Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    IP: 212.160.147.* 07.05.04, 10:31
    czy ktoś pił "Gravello" od Librandi z Kalabrii? Zamierzam kupić to wino
    szczególnie po entuzjastycznych ocenach Małego Bieńczyka i niezłych ocenach
    innych przewodników, z tym, że właśnie przeglądałem WS i oni przyznali mu...
    78 pkt, co dla wina, które kosztuje ok. 20€ (w Ameryce 30$) jest raczej
    dyskwalifikacją. I tak je kupię, ale chciałbym wiedzieć, czego się
    spodziewać, jeśli ktoś pił, to proszę o opinię.
    Pozdrawiam,
    Deo
    Obserwuj wątek
      • Gość: Rural Re: Librandi IP: 213.134.140.* 07.05.04, 11:11
        W ubieglym roku spedzalem wakacje w Kalabrii. Sila rzeczy wieczory spedzalismy
        przy butelkach Ciro od rodziny Librandi. Wino jest tegie, pelne ciala, ladnie
        pachnie, ale jednoczesnie jest dosc chropowate, chlopskie. Pije sie milo,
        jednak bez wiekszych uniesien. Klasyczne Ciro od Librandiego kosztuje okolo 4-6
        euro i mozna je kupic wszedzie. Niestety, stojac pewnego dnia przed polka
        sklepowa z winem juz siegalem po Gravello (tam 9 euro), ale reka mi zadrzala
        (pewnie z nadmiaru Ciro) i w koncu nie kupilem. Zaluje strasznie, bo to pewnie
        rzecz bardziej subtelna, zrownowazona i wyrafinowana niz podstawowe produkty z
        portfolio Librandich. Teraz bym sie nie zawahal, ale bylo minelo. Jezeli
        zdecydujesz sie na zakup (choc te 20 euro to moim zdaniem troche za duzo)
        koniecznie napisz o wrazeniach.

Pozdrawiam
      • winoman Re: Librandi 07.05.04, 11:35
        Gość portalu: docg napisał(a):

> czy ktoś pił "Gravello" od Librandi z Kalabrii? Zamierzam kupić to wino
        > szczególnie po entuzjastycznych ocenach Małego Bieńczyka i niezłych ocenach
        > innych przewodników,

NIe piłem, a w każdym razie nie przypominam sobie, w każdym razie rocznik 2000 u
        Veronellego dostał trzy gwiazdki, 89 pt, w Gambero Rosso są to dwa mocne
        (pomarańczowe) kieliszki, z komentarza wynika, że do trzech niewiele zabrakło
        rocznik 1998 miał trzy.

> z tym, że właśnie przeglądałem WS i oni przyznali mu...
        > 78 pkt, co dla wina, które kosztuje ok. 20
        • winoman Re: Librandi 07.05.04, 11:37
          Obcięło mi końcówkę, dalej miało być:

> z tym, że właśnie przeglądałem WS i oni przyznali mu...
          > 78 pkt,

Ja się coraz mniej przejmuję Wine Speculatorem ... (zwłaszcza gdy się
          dowiedziałem, że redaktor naczelny podobno w ogóle nie pije wina - a może takie
          plotki rozpuszcza zazdrosna konkurencja?).

Pozdrawiam!

• Gość: docg Re: Librandi IP: 212.160.147.* 07.05.04, 11:42
            dzięki, właśnie takich słów otuchy potrzebowałem.
            p.s. przykro mi, że z mojego powodu obcięło Ci końcówkę! :-))
            pozdrawiam
            • giorgio_primo Re: Librandi 07.05.04, 12:00
              Niewiele to znaczy, bo w "przelocie" i na okropnych targach gdzie w pawilonach
              jest 30 stopni C, ale żade z win Librandi mi się nie podobało. Te pite w Polsce
              (o czym też gdzieś na forum pisaliśmy z MM) też zawiodły (wręcz zostało wylane
              Magno Megonio - mimo braku objawów zepsucia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka