Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybór Amelki

28.01.06, 12:47
    "Kilka lat temu kupiłam butelkę specjalnego wina Chateau d'Yquem Sauternes z
    1937 roku i obiecałam sobie, że je wypiję dopiero jak po raz pierwszy wygram w
    Wielkim Szlemie - powiedziała Mauresmo. - Teraz mogę je otworzyć, choć myślę,
    że to nie będzie jedyne wino".
    Tak się zastanawiam czy to jeszcze jest pijalne czy raczej dla kolekcjonerów?
    Szkoda by było, gdyby Amelka się rozczarowała.
    Co sądzicie?
    pzdrw
    tytus
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marek Re: Wybór Amelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:09
        Jeśli tylko warunki w jakich to wino było przechowywane były dobre to jest w
        szczycie formy, d'Yquem to chyba jedyne wino na świecie które jest w stanie
        wytrzymać z 200 lat i nadawać się do picia.
        • pawelpp Re: Wybór Amelki 28.01.06, 15:42

• Gość: winersch Re: Wybór Amelki IP: *.chello.pl 28.01.06, 16:07
          Z pewnością nie jedyne. W znacznie lepszej kondycji wytrzymują czas dobre
          tokaje i żołte wina z Jury. I to jest sprawdzone empirycznie, poprzez
          współczesne profesjonalne degustacje. Tokaj z 1610, próbowany w latach
          trzydziestych oraz wino z Jury: Chateau Pecauld z Arbois rocznik 1774,
          degustowany 13 listopada 1994. Z opisami takich degustacji starych sauternes
          nie słyszalem.
          winersch GTB
          • Gość: Marek Re: Wybór Amelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 14:21
            > Z pewnością nie jedyne. W znacznie lepszej kondycji wytrzymują czas dobre
            > tokaje i żołte wina z Jury.
            nie wiem co to są żółte wina z Jury ale jeśli chodzi o zwykłe Tokaje to nie są
            one w stanie tyle wytrzymać, nawet te najlepsze, dwieście lat wytrzyma tylko
            eszencja ale można dyskutować czy przy tak wysokim poziomie cukru to jest nadal
            wino.
            • Gość: winersch Re: Wybór Amelki IP: *.chello.pl 30.01.06, 16:16
              Nie wypowiadalbym takich kategorycznych sądów, chyba, że masz duże
              doświadczenie z dwustuletnimi tokajami. ja opieram się na świadectwach ludzi,
              któych autorytet uznaję. Takiego tokaja nie miałem okazji próbować, ale obecny
              na tym forum qmp1 pił coś takiego i z jego relacji w żadnym wypadku nie można
              wnosić iżby te stare tokaje były passe. Wręcz przeciwnie.
              Jak powiedziałem, są współczesne świadectwa ludzi, ktorzy degustowali takie
              tokaje, zresztą te wytwarzane obecnie różnią sie znacznie od tych dawnych,
              choćby niższym stopniem oksydacji. Nie myślałem, o esencji, bo rzeczywiście
              bardziej to syrop niż wino,zwłaszcza, że alkoholu w nim niewiele.
              Degustacja tokaju z 1610 roku przeprowadzona i opisana przez Henryka Fukiera,
              była w pewnym sensie amatorska, choć sam Fukier należał do wybitniejszych
              znawców tokaju. Warto wspomnieć, że w latach przed pierwszą wojną światową
              Fukierowie zaopatrywali kilka dworów europejskich właśnie w takie ponad
              dwustuletnie tokaje, a ich odbiorcy z pewnością znali się na winach.
              Degustacja win z Jury była w pełni profesjonalna, prowadzona przez zawodowych
              degustatorów i dokladnie opisana
              • ducale Jura 30.01.06, 16:26
                Winersch
                w tej Jurze to chodzi o zółte czy słomkowe wina? chyba ze jedne i drugie są
                dlugowieczne?
                • Gość: winersch Re: Jura IP: *.chello.pl 30.01.06, 16:43
                  Zdecydowanie bardziej długowieczne są żółte, bo przechodzą sześcioletnie
                  conajmniej powolne utlenianie w beczkach. Słomkowe to tak jak włoskie passito,
                  jedne mniej inne bardziej zdolne do znoszenia upływu czasu. Jako słodkie się
                  nieźle trzymają, ale nie tak jak żółte.
                  pozdrawiam
                  winersch GTB
              • Gość: Marek Re: Wybór Amelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 16:26
                ok tylko ile z tych Tokai to były "zwykłe" a ile to eszencja ???
        • pawelpp Re: Wybór Amelki 28.01.06, 16:12
          1937 Ch. d'Yquem sauternes:
          "Klasyczny rocznik sauternes. (...) Najlepsze sauternes nadal wspaniałe." Nota
          rocznika 5/5 - Michael Broadbent "Roczniki win".
          97/100 pkt. Parkera (nie wiadomo kiedy degustowane).
          Rocznik 1937 dla sauternes wg Berry Brothers & Rudd (chyba najstarsza firma
          handlująca winem na świecie) ma rating 9/10 SA ("showing age").
          Cena: 1972-3131 euro
          www.wine-searcher.com/find/Yquem/1937/-/XEU/U/-/0
          PS. Jest trochę win, które są w stanie przetrwać dwa stulecia i nawet niekiedy
          być w doskonałej kondycji:
          - tokaji aszu eszencia z 1811 (najsłynniejszy rocznik wszechczasów dla tokaju
          wg Broadbenta, Stephen Brook wspomina zresztą o wyjątkowym znaczeniu tegoż
          rocznika dla Ch. d'Yquem).
          - madera np. 1862 (wspaniałe terrantez wg Broadbenta), są w sprzedaży starsze
          roczniki np. 1795 (sic!)
          Hugh Johnson opowiadał w swoim cyklu filmowym "Historia wina" o tym, jak
          uczestniczył w degustacji chyba najstarszego wina na świecie. Było to bodajże w
          latach siedemdziesiątych w Wurzburgu, o ile mnie pamięć nie myli. Pito wino
          niemieckie mające 444 lata. Aromatu starczyło na kilkadziesiąt sekund po
          rozlaniu napoju do kieliszków, po czym ich zawartość zamieniła się w czarny
          gorzki ocet. Opowieść Johnsona przypomina scenę z "Rzymu" Felliniego, kiedy to
          robotnicy budujący metro w Rzymie odkryli podziemne antyczne pomieszczenie z
          pięknymi freskami. Portrety przedstawiające starożytnych w żywych kolorach pod
          wpływem powietrza zaczęły nieuchronnie znikać, mimo rozpaczy obserwatorów
          zdarzenia.
          Nic nie jest wieczne.

Trzeba wypić coś poważnego dzisiaj wieczorem, żeby nie popadać w melancholię :-)
          • Gość: Marek Re: Wybór Amelki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 14:23
            d'Yquem z 1811 dostało 100/100 pkt. od RP
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka