Dodaj do ulubionych

Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia

02.02.04, 12:14
Jak wiadomo na jesieni zostanie otwarty nowy most.
Wiadomo, że na 1. listopada pojawi się na nim stado cmentarnych 3xx. Ale nie
wiadomo co mogłoby się tam pojawić na stałe.

Ciekaw jestem jakie macie pomysły na jego wykorzystanie w transporcie zbiorowym.
Obserwuj wątek
    • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 02.02.04, 13:32
      svarte_sjel napisał:

> Jak wiadomo na jesieni zostanie otwarty nowy most.
      > Wiadomo, że na 1. listopada pojawi się na nim stado cmentarnych 3xx. Ale nie
      > wiadomo co mogłoby się tam pojawić na stałe.
      >
      > Ciekaw jestem jakie macie pomysły na jego wykorzystanie w transporcie
      zbiorowym
      > .

1. Wersja radykalna:
      138 Muchobór Wielki, Estakada, Wejherowska, Most, Bezpieczna, Kasprowicza,
      Kromera, Krzywoustego, Litewska
      do tego: 122 też na Muchobór (tak trzebaby wynaleźć tam pętle); 107 i 119
      wycofanie z Robotniczej i duże kryterium uliczne FAT-Klecińska-Strzegomska-
      Mińska-Krzemieniecka-FAT w odwrotnych kierunkach;

1a. Wersja z mieszaniem na północy:
      138 Muchobór Wielki - Pawłowice (trasa jw do Pawłowic jak 130); 107,119,122 jw;
      118 Sępolno-Kromera; 130 Rędzin-Polanowice/Krzyżanowice;

1b. Wersja z innym mieszaniem :)
      107,119,122,138 jak 1a; 118 bez zmian tak jak obecnie; 144 co drugi kurs do
      Polanowic; do Krzyżanowic 308; 130 out;

2. Wersja małomieszająca:
      119 Grabiszynek, Muchobór Wielki, Strzegomska, Estakada, Wejherowska, Most,
      Bezpieczna, Zawalna ... i coś by trzeba byłoby jeszcze skrócić może 107 do
      Kwiskiej i gdyby jeszcze 103 policzyc to moze by wkm nie wzrosły

cdn :)

aha
      3. 128 przez most ale to specyficzna wersja :)
      • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 02.02.04, 15:42
        meh_ow napisał:
        > 1. Wersja radykalna:
        > 138 Muchobór Wielki, Estakada, Wejherowska, Most, Bezpieczna, Kasprowicza,
        > Kromera, Krzywoustego, Litewska

Ojej. Prawie jak u Artura :^)

> do tego: 122 też na Muchobór (tak trzebaby wynaleźć tam pętle); 107 i 119
        > wycofanie z Robotniczej i duże kryterium uliczne FAT-Klecińska-Strzegomska-

Czy zabranie obu linii z Robotniczej to nie przesada?

> Mińska-Krzemieniecka-FAT w odwrotnych kierunkach;

Po co?

> 1a. Wersja z mieszaniem na północy:
        > 1b. Wersja z innym mieszaniem :)

Obie strasznie zamieszane :^)

> 2. Wersja małomieszająca:
        > 119 Grabiszynek, Muchobór Wielki, Strzegomska, Estakada, Wejherowska, Most,
        > Bezpieczna, Zawalna ... i coś by trzeba byłoby jeszcze skrócić może 107 do

Oki.
        Trochę wariacja na temat 142 się robi.

> Kwiskiej i gdyby jeszcze 103 policzyc to moze by wkm nie wzrosły

Może nie będzie trzaba aż skracać
        • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 09:11
          svarte_sjel napisał:

> Czy zabranie obu linii z Robotniczej to nie przesada?

może, nie mam pełnego rozeznania ale zawsze jak trafiałem lub widzałem 107 czy
          119 na Robotniczej to pustawe były

> > Mińska-Krzemieniecka-FAT w odwrotnych kierunkach;
          >
          > Po co?

żeby nie były na Robotniczej a przy okazji zastapiły 136 na Nowym Dworze

> Może nie będzie trzaba aż skracać
          • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 11:19
            meh_ow napisał:
            > może, nie mam pełnego rozeznania ale zawsze jak trafiałem lub widzałem 107 czy
            > 119 na Robotniczej to pustawe były

Myślę, że zabranie jednej z nich poprawiłoby napełnienia w drugiej :^)

> jakoś sceptycznie to tej wizji podchodze :)

Ja też :^/
            OTOH powinno się odzyskać trochę wozokilometrów z dojazdów, bo dzięki mostowi
            Obornicka będzie blisko zachodu.
      • bystrzak2000 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 02.02.04, 20:20
        meh_ow napisał:

> 1a. Wersja z mieszaniem na północy:
        > 138 Muchobór Wielki - Pawłowice (trasa jw do Pawłowic jak 130); 107,119,122
        jw;
        >
        > 118 Sępolno-Kromera; 130 Rędzin-Polanowice/Krzyżanowice;
        >

Trasa Muchobór Wielki - Pawłowice jest chyba najlepsza. Zmieniłbym jednak
        numer lini na 102. 130 od Psiego Pola na Kłokoczyce (tak jak parę lat temu).
        147 - do kosza.
      • bystrzak2000 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 10:01
        meh_ow napisał:

> do tego: 122 też na Muchobór (tak trzebaby wynaleźć tam pętle); 107 i 119

Budowa pętli na Muchoborze jest niepotrzebna. Wystarczy, aby autobus jadąc ul.
        Mińską od Nowego Dworu skręcił w lewo w ul. Zagony, gdzie wystarczy wybudować
        zatokę, na której autobus miałby postój. Następnie skręciłby w prawo w ul.
        Trawową i jeszcze raz w prawo w ul. Stanisławowską i trasę rozpoczynałby od
        przystanku "SATNISŁAWOWSKA". W taki sposób (bez pętli) kończy bieg wiele linii
        (np. D, 127,135,139,435 i wiele innych). Jedyny koszt to zatoka na ul. Zagony.
        • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 11:22
          bystrzak2000 napisał:
          > Budowa pętli na Muchoborze jest niepotrzebna. Wystarczy, aby autobus jadąc ul.
          > Mińską od Nowego Dworu skręcił w lewo w ul. Zagony, gdzie wystarczy wybudować
          > zatokę, na której autobus miałby postój. Następnie skręciłby w prawo w ul.

Trzebaby jeszcze zrobić jakiś socjal, bo takie np. 122 (które nieodmiennie byśmy
          chcieli na Muchoborze widzieć) nie ma takowego na drugim końcu trasy (co zresztą
          jest głównym powodem, dla którego zawraca w tej chwili właśnie na Nowym Dworze,
          a nie np. na Kuźnikach czy Gądowie).
          • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 16:34
            a na Litewskiej jest socjal? ... bo jednak wersja Muchobór-Litewska
            najbardziej mi sie podoba :)
            • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 17:27
              meh_ow napisał:
              > a na Litewskiej jest socjal? ... bo jednak wersja Muchobór-Litewska

Nie wiem :^)
              Ale powinien być skoro na Suchej nie ma.
        • igi.wr Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 15:24
          człowieku, w którym miejscu chcesz budować zatoczke na zagonach, tam jest tak
          ciasno, że nawet chodników nie ma. Poza tym skręt autobusu z Zagonów w trawową?
          Kiepsko to widzę :)
      • jasiek777 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 14:35

> 1. Wersja radykalna:

I to jest dobre rozwiazanie. Od biedy mozna puscic ta linie niczego innego nie
        zmieniajac. Ale skoro nadarza sie okazja, moze warto pomyslec o rewolucji w
        przebiegach tras?? Przyspieszyc pospieszne i przyspieszone, zrobic porzadek z
        pozostalymi??
      • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 21:00
        meh_ow napisał:

> 1. Wersja radykalna:

Popieram ten pomysł - szybka linia, która przejmie znaczącą część potoków
        północ-zachód i ożywi niedoinwestowane regiony (Muchobór i Psie Pole). Miałem
        też wizję, że część kursów mogłaby jeździć z Muchoboru przez Avicenny,
        Karmelkową, Czekoladową na Bielany, które pełnią szczególną rolę ze względu na
        swoją specyfikę - jest tam Makro, Ikea, i parę innych sklepów, których
        substytutów nie uświadczy się w żadnej Koronie (no i największy MediaMarkt w
        Europie :)) , tak więc upowszechnienie dojazdu na Bielany wydaje się być
        rozsądnym pomysłem.
        • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 21:41
          leo19 napisał:
          > Karmelkową, Czekoladową na Bielany, które pełnią szczególną rolę ze względu na

Do Bielan! Na Bielany to można w Warszawie :^)

Widzisz, ino do Bielan to już będzie linia podmiejska, więc Kobierzyce musiałyby
          do tego dopłacić. A oni raczej niespecjalnie są zainteresowani... Choć jeszcze
          parę lat temu były takie pomysły, że hoho
        • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 21:45
          Jeszcze jedno :^)

leo19 napisał:
          > Popieram ten pomysł - szybka linia, która przejmie znaczącą część potoków
          > północ-zachód i ożywi niedoinwestowane regiony (Muchobór i Psie Pole). Miałem

No właśnie
          • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 22:01
            svarte_sjel napisał:

> Jeszcze jedno :^)
            >
            > No właśnie
            • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 22:14
              leo19 napisał:

> Ostatecznie można trochę przyciąć 142 (i to tylko w szczycie np.
              częstotliwość
              > 10 min zamiast 7,5), ale linia ta ma wystarczające obłożenie (połączenie z
              > centrum), żeby nie ciąć za bardzo.

bo ona jednak chyba przewozi głównie ND-Centrum i Północ-Centrum

> Przypuszczalnie spadłaby też frekwencja na
              > 128 (zdaje się, że tam też nie zaszkodzi, bo obciążenia są duże)

mysle ze tylko minimalnie spadłoby - nawet chyba mniej niz na 142 - chyba
              najbardziej odczułoby to 21

> oraz na 21 -
              > proponuję przywrócić obsługę tej linii tramwajami 102Na.

i skrócic kursowanie wieczorami

na 14 i 24 też tylko 102 ... tylko ze sie pogubiłem juz - za 102 ZDiK płaci
              mniej niz za skład 105?
              • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 11:42
                meh_ow napisał:
                > mysle ze tylko minimalnie spadłoby - nawet chyba mniej niz na 142 - chyba
                > najbardziej odczułoby to 21

No to akurat nie za dobrze, bo z tramwajów do autobusów raczej ciężko by było
                wkm-y przetransferować (umowy są na pakiety wozokilometrów, osobne dla
                tramwajów, osobne dla każdego pakietu autobusów).
                Poza tym tramwaje są lepsze no i tańsze...

> na 14 i 24 też tylko 102 ... tylko ze sie pogubiłem juz - za 102 ZDiK płaci
                > mniej niz za skład 105?

Na pewno koszt wkm stodwójki nie jest pośredni między składem, a solówką. OIDP
                jest taki jak składu, choć nie jest wykluczone, że jest "po gopowemu" i jest
                taki jak solówki.
                • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 11:54
                  svarte_sjel napisał:

> No to akurat nie za dobrze, bo z tramwajów do autobusów raczej ciężko by było
                  > wkm-y przetransferować (umowy są na pakiety wozokilometrów, osobne dla
                  > tramwajów, osobne dla każdego pakietu autobusów).
                  > Poza tym tramwaje są lepsze no i tańsze...

Na tej trasie autobus będzie znacznie szybszy i pewnie obsłuży więcej pasażerów
                  z północy miasta więc nie ma sensu upierać się przy tramwaju.

> Na pewno koszt wkm stodwójki nie jest pośredni między składem, a solówką. OIDP
                  > jest taki jak składu, choć nie jest wykluczone, że jest "po gopowemu" i jest
                  > taki jak solówki.

Może na 21 starczyłyby po takich zmianach solówki, zwłaszcza jak tramwaj będzie
                  jechać Legnicką np. zaraz po 12, żeby nie nazbierało się za dużo pasażerów do
                  pl.1 maja. A może zawiesić kursowanie tramwaju w dni wolne i po godz. 20. A
                  może frekwencja będzie tak mała, że wytniemy to w cholerę, za to przywrócimy 23.
                  • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 12:53
                    leo19 napisał:

> Może na 21 starczyłyby po takich zmianach solówki,

wbrew pozorom 21 jest dobrze wykorzystywana miedzy 1maja a Pilczycami

> zwłaszcza jak tramwaj
                    > będzie jechać Legnicką np. zaraz po 12, żeby nie nazbierało się za dużo
                    > pasażerów do pl.1 maja.

bez sensu - linia ma byc po to by nia jak najmniej osób jeździło ???

> A może zawiesić kursowanie tramwaju w dni wolne i po godz. 20.

na Legnickiej to przejdzie ale na Żmigrodzkiej to nie wiem ...

> A może frekwencja będzie tak mała, że wytniemy to w cholerę, za to
                    > przywrócimy 23

zła argumentacja ... przywrócimy 23 bez kasowania czegos innego ... 12 na
                    robotniczą
                    • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 13:13
                      meh_ow napisał:

> bez sensu - linia ma byc po to by nia jak najmniej osób jeździło ???

Chodziło mi o to, że gdyby na linię skierować tylko solówki, to żeby jeźdzlili
                      nimi głównie ludzie kierujący się z zachodu docelowo na północ, a potoki tylko
                      do 1 maja skumulować w innych tramwajach.

> na Legnickiej to przejdzie ale na Żmigrodzkiej to nie wiem ...

W sumie też nie wiem, ale kiedyś jechałem w niedzielę wieczorem ze Żmigrodzkiej
                      na Legnicką i w całym tramwaju było przeciętnie 10 osób, do tego średnio co 2-3
                      przystanki ktokolwiek wsiadał lub wysiadał więc może by dało radę.

> zła argumentacja ... przywrócimy 23 bez kasowania czegos innego ... 12 na
                      > robotniczą

Na Robotniczej nie potrzeba dwóch linii.
                      • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 16:01
                        leo19 napisał:

> Chodziło mi o to, że gdyby na linię skierować tylko solówki, to żeby
                        jeźdzlili
                        > nimi głównie ludzie kierujący się z zachodu docelowo na północ, a potoki
                        tylko
                        > do 1 maja skumulować w innych tramwajach.

to ci ludzie beda jeździc autobusem a 21 dalej bedzie słuzyc jako dojazd do
                        centrum

> W sumie też nie wiem, ale kiedyś jechałem w niedzielę wieczorem ze
                        Żmigrodzkiej
                        > na Legnicką i w całym tramwaju było przeciętnie 10 osób, do tego średnio co
                        > 2-3

znaczy wiecej było korzystajacych na krótszych odcinkach niz na relacji północ-
                        zachód

> Na Robotniczej nie potrzeba dwóch linii.

ale na Pilczycach czterech tez nie potrzeba
                        • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 07.02.04, 13:21
                          meh_ow napisał:

> > W sumie też nie wiem, ale kiedyś jechałem w niedzielę wieczorem ze
                          > Żmigrodzkiej
                          > > na Legnicką i w całym tramwaju było przeciętnie 10 osób, do tego średnio c
                          > o
                          > > 2-3
                          >
                          > znaczy wiecej było korzystajacych na krótszych odcinkach niz na relacji
                          północ-
                          > zachód

Właśnie nie. Ci, co już jechali, jechali na z północy na zachód i dlatego po
                          drodze prawie nikt nie wysiadał, a i mało kto wsiadał.

>
                          > > Na Robotniczej nie potrzeba dwóch linii.
                          >
                          > ale na Pilczycach czterech tez nie potrzeba

Skoro sobie radzimy tyle czasu bez 23 i stwierdzamy, że nam nie potrzeba tylu
                          linii, to trzeba którąś wyciąć: 21 albo 23. Po uruchomoieniu autobusu przez
                          most 21 stanie się znacznie bardziej zbędne niż 23, które lepiej spełnia rolę
                          dowozu ludzi do miasta. Wprawdzie Poświętnemu może się to nie spodobać, ale
                          trzy linie tramwajowe to nie tak mało, zwłaszcza że jest też dużo autobusów.
                          • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 07.02.04, 14:49
                            leo19 napisał:

> Skoro sobie radzimy tyle czasu bez 23 i stwierdzamy, że nam nie potrzeba
                            tylu
                            > linii, to trzeba którąś wyciąć: 21 albo 23.

radzicie sobie bo ilość linii nie zmieniła się przecież ... ale na Szczepinie
                            i 1maja już ciężko się wsiada i brak jedej linii jest odczuwalny
                          • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 16:10
                            leo19 napisał:
                            > dowozu ludzi do miasta. Wprawdzie Poświętnemu może się to nie spodobać, ale

Poświętnemu to akurat myślę całkiem powiewa, ale na Różance to się może bardzo
                            ciasno zrobić.

> trzy linie tramwajowe to nie tak mało, zwłaszcza że jest też dużo autobusów.

Na Poświętnem? ;^)
                  • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 13:47
                    leo19 napisał:
                    > Na tej trasie autobus będzie znacznie szybszy i pewnie obsłuży więcej

Trasie, czy relacji? :^)

> z północy miasta więc nie ma sensu upierać się przy tramwaju.

Przypominam tylko, że wozokilometr tramwaju jest _tańszy_ niż autobusu, a za to
                    pojemność większa (skład stopiątek to 250 osób, przegubowy autobus ok. 175).

> Może na 21 starczyłyby po takich zmianach solówki, zwłaszcza jak tramwaj

Kiepsko to widzę.
                    Pomijając takie drobiazgi, że najpierw trzebeby te solówki zrobić (bo jakby się
                    uprzeć to się da, zresztą jeszcze kilka składów z dużymi kabinami i reflektorami
                    w drugich wagonach się uchowało tu i ówdzie mimo tego, że one ostatnio
                    szcególnie chętnie idą na remonty).
                    • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 14:35
                      svarte_sjel napisał:

> Trasie, czy relacji? :^)

No dobra, przejęzyczyłem się :)

> Przypominam tylko, że wozokilometr tramwaju jest _tańszy_ niż autobusu, a za
                      to
                      > pojemność większa (skład stopiątek to 250 osób, przegubowy autobus ok. 175).

Tramwajem ze Żmigrodzkiej na Kwiską jedzie się 26 minut, autobusem przez most
                      wyjdzie około 9-10 minut. Nie można kazać ludziom jeździć dookoła świata w imię
                      wyższości tramwajów - priorytetem powinien być najkrótszy czas przejazdu.
                      • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 15:18
                        leo19 napisał:
                        > > Trasie, czy relacji? :^)
                        > No dobra, przejęzyczyłem się :)

Może ;^)

> Tramwajem ze Żmigrodzkiej na Kwiską jedzie się 26 minut, autobusem przez most

Tak swoją drogą to jak wiele osób jeździ w takiej relacji?

> wyjdzie około 9-10 minut. Nie można kazać ludziom jeździć dookoła świata w imię
                        > wyższości tramwajów - priorytetem powinien być najkrótszy czas przejazdu.

Już wyjaśniałem, że tak czy siak tego typu manipulacje przytrzymają kwestie
                        finansowe (dużo wyższy koszt pkm dla autobusu) i organizacyjne (istniejące umowy).
                        A przypominam, że cały czas chodzi nam o jakieś rozwiązania, które dałoby się
                        wprowadzić w życie. I to w tym roku.

Tak poza tym to wycięcie tramwaju (obsługującego relację promienistą) i
                        wstawienie zamiast niego autobusu na relacji obwodowej IMHO jest
                        nienajmądrzejszym pomysłem
            • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 06.02.04, 11:43
              leo19 napisał:
              > Ostatecznie można trochę przyciąć 142 (i to tylko w szczycie np. częstotliwość
              > 10 min zamiast 7,5), ale linia ta ma wystarczające obłożenie (połączenie z

Takim cięciem wiele kosztów nie odzyskamy. Ciężka sprawa.

> centrum), żeby nie ciąć za bardzo. Przypuszczalnie spadłaby też frekwencja na
              > 128 (zdaje się, że tam też nie zaszkodzi, bo obciążenia są duże) oraz na 21 -

Na 128 nawet nie byłoby z czego ciąć.
    • wielki_czarownik Puśćmy nową linię 02.02.04, 17:18
      Start z Kozanowa -> do Mostu 1000 lecia -> Osobowicką do Żmigrodzkiej, potem w Broniewskiego i albo do Kromera albo w stronę wydziału nauk społecznych.
      • meh_ow Re: Puśćmy nową linię 03.02.04, 09:17
        wielki_czarownik napisał:

> Start z Kozanowa ->

a reszta zachodu bedzie g... miała z tej linii :) ... no oprócz jeszcze Maslic
        Stabłowic i Pracz ... linia powinna pojawiac sie przy Kwiskiej i potem gdzies
        dalej na południe by mogła słuzyc wiekszej liczbie osób
        • gosc_nty Re: Puśćmy nową linię 03.02.04, 09:57
          dwa warianty:

1. start: Nowy dwor,
          petla przy rogowskiej-rogowska-strzegomska-muchoborska-estakada gadowska-ostatni
          grosz-legnicka-wejcherowska- -pilczycka-milenijna-most
          tysiaclecia-osobowicka-bezpieczna-obornicka-baltycka-kamienskiego
          meta- szpital

2. start:krzyzowka hallera i grabiszynskiej,
          petla na ul fiolkowej za aralem w strone krzykow,
          solskiego-kelcinska-muchoborska -
          strzegomska-nowodworska-gubinska-strzegomska-muchoborska-estakada
          gadowska-ostatni grosz-legnicka-wejcherowska-pilczycka-milenijna-most
          tysiaclecia-osobowicka-bezpieczna-obornicka-baltycka-kamienskiego
          meta- szpital

pozdr
          • meh_ow Re: Puśćmy nową linię 03.02.04, 10:36
            tak tylko ... jest Wejherowo więc mamy Wejherowską :)
          • svarte_sjel Re: Puśćmy nową linię 03.02.04, 11:33
            gosc_nty napisał:
            > 1. start: Nowy dwor,
            [...]
            > tysiaclecia-osobowicka-bezpieczna-obornicka-baltycka-kamienskiego
            > meta- szpital

Prawie 442 ;^)

Pytanie: czy potrzebna jest jeszcze jedna linia przy Szpitalu Wojewódzkim?

> 2. start:krzyzowka hallera i grabiszynskiej,
            > petla na ul fiolkowej za aralem w strone krzykow,

Końcówkę na Facie można po prostu zrobić w zatoczce przy Klecińskiej.

> solskiego-kelcinska-muchoborska -

Gwoli ścisłości
            • gosc_nty Re: Puśćmy nową linię 05.02.04, 11:55
              svarte_sjel napisał:

> gosc_nty napisał:
              > > 1. start: Nowy dwor,
              > [...]
              > > tysiaclecia-osobowicka-bezpieczna-obornicka-baltycka-kamienskiego
              > > meta- szpital
              >
              > Prawie 442 ;^)
              >
              > Pytanie: czy potrzebna jest jeszcze jedna linia przy Szpitalu Wojewódzkim?

?????????!

www.wroclaw.pl/zdik/0142/w.htm
              dojedz z zachodnich dzielnic do tego szpitala

> > 2. start:krzyzowka hallera i grabiszynskiej,
              > > petla na ul fiolkowej za aralem w strone krzykow,
              >
              > Końcówkę na Facie można po prostu zrobić w zatoczce przy Klecińskiej.

lepiej aby przejzdzalo przes to skrzyzowanie

w dniu 1.11 przedluzolybo sie ja do cmentarza grabiszynskiego, i puscilo bez
              wizzdu na nowy dwor, tam jest 142

> > solskiego-kelcinska-muchoborska -
              >
              > Gwoli ścisłości
              • svarte_sjel Re: Puśćmy nową linię 06.02.04, 11:37
                gosc_nty napisał:
                > <a
                href="http://www.wroclaw.pl/zdik/0142/w.htm"target="_blank">www.wroclaw.pl/zdik/0142/w.htm</a>
                > dojedz z zachodnich dzielnic do tego szpitala

A co ma rozkład 142 do rzeczy?

Szpital i okolice nie generują chyba aż takiego potoku, że potrzeba tam jeszcze
                jednej linii więcej, zwłaszcza, że 144 jeździ dość często.
                Skądinąd 144 może zbierać ludzi z zachodu na pl. 1. Maja. Tak, z przesiadką.

> lepiej aby przejzdzalo przes to skrzyzowanie

Być może, ale czemu?

> > Trochę mi się to krążenie po okolicy Nowego Dworu nie podoba. Hmm.
                > to nie jest krazenie, ale zabranie pasazerow,

Ja wiem po co to jest, ale wygląda hmmm. Dziwnie.
                Może lepiej przez Muchobór Wielki (ale wtedy trasa jest dłuższa). Wtedy nawrót
                na Facie byłby oczywiście ... - Petuniowa - Klecińska - Grabiszyńska (postój) -
                Ostrowskiego - ...
                • gosc_nty Re: Puśćmy nową linię 03.03.04, 10:07
                  svarte_sjel napisał:

> gosc_nty napisał:
                  > > <a
                  > href="http://www.wroclaw.pl/zdik/0142/w.htm"target="_blank">www.wroclaw.pl/z
                  > dik/0142/w.htm</a>
                  > > dojedz z zachodnich dzielnic do tego szpitala
                  >
                  > A co ma rozkład 142 do rzeczy?
                  >
                  > Szpital i okolice nie generują chyba aż takiego potoku, że potrzeba tam jeszcze
                  > jednej linii więcej, zwłaszcza, że 144 jeździ dość często.
                  > Skądinąd 144 może zbierać ludzi z zachodu na pl. 1. Maja. Tak, z przesiadką.
                  >
                  > > lepiej aby przejzdzalo przes to skrzyzowanie
                  >
                  > Być może, ale czemu?
                  >
                  > > > Trochę mi się to krążenie po okolicy Nowego Dworu nie podoba. Hmm.
                  > > to nie jest krazenie, ale zabranie pasazerow,
                  >
                  > Ja wiem po co to jest, ale wygląda hmmm. Dziwnie.
                  > Może lepiej przez Muchobór Wielki (ale wtedy trasa jest dłuższa). Wtedy nawrót
                  > na Facie byłby oczywiście ... - Petuniowa - Klecińska - Grabiszyńska (postój) -
                  > Ostrowskiego - ...

a Pan rzecznik co o tym sadzi ?
          • igi.wr Re: Puśćmy nową linię 06.02.04, 15:47
            Nowa linia powinna obejmować swoim zasięgiem Muchobór wielki wzamian za 119,
            którego trasa bezsensownie pokrywa się z trasą 107.
          • bystrzak2000 Re: Puśćmy nową linię 06.02.04, 23:27
            gosc_nty napisał:

>
            > 2. start:krzyzowka hallera i grabiszynskiej,
            > petla na ul fiolkowej za aralem w strone krzykow,
            > solskiego-kelcinska-muchoborska -
            > strzegomska-nowodworska-gubinska-strzegomska-muchoborska-estakada
            > gadowska-ostatni grosz-legnicka-wejcherowska-pilczycka-milenijna-most
            > tysiaclecia-osobowicka-bezpieczna-obornicka-baltycka-kamienskiego
            > meta- szpital
            >
            > pozdr

Jak już koniecznie chcesz puścić tę linię przez Nowy Dwór, to darujmy sobie
            estakadę i puśćmy przez Kużniki. Bez sensu jest zjeżdżanie z estakady po to,
            aby zaraz wjeżdżać na nią z powrotem. Trzeba wybrać - albo omijamy ND i
            jedziemy estakadą albo zjeżdżamy na ND i Jedziemy przez Kużniki. A swoją drogą
            aby wjechać na estakadę ze Strzegomskiej to trzeba zrobić niezłe kółko.
        • igi.wr Re: Puśćmy nową linię 06.02.04, 15:44
          Tak, tak start z kozanowa to myslenie "wąskohoryzontalne"
    • curz Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.02.04, 19:17
      Na Muchobor Maly puscic 122, 107 i 119 zostawic w spokoju! No, jezeli juz, to
      ewentualnie 119 do piachu... choc nie wiem czy na Blacharskiej nie beda sie
      czepiac... no i jeszcze jedna linie z Muchoboru m. przez N. Dwor, Estakada,
      Ostatni Grosz, Kwiska, Most 1000lecia i gdzies na Karlowice... ja bym to tak
      widzial...
      • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 19:24
        curz napisał:
        > Na Muchobor Maly puscic 122, 107 i 119 zostawic w spokoju! No, jezeli juz, to

Oczywiście chodziło ci o Muchobór Wielki?

> ewentualnie 119 do piachu... choc nie wiem czy na Blacharskiej nie beda sie

Żeby to tylko na Blacharskiej :^)
        Tam przecież obok jest całkiem spore osiedle Howella.
        • meh_ow Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 22:23
          svarte_sjel napisał:

> Oczywiście chodziło ci o Muchobór Wielki?

każdemu może sie pomieszać ... sa osboby które maja mieszkanie na Muchoborze
          Małym Wysokim i dom na Muchoborze Wielkim Niskim :)

> Żeby to tylko na Blacharskiej :^)
          > Tam przecież obok jest całkiem spore osiedle Howella.

ciekawe czy woleliby bezposredni dojazd do Grabiszyńskiej czy do Powstańców
          • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 05.02.04, 12:07
            meh_ow napisał:
            > ciekawe czy woleliby bezposredni dojazd do Grabiszyńskiej czy do Powstańców

Ja bym na ich miejscu wolał do Powstańców.
            • tomek854 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 03.03.04, 15:24
              svarte_sjel napisał:
              > Ja bym na ich miejscu wolał do Powstańców.

Ja na swoim miejscu jako ktos kto mieszkal tam 20 lat proponowalem juz:
              zlikwidowac 119 w takiej formie jak jest a zrobic busa malego Blacgharska -
              Beyzyma _ Carrefour - Mielecka - Stalowa - Grabiszynska - Pereca - Mielecka i z
              powrotem.

Z osiedla wyjechawszy mozna sie przesiasc w tramwaj do miasta albo do
              grabiszynskiej, a zysk jest taki, ze mozna dojechac sobie do Carrefoura
              bezposrednio, do grabiszynskiej w okolice bunkra krotsza droga niz naokolo i (
              co teraz mi przyszlo do glowy ) robioac powrot przez Pereca ( czy nawet
              Jemiolowa) dajemy dobry dojazd do targowiska, sklepow na pereca i do przychodni
              na Zelazna, gdzi e duzo starszych i nie tylko osob z Grabiszynka sie leczy. Po
              za tym nie trzeba robic petli w okolicach bunkra tak jak w moim wczesniejszym
              pomysle ( watek o 107 i 119 bodajze)

Inna opcja jest olanie Stalowej i zrobienie liniii do pl. Pereca przez np.
              Mielecka Pereca Zelazna Grabiszynska Pereca. NIe chcialbym w tym pomysle
              pozbawiac mozliwosci przesiadki na tramwaj na Grabiszynskiej...

Za to co z Muchoborem?

Tu mam plan podobny do jednego z proponowanych powyzej Linia od FAT-u przez
              Muchobor, Nowy Dwor, Kuzniki, Balonowa ( czy jak to sie tam zwie tak jak 136
              krazy, bo mi mapa miasta sie nie chce zaladowac) i kolo kosciola w obwodnice
              srodmiejska, na most i dalej tak jak bylo pisane - przez osiedle do
              Obornickiej, Kasprowicza Danilowskiego i petla na Kromera.

Co wy na to?
      • leo19 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 04.02.04, 21:04
        curz napisał:

> Na Muchobor Maly puscic 122, 107 i 119 zostawic w spokoju!

Tam niczego nie trzeba puszczać, bo to wszystko już tam jest.

> No, jezeli juz, to
        > ewentualnie 119 do piachu... choc nie wiem czy na Blacharskiej nie beda sie
        > czepiac...

Sądzę, że będą.
        • curz Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 05.02.04, 09:38
          leo19 napisał:

> > Na Muchobor Maly puscic 122, 107 i 119 zostawic w spokoju!
          >
          > Tam niczego nie trzeba puszczać, bo to wszystko już tam jest.

chodzilo mi oczywiscie o Muchobor Wielki :>
    • sknerusmckwacz Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 07.02.04, 16:30
      Nową linię widziałbym tak:
      1)Rędzin-Wędkarzy-Osobowicka-Osobowice-Most Tysiąclecia-Pilczycka-Na Ostatnim
      Groszu-Estakada Gądów-Strzegomska-Mińska-Muchobór Wielki-Fat-Grabiszyńska-
      Cmentarz Grabiszyński-Solskiego-Aleja Piastów

2)Krzyżanowice-Polanowice-Kamieńskiego-Bałtycka-Osobowicka-Cmentarz Osobowicki-
      Osobowice-Most Tysiąclecia-Pilczycka-Legnicka-pl.1maja-Podwale-Tęczowa-
      Szpitalna-Grabiszyńska-Fat-Hallera-Ojca Beyzyma-Lakiernicza-Blacharska

3)Nowy Dwór-Rogowska-Strzegomska-Gubińska-Chociebuska-Rogowska-Żernicka-
      Kołobrzeska-Kuźniki-Koszalińska-Bystrzycka-Bajana-Lotnicza-Pilczycka-Most
      Tysiąclecia-Osobowicka-Cmentarz Osobowicki-Bałtycka-Kamieńskiego-Polanowice-
      Krzyżanowice
      • kk071 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 08.02.04, 11:13
        sknerusmckwacz napisał:

> Nową linię widziałbym tak:
        > 1)Rędzin-Wędkarzy-Osobowicka-Osobowice-Most Tysiąclecia-Pilczycka-Na
        Ostatnim
        > Groszu-Estakada Gądów-Strzegomska-Mińska-Muchobór Wielki-Fat-Grabiszyńska-
        > Cmentarz Grabiszyński-Solskiego-Aleja Piastów
        >
        > 2)Krzyżanowice-Polanowice-Kamieńskiego-Bałtycka-Osobowicka-Cmentarz
        Osobowicki-
        > Osobowice-Most Tysiąclecia-Pilczycka-Legnicka-pl.1maja-Podwale-Tęczowa-
        > Szpitalna-Grabiszyńska-Fat-Hallera-Ojca Beyzyma-Lakiernicza-Blacharska
        >
        > 3)Nowy Dwór-Rogowska-Strzegomska-Gubińska-Chociebuska-Rogowska-Żernicka-
        > Kołobrzeska-Kuźniki-Koszalińska-Bystrzycka-Bajana-Lotnicza-Pilczycka-Most
        > Tysiąclecia-Osobowicka-Cmentarz Osobowicki-Bałtycka-Kamieńskiego-Polanowice-
        > Krzyżanowice

Niestety Twoje propozycje są nie realne, z tego względu, że zarówno Rędzin jak
        i Krzyżanowice (buehehehehe) nie generują tak dużych napełnień, żeby były im
        potrzebne 2 linie... Nie mniej jednak mieszkańcy tych osiedli (Krzyżanowice to
        nie osiedle) byliby Ci wdzięczni.
        • igi.wr Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 08.02.04, 15:58
          Jakkolwiek powinna byc uruchomiona linia łącząca oba cmentarze.
          • kk071 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 08.02.04, 23:42
            igi.wr napisał:

> Jakkolwiek powinna byc uruchomiona linia łącząca oba cmentarze.

Oba cmentarze z kostnicą i jeszcze w szczycie kursy do krematorium, tak bedzie
            najlepiej...

BTW: Widział ktoś, kiedyś trupa zmieniającego kwatere z Osobowic na
            Grabiszynek???

Sorki, za taki makabryczny żarcik...
            • igi.wr Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 01:04
              No widzisz! przynajmniej cos by sie działo ;)
          • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 16:22
            igi.wr napisał:
            > Jakkolwiek powinna byc uruchomiona linia łącząca oba cmentarze.

Owszem, ale tramwajowa :^)
            Chyba, że mówimy o Wszystkich Świętych, wtedy oczywiste, że obecne 322 powinno
            się przemienić w 326 jadące przez Most.

Oczywiście możemy tworzyć linię łączącą więcej cmentarzy, ale po co?
            • igi.wr Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 17:15
              czyt. dwa "psoty" powyżej :)
              • kk071 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 18:23
                Ależ Drogi Svarte to nie jest taki głupi pomysł :) Z wejściem do UE nie
                wszystkich bedzie stać na karawan pogrzebowy... I wtedy nieboszczyka bedą
                wieźli Volvo...Volvo 7000... Pozytywne, nieprawdaż???
                • igi.wr Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 18:29
                  Dokładnie! ;)
                • svarte_sjel Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 09.02.04, 19:06
                  kk071 napisał:
                  > wszystkich bedzie stać na karawan pogrzebowy... I wtedy nieboszczyka bedą
                  > wieźli Volvo...Volvo 7000... Pozytywne, nieprawdaż???

To raczej powinno się wtedy zrobić linię łączącą cmentarz z kostnicą, względnie
                  szpitalem jakimś :^)
                  • kk071 Re: Szukamy pomysłów -- Most Tysiąclecia 10.02.04, 23:00
                    Ale nam sie off topic zrobił :>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka