Dodaj do ulubionych

Spectrum - Motylkowa

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.06, 00:20
nie znalazłam tu zbyt wielu uwag o Spectrum , a te które są przeraziły
mnie ,długo szukaliśmy czegoś ciekawego a nie jest łatwo znależć fajne
mieszkanie, zdecydowaliśmy się na ich ofertę bo wydawała się nam
najciekawsza, podpisaliśmy umowę przedwstępną i sądziliśmy, że pozostało
nam już tylko cierpliwie czekać na mieszkanko ( rok to niemało ale nam się
nie śpieszy) a tu tymczasem okazuje się że będziemy nie tylko czekać ale i
denerwować się , czy naprawdę jest tak żle, ? może odezwie się ktoś jeszcze
z przyszłych mieszkańców Motylkowej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: bullet Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.range86-136.btcentralplus.com 04.04.06, 13:46
      a mozesz konkretniej powiedziec dlaczego sie bedziesz denerwowoac. Kiedys tez
      sie zastanawialismy nad ta inwestycja. Jestem ciekaw.
      • Gość: monika Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.06, 19:54
        znalazłam kilka nienajlepszych delikatnie mówiąć opini o tym deweloperze i
        niestety żadnej pozytywnej, może jest jak zwykle czyli zadowoleni milczą a
        niezadowoleni glośno narzekają - taką mam nadzieje ale fajnie byłoby poznać
        opinie innych klientów tej firmy.
        • aurelka10 Re: Spectrum - Motylkowa 05.04.06, 08:02
          No właśnie masz rację :)

My kupiliśmy od spectrum mieszkanie w czerwcu i lada chwila odbiór.
          Budowa idzie zgodnie z planem, mogliśmy spokojnie pozmieniać układ ścian
          rur i elektryki. Nie ma też żadnych problemów z nawiedzaniem budowy.
          Może inaczej będę mówić po odbiorze, bo pewnie wyjdzie jakaś krzywa ściana albo
          cosik innego. Ale póki co jestem zadowolona z wyboru dewelopera.
          Tak że głowa do góry. I jedyne czym warto zaprzątac sobie głowę to kafle panele
          i takie tam ;)
    • Gość: gość Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:05
      Analizowałem ich umowę na Osiedle z basenem. Bardzo jednostronna, nakierowana
      na zabezpieczenie interesów dewelopera. Poza tym są zupełnie nieelastyczni w
      negocjacjach co do treści tejże umowy. Ich postawa jest taka, że można podpisać
      to, co przygotowali, a jak się nie chce, to droga wolna. Oczywiście nie ma to
      nic wspólnego z klauzulą o indywidualnym uzgodnieniu treści umowy. Złe wrażenia.
      • Gość: bullet Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.range86-141.btcentralplus.com 05.04.06, 13:15
        musze cie pocieszyc ze z taka umowa to nie jest odosobniony przypadek. Ja tez
        taka mam no i nic na to poradzic nie moge (u innego developera).
        Apropos mojego developera slyszalem same zle opinie. Co bedzie na prawde???
        zobaczymy... za miesiac mam miec odbior.
        • Gość: gość Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:50
          MAsz oczywiście rację, że wielu deweloperów lekceważy klientów, nie chcąc w
          żaden sposób dyskutować o treści umowy, negocjować ceny lub innych warunków.
          Wynika to oczywiście z sytuacji na rynku, tj. wielkiego popytu i marnej w sumie
          podaży. Są jednak chlubne wyjątki. Negocjowałem ze Stalmontem umowę na
          mieszkanie na Wiejskiej, spotkanie z prezesem trwało ponad dwie godziny i było
          naprawdę konstruktywne, w każdym bądź razie wyszedłem z umową zmienioną w
          ważnychdla mnie częściach. Tak więc wiele zależy od ludzi, ich podejścia do
          biznesu etc., etc. Można np. niewiele ustępując w sprawach najważniejszych dać
          klientowi poczucie, że nie jest niepotrzebnym dodatkiem do pieniędzy.
      • ona115 Re: Spectrum - Motylkowa 29.09.06, 10:27
        Zgadzam się - też z nimi podpsałam umowę...chciałam wprowadzić kilka zmian -
        sensownych,bo pracuje też w deweloperce i znam kruczki....niestety kiedy
        przyszłam to umowa była już gotowa, także miałam do wyboru : podpisać,
        albo....podpisać, więc.....podpisałam ;). Ale nie martwie się faktem, że nie
        naniosłam tych zmian,. Zgadza się, że pieniądze są ogromne, ale....jak będziemy
        myśleć o tym, że wszyscy dookoła kombinują to zwariujemy. Pozdrawiam i życzę
        milego dnia.
        • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 20.12.06, 04:24
          Witam , rowniez planuje zamieszkac na Motylkowej , czy ktos kto zmienial tresc
          umowy moglby sie podzielic co dokladnie warto zmienic? Ja tylko widze ze brakuje
          w umowie terminow max. naprawiania usterek, pisza "..zostanie wyznaczony termin"
          , ale jaki - pusto :)) Sprobuje ponaciskac.. Ktos ma inne pomysly ?

Druga czesc pytania - czy moze ktos poradzic na co zrocic uwage w wykonczeniu
          lub co zmienic ? Bede mial poddasze - na co tam zwrocic uwage ? Nie chcialbym
          grzybow i przeciekow...

Dziekuje wszystkim za opinie, tak wogole zapraszam do kontaktowania sie via
          SKYPE : edwalu , jakies doswiadczenia tez juz z nimi mam, chetnie sie podziele,
          na razie pozytywne - z tego co widze elastyczni sa..
      • Gość: XYZ Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.ccaeurope.pl 29.09.06, 12:04
        Wg mnie teraz nie sa czasy dla klientow ale dla deweloperow. Stawiaja twarde
        warunki poniewaz wiedza ze i tak sprzedadza wszystko na 100% nawet jezeli bede
        szli w zaparte i nic nie bede chcieli zmienic w umowach.
        • Gość: napolitano Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 22:26
          O Spectrum słyszałem dobrze ale jak siadłem z nimi do rozmów to warunki
          mnie ... rozśmieszyły: albo wpłacasz 100% ale nie ale wtedy co miesiąc
          doliczają 1% do wartości, którą jeszcze im nie zapłaciłeś a więc oni będą
          budować 12 m-cy to płacisz odsetki 12% rocznie a więc od 400.000 zł 48.000
          zł !!! po 12 m-cach. A mieszkać nie mieszkasz. Zresztą oni zastrzegają, że cena
          1 m2 może się zmienić więc zamiast 448.000 zł będzie jeszcze więcej.
          A mówimy tu o kwocie (wyjściowo 400.000 zł) za niewykończone mieszkanie 3-
          pokojowe 72 m2 !!! CYRK !!! Już kupiłem działkę i za tę kasę postawię 180 m2
          dom z ogródkiem
          A znajomi cały d
          • Gość: basia Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.core.lanet.net.pl 01.10.06, 23:52
            ja jestem zainteresowana mieszkaniem w IV budynku, zakup mieszkania chce w
            czesci finansowac wspomagajac sie kredytem, ale z tego co mowisz wynika, ze aby
            byc pewnym ceny mieszkania nalezy wplacic 100% !!! jaki bank wyplaci transze
            kiedy nie ma nawet dziury w ziemi pod fundamenty?
            • Gość: bullet Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.range86-143.btcentralplus.com 02.10.06, 22:48
              wybaczcie ale ie rozumiem o czym wy mowicie. jak moze byc skonstruowana umowa
              BEZ CENY. czyli w miejscu gdzie powinna byc cena jest wpisane "developer
              zastrzega sobie prawo do zmiany????
              bzdura. Albo pogratulowac komus kto by chccial podpisac taka umowe.
              a co do 1% w sklai miesiaca to liczy sie go od kwoty niezapalconej
              a co do wybudowania domku to pomysl jest swietny, taz o tym myslalem ale.....
              koszt utrzymania domku jest duzo wiekszy niz mieszkania.
              jesli kogos na to stac to jak najbardziej domek jest swietnym rozwiazaniem
              • Gość: gość portalu Re: Spectrum - Motylkowa IP: 62.233.250.* 03.10.06, 11:15
            • Gość: R. Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 23:44
              Spokojnie. Dzis Banki przescigaja sie w zdobywaniu kredytobiorcow. Ja bez
              problemu dostalem kredyt na 95% wartosci mieszkania wyplacany w jednej transzy,
              na inwestycje własnie w tym IV budynku...chociaz tak jak mowisz dziury w ziemi
              jeszcze nie ma. Bank nie robił mi w tej kwestii żadnych problemów (nie
              usłyszałem o tym nawet 1 słowa).
              • Gość: K.S. Re: Spectrum - Motylkowa-Polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.06, 15:59
                Tez podpisalem umowe z ta firma i mam b.dobre wrazenia z przebiegu negocjacji.
                Szczegolnie z Panem Prezesem. Pelna kultura.Warunki takie same jak u innych
                deweloperow wiec bez obaw. Odbiur w przyszlym roku i zaawansowanie prac na
                budowie calkiem zadowalajace. Polecam.
      • Gość: Locco Re: Spectrum - Motylkowa IP: 81.219.212.* 05.10.06, 16:56
        Podpisałem z nimi umowę kilka miesięcy temu. Pozmieniali w umowie większość
        moich sugestii. Umowa owszem jest skrojona typowo pod nich ale to normalne w
        dzisiejszych czasach, gdzie popyt przewyższa podaż wielokrotnie. Wartość
        mieszkania skoczyła już 20% wiec jestem happy :-). Jak narazie to nie mam złego
        zdania o nich. Zobaczymy co będzie przy odbiorze...
        • Gość: Marts Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:53
          Złe opinie to chyba historia. Połowa mieszkań podobno wykupiona przez Szkotów.
          Dobre towarzystwo na przyszłość. A tak poważnie-podpisałam też umowę i nie
          widzę różnic w umowach z innymi deweloperami a poszukiwałam i negocjowałam
          przez prawie rok. Różnica decydujaca o wyborze była taka że gdzie indziej
          traktowano mnie jak dostawcę kasy.
        • Gość: Wiess. Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:06
          Też podpisałam umowę. I jestem pełna obaw. Ale budowa idzie dobrze, byłam tam
          tj. na budowie, wpuszczają bez problemu. Wiec chyba nie mają nic do ukrycia i
          terminy raczej realne. Oby. Umowy jak wszedzie, z tą róznicą że przynajmniej
          wiadomo jakie mogą być niespodzianki tj. podwyżki.
          • ewka.konewka Re: Spectrum - Motylkowa 12.10.06, 14:34
            Przepraszam, o jakch niespodziankach-podwyżkach mówisz?
            • Gość: basia Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.core.lanet.net.pl 12.10.06, 19:31
              tez jestem bardzo ciekawa tych niespodzianek? ;>
            • Gość: Wiess Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 16:52
              Zapisane w umowie ewentualne waloryzacje z tytulu zmiany np. przepisow.
    • Gość: agnes Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:27
      tak to jest z deweloperami ze sie czeka az wybudują
      • Gość: Johny Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.range81-152.btcentralplus.com 27.10.06, 19:07
        Sprawa wydaje sie wrecz oczywista, nalezy poczekac do zakonczenia inwestycji,
        oddania lokalu i jeszcze troche czasu. Umowa nie ma sie co oszukiwac jest tak
        napisana, ze nalezy wierzyc tylko ze jest ok, sam ja podpisywalem, i jakbym
        probowal kogos taka umowa zalatwic to by mi sie pewnie udalo. Nie wnikam w
        szczegoly, ale sprawy takie jak poziom Indeksacji, Ewentualna zmiana ceny
        mieszkania i przyczyny np. nie wyrobienia sie w terminie stwarzaja naprawde tak
        wiele interpretacji jak wielka jest wyobraznia, po prostu nalezy przyjac tylko
        dobre intencje budujacego, przeciez chce chyba jeszcze istniec na rynku, tym
        bardziej ze pojawia sie na kazdej imprezie zwiazanej z budowlanka, tzn.
        inwestuje w PR.
    • yuhuu Re: Spectrum - Motylkowa 15.11.06, 14:39
      Niestety złe opinie o Spectrum to nie jest historia. Jestem mieszkańcem z W.
      Rutkiewicz i nasza wspólnota na ostatnim zebraniu postanowiła wejść na drogę
      sądową z nimi, gdyż bardzo duzo usterek nie jest naprawianych (niektóre od
      przejęcia budynku - 02.2005). Ciągle mówią, że zaraz wszystko będzie naprawione
      ale tak nie jest. Zresztą (po odbiorze mieszkania) jeżeli będziecie chcieli
      zgłosić jakieś uwagi np. do terenów wspólnych usłyszycie, że tak było w
      projekcie i nic nie będą poprawiać A jak było w projekcie - zapraszam na
      Rutkiewicz, zobaczcie jak stoja hydranty, na środku chodnika, że nie można
      przejechać wózkiem. Takich genialnych wykonań jest dużo więcej. Ale tak było w
      projekcie...
      W bramach wisi telefon do naszego zarządcy Fontis, żeby zgłaszać zalania
      mieszkań.I po deszczach ludzie dzwonią - Spectrum co jakiś czas naprawia dach,
      bramę garażową itp.
      Pzdr
      • Gość: ja25 Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.telsat.wroc.pl 15.11.06, 22:53
        Tez jestem z ul.Rutkiewicz i tym z Motylkowej radze nie placic za ogrzewanie bo
        obiecanych nadplat i zwrotow wg stanu licznika nie oddaja, a mam nadplaty na
        ponad 2tys.
        I bedziecie pewnie placic za utrzymanie basenu. Sprawcie dlaczego bedzie basen,
        bo my mamy pokoj zabaw nad transformatorami i dlatego go mamy.
        • Gość: werronka Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.telsat.wroc.pl 16.11.06, 19:34
          baardzo ciekawe, hmmm
          jak ja na Kukuczki - też w Spectrum płacę 2,50 za metr, więc nie wiem skąd możesz mieć ponad 2000 nadpłaty. Bo w ciągu roku przy 70 m mieszkania opłaty wyniosą 2100. Sorrki, ale jak ktoś tak znający się na budownictwie mógł nie odkręcić zaworów od kaloryferów, przecież była moooocno mroźna zima.
          • Gość: ja 25 Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.telsat.wroc.pl 16.11.06, 21:38
            Placilam rachunki, ale nie mieszkalam tu i dopiero w koncu pazdziernika tego
            roku wlaczylam 1 kaloryfer. W zimie przy otwartych wywietrznikach mialam 15
            stopni w naroznym mieszkaniu.Budynek z mojej strony jest wiec dobrze
            ocieplony.Mam nadzieje,ze tak bedzie i na Motylkowej.
        • Gość: Locco Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.11.06, 22:53
          Utrzymanie basenu nie będzie obciążać mieszkańców - taki jest zapis w umowie.
          A co do usterek - pokaż mi dewelopera gdzie jest wszystko ok? Nie znam takiej
          firmy, zwłaszcza we Wrocławiu. A jeśli chodzi o nadpłaty, usterki itd - cóż,
          wystarczy aby wysłać pisemko poprzez radcę prawnego i zmiękną. Pamietaj, że
          jest jeszcze prasa, a tej firmie zależy na rozwoju więc nie będą się rzucali
          jak im zaczną dziennikarze zaglądać na budowę. Myślę, że Motylkową odwalą na
          maxa, a potem na tej bazie będą sprzedawać kolejne projekty (czytaj: odcinać
          kupony)... Trzeba mieć nadzieje ;-)
          • Gość: ja25 Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.telsat.wroc.pl 23.11.06, 18:54
            Nam na zebraniu powiedzial przedstawiciel Spectrum,ze moga zwrocic nadplaty za
            ogrzewanie, jak doplaca te osoby co maja niedoplate. Tylko pare osob ma
            niedoplaty ok.100 zl, a nadplaty parotysieczne duzo wiecej. Brzmialo to jak
            szantaz.
            Masz racje, ze wszedzie sa jakies niedorobki,ja sie od poczatku z tym liczylam
            i nawet nie chcialam , aby ci co partacza naprawiali swoje partactwo. Przy
            odbiorze prosilam , zeby niczego nie poprawiali,tylko srubke do balustrady
            wkrecili, bo wypasc z balkonu mozna bylo. Nadgorliwie jakies pekniecie na
            scianie tak zalepili, ze dodatkowo musialam jeszcze te "smarki" usuwac. Dlatego
            moim zdaniem im mniej zrobi wykonczenia deweloper-tym mniej do poprawiania.
            Ale najwazniejsze ,ze Spectrum uczciwie rozlicza sprzedaz mieszkan, dba o droge
            dojazdowa i chodniki, bo wielu deweloperow tylko budynek widzi, a potem
            mieszkancy maja krajobraz ksiezycowy i zniszczone samochody.
            Wystarczy wejsc na jakiekolwiek forum dowolnego dewelopera. Ile radosci i
            nadziei, planow i marzen na poczatku, a ile goryczy i wscieklizny na koncu. Ja
            tego nie mialam, bo kupowalam miejsce nie mieszkanie.Balam sie jedynie oszustwa
            i sasiadow. Dziekuje deweloperowi za uczciwosc i pozdrawiam wspanialych
            sasiadow czego i Wam z Motylkowej zycze.
          • Gość: Tomas Re: Spectrum - Motylkowa IP: 212.85.12.* 02.12.06, 15:45
            Utrzymanie basenu bedzie pokrywane z karnetow,jak i rowniez fitnes club,ale z
            zapowiedzia ze jezeli bedzie niskie zainteresowanie mieszkancow,udostepnia to
            tez dla ludzi spoza osiedla.
            Rozmowa i przedstawienie oferty bardzo mi sie spodobaly,mila zetelna
            usluga,usmiechnieta obsluga,odpowidaja na kazde zadane pytanie wprost,zadnych
            niedociagniec,a zawsze mozna portrektaktowac.Budowa idzie pelna para..coz
            milego poczatki,zobaczymy 1-ych odbiorach w marcu.Pozdrawiam
            • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 20.12.06, 04:19
              Witam , rowniez planuje zamieszkac na Motylkowej , czy ktos kto zmienial tresc
              umowy moglby sie podzielic co dokladnie warto zmienic? Ja tylko widze ze brakuje
              w umowie terminow max. naprawiania usterek, pisza "..zostanie wyznaczony termin"
              , ale jaki - pusto :)) Sprobuje ponaciskac.. Ktos ma inne pomysly ?

Druga czesc pytania - czy moze ktos poradzic na co zrocic uwage w wykonczeniu
              lub co zmienic ? Bede mial poddasze - na co tam zwrocic uwage ? Nie chcialbym
              grzybow i przeciekow...

Dziekuje wszystkim za opinie, tak wogole zapraszam do kontaktowania sie via
              SKYPE : edwalu , jakies doswiadczenia tez juz z nimi mam, chetnie sie podziele,
              na razie pozytywne - z tego co widze elastyczni sa..
              • newniah Re: Spectrum - Motylkowa 28.12.06, 12:52
                Czyli, jeśli dobrze rozumiem, będziemy sąsiadami. Też kupiłam mieszkanie z
                antresolą, więc ciekawi mnie, w której częsci osiedla będziesz mieszkać? Moje
                doświadczenia ze Spectrum są póki co bardzo dobre, wywarli na mnie niezwykle
                pozytywne wrażenie- mam nadzieję, ż już tak pozostanie :-) pozdrawiam Ewa
                • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 13.01.07, 19:40
                  Witaj,Ewa, tak , widocznie bedziemy sasiadami :) 1-2-15 czyli w jedynce. A Ty ?
                  • newniah Re: Spectrum - Motylkowa 22.01.07, 09:54
                    No prawie to samo...2-2-16 ;-( a prawie robi wielką różnicę. Probowałeś już
                    wchodzić na budowę? Dowiedziałam się od p.Laskowskiej, że jeszcze nie można ,
                    ale to pewnie oficjalna wersja :-) Nie mogę się doczekać dni otwartych..brrr :-D
                    pozdrawiam
                    • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 23.01.07, 19:28
                      ..jeszcze nie bylem , ale poszedlbym , podobno warto z jakims prezentem odrazu
                      dla kierownika budowy :) moze znajde czas i wyrusze, tylko samemu mi sie nie
                      chce na razie :) A kiedy te dni otwarte ?

p.s. nie potwierdzili jeszcze przerobek - ciekawe kiedy zaczna w srodku robic
                      jedynki.
                      • Gość: Ewaa Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 08:22
                        A czemu chcesz się do kierownika budowy wybrać z prezentem? Nie sądzisz, że i
                        tak już dużo zapłaciliśmy? Jeżeli sie ich do tego przyzwyczai, to pożniej już
                        nic nie będzie można załatwić normalnie, tylko z łapówą!
                        • Gość: figl1 Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.07, 08:18
                          Duzo :) Ale nie kierownikowi :) Prezentem moga byc placki ziemniaczane :) - juz
                          milo bedzie facetowi :) I pewnie dach lepiej ociepli :) Zobaczymy.. placki robic
                          umiem, z czasem gorzej :)
                          • Gość: kot_le Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.07, 17:53
                            czesc
                            czy ktoś może napisać jak wygląda "odbiór" mieszkania,
                            na co zwrócic uwagę,
                            czy wziąć rzeczoznawcę...itp
                            pozdrawiam
                    • Gość: blash Re: Spectrum - Motylkowa IP: 80.54.171.* 19.02.07, 18:40
                      kiedy mozna wejsc na budowe?
                • Gość: gosc Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.e-wro.net.pl 17.02.07, 17:37
                  witam. deweloper ma raczej złe opinie na rynku. kierownicy sa co chwile
                  zmieniani....Mysle jednak ze motylkowa beda chcieli "odwalic" na maxa zeby
                  pozniej odcinac kupony jak juz ktos to ujął. poprzednie ich inwestycje to
                  nieporozumienie jezeli chodzi o jakosc wykonania!! Mysle jednak ze z motylkowa
                  bedzie inaczej. Co do umowy to brak słów!!! Jest jednostronna-jakiekolwiek
                  negocjacje i zmiany w umowie to fikcja-podpisujesz albo pocałuj nas w d...
                  Godza sie na zmiany w umowie ktore sa bez znaczenia. Umowa w zaden sposob nie
                  zabezpiecza interesu kupujacych!! mozna miec tylko nadzieje ze wszystko bedzie
                  ok-bo jesli bedzie inaczej to nic z ta umowa sie nie wywyalczy-oburzajace jest
                  podejscie do klienta jezlei chodzi o umowe!!
              • Gość: Locco Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.telsat.wroc.pl 28.12.06, 23:58
                Też mam mieszkanie ale na Iptr więc nie będę miał problemów z poddaszem.

Zwróć uwagę na obecnym etapie (kładą dach) np. zobacz jaką membranę kładą
                (powinna być paroprzepuszczalna wtedy wilgoć wyjdzie na zewnątrz), ile masz cm
                izolacji z wełny (powinno być ile wejdzie między krokwie), czy kładą wełnę na
                krokwie czy tylko międzu (drewno ma parametry jak szyba więc powinno być minimum
                5cm wełny jeszcze na krokwiach), czy wełna od strony regipsów będzie izolowana
                folią (brak zacieków i ochrona przed potężną wilgocią podczas kładzenia tynków
                wewnątrz), sprawdź jak wykańczają okna dachowe, czy porządnie montują regipsy
                (zwłaszcza łączenia ścian kolankowych i skosów) itd. Najlepiej to jak położą
                membranę, dachówkę i obrobią okna i kominy to jedź po pierwszym mocnym deszczu -
                jak będzie sucha membrana od wewnątrz tzn że dach jest zrobiony porządnie.

Odnośnie zmian w umowie to oni głównie zgadzali się na zmiany, które w nich za
                bardzo nie uderzały. Pamiętaj o zapisie że mogą wypowiedzieć umowę w każdym
                momencie bez podania przyczyny i po zapłaceniu kary umownej (standardowo 5% co
                przy obecnej dynamice wzrostu cen to pikuś). To jest mocny bat na inwestora.
                Niestety...

W którym budynku i kiedy masz odbiór?
                • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 13.01.07, 19:43
                  Dzieki za rady, przydadza sie. Drzwi otwarte beda organizowane, nasza jedynke
                  oddaja w kwietniu z tego co wiem.
                  • Gość: sąsiadka :) Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.akron.net.pl 26.01.07, 16:52
                    Witam,witam.Mam nadzieję, że oddadzą nam w terminie- a propos- czy ktos wie jak
                    postepy na budowie i czy jest szansa na odbiór- kwiecień ??? Pozdrawiam
                    wszystkich sąsiadów :)
                    • figl1 Re: Spectrum - Motylkowa 27.01.07, 08:23
                      ..a robil ktos przerobki w mieszkaniu ? Gniazdka ? Sciany ?
                      Ja poprosilem o zmiane ukladu w lazience - krzykneli 300pln za przerobki w
                      lazience (dodatkowy odplyw), ale tez zrezygnowalem z jednej sciany -
                      powiedzialem sprzedajcie pare cegielek i bedziecie mieli 300pln na lazienke :)
                      No moze prawie tak powiedzialem :) Ale na razie negocjujemy .. Komus sie udalo
                      za darmo wsz poprzerabiac ? Jakies doswiadczenia ?
                      • Gość: blash Re: Spectrum - Motylkowa IP: 80.54.171.* 19.02.07, 18:37
                        mi zamiast wanny mam kabine
                    • Gość: Tomas Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.range81-157.btcentralplus.com 28.01.07, 17:29
                      Wyglada na to ze nawet sa troche do przodu...zima zaczela sie pozno,z tego co
                      wiem robia(robili)wylewki w srodku.. .Ja szykuje ekipe na kwiecien juz,watpie
                      aby byly jakies dluzsze opoznienia.
                      Pozdro
    • Gość: tomcomadom Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 22:07
      Witam przyszłych sąsiadów. Dla mnie problem nr 1 to drogi wokół osiedla tj
      Łubinowa i Motylkowa ale z tego co wiem będą zrobione zaraz po zakończeniu 1
      etapu choć najpierw może to być tylko utwardzenie. Na Niemczańskiej zrobili
      profesjonalnie - tuż po oddaniu 2giego etapu droga asfaltowa wraz z miejscami
      postojowymi. Jakie jest Wasze zdanie nt psów na osiedlu - to że sprzątać trzeba
      będzie to nie ma wątpliwości, a może by tak zakaz wewnątrz osiedla?
      • claris Re: Spectrum - Motylkowa 08.02.07, 11:43
        W kwestii Niemczanskiej - droga jest asfaltowa tylko do wjazdu do drugiego
        garazu. Ta z miejscami postojowymi od frontu budynku II etapu byla utwardzona i
        w tej chwili z tego utwardzenia to juz niewiele zostało...nawet nie wiem czy w
        taka pogodę ona w ogóle jest przejezdna...
      • Gość: sąsiadka :) Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.akron.net.pl 08.02.07, 19:30
        Dla mnie z tym zakazem wewnątrz dla psów to rewelacyjny pomysł. Jestem za :)
        • Gość: kot_le Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.07, 17:59
          cześć
          czy ktoś może napisać jak wygląda "odbiór"mieszkania,
          na co zwrócić uwagę
          czy wziąć rzeczoznawcę itp.
          pozdrawiam
    • newniah Re: Spectrum - Motylkowa 26.07.07, 15:36
      tych, którzy jeszcze nie byli lub nie wiedzą zapraszamy na:
      www.motylkowalubinowa.fora.pl/
    • Gość: ja Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 12:32
      powodzenia dla lokatorow....rozmawialem kiedys z osoba tam pracujaca i to na
      wysokm stanowisku...ponoc kwestia czasu jest jak zacznie wychodzic
      wilgoc...niestety mieszkania byly zle lub wcale nie b yly osuszane a zalozone
      byly okna ,ktorych nie mozna otwierac...slyszalem ,ze beda przejscia z tymi
      mieszkaniami...oby tak sie nie stalo
      • Gość: Marv Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.k.pl 01.08.07, 19:41
        Z oknami to przesada lekka,moze sie rozchodza lekko ale to do naprawy
        sa..osuszanie coz..w kazdym mieszkaniu prdzej czy poznej wychodzi wligoc.Osiedle
        generalnie rokuje na jedno z najladniejszych we wroclawiu...
        • Gość: maria Re: Spectrum - Motylkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 21:42
          Wilgotno mi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka