Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Aux Fins Gourmets

IP: 217.79.151.* 15.09.05, 10:18
    Pisałem o tym niemieckim sklepie w sierpniu że ma dobre ceny na Bordeaux i że
    będę zamawiał wina.
    Wczoraj dotarły do mnie butelki. Cała operacja przebiegła bez zarzutu więc z
    czystym sumieniem mogę polecić ten sklep jako wiarygodną placówkę, tym
    bardziej że ceny na wiele wysokiej klasy Bordeaux ma najniższe w Niemczech,
    niższe także od sklepów francuskich. Przy zamawianiu drogich win można
    oszczędzić po kilkaset złotych na butelce w stosunku do cen w Polsce. Poza
    tym jest stosunkowo duży wybór win z najlepszych roczników 2000, 1996,1995.
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosć Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:27
        witam!
        A mozesz podac strone internetową tego sklepu
        • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:53
          Litość !!!!!!
          Mając nazwę sklepu chyba nietrudno znaleść jego stronę w internecie, rusz
          trochę głową, chyba masz dostęp do google.pl czy wine-seacher.com
          • Gość: rural Re: Aux Fins Gourmets IP: 213.134.140.* 15.09.05, 12:10
            Miłe.
            • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:14
              dlaczego wszyscy się przyzwyczaili że dostają wszystko na tacy.
              Brak jakiejkolwiek inicjatywy czy chociażby kilku sekund pomyślunku.
              Mnie coś takiego się nie podoba i daję temu wyraz, gdyby znalezienie tego
              sklepu nastręczało chociaż cień trudności to bym od razu podał stronę wwww.
              • Gość: rural Re: Aux Fins Gourmets IP: 213.134.140.* 15.09.05, 12:20
                Tylko nie bij. Napisz lepiej co kupiłeś i dlaczego.
                • Gość: docg Re: Aux Fins Gourmets IP: 212.160.147.* 15.09.05, 12:23
                  znalazłem linka:

www.aux-fins-gourmets.de/index.php?language=us&osCsid=8df1b86a497673044ecd1f4b0e919105
                  • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:32
                    w niemieckiej wersji językowej tej strony są rówież oceny punktowe
                    poszczególnych win
                • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:30
                  Pichon Longueville comtess de Lalande 1996
                  Coc d'Estournel 1996
                  Wybrałem te posiadłości bo obydwie to super gwiazdy Bordeaux a w dodatku miały
                  najlepszy stosunek ceny do jakości. Gdybym miał je w Polsce kupić (chociaż
                  roczników 1996 nie ma ) to zapłaciłbym jakieś 700-800 zł więcej na całej
                  transakcji.
                  • Gość: rural Re: Aux Fins Gourmets IP: 213.134.140.* 15.09.05, 12:39
                    Pytam, bo teraz zdaje się w modzie jest krytyka win francuskich. Skoro je
                    kupujesz, domniemuję że się na nich znasz i czerpiesz frajdę z ich konsumpcji.
                    Ja się w tym kompletnie gubię. Strzały w ciemno (nawet u Mielżyńskiego), dla
                    mnie okazały się pudłem (relacja jakość-cena). Casus Bordeaux. Co to jest
                    według Was dobry bordos (nie myślę o supergwiazdach)? Lewy czy prawy brzeg? Czy
                    warto się bawić w drugie czy trzecie etykiety? A może lepiej kupować flaszki z
                    apelacji satelickich? Kiedy krzyczeć Vive la France, a kiedy lepiej siedzieć
                    cicho?

pozdrawiam
                    • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:00
                      Ja nie znam się specjalnie na winach francuskich, znam się trochę na Bordeaux.
                      Ostatnio trochę ciekawych i wartych pamiętania rzeczy przeczytałem o
                      Montalciono czy Ribera del Duero ale to wciąż za mało aby samemu dokonywać
                      wybory win z tych regionów a nie lubię podpierać się zdaniem czy opinią
                      sprzedawcy w sklepie, lubię sam coś pocztać i wyciągnąć wnioski jacy producenci
                      są dobrzy i które wina mogą mi smakować. Największą wiedzę mam na temat
                      Bordeaux (chociaż i tak może nie za dużą) więc kupuję Bordeaux jeśli chcę coś
                      wyjątkowego kupić. Te wina są drogie za podobnej klasy Montalcino czy Ribera
                      del Duero można nawet o 50% mniej zapłacić ale z wyżej wymienionych powodów
                      oraz dlateto że lubię stylo bordoski kupuję tamtejsze wina.
                      Piszesz że strzały u Miełżyńskiego okazały sie pudłem ale jakie to wina tam
                      kupiłeś? Może nie dość dobre, najtańsze bordowskie wino które ma doskonałe
                      recenzjie i jest u Miełżyńkiego to Ch. Braniere Ducru 2001 za ok. 170 zł, a to
                      jednak kupa pieniędzy.
                      Generalnie z tego co się naczytałem od pewnego poziomu bordosy to naprawdę
                      wybitne wina i najlepsze wina włoskie czy hiszpańskie muszą wspinać się
                      na "wyżyny swoich możliwości" żeby im dorównać. Problem tylko w tym że ten
                      poziom dla Bordeaux zaczyna się od ok. 30-40 euro co w Polsce wychodzi od 300
                      zł w górę. A za 300 zł można mieć doskonałą Rioję lub Montalcino.
                      POza tym nie wszystkim podoba się styl win Bordeaux, szczególnie win z lewego
                      brzegu, które wydają się nieco surowe, niedostępne, szalenie wytrawne i w ogóle
                      trudne w odbiorze dla osoby o nieduzym doświadczeniu. Niedawno piłem wino z
                      Bolgheri o którym pisałem na forum, kupiłem je w Piotrze i Pawle za ok 65 zł,
                      mieszanka cabernet-merlot-sanngiovese. Z uwagi na sangiovese to wino
                      było "łatwiejsze", bardziej słodkie i w ogóle przystępniejsze i nie mam złudzeń
                      że na 10 przypadkowo wybranych osób, 8 lub 9 wybrałoby to wino w konfrontacji z
                      jakimś Pailliac Grand Cru Classe bo właśnie chodzi o ten styl który dla wilu
                      może być za trudny. Może tobie ten styl nie odpowiada a może miałeś do
                      czynienia z winami bordowskim zbyt niskiej jakości , nie wiem.
                      Wina z St. Emilion czy Pomerol wydają się przystępniejsz więc może powinieneś
                      zacząć swoją przygodę z Bordeaux od win z tych apelacji.
                      Jeśli chodzi o satelickie apelacje to niestety nic nie piłem bo w Polsce wybór
                      jest skandalicznie beznadziejny a jak zamawiam przez internet to kupuję już
                      wina najwyższej jakości bez eksperymentowania.
                      • Gość: Mirek Re: Aux Fins Gourmets IP: 203.112.194.* 15.09.05, 13:47
                        Drogi Marku!

Czy nie prościej napisać wprost, że wogóle żadnych przyzwoitych win nie piłeś
                        tylko kupujesz to co opisał Parker czy inny amerykański cymbał?

Co ty pleciesz o winach "surowych" z "lewego brzegu" skoro wogóle ich nie znasz?

Lepiej Ci jest jak wypisujesz te głupoty na forum, nieudolnie przepisywane z
                        przestarzałych poradników winiarskich? Dowartościwujesz się w ten sposób?

"Surowy" to Ty jesteś jak kartofel.

Zrzędzisz jak "baba w ciąży" bez przerwy. Jak masz pisać takie brednie to
                        lepiej nic nie pisz. Spróbuj przezytać to co piszasz zanim naciśniesz "wyślij",
                        bo aż przykro czyatć ten zlepek stereotypów zaczerpnięty z broszurek typu "Wino
                        dla gospodyń domowych" sprzed 15 lat...
                        • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 13:56
                          Odczep się ode mnie chamie jeden!

