shogun_smutku 19.06.08, 21:14 rankingdeweloperow.pl/teksty/2008/6/finanse-w-pigulce-160508/ są chętnie?;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
docg upadnie 20.06.08, 07:10 jeśli szefostwo funduszu wierzy w to, że "inwestycje 'en primeur' są zarezerwowane dla inwestorów profesjonalnych" a reszta ich winnej wiedzy jest równie szczegółowa i głęboka to nie wróżę im powodzenia. Zresztą nawet, gdyby wiedzieli, co to en primeur, to przy obecnych wyśrubowanych cenach trudno będzie coś sensownie kupić a potem sprzedać z zyskiem. Ceny en primeur w Bordeaux za przeciętny 2006 były delikatnie mówiąc mało zachęcające i nie wygląda na to, żeby w kolejnych kilku latach miały się znacząco obniżyć. A czas trwania funduszu określony na 5 lat to w przypadku wina chyba jakiś żart. Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: upadnie 20.06.08, 10:24 byłem, jestem, ciekaw, czy wiecie kto tam doradza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: upadnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 11:39 shogun_smutku napisał: > byłem, jestem, ciekaw, czy wiecie kto tam doradza? Pewien żołdak co rozróżnia garbniki od tanin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arczi Re: upadnie IP: 204.104.55.* 23.06.08, 09:36 Na ocene jeszcze troche za wczesnie. Nie znamy rowniez tak naprawde szczegolowej oferty funduszu. Nie da sie ukryc ze jest to nowy produkt na rynku finansowym w naszym kraju. Osobiscie znam pewien klasztor we Francji , ktory kredyt na rozbudowe swoich "wlosci" zabezpieczal swoimi piwnicami win , ktore zostaly wycenione na bardzo wysoka sume. Pozdr Arczi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizzwizz Re: upadnie - nie upadnie..! IP: *.eranet.pl 25.06.08, 12:30 1. Zarządzającym jest Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, prezes Zarządu Centrum Wina Sp.z o.o. 2. Strategią funduszu jest inwestowanie w en primeur jedynie części aktywów funduszu, większość stanowić będą zakupy na Livex'ie i w innych dostępnych (niekoniecznie dla wszystkich) źródłach. 3. Horyzont 5 lat wynika nie z poglądów na możliwości wzrostu cen wina, lecz z oceny horyzontu inwestycyjnego potencjalnych nabywców certyfikatów uczestnictwa. Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: upadnie - nie upadnie..! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 14:58 Gość portalu: bizzwizz napisał(a): > 1. Zarządzającym jest Piotr Kamecki, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich > , > prezes Zarządu Centrum Wina Sp.z o.o. No to upadnie na 100%. > 2. Strategią funduszu jest inwestowanie w en primeur jedynie części aktywów > funduszu, większość stanowić będą zakupy na Livex'ie i w innych dostępnych > (niekoniecznie dla wszystkich) źródłach. > 3. Horyzont 5 lat wynika nie z poglądów na możliwości wzrostu cen wina, lecz z > oceny horyzontu inwestycyjnego potencjalnych nabywców certyfikatów uczestnictwa Jeśli w Polsce znajdzie się choć 100 jeleni którzy nabiorą się na coś takiego, to znaczy że w Polsce nadal mają pole do popisu cwaniaczki pokroju Bykowskiego sprzedającego "akcje Drewbudu". Odpowiedz Link Zgłoś
shogun_smutku Re: upadnie - nie upadnie..! 25.06.08, 22:58 jak kogoś stać...jego problem co robi z pieniędzmi.... no to już coś wiem, nie powiem, że nie podejrzewałem;) pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyler Re: Pierwszy fundusz winny w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 11:10 Inwestycja w wino to dobra inwestycja. Choc oczywiscie nie do konca ten fundusz wykorzystuje wszelkie mozliwosci takiej inwestycji. Wg. mnie lepiej inwestowac w skrzynki - daja lepszy zysk i nie ma az takiego wielkiego progu wejscia, jak w ipopemie (200 tys PLN). Poza tym wycofanie pieniedzy z tego funduszu moze byc problematyczne - zgodnie z materialami udostepnionymi przez fundusz mozna wycofac tylko 30 proc kwartalnie. Sa lepsze oferty na rynku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funkyboy2 Re: Pierwszy fundusz winny w Polsce IP: *.aster.pl 28.01.09, 11:09 szkoda tylko ,że wino en-primeur jest tym produktem, który nie traci na wartości a wręcz przeciwnie. PM jak widzę kisisz oszczędności w skarpecie i w 100% będzie dziurawa. Do poczytania www.openkontakt.com/oferty/wspolne/forum.php?site=lodzonline&dzial=spoz&wid=3599 Odpowiedz Link Zgłoś