Gość: Jackowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:22 Chcialem wsykoczyc (kwiecien - maj) z zona i corka na pare dni do jednego z tych dwoch miast. Ktore polecacie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
germanus Re: Brunszwik czy Brema ? 10.04.05, 04:34 Kilka dni to moim zdaniem starczy na oba te miasta. Brema dwa razy wieksza, bardziej zabytkowa. I mozna nad morze wyskoczyc. A po drodze nie zapomnij o Celle, miasteczku (75 tys?) z niezwyklym rynkiem i zamkiem ksiazecym na pln-zach od Braunschweigu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jackowski Re: Brunszwik czy Brema ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 17:59 Germanusie, ale gdybys mial wybrac jedno z nich ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Brunszwik czy Brema ? IP: *.isuzu.pl 28.04.05, 02:04 W Brunszwiku nie byłem, ale Bremę śmiało mogę polecić, bo byłem tam kilka razy. Oprócz Rolanda, Schnorrstrasse,Peters Dom czy Bremermusikanten warto też zwiedzić browar Becksa (bodajże 3-4 euro, przewodnik po niemiecku lub angielsku). także niedaleko do Wilhelmshafen. P.S. Liebe Germanus, dzięki za przesłane na Yahoo info o Pradze Odpowiedz Link Zgłoś
germanus Re: Brunszwik czy Brema ? 28.04.05, 03:00 Brema. A po drodze wskocz na chwilkę do HH. Nie, lepiej nie wskakuj. Do HH nie da się na chwilkę. Ja na HH potrzebuję niezmiennie przynajmniej trzy dni. W tym roku będzie w lipcu (1 do 3, tak się składa). Super miasto. Ale trzeba je rozumieć. Jak wszystko. W ogóle Niemcy (i kraj i ludzie) są super, ale trzeba je rozumieć. A miłośnikom miejsc niezwykłych polecam Michelstadt i Dinkelsbuehl. W tym drugim w lipcu jest tygodniowy festiwal dziecięcy. Warto! Pozdr podróżników PS Ja nie mieszkam w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
loiterer Hamburg 28.04.05, 09:35 ----------------------------- Niemcy turystycznie forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172 Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Hamburg 28.04.05, 12:56 dlaczego wiec u ciebie HH - Hamburg, jest tylko jedno h Odpowiedz Link Zgłoś
germanus Re: Hamburg 28.04.05, 13:11 Wg mnie skrot HH jest szeroko znany i rozumiany. Znaczy Hansestadt Hamburg. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
vojager29 Re: Hamburg 28.04.05, 14:23 wlasciwie to wszystko jedno ale mnie takie okreslanie Hamburga nie bylo znane, poza tym na tablicy rejestracyjnej i dlatego pytalem cos w tym zlego ? Odpowiedz Link Zgłoś
germanus Re: Hamburg 28.04.05, 22:24 Za wrazliwy nie jestem, ale mi wszystko jest roznica miedzy Twoim pytaniem, a np. "co oznacza HH, bo nie wiem?" Mozna pytac i "pytac". Pozdr i dobrego dnia zycze Odpowiedz Link Zgłoś