Piję sobie właśnie moje pyszne niezwykle znane i cenieone wino Château Coc
                          d'Estournel i nie zepsujesz mi przyjemności tej wielkiej!

Château Coc d'Estournel ma niezwykle wysokie oceny i dzięki temu jest tak
                          wspaniałe!
                          • Gość: rural Re: Aux Fins Gourmets IP: 213.134.140.* 15.09.05, 14:11
                            Jesteście niesamowici.
                            • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:13
                              Spokojnie rural jakiś dwóch głąbów swoją frustrację wyładowuje, w tym jeden za
                              mnie się podaje, najlepiej ich olać
                              • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:17
                                Gość portalu: Marek napisał(a):

> Spokojnie rural jakiś dwóch głąbów swoją frustrację wyładowuje, w tym jeden
                                za
                                > mnie się podaje, najlepiej ich olać

Przestań udawać mnie wreszczie, bo mi wstyd robisz!

Idź sobie stąd!
                          • Gość: Marek Do "Marka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:12
                            Mój Boże jak chcesz się za mnie podawać i w moim imieniu posty umieszczać na
                            tym forum to chociaż naucz się nazw win a nie powielaj moich literówek to może
                            wtedy ktoś się nabierze
                            • Gość: Wodnik Szuwarek Re: Do "Marka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:16
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=29068410&a=29075955
                              ??? To pewnie też podszywka, bo o jakimś kogucie pisze... "Coc"... fajni z Was
                              goście i do tego zabawni w tej swojej bufonadzie.
                              • Gość: Marek Re: Do "Marka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:29
                                Gość portalu: Wodnik Szuwarek napisał(a):

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=29068410&a=29075955
                                > ??? To pewnie też podszywka, bo o jakimś kogucie pisze... "Coc"... fajni z
                                Was
                                > goście i do tego zabawni w tej swojej bufonadzie.

No oczywiście, że to ten sam cham napisał co się tu ciągle pode mnie podszywa!
                                Cały ten wątek udaje mnie. Przecież ja wiem doskonale jak się pisze nazwy tych
                                szlachetnych win. To chodziło na 100% o moje cudowne Château Cos d'Estournel
                                1996 a nie o żadne "Coc"! Co za debil z tego udającego.
                                • marek_101 Do "Marka" 15.09.05, 14:46
                                  Dobra pacynko, koniec tej zabawy i tych chamskich dialogów prowadzonych sam ze
                                  sobą. Jak chcesz się dalej podszywać pode mnie to będziesz musiał się zalogować.
                                  • Gość: Marek Re: Do "Marka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:55
                                    Sprytnie to sobie wymyśliłeś podszywko, ale nic z tego! Przecież od zawsze
                                    pisałem, że mam już dużo kont i akurat na Gazeta.pl nie mogę się z mojego
                                    komputera zalogować. Wszyscy to doskonale pamiętają jak już dawno to pisałem na
                                    tym forum, więc ten numer ci nie wyszedł prostaku.

Prawdziwy Marek pisze zawsze niezalogowany i z neostrady lub z pracy.
                                    • marek_101 Re: Do "Marka" 15.09.05, 15:01
                                      ciekaw czy to ty frustracie podszywałeś się także w innych wątkach pod winomana
                                      i docg.
                          • Gość: Marek Re: Aux Fins Gourmets IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:13
                            Muszę podzielić się z Wami radosną nowiną!

Miałem rzęsisty orgazm przed chwilą kiedy polizałem etykietkę mojego Château
                            Pichon Longueville Comtesse de Lalande 1996! Od dawna nie było mi tak dobrze.
                            Co za radość! Jednak 96 punktów u Parkera robi swoje!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka