Dodaj do ulubionych

UWAGA ! WROBUD-akty notarialne na Traugutta-bleff

13.07.06, 19:44
Uwaga mieszkańcy budynk na Traugutta. Są problemy z aktami notarialnymi
ponieważ firma nie może uzyskać odbioru mieszkań i całego budynku. Dzisiaj to
usłyszałem od samego Pana Prezesa, po długich rozmowach - kręceniu innych
pracowników (rozmawiałem z 3 osobami-istne mydlenie oczu). Już przy odbiorze
mieszkania było widać jak solidny to deweloper, w jakim stanie oddał
mieszkania i cały teren wokół. KLIENCI potencjalni, warto się przyjrzeć !!
Proponuję mieszkańcom Traugutta aby zaczęli sie interesować sprawą i nie
bagatelizowali od tak. Zbliża sie 1 stycznia 2007 i nowe przepisy prawne,
podatkowe itd. NIE JESTEŚ WŁASCICIELEM JAK NIE MASZ AKTU NOTARIALNEGO !!
Pozdrawiam wszystkich seredcznie i upalnie....
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: akty notarialne 14.07.06, 08:16
      o co chodzi z tymi zmianami w przepisach? gdzie mozna cos na ten temat poczytac? we wrzesniu odbieram mieszkanie i co jak nie zdaza z aktami do konca roku, to nie bede wlascicielem?!
    • Gość: XYZ Re: ! WROBUD-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.07.06, 13:18
      Wg mnie masz racje ale poczytaja jakie kary umowne placi Deweloper za kazdy
      dzien nie odebrania budowy. To jest druba kasa i nie wydaje mi sie aby
      deweloper to bagatelizowal. To on placi kasne odsetki za kazdy dzien zwloki.

A co do tych przepisow to prosze podziel sie jakimis informacjami, no chyba ze
      to nic waznego.

XYZ
      • Gość: wesol Ulga odsetkowa IP: *.crowley.pl 14.07.06, 15:24
        Tu chodzi o ulge odsetkowa, od 1 stycznia bedzie zlikwidowana.
        • Gość: yoka1 Re: Ulga odsetkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 16:11
          a co to ulga podatkowa ma wspolnego z aktem notarialnym? Ta uwaga o zmianach w aktach wlasnosci serio brzmi groznie. probowalam czegos szukac w internecie, ale zadnej wzmianki o zmianach tego typu nie znalazlam.
          • Gość: wesol Re: Ulga odsetkowa IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 15.07.06, 11:22
            A tyle ma wspolnego, ze jak nie bedzie aktu notarialnego do konca 2006 to lipa
            z ulgi :-).
            • kriss_333 Re: Ulga odsetkowa 15.07.06, 11:28
              skad to wiesz? na pewno jest potzrebny akt notarialny, skoro kredyt jest wziety
              w 2006 roku?
            • kriss_333 Re: Ulga odsetkowa 15.07.06, 11:49
              www.pit.pl/pages/i/1877.php
              www.bankier.pl/wiadomosc/Jesli-chcesz-skorzystac-z-ulgi-odsetkowej-spiesz-sie-z-kredytem-1452046.html
              Nikt tu nie pisz o tym ze trzeba miec akt do konca 2006 roku, skoro wszyscy
              ktorzy wezma kredyt do konca 2006 roku maja byc objeci ta ulga to oczywiste jest
              ze nie beda mieli aktow bo wiadomo ile trwa. Wg mnie na zdrowy rozum trzeb
              awziac tylko kredyt do kobca tego roku.
              • Gość: JerzyR Re: Ulga odsetkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.06, 21:38
                jak nie będzie przepisów przejściowych (a znając naszych ustawodawców - można
                przypuszczać, że nie będzie) to od panienki w urzedzie skarbowym będzie zależała
                wasza ulga:(

JR
                • Gość: wesol Re: Ulga odsetkowa IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 15.07.06, 22:13
                  Moze ten link wszystko wyjasni:

www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1693.27.108.2.15.2.0.1.htm
                  • Gość: JerzyR Re: Ulga odsetkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.06, 22:40
                    wszystko sie zgadza, tylko tekst w GP był w kwietniu 2006 kiedy nikt nie
                    zamierzał likwidować ulgi odsetkowej:(
                    Nie mialo znaczenia czy dostaniesz akt not. w tym roku czy nastepnym -
                    najwu\yżej pozniej odliczysz odsetki.
                    Ale problemem jest czy bedziesz mial prawo do ulgi gdy w 2006 roku masz kredyt,
                    ale NIE masz aktu not.?
                    I tutaj potzrebne są przepisy przejsciowe. Podobnie bylo z VAT-em od gruntu po
                    wejsciu do UE. Ludzi placili calosc liczac, ze nie beda musieli doplacac VATu,
                    ale sie poimylili - Urzedy skarbowe uwazają, ze trzeba doplacać!!

Zyczę powodzenia
                    JR
                    • Gość: JerzyR Re: Ulga odsetkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.07.06, 22:41
                      mowa ozywiscie o VAT od gruntu bo od ieszkan juz był/jest i będzie tylko nie
                      wiadomo czy caly czas 7%.

JR
                      • Gość: elena Re: Ulga odsetkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.06, 20:11
                        no sie wiem!
    • Gość: wris Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 17.07.06, 16:52
      Z ulgą odsetkową rzeczywiście to fakt - jeśli nie zdążą z aktami to możemy się
      pocałować w d...
      Sereno - co dokładnie powiedział ci prezes? Bo nie ukrywam żywo mnie to
      interesuje bo jestem jedym z tych którym puszczają już nerwy z powodu tych
      opóźnień.
      • Gość: dzidka Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.siedmiorog.pl 18.07.06, 09:25
        A zdaje sie, ze my nic nie mozemy, prawda? W umowie jest chyba (kurcze, musze
        ja znalezc), ze oni maja pol roku na wydanie aktow not. od momentu, kiedy
        dostana pozwolenie od miasta na uzytkowanie budynku, tak? I jezeli przekrocza
        ten termin, to dostana po lapach, znaczy beda placic kary. A jezeli nie ma
        pozwolenia to co? Mamy czekac w nieskonczonosc? Mozna cos robic? Moze warto sie
        spotkac w tej sprawie?
    • Gość: wris Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 19.07.06, 16:12
      Świetny pomysł z tym zebraniem. Myślę że w grupie siła i grupa więcej zdziała
      niż pojedyncze osoby.
      Próbowałem dzisiaj wyciągnąć jakieś informacje od jednego z dyrektorów Wrobudu -
      ale ponieważ "coś jeszcze nie jest pewne" więc udzielą mi takiej informacji w
      przyszłym tygodniu.
      Ale akty notarialne to nie jedyny problem. Czy ktoś z was mieszka na 5 piętrze
      może?
      A i jeszcze jedno - co myślicie o braku jakiejkolwiek wentylacji na klatkach
      schodowych i korytarzach? Dla mnie trochę dziwne tym bardziej że nie ma tam
      żadnego obiegu powietrza bo są te przeklęte drzwi przeciwpożarowe...
      • Gość: M.D. Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.06, 17:05
        A obok budują pełną parą{Traugutta 128-144] i starają się o ten grunt na którym
        jeszcze stoją rudery 122-126.W tej ostatniej już mało kto mieszka,niedługo będą
        ją rozwalać bo się wali i potem te następne.
      • Gość: dzidka Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.siedmiorog.pl 20.07.06, 09:41
        No tak, z wentylacja tragedia... Na korytarzu jak w saunie. Ale z tym pewnie
        nic sie nie da zrobic, bo pewnie taka idea drzwi przeciwpozarowych, ze odcinaja
        dostep tlenu.
        To jak z tym zebraniem? A w ogole, to moze sobie zalozymy forum? ;-)
        • Gość: wris Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:33
          Dzidka, jestem tak napisałem za. We dwie osoby możemy zacząć coś działac, choć
          myślę że jak będzie nas więcej to więcej zdziałamy. Odezwij się na maila -
          kkrzychu@interia.pl. Co prawda nie mam dostępu do netu ale postaram się jutro
          sprawdzić.
      • maneki-neko Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b 19.08.06, 15:01
        Gość portalu: wris napisał(a):
        > Ale akty notarialne to nie jedyny problem. Czy ktoś z was mieszka na 5 piętrze
        > może?

o, czyżby kolega też spędzał czas przy szczelnie zamkniętych oknach?
        tę sprawę wrobud też ma głęboko gdzieś.

> A i jeszcze jedno - co myślicie o braku jakiejkolwiek wentylacji na klatkach
        > schodowych i korytarzach? Dla mnie trochę dziwne tym bardziej że nie ma tam
        > żadnego obiegu powietrza bo są te przeklęte drzwi przeciwpożarowe...

brak wentylacji to horror. szczęście w nieszczęściu, że nikt z moich sąsaidów
        worków śmieci na wycieraczce nie trzyma.

w ogóle cała ta inwestycja coraz więcej ciemnych stron odsłania.
        a miało być tak super...
        • Gość: grrr Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: 81.219.158.* 20.08.06, 01:04
          im dalej w las tym wiecej drzew,
          wrobud wykorzystuje koniunkture i to ze moze nas miec w d..... bo i tak mu nic
          nie zrobimy ???
          czytalem opinie o ich najnowszej inwestycje (na stronskiej), chyba maja jeszcze
          gorzej. Prawem serii, ich wlasnie rozpoczynajaca sie inwestycja (wambierzycka)
          powinna sie calkowicie nie udac. mam nadzieje, ze przyszli klienci wrobudu
          zastanowia sie 10 razy zanim sie zwiaza z ta firma. Jakies standardy powinny byc
          jednak zachowane.
    • Gość: quaqe Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 20.07.06, 08:28
      A niech sobie budują. Szkoda tylko że zapominają o dotychczasowych klientach.
      Firma kwitnie. Kosztem ludzi.
      • Gość: gr Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.if.pwr.wroc.pl 16.08.06, 12:40
        gazeta wyborcza:
        "Zakończenie inwestycji musi być potwierdzone np. pozwoleniem na użytkowanie
        budynku mieszkalnego albo umową w formie aktu notarialnego o przeniesieniu na
        podatnika własności nowo wybudowanego budynku lub lokalu mieszkalnego."
        • Gość: Martix Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.06, 14:11
          Ponoć WROBUD stara się o dalszą działkę aż do szpitala 122-126 gdzie jeszcze
          stoją trzy kamienice i jedna już jest wysiedlona-ta co popękała.Ostatnio goście-
          geodeci mierzyli ten teren.
        • sereno [...] 05.10.06, 14:46
          Treść postu jest niedostępna.
          • Gość: gość Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: 217.153.188.* 07.10.06, 22:41
            Prawda jest tylko jedna:-( brak aktu notarialnego w 2006r brak ulgi:-(
            • Gość: kkk Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 10.10.06, 09:24
              W poniedziałek był odbiór budynku na Traugutta przez Inspektora nadzoru
              budowalnego. Nie wiecie jak poszło? Bo od tej decyzji zależy czy dostaniemy
              akty notarialne...
              • Gość: dzidka Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.06, 18:42
                Dzisiaj dowiedzialam sie od znajomego, ktorego znajomy jest pracownikiem
                Wrobudu, ze Wrobud rozwaza mozliwosc zerwania umowy z lokatorami, bo ceny
                mieszkan tak poszly do gory, ze bardziej oplaci im sie sprzedac je jeszcze raz
                za duzo wiecej i zaplacic nam kary, niz zakonczyac pozytywnie dla nas cala te
                dziwaczna akcje. Znajomy obiecal dowiedziec sie wiecej, jak cos bede wiedziala,
                dam znac.
                • inga_iga Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b 10.10.06, 19:31
                  mało prawdopodobna wydaje mi się taka opcja.
                  • sereno [...] 10.10.06, 20:16
                    Treść postu jest niedostępna.
                    • Gość: Klient Strońska Re: UWAGA ! -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.06, 20:28
                      Po odbiorze nie mają szans. Można sądownie dochodzić przeniesienia własności
                      mieszkań. Mieszkania są zasiedlone i wykończone. Nie są w stanie tego zrobić.
                      Umowy ze Strońskiej są tak skonstruowane, że nie ma określonej kary umownej za
                      zerwanie umowy. W przypadku Atalu (nie wiem czy to była plotka czy prawda) była
                      określona kara umowna w wys. 8% wpłaconej kwoty. Tym samym była to maksymalna
                      kwotą za odstąpienie przez Atal od umowy. U nas tego nie ma - można dochodzić
                      kwoty praktycznie nieograniczonej, do tego ktoś musiałby usunąć mnie z
                      mieszkania. Mogą wynająć firmę ochroniarską, ale ja mogę zrobić to samo.
    • Gość: kris Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 11.10.06, 14:53
      No tak - ale spekulacje spekulacjami, a jeśli chodzi o akty to nadal nic nie
      wiadomo... Mimo że odbiór był, ale z jakim skutkiem? Oto jest pytanie.
      Co do wypowiedzenia umów - Dzidka - nie mogą tego zrobić - dokładnie z tych
      powodów co powyżej. Pozatym myślę że pomysł zablokowania drogi krajowej przy
      Traugutta przez pikietę lokatorów domu musiałby być wdrożony w życie:-)
      • Gość: pimiko Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.ctm.com.pl 12.10.06, 11:58
        Rozmawiałem dzisiaj z p. Sylwią i powiedziała ze Inspektor ma teraz dwa tyg. na
        decyzje a potem dwa tyg. na uprawomocnienie się decyzji. Jeżeli będzie
        pozytywna po tym nastepuje samodzielność lokali i akty notarialne.
        Podobno nie było większych uchybień, więc powinniśmy się spodziewać za ok m-c
        aktów... Powinniśmy.....
    • Gość: wris -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 12.10.06, 12:43
      Też dzisiaj z nią rozmawiałem. Z tym, że z innych źródeł wiem że z podobno
      dostali odbiór. Może nie chcą mówić tego klientom żeby w razie czego móc
      zamydlić nam oczy...
      Lepiej żeby zdążyli z tymi aktami do końca roku. Ulga odsetkowa, zameldowanie,
      ubezpieczenie przejściowe kredytu... Ponosimy koszty a oni mają to gdzieś. No
      ale może w końcu...
    • tituch Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 12.10.06, 13:09
      Do wszystkich klientów Wrobudu!!!

Powiedzcie coś na temat jakości wykończonych przez Wrobud mieszkań. Czy były z
      tym problemy. Czy generalnie jest dobrze. Czy możecie coś mi polecić odnośnie
      podpisania umowy, może coś można jeszcze wynegocjować? Będę wdzięczny za
      wszelkie uwagi zarówno te krytyczne jak i pozytywne. Sam zastanawiam się nad
      Zielonym Wzgórzem, ale odstrasza mnie brak drogi asfaltowej, podobno wiosną
      dojazd jest makabryczny.

pozdrawiam i życzę jak największej satysfakcji z Waszego Lokum
    • Gość: xx Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 12.10.06, 15:33
      Mówisz i masz. Kupiłem mieszkanie od Wrobudu. Do odbioru wszystko było pięknie
      i łądnie. Podczas odbioru okazało się że istnieją pewne usterki, które jednak
      zostały zbagatelizowane przez szefów budowy. Podczas drugiego odbioru wszystko
      było pięknie gdyby nie to że usterki zostały jedynie zamaskowane a nie usunięte
      (o czym się przekonałem 1,5 miesiąca później. W ciągu 3 miesięcy ujawniły się 2
      kolejne. Pomimo moich pism, próśb, gróźb Wrobud pozostawał nieugięty. Nie
      odpisywali na reklamacje, zbywali moje uwagi, obiecywali kolejne terminy.
      Po interwencji organizacji konsumenckiej okazało się że można i usterki zostały
      usnięte. Czy do końca to się okaże.
      Rozumiem to że podczas budowy są popełniane błędy. Bo ludzie są tylko ludźmi. A
      i większośc usterek i tak wychodzi dopiero w trakcie użytkowania. Ale chodzi
      tutaj o sposób załatwienia takich reklamacji - bez zbędnej zwłoki, traktując
      klienta poważnie, nie rzucając kolejnych terminów które mijały bez odzewu.
      W każdym bądź razie nie życzę nikomu nerwów i czasu i pieniędzy jakie straciłem
      egzekwując swoje prawa. Trwało to jakieś 6 miesięcy.
      Do dnia dzisiejszego nie ma aktów notarialnych choć mija już 10 miesiąc od
      oddania ludziom budynku. Podobno lada dzień będą ale koszty związane z
      zabezpieczeniem przejściowym ponosisz ty.
      Co do sposoby obsługi przez dziewczyny z biura - nie mam zastrzeżeń. Uprzejme,
      miłe, skore do pomocy. Nawet wysyłają maile na święta. Więc dbają o klienta.
      Ale jednak coś szwankuje i to w najbardziej wrażliwym miejscu.
      Deweloperzy czują się pewnie, bo mają klientów. jednak kiedyś się to zmieni i
      zostaną tylko ci którzy wyrobili sobie markę.
      Jeśli jednak miałbym ponownie wybierać - wybrałbym innego dewelopera.
      • Gość: Martix Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.06, 21:45
        Ciekawe czy ci goście którzy dostaną mieszkania obok-w następnej plombie WROBUDU
        {Traugutta 128-132} którą kończą czy również tak długo będą czekać na papiery
        że te mieszkania będą ich własnością?
        • Gość: reno Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:38
        • Gość: concret Re: -akty notarialne na Traugutta-b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.06, 23:51
          Zapytaj dewelopera
          • sereno Re: -akty notarialne na Traugutta-b 02.11.06, 13:56
            CZY LUDZIE COS SLYCHAC W SPRAWIE AKTOW?? OTRZYMUJE CIAGLE SPRZECZNE INFORMACJE
            TELEFONICZNE? WYDAJE MI SIE ZE TRZEBA CHYBA NAPISAC OFICJALNE PISMO PRZEZ
            WIEKSZOSC LOKATOROW PODPISANE. PROSZE O SZYBKIE DZIALANIE, ZBLIZA SIE ROK OD
            ODBIORU MIESZKAN I KONIEC ROKUUUUUUUU !!!!!
    • Gość: Kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 02.11.06, 15:48
      Hm, Sereno. jakieś 2 miesiące temu wisiała w każdej klatce infomacja dla
      lokatorów w tej sprawie - żeby zacząć coś robić, spotkać się, pogadać. Odzewu
      nie było żadnego bo każdy ma to w d... za przeproszeniem i czeka aż załatwi to
      ktoś inny.
      Nie wiem kiedy dzwoniłeś ale ja rozmawiałem ze sprzedażą w zeszłym tygodniu i
      powiedzieli mi że "podobno dostaną zgodę na użytkowanie budynku w przeciągu
      paru dni" a to oznacza że akty powinny być jeszcze w grudniu.
      nie wiem jak ty ale mi zależy i to bardzo - bo z końcem tego roku ucieka ulga
      odsetkowa....
      • Gość: drake Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.lanet.net.pl 02.11.06, 22:00
        tak z ciekawości - a co ma ulga odsetkowa do aktów notarialnych ?? z tego co
        wiem, to aby z niej korzystać wystarczy uruchomienie kredytu przed końcem 2006...
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 03.11.06, 08:43
      No to się mylisz.
      Żeby skorzystać z ulgi odsetkowej musisz mieć tytuł prawny do lokalu (czyli być
      właścicielem - mieć akt notarialny).
      Problem jest w tym że w każdej gazecie w której piszą o uldze odsetkowej
      powielają bzdury - że niby wystarczy tylko zaciągnąć kredyt. Zadzwoń sobie do
      najbliższego urzędu skarbowego albo do Krajowej Informacji Podatkowej - 0801
      055 055 lub 022 330 0330. Aby skorzystać z ulgi i nabrać do niej praw musisz
      mieć akt notarialny.
      Więc w tym przypadku o ile nie dostaniemy ich przed końcem roku możemy
      zapomnieć o jakichkolwiek odpisach.
      • mysiaapysia Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 03.11.06, 11:11
        A od kiedy to urzedy skarbowe wydaja interpretacje na temat przepisow, ktore
        jeszcze nie zostaly uchwalone?

A poza tym - Wg projektu ustawy nowelizujacej ustawe o podatku doch od osob
        fizycznych:
        Art. 22. 1. Podatnikowi, któremu w latach 2002-2006 został udzielony kredyt
        (pożyczka), o którym mowa art. 26b ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu
        obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2007 r., przysługuje na za-sadach
        określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od dochodu wydatków na spłatę
        odsetek od tego kredytu (pożyczki), do upływu terminu spłaty określo-nego w
        umowie o kredyt (pożyczkę) zawartej przed dniem 1 stycznia 2007 r., nie dłużej
        jednak niż do dnia 31 grudnia 2027 r.

CZyli nie ma tu wymogu posiadania aktu notarialnego
      • mysiaapysia Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 03.11.06, 11:11
        A od kiedy to urzedy skarbowe wydaja interpretacje na temat przepisow, ktore
        jeszcze nie zostaly uchwalone?

A poza tym - Wg projektu ustawy nowelizujacej ustawe o podatku doch od osob
        fizycznych:
        Art. 22. 1. Podatnikowi, któremu w latach 2002-2006 został udzielony kredyt
        (pożyczka), o którym mowa art. 26b ustawy wymienionej w art. 1, w brzmieniu
        obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2007 r., przysługuje na za-sadach
        określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od dochodu wydatków na spłatę
        odsetek od tego kredytu (pożyczki), do upływu terminu spłaty określo-nego w
        umowie o kredyt (pożyczkę) zawartej przed dniem 1 stycznia 2007 r., nie dłużej
        jednak niż do dnia 31 grudnia 2027 r.

CZyli nie ma tu wymogu posiadania aktu notarialnego
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 03.11.06, 11:17
      Ja nie pisze o nowelizacji ustawy tylko jak teraz jst. A teraz jeśli nie masz
      aktu to z ulgi nici.
      Co do nowelizacji - to chyba nowelizacja odwołuje się do starej ustawy, co nie?
      A jeśli chodzi o urzędy skarbowe to one prowadzą kontrolę więc jakby co to
      przed nimi się tłumaczysz. No chyba że masz tyle wytrwałości i czasu i nerwówo
      zeby się bić o to przed sądem później.
      • Gość: Nie wytrzymam Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 194.146.120.* 03.11.06, 11:51
        Tak, teraz trzeba mieć akt notarialny, ale aby zmienić regulacje dot. ulgi
        odsetkowej potrzebna jest nowelizacja ustawy. Jezeli jej nie znowelizują będa
        obowiązywały obecne regulacje, czyli musi być akt notarialny. Możesz go
        podpisać spokojnie w 2007 r, ponieważ przepisy nie ulegna zmianie.
        Jeżeli bedzie nowelizacja (a wszystko na to wskazuje), do skorzystania z ulgi
        wystarczy zaciągniety kredyt do końca 2006 r. Kropka. Zrozumialeś?
        • Gość: Ricewind Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 195.116.106.* 03.11.06, 15:25
          Witam. Też jestem właścicielem mieszkania w naszym "kochanym" bloku. Pani
          Sylwia powtarza w koło to samo - akty będą. Dzisiaj powiedziała mi, że chyba w
          grudniu. W poniedziałek mam spotkać się z kierownikiem w Nadzorze Budowlanym.
          Zobaczymy co oni ciekawego powiedzą. Wcześniej się nie udzielałem, bo
          mieszkanie wynajmuję, a nie mam czasu tam wpadać. Cóż, pora podziałać, bo brak
          aktów zaczyna mnie coraz bardziej niepokoić. Prawnik doradził mi sądowe
          wymuszenie przeniesienia własności. Poczekam do stycznia.
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 03.11.06, 15:39
      Już nie wiem kogo mam słuchać. Urząd skarbowy twierdzi swoje, wy swoje. Moze
      macie rację. Może ktoś z was dyspoznuje linkiem do projektu ustawy?
      Jeśli chodzi o akty i prawnika - to nie wiem czy można ich zmusić do podpisania
      aktów sądownie skoro jeszcze tydzień temu budynek nie był odebrany przez
      Inspektora Nadzoru.
      Odbiór był we wrześniu ale (jak twierdziprezes wrobudu) ciągle się do czegoś
      przyczepiają, gubią dokumenty itd. A tracimy na tym my.
      • sereno Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 04.11.06, 19:07
        DOKŁADNIE, LUDZIE SPROBUJCIE NAPISAC PISMA ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU, PROSZE
        SIE NIE SUGEROWAC TYM CO MOWI PAN PREZES LECZ TRZEBA ISC DO WYDZIALU I ZAPYTAC
        KONKRETNIE W CZYM SA PROBLEMY. TO NIE ZE KTOS COS WYMYSLA LECZ TO FIRMA NIE
        WYWIZALA SIE Z WYKONANIA BUDYNKU I ODBIORU, TO ONI ZAPLACA KARE ZE ZASIEDLILI
        BUDYNEK I TRZEBA CHYBA POJSC W TYM KIERUNKU. NIE WIEM CZY NIE WNIOSE SKARGI W
        TEJ SPRAWIE.....W JEDNOSCI SIŁA
        • Gość: DM Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.06, 19:39
          Niezła afera!
          • Gość: SERENO DUPEK Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:49
            • sereno Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 05.11.06, 09:39
              DZIEKUJE ALE PROSZE LUDZIE ZACZAC MYSLEC. JA MOZE I DUPKIEM JESTEM W OCZACH
              BYLE JAKICH. DYSTANSUJAC OD DUPKA, WIEM JEDNO - JESTESMY LOKATORAMI WROBUDU JUZ
              PRAWIE 10 MIESIECY, KTOS NAS TRAKTUJE WLASCIWIE, BO FIRMA SIE NIE WYWIAZALA.
              PAMIETAJ CZLOWIEKU, JA DUPEK CI TO MOWIE, JESTES NAJEMCA I UWAZAJ ZEBY KTOS NIE
              PODJAL DECYZJI O TWOJEJ EKSMISJI. AKT NOTARIALNY TO WLASNOSC, WSZYSTKO INNE SIE
              NIE LICZY !!! NERWY NIC NIE POMOGA ALE DZIALAC TRZEBA I TO W JEDNOSCI !!
      • Gość: cytat Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.chello.pl 05.11.06, 18:29
        cytuje: "Nie można zacząć korzystać z ulgi odsetkowej z chwilą podpisania umowy
        przedwstępnej zakupu mieszkania czy umowy kredytowej. Podatnik musi mieć akt
        notarialny."
        Szczegóły:
        www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1693.27.108.2.15.2.0.1.htm
        • Gość: Nie wytrzymam Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.06, 20:47
          Ludzie opamiętajcie się. W roku 2006 obowiązują aktualne przepisy dot. ulgi
          odsetkowej, z których wynika, że trzeba mieć akt notarialny, aby z niej
          skorzystać. Jeżeli akty podpiszecie w 2007 roku, a sejm uchwali nowe przepisy,
          warunkiem skorzystania z ulgi będzie zaciągnięty kredyt przed 1 stycznia 2007
          r. Specjalnie dla Was, po raz kolejny sprawdziłem teksty propozycji zmian
          podatkowych na stronie Sejmu i jestem tego pewien na 100%.
          Jeżeli jest jakiś problem techniczny z odbiorem budynku, sądowne
          przewłaszczenie nie wchodzi w grę. Sam odebrałem mieszkanie na Strońskiej,
          czekam teraz na pozwolenie na użytkowanie i śledzę przepisy podatkowe. Co do
          aktów macie 100% rację, sam pisałem kiedyś, że Sereno to pieniacz (przegiął z
          deflacją), ale Was rozumiem. Nie ma co panikować z ulgą odsetkową, nowe podatki
          dot. sprzedaży mieszkań też można ominąć, najgorsze jest, że to nie są Wasze
          mieszkania. Musicie się dowiedzieć w nadzorze o co chodzi. Pozdrawiam
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 06.11.06, 09:16
      No to od razu wam powiem że nie ma co dzwon9ić do nadzoru budowlanego bo nie
      udzielą wam żadnych infomacji bo "nie jesteśmy stroną". Więc ten pomysł
      odpada...
      Dzwoniłem tam jakiś czas temu i odbiłem się od bezduszności urzędników...
      Dzisiaj rano coś zaczynało się dziać na budynku - podobno ma być dzisiaj jakaś
      kontrola czy coś bo jak wychodziłem to dwóch robotników wieszało karttki na
      drzwiach od sklepów z napisami "lokal nieczynny".
      Jutro powinno być wiadomo co i jak.
      • sereno Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 06.11.06, 11:34
        NO TO DOBRZE ALE NIE WOLNO BYC BIERNYM ! JESLI MIESZKASZ W BUDYNKU, POSTARAJ
        SIE ZEBRAC LUDZI NA JAKIES SPOTKANKO, CHOCBY NA KORYTARZU I PROBUJMY COS
        DZIALAC WSPOLNIE. SPRAWA NIE JEST PROSTA, JESLI TAK POJDZIE MOZE BYC POWAZNA
        AFERA ....MOZNA WIELE JESZCZE WYWALCZYC BO DEWELOPER BUDUJE KOLEJNE BUDYNKI
        WIEC TRZEBA BLOKOWAC SPRAWE
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 06.11.06, 11:40
      Już próbowałem - jakieś 3 miesiące temu. Nikt się nie odezwał. Pozatym dopóki
      nie będziemy mieli tego przeklętego odbioru budynku nie zmusisz nawet sądem do
      przekazania własności aktem notarialnym.
      Ja cierpliwie czekam - i mam nadzieję że akt dostanę w grudniu bo jak nie to
      Wrobud niech drży:-)).
      Pozatym trzeba by było również poruszyć parę innych spraw - np. zamakające
      ściany w piwnicach - widziałeś jak wyglądają? Jeden wielki gnój.
      Co do awantur - zgadzam się z Tobą, że w jedności siła i więcej zdziałamy razem
      niż osobno ale teraz nie mam pomysłu jak to ruszyć. jedynie możemy dzwonić
      izatruwać im żucye:-))
      • Gość: ms Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 81.219.158.* 06.11.06, 20:31
        Na zamakajace sciany to raczej trzeba reklamacje zlozyc. blok kolo rzeki, zla
        izolacja, taki efekt zapewne.
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 07.11.06, 12:25
      No i co ludziska? Dalej Wrobud nic nie wie. Podobno wczoraj coś się dzialo ale
      nie wiadomo jakie są efekty.
      Zostało 1,5 miesiąca. ktoś ma jakiś pomysl realny do zrealizowania?
      • sereno Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b 07.11.06, 14:36
        PROSZE TAK NIE PISAC !
        1. CZŁOWIEKU, TO WROBUD MIAŁ CI ODDAĆ MIESZKANIE PO ODBIORZE BUDYNKU !
        2. NIE SŁUCHAJ TEGO CO MÓWI PREZES WROBUDU, JESZCZE NIKT NIE OTRZYMAŁ PISEMNYCH
        ODPOWIEDZI NA JAKKOLWIEK KWESTIE ZWIAZANA Z AKTAMI NOTARIALNYMI.
        3. DLACZEGO WIEC WROBUD CZEKAŁ 11 MIESIECY NA ODBIOR BUDYNKU?
        4. JEST JESZCZE KWESTIA KARNYCH ODSETEK JAKIE WROBUD BEDZIE MUSIAL ZAPLACIC
        JESLI LOKATORZY POWIERZA SPRAWE DOBREJ KANCELARII PRAWNEJ. TO JEST TYLKO I
        WYŁACZNIE PRZEKAZANIE MIESZKANIA ZAS ZREALIZOWANA INWESTYCJA TO ODBIOR BUDYNKU
        A TEJ NIE MA DO DNIA DZISIEJSZEGO WIEC NALEZNE SA ODSETKI KARNE W WYSOKOSCI 5%
        DLA KAZDEGO LOKATORA.
        5. NIE POCIESZAJ SIE CZLOWIEKU, JESZCZE OTWORZYSZ OCZY !! GRATULUJE WYBORU TAK
        SOLIDNEGO DEWELOPERA...
        • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 07.11.06, 15:00
          Sereno, przeczytaj to co napisałeś jeszcze raz i zastanów się co piszesz.
          Kupując mieszkanie podpisałeś umowę w której jest napisane że akty mają być do
          pół roku od momentu odbioru budynku przez właściwe instytucje. Więc jeśli
          podpisałeś, a mniemam że tak, to jedyne co mozesz to poprosić Wrobud żeby się
          pośpieszyl.
          A te 5% to możesz sam sobie wypłacić. No chyba że jeśli chcesz popłynąć na
          kosztach prawnika to proszę bardzo - a ja poczekam na efekty.
          Bądźmy realni a nie piszmy tutaj o rozwiązaniach których nie da się wprowadzić
          w życie.
    • Gość: kr Re: UWAGA ! Wrobud-akty notarialne na Traugutta-b IP: 80.68.236.* 09.11.06, 11:08
      Uwaga - podobno Wropbud dostał pozwolenie na użytkowanie budynku.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka