anuszka_ha3.agh.edu.pl 01.03.08, 23:23 Dobrze, że ci ludzie wyjechali z Polski. Średni iloraz inteligencji w naszym kraju się podwyższył. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wacek Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 01.03.08, 23:40 A to nic nowego, na Balutach tak samo tylko ze Lodzianie tluka Lodziann, czasem nozem, cegla lub rurka, tez sa trupy i fajnie jest. Jestem ciekaw kto wyjdzie w nocy w Lodzi nprzklad na Ogrodowa lub Milczarskiego a oni tu ze taki tam strach. Bili sie i bic beda nawet z eskimosami, w dzien w nocy w sraczu i obok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerk co za chore klimaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 10:44 Nigdy nie zakumam na jakiego wała mozna sięz kims pobic o bycie kibicem takiej a nie innej drużyny a tym bardziej w Walii! Cieszę się że takie fizole wyjechały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pająk Re: co za chore klimaty IP: *.promax.media.pl 04.03.08, 11:39 Teraz już wiem czemu Jordie (Anglicy z okolic Newcastle) mówią na Walijczyków "f*** sheep shaggers". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luke Re: co za chore klimaty IP: 78.150.122.* 04.03.08, 17:23 No tak, ale to Walijczycy sa u siebie, bez wzgledu na to co inni Brytyjczy o nich mysla Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Syte brytany nie obronia sie glodnym wilkom 05.03.08, 15:03 Polacy znajda rozwiazanie i brytole sie pogodza z losem. W Polsce takie sporty, ktore brytole organizuja, sa lepiej rozwiniete. Radze im podwinac ogony i postawic naszym piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Człowiek - zwierzę stadne IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 07.03.08, 02:04 Gość portalu: kerk napisał(a): > Nigdy nie zakumam na jakiego wała mozna sięz kims pobic o bycie > kibicem takiej a nie innej drużyny, a tym bardziej w Walii! Popatrz na stadne ptaki, lub stadne zwierzęta. Zwierząt w mieście nie zobaczysz, ale popatrz nawet na gołębie. Silniejszy ptak dziobie słabszego. Bez powodu, jedynie aby pokazać, że jest mocniejszy. Psy z jednego stada atakują psy z drugiego stada. Prymitywni ludzie zachowują się tak samo jak dzikie zwierzęta stadne. Kibicowanie jednemu lub drugiemu klubowowi sportowemu jest wyznacznikiem przynależności do stada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakdekibols Re: co za chore klimaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 13:36 Divven't ya just mean *GEORDIE*? Aw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torgerd Re: co za chore klimaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 20:58 W Kencie też tak mówią :). Chyba w całej Anglii tak jest zresztą :)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miksi Re: co za chore klimaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.08, 17:34 w pełni sie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elibre Re: co za chore klimaty IP: *.leed.cable.ntl.com 27.04.08, 14:09 Gość portalu: kerk napisał(a): > Nigdy nie zakumam na jakiego wała mozna sięz kims pobic o bycie > kibicem takiej a nie innej drużyny > a tym bardziej w Walii! > Cieszę się że takie fizole wyjechały a tym bardziej a coś co jest ustawione i ma tylko z nazwy cokolwiek wspólnego ze sportem. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 To jeszcze gorsza hołota od Arabow 04.03.08, 11:25 Taki ten narod wspanialy, honorowy i katolicki, a tu nawet Arabow przewyzszaja w glupocie. Zeby wyjechac i bic sie o jakis Widzew, to juz szczyt kretynstwa. Muslimy to chociaz nie chleja i jezyk miejscowy znaja. Wspolczuje Walijczykom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz co ty gadasz .... IP: *.e-wro.net.pl 04.03.08, 19:25 Jak mozesz tak na swoich gadac ? wez sie zbieraj stąd i wyjedz całować z irolami lub angolami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zumek Re: co ty gadasz .... IP: 62.148.79.* 04.03.08, 19:40 Ale nie ma co zaklinac rzeczywistosci. Mozna nie gadac zle na swoich ale nie da sie zaprzeczyc ze po takich akcjach wstyd bedzie sie przyznac skad sie jest bo lokalni nie beda nas kojarzyli z obaleniem komuny czy Papiezem ale wlasnie z pijanstwem i bijatykami. A co do arabow. Gdyby u ciebie w miescie co - nawet - dziesiaty arab wysadzal sie w powietrze razem z jakims lokalnym pubem czy restauracja to tez bys psioczyl na wszystkich arabow a jakbys jakiegos zobaczyl na ulicy to bys go czym predzej rozjechal. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: co ty gadasz .... 05.03.08, 10:07 że z papieżem to wstyd, heh, polacy to kretyni i tyle, bydło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brrrrr wstyd IP: *.aster.pl 05.03.08, 16:12 wstyd. nie wiadomo czy lepiej zeby tam zostali czy zeby wracali i nie robili wstydu. co prawda trafil swoj na swego, bo ci walijczycy, o ktorych mowa wartykule sa rownie prosci, ale wyobrazcie sobie, ze teraz do polski przyjezdzaja tysiace, a nawet miliony ludzi z innego kraju, nie ucza sie jezyka, czuja sie jak u siebie, zachowuja sie strasznie... co wtedy by sie u nas dzialo? pewnie 100 razy gorsze pogromy i morderstwa! tak, ze uwazam, ze walijczycy i tak sa w porzadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.toya.net.pl 04.03.08, 12:04 Co ty wiesz o Lodzi, wracam czasem z babskich spotkan w pubie tymi ulicami, skad takie wybrazenia bierzesz. W kazdym miescie sa niebezpieczne ulice. W Lodzi nie jest tak zle, chyba zawsze masz oczy dookala glowy, taki jakis strachliwy jestes? Kibole to przewaznie zakompleksieni kolesie, raczaj zawsze niezbyt wysocy, niezbyt rozgarnieci. Nic im w zyciu nie wyszlo oprocz utozsamiania sie jedna lub druga dzielnica Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uć gurom dokladnie, zawsze wdaje sie z nimi w ciekawa IP: *.ATRADIUS.com 04.03.08, 13:00 konwersacje na temat postaw zyciowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: dokladnie, zawsze wdaje sie z nimi w ciekawa IP: *.toya.net.pl 04.03.08, 13:11 Super, prosze o pouczajace przyklady. Ciekawe cytaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siedem Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.va.shawcable.net 02.03.08, 08:44 Czytam i sie wkurzam. Sam jestem emigrantem. Wyjechalem bez znajomosci jezyka. Swoje za minimum odpracowalem. I nie jest mi szkoda ludzi, ktorzy nie potrafia sie zintegrowac. Zawsze emigrantami byli ludzie szukajacy odmiany, sukcesu i wyzwania. Wyglada na to, ze teraz sie to zmienilo i Polske opuszczaja przegrancy. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QWERTY Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.netrunf.cytanet.com.cy 04.03.08, 12:10 "SZUKAJCY SUKCESU", A SWOJE ZA MINIMUM ODPRACOWALES... GRATULACJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuetend nie widze tu sprzecznosci IP: *.ATRADIUS.com 04.03.08, 13:04 gorzej, jesli na jeden z drugim emigrantem na tym minimum poprzestaja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.ds.pg.gda.pl 04.03.08, 17:12 czytanie boli.... lopatologicznie : kolo pojechal szukac sukcesu, nie znal jezyka to dymal za 5Ł i szlifowal umiejetnosci zamiast sie bic za widzew, teraz moze jest jakims brygadzista czy cos :P na zachodzie sciezki awansu sa troche klarowniejsze niz w naszym komuszym jeszcze systemie :] bronie sie i goodbye my love ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom sa przegrani IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.08, 15:32 w swoim kraju nie dali rady...i tak było zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam81w Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 22:34 Nigdy nie sprowadzę tu rodzinyIP: *.va.shawcable.net Gość: Siedem 02.03.08, 08:44 Odpowiedz Czytam i sie wkurzam. Sam jestem emigrantem. Wyjechalem bez znajomosci jezyka. Swoje za minimum odpracowalem. I nie jest mi szkoda ludzi, ktorzy nie potrafia sie zintegrowac. Zawsze emigrantami byli ludzie szukajacy odmiany, sukcesu i wyzwania. Wyglada na to, ze teraz sie to zmienilo i Polske opuszczaja przegrancy. Szkoda. buhahah robisz z siebie jakiegos bohatera i uwazasz ze wyjezdzajacy to sa lepsi ludzie od tych co zostali. wg mnie odrotnie. ps dobrze ze sie tam integrujeesz. ale wiesz ze Polakiem jestes juz coraz mniej. wsiakniesz tami twoje dzieci beda gadac po angielsku, milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gkgkgh Obopulne korzyści. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 00:23 są też korzyści dla obu stron W obu krajach zwiększył się średni współczynnik inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m4u Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.dslgb.com 02.03.08, 10:21 Skoncz ten swoj AGH to zobaczymy co bedziesz robic. Ja po EAIiE mieszkam juz od kilku lat w Londynie... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 02.03.08, 11:37 Gość portalu: m4u napisał(a): > Skoncz ten swoj AGH to zobaczymy co bedziesz robic. > Ja po EAIiE mieszkam juz od kilku lat w Londynie... :/ Muszę cię zmartwić. Nie jestem z AGH, wbrew mojemu nickowi. Skończyłam inną bardzo dobrą uczelnię, a obecnie pracuję na 2 uniwersytetach - w Niemczech i w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syn jana Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.icpnet.pl 02.03.08, 13:10 niestety, nie ma co ukrywać, wina leży po obu stronach. jedni i drudzy to w większości prości ludzie i trudno się po nich spodziewać, że pokochają "innych" braterską miłością. tyle, że zadaniem władz jest zapobiegać drastycznym sytuacjom. swoją drogą, śmieszne wydaje mi się określenie tego morderstwa (które oczywiście jest zdarzeniem strasznym) mianem "na tle rasowym". na tle etnicznym, być może, ale o ile ten szkot nie był Murzynem, to morderca i ofiara była jednej rasy - białej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.telpol.net.pl 02.03.08, 13:41 Dziwne to wszystko. Jeszcze pół roku temu trąbili w mediach, ze wyjechali sami młodzi, zdolni, po studiach i ze znajomoscia jezykow obcych. Wrecz kwiat spoleczenstwa. Po 2 latach pobytu podobno kupowali domy za gotowke. Wina za ta emigracje obwiniano PiS, ze niby ludzie uciekaja z niedemokratycznego kraju w poszukiwaniu wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 03.03.08, 02:52 Gość portalu: fatso napisał(a): > Dziwne to wszystko. > Jeszcze pół roku temu trąbili w mediach, ze wyjechali sami młodzi, > zdolni, po studiach i ze znajomoscia jezykow obcych. > Wrecz kwiat spoleczenstwa. > Po 2 latach pobytu podobno kupowali domy za gotowke. Jak mogli wyjechać pół roku temu i po dwóch latach kupić dom? Podróżnicy w czasie? Nic dziwnego że ci się nie zgadza :) Młodzi i zdolni to wyjeżdżali wcześniej. Zanim jeszcze rynki pracy "otworzyli". Na wysoko płatne stanowiska, bo brakowało specjalistów. Oni rzeczywiście po dwóch latach kupowali domy za gotówkę. Ostatnie 2 lata zaczęły się wyjazdy masowe. Pojechali wszyscy - bez wykształcenia, nawet bez języka. To już zwykła siła robocza. Pomyliły ci się dwie (częściowo pokrywające się w czasie) fale emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 04.03.08, 13:32 nawet mlody i zdolny i na dobrym stanowisku nie ma szans kupic po 2 latach dom za gotowke,nie pieprz bzdur kolego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baarbarella Zgadza sie IP: *.cable.casema.nl 04.03.08, 14:46 Chyba ze sie zarabia z 150.000 funciachow rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: chyba dupą zarabiasz :) IP: 89.206.146.* 05.03.08, 11:29 Nie. Zwyczajnie mozgiem - w banku, ksiegowosci, jako prawnik, audytor, konsultant, czy wysokiej klasy informatyk. Jak najbardziej do zrobienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cityboy Re: chyba dupą zarabiasz :) IP: 78.146.168.* 27.06.08, 01:21 Zapewniam Cie, ze z wynagrodzeniem £150k rocznie domu za gotowke nie kupisz. Wiem, bo sam tak zarabiam a kredyt hipoteczny bedzie sie za mna ciagnal jeszcze przez 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.mimuw.edu.pl 04.03.08, 20:16 teraz to nie... ale 5 lat temu, jak najbardziej: przykladowo, cena domu (uzywanego, do remontu, w srednim miescie) 150tys. PLN, kurs funta nawet i 7PLN, czyli trzeba odlozyc tak ze 25tys funtow, jako zdolny specjalista płacą ci 40k funtow rocznie. Spox Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.gburek1 Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 03.03.08, 15:30 Koniecznie wyloz swoje teorie na temat ras i etnicznosci tym cymbalom, ktorzy napadaja innych. Na pewno wszystko dokladnie zrozumieja i od tej pory beda sie pilnowac by dzgac nozami etnicznie a nie rasowo. To zapewni im mniejszy wymiar kary. Odpowiedz Link Zgłoś
rooboy Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 04.03.08, 13:06 synu jana, otoz widzisz, okreslenie "na tle rasowym" ma dla anglosasow troche inne znaczenie niz dla nas... oni dziela bialych na anglosasow i "others".... oczywiscie nie musze dodawac, ktora z tych dwoch grup uwazaja za "superior"... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.gburek1 Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 03.03.08, 15:35 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > Gość portalu: m4u napisał(a): > > > Skoncz ten swoj AGH to zobaczymy co bedziesz robic. > > Ja po EAIiE mieszkam juz od kilku lat w Londynie... :/ > > Muszę cię zmartwić. Nie jestem z AGH, wbrew mojemu nickowi. > Skończyłam inną bardzo dobrą uczelnię, a obecnie pracuję na 2 uniwersytetach - > w > Niemczech i w Polsce. > To w ktorym z tych krajow iloraz inteligencji sie zmniejszyl? Czy w ogole wiesz co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.magma-net.pl 04.03.08, 10:41 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: >Skończyłam inną bardzo dobrą uczelnię, a obecnie pracuję na 2 uniwersytetach - w >Niemczech i w Polsce. Wow. W Niemczech. Mmmm. To za granicą? Wow. To teraz możesz kupować tanie czekolady w sklepach ALDI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajkjudebilu Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 11:13 tepakim jestes i oslem... tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.magma-net.pl 04.03.08, 11:27 Gość portalu: fajkjudebilu napisał(a): > tepakim jestes i oslem... tyle. Postanowiłem zrozumieć Twoją wypowiedź. Sięgnąłem zatem po słownik języka polskiego; znalazłem dwa słowa: "i" i "tyle". Czy mógłbyś następnym razem wyrażać się jaśniej? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 06.03.08, 23:56 Gość portalu: Gacek napisał(a): > anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > >Skończyłam inną bardzo dobrą uczelnię, a obecnie pracuję na 2 uniwersyteta > ch - w > >Niemczech i w Polsce. > > Wow. W Niemczech. Mmmm. To za granicą? Wow. To teraz możesz kupować tanie > czekolady w sklepach ALDI... Odpowiem ci galicyjskim przysłowiem: "W dupie byłeś, gó.. widziałeś". Jak nie wiesz, to nie pisz bzdur, gdzie kto kupuje jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) IP: *.ds.pg.gda.pl 04.03.08, 17:15 ta w burdelu pod hanoverem :P Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: to zobaczymy co bedziesz robic... :))) 04.03.08, 20:43 Takich cwaniaczków jak ty to ulewam na pierwszym kolokwium ;-]]] Odpowiedz Link Zgłoś
latfac Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 02.03.08, 14:20 oj anuszka, anuszka... Robie doktorat w Szkocji ale wolablym mieszkac z prostm czlowiekiem niz z takim inteligentem jak Ty. Jestes doskonalym przykladem ze mozna byc wyksztalconym i glupim. Ale nie o tym chcialem napisac. Ciesze sie ze powstal taki artykul. Pomoze on nam zrozumiec jak za kilka lat do nas masowo zaczna naplywac inne narodowosci, (Chinczycy,Koreanczycy...) ktorych kultura bedzie dla nas jeszcze bardziej obca niz nasza dla Brytyjczykow. Nie jestem rasista, sam mieszkam z Hindusem i Litwinka w jednym mieszkaniu i swietnie sie dogadujemy, ale juz wiem ze bedzie mi trudno wrocic do mojego rodzinnego miasta kiedy bedzie tam zylo 50% emigrantow. michal Odpowiedz Link Zgłoś
pklimas Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 02.03.08, 15:07 A dlaczego Chinczycy czy Koreanczycy mieliby przejechac 10.000 km do Polski? Pojada jeszcze 500 km dalej i beda na zachodzie europy gdzie i wieksza tolerancja i wyzsze zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 03.03.08, 02:54 pklimas napisał: > A dlaczego Chinczycy czy Koreanczycy mieliby przejechac 10.000 km do > Polski? Pojada jeszcze 500 km dalej i beda na zachodzie europy gdzie > i wieksza tolerancja i wyzsze zarobki. Bo potrzebują pozwoleń na pracę. 500km dalej ich nie dostaną. U nas wkrótce zaczną dostawać prawie "od ręki" bo ktoś musi pracować a już teraz zaczyna brakować rąk do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 08:24 "U nas wkrótce zaczną dostawać prawie "od ręki" bo ktoś musi pracować a już teraz zaczyna brakować rąk do pracy." To bardzo interesujące co piszesz z tym że jeszcze jest kwestia co tych Koreańczyków tak zmotywuje do przyjazdu do Polski bo chyba nie zarobki i perspektywa dorobienia się. Bieda dopiero co sprawiła że z Polski wyjechały 2 miliony rodowitych Polaków, jeśli nie zauważyłaś. Czyżby w Korei było jeszcze gorzej? Nie mają tam co jeść? Ach, rozumiem, miałaś na myśli Koreę Północną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamillo Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.chello.pl 04.03.08, 10:45 fajnie, bo ostatnio mieli przyjechać rumuni i sie popukali w czoło, bo po kiego mają tu koczować i pracować za takie marne pieniądze jak mają u siebie, wiec nie wiem moze za lat 20 Polska bedzie jak "prawie- zachód" ale teraz nikt nie przyjedzie jak za miesieczna wypłatę starcza tylko ledwo co na życie... Odpowiedz Link Zgłoś
divinci1 Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 11:32 Rusz glowa to nie boli. Zarobki nasze w porownaniu z zarobkami Koreanczyka z polnocy czu Chinczyka nadal sa bardzo wysokie. Po drugie my dmay im pozwolenie na prace bo to bardzo tania sila robocza. A skoro azjaci przenosza swoje fabryki do nas by ominac roznorakie przepisy a Polacy za te wynagrodzenia juz pracowac powoli nei chca to zatrudnia swoich. Rachunek prosty prawda? AJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.ds.pg.gda.pl 04.03.08, 13:27 rusz glowa to nie boli. co z tego ze w porownaniu z chinami zarobki sa wyzsze skoro koszt zycia tez jest wyzszy? myslisz ze taki chinski fizyczny robotnik pracujac u nas za kase za jaka Polak juz nie bedzie pracowal utrzyma sie i jeszcze zaoszczedzi? Polacy maja z tym problem a robotnik z chin da rade? Odpowiedz Link Zgłoś
parmalat Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 15:58 divinciemu i innym zwolennikom teorii o masowym naplywie Azjatow do Polski w celach zarobkowych: - Azjaci juz masowo do Polski przyjezdzaja w celach zarobkowych. Glownie Wietnamczycy (ok. 40 tys. wg szacunkow MSWiA, najprawdopodobniej jest ich co najmniej drugie tyle), troche Chinczykow, Mongolow. Tylko ze nie podejmuja pracy przy produkcji a trudnia sie handlem produktami wytwarzanymi w ich ojczyznach. Polecam wizyte na Stadionie X-lecia albo lekture "Chinatown w Wolce" w ostatnim (09/2008) n-rze "Polityki" - W ub. roku pierwszy raz uslyszelismy o sciaganiu do prac rolnych w Polsce taniej sily roboczej ze Wschodu. Raczej tego blizszego, choc (s)ex-minister Lepper mowil tez cos o Chinczykach. Na mowieniu sie skonczylo, a problem z rekoma do pracy w rolnictwie pozostaje - A jakie to konkretnie swoje fabryki przenosza do nas Azjaci? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 22:56 parmalat napisał: > - Azjaci juz masowo do Polski przyjezdzaja w celach zarobkowych. Glownie > Wietnamczycy (ok. 40 tys. wg szacunkow MSWiA, najprawdopodobniej jest ich co > najmniej drugie tyle) i to nazywasz masowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Większa tolerancja?! IP: 193.164.157.* 04.03.08, 12:18 Przeczytaj ponownie ten artykuł, tylko tym razem uważnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Większa tolerancja?! IP: *.ds.pg.gda.pl 04.03.08, 13:30 takim ludziom jak on nie wytlumaczysz. on do konca zycia bedzie twierdzil ze Polska to ciemnogrod i zascianek a kraje zachodnie to oazy tolerancji, krainy mlekiem i miodem plynace Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 02.03.08, 16:40 > Jestes doskonalym przykladem ze mozna byc wyksztalconym i > glupim. To mi jeszcze wytłumacz dlaczego uważasz mnie za głupią, o mędrcze. Bez choćby próby zaargumentowania swojego stwierdzenia jesteś jedynie "doskonałym przykładem, że można być wykształconym i" pozbawionym dobrych manier. Odpowiedz Link Zgłoś
naels Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 03.03.08, 11:45 > To mi jeszcze wytłumacz dlaczego uważasz mnie za głupią, o mędrcze. Bo twoj komentarz dotyczacy ilorazu inteligencji byl prymitywny, obelzywy i najzwyczajniej w swiecie durny. Z calym szacunkiem, Anuszka, ale, jako emigranta, mocno mnie twoje slowa dotknely; tym bardziej, ze od dosc dawna sledzilam twoje wypowiedzi na forum Gazety i zawsze sprawialas wrazenie inteligentnej, blyskotliwej i kulturalnej osoby. Tym razem wyszla z ciebie wielkopanska pogarda dla calego tego chamskiego, emigranckiego plebsu, ktory nie pracuje na dwoch uniwersytetach i w zwiazku z tym nie dorasta ci do piet. Zwyczajnie przykro mi sie zrobilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.y Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 04.03.08, 10:56 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > Jestes doskonalym przykladem ze mozna byc wyksztalconym i > > glupim. > > To mi jeszcze wytłumacz dlaczego uważasz mnie za głupią, o mędrcze. > > Bez choćby próby zaargumentowania swojego stwierdzenia jesteś jedynie > "doskonałym przykładem, że można być wykształconym i" pozbawionym dobrych manie > r. > I mówi to osoba, która w swoim pierwszym poście obraża innych. Ha, przyganiał kocioł...:) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 15:24 > I mówi to osoba, która w swoim pierwszym poście obraża innych. Chwileczkę. Napisałam wyraźnie: > Dobrze, że ci ludzie wyjechali z Polski. Średni iloraz inteligencji w naszym > kraju się podwyższył. CI ludzie. CI. Opisani w artykule chuligani. Kogo z was to obraża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocikoci Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 17:55 Mnie to obraża. Mnie jako człowieka. Teraz ja westchnę: ehh, Anuszka... Podobnie jak naels z zaciekawieniem i sympatią czytałam Twoje wypowiedzi na forum, choć czasem mi coś zgrzytało - może ta wielkopańska pogarda właśnie? Myślałam jednak: młoda, dopiero studiuje, życie ją nauczy pokory. A tu niespodzianka... nie taka bardzo młoda; nie studiuje, tylko uczy innych być może (o zgrozo!); w dodatku pół-emigrantka ;) Tym dzisiejszym postem jednak przesadziłaś - walnęłaś jak g... w wentylator, i smród się rozszedł. Chciałam być obiektywna, więc zajrzałam do Twojego (Waszego?) bloga, ale wrażenie niestety się pogłębiło. Tekstem o Żydach zniesmaczyłaś mnie ostatecznie. Jeśli chodzi o temat naszej szlachetnej (lub miejscami nie) dyskusji - mam nadzieję, że z tej całej emigracji wyniknie m.in. to, że nauczymy się w końcu koegzystować z przedstawicielami innych ras, nacji, orientacji i innych wariacji. Nauka nie zawsze będzie bezbolesna, jak widać, ale mimo wszystko bilans chyba już jest pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 19:24 > wielkopańska pogarda Pogarda nie. Ale nie widzę powodu, żeby nie nazywać półgłówków półgłówkami. Ci co się biją za ŁKS czy tam Widzewa gdzieś za morzem, zamiast pracować - a zresztą też w Polsce, zamiast robić cokolwiek sensownego - nie grzeszą inteligencją. Taka jest prawda i to że ja ją wygłaszam nie jest żadną wielkopańską pogardą. Nie zamierzam tolerować durnego chuligaństwa po to żeby wyglądać na układną panienkę. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 07.03.08, 00:03 @kocikoci: Jak nazwać osoby, które się tłuką z drugimi tylko dlatego, że są one kibicami innej drużyny?? Chociażby w Krakowie trwa tzw. "Święta wojna". gdzie każdego roku jest ktoś zabijany. Nie jest to szczyt inteligencji bić się o jakieś barwy klubowe. Dlaczego powiedzenie prawdy w tym kraju uznawane jest prawie za przestępstwo albo strasznie niegrzecznego?? A co do napisanej nadziei na zmiany, to raczej widzę to czarno, gdyż duża część Polaków mieszka między swymi i kultywują niechlubne tradycje przywiezione z Polski np. bójki między kibicami. Ostatnio na mecz Górnik Zabrze-Ruch Chorzów jednym samolotem z Niemiec przylecieli kibice obydwóch drużyn i się nie pobili. Może dlatego, że byli to Ślązacy albo że już długo nasiąkli niemieckim kibicowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papik Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.79-83.cust.bluewin.ch 03.03.08, 23:48 Koreańczycy???? Z Północnej to raczej nie przyjadą zbyt prędko, a z Południowej po co?? W Płd Korei pielęgniarka zarabia 5000$ miesięcznie - to po co ma przyjeżdżać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: zarabia 50.000$ matołku IP: *.A189.cust.bahnhof.se 05.03.08, 22:47 50.000$ to nie misiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateo Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.03.08, 19:24 Koreańczycy? Korea to 10 najbogatsze państwo świata, młotku :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAJRZYJ_TU Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.bu.edu 02.03.08, 15:15 moze kogos zainteresuje: www.wykop.pl/link/4918/nie-zyjemy-wiecznie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Slodkowski Dobry tekst. IP: 89.242.88.* 02.03.08, 15:45 Marcinie Drogi, Mieszkam i studiuje w Londynie (bratem Jedrka jestem). Ten artykul jest wybitny. Najlepszy portret polonii jaki czytalem od mojego przyjazdu do UK. Dobrze zbalansowany, znakomicie poprzeplatane watki. Moze daloby sie go na angielski przerobic tam w wyrobczej, bo ja nie mam czasu, a tu moglbym wielu autochtonom go polecic - mysle, ze nawet bez znakomicie uzytych przez Ciebie jezykowych sztuczek i pokazywania jak polacy modyfikuja angielski, oraz niuansow LKS - Widzew i tak pomoglby wielu ludziom zrozumiec pewne sprawy. Nie pozostaje nic innego jak powiedziec 'Kongratuluje'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaca Re: Dobry tekst. IP: 78.150.248.* 03.03.08, 20:57 O czym ty człowieku mówisz?? Ten artykuł to stek bzdur i stereotypów. Mieszkam we Wrexham już przeszło 3 lata, znam również osobę która rzekomo się wypowiadała w tym artykule i wiem że nigdy nie powiedziałaby takich słów jakimi posłużył się ten pismak. Awantury - a gdzie ich nie ma? czy tylko Polacy je prowokują? czy tylko oni się biją? czy Anglicy, Walijczycy tego nie znali do momentu naszego przyjazdu? Morderstwo - na tylu Polaków co tu jest to przecież jeden nieszczęśliwy "wypadek", a ten co go zabił to był przyjezdny Szkot. Polski pub Ambasada - proszę was to przecież nie można było nazwać pubem. To była gorsza speluna niż osiedlowa pijalka. Dobrze że zamknęli bo wstyd przed Ryśkiem. I tak można w nieskończoność. Nie chcę mówić że Polacy to wszyscy są super i wogóle, ale czemu nikt nie pisze o normalnych, uczciwie pracujących, żyjących w normalnych warunkach Polakach, którzy poprostu już nie mogli w Polsce wytrzymać przez tych baranów-polityków. Nie macie pojęcia ilu z nas zdecydowało się na kupno domu tutaj, rozpoczęcia życia - normalnego a nie od pierwszego do pierwszego. Nie wszyscy pracują na zmywaku czy w sharpie, ale oczywiście w Polsce to każdy jest dyrektorem i nikt nie pracuje w McDonaldzie, w restauracji (zmywak), a fabryki są całkowicie zautomatyzowane i jeen brygadzista-programator steruje tylko robotami. A tak wogóle skoro tak źle w tej Anglii to czemu nas tu tylu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyemigrant Klamiesz !!!! IP: 62.173.80.* 04.03.08, 12:25 Zyjecie jak w chlewie i juz nie wracajcie do nowej Polski !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Klamiesz !!!! IP: 134.36.54.* 04.03.08, 16:40 ROTFL! stara-nowa trzecia rzeczpospolita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgrzyt umiesz tylko jedno zdanie i do tego bełkot IP: *.acn.waw.pl 04.03.08, 18:08 umiesz tylko jedno zdanie i do tego bełkot, człowiek napisał coś z sensem,a ty z mordą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali Re: Klamiesz !!!! IP: 84.78.235.* 04.03.08, 23:43 Ooo,a co sie takiego w "NOWEJ" Polsce stało ze tak sie ludziom polepszyło???Czyzby politycy zaczeli tak dobrze rzadzic?Czlowieku,obudz sie.Od paru lat płynie do Polski nieprzerwany strumien euro i funtow ktore wysyłaja Polacy pracujacy w krajach UE. A inny skutek emigracji to spadek bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: Dobry tekst. IP: *.215.86.39.getinternet.no 04.03.08, 10:03 Jestem zgodny z tym co jest napisane o polakach-w skandynawi jest ten sam problem-polskie sprzataczki i lachudry -niby chca zarabiac ale wiedza gdzie dostac zasilek a i na ulicach naszych miast pojawili sie zebracy z polski jak polakom nie wstyd za to .polacy maja metalnosc z 18 wieku obojetnie jakie maja wyksztalcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerk Mentalność Polska bywa dziwna, ale bywa gorzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 10:59 Np Irladczycy - to sa dopiero zaściankowi ludzie! Poza Irlandią, Wlk Brytanią (znienawidzoną miłością) i USA praktycznie nie ma dla nich świata. Polacy to przy nich Europejczycy pełną gębą! A co do wykształcenia i mentalności to bzdury opowiadasz - pracowałem w Ir przed boomem i wiem co mówię - u nas bywa dużo lepiej! A że niektóre rzeczy musimy szubciej nadgonic z powodu komuny - taka kolej rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum zgadzam sie IP: *.versanet.de 04.03.08, 12:44 z powodu komuny oraz z powodu biedy w latach 80tych. mimo wszystko mysle ze walijczycy maja prawo do niepokoju. jak taka masa ludzi jak polacy obniza im place i pozbawia pracy z placa do ktorej przyzwyczajeni sa od dawna. w polsce zreszta tez jest coraz wiecej firm z zachodu gdzie szefowie to nie polacy. przewiduje ze za niedlugo place w polsce sie polepsza (z tego co slyszalem juz sie polepszaja), miedzy innymi dlatego bo pracownikow brakuje. jezeli unji zalezy na pokoju to powinna wesprzec polske w tym zakresie. jezeli nie to mysle ze sprowadza jakichs albanczykow czy moldawian ktorzy za te marne pieniadze podwyzsza jakosc pracy i zmobilizuja wiele polskich obijakow/pijakow do porzadniejszej pracy a niektorych niestety do stawiania oporu przeciw emigrantom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *Mia* Re: Dobry tekst. IP: *.range81-132.btcentralplus.com 04.03.08, 14:34 Najlepszy portret????A mnie wstyd za taki portret.Wstyd mi za każdego polaka ,który leje po twarzy sprzedawce tylko za to,ze nie rozumie co ten do niego mówi.Wstyd mi kiedy w sklepie słysze"zobacz jakie ..e paseczki",albo "wyszedłem z więzienia co miałem robić- przyjechałem tutaj.Wstyd mi,ze jesteśmy tak postrzegani. Wielu z nas sie tutaj rozwija,zakłada rodziny,kupuje domy,studiuje.Moze warto pamietac,ze agresja wywołuje agresje.a ja jak na razie mam bardzo miłe doświadczenia,a jestem tutaj juz ponad 5 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: octopus Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.range86-166.btcentralplus.com 02.03.08, 17:28 Przez pewien czas przebywalam w tym miescie (bylo to ok. 2,5 roku wstecz) i musze powiedziec, ze z perspektywy osoby jakby postronnej bo nie zainteresowanej praca mialam bardzo wyostrzone spojrzenie - faktycznie rodakow bylo zdecydowanie malo, nawet probowalam na ulicy porozmawiac z koms kto przyjechal tam do pracy - osobami ktore poznalam byly kobiety reprezentantki tzw Starej emigracji - osoby bardzo przyjaznie nastawione do naplywajacych mlodych ludzi z ich ojczystego kraju. Poznalam wspanialych ludzi tworzacych ta emeigracje, ktorzy pomagaja sobie tworza zwarta i energiczna grupe ktora pielegnuje w sobie tradycje narodowe i o dziwo nie wstydzi sie tego,Teraz po tej przerwie mialam przyjemnosc byc ponownie w miescie Wrexham - i z przykroscia musze powiedziec, ze niestety gesto i czesto trzeba sie wstdzic za naszych rodakow. Oczywiscie nie uogulniam sa tez ludzie budujacy o nas opinie dobrych, madrych i pracowitych ale tych jest zdecydowanie mniej a niestety osoby, ktore widac na ulicach w powszednim zyciu niewiele maja wspolnego z kultura - jest to bolaczka nie tylko Wrexham - jestem w dogodnej sytuacji do obserwacji poniewaz smialo moge powiedziec, ze przemierzam UK od poludnia do polnocy chlodnym okiem obserwujac naszych rodakow i niejednokrotnie ze wstydu i zazenowania unikam z nimi kontaktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerk smutna prawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 11:02 fizole wyjechali w drugim rzucie i na maksa bałaganią gdzie tylko mozna ostatnio w Strasburgu widziałem polskiego chłopaka - ćpuna, bezdomnego, na którego darł ryja jakis osił na środku starówki - oczywiście po Polsku wstyd mi też było za nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 17:42 No cóż - nie każdy nadaje się na emigrację, ale nie wszyscy to rozumieją. Z jednej strony żal za krzywdy, z drugiej wstyd za niektórych Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek RUMUNI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 18:50 ciekawe, jakby Polskę zalali Rumuni, czy też byście byli tacy w niebo wzięci, jak w niebo wzięci wg mediów są Walijczycy czy Anglicy - dotyczy Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ping Re: RUMUNI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.08, 09:56 Wiesz? Ale chyba raczej nie wiesz, ze Rumuni to o wiele bardziej wyksztalcony narod od Polakow? Nie myl Rumunow z cyganami rumunskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajw Re: RUMUNI IP: 24.244.218.* 05.03.08, 00:20 masz racje, do Kanady przyjechala grupa emigrantow rumunskich. Prawie kazdy po angielsku rozmawia, chca isc do szkoly nostryfikowac dyplomy, a nie mysla o sprzataniu jak wiekszosc rodakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sta Re: RUMUNI IP: *.rupa.it 03.03.08, 16:16 Nie ma obaw. Wszyscy Rumuni sa juz w Italii. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerk A wiesz że Rumunia jest w UE?I całkiem jest tam ok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 11:10 W Rumunii jest jak w Polsce parę lat temu, a niektóre rzeczy sa jak u nas. Stereotyp Rumuna wziął się od Cyganów rumuńskich, którzy z przeciętnym Rumunem nie mają wiele wspólnego. Mysleć, potem pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Osiol IP: *.ing.uj.edu.pl 04.03.08, 12:18 Najazd Rumunow spowodowalby wzrost sredniego IQ w Polsce jak rowniez poprawilby statystyki znajomosci angielskiego i francuskiego. Przyczynilby sie tez do podniesienia poziomu polskich uczelni, gdyby tylko chcieli pracowac jako kadra naukowa. Chyba ze chodzi Ci o CYGANOW rumunskich, ale to tak jakbys Cyganow polskich nazwal Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajowiec Zwyczajne BYDŁO, czy młodzi, wykształceni z PO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 19:03 Zwyczajne BYDŁO, czy młodzi, wykształceni z PO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gay Is OK:) Nigdy nie sprowadzę tu rodziny-i dobrze-do takich IP: *.cable.ubr10.croy.blueyonder.co.uk 02.03.08, 22:14 dzielnic miejsc sie nie jeździ-w Londynie jest cudownie chociaż też są niebezpieczne dzielnice, gdzie raczej nie warto sie pokazywać. Najfajniej sie mieszka w dzielnicach lub miasteczkach pod Londynem gdzie jest mało Polaków i gdzie jest normalna angielska ulica:) Anglicy są mili, bardzo fajnie jest posiedzieć w pubie, nad kawą, albo dobrym ale, np.szwedzkim, zjeść dobry obiad-no ale to trzeba mieszkac w fajnej i drogiej dzielnicy, lub mieć fajny pub z dobra kuchnią w okolicy. Dotychczas prawie wszyscy znani mi Polacy sciagaja rodziny, przyjaciół a nawet znajomych. Bezsensowne jest przyjeżdżanie bez znajomosci jezyka, ale sa bezpłatne lekcje językowe dla tych inwalidów, płaca tylko wpisowe.Jak sie nie chciało uczyć w Polsce niech sie ucza tutaj. Jak się pracuje na full time, te 5 dni to nawet nie chce sie uczyc dodatkowo jezyka, bo nie ma kiedy-a miałem sie uczyć hiszpańskiego-tylko kiedy?Pewnie z lekcji ESKK z Polski, które mam:) Fajnie jest w Anglii, ludzie bardzo mili i można pogadac, zupełnie inni niz ich opisują gdzie indziej, chociaż w szmatławych gazetach ciągle piszą że kogos w Londynie zabili-niekoniecznie Polaka-po prostu niebezpieczna metropolia. Odpowiedz Link Zgłoś
kabron Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 03.03.08, 00:40 mam niezłą pracę w PL, w swoim zawodzie. Lubię tu mieszkać i pracować, trzeba wiedzieć jednak, że często wyjeżdżam. W UK nie byłem nigdy. Od pewnego czasu moje zapędy turystyczne w kierunku wysp skutecznie hamuje myśl, że co chwilę będę tam spotykał Polaków, np. takich jak z tego artykułu. Czy ktoś może mi napisać o miejscach w UK, do których oni jeszcze nie dotarli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Polska to piekny kraj IP: *.telprojekt.pl 04.03.08, 09:11 po co jechac do dzikusow, od ktorych mozna dostac srubokretem w serce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RonDzik Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: 212.113.198.* 04.03.08, 11:32 Musze Cie kolego zmartwic. Mieszkam w UK, ale bylem tez w kilku miajscach na swiecie i wszedzie spotkasz Polaka. Zdarzylo mi sie to i w srodku USA, i w Turcji, i na przystanku we Francji, nie mowiac juz o UK czy w Irlandii. Nawet na Aran Islands spotkalem rodaka ktory tam pracowal i mieszkal. Choc ja osobiscie nie mam nic przeciw temu, bo z reguly byli to ciekawi ludzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jożin z chrzanowa Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 14:02 Nie da się. Gdziekolwiek nie dojedziesz to od momentu Twojego przyjazdu będzie tam przebywał co najmniej 1 Polak. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Polska B ciagle grozna 03.03.08, 08:47 Niestety, polski proletariat ze wschodnia mentalnoscia to spora egzotyka nawet dla wielu Polakow, a co dopiero w Walii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Polska B ciagle grozna IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.03.08, 12:38 Prince Albert! Odpi....l się. A ty pewnie Wielki Warszawiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 13:19 Artykuł jest niestety nieobiektywny i jednostronny. Tak się składa, że spędziłam w tej miejscowości ostatnie ferie, odwiedzając mieszkającą tam siostrę. Przedstwiona w artykule wizja nijak nie ma się do rzeczywistości. Nie wszyscy Polacy, w tym łodzianie, pracujący i mieszkający na Wyspach to huligani i kibice, pijący przy barze wódkę "na setki" i wszczynający bójki. Przed napisaniem artykułu należałoby dokładnie sprawdzić wszystkie informacje przekazywane przez rozmówców. Również, wbrew twiedzeniu zawartym w artykule, Polacy wpuszczani są do wszystkich klubów i lokali, jeśli tylko odpowiednio się zachowują i są odpowiednio ubrani. Ta zasada obowiązuje wobec wszyskich, tak Polaków jak i Walijczyków. Czytając ten artykuł skóra mi ścierpła, byłam tam , widziałam jak żyją ludzie, w tym Polacy, a czułam jakbym czytała o jakiejś w ogóle nieznanej mi rzeczywistości. Brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: 193.120.72.* 03.03.08, 14:22 Zapraszamy do Irlandii, tu Polacy sie lepiej asymiluja. Wiecie dlaczego? Bo brytyjczycy to historyczni agresorzy a irlandczycy - historyczne ofiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Lodz IP: *.vnet.wnec.edu 03.03.08, 16:44 cala Lodz obmazana prymitywnymi napisami, LKS, Widzew z nazwami narzadow,brud i smord co drugie slowo na ulicy to ku.., zabic, ch... Znieczulica kopmletna watachy pijaczkow malolatow i starych alkoholikow siedzacych w ruderach. Patalogia kompletna ci ludzie nie umieja zbudowac zdania w rozmowie a co dopiero jak takie primitywy pojechaly do innego kraju i wprowadzaja swoje "tradycje" uliczne na terenach angielskich miast. Jedna zasada na emigracji --trzymac sie jak najdalej od swojch rodakow Polakow--. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nett1980 Re: Lodz IP: *.toya.net.pl 04.03.08, 13:08 Nie cala kolego...Dosc sprawnie zamalowywane sa napisy ostatnio, widze ze bezinteresownie lubisz pluc na miasto, ktore slabo znasz. Nie mozna calego miasta postrzegac przez pryzmat kibola. To promil w oceanie ludnosci. Moze bardziej widoczny, bo nie bywa w teatrze, kinie czy na wystawie, tylko lubi ulice i bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawww nigdy nie chcialem wyjezdrzac !!!!!! 03.03.08, 21:00 Ale sytuacja w Polsce,że na pana miejsce są tysiące ,niestety zmusiła mnie do emigracji.W 1997 roku zarabiałem 2000 zł na rękę bylem dumny że chodzę do pracy i szczęśliwy.Ale od tegoż że roku zaczął sie dramat .Zaczęto stopniowo zabierać pensje aż zjechano mnie do 1100zł.A jak sie panu nie podoba to niech pan wypie... Takie teksty padały ze strony mego chlebodawcy.I od 2004 przy stawce 1100 zł netto wyjechałem za granice upokorzony .I takich jak ja jest bardzo wiele ludzi.3 lata pracy na zachodzie zmieniło mnie niestety.Ktoś kto popróbował normalności doznał upokorzenia trudno mu uwierzyć że będzie lepiej .Ja osobiście w to nie wieże,Polska nigdy nie poznała demokracji.Jak i rozbiory taki i komunizm wypaczyło ludzi skrzywiło im psychikę .Dlatego jak można budować demokracje niewiedząc co to jest.demokracja to wszystko ma być dla obywatela ma mu służyć i pomagać a nie szkodzić i wykorzystywać. jak mam wrócić jak nie mam zaufania do polskiego pracodawcy ???? Panowie na zaufanie trzeba se zapracować . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak_w_anglii Polacy w Anglii czyli kto ? IP: *.bethere.co.uk 04.03.08, 00:49 "Walijczycy tak bardzo od nas to się nie różnią. Prości, wypić lubią, przypie..ć. Tylko porozumienia nie było, bo języka nie znali." - oł dżizas piszecie jakby tylko w Anglii sami debile byli a to nieprawda. Tak jak wszędzie są ludzie wykształceni mający dobre posady i Ci mniej wykształceni ale za to ciepli życzliwi drugiemu no i Ci ostatni ... szkoda o nich gadać. Czasem mam wrażenia że media zawsze swoją uwagę skupiają tylko na ostatniej grupie społecznej, ale zapominają o całej reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Thomas Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.range81-154.btcentralplus.com 04.03.08, 01:30 Witam, nazywam sie Monika Thomas, jestem osoba pseudo-cytowana w artykule Maslowskiego. Pracuje w Centrum Caia Park Partnership od trzech lat i przyznam, ze nikt do tej pory nie przyniosl tu tyle wstydu ile Maslowski swoim nieautoryzowanym artykulem. Npisze krotko, bo szkoda piora. Ten tekst to prowokacja. Rozmawialismy pol godziny. Mowilam m.in. o integracji, rodzonych w Walii dzieciach, trwalych przyjazniach miedzy Brytyjczykami a Polakami, historii osrodka. Nic z tego ie pojawilo sie w artykule Maslowskiego. Facet przyjechal, napisal paszkwila na Walijczykow i...zwial. Nawet nie mial odwagi napisac, kiedy tekst ukaze sie w prasie bo obiecal jego autoryzacje. Swoim artykulem, gdyby faktycznie w niego uwierzono, moglby narobic wiele krzywdy. W kazdym kraju sa problemy, Maslowski prowokuje, miewa wizje (na przyklad cytuje moja kolezanke zza biurka, ktora nie zamienila z nim slowa). Ten artykul wymierzony jest w to, zebysmy zaczeli rzucac do siebie zolcia. Moim partnerem jest Walijczyk, pracuje z Walijczykami, mam Walijskich przyjaciol a w tym artykule Maslowski pisze, ze "Walijczycy nas nienawidza". Udaje, ze to moje slowa. Zamiast ciagac tego Pana po sadach, moge powiedziec tylko tyle. Ci, ktorzy maja brytyjskich przyjaciol wiedza, ze to prowokacja, uogolnianie, ktore wymierzone jest w Polaka przez...Polaka. Rozmawiajac z Maslowskim mialam wrazenie, ze to profesjonalny dziennikarz. W dzisiejszym emialu do niego napisalam, ze nie ma za grosz dziennikarskiej etyki. Tak sie po prostu nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.08, 10:17 mieszkałem tam przez 2,5 roku (6 miesiecy temu wrocilem do Polski) i jakos nie pamietam takich sytuacji jak te opisywane w artykule. z przerażeniem czytałem ten artykul i nie moglem uwierzyc. skóra cierpła! czyzby sytuacja zmienila sie tak diametrlanie?? owszem nie czulem sie tam dobrze bo moje oczekiwania byly odmienne od tego co tam przezywalem i gdzie pracowalem. mialem tylko jedna sytuacje gdy ktos (Anglik) otwarcie powiedzial mi ze jest "nas" za duzo i powinnismy byc w polsce. Ale to byl zwykly cham, dla polakow w szczegolnosci ale wobec swoich tez. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
janek_twardoszyn Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny 04.03.08, 12:23 proponuję usunąć artykuł zawierający nieprawdziwe informacje! Proszę wpisujcie się kto się nie zgadza z treścią artykułu. Jan T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 12:35 Popieram. Artykuł jest wyrazem nierzetelności i nieudolności dziennikarskiej. M. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Wiesz, jest maly problem... 04.03.08, 16:32 Jesli chcialbys zablokowac wszystkie nieprawdziwe artykuly w polskich mediach (TV/radio/gazety), to nic by do czytania nie zostalo... 95% tekstow na tym portalu to kompletne brednie, ktore trzeba czytac tylko dla zabawy - tak jak na przyklad nasz dziennik :) ---------------------------------------------- Dla inteligentnych inaczej, czyli dla wiekszosci piszacych na forach internetowych: KRETYNOFIL to nie rodzaj kretyna, tylko osoba czerpiaca perwersyjna, niemal ekstatyczna przyjemnosc z obcowania z kretynami. Milej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany O cholera, to ja jestem kretynofilem! Lubię 04.03.08, 18:50 wpadać na fora GW i patrzeć, jak ciemny lud daje się gładko podpuszczać michnikowym bzdetom :-)... P.S. Nasz Dziennik wyrywkowo też czytuję, zdarzają się tam informacje które za żadne skarby nie zamieści GW :-). Jak i zresztą odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieemigrant Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 17:20 Jakos mnie to nie dziwi co napisałaś. Ten artykuł śmierdział manipulacją na odległość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Lizut Nauczka - nie rozmawiać z nikim z GW. IP: *.chi.dsl-w.verizon.net 05.03.08, 03:50 Po co rozmawiać z dziennikarzami z żydowskiej gazety dla polskich ćwierćinteligentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerk po to żeby fizol taki jak ty mógł coś zrozumieć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.08, 11:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisak Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: 89.240.9.* 07.03.08, 15:45 Czesc Moniko w pelni zgadzam sie z twoja opinia co prawda nie poznalem autora tego tekstu,ale rowniez zauwazylem tu wiele klamstw ktore przedstawia autor artykulu.Jestem kibicem jednego z lodzkich klubow i znam sprawe od podszewki gdyz w temacie jestem kilka ladnych lat.Autor twierdzi ze my tluczemy sie na ulicach i gdzie tylko sie da.Owszem bylo kilka solowek ale nie bylo powzniejszych ekscesow.Np na koncercie WWO byly dwie silne reprezentacje ŁkS i WidzeWa i do zadnych bujek nie doszlo.Co do walijskiego policjanta to ChWDP... Pozdrawiam wszystki kumatych kibicow ktorzy przecieraja szlaki na emigracji. Dla walczacych SZACUNEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: 62.172.214.* 30.09.08, 16:17 Moniko, ten "artykul" zoastal napisany dla idiotow i tylko tacy uwierza w ta mieszanke bzdur i ewidentnej niecheci dziennikarzyny do polskich emigrantow, mieszkam w Anglii cale zycie i weim jak jest naprawde, zawsze sie znajdzie jakich idiota, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Jak po obu stronach wina? IP: *.cable.mindspring.com 04.03.08, 05:06 Jacy Polacy sa to kazdy wie, zaczepki tylko na kazdym kroku szukaja, no poprostu nasrane w glowach. Zamiast szczekac niech sie lepiej dostosuja bo nie u siebie sa. Pzez taki motloch wiele wartosciowych Polakow ktorzy wyemigrowali jest pokrzywdzenych bo wiadomo jak opinia sie na nimi wlecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura baran wysłać tam armię by broniła naszych osadników IP: *.swipnet.se 04.03.08, 08:31 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Jedni sie tluka na zywo inni na forum. Wot kultura IP: *.sbs.de 04.03.08, 08:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uli Re: Jedni sie tluka na zywo inni na forum. Wot ku IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.03.08, 09:32 Nie wiem ile prawdy jest w tym artykule, jednak cięzko mi uwierzyc ze jest on prawdziwy. Mieszkam w UK 4 lata i nigdy nie spotkała mnie żadna przykrość ze strony mieszkańców wyspy. Niektórzy pomogli bardziej niż tzw "polscy przyjaciele". Faktem jest że w UK polskich znajomych mam dosłownie kilku. Na codzień pracuję, wychodzę do pubu a nawet spędzam święta z Brytyjczykami i co najwyżej w żartach ponabijamy się z naszych zwyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksy1978 We wsiachzawszewieksza nienawisc niz w aglomeracji IP: *.pl.man-mn.com 04.03.08, 10:05 W mniejszych wsiach, na prowincji czesciej mozna sie spotykac z nietolerancja (niezaleznie od kraju). A Wyborcza coraz bardziej sie stacza w kierunku tabloidu i szmatlawca. -->Chiny Europy? 'A to (k....) Polska wlasnie!' St.Wyspianski.<-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnbold Nie JSB ale JCB, producent maszynowy IP: *.kolornet.pl 04.03.08, 09:26 Autor powinien to jak najszybciej zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruker Mieszkac w Walli to tak IP: 138.227.189.* 04.03.08, 09:46 jakby sie mieszkalo w obozie. Po co tam jechac? Polska w porownaniu z Walia to najpiekniejsze miejsce w galaktyce. Tylko , ze niektorzy rodacy w kraju zachowuja sie jak Walijczycy w walii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua to chyba nie byles w walii IP: *.torun.mm.pl 04.03.08, 12:04 jak mozna powiedziec ze walia jest brzydka? to jeden z najpiekniejszych zakatkow europy. polska przy walii jest szara, plaska i nijaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruker Re: IP: 138.227.189.* 04.03.08, 12:15 No to mamy rozne zdania na ten temat. Dla mnie zycie w enklawie jest gorsze od wiezienia. Walia to nie Europa w sensie roznorodnosci i otwarcia. Szowinizm sprawia, ze nie mozna sie tam czuc swobodnie, bo kazda cegla i kazde okno mowi ci: spadaj , nie jestes stad. Jako turysta mozesz podziwiac nature, ale mieszkac tam? No i ta wilgoc, brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: IP: *.botany.gu.se 04.03.08, 15:56 Walia jest piekna i zielona. Sama boleje nad tym, ze nazjezdzalo sie talatajstwa i juz nigdy nie bedzie jak kiedys (gdy studiowalam jakis czas na UWB)... Jesli sie nie podoba, to czemu nie siedzicie w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruker ? IP: 138.227.189.* 04.03.08, 16:01 Sama siedz w domu. Juz sie sweden nie podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polska sila! a ty chyba nie byles w Polsce IP: *.net136.okay.pl 04.03.08, 13:42 albo znasz Ja tylko z okna tramwaju, ktory wiezie cie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.elisa-laajakaista.fi 04.03.08, 09:54 NO WLASNIE , A POLACY CHCA SOBIE NA LEB SPROWADZIC KILKADZIESIAT TYSIECY ZYDOW Z 68 ROKU!!POLACY PROTESTUJA , TO NAZYWA SIE TO ANTYSEMITYZMEM ! A JAK POLAKOW NIE CHCA ANGLICY I ICH MORDUJA U SIEBIE W DOMU, TO JAK TO NAZWAC?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 10:14 Antypolonizmem - i w czy masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: velda Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: *.telia.com 04.03.08, 10:44 Gość: andrzej 04.03.08, 09:54 Odpowiedz NO WLASNIE , A POLACY CHCA SOBIE NA LEB SPROWADZIC KILKADZIESIAT TYSIECY ZYDOW Z 68 ROKU!!POLACY PROTESTUJA , TO NAZYWA SIE TO ANTYSEMITYZMEM ! A JAK POLAKOW NIE CHCA ANGLICY I ICH MORDUJA U SIEBIE W DOMU, TO JAK TO NAZWAC?? To w domu wariatow tez masz dostep do netu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Nigdy nie sprowadzę tu rodziny IP: 82.177.124.* 04.03.08, 10:54 > SIEBIE W DOMU, TO JAK TO NAZWAC?? chorobą psychiczną? próbowałeś to leczyć? proponuje ci trzymać łeb pod wodą z 10 min. powinno pomóc a nam ulżyć Odpowiedz Link Zgłoś