gotowy zapłacić kilkaset lub nawet kilka tysięcy złotych, ktoś inny tego nie zauważy i domena jest dla niego wówczas warta 0 zł.
            Pozdrawiam
            • Gość: viniaq Re: piwnica-win.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.11, 14:35
              Wiesz ja nie chcę być nadmiernym czarnowidziem ale trochę na siłę szukasz pozytywów których nie ma.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka