Dodaj do ulubionych

kraków - wiedeń

11.12.14, 18:16
Jak najlepiej, dojechać z krakowa do wiednia, co trzeba wiedzieć jadac do wiednia???? jedziemy samochodem i potrzebujemy wyczerpujących informacji włącznie z postojem gdzie można postawić samochód na 6 dni, słyszałam że są jakieś parkingi p&r??? Proszę o każde info. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • mair Re: kraków - wiedeń 11.12.14, 19:37
      My jedziemy roznie, raz przez Katowice raz przez Rabke.
      Co do wiedzenia to jest tyle informacji o Wiedniu, ze ci tu nikt i nic wiecej madrego nie podpowie. Jesli masz GPS, dzis maja juz chyba wszyscy, to masz tez mozliwosc poszukania parkingow ale i innych ciekawych rzeczy. Masz tez pewnie IPoda albo smarta, masz napewno komputer a tam sa apps´y opowiadajace o Wiedniu, w koncu sa przewodniki. Powodzenia.
    • aseretka Re: kraków - wiedeń 11.12.14, 21:21
      Można jechać przez Rabkę i przejście graniczne w Chyżnem (465 km), albo przez Bielsko-Białą i przejście graniczne w Zwardoniu (425 km). W obu przypadkach czas przejazdu podobny (ok. 5 h) i oczywiście warto wykupić winietę na przejazd autostradami i drogami szybkiego ruchu przez Słowację:
      www.skionline.pl/stacje/oplaty-za-drogi-winiety-na-slowacji-w-roku-2014,samochodem-na-narty,157.html
      i przez Austrię:
      www.skionline.pl/stacje/oplaty-za-drogi-winiety-w-austrii-w-2014-roku,samochodem-na-narty,156.html
      Oczywiście można jechać bocznymi drogami, ale wydłuży to znacznie czas podróży, a moim zdaniem opłaty za przejazd nie są wygórowane.
      Osobiście nigdy nie korzystałam z parkingów P&R, ale wiem, że umożliwiają one parkowanie na obrzeżach Wiednia i dojazd do centrum środkami miejskiej komunikacji.
      www.wien.info/pl/travel-info/to-and-around/park-ride
      Na tej stronie znajdziesz wykaz parkingów oraz ceny za parkowanie:
      www.wien.info/pl/travel-info/to-and-around/park-ride
      Nie piszesz jednak, gdzie zamierzacie nocować w Wiedniu. Ze swojej strony mogę polecić Oekotel Föhrenhain - Wien Nord II. Parking przy hotelu bezpłatny, a dojazd do centrum Wiednia dobry.
      • aseretka Re: kraków - wiedeń 11.12.14, 21:22
        Tu masz namiary na Oekotel:
        www.oekotel.com/en/
        • mair Re: kraków - wiedeń 12.12.14, 12:44
          Raz w nim nocowalas, placa ci za reklame, nudna jestes z tym hotelem, znasz tylko ten ?

Wiele hoteli w centrum ma calodobowe parkingi, oczywiscie platne ale jak policzysz ceny biletow na rodzine w obie strony, czas tracony na dojazd, to moze ci sie bedzie oplacalo nocowc w centrum.
          Ceny hoteli w centrun tez nie sa powalajace, od okolo 40 euro/doba/dwie osoby ze sniadaniem.
          Ostatnie kilka lat, ze wzgledow rodzinnych, nocujemy zawsze w apartamencie na Hutzingu i do centrum jedziemy najczesciej tramwajem i metrem, zabiera to niepotrzebnie czas szczegolnie

• mair Re: kraków - wiedeń 12.12.14, 13:11
            jak jest sie krotko.
            I podajesz idiotyczna trase przez Bielsko-Biala. Jesli juz to Katowice-Gliwice caly czas autostrada. Widac, ze nigdy nie jechalas z Krakowa do Wiednia,
          • aseretka Re: kraków - wiedeń 12.12.14, 19:23
            > Ceny hoteli w centrun tez nie sa powalajace, od okolo 40 euro/doba/dwie osoby ze
            > sniadaniem.
            Mair, słoneczko ty moje... :) Czy mógłbyś podać linka do tych hoteli w cenie 40 euro/doba/dwie osoby ze śniadaniem w centrum Wiednia? Chętnie skorzystam z namiarów zamiast nocować po raz 10 w Oekotelu za marne 50 euro za double room ze śniadaniem. Solennie obiecuję, że więcej już nie skorzystam z Oekotelu i nie będę go promowała na forum.
            • mair Re: kraków - wiedeń 13.12.14, 19:39
              W przeciwienstwie do ciebie, nie mam zwyczaju robic czegos co do mnie nie nalezy i jeszcze darmo.. Ty jestes tak roztropna i oblatana to sobie sama poszukaj, adresow na google nie brakuje. W koncu rodacy nie sa tak ciemni i nie trzeba im klasc lopata w glowe, moje ty sloneczko.
              "zamiast nocować po raz 10 w Oekotelu " - dobry kawal ale z broda i niechce mi sie szukac kiedy o tym napisalas pierwszy raz. Nie rozsmieszaj mnie. Zawsze pisalas o namiotach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka