Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wina Tureckie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:14
    witajcie! Niedługo jadę do Turcji, może polecicie jakieś dobre wina Tureckie.
    dzieki i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: kra Re: Wina Tureckie IP: *.radioalfa.pl 26.07.06, 18:34
        Moje doświadczeni sa b. skromne. Mogę powiedzieć tylko tyle, że w zeszłym roku
        wybór w supermakecie w dużej miejscowości wczasowej był żaden (tylko kilka
        rodzajów win na półce), ceny wysokie, a to co piłem było słabe.
      • Gość: WB Re: Wina Tureckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:56
        Zależy gdzie jedziesz. Sytuacja jest trudna. Dobrych producentów jest kilku w
        całym kraju. Wg moich doświadczeń:
        Pamukkale Saraplari (saraplari znaczy winiarnia) - duży producent, wina
        staromodne (jasne barwy, sporo oksydacji). Białych nie polecam, czerwone są OK.
        Bardzo dobry poziom win czerwonych reprezentuje firma Sevilen, ale nie wiem
        jaka jest dostępność jej win.
        Podobnym niewielkim producentem, godnym zaufania, jest Sarafin.
        Niezłą prasę mają firmy Doluca i Kavaklidere ale dawno nic od nich nie piłem.
        Jeśli chodzi o szczepy: jest sporo importowanych, dobrze udają się rodańskie
        syrah, grenache, carignan, czasami dobry cabernet i merlot. Lepiej spróbować
        jednak odmian rdzennych. Raczej lekki, kwiatowy kalecik karasi, nieco cięższy,
        mięsisty, mniej popularny çal karasi (czy te znaczki się pokażą? Powinno być c
        z ogonkiem) oraz dwa najbardziej znane: dobry pieprzny boğazkere,
        najpoważniejszy w Turcji, oraz bardziej owocowy i lżejszy öküzgözü.
        Wina białe mają ogólnie mniejsze znaczenie ze względu na klimat, znajdziesz
        wiele chardonnay i sauvignon blanc, a nawet semillon, sporo muscat (wytrawne -
        czyli po turecku sek - mogą być ciekawe). Szczepy miejscowe to niezbyt ciekawe
        sultaniye i emir oraz niezły narince, o mocno pomarańczowych i mandarynkowych
        smakach.
        Butelka przyzwoitego wina w sklepie spożywczym (jeśli uda się dostać) to 4-5
        euro, nie mniej.
        Powodzenia! WB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka