Dodaj do ulubionych

Kuchenne rewolucje Magdy Gessler

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.10, 19:40
Oglądaliście dzisiaj ? Jak wrażenia? Ja jestem całkiem pozytywnie zaskoczona
samą Panią Magdą. Myślałam, że raczej nie sprawdzi się jako polski Gordon
Ramsey, a tu- całkiem miłe zaskoczenie. Kompetentna, stanowcza i z pomysłem.
Co do samej restauracji przed metamorfozą- był to istny dramat. Porażający
brud i kicz. Często zdarzało mi się w tego typu przybytkach bywać i czekając
godzinę na podłe odmrażane jedzenie, nie raz zastanawiałam się, w jakim wieku
żyją właściciele, czy nie mają za grosz gustu, stylu i czy nie zauważają tej
obijającej się po brudnych kątach obsługi? Dziś zobaczyłam jak to działa.
Oderwani od rzeczywistości właściciele restauracji mający wszystko gdzieś i
liczący na maksymalne zyski przy minimalnym wkładzie finansowym. Potwierdza to
zasadę, że w gastronomii nie ma miejsca dla ludzi niemających pojęcia o kuchni
i gotowaniu, bo zawsze po krótkim okresie zainteresowania restauracją (jeżeli
w ogóle ), lokal pada na łopatki i już podnieść się nie może. I tak na koniec:
ta brudna zamrażarka Zielonej Budki z niedomkniętymi pudłami lodów, mrożonymi
pierogami i kluskami, stare odgrzewane w mikrofali ziemniaki, brudne talerze i
pojemniki sprawiły, że raz na zawsze będę już omijać puste restauracje nie
dając im nawet cienia szansy na pozytywne zaskoczenie mnie. Jasne, że nie jest
tak, że w tych zatłoczonych ludźmi jest sterylnie czysto, ale przynajmniej
istnieje tam większe prawdopodobieństwo, że coś tak banalnego jak ugotowane
ziemniaki czy chleb będą dzisiejsze. I tak nie pokazano tu tak hardcorowych
scen jak u Ramseya, który na zapleczach kuchni znajdował robale, pleśń i
myszy, ale i tak rzeczywistość jest przerażająca. Życzę programowi, żeby
utrzymał się na antenie, co otworzy ludziom oczy na gastronomię podrzędnych
lokalików.
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 06.03.10, 21:00
      Nie wiem, jaki byl ten "Mlyn" przed interwencja Pani Gessler, mam nadzieje, ze
      pomoze mu ona "zlapac nurt na kolo". Jednak Pani Gessler - rozkrzyczana,
      pretensjonalna "dzidzia- piernik" zrobila na mnie jak najgorsze wrazenie trzesac
      rozczochrana glowa prosto nad garnkiem, w ktorym mieszala jakies ingrediencje.
      niech Jej restauracje dobrze sie maja i epatuja blichtrem tak, jak
      wlascicielka, mnie ten program odebral apetyt na zjedzenie czegokolwiek... moze
      poza faworkiem w ich podwojach.
      • Gość: wovert Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 06.03.10, 22:30
        Może Pani Gessler idealnie się nie sprawdziła, bo to nowa rola i musi w nią
        wejść. Doświadczenia wielkiego w tego typu akcjach nie ma. Ramsey jest już
        medialny. Odkładając to na bok niestety widać, jak szaro u ans wygląda w ogóle
        poprawianie czegokolwiek. Jest jeszcze porgram "restaurant makeover", gdzie
        właściciel daje pół kasy, pół stacja i odpowiedni ludzie biorą się za przeróbkę
        lokalu oraz korektę dań. Oczywiście w naszym warunkach co najwyżej mona dać nowy
        obrus na stoły i zafundować gratisowe mycie kuchnie. Po prostu w naszych
        realizach nie ma szans na spektakularny program, bo niczym on nas nie zaskoczy.
        Ponadto właściciel będzie an tyle dumny, że nie pozwoli pokazać tych
        przywołanych pleśni, robalów i myszy. Od bidy nie pozwoliłby - jak widać po
        pierwszym odcinku - na zmianę lokalu, który nagle staje się jego oczkiem w
        głowie. Co więcej odgrzewający w mikrofali ziemniaki kucharz będzie urażony, że
        mu się zwraca uwagę. Tak naprawdę jest to tragiczne i program stanie się jedynie
        atrakcyjny pod względem pokazywania jak zacofani, jak pozbawienie gustu i
        wyczucia jesteśmy.
        • wiedzma30 Restaurant Makeover - pytanie 22.03.10, 02:15
          Czy w PL pokazuja juz ten program?
          • odi79 podobno w Warszawie ma byc w restauracji Herezja, 23.03.10, 14:40
            ciekawe jak Pani Magda Gessler czuje się w kuchni indyjskiej ?
        • Gość: PolByt Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.pool.mediaWays.net 20.08.11, 12:44
          Genialny komentarz!
        • sadowski.d Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 11.05.12, 11:49
          a co sądzicie o tym artykule? na tematy. M Gessler

          m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,11567647,Gessler_przyciagnela_dla_TVN_najwiekszych_reklamodawcow.html
          a swoją drogą w jej restauracjach też bywa różnie np z jakości usług
      • klara551 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 00:22
        A kim w branży kucharskiej,nie restauracyjnej jest p. Gessler?I
        która p. Gessler?Plączą się po różnych róznych branżach, od
        florystyki, po zabawę w otwieranie kolejnych kanjp które albo nic
        nie znaczą ,albo usychają śmiercią naturalną żeby zrobić miejsce dla
        kolejnego widzimisię właścicielki.Jakim stażem może pochwalić się
        najdłużej działająca knajpa tej nowej celebrytki?
        • pina-colada Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 10:17
          Magda Gessler od 1991 prowadzi U Fukiera, więc kawałek czasu jednak.
          • Gość: bboguslaw Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 07.03.10, 13:28
            Bywałem u Pani Gessler (U Fukiera). Zdarzyła się dziura w serwetce (nie
            papierowej), nadtłuczony talerz, o wazon do bukietu kwiatów, które ofiarowałem
            mojemu gościowi prosiłem dwa razy. Samo życie
            • Gość: adrian Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 07.03.10, 13:34
              Mi się ostatnio zdarzyło w innym miejscu mieć flakon nawet bez pytania, a
              wszystko wraz z obsługa było schludne i na plus. Z jedzeniem tak średnio. Takie
              życie. Trudno mieć wszystko idealnie czasem.
          • memphis90 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 27.05.10, 20:48
            Długo istnieje Bażanciarnia, ale bazuje chyba tylko na turystach. Jedzenie
            niesmaczne i niedoprawione.
            • zosia9090 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 22.05.12, 21:28
              Ja tam uważam że nie zawsze wszystko nawet u P.Magdy Gessler jest tak idealne i świeże jak pokazuje a poza tym to w ostatnich odcinkach było więcej o kłopotach rodzinnych niż o niesmacznym jedzeniu
        • ewkka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 10:19
          W tym wypadku Magda... a knajpy to np. Fukier, Słodki...słony a
          działaja od poczatku lat 90 no to blisko 20.
        • kk345 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 10:58
          Klaro, nie Ty pierwsza mylisz Magdę z Martą Gessler, ale tym komentarzem
          strzelasz sobie w stopę. Lepiej sprawdzać takie rzeczy przed napisaniem
          komentarza...
      • Gość: petitbouchon Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: 88.87.184.* 07.03.10, 14:37
        Dajcie spokoj osoba ktora wytyka wszystkie wady, niedociagniecia, krytykuje
        szefa kuchni a potem sama trzepie wlosami nad micha , a o pierscionkach i
        bransolecie przy mieszaniu czegos tam nie wspomne...
        Chyba cos poszlo nie tak!!!!
        • Gość: Ewa Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.aster.pl 07.03.10, 21:16
          A tak merytorycznie, na temat, co masz do powiedzenia?
          • Gość: Ziut Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.aster.pl 08.03.10, 15:48
            Przecież to była merytoryczna uwaga. Nie czepiała się koloru włosów, tylko trzepania kłakami nad garem.
      • Gość: mewa Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: 178.56.158.* 16.05.10, 14:30
        zgadzam sie! pretensjonalna, sztuczna, niepotrzebnie nieprzyjemna. zdaje sie, ze
        glownie na uzytek widzow rzucane 'luzackie' przeklenstwa zniesmaczaja. po co te
        slowa nadajace sie pod budke z piwem? przeciez wszystko mozna powiedziec
        grzecznie! ruchy rak - zupelnie jak marionetka na popsutym sznurku. loki
        (zakrywajace wady urody) wiszace nad garami - fuj! nie, nie podoba mi sie ta
        pani. sam program nie jest zly, pomysl dobry, ale piskliwa pretensjonalna
        prowadzaca - nie do przyjecia.
    • marghe_72 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 00:20
      Mogę się podpisać pod Moniką.
      Jestem pozytywnie zaskoczona programem.
      Razi mnie tylko jedno - przekleństwa.
    • Gość: x myślicie, że to z życia wzięte??? IP: *.unitymediagroup.de 07.03.10, 01:39
      przecież to jest wszystko wyreżyserowane.
      • marghe_72 Re: myślicie, że to z życia wzięte??? 07.03.10, 01:48
        Gość portalu: x napisał(a):

        > przecież to jest wszystko wyreżyserowane.

        Zwłaszcza ten brud ;-D
        • Gość: x wszystko jest na niby. IP: *.unitymediagroup.de 07.03.10, 08:17
          Tego typu programy lecą w tutejszej TV od lat. Potem docierają dalej. A do
          Niemiec też przychodzą skąd indziej.
          • mhr-cs wlasnie tak to dziala,nie 07.03.10, 09:01
            • Gość: sylwia Re: wlasnie tak to dziala,nie IP: *.ds3.agh.edu.pl 07.03.10, 11:06
              czy ktoś wie gdzie można obejrzeć pierwszy odcinek w internecie?
              • Gość: uio Re: wlasnie tak to dziala,nie IP: 62.233.165.* 08.04.10, 14:29
                ja ogladalam na vod.onet.pl
        • Gość: ania_m oczywiscie, ze od a do z wyrezyserowane IP: *.pools.arcor-ip.net 07.03.10, 15:38
          jestem zaskoczona, ze tyle doroslych, wyksztalconych osob myli takie doku soapy
          rzeczywistoscia.
          naprawde wierzysz, ze to dokumentacja? to program rozrywkowy z rezyserem,
          skryptem, scenografem(tak tak, stad ten brud - lokacje trzeba bylo znalesc i w
          razie czego "podrasowac" do potrzeb scenariusza danego odcinka) i
          aktorami-amatorami.
          za szczury (wypozyczone z pobliskiego sklepu zoologicznego)firma produkcyjna
          zaplaci wieksza kase nieszczesnemu wlacicielowi takiej restauracji. nawet nie
          zawsze ten prawdziwy jest bohaterem odcinka. czesto zastepuje go aktor - amator.
          that's docutainment ;)
          telewizja manipuluje. zreszta w tym formacie akurat jej wolno.
          • Gość: zxc Re: oczywiscie, ze od a do z wyrezyserowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 18:16
            W takim razie świetnie zagrali ci "aktorzy". W życiu bym się nie wybrała, żeby sprawdzać na żywo tę restaurację :-) Skutecznie ją "za-antyreklamowali".
          • Gość: wiesław Re: oczywiscie, ze od a do z wyrezyserowane IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 28.03.10, 15:01
            Owszem, że to bujda i program rozrywkowy. Akurat brudu w kuchni, niedomytego
            piekarnika, byle jak porozwalanych naczyń i produktów po szafkach, czy
            stosowania mrożonek udawać nie trzeba i tak naprawdę nasze restauracje są prostą
            pożywką dla takich programów. Tao, tak jakby twierdzić, że do programów typu
            show nie przyjdą ludzie zrobić z siebie idiotów, aby ubarwić program.
            Podejrzewam, że trzeba ich wycinać z odcinka, aby było miejsce, dla tych, którzy
            potrafią tańczyć, spiewać, czy na czymtam się program opiera.
          • Gość: xxx Re: oczywiscie, ze od a do z wyrezyserowane IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.11, 14:47
            Myslisz się w 95%. Jest rezyser, skrypt wstepny i scenograf, ale całość to żywioł. Nie ma podkładanych szczurów, ani tym bardziej aktorów jako kucharzy!!! To absurd. Zresztą teraz nikt do programu brudnej kuchni nie da.
            Wyobrażam sobie, że takie fanaberie mogą pojawić Ci się w glowie, ale wierz mi to fanaberie, a tv aż tak naiwna nie jest. Program to real w 98%. Może porozmawiaj z właścicelami restauracji, gdzie realizowany byl program!!!
    • Gość: calka Totalne rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 11:05
      Obejrzalam zmuszajac sie aby wytrwac do konca. Pomysl programu
      fantastyczny. Prowadzaca, krzykliwa, bez klasy kobieta spali kazdy
      program. Nie odpowiada mi styl bycia i zachowanie w programie pani
      Magdy. Coz, klasa i finezja to sa cechy wrodzone, pani Magda
      niestety jest ich pozbawiona. Wiecej tego programu nie obejrze,
      przekupki mam na rynku za darmo ! Bozeeeeeeeee cos strasznego, i to
      sie nazywa KOBIETA ????????????????
      • Gość: RT. Re: Totalne rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 11:20
        Gość portalu: calka napisał(a):

        > Wiecej tego programu nie obejrze,
        > przekupki mam na rynku za darmo ! Bozeeeeeeeee cos strasznego, i to
        > sie nazywa KOBIETA ????????????????


        Nie, to się nazywa kobieta menadżer, która wie, że do postawienia na nogi choćby
        na chwilę i tylko dla programu, trzeba tego i innego wziąć za twarz i wlać mu
        oliwy do głowy, posługując się językiem dosadnym, który niekoniecznie kobiecie
        przystoi. Jej krzyki były po coś. Dziwię się, że od razu nie wystawiła za drzwi
        kucharki i "menadżera" z właścicielami włącznie, którzy chyba nie bardzo
        wiedzieli, po co są w tej "restauracji"..

        Mnie tam Gessler zaskoczyła pozytywnie. Sam program też. Czekam na kolejne odcinki.


        • nieskorzanka Re: Totalne rozczarowanie 07.03.10, 13:29
          > Nie, to się nazywa kobieta menadżer, która wie, że do postawienia
          na nogi choćb
          > y
          > na chwilę i tylko dla programu, trzeba tego i innego wziąć za
          twarz i wlać mu
          > oliwy do głowy, posługując się językiem dosadnym, który
          niekoniecznie kobiecie
          > przystoi. Jej krzyki były po coś. Dziwię się, że od razu nie
          wystawiła za drzwi
          > kucharki i "menadżera" z właścicielami włącznie, którzy chyba nie
          bardzo
          > wiedzieli, po co są w tej "restauracji"..


          O tak!!! Wspaniały menadżer, który zalega ,,miastu'' na kupę forsy
          za czynsze w swoich lokalach i dodatkowo notorycznie zalega z
          pensjami swoich pracowników..... Wtedy łatwo być skutecznym
          menedzerem...:(
          • Gość: sekun Re: Totalne rozczarowanie IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 07.03.10, 13:38
            Pomijając ta panią i tak gratuluję właścicielom takiej antyreklamy swoim
            zachowaniem. W końcu chcą jedynie odzyskać klientów. Pewnie złamanego grosza by
            nie wydali na architekta wnętrz, ani na kurs kucharski dla ich pracowników, nie
            mówiąc o zakupieniu czegoś nowego do kuchni, czy choćby zwykłym zebraniu - ok,
            mamy mało klientów, pomyślmy nad czymś. jeszcze każdy,czy zły, czy dobry pomysł
            prowadzącej (w ogóle pomysł to za duże słowo, bo nawet do takich nie doszło -
            zwrócenie uwagi!) kwitowali smutnymi minami i urażeniem. Zadziwiające, że cały
            jad komentarzy skupia się na prowadzącej.
            • iluminacja256 Re: Totalne rozczarowanie 14.03.10, 17:33
              Zadziwiające, że cały
              > jad komentarzy skupia się na prowadzącej.

              Bo to jest typowe dla Polaków - nie potrafimy ani przyjać
              konstruktywnej krytyki ( kazdy to bierze personalnie, a nie do
              projektu/pracy) i nie potrafimy przyjmować komplementów ( bo pewnie
              nieszczere i na pewno o coś temu komus chodzi)

              I potem są programie o gastronomii znajduja sie kwiatki, ze prowadzi
              go dzidzia-piernik. Co to jest do diabła dzidzia piernik? Kobieta,
              która nie ma mokasynów, kiecy do pół łydy i obrąbanej na jak
              najkrócej rudej fryzury z zakładu od Pani Heni? No to dobrze, jak
              najwiecej dzidź- pierników nam trzeba w tym kraju!

              I chciałąm z tego miejsca poinformowac, ze najgorsza pizzeria w
              jakij kiedykowiek byłam znajduje sie we Wrocławiu, na ulicy
              Szewskiej i powinno się ją dawno zamknać, bo to jakaś tragedia!
              • andylive Re: Totalne rozczarowanie 15.03.10, 19:43
                hej to może by do tej pizzerii panią Magdę wysłać???
                • iluminacja256 Re: Totalne rozczarowanie 16.03.10, 12:09
                  Nie wiem czy to tak mozna wysyłać ja tam, bo mam wrazenie, ze to
                  sama knajpa sciąga program do siebie, chyba? Ale bardzo chętnie
                  mogę podać adres tego koszmarnego przybytku, bo ostatnio coś tak
                  niedobrego jadłam chyba z 10 lat temu w Krakowie. Poza tym lokal nie
                  ma własnej toalety, a to chyba w ogole w branzy gastronomicznej
                  niedopuszczlne?

                  Pizzeria znajduje się na Szewskiej, zdaje sie numer 59/60 ,zaraz
                  za Restauracją Mexican(graniczy z nia jedną scianą). Jest malutka,
                  ale daje "niezapomniane " wrażenia...
                  • Gość: San Re: Totalne rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 10:30
                    Bardzo źle, że w ogóle trafiłaś do tego czegoś ;) tam zazwyczaj chodzą studenci
                    z niewyszukanym smakiem i niespecjalną kieszenią, istnieje to cudo wiele lat,
                    nic się nie zmienia, a interes i tak się kręci... (doczekali się tam w ogóle
                    toalety dla klientów?)
          • Gość: sssssssssss Re: Totalne rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 18:10
            Ta "kobieta"udaje kogoś kim nie jest.Jak można tak po chamsku post
            epować z ludzmi,za kogo ona się uważa.Czego ten program
            uczy,prostackiego zachowania się w stosunku do innych.
            To jest porażka.
            • Gość: rrrrrrrrrrr Re: Totalne rozczarowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 18:12
              Ona chce robić z siebie damę a zachowuje się jak prostak,jak może
              kobieta tak prostacko się zachowywać.Do czego dąży ten świat,gdzie
              klasa ludzi.Gdzie są ludzie z klasą,ludzie z takten????????????
    • buttergirl Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 11:37
      Oczekiwałam czegoś bardziej prawdziwego. :)
      Duży zawód programem. Sama Gessler nie zawiodła bo cudów się po niej nie
      spodziewałam.
      Ciekawe ile włosów utopiła w tych wszystkich daniach.

      I jeszcze jedno: w restauracji na wszystkich zmianach jedna i ta sama kelnerka i
      w kuchni też zawsze ta sama załoga? Dziwna restauracja. Czynna 40h w tygodniu?
      Może to stołówka zakładowa? ;)

      Rozbawiło mnie też siedemdziesięciu przypadkowych gości oraz kompletny brak
      gości po dwóch tygodniach.
      Taki niby dokument jak W11 czy inna Anna Maria Wesołowska.
      • olejanka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 12:30
        Mnie rozczarowała Magda Gessler, do której nie pasuje ta rola... Wiecie, o co
        chodzi? Kobieta zawsze była znana z nieco flegmatycznego temperamentu, ale to
        było naprawdę urocze - pamiętam, jak jeszcze w tvp miała swój program (a może to
        był kącik w programie?) i z pasją opowiadała o przepisach retro, o konfiturach z
        róży, bitych śmietanach i cudach starej, polskiej kuchni. Ta rola
        rewolucjonistki kuchennej jest nietrafiona, dlatego Gessler musi grać, a że nie
        jest aktorką, to efekt jest kiepski.
        Zawsze kojarzyła mi się z tymi swoimi stylowymi opowieściami, nie z business
        woman, która pokrzykuje i przeklina. Z Ramsayem w ogóle nie próbujcie jej
        porównywać. Aaaa, ktoś wspomniał o "Restaurant makeover" - jeśli oglądaliście,
        to zauważcie, że tam nikt na nikogo się nie darł (no, bardzo rzadko!) i chociaż
        makeover był zwykle miażdżący (o 180 stopni), to miałam wrażenie, że jest tam
        dużo dobrych emocji i rewelacyjne pomysły.
        • buttergirl Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 12:37
          Gessler i urocza?
          Hmm... :)
          Znam kilka opowieści od ludzi, którzy mieli nieprzyjemność stykania się z nią.
          Owszem, każdy medal ma dwie strony ale słowo "urocza" stanowczo mi do niej nie
          pasuje.
          Urocza jak Terentiew. ;)
          • olejanka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 12:47
            buttergirl napisała:

            > Gessler i urocza?
            > Hmm... :)

            No dobra, chodziło mi o jej wizerunek medialny i tego się trzymajmy :) Jak widać, wizerunek niespójny! A widziałaś te jej programy w tvp? To było dosyć dawno temu, myślę, że 10-12 lat... To był dobry pomysł, bo pasowała do tego. Może to jest kawał cholery (nie wiem), ale z tego, co zauważyłam, kuchnia retro była jej pasją i specjalnością (to samo przecież podaje w Embassy, Fukierze, Zielarni-czy-jak-jej-tam).
            • Gość: Anka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.10, 13:26
              Felinecalie, z tą dzidzią-piernik to lekko nietrafione, bo
              czego byśmy o niej nie powiedzieli, to jednak nie ubiera się i nie
              zachowuje jak nastolatka. Za to Twoje zdjęcie w profilu bardzo mi to
              tego określenia pasuje.

              Sam program zrobił na mnie całkiem pozytywne wrażenie, jedynie zgodzę
              się z przedmówcami, że ten rozwiany jej włos w kuchni jest zupełnie
              nie na miejscu. Choć niestety kucharze w czapkach tez tam nie chodzą.
              A btw brudu, to fascynuje mnie działalność Sanepidu w tamtym rejonie
              - chyba powinno być wstyd jego pracownikom.
              • Gość: km Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.lanet.net.pl 07.03.10, 13:37
                i tak najlepszy był ten manager ,na tych światłach to bym mogła nim stać cały dzień
              • Gość: sekun Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 07.03.10, 13:43
                Kąśliwa, ale mimo wszystko bardzo trafna uwaga. Niestety Pani Felinecalie nie
                powinna się zniżać do poziomu tego typu uwag. Niech jej posty świadczą o niej,
                tak jak tego bardzo chce.
              • felinecaline Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 13:47
                Nie ubiera sie jak nastolatka ,...???pewnie, obecnie nastolatki maja dobry gust
                a tej pani go brak, wygladala wczoraj jak baryleczka ustawiona na dosc
                chybotliwym stojaku.
                "uczes" moze do tej pory elegancki w zyrardowskiej high society, gdzie indziej
                juz lekko przeterminowany, widzialam Pania Gessler kilka lat temu w filmiku nie
                przeznaczonym dla serokiej publicznosci i tam, rzeczywiscie wygladala
                ...zaryzykowalabym powiedzenie: godnie.
                wczoraj - absolutnie nie.
                Co do mojego profilu napisz mi, w czym ci sie nie podoba, zastosuje sie do uwag,
                jesli beda merytoryczne.
              • Gość: Ziut Do Anki IP: *.aster.pl 08.03.10, 15:54
                Wzorzec dzidzi-piernik to Skrzynecka, Felinecalie baaardzo jej do tego daleko. Rozumiem, że powinna moherowy beret na oczy zasunąć i dla pewności owinąć burką?
                Jak zwykle największym wrogiem kobiety, jest druga kobieta.
                • felinecaline Re: Do Anki 08.03.10, 16:56
                  Dzieki serdeczne, bo od soboty welzachtone (i tuszy zgubilam tone :P)ze zgryzoty
                  a wczoraj nawet burke sobie sprawilam na autentycznym arabskim targu.
                  Mohera jednak nie przywdzialabym nawet za cene zaproszenia do restauracji made
                  in Gessler :P.
                  • Gość: pyszna Re: Do Anki IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 28.03.10, 15:04
                    Nic Ci już na pewno nie brakuje...
      • koniec-kropka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 22.03.10, 11:11
        pracowalam w restauracji i byly tygodnie ze wyrabialismy 80h w tygodniu, niedopuszczalne ale nam nawet to pasowalo.
    • vandikia Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.03.10, 14:11
      Mnie się program podobał, zaznaczam, że nie znam wersji orginalnej.
      Podoba mi się Gesslerowa i akurat opowieści w tym wątku komu płaci,
      a komu nie, podatki itd.. to plotki niepotrzebnie powtarzane, nie
      umiecie oddzielić jakoś tych rzeczy?

      Pokazane od A do Z jak wystarczy w sumie proste rzeczy usprawnić i
      może z bidnego i podrzędnego lokalu zrobić miłą, przytulną knajpkę.
      Jeśli personel będzie się trzymał zaleceń, to pewnie się uda.
      Chociaż przy takich właścicielach... szkoda słow.
    • Gość: gotujący Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 17:53
      bardzo słabo i sztucznie
      poza tym jednym pstrągiem nie uczynił nikt sukcesu
      fatalna końcówka - kiedy pani Magda po raz kolejny pojawiła się w restauracji po
      2 tygodniach była ona zupełnie pusta. REALIZATORZY ZAPOMnIELI o statystach!!!
    • Gość: Magda K Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 07.03.10, 20:31
      Oglądnełam dzisiaj powtórke programu, jestem zakoczona, że w polsce
      ktoś postanowił wyprodukować taki program. Jeśli jest on od początku
      do końca wyreżyserowany to faktycznie padaka - szkoda czasu i
      pieniedzy.. Sama pracuje w gastronomii i wiem jak pewne rzeczy
      wygladają.. Osobiście patent programu jak najbardziej mi sie podoba -
      prowadząca-okrpna, wylgarna, kłaczasta - owszem machanie jej lwia
      grzywą nad garami obrzydliwe. ROzumiem, że szef-menager musi byś
      asertywny, stanowczy i znać swoja wartosc i pozycje oraz swoje
      obowiązki..(Pan z prgramu musi sie duzo nauczyc..) Generlanie
      program jest fajny chetnie go będe ogladać ale ze wzg na tresc a nie
      prowadzaca
    • Gość: x Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.10, 21:39
      Ale Wy wszyscy naiwni jestescie;) Wierzycie bardzo, w to co pokazuja:) Od dawna
      wiadomo, ze tv pokazuje to co ludzie chca ogladac. Wszystko jest wyrezyserowane
      jak ktos tu wczesniej juz wspomnial.
      Mialem okazje kiedys zobaczyc jak powstawal pewien program, usmialem sie do lez,
      jak szybko "ekipa" wynosila meble i sprzet tv z mieszkania sasiadow i tak
      urzadzili w godzinke mieszkanie, jak przypadalo godnie na bezrobotnego HarzIV :)))
      • Gość: bebe Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.10, 21:50
        Ta pani powinna załozyć coś na krzaczaste włosy a w jej lokalu w Lublinie
        Sanepid pokazał spleśniałe garnki, stare mieso i zamknął lokal,a w Nałęczowie
        knajpa jej splajtowała bo nic nikomu nie smakowało, widziałam raz w jej
        programie bransolety maczające się w jaju do panierki obrzydliwość!!!! nie
        podoba sie nikomu.Fartuszek droga pani i czepek od tego powinna pani zacząć, od
        siedmiu boleści restauratorko, bo ileż to pani kłaków w tych potrawach.
      • Gość: kaczor Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 07.03.10, 21:57
        Dla mnie to jest mówiąc slangiem obecnej młodzieży jedna wielka brechta Magda
        Gessler. Mistrz kulinarny???? gdzie jest to udokumentowane, restauratorka????
        skoro taka dobra wiec dlaczego jej restauracja w Lublinie nie przetrwała nawet
        pół roku, może brak bieżącej wody w kuchni tak drodzy państwo bieżącej wody
        kelnerzy nosili wiaderkami wodę ponieważ lokal nie był przystosowany do obiektu
        typu gastronomicznego no ale wtyki w różnych instytucjach wiemy o jakich mowa...
        pozwoliły pani Magdzie na prowadzenie działalności. Tak samo jak wtyki w TVN-ie
        dzięki którym osoba nie znająca się na kuchni uznawana jest za eksperta
        KULINARNEGO żałosne!!!!! Pozdrawiam wszystkich kucharzy pracujących u takich
        ludzi jak Magda Gessler :):)
        • Gość: p Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 00:58
          groteskowe wypowiedzi niektorych trolli. po pierwsze ok moze nie
          odpowiadac sposb bycia pani Gessler. ale mowienie ze restauratorka
          od siedmiu boleści, że padaka że nie udokumentowana itp? bo co bo
          nie ma jej na pudelku to dla kogos brak dowodow? hahaha ojej wąśki
          umysł to najwieksza bariera. poczytajcie troche, zaczerpnijcie
          WIEDZY, nie plotek wtedy dopiero możecie sie odezwać co niektorzy bo
          narazie to cicho sza bo na głupich wychodzicie ;) dobra
          rada. /zazdrosc i zawiśc to straszna cecha . co do
          plajtowania "łolaboga gessler plajtuje ona jest do dupy i ja to
          wiem! bo wiem i juz bo kiedys mi ktos powiedział"---poczytac
          biografie a nie gadać głupoty.
    • Gość: gość Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.warszawa.mm.pl 07.03.10, 22:30
      Pani Moniko! Jestem dość częstym bywalcem tej restauracji i myślę,że
      na potrzeby tego programu zostało to pokazane w taki sposób aby
      pokazać panią Gessler jako cudo-twórczynię uzdrawiającą walącą się
      restaurację, a fakty są inne. Gdzieś tak od roku, po zmianie managera
      restauracja zaczęła zmieniać swój wizerunek.Poprawiła się praca
      obsługi choć jeszcze wiele przed nimi.Natomiast pomysłowość managera
      jak przyciągnąć klienta zasługuje na uznanie. Wystarczy, że podam
      kilka pomysłów: nauka tańca, wieczory przy muzyce na żywo
      itd.Myślę ,że każdy kto chciałby tu wpaść, by spędzić tu trochę
      czasu nie będzie zawiedziony.
      • andylive Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 15.03.10, 20:23
        A czy mówi pani (pan) o tym młynie który niby miał byc uzdrowiony?
    • poszukiwaczsmaku Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 08.03.10, 11:39
      Jak zwykle gdy mowa o kulinarnych autorytetach na forum polał się płynny
      ekskrement. Czy Magda ma właściwą fryzurę, czy nie, czy włosy wpadają do zupy
      czy nie, a jeśli nie, to może chociaż bransoletka macza się w jajku.


      Bez względu na to, czy program jest reżyserowany, czy nie, doskonale oddaje stan
      lwiej części polskiej gastronomii. To są właśnie te knajpy, które piętnuję od
      lat za nudę, bezsmak, grubiańską obsługę i brudną atmosferę. W tych knajpach
      podaje się dziesięć rodzajów sałatek, każda z kapustą pekińską i dressingiem z
      paczki. W tych to przybytkach do duszonych w sosie dań dodaje się smażone w
      głębokim tłuszczu ziemniaki (zresztą podawane do każdego dania), w tych to
      knajpach desery dekorują gipsem paraśmietanowym ze spreja. To jest
      rzeczywistość. I nawet, jeśli dla potrzeb programu nieco ją podrasowano, to
      powyższe i tak pozostaje prawdziwe.
      • mhr-cs Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 08.03.10, 14:21
        jak nie zrobie sama
        to nie krytykuje,
        bo to prawie jak zazdrosc
      • felinecaline Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 08.03.10, 17:03
        Widzisz, mnie ogladanie osoby, ktora w kuchni sypie wlosami w gari i ntapla
        rodowa bizuterie w ciescie na pierogi pozbawia ochoty do poszukiwania smaku.
        Ten program, jakakolwiek wysoka idea by przyswiecac miala jego realizacji czyni
        na mnie nieodparte wrazenie zrobionego na zasadzeie "uczyl Marcin Marcina".
        Osobowosc Pani MG to osobowosc dyletantki z nieograniczona hucpa, usilujaca
        trzymac siedem srok za ogon - niech sobie epatuje sfery prowincjonalnych
        nuworyszek, ale do poziomu swiatowej "haute cuisine" stanowczo powinna sie sama
        jeszcze mooocno dokwalifikowac.

      • Gość: bebe Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 19:51
        dla mnie poszukiwaczu smaku jest bardzo ważna higiena osobista kucharzy, ja
        pracuję w restauracji na prowincji gdzie może nie ma wyszukanych nazw potraw jak
        u p.Magdy, gdzie w rzeczywistości pod nazwami kryją się wcale nie wyszukane
        smaki, ale kucharze są ubrani w białe kitle, mają białe czyste czepki, nie noszą
        biżuterii podczas pracy. I wcale nie jest prawdą, że surówki są tylko zpekinki
        itp, są proste nazwy, świetne smaki, urocza obsługa.Co z tego, że rosół u
        p.Magdy nazywa się"bursztynowy" jak jest on tak gotowany jak u nas, z tym, że
        nasz nazywa się po prostu rosół a o wiele jest smaczniejszy.Odwiedziłam wiele
        małych lokali i są cudowne, a nie dowodziła tam p.Magda, byłam też w jej
        lokalach i wcale nie jest tam tak uroczo.Pozdrowienia.
        • poszukiwaczsmaku Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 09.03.10, 00:15
          Nie neguję absolutnie małych lokali na prowincji. Dla mnie to właśnie one są
          esencją smaku, czego dowodzą moje doświadczenia podróżnicze po Europie i Polsce
          - najlepsze knajpy są poza centrami turystycznymi i poza wielkimi miastami.
          Tutaj jak najbardziej popieram Ciebie całkowicie i bezdyskusyjnie

          Co prawda nie wiem, w jakiej restauracji pracujesz, ale fakt, że większość
          polskich knajp prezentuje żenujący poziom kulinarny to fakt, bez względu na to,
          co napisałem wyżej.

          Program z Magdą Gessler to taka mała lupka, przez którą mamy okazję zobaczyć to,
          co i tak na co dzień widzimy - polską bylejakość restauracyjną.

          Powiadam zatem - jestem za dobrymi kuchniami i bardzo lubię odkrywac te ukryte
          gdzieś w gęstwinach (w końcu nie jestem Poszukiwaczem z przypadku), natomiast
          stanowczo i bezkompromisowo piętnuję polski kebabizm, pekinizm i dewojaizm.

          Jeśli Wasz rosół jest faktycznie lepszy niż ten od Magdy Gessler, to przesyłam
          gorące "tak trzymać". Daj znać, gdzie jest to smaczne miejsce, może kiedyś
          wpadnę :)
          • memphis90 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 27.05.10, 20:56
            > Program z Magdą Gessler to taka mała lupka, przez którą mamy okazję zobaczyć to
            > ,
            > co i tak na co dzień widzimy - polską bylejakość restauracyjną.
            Ale po co dodawać do tego bylejakość prowadzącego? Prowadzący powinien być na
            poziomie, a w tym programie- prowadząca nawet jeść nie potrafi, nie zna zasad
            higieny.
    • isowawa wizyta w lokalu pani Gessler 08.03.10, 16:32
      po sobotnim programie pani Gessler, udałam się z mężem do jednego z
      lokali przy Placu Trzech Krzyży i powiem Wam, że u pani Magdy też
      nie jest tak idealnie, niestety kurz i brudne paluchy odbite na
      szybach szafek z precjozami (też zakurzone), nie wiem, czy trzy
      stoliki były zajęte, zastawa pozostawiająca bardzo wiele do
      zyczenia, jak na lokal aspirujący do bardzo wysokiego poziomu tj.
      dostałam wyszczerbiony czajniczek z herbatą, zastawa herbaciana w
      ogóle jakaś z demobilu, gdyż filiżanki z jednej parafii, czajniczki
      z innej, cukier nie został podany w cukiernicach (biały i brązowy)
      lecz w dzbanuszkach do mleka z jeszcze innej parafii (raczej zastawa
      tania, żadna tam szlachetna, tylko najtańsze dzbanki z porcelitu, a
      te od cukru to takie, co to się na wagę np. w Auchan kupuje
      (widziałam takie same). Obsługa w postaci kelnera bardzo miła,
      natomiast pani kelnerka, która w pewnym momencie podeszła jakaś
      niewydarzona, gdyż ciastka zamówione na wynos przyniosła wrzucone do
      papierowej torby, ot byle jak, nawet nie zwracając uwag, że coś może
      się pognieść. Ogólnie zadęcie bez pokrycia, menu niezbyt ciekawe np.
      pierogi za coś ok. 30 zł i na prawdę żadnych rewelacji w karcie nie
      było, choć my byliśmy tylko na deserach i herbacie, kartę
      przejrzałam dokładnie. Była to herbaciarnia Czaji.
      • Gość: kkkk Re: wizyta w lokalu pani Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.10, 16:59
        isowawa napisała:

        > u pani Magdy też
        > nie jest tak idealnie, niestety kurz i brudne paluchy odbite na
        > szybach szafek z precjozami (też zakurzone), nie wiem, czy trzy
        > stoliki były zajęte, zastawa pozostawiająca bardzo wiele do
        > zyczenia, jak na lokal aspirujący do bardzo wysokiego poziomu tj.
        > dostałam wyszczerbiony czajniczek z herbatą, zastawa herbaciana w
        > ogóle jakaś z demobilu, gdyż filiżanki z jednej parafii, czajniczki
        > z innej, cukier nie został podany w cukiernicach (biały i brązowy)
        > lecz w dzbanuszkach do mleka z jeszcze innej parafii (raczej zastawa
        > tania, żadna tam szlachetna, tylko najtańsze dzbanki z porcelitu, a
        > te od cukru to takie, co to się na wagę np. w Auchan kupuje
        > (widziałam takie same).


        no i to się trzyma jej koncepcji z programu, że w restauracji powinno być jak u mamy :)))))

      • Gość: facet Re: wizyta w lokalu pani Gessler IP: 91.218.158.* 24.05.12, 22:19
        Brawo ta Pani wchodzi i prawi morały a w kuchni grzebie paluchami w swojej czuprynie odcinek z dzień emisji 24 -05-2012.A swego nie widzi a czyjeś pod lasem ale kase robi
    • Gość: kasia Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.10, 20:36
      o ile sama Pani Gessler jakoś nie specjalnie mi się w programie spodobała....o
      tyle restaurację www.dzikimlyn.pl/ odwiedzę, mieszkam na tyle blisko,że
      na rowerze /niech tylko wiosna przyjdzie:)/można podjechać:)

      ktoś jeszcze chętny?
      • Gość: x ja jestem chętny ! IP: *.unitymediagroup.de 09.03.10, 15:52
    • Gość: kuchnia Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 08.03.10, 23:18
      Można i tak:

      www.kuchnia.tv/program/?full/restauracja-restauracji_31175
    • Gość: Jerzy Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.ptim.net.pl 08.03.10, 23:56
      Takie programy jak Hell's Kitchen to nie programy o gotowaniu ale o zarządzaniu! (Przynajmniej te najbardziej oglądalne.)
      Czy pani Magda Gessler ma pojęcie co czyni, już w pierwszych sekundach programu sprzymierzyła się z pracownikami przeciwko właścicielom ?!?!
      Co to ma być?!
      Poprawka z bolszewizmu-leninizmu?!
      Dziękuję, nie !
      • ewkka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 09.03.10, 09:41
        Ale ten program to nie Hell's Kitchen tylko Kuchenne Koszmary.
        Można sobie pooglądać Gordona w akcji.
        www.youtube.com/results?search_query=kitchen+nightmares+uk&search_type=&aq=1&oq=Kitchen+Nightmares
    • disa ja się pytam gdzie jest sanepid 09.03.10, 15:33
      i dlaczego nikt nie kontroluje takich miejsc

      brud tam był odrażający
      podawali STARE jedzenie

      obrzydlistwo


      program fajny, ale ja nie wiem czy po kilku odcinkach odważę się jeszcze jeść w
      restauracjach
      • Gość: Ania Re: ja się pytam gdzie jest sanepid IP: *.146.235.203.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.03.10, 23:38
        Mi się marzy, żeby kiedyś zrobili polską wersję Mistrza Kuchni
        pokazywana na BBC lifestyle - sama bym się zgłosiła:) Widział ktoś?
        Rewelacyjni brytyjscy prowadzacy, tyle ze w polskiej wersji nagrodę
        dałabym pienięzną, jakis fajny recenzent np Pascal i ktoś mniej
        znany ekspert od polskiej kuchni i zgłosiłyby się tłumy domowych
        kucharek i kucharzy. A te "koszmary" to jakos tak nie bardzo mi
        lezą..
    • Gość: zapominalska Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.10, 23:42
      i przegapilam... czy ktos wie gdzie to mozna obejrzec w necie? na
      jakiej stronie?
      • Gość: GMK Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 14:17
        Nie wiem dlaczego w menu nowej restauracji nie znalazła się najlepsza potrawa
        jak dotąd, czyli kaczka, a wyeksponowano sałatkę rodem z GS tylko nakładaną
        łyżką do lodów.Dlaczego nie podzielono hangaru restauracyjnego na małe strefy
        zapewniające intymność konsumentom? To narzucało się od pierwszego wejrzenia. W
        restauracji autorki nie kradną pączków ani faworków właśnie dlatego, że jet tam
        tłok i ewentualny sprawca nie przeciśnie się niezauważony przez zapory z ludzi
        i kredensów.
        Ale czy zaryzykowała by Pani by postawić butelki drogich win w tym miejscu? Wątpię.
        A kradzieże się zdarzają na pewno, bo jak inaczej tłumaczyć podawanie do wody
        mineralnej szklanek z logo pepsi? Te ładne ukradli.
        I na koniec. W poznańskiej Bażanciarni, która Pani firmuje jest najgorsze i
        najdroższe jedzenie w mieście. Żurek Knorra lepszy niż tam.
        Czyli Lekarzu ulecz się sam.
        Tak czy owak czekam na kolejne odcinki.
        • disa kto by ukradł zakurzone pączki ? 10.03.10, 14:53
          dlatego nikt ich nie kradnie .... wina już za szkłem ;]

          a popielniczki ludzie kradną
          tak samo kufle, łyżeczki i co tylko można wynieść

          ale to jest wliczone w koszty biznesu
          • mhr-cs przeciez sie nie pali, popielniczki jakie 10.03.10, 15:09
        • Gość: Inka Bażanciarnia IP: *.icpnet.pl 10.03.10, 15:48
          A nie chciałam nic mówić o "Bażanciarni" by nie być posądzoną za trolla. ;)

          Moim zdaniem jedzenie nie najgorsze ale zwyczajnie pozostawiające wiele do życzenia.
          Łącznie z obsługą. ;)
          • memphis90 Re: Bażanciarnia 27.05.10, 21:00
            Ja z obsługi byłam zadowolona, wystrój lokalu bardzo mi się podoba- ale jedzenie
            naprawdę jest niesmaczne. I ceny z kosmosu- 10 truskawek w szczycie sezonu
            polane pseudo-czekoladą z tubki za 25zł???
    • sasanka40 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 11.03.10, 20:58
      Nie oglądałam tego programu, ale wszystkie programy z udziałem tej Pani, które
      oglądałam zniechęciły mnie skutecznie, abym uwierzyła w jej wiarygodność w roli
      kucharki i managera "uzdrawiającego" upadającą restaurację. Pewnie dlatego, że z
      przyjemnością oglądałam program o tej tematyce na jednej ze stacji RTL po
      niemiecku, ale tam w roli uzdrawiających występowało trzech mistrzów kucharskich
      (faktycznie było ich więcej, ale do każdego odcinka - 3) i pomimo
      wyreżyserowanych tricków z przyjemnością oglądało się, jak edukują pracujących w
      tej restauracji kucharzy lub takich, co się za nich uważają. Oglądając program
      nauczyłam się wielu rzeczy ze sztuki kucharskiej i stosuję to z powodzeniem w
      domu. Nie ma znaczenia, że program był niemiecki, bo prezentował kuchnię
      wielonarodową z niewielką przewagą niemieckiej - w gruncie rzeczy trochę podobną
      do polskiej. Nie wyobrażam sobie P. Gessler w tej roli i chyba nie chcę tego
      widzieć.
      • Gość: jagienka13 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler-zniesmaczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 21:38
        Ja niestety pokusiłam sie i obejrzałam pierwszy odcinek i BARDZO
        tego żałuję...
        inne wersje tego programu były BARDZO DOBRE, a niestety z
        przykroscia muszę przyznać,że Pani Magda Gessler zupełnie sie nie
        nadaj do tej roli. Po pierwsze robi bardzo dziwne miny (ale to
        pwenie nie zalezne od niej,bo ma taka mimike twarzy-jak wiecznie
        zaspana osoba).Po drugie udaje,że się wydziera na tych ludzi,a wcale
        tak nie jest.
        A po trzecie co mnie ZNIESMACZYŁO-mianowicie taka znan osoba i
        restauratorka nie zna podstawowych zasad HCP-u.A ten kto pracował
        kiedykolwiek na kuchni to wie,że przed wejściem na kuchnię zdejmuje
        sie wszelkiego rodzaju biżuterię.
        Obejrzyjcie dokładnie pierwszy odcinek i zobaczycie jak pięknie w
        pierścionkach, gołą ręką Pani Magda miesza mięso.To chyba nie jest
        dobry przykład dla jakichkolwiek restauracji i ludzi pracujacych na
        kuchni.
        Niestety z wielkim żalem muszę przyznać,że akurat czegos takiego się
        nie spodziewałam...aczkolwiek to juz kazdego z nas prywatna sprawa
        czy się podobało czy nie.Ja natomist uwazam,że taka osoba jak Pani
        Magda powinna świecić przykładem,a nie na odwrót.
        • Gość: kura domowa Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler-zniesmaczona IP: 87.204.233.* 13.03.10, 16:45
          Niestety, dla mnie ten program to koszmar! Pani Gessler do tej roli się po
          prostu nie nadaje! Zgadzam się, że w restauracji panował totalny syf, który
          należało posprzątać, ale:
          1) Kto bierze taką stertę talerzy na raz do rąk? Przecież powinna była podzielić
          to na 2 albo 3 razy! Ale nie, ona tłucze talerze i się dziwi, że kelnerka się
          denerwuje
          2) I to na co zwróciła Jagienka13 uwagę:Gdzie są podstawowe zasady systemu
          HACCP? Powinna była zdjąć całą biżuterię przed wejściem do kuchni, założyć
          rękawiczki tak, jak kucharka i jej pomocnik, a przede wszystkim ZWIĄZAĆ WŁOSY!
          Kto z taką burzą włosów gotuje mając je rozpuszczone?! Gdzie jest czepek?!
          KAŻDY RESTAURATOR TO WIE!
          Pani Gessler udowodniła, że jej restauracje prowadzą inni ludzie, nie ona, żadna
          z niej restauratorka i to pokazała w tym programie!!
          Poza tym bardzo mnie zraziła swoim zachowaniem , różnica między nia i Gordonem
          Ramsey'em jest straszliwa! Gordon nie narzuca tylko doradza, bywa przy tym
          dosadny, ale szuka rozwiązania problemu nie tylko w złych przepisach i
          włascicielach-rozmawia ze wszystkimi stara się na nowo stworzyć zgrany 'team'
          kelnerów, kucharzy, kierowników sali i właścicieli, pokazuje im na czym polega
          ich rola, dlaczego każdy jest ważny, a ona jest najzwyczajniej w świecie
          chamską, rozkapryszoną gwiazdą, która nie znosi słowa sprzeciwu. Jej pomysł ma
          być i koniec! PORAŻKA!!!
          PS. Jadłam w restauracji Pani Magdy w moim mieście i niestety zalicza do
          kategorii, którą ja określam "zjedź tam, ale tylko jeden raz".
          • baba45 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler-zniesmaczona 13.03.10, 17:09
            Fakt, nadaje się na poganiaczkę niewolników. A widok pani G.
            machajacej kudłami i pobrzękującej biżuterią (no ale szczególnie te
            kłaki jednak) skutecznie odbiera apetyt. Rzyg.
          • Gość: tommy Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler-zniesmaczona IP: 188.33.60.* 24.03.10, 20:50
            Nie masz racji, niestety. Czegokolwiek by nie mówić, to ciastka z cukierni "Słodki-Słony" są najlepsze w mieście. Robione na najlepszych składnikach, naprawdę smaczne. I drogie, pospólstwa nie stać na takie. I dobrze. jak to mówią: dobre jedzenie nie jest tanie, a tanie jedzenie nie jest dobre... Na przykład Blikle to już kompletne dziadostwo, masówka z supermarketu. Inne cukiernie także. Proszek do pieczenia, margaryna, tłuste kremy - a u p. Magdy nigdy się nie zawiedliśmy. Szczególnie można polecić bezę pistacjową, bułeczki z różą, roladę. Jej nowy lokal - pizzeria Bellini - może pozostawia nieco do życzenia - głównie to, że jest w piwnicy, nie ma tam światła, może ciasto w pizzy nieco zbyt tłuste, puszyste, jednak na pewno nie było tam taniego sera. Przykładawo kultowy już nawet lokal Nonsolo na Grójeckiej bardzo się ostatnio pogorszył - przez tandetne wióry na pizzę kupowane w Makro po 20 zł za 2 kg. To nie jest ser nawet, tylko wyrób seropodobny, z tłuszczy roślinnych. A szkoda miłej pizzerii prowadzonej przez Włocha. U p. Magdy tandety się nie uświadczy, kto mówi inaczej, kłamie.
          • Gość: DRS Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler-zniesmaczona IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.10, 21:46
            fakt kobieta skompromitowała się jako restauratorka. Gordon to gość, który jest
            szefem, restauratorem i chyba doszedł do tego od szmaty w kuchni do właściciela
            restauracji. Gessler nie jest żadną restauratorką, tylko przejeła ułożone
            restauracje. TVN też dał d..., bo nie stworzył dokument tylko program promocyjny
            i to kiepski. Porażka to podporządkowanie się formatowi (stąd kur... i inne
            teksty) tylko że w orginale jest to naturalne w kopii odgrywane. Gordon próbuje
            stworzyć zespół, ma na to mało czasu, a sukces musi być stąd może być trochę
            zestresowany. Ma do czynienia z żywym organizmem i żywo reaguje. W wydaniu TVN
            to wszystko to film fabularny o zabarwieniu reklamy. Cienizna. Aha jeszcze jedno
            co mnie się podoba u Gordona. On mówi o kasie, liczy, podlicza, osoby dzielą się
            taką wiedzą z nim jak obroty, zyski, jak było przed jak jest po. Czy właściciele
            zarabiają więcej czy mniej itp. Poza tym Gordon wpada po roku. No i też prawda,
            że Grodon to już marka sama w sobie, która przyciągnie do najgorszej restauracji
            vide jakieś certyfikaty Gordona. Oczywiście obie serie trochę podpierają się
            promocją telewizyjną, ale w wypadku TVN to już nawet nie starają się ukryć.
    • Gość: kasia Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.10, 18:57
      trafiłam na końcówkę...skąd oni biorą tych gości na koniec programu?
      • disa Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 13.03.10, 19:07
        zapraszają na darmową degustację
        jak klientowi się spodoba wróci i przyprowadzi innych

        muszą zamazać złe wrażenie po poprzedniej wizycie
      • myga Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 13.03.10, 19:09
        nigdy wiecej zupy krem w restauracji!
        • disa Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 13.03.10, 19:13
          nie zawsze tak robią

          jak jest krem w ofercie lunchowej to się wtedy można nad nim zastanawiać ;]

          ale z 2 strony to 2dzień ... w domu nigdy nie jesz odgrzewanych rzeczy?
          a w restauracjach są lepsze lodówki - POWINNY być
          • myga Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 13.03.10, 19:33
            W domu tez rzadko. Jarzynowa, rzecz jasna gotuje na jeden raz. Bo niektore
            zupy typu zurek, barszcz ukr., grochowka, kapusniak sa lepsze na drugi
            dzien. Ale nie o to chodzi. W restauracji nie chce resztek z poprzedniego
            dnia.
            • disa Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 13.03.10, 19:54
              no wiadomo, ale nie wszędzie są resztki ;]

              za to w większości są włosy :D
      • Gość: gość Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 19:15
        jedzenie funduje telewizja, a tam gdzie za darmo tam zawsze
        pełno:):):):):)
        • arka_zone Re: jak wrażenia po dzisiejszym odcinku? 21.04.12, 18:58
          jedzenie funduje telewizja, a co z projektem wnętrz, który często przewiduje diametralne zmiany? czy zmiany dotyczące wnętrza też funduje telewizja?
      • Gość: ania takie jak po poprzednim, IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.10, 13:56
        albo jeszcze gorsze. Podawanie ryby na patelni teflonowej, z której wprost je
        się sztućcami. A później znów używają ich mimo porysowanej powłoki??? No nie
        mówcie, że to nie były teflonówki...
        • dzioucha_z_lasu Re: takie jak po poprzednim, 14.03.10, 14:18
          Nie były teflonowe. Wyglądały na alu.
          • Gość: hurricane Re: takie jak po poprzednim, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.11, 03:15
            jak mozna dopuscic tak gruba, obrzarta dupe, ktora nawet nie nosi czepka na wlosach w kuchni dopuscic do telewizji?!? Pudzian nie ma juz czasu??!?!?
        • myga Re: takie jak po poprzednim, 14.03.10, 15:34
          Gość portalu: ania napisał(a):

          >Podawanie ryby na patelni teflonowej, z której wprost je
          > się sztućcami.
          ___________-
          Tez nie wydalo mi sie to eleganckie. Przyniesc na patelni, owszem. Ale
          dalej to powinno sie przelozyc na talez. Jedzenie z patelni to mi zalatuje
          niechlujstwem
          • hermina5 Re: takie jak po poprzednim, 14.03.10, 21:36
            Ale nie stygnie szybko,a to ma zalety. Paellę też dostajesz na
            patelni, nie na talerzu, prawda?
    • disa 2 odcinek ....znowu włosy 13.03.10, 19:05
      dlaczego zarówno Pani Gessler jak i osoby grasujące po kuchni nie spinają włosów
      ???

      ja np. dość często znajduję włosy w restauracyjnym jedzeniu i jestem wyczulona
      na takie coś

      ja wiem że w restauracji ...w kuchni ciężko utrzymać czystość (wszechobecny
      tłuszcz) ale ... sprzątanie PORZĄDNE raz na tydzień wskazane

      ;/
      • Gość: kasia Re: 2 odcinek ....znowu włosy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.10, 19:09
        ciekawe,że Pani G. zwróciła uwage na nieodpowiednie paznokcie kelnerki, a nic
        nie wspomniała o fatalnych włosach tych dziewczyn:(

        • disa Re: 2 odcinek ....znowu włosy 13.03.10, 19:11
          o tym samym myślałam

          niech ma pazury jakie lubi, ale niech kłakami mi nie trzepie nad talerzem
          • Gość: ola Re: 2 odcinek ....znowu włosy IP: 82.160.29.* 13.03.10, 19:23
            Ludzie!Cieszcie się , że jest taki program w końcu w naszym kraju to
            może co poniektórym otworzą się oczy na sprawy oczywiste i
            wyeliminuje to otwieranie restaracji przez ludzi co g.... wiedzą o
            tej branży.Ostatnio w restauracji , w której byłam na imprezie
            zamkniętej kelnerka podawała barszcz i nagle jeden z gości rozpoczął
            wznoszenie toastu , reszta gości wstała aby odśpiewać nasze
            polskie " sto lat" a rzeczona kelnerak dalej podawała zupę
            przepychając się przez łokcie gości!No masakra!
            A przykładów podobnych jest mnóstwo!
            Ludzie oglądajcie ten program i uczcie się!
            Może w końcy będzie u nas tak jak krajach cyilizowanych!
            • Gość: kasia Re: 2 odcinek ....znowu włosy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.10, 19:50
              "Może w końcy będzie u nas tak jak krajach cyilizowanych!"

              no, bo Polska to "dziki kraj":)

              a jak jest w "tych" cywilizowanych?
              • disa jak to jak? 13.03.10, 19:57
                w kraju cywilizowanym toasty też mają swoją kolej

                :D

                no ale przecież "klient może wszystko" nawet zwymiotować na stół i jeszcze
                będzie pretensja, że kelnerka założyła rękawiczki do sprzątania ... ot PANIUSIA
                SIĘ ZNALAZŁA ;]
            • disa Re: 2 odcinek ....znowu włosy 13.03.10, 19:55
              a gość nie mógł poczekać, aż kelnerka skończy podawać barszcz?

              kultura obowiązuje obie strony
          • Gość: gość Re: 2 odcinek ....znowu włosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 13:24
            długie pomalowane paznokcie to przechowalnia pokładu niewidocznego
            brudu
            • disa naprawdę? a czarne się nie brudzi... tylko białe 14.03.10, 19:25
              co za różnica czy długie czy krótkie?
              myje się ręce i szczoteczką czyści paznokcie - długość nie ma tu raczej znaczenia


              zaraz się dowiemy, że biały się brudzi a czarny nie (bo przecież brudu nie widać)

              i pewnie dlatego białą bluzkę co niektórzy zakładają raz a w czarnej i 3 dni
              chodzą... bo czarna się nie brudzi ;]

              dla mnie ten sam tok myślenia ;] może z włosami jest tak samo? blond są czyste a
              szatynki i brunetki to mają brudne włosy?
    • Gość: kucharz-nie Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 19:47
      bardzo dobry program - jak na warunki panujące w restuaracjach w
      Polsce i poziom wymagań naszych klientów; Magda Gessler -
      rewelacyjna! ona nie gotuje tylko pokazuje na potrzeby programu jak
      to diabeł tkwi w szczegółach; oczywiście można się oburzyć na
      "vinIgret" ale ogólnie ma rację, poza tym zwraca od pierwszego
      odcinka uwagę na to co się dzieje w Polsce, to właściciel/manager
      nosi stoliki i obiera ziemniaki, a nie potrafi/nie może sprawić, żeby
      ta sierota podkuchenna zajęła się pracą (z doświadczenia wiem, że
      najmilszym zajęciem kelnerów jest sms-owanie i drapanie się po
      jajach, zamiast ruszyć własną dupę i wykazać się w pracy....oj, ten
      komunizm jeszcze długo będzie nam tkwił w genach - zacznijmy od
      czegoś, może za jakieś 50 lat, Polacy dowiedzą się, co to znaczy
      dobre jedzenie, a nie koniecznie półkilo panierki na talerzu....
      • Gość: Majka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: 80.48.180.* 13.03.10, 23:11
        Obejrzałam 1 odc. dopiero dzisiaj. Wg mnie p. Magda zdała egzamin!
        Program rewelacja. Przed obejrzeniem zapoznałam się z opiniami
        forumowiczów.
        Nie zraziły mnie, aż tak bardzo, rozpuszczone loki w kuchni:)
        Większe wrażenie zrobiła biała chusteczka, potraktowana
        rzeczywistością:)
        Jestem na tak!
        • felinecaline Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 13.03.10, 23:36
          A przeciez i chusteczka i loki to ten sam problem elementarnego braku higieny.
          • giwia Nuda. Kolejny raz 28.03.10, 17:15
            pani G wpada, zrywa jakies paskudztwa, pogada , pobiega, ktos uroni
            łezkę. Z zazdroscią czytam,ze w wersji niemieckiej mozna sie czegos
            dowiedziec o gotowaniu.
            TVN wyrzuca publicystykę na rzecz tego czegoś.
        • Gość: ankaskakanka Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 27.04.10, 19:33
          a ja gesler nie lubie. pytalam znajomego, ktory prowadzi kanjpe, czy
          takie czary mary mozliwe - powiedzial, że absolutnie nie.
          • Gość: pol Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 13:33
            A ja pytałem znajomego czy piszesz prawdę a on powiedział, że absolutnie nie.
            Ile ty masz lat?
    • Gość: magda Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.bolimow.net 14.03.10, 13:29
      Sam zamysł programu ok, ale "wszechobecne loki" w kuchni i
      oblizywanie palcy przez Pania Magdę, mocno mnie zniesmaczyły.
    • Gość: Milena Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.chello.pl 14.03.10, 13:31
      Pani Gessler zachowuje sie skandalicznie. Nic nie uprawnia jej do
      mowienia do tych mlodych ludzi przez "ty". Wymachiwanie palcem w
      rozmowie z kims jest prostackie, a z tym gniazdem na glowie, sanepid
      nie powinnien jej pozwolic przekroczyc progu kuchni .
      Nie trzyma klasy...
      • Gość: hehe Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.acn.waw.pl 27.03.10, 13:51
        klasy to ona nigdy nie miała
        • baba67 Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.05.10, 14:33
          Wydaje mi sie ze zamysl ostatniego odcinka zrozumialam.
          Co prawda przekazany zostakl nieudolnie i momentami w niesmaczny sposob ale
          zasadniczo kiedys do zZosi chodzili chetnie miejscowi, bo bylo swojsko i mozna
          bylo sie solidnie najesc za rozsadna kase.
          Przyszli mlodzi , zroblili full wypas, ale to nie bylo juz to miejsce a ceny
          tez pewnie inne bo jakosten kredyt trzeba splacac.
          Powrot do tanszej swojskiej kuchni i swojskiego wnetrza nie byl zlym pomyslem.
          kawiarn podejrzewam jest w Szczawnicy wiele, jak we wszystkich uzdrowiskach-maja
          dancing i inne bajery-nie sadze zeby Zosia sie przedala jako kawiarnia. Jako
          mile , niedrogie miejsce z tradycjami -czemu nie.
          Co do pani Basi-mila kobieta, w trudnej psychicznie sytuacji bo watroba nie
          mieso synowa nie corka. Zniosla to z klasa i zycze jej wszystkiego dobrego.
          Dlaczego MG zaatakowala ja za stroj? Bo byl czescia tego nowego wypasionego
          wnetrza ktore wyploszylo miejscowych. Dawna Zosia to kobicinka w jakims
          pulowerku, w zmienianym czesto, ale smakowicie poplamionym fartuchu, slyszalna
          na sali jadalnej, swojaczka. pani Basia-elegancka wlascicielka wypasionej
          restauracji , ambitna businesswoman. Tak przynajmniej jawila sie miejscowym
          ktorzy nie znali jej blizej. To juz nie byl ich klimat i przestali przychodzic.
          I sama, wychowana w niewielkiej miejscowosci, swiadoma mentalnosci taich
          spolecznosci jestem w stanie sie z MG zgodzic. Tyle tylko prowadzaca nie
          potrafila tego przekazac w formie w miare bezbolesnej.
          • jastii Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler 07.05.10, 15:25
            Dokładnie, dobrze Babo67 napisałaś.
            Bardzo mi się spodobał pomysł ze zdjęciami pani Zosi i tym, że to ona została koniec końców wizytówką restauracji, co wspominali mieszkańcy, a nie, odsunięta przez syna i synową z nadambicjami restauratorskimi, gotowała swoje potrawy na zmianę z zamysłem wypasionej kuchni pseudowłoskiej. Póki co wszakże restauracja nadal nazywała się "u Zosi".
            Poza tym, gdy się jedzie w góry, to chce się zjeść regionalne potrawy, a nie włoską kuchnię i to nie tylko w sezonie. To obecnie jakaś plaga w miejscowościach górskich. Wszędzie jak grzyby po deszczu wyrastają pizzerie, kebabownie i hamburgerownie i naprawdę ciężko znaleźć dobrą kuchnię regionalną. Dosłownie cytuję tu kolegę, który był w zeszłym tygodniu w tamtych okolicach i miał problem.
            A "włoszczyznę" niech i sobie zostawią poza sezonem, sprzedają pizzę na wynos i na miejscu, cóż, takie czasy, że pizza sprzedaje się najlepiej.
      • Gość: kkk Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.10, 19:34
        w tv czesto mówi się na "ty", więc nie chrzań, a "gniazdo na głowie"
        może mieć, pomijając że to nie gniazdo, mi się podoba fryzura pasuje
        jej, wracając Pani Magda nie jest tam od gotowania i stania przy
        kuchni, zresztą gdyby nie wiedziała co trzeba i jak trzeba nie
        osiągnęłaby sukcesu jakiego wielu jej zazdrości.
        Zachowaj więc swoje uwagi dla siebie!
      • Gość: Ewa pracownicy lokali które odwiedza pani Magda... IP: *.chello.pl 27.03.10, 19:44
        Czy potrzeba aż tv i pani Magdy? Czy oni są ślepi, nie mają odrobiny poczucia
        stylu, kultury itp?
        Znam dwie restauracje z pokazywanych w programie i to co p.Magda mówiła,
        "odkrywając amerykę" przed właścicielami wiedzą wszyscy w okolicy. Mam na myśli
        zapachy, wystrój, obsługę, smakowitość dań. Mogłabym pójść do takiej knajpy i im
        powiedzieć ale kto by słuchał jakiejś Ewy.
        Przy okazji mam nadzieje że osoby oglądające się w tv zainwestują troche w
        siebie bo wyglądają tragicznie. Np. kelnerka z Gdańska ze sztucznymi szponami
        oraz "borsukiem" na głowie oraz mega brzydka pani Irena z Łodzi z krzywymi
        zębami i trupimi cieniami na powiekach...
        • Gość: Asia Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.10, 19:50
          Gość portalu: Ewa napisał(a):

          > mega brzydka pani Irena z Łodzi z krzywymi
          > zębami i trupimi cieniami na powiekach...


          Czy brzydka to kwestia gustu, ale potwornie wychudzona i złośnica w dodatku -
          chodząca antyreklama lokalu.

          Ja nie twierdzę, że personel i właściciele restauracji powinni być jak pączki w
          maśle, ale odpychająca chudość robi naprawdę słabe wrażenie w lokalu, który ma
          dobrze żywić.

          • Gość: QK Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. IP: *.rev.snt.net.pl 30.03.10, 13:12
            Ta dziewczyna "brzydka" jest chora na kościec !!!!
            • Gość: gość Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. IP: *.chello.pl 30.03.10, 15:58
              A co to za choroba?
              • Gość: QK Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. IP: 94.254.160.* 31.03.10, 00:23
                www.sciaga.pl/tekst/12233-13-choroby_kosci_stawow_wady_kregoslupa_objawy_leczenie
                • Gość: gość Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. IP: *.chello.pl 31.03.10, 13:32
                  Dziękuję.
        • hermina5 Re: pracownicy lokali które odwiedza pani Magda.. 28.03.10, 11:39
          To nie jest program od oceny urody - ale szanowna włascicielka z
          Łodzi to chodzace wkurwienie - odechciało mi się w ogóle o tej
          knajpie pomysleć.

          A poza tym - no sorry, ale dla mnie jest coś nienormalnego w tym, ze
          kazde danie w karcie jest daniem mięsnym
    • Gość: marek Re: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.10, 13:59
      Świetny program.

      Osobowość Pani Gessler rewelacja i wyczucie stylu. Dobre
      bezpośrednie traktowanie uczestników. Może program zmieni na korzyść
      naszą siermiężną rzeczywistość kulinarną. To przecież nic nie
      kosztuje.
      Uwagi pani Gessler przeszkadzają tym co uważją, że jest świetnie.

      marek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka