Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

w Polityce napisali

IP: *.wro.cdp.pl / *.wro.cdp.pl 18.12.03, 15:50
    W tygodniku Polityka znany aktor Marek Kondrat popełnił artykuł dotyczący
    polecanych przez niego win, oraz dodatkowo małą kryptoreklamę Piwnic
    Prohibicji. Jakie oceny jego rekomandacji i samych sklepów których jest
    współwłaścicielem?
    Obserwuj wątek
      • Gość: docg znowu Kondrat??? IP: 212.160.147.* 19.12.03, 10:19
        może powinni go zatrudnić do Magazynu Wino? :-))))
        • docg p.s. (link) 19.12.03, 11:08
          polityka.onet.pl/162,1144530,1,0,artykul.html
          całkiem zgrabny artykulik, rzeczowy i bez bełkotu; można się czepiać mieszania
          alzacji z "doliną renu" ale i tak piątka :-)
          pozdrawiam
          p.s. niestety żadnego z wymienianych win nie piłem, ale to chyba są tzw.
          pewniaki.
          • winoman Re: p.s. (link) 19.12.03, 12:03
            > całkiem zgrabny artykulik, rzeczowy i bez bełkotu; można się czepiać mieszania
            > alzacji z "doliną renu" ale i tak piątka :-)

W Onecie jest tylko fragment, Renu akurat bym się nie czepiał, bo w końcu z
            winnic Alzacji do rzeki nie jest w końcu tak daleko. w dalszych częściach
            nieścisłości trochę by się znalazło (nie całkiem aktualne informacje o Cru
            Bourgeois, no i dwukrotnie powtórzony błąd w pisowni: "Burgeois"), myślę też, że
            kilka win z tych wymienianych w papierowym wydaniu jednak piłeś, choćby dwa wina
            Zenato (Bardolino 2001 i Ripassę 2000), albo "La Crosse". Do niektórych
            sugestii kulinarnych też można się przyczepić, ja nie polecałbym St. Emilion do
            grzybków, ćwikły i chrzaniku, ale to w końcu kwestia gustu :-))
            Największy błąd jest w opisie Mugi Reservy, nie sądzę, żeby to wino dojrzewało
            "6 miesięcy w dębowych beczkach, a następnie przez 12 miesięcy w butelkach",
            jeśli naprawdę tak było, panowie z Consejo Regulador powinni bacznie się
            przyjrzeć firmie Muga (a jeśli, jak myślę, firma jest jednak w porządku,
            czytelnicy powinni się przyjrzeć panu Kondratowi :-)) ).

Sam wybór win uważam za rozsądny, choć osobiście nie polecałbym Valduero Crianza
            1997 z Ribery del Duero, za te pieniądze to jednak spore rozczarowanie (w każdym
            razie dla mnie).

Dziwi mnie też błąd w adresie Piwnic Prohibicji, owszem, Sienna, ale chyba
            jednak 39. Zwłaszcza jeśli pana Marka z PP łączą związki nie tylko uczuciowe
            ...

Pozdrawiam!
            • Gość: holita Re: p.s. (link) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 17:14
              Male wyjasnienie co do Muga Reserva:
              dojrzewa owszem, 6 miesiecy, ale w duzych, debowych zbiornikach. Potem w malych
              barricas dojrzewa, jak Pan Bog przykazal, znacznie dluzej: 24 miesiace. A potem
              jeszcze 12 miesiecy w butelkach.
              Niestety, kiedys przy robieniu opisu w Bodedze wkradl sie chochlik drukarski
              (nie pierwszy i nie ostatni zapewne) - i nie ma sily, zeby go usunac, bo zaczal
              juz zyc wlasnym zyciem! Slowo daje, o tym nieszczesnym dojrzewaniu slysze juz
              od roku, staralam sie to naprawic, ale i tak co jakis czas skads znow wylazi.
              Prosze nie zwracac na to uwagi, Muga dojrzewa jak najbardziej prawidlowo! (ta
              bodega naprawde bardzo mocno dba o jakosc).
              Pozdrawiam
            • nie.my Re: p.s. (link) 22.12.03, 10:47
              winoman napisał:

>
              > Dziwi mnie też błąd w adresie Piwnic Prohibicji, owszem, Sienna, ale chyba
              > jednak 39. Zwłaszcza jeśli pana Marka z PP łączą związki nie tylko uczuciowe
              > ...
              Bylem w Piwnicach Prohibicji w sobote i dowiedzialem sie, ze zostali kupieni
              przez PWW i beda teraz ich sklepem (FWS).

pozdrawiam

NieMy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka