Dodaj do ulubionych

PHP a serwer - prosze o pomoc

07.04.06, 15:21
witam, jezeli chcialabym miec na stronie wystem ogloszen z fotkami, ktore by
mogla dodawac osoba nie znajaca sue na tworzeniu stron, tylko poprostu
dodawac jak na allegro (logowac sie i miec fomrmularz) to musze to zrobic w
php i musze miec wlasny serwer, prawda? nie moge tego zrobic na normalnym
serwerze np. republika?
Obserwuj wątek
    • tommy_from_cracow Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 07.04.06, 17:44
      Hello!

Po pierwsze co znaczy wlasny serwer? Do testowania czy umieszczenia docelowo?
      W jednym i drugim przypadku musisz miec mozliwosc odpalania skryptow w php i
      dobrze by bylo zeby rowniez MySQL. Jesli bedziesz kozystal z plaskich baz danych
      to wszystko moze byc mniej stabilne i duzo latwiej stracic cenne dane. Taki
      dublet php+MySQL oferuja prawie wszystkie platne serwery a linuxowe
      przedewszystkim. Mozesz sprobowac na boo.pl albo webd.pl bo ceny sa przystepne,
      masz mozliwosc placenia sms'em, panele administracyjne sa przyjazne.
      Pamietaj ze to dopiero polowa sukcesu. Musisz miec skrypty i jesli nie znasz sie
      na php to konfiguracja tych bardziej skaplikowanych, ktore mozesz sciagnac z
      internetu moze okazac sie dla Ciebie czarna magia.
      Jesli chcesz natomaist testowac strone u siebie na komputerze to sciagnij php i
      mysqla a serwer masz do wyboru albo IIS jesli pracujesz na Windowsie albo
      apacha, jesli pracujesz na Linuxie to zapewne instalujac go nie pominales apacha
      wiec serwer masz juz postawiony...
      Mozesz tez oczywiscie sciagnac cale Combo bez instalowania osobno interpretatora
      php i bazy danych ale mniej sie nauczysz a przy instalacji osobno przynajmniej
      troche bedziesz musial pozmieniac w plikach konfiguracyjnych co rozjasni Ci
      troche pojecie o pracy przyszlego serwera.

Nie bylo to co napisalem moze zbyt zwiezle ale chyba dosc zgodne z rzeczywistoscia.

Pozdrawiam i powodzenia!

PS A moze masz Mac OS'a? Jak X to instaluj apacha...
    • kameradin Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 07.04.06, 18:27
      wlasnie o to chodzi ze nie mam pojecia o tym:((
    • kameradin Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 07.04.06, 18:30
      a moglbys mi pomoc w ten sposob ze zrobilbys mi cos takiego jak formularz z
      ladowaniem zdjec, ktore pokazuja sie np na stronie glownej strony? a ja bym
      sobie tylko grafike pozmieniala albo bym ci wyslala plik z juz graficznie
      przygotowana stronka a ty bys mi to zrobil??:(( bo widze ze umiesz a zaczym ja
      sie naucze to mi dlugo zejdzie:( wiem ze prosze o zbyt wiele i wcale sie nie
      musisz zgadac, jezeli nie pomozesz, to zrozumiem...
      • tommy_from_cracow Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 07.04.06, 18:38
        Powiem Ci jak sprawy wygladaja:

Mam taki skrypt u siebie w domu ale to jest pare tysiecy kilometrow od miejsca
        gdzie teraz jestem. Prosilem juz zeby ktos mi to przeslal ale na razie bez
        odpowiedzi. To bylo dokladnie to co by Ci bylo potrzebne ale sam widzisz. Nie
        odtworze tego z pamieci a czasu na robienie zupelnie nie mam bo wolne chwile od
        pracy spedzam na zastanawianiu sie nad rzeczami ktore musz zrobic... Dorosle
        zycie sie zaczyna... Jesli bede mial moment to poszukam czegos w internecie. Tym
        czasem sam zajzyj na www.webhelp.pl http>//www.webinside.pl i do
        dzialow, skrypty, download czy php. No i powiedz mi czy masz serwer? Bo tego
        jakbym chcial ale na odleglosc nie zainstaluje...

Pozdrawiam!
    • tommy_from_cracow Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 07.04.06, 18:41
      PS: zajzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18839&w=36635287&v=2&s=0
    • tommy_from_cracow Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 08.04.06, 11:43
      Najprawdopodobniej uda mi sie dostac te skrypty o ktorych Ci mowilem z Polski.
      Powinni mi je przesl;ac...
      Zeby z nich kozystac musisz miec: serwer z obsluga php w wersji 4.x oraz MySQL'a
      Czy w szkole macie serwer zebys mogla to zaprezentowac?

Wiesz wogole jak sie odpala strony w php bo to nie tak prosto jak w html'u ze
      klikasz dwa razy i przegladarka robi za Ciebie wszystko...
      Dokladnego przeszkolenia Ci nie zrobie wiec postaraj sie poorientowac sama...

Pozdrawiam!
      PS Ta galeria ktorej Ci mowilem ma: prosty panel administracyjny z mozliwoscia
      dodawania zdjec z opisami ktore sa automatycznie skalowane do miniatorki i do
      powiekszenia a info do nich zapisywane jest w bazie danych(UWAGA --> zapisywane
      sa sciezki do obrazkow), do tego jest folder z layoutami to poszczegolnych sekcji!
      • kameradin Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 08.04.06, 20:59
        Dziekuje za wszytsko! naprawde bardzo mi pomogles-teraz musze sama sie troche
        pomeczyc:)
    • tommy_from_cracow Re: PHP a serwer - prosze o pomoc 08.04.06, 18:14
      Po raz czwarty, ostatni:

tu jest link do gotowej galerii, do panelu Ci niestety nie podam bo jest za
      haslem... ;-)
      www.kamswiat.webd.pl/gallery/gallery.phpPozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka