Gość: taksiarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.08, 19:22 jestem 10 miesiecy po zawale serca, czy moge pic wino i ile{ uwielbiam czerwone wytrawne } Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
docg Re: po zawale 07.04.08, 19:34 zapytaj lepiej lekarza. Ja bym pił, ale to na swoja odpowiedzialność :-) 1 - 2 kieliszki dziennie do posiłku chyba nie ma prawa zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chablis30 Re: po zawale IP: 217.116.102.* 07.04.08, 20:43 Pewnie najlepiej na to pytanie odpowie CI lekarz, który CIę prowadzi. Można poszukać ciekawych artykułów w necie,np: Warszawa (PAP) - Regularne picie umiarkowanych ilości czerwonego, wytrawnego wina może chronić przed kolejnym zawałem - twierdzą naukowcy z Francji na łamach pisma "Circulation". a tu całość www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?slowo=zawa%B3em&nr=19 Pozdrawiam i zdrówka życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksiarz Re: po zawale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 00:10 tyle to ja wiem.Chodzilo mi raczej o glos wlasnie lekarza lub kogos o podobnych doswiadczeniach .ale dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
ggreg71 Re: po zawale 08.04.08, 00:28 Przede wszystkim konsultacja lekarska - po zawale można być wrakiem człowieka lub funkcjonować całkiem przyzwoicie (zawał mięśnia sercowego może mieć bardzo różną rozległość). Bez tego można tylko spekulować. Specjalistyczne badania określą stan Twojego serca, rozmiar uszkodzeń, wydolność i rokowania. Tylko na takiej podstawie można zdecydować nie tylko, czy wolno Ci pić wino, ale co do diety w ogóle, zalecanej aktywności fizycznej itp., itd. Po tym należy zainteresować się możliwymi interakcjami leki-alkohol. Po przebytym zawale prawdopodobnie przyjmujesz 4-5 różnych leków (w tym prawie na 100% kwas acetylosalicylowy, beta-bloker i jakąś statynę). Ten fakt też wymaga konsultacji (lepiej z lekarzem niż z farmaceutą). Pozdrawiam, życząc zdrowia i oczywiście miłych chwil z kieliszkiem wina:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksiarz Re: po zawale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 10:51 Nie byl rozlegly na szczescie .Bylem w senatorium zrobiono mi probe wysilkowa .Wyszla bardzo dobrze.Czuje sie ok .Pozwalam sobie na 2 butelki tygodniowo.Mysle ze tyle moge.Tlumacze sobie ze lekarze wrecz zalecaja {hi hi hi}.Dobre to lekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: po zawale 08.04.08, 22:22 Gość portalu: taksiarz napisał(a): > Pozwalam sobie na 2 > butelki tygodniowo.Mysle ze tyle moge. Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że w przypadku takich chorób powinno się rónież brać pod uwagę lokalne stężenie, czyli jak wypijesz dwie butelki jednego wieczoru to chyba możesz mieć problemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taksiarz Re: po zawale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 00:17 no nie ,napisalem 2 butelki tygodniowo Odpowiedz Link Zgłoś