saaba11 09.03.10, 19:55 Witajcie koleżanki i koledzy, Czy ktoś z Was może ma namiar na przewodnika w języku polskim po Brnie w Czechach? Będe wdzięczna za pomoc Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helio-trop Re: Przewodnik po Brnie 09.03.10, 20:32 Przepraszam, że zboczę troszkę z zadanego tematu, ale nurtuje mnie pytanie czy czeskie przepisy wymagają zatrudnienia przewodnika w Brnie ? Innymi słowy czy wybranie się na krótki spacer z grupą po Brnie może okazać się dla mnie brzemienne w skutkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
smerv Re: Przewodnik po Brnie 10.03.10, 07:24 Nie słyszałem o takim wymogu, Brno + Morawski Kras zwykle pilot sam załatwia. Nie dajmy się już całkiem zwariować. A brzemienność? - cóż zależy od płci i faktu, kogo się spotka na wycieczce. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik po Brnie 10.03.10, 07:36 heliotrop napisał : ...>nurtuje mnie pytanie czy czeskie przepisy wymagają zatrudnienia przewodnika w Brnie ?>... Naprawdę trudno jest mnie po tym wszystkim co na forum napisano zrozumieć niektóre pytania. My jesteśmy jedynie pilotami,nasze polskie prawo nie nakłada na nas obowiązku oprowadzania ani nie daje takich uprawnień.I chociażby z tego powodu nie ma znaczenia czy gdzieś wolno czy nie.Potem piszecie ,że niedobrzy organizatorzy was wykorzystują-przecież niektórzy sami się o to proszą. W tej sytuacji nie dziwi mnie już,że jedna z koleżanek napisała,że rano gotowała parówki a wieczorem wydawała kolację. Potrafię gotować,prać i oprowadzać wycieczki ale nie powinnam tego robić angażując się jako pilot. Odpowiadając na pytanie :-spacerować zawsze można (i wszędzie) ale - spacerować, nie - oprowadzać. ps 1 w Brnie jest dwóch przewodników z polskim Peter i Zdenek ale są trudno osiągalni ponieważ w sezonie pilotują-diabeł mi nakrył ogonem kontakty,nie mogę znaleźć. z angielskim jest Sylwia Smutna :) +420 603 321 348 +420 544 212 629 smutna.s@volny.cz ps 2 nigdzie nie ma obowiązku zatrudniania przewodnika-są jedynie zakazy oprowadzania przez osoby do tego nieupoważnione czyli bez odpowiedniej licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
dddbb Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 12:12 Wielokroć "spacerowałem" po Brnie, pies z kulawą nogą się tym nie interesował. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 12:37 dddbb napisał: > Wielokroć "spacerowałem" po Brnie, pies z kulawą nogą się tym nie > interesował Gdyby podobne myślenie było powszechne to ja teoretycznie mogłabym nie tylko oprowadzić wycieczkę ale i siąść za kierownicę autokaru i przejechać ze 100 km bez zainteresowania ze strony drogówki-tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
dddbb Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 16:37 Nie słyszałem jeszcze, by oprowadzanie po mieście mogło zagrażać zdrowiu lub życiu turystów, więc cóż to za nieadekwatne porównanie... Odpowiedz Link Zgłoś
saaba11 Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 12:43 Wybacz ale mi chodzi o profesjonalne oprowadzenie wycieczki a nie o spacer ... Odpowiedz Link Zgłoś
dddbb Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 16:39 Wybacz, ale akurat odpowiadałem na post helio-tropa. Odpowiedz Link Zgłoś
borelka1 Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 09:19 Witaj Imienia nie pamiętam, ale nazwisko charakterystyczne: Muzikant. Ciekawy człowieczek, typowy Jozin z Bazin, mobile: 00420 732 731 036. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 11:03 To właśnie ten Zdenek-tylko on "zważniał" i ostatnio jest zainteresowany jedynie pilotażem do Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
saaba11 Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 11:13 Serdeczne dzięki dla bluemar i borelki1 -jesli chodzi o wpisy smerv i helio-trop -to prosze o przewodnika gdyz zalezy mi by grupa była solidnie OPROWADZONA a biuro z ktorym wspolpracuje nie moze sobie pozwolic na jakies potknięcia a sama osobiscie nie wierze ze pilot to zrobi lepiej od przewodnika lokalnego Odpowiedz Link Zgłoś
agnes-05 Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 13:04 saaba11 napisał: > Serdeczne dzięki dla bluemar i borelki1 -jesli chodzi o wpisy smerv > i helio-trop -to prosze o przewodnika gdyz zalezy mi by grupa była > solidnie OPROWADZONA a biuro z ktorym wspolpracuje nie moze sobie > pozwolic na jakies potknięcia a sama osobiscie nie wierze ze pilot > to zrobi lepiej od przewodnika lokalnego Bardzo rozsądna postawa i ze strony biura i ze strony pilota.)) Odpowiedz Link Zgłoś
helio-trop Re: Przewodnik po Brnie 11.03.10, 15:03 Jeżeli już zostałem wywołany do odpowiedzi, to oczywiście w całej rozciągłości popieram Twoje zdanie w kwestii zatrudnienia lokalnego przewodnika. Także chciałbym pracować wyłacznie dla biur, które zatrudniają wszędzie przewodników lokalnych. Ale jeść trzeba, więc spotykam się z praktyką "wciskania" mi oprowadzania Brna w formie tzw. spaceru. Dlatego chciałem się po prostu zorientować, ile ryzykuję prowadząc taki spacer. I absolutnie nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tesia122 Re: Przewodnik po Brnie 09.04.10, 23:02 Petr Horak +420544213763 +420728289404 petr.horak95@worldonline.cz Odpowiedz Link Zgłoś