Dodaj do ulubionych

"dziewiątka" w Paryżu

05.05.11, 20:11
Witam Szanowne Grono Pilockie :)
Mam prośbę o wyjaśnienie poniższej kwestii:

Jadąc z grupą do Hiszpanii mam postój konieczny w Paryżu. Gdzie mogę zatrzymać autokar by odbębnił postój, a sama idę z ludźmi do metra i robię spacer po mieście? Paryż niestety znam średnio, ale sądzę, że przy zaopatrzeniu się w porządny plan dam radę się nie pogubić :) Niestety obawiam się, że kierowcy mogą nie znać dojazdu i parkingów, więc pytanie do praktyków: jak Wy to robicie?
Generalnie fajnie byłoby ta odstawić autokar by mieć też blisko do stacji metra i zrobić sensowny program po Paryżu, dać ludkom ciapkę wolnego czasu i wrócić na wieczór do autokaru.

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki :)
Obserwuj wątek
    • vitek_pl Re: "dziewiątka" w Paryżu 06.05.11, 13:24
      Moim zdaniem najlepiej postawic autokar na parkingu na Bercy. Akurat znajduje sie na wyjezdzie w kierunku wschodnim poza tym blisko stamtad do metra.
      Pozdrawiam
      • basia_wyb Re: "dziewiątka" w Paryżu 08.05.11, 07:21
        Też myślę że na Bercy, a skoro masz 9 to możesz pieszką - spacerkiem przejść się do Le CIte.
    • anirac Re: "dziewiątka" w Paryżu 08.05.11, 22:33
      Wielkie dzięki za podpowiedź :)
      • w.syrek Re: "dziewiątka" w Paryżu 14.05.11, 14:37
        Na Bercy najlepsza opcja
    • nananana1 Re: "dziewiątka" w Paryżu 14.05.11, 20:28
      A ja uważam, że lepszym rozwiązaniem jest zaparkowanie autokaru na Pershingu przy Boulevard Peripherique.
      Metro bliziutko na Port Maillot, wszędzie dobry dojazd, a i kierowcy maja gdzie wyjść.
      Pozdrawiam,
      Ania
      • bluemar Re: "dziewiątka" w Paryżu 15.05.11, 10:29
        Też uważam,że Bercy-a kierowcy powinni przespać się,
        wyjazdy nie są organizowane dla nich.
        • vitek_pl Re: "dziewiątka" w Paryżu 15.05.11, 13:13
          Bercy jest najlepszy bo na wylotowce na wschod, blisko do peripherique i rowniez blisko do miasta. Kierowcy moga chwile sie przejsc ale generalnie ten czas powinni przeznaczyc na odpoczynek
        • nananana1 Re: "dziewiątka" w Paryżu 15.05.11, 20:49
          Zgadzam się, że kierowcy muszą wypocząć, chociaż uważam, iż nie w takich warunkach, ale pomijam tą kwestię. Jednak uważam, iż kierowca to też człowiek i też chce coś przynajmniej zjeść, więc z Pershinga mają wszędzie blisko i do sklepu i do knajp. A spać mogą wszędzie...
          • w.syrek Re: "dziewiątka" w Paryżu 16.05.11, 09:13
            Na Bagnolet przy ostatniej stacji metra nr 3 - Gallieni, pod wiaduktem miejsce na autokary, 100 m do metra, duże centrum handlowe Auchant i hotel na miejscu dla kierowców gdyby chcieli.
          • diabelski_tuzin Re: "dziewiątka" w Paryżu 16.05.11, 11:12
            > A spać mogą wszędzie...

Nie chciałem tego wtrącać, bo to spoza tematu, ale skoro już wywołałaś... Nie, nie wszędzie. Jeśli jedzie załoga, czyli dwu (lub więcej) kierowców, to wypoczynek w autokarze będzie w razie kontroli drogowej pod kątem czasu pracy kierowców uznany obu tylko i wyłącznie, jeśli autokar ma dwie kabiny do spania. Jeśli jedną, a nie spotkałem dotychczas autokarów z dwiema (może są - ktoś widział?), to tylko jeden kierowca ma "zaliczony" odpoczynek. Konsekwencje - finansowe. Spore. A ponoć Francuzi są w kwestii czasu pracy kierowców bezlitośni... Tak wygląda to od strony teorii, a jeśli chodzi o stronę praktyczną, to cóż to za wypoczynek w rozgrzanym autokarze - przecież klimatyzacja nie chodzi, bo musiałby pracować silnik. Czyli faktycznie wypoczynek jest fikcją, a "w papierach" też jakby go nie było.
            Pozdrawiam 13
            • nananana1 Re: "dziewiątka" w Paryżu 16.05.11, 12:19
              Dlatego pominęłam ten wątek. Też uważam, że 9h pauzy w autokarze dla kierowców to nieporozumienie. Ale jak już tak musi być, to uszanujmy kierowców, Oni też są ludzmi...
              • turismus Re: "dziewiątka" w Paryżu 17.05.11, 11:50
                Najlepszym rozwiązaniem, wg mnie, jest "9" na Bercy ponieważ jest to parking zadaszony więc autokar stoi w cieniu. Są też toalety. Kiedrowcy jeżeli chcą mogą umyć i spuścić toaletę z autokaru, a co do wyżywienia to jak znam życie z praktyki, to kierowcy zazwyczaj mają coś ze sobą do jedzenia. To tak pod ich kątem. Idąc dakej, stamtąd dojedziesz metrem do centrum miasta, poza tym masz w pobliżu katedrę Notre Dame, dzielnicę łacińską z Sorboną, ogrody Luksemburskie, Panteon. Możesz przejść spacerkiem do Luwru lub Pałacu Inwalidów, Opery oraz Fragonarda (perfumeria), który jest przeważnie stałm punktem zwiedzania Paryża. Masz stamtąd dobre połączenie do Bazyliki Sacre Coeur, gdzie niedaleko jest dobra i niedroga restauracja.
                Tak na dodatek, mówi się ,że pod kątem autokaru jest to najspokojniejsze miejsce - kontrole policyjne na Bercy się nie zdażają za bardzo. to tak z opinii wielu kierowców.
                Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka