Dodaj do ulubionych

Opowiedz o Życiu na Emigracji

28.08.23, 17:31
Cześć!

Poszukuję Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii lub Irlandii, którzy wyjechali z Polski w okolicach wejścia naszego kraju do Unii Europejskiej w 2004 roku. Idealnie chciałbym porozmawiać z ludźmi, którzy wyjechali między rokiem 2000 a 2008 i wciąż mieszkają na Wyspach, bądź wrócili do Polski (albo wyjechali do innego kraju) w ciągu ostatnich kilku lat. Planuję napisać książkę opowiadającą o doświadczeniach Polaków podczas dwudziestu lat życia i pracy w tych krajach.

Książka będzie miała na celu zilustrować codzienne życie, sukcesy, wyzwania i przemyślenia tych, którzy zdecydowali się na wyjazd i życie poza granicami Polski. Chciałbym, żeby książka składała się z 20-30 wywiadów (anonimowo bądź pod nazwiskiem) i pokazywała różnorodność polskiej emigracji na Wyspy.

Interesują mnie ludzie w każdym wieku, wykonujący różne zawody, pochodzący z całej Polski. W wywiadach chciałbym poruszyć tematy emigracyjnego domu, rodziny, rozrywek, znajomych, ale także wpływu Brexitu czy pandemii na losy emigrantów. Jeżeli już wróciłeś/aś do Polski, bądź wyjechałeś/aś do innego kraju, również chciałbym o tym porozmawiać. Skąd decyzja o powrocie? Albo o wyjeździe do innego kraju? Chciałbym się dowiedzieć, gdzie wyjechałeś/aś i dlaczego? Jak się tam odnalazłeś/aś? Czy czujesz się jak u siebie? Czy wtopiłeś się w miejscową społeczność? A może wciąż czujesz się obco lub funkcjonujesz tylko w polskim środowisku?

Jeśli zgodzisz się udzielić wywiadu, opowiedzieć o swoich przeżyciach, sukcesach i trudnościach związanych z życiem za granicą, bardzo chciałbym się z Tobą skontaktować. Wywiady mogą być przeprowadzone osobiście, telefonicznie lub online, w zależności od Twoich preferencji.

Chciałbym opublikować książkę w maju 2024 roku, aby uczcić 20. rocznicę rozpoczęcia masowych wyjazdów Polaków do krajów Unii Europejskiej.

Jeśli jesteś zainteresowany(-a) udziałem w tym projekcie, proszę o kontakt na adres e-mail: ToJuz20Lat@gmail.com.

Jeżeli nie jesteś zainteresowany udzieleniem wywiadu, bądź nie jesteś w UK odopowednio długo, ale chciałbyś zasugerować tematykę wywiadów, o czym możemy porozmawiać, proszę odpowiedz pod poniższym postem. Wszystkie sugestie są mile widziane!

Bardzo dziękuję za rozważenie mojej propozycji i serdecznie zapraszam do kontaktu.

Z wyrazami szacunku,

Szymon
Obserwuj wątek
    • tade-k53 Re: Opowiedz o Życiu na Emigracji 13.09.23, 20:12
      Celem życia zbawienie duszy! Niebo czy piekło? Nie każdy który mówi mi Panie , Panie! wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę Ojca mojego, który jest w niebie. Mt 7:21
      tradycja2012.blogspot.com/
      • co_mi_w_duszy_gra Re: Opowiedz o Życiu na Emigracji 08.10.23, 06:00
        W niebie nie znam nikogo, czyli co, piekło?
    • krakkrakusek1au Re: Opowiedz o Życiu na Emigracji 26.11.23, 05:34
      Jestem polskim emigrantem. Tak, wyjechałem na wyspę, ale na taká największá na świecie. Tak, przedtem królowa a obecnie król rzádzi tá wyspá. Tak, byłem wśród wybrańców z Polski zaakceptowanych przez ten kraj. Tak byłem wśród dziesiátek tysięcy Polaków stojácych w kolejkach na emigrację do wielu krajów. Tak, jak większość z mojej emigracji już nigdy nie wróciłem na stałe do Polski. Tyle tylko, że na emigracji żyję już ponad 40 lat. Tyle tylko, że mam już dużo wnuczát, które już nie mówiá po polsku choć lubiá polskie potrawy. Tyle tylko, że najstarsza wnuczka już za rok kończy studia a druga bedzie je rozpoczynać za dwa miesiáce. Tyle tylko, że mój polski paszport jest już nieważny ponad 10 lat. Tyle tylko, że nawet polskie władze nie sá pewne czy nie utraciłem polskiego obywatelstwa. Ja już nie za bardzo czyję się Polakiem choć audycję polská z Polsatu prawie codziennie okládam. Wiem, że i do pańskich wywiadów nie pasuję. Ja jestem z pokolenia, które jak wczoraj pamięta Gomółkę i Gierka. Jestem z pokolenia, które dwukilogramowy bochenek chleba kupowało za 6 zł a nie jak teraz pajdę chleba ze smalcem za 18 PLN. Pozdrawiam Pana i wszystkich emigrantów.
    • raf243 Re: Opowiedz o Życiu na Emigracji 01.04.24, 02:21
      Wtaj,
      Jestem na wyspach nieprzerwanie od czerwca 2008 roku. Wyjazd na wyspy byl tylko chwilowy i na sezon wakacyjny aby dorobic do szkoly. Tak sie zlozylo ze zostalem na wyspach i jestem z tej decyzji bardzo zadowolony, ostatnim moim duzym sukcesem jest otwozenie sklepu internetowege z technologia smart Tekst linku. Z checia udzielil bym wywiadu i pomogl bym tobie w ksiazce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